Meny

Seniortrim: – Vi utsetter rullatoren

6 av de 10 største treningskjedene tilbyr egen seniortrening. Særlig én kjede skiller seg ut blant konkurrentene.

På Sats Elixia Lillestrøm starter klassetimen Senior Pulse kl 9 fredag morgen. Det er én av flere seniortimer som tilbys på Sats Elixia-sentrene.

Timen inneholder mye aerobic og går særlig på kondisjon og litt styrke.

– Det er forferdelig viktig å prioritere trening, sier Liv Steinsvoll, den eldste av deltagerne på fredagstimen.

Les også : Benedicte (50) trener crossfit med 20-åringer

Steinsvoll er 82 år gammel og har vært med på seniortimene på Sats Elixia i nesten 20 år. Hun er én av 23 deltagere denne morgenen, men på mandager kan de være dobbelt så mange.

Flere av damene fra seniortimen sier at Steinsvoll er deres forbilde.

Da mannen hennes ble ufør, måtte hun ta seg av det meste, blant annet snømåking. Steinsvoll sier at det er viktig å ha styrke i hverdagen.

Les også: Så mye trening må til for å skjerpe hjernen

(Saken fortsetter under bildet)

Liv Steinsvoll er den eldste deltageren p&#xE5; alle seniortimene p&#xE5; Sats Lillestr&#xF8;m. Hun synes det er viktig &#xE5; trene blant annet for &#xE5; kunne m&#xE5;ke sn&#xF8;. <strong>Foto: Charlotte L&#xF8;vaas / ABC Nyheter</strong>
Liv Steinsvoll er den eldste deltageren på alle seniortimene på Sats Lillestrøm. Hun synes det er viktig å trene blant annet for å kunne måke snø. Foto: Charlotte Løvaas / ABC Nyheter

Hvilke treningssentre har treningstilbud for eldre?

At det er mange fordeler med fysisk aktivitet er ingen hemmelighet, det kan blant annet forhindre demens, men likevel er det mye trening som ikke er tilpasset eldre.

ABC Nyheter sjekket ut hvilke av de ti største treningssentrene i Norge som har eget treningstilbud og/eller rabatterte priser for eldre.

Seks av ti treningssentre har slike tilbud.


Disse sentrene har eget treningstilbud for eldre:

 • Sats Elixia - klassetimer og rabattert pris
 • Stamina Trening - klassetimer
 • Fresh Fitness - klassetimer
 • Nr1 Fitness - klassetimer og rabattert pris
 • Actic - klassetimer og rabattert pris

Dette senteret har et annet tilbud enn andre sentre:

 • Feelgood - aldersvennlige treningsmaskiner

Disse sentrene har IKKE eget treningstilbud for eldre:

 • EVO Fitness
 • Mudo Gym
 • Spenst
 • SKY Fitness

Sluttet med blodtrykksmedisiner

Sats Elixia er den største treningskjeden i Norge og er blant de som har bredest treningstilbud for eldre, inkludert honnørpris. De tilbyr:

Senior Circuit, -Cycling, -Yoga, -Pulse og -Strength. De to sistnevnte har også timer på nett.

&#x2013; Jeg husker f&#xF8;rste gang vi skulle ligge i planke, det var jo tungt som bare rakkeren, sier Britt Hanssen. N&#xE5; synes derimot damene at planken ikke er noe problem. <strong>Foto: Charlotte L&#xF8;vaas / ABC Nyheter</strong>
– Jeg husker første gang vi skulle ligge i planke, det var jo tungt som bare rakkeren, sier Britt Hanssen. Nå synes derimot damene at planken ikke er noe problem. Foto: Charlotte Løvaas / ABC Nyheter

– Våre seniortimer er veldig populære. Vi ser at en ganske stabil andel på cirka 3 prosent av vår medlemsmasse er eldre, sier Atle Arntzen, leder for personlig trening i Sats Elixia.

Arntzen forteller at de har fått mange positive tilbakemeldinger på sine seniortimer.

Det går blant annet på at de eldre medlemmene har blitt mer aktive generelt etter startet trening, at de merker stor forskjell på form sammenlignet med andre på samme alder, at de har blitt friskmeldt for beinskjørhet og sluttet med blodtrykksmedisiner.

– Det gjør alt, det gjør den store forskjellen, sier 82-åringen om treningen.

Medlemskapet hos Sats Elixia er riktignok dyrere enn hos sentrene som ikke har like bredt tilbud, men medlemskapet kan reguleres ut ifra hva man vil benytte seg av.

Les også: Mer humor og mindre krangling etter hvert som ektepar blir eldre

Fordeler med trening for eldre

Atle Arntzen, leder for personlig trening i Sats Elixia, sier det er følgende fordeler for eldre ved å trene:

 • Man får bedre livskvalitet og opplevd helse som innebærer at daglige gjøremål blir enklere.
 • Det blir lettere å kunne reise seg opp, legge bagasje i hattehylla på fly og sette seg på/reise seg opp fra toalettet uten utfordringer.
 • Man kan bære tyngre ting som f.eks. handleposer og gå i trapper.
 • Minsker risiko for beinskjørhet.
 • Øker mobilitet og det å være i stand til å bevege seg rundt dit man ønsker uten fysiske utfordringer.
 • Å kunne delta i familiære aktiviteter med familie og barnebarn uten at dette oppleves som utmattende.
 • Kunne være med på lengre flyreiser, bilturer, m.m.
 • Klare seg selv, bo hjemme lenger før man eventuelt må på gamlehjem.
 • Blir bedre rustet for å unngå skader ved blant annet fall.
 • Man forebygger generelle livsstilssykdommer som diabetes type 2, hjerte- og karsykdommer, enkelte krefttyper og høyt blodtrykk.
 • Man får bedre hukommelse. Forskning viser at spesielt utholdenhetstrening bremser degenereringsprosessen av hukommelsessenteret i hjernen som er knyttet til hukommelse.

