Høstens oppskrifter

Oppskrift på skogssmørbrød: Soppstuing med bacon og fløte på landbrød

Skogssmørbrød med soppstuing og bacon er kos etter tur, og kan lages med kantarell, piggsopp, steinsopp eller det du har plukket.

Skogssmørbrød med kremet soppstuing, bacon og persille på ristet landbrød.
Publisert

Du trenger ikke storfangst på soppturen for å lage et skikkelig godt skogssmørbrød. Bare en liten neve kantareller, traktkantareller eller piggsopp er nok til å trylle frem denne lune favoritten. En soppstuing med bacon, fløte og et hint av soyasaus, servert på smørstekt landbrød.

Enten du har plukket selv eller bruker sopp fra butikken, er dette en rett som gir ekte høstfølelse og som smaker like godt ved kjøkkenbordet som rundt bålet.

Hvordan lage soppstuing med bacon og fløte

Ingredienser

Ca 250 g sopp (traktkantarell, piggsopp eller annen matsopp)

1 liten gul løk

1,5 dl matfløte

4 skiver bacon

1 ss soyasaus

Tørket timian

Frisk persille

Smør til steking og til brødet

Landbrød

Start med å rense og kutte soppen grovt. I denne varianten er det brukt traktkantareller og piggsopp. Begge har god smak og tåler varmebehandling godt, men all matsopp fungerer. Ha soppen i en tørr stekepanne og varm den forsiktig opp. Etter noen minutter vil den begynne å slippe vann. Når det meste av væsken har fordampet, tar du soppen ut og tørker panna lett med tørkepapir.

Del bacon i små biter og stek det sprøtt. Sett det til side, og la litt av baconfettet være igjen i panna sammen med en klatt smør. Finhakk løken og la den surre til den blir blank. Ha soppen tilbake i panna og stek videre i noen minutter.

Dryss over litt tørket timian, hell i fløte og en spiseskje soyasaus. Baconet får bli med igjen helt til slutt, og nå får alt sammen putre til stuingen har blitt fyldig og kremet. Smak gjerne til med litt salt og pepper, men husk at bacon og soyasaus gir godt med salt i seg selv.

Mens stuingen småputrer, rister du tykke skiver landbrød i brødrister eller panne. Smør på smør. Topp med et raust lag soppstuing og pynt med hakket frisk persille.

Tips for deg som vil variere

Selv om oppskriften her er laget med vill sopp, fungerer den utmerket med aromasopp eller sjampinjong også. Vil du ha en vegetarisk variant, kan du droppe bacon og heller tilsette litt ekstra umami i form av stekt selleri, soltørket tomat eller noen dråper Worcestershiresaus.