Slik blir treningen en vane

Butter treningen litt i mot etter en knallstart? Dette må på plass før treningen blir en vane.
Butter treningen litt i mot etter en knallstart? Dette må på plass før treningen blir en vane. Foto: NDAB Creativity / Shutterstock / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Har du trening eller det å øke aktivitetsnivået som nyttårsforsett i år? Slik kan du gjøre treningen til en vane.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tradisjonen tro er januar og til dels februar noen av de mest travle på landets treningssentre. Mange benytter tiden etter jul og nyttår til å ta et grep om egen helse. Enten om det er å kutte alkohol, spise sunnere og trene mer, eller alt sammen på en gang.

Men de fleste faller av.

Ofte handler det om for store mål og for høye krav til seg selv, eller at man ikke har funnet en aktivitet man trives med i lengden.

Men mye handler også om å tåle tilbakeslag og knekker, sier Elin Ekblom Bak, førsteamanuensis ved Sveriges idrettshøgskole og tidligere svensk landslagsspiller i fotball, til Expressen.

Se video: 70 år og nybakt tvillingmor

– Ingen fiasko

Hvis du har begynt på et nytt treningsregime, vil du oppleve at det stagnerer eller blir hardere å opprettholde. Det kan være at det i en periode blir mer hektisk på jobb, eller kanskje du eller barna blir syke, og du må holde deg hjemme eller i ro.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Da kan det føles så håpløst å fortsette eller begynne på igjen at man rett og slett bare gir opp.

Ekblom Bak mener det viktigste man kan gjøre for å gjøre treningen til en vane, er å forberede seg selv på at det vil bli tilbakeslag.

– Men ikke se på det som en fiasko, sier Ekblom Bak.

– Fokuser heller på hvorfor du begynte å trene, hva målet ditt er og hva det var som motiverte deg til å begynne å røre deg mer i utgangspunktet, oppfordrer Ekblom Bak.

Hvorfor trener du?

Den tidligere fotballspilleren oppfordrer også folk som kjenner det begynner å butte litt i mot om å kartlegge hvilke hindringer som står i veien for at fysisk aktivitet skal bli en vane, og deretter hvilke suksessfaktorer som vil hjelpe en å lykkes.

– Kanskje er det ikke treningen som er målet i seg selv. Treningen er kanskje bare en måte å komme til det målet, sier førsteamanuensisen.

Trening har kjent effekt både på fysisk og mental helse, og det finnes derfor flere grunner til å øke aktivitetsnivået sitt enn slanking eller muskelbygging.

– Da er mitt råd: Senk terskelen, ta heller en rolig tur rundt blokka enn å tvinge deg på treningssenteret når man ikke har overskudd, legger hun til.