Kaos på Sandnes-busser etter åpning av ny bomring

De nye bomstasjonene på nord-jæren åpnet i dag 1 oktober 2018. Det førte til at 17 prosent færre kjørte bil i morgenrushet, sammenlignet med tidligere i høst. Det har også ført til stappfulle busser.
De nye bomstasjonene på nord-jæren åpnet i dag 1 oktober 2018. Det førte til at 17 prosent færre kjørte bil i morgenrushet, sammenlignet med tidligere i høst. Det har også ført til stappfulle busser. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bilkjøring ble dyrere over natta, mens prisen på bussbillett ble satt ned til én krone. Det skaper ubehagelig trange busser for reisende i morgenrushet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den omstridte bomringen på Nord-Jæren åpnet mandag denne uken, hvor 38 nye bomstasjoner ble satt i drift. De nye bomstasjonene har egne rushtidsavgifter mellom klokken 07-09 og klokken 15-17.

Åpningen av bomringen 1. oktober førte til 17 prosent færre biler i morgenrushet på åpningsdagen, sammenlignet med tidligere i høst.

Samtidig opplevde det lokale busselskapet Kolumbus en økning i antall passasjerer på 17 prosent, sammenlignet med en gjennomsnittsdag i september, ifølge Stavanger Aftenblad. Totalt 86.577 passasjerer tok bussen 1. oktober.

Énkronersbillett gir stappfulle busser

Mens bilkjøring ble dyrere over natta, bestemte fylkespolitikere i Rogaland å senke prisen på bussbillettene til én krone de første to ukene etter åpningen av ny bomring.

Resultatet så langt er stappfulle busser.

– Det er litt spesielt nå. Énkronersbillettene har gitt umiddelbar suksess, og det fører til at bussene blir fulle. Mange har lyst til å finne ut om kollektivtransport kan være et alternativ for dem. Det er kjekt for både oss og politikerne, sier Grethe Skundberg, kommunikasjonssjef i Kolumbus til NRK.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun er fornøyd med at flere velger buss som transportmiddel.

Det var ventet en stor økning i antall passasjerer på bussen i forbindelse med åpningen av den nye bomringen. Derfor hadde busselskapet på forhånd doblet busskapasiteten sin i rushtiden fra bydelen Bogafjell til Sandnes sentrum. Nå har selskapet satt inn enda en buss på ruten, ifølge NRK. Likevel er det fullt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det har vært mye folk på bussen denne uken. Såpass ille at jeg har måttet ta av meg skolesekken for å komme inn, forteller skoleelev Even Mostein til NRK.

Aktuelt: Ambulanse ble hindret av bompengeaksjon

Stor motstand

Bomringen som åpnet denne uken faller ikke i god jord hos alle på Nord-Jæren. Tidligere i høst har det vært flere demonstrasjoner mot bomringen, både demonstrasjonstog og kjør sakte-aksjoner.

Det politiske partiet «Folkeaksjonen nei til mer bompenger» har blitt stiftet. Det lå i september an til å få to representanter i Sandnes, og én på fylkestinget i Rogaland, ifølge en måling gjort av Respons Analyse på vegne av VG og Stavanger Aftenblad.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Parti mot bompenger kan bli landsomfattende

I helgen, rett før den nye bomringen skulle åpne, ble fem bomstasjoner ødelagt av sabotører. Gruppen som sto bak skal telle 30 medlemmer, og har varslet mer hærverk.

De nye bomstasjonene på nord-jæren åpnet i dag 1 oktober 2018. 5 bomstasjoner ble ødelagt i helgen. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix
De nye bomstasjonene på nord-jæren åpnet i dag 1 oktober 2018. 5 bomstasjoner ble ødelagt i helgen. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix

Dale: – Staten bestemmer ikke bompenger

Lokale politikere har vært i samtale med representanter fra regjeringen, og ønsker større økonomiske bidrag fra staten.

Samferdselsminister Jon Georg Dale (Frp) har tidligere sagt til ABC Nyheter at det ikke er statens oppgave å bestemme hvor det skal innføres bompenger og hvor mye det skal koste.

– Da begynner staten å mene noe om lokal organisering. Det kan bli oppfattet som om staten vil ta over ansvaret for bompenger. Det er ikke aktuelt. Staten innfører ikke bompenger, sa Dale.

Samtidig påpekte han at staten har bevilget 10 milliarder kroner for å bidra med utbyggingen på Nord-Jæren.

Les også:

Frp-profil protesterer mot bompenger: – Folk er skikkelig, skikkelig forbanna!

Bompengeaksjon i Bergen møtte motstand

Ulik praksis for bompenger for elbiler

Jon Georg Dale lover ikke mindre bompenger

Bompenger for elbiler: – Bergen viser hvordan det bør gjøres