Bolig
Stor sjampo-test med oppsiktsvekkende resultat
Vet du hva sjampoen din er laget av? Forbrukerrådet har testet sjampoer for farlige stoffer, med flere oppsiktsvekkende resultater.

Forbrukerrådet har gjort en best i test-undersøkelse av 20 sjampoer, og de er sjekket for hormonforstyrrende stoffer og miljøbelastende stoffer samt allergener og parfyme. Og noen av svarene kan nok overraske deg.
Bare seks stykker fikk full score, og fem av disse er Svanemerket. Testvinnerne er blant de billigste i testen, og en av testens verstinger er en barnesjampo.
Testen som ble gjennomført var en såkalt deklarasjonstest, som går ut på at man vurderer sjampoene på bakgrunn av innholdsfortegnelsen. Forbrukerrådet så spesielt etter 30 ulike stoffer som er potensielt allergifremkallende, miljøbelastende eller mistenkt hormonforstyrrende stoffer. Disse er alle godkjent til bruk i Norge, i noen tilfeller under strenge reguleringer. Hele 14 av de 20 testede sjampoene inneholdt disse stoffene.
Dette er de 6 sjampoene som fikk full score:
Dette skriver Forbrukerrådet om testvinnerne:
-Fire av de seks testvinnerne er også parfymefrie og anbefalt av merkeordningen Asthma Allergy Nordic. Sjampoen fra Zenz inneholder et parfymestoff som er godkjent av Svanemerket, mens produktet fra Björn Axén har fått smilefjes fordi den scorer topp på alt og kun er mildt parfymert.
Dette er noen av de kjente merkene kom dårligst ut i testen:
Forbrukerrådet skriver dette om de 10 sjampoene som alle fikk surt fjes:
-Blant de ti sjampoene i testen som inneholder kjemikalier som er mistenkt å være hormonforstyrrende, finner vi også produkter for barn.
På Natusans barnesjampo står det i tillegg at produktet er «Gentle on the environment», selv om det inneholder et stoff som kan være skadelig for miljøet.
Hva er hormonforstyrrende midler?
Hormonforstyrrende eller hormonhermende stoffer absorberes gjennom huden via kosmetikk og kremer og kan forstyrre balansen i hormonsystemet. Selv om ikke alle hormonpåvirkende stoffer er skadelige, kan noen være knyttet til kreftformer som brystkreft, prostatakreft, testikkelkreft og skjoldbruskkjertelkreft.
Disse stoffene kan etterlikne, øke eller hemme effekten av naturlige hormoner. Det finnes omtrent 1000 stoffer som kan påvirke hormonene, men bare et fåtall er grundig undersøkt. Forskere er spesielt oppmerksomme på påvirkningen av det kvinnelige kjønnshormonet østrogen, men flere hormonavhengige mekanismer i kroppen kan også bli påvirket av slike stoffer.