Reise
Lørenskog-hotell kåret til verdens beste
I 2019 ble hotellet kåret til Europas beste. Nå kan de skryte av å være verdens beste.
Når de leser opp navnet blir det helt stille i hodet til direktøren ved Losby Gods, Heidi Elisabeth Fjellheim.
«Hæ? Hva skjer nå?», tenker hun.
Etter å ha blitt sittende en stund, skjønner direktøren at hun må opp på scenen for å takke.
– Jeg snakket en stund, men husker ikke hva jeg sa – annet enn hvor ydmyk jeg var på vegne av alle våre ansatte og familien min, som eier hotellet, forteller hun.
Torsdag kveld, amerikansk tid, mottok Lørenskog-hotellet Losby Gods prisen «Best Historic Resort Worldwide 2025» på prisutdelingen i Seattle i USA.
Hun har fremdeles ikke landet helt, men deler nå med ABC Nyheter hvordan hotellet i Lørenskog kunne stikke av med den gjeve prisen, og om den spesielle historien til hotellet.
Mange hundre år med historie
Hvert år samler Historic Hotels Worldwide over 350 historiske hoteller fra 40 land for å hedre dem som klarer å kombinere historie og moderne gjestfrihet.
Lawrence Horwitz, Executive Vice President i Historic Hotels Worldwide, fortalte at de nominerte representerer de fremste historiske hotellene og hotelleierne i verden:
«De spenner fra små vertshus og boutiquehoteller, til store byhoteller og steder på UNESCOs verdensarvliste. Vi hedrer engasjementet og lidenskapen til de mange som holder historiene levende og gjør oppholdene på disse hotellene til uforglemmelige opplevelser».
Losby har mange hundre år med historie bak seg. Selve industrien på plassen startet for 500 år siden, da tre skogsgårder slo seg sammen for å starte opp et sagbruk.
Huset som i dag er hotell, ble satt opp i 1850.
Det ble bygd som et jaktsted for en av Norges mektigste familier på den tiden, Meyer-familien.
Familien drev og eide store deler av Oslo. Hovedgata på Grünerløkka, Thorvald Meyers gate, er for eksempel oppkalt etter sønnen til han som bygde Losby.
– De bygde Losby som et jaktslott fordi det var så vakker natur der. De ville komme seg ut av hovedstaden, legge mas bak seg og nyte stillheten, forteller Fjellheim.
– Det føler jeg at er det vi driver med i dag også. Du kan reise fra Oslo og på kort tid komme til et sted du kan nyte stillhet og natur, legger hun til.
Meyer-arvinger flyttet inn og drev godset på fulltid fram til fruens død i 1958. Etter det ble godset stående tomt i 40 år, før Fjellheim og familien åpnet hotell i 1999.
– Hverdagen vår i dag går veldig mye ut på å ta vare på denne historien, forteller direktøren.
– Når du reiser herfra, skal du ha noe å fortelle om. Du har ikke bare vært på et hotell, du har bodd på et gods. Du har tatt en reise i tid og tradisjoner.
Les også: Her er noen av verdens mest spektakulære og unike hoteller
Vant hotell-pris i 2019 også
I 2019 ble Losby Gods kåret til Europas beste historiske hotell.
– Det gjorde noe med oss da vi vant den prisen. Vi endret tankegangen vår veldig. Da innså vi hvor viktig jobben vi gjør er og tenkte «herregud, kan vi vinne en sånn pris internasjonalt, så burde vi gjøre mye mer enn det vi gjør i dag», forteller Fjellheim.
Samtidig satte de seg et mål om å vinne den gjeveste prisen – verdens beste historiske hotell.
Direktøren hadde i år på forhånd fått beskjed om at hotellet var nominert, og fløy derfor til USA for 48 timer.
– Jeg synes det var så fantastisk stas bare å være nominert, forteller hun.
At hotellet skulle stikke av med den gjeveste prisen bare seks år etter at de satte seg det som mål, hadde Fjellheim aldri trodd:
– Det var veldig, veldig overraskende, forteller hun.
Les også: I år kan nordlyssesongen bli ellevill – slik får du det med deg
Gamle oppskrifter og originalt interiør
Juryen begrunner blant annet prisen med følgende:
«Losby Gods er et strålende eksempel på hvordan historie og gjestfrihet kan smelte sammen på en naturlig måte. Hotellets dedikasjon til bevaring, historiefortelling og eksepsjonell service gjør det til en global målestokk for historiske resorter.»
– Grunnen til at vi driver hotell, er for å ta vare på Losby. Det er jo hele drivkraften og lidenskapen vår, forteller Fjellheim.
I dag tar driverne vare på Losby på flere måter, mener Fjellheim:
– Én ting er å ta vare på selve bygningsmassen, altså vedlikehold og sånn. Det er egentlig en selvfølge når du skal drive hotell. Men det er også ved å fortelle gjestene om historien – gjennom historiske vandringer, menyer, gamle oppskrifter, sier hun.
Hotellet har tatt vare på den gamle kokeboken og serverer gamle drinkoppskrifter. Mye av interiøret er originalt – og driverne har skrevet både bøker og laget film om plassen.
Hotellet tar dessuten ikke bare vare på det gamle, men «lager historie for framtiden», mener Fjellheim. Det tror hun at er grunnen til at hotellet vant prisen.
– Vi fokuserer på historier som lages nå, og tar vare på dem. Jeg sier alltid til de ansatte at om 100 år så er vi i gamledager òg. Derfor er det så viktig at vi skriver de nye kapitlene i Losbys historie og tar ansvar for den delen av historien vi er en del av.
Les også: Ny reisefavoritt: – Et fantastisk kult land
Håper på internasjonal oppmerksomhet rettet mot hotellet
Losbys Gods fikk prisen for Europas beste historiske hotell et par måneder før pandemien. Derfor merket de lite effekt av prisen på antall bookinger.
Det håper Fjellheim at endrer seg nå.
Fjellheim har inntrykk av at mange har hørt om Losby, men at mange ikke har tatt turen. Hun håper at prisen og oppmerksomheten gjør at flere besøker godset.
Aller størst betydning tror hun prisen vil ha for det internasjonale markedet, kanskje spesielt for amerikanske gjester, som er et voksende marked i norsk turisme, håper direktøren.
– Å ha det skiltet på døra vil bety mye for amerikanere som vil reise til steder som er autentiske og som virkelig kan by på noe som er ekte. Så vi har tro på at vi kan få økt oppmerksomhet internasjonalt på grunn av prisen, sier Fjellheim.
Prisene har dessuten blitt en inspirasjon og en drivkraft.
– Dette er ikke en ting vi henger på veggen og så er vi ferdig. Dette vil endre Losbys historie, tenker jeg. Det er noe som kommer til å være viktig for oss i mange år framover, og en historie som blir en del av historiebøkene, tror jeg også.