– Oppmerksomheten må rettes mer mot innholdet

EVO forteller at grunnen til at de ikke har treningstilbud for eldre, er fordi de har valgt å fokusere på å tilby det man trenger for å trene, hverken mer eller mindre.

– En av grunnene til at vi kan ha rimelig medlemspris, er at vi har valgt å ikke investere i gruppetreningssaler, badstu eller barnepass. Vi har hatt fullt fokus på å innrede senteret med nødvendig utstyr av høy kvalitet, sier en representant fra EVO.

Hun legger til at de har dyktige personlige trenere som gjerne hjelper deg om man skulle ønske det lille ekstra i treningen.

Det koster 369 kroner i måneden å trene hos EVO.

Fresh Fitness, som derimot har klassetimer for både unge og eldre, har en månedsavgift på 249 kroner uten gruppetimer, og 299 kroner med gruppetimer.

Gründer og markedsdirektør i EVO, Kim Jordsjø, har tidligere sagt til Sunnmørsposten at han mener lavprissentrene bør ha et større fokus på kvalitet fremfor pris.

– Oppmerksomheten må rettes mer mot innholdet, sier Jordsjø.

Les også: Her er treningen som gir bedre psykisk helse

Bedre å trene sammen

Arntzen forteller også at det er stor forskjell på motivasjonen fra det å trene alene i studio til å trene i en gruppe, både med tanke på selve treningen, og det sosiale etterpå.

– Tidligere har jeg trent med apparater, men det er ofte vanskelig å få det til selv, sier Håvard Jernskau, en av seniortrimmerne.

Noen av damene som var med på fredagens seniortime på Sats Elixia Lillestrøm synes at klassetreningen er veldig bra, men at det sosiale betyr særlig mye. Blant annet det at de tar en kaffe sammen etter trening, har eget julebord for damene og ferierer sammen.

H&#xE5;vard Jernskau var den eneste mannen p&#xE5; seniortrening og trente i sitt eget hj&#xF8;rne. Han sier han ikke er p&#xE5; trening for &#xE5; se p&#xE5; damer. <strong>Foto: Charlotte L&#xF8;vaas / ABC Nyheter</strong>
Håvard Jernskau var den eneste mannen på seniortrening og trente i sitt eget hjørne. Han sier han ikke er på trening for å se på damer. Foto: Charlotte Løvaas / ABC Nyheter

– Jeg ser ikke på damene, jeg tenker på at jeg har en instruktør som jeg må følge opp, sier Jernskau, som var den eneste mannen på fredagstreningen.

Jernskau føler at de øvelsene han gjør i gruppetimene er veldig bra for kroppen.

– Hva vil dere si at denne treninga har gjort for dere?

Det at jeg lever lenger. Jeg føler meg yngre. Bare jeg ser meg i speilet så ser jeg det. Jeg føler meg mye bedre. Så er jeg sammen med folk som liker å røre på seg og, så inspirerer vi hverandre, sier Jernskau.

– At vi utsetter den rullatoren, sier Berit Pedersen.

– Det er jo godt for kroppen, vi merker jo det. Vi føler oss sterkere, sier Britt Hanssen.

Damene påpeker at de er veldig fornøyde med sine trenere, men at de vet det ikke er like gode tilbud på andre treningssentre hvor venner av dem trener.

– Jeg ser hva som skjer med de som er hjemmegående og ikke gjør noe, sier Steinsvoll til ABC Nyheter.

Les også: Dansk studie: Trening forebygger hodepine

Et knippe av damene som var med p&#xE5; fredagstimen p&#xE5; Sats Elixia Lillestr&#xF8;m. Her tar de seg en kaffe etter treningen. <strong>Foto: Charlotte L&#xF8;vaas / ABC Nyheter</strong>
Et knippe av damene som var med på fredagstimen på Sats Elixia Lillestrøm. Her tar de seg en kaffe etter treningen. Foto: Charlotte Løvaas / ABC Nyheter
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
15:08 WHO anerkjenner utbrenthet som sykdom15:05 Byggingen av vindkraftverk på Frøya stanses midlertidig15:01 Russland sjøsetter verdens største atomisbryter14:43 Pappa Ruud: – Håper Casper kan gjøre litt mer skade14:42 15 fulle og voldelige flypassasjerer omringet av politi i Spania14:35 Prinsesse Ingrid Alexandra bytter skole14:19 Biler med biogass kan få bompengerabatt13:59 Vys tog er punktlige, men kundene er skuffet13:37 Mann siktet for drapsforsøk i Sandefjord13:37 Dansk Folkeparti i villrede etter valgnederlag13:26 «Kriseløsningen» Hansen tilbake for Norge12:40 Jakob Ingebrigtsen testes mandag12:28 Vi skylder russerne friheten12:27 Tre personer etterforskes for trusler på Tromsøya12:19 Russland vil bistå Norge med Venezuela-mekling12:06 Vanskelige kjøreforhold på fjellovergangene i Sør-Norge11:58 Cavendish trekker seg fra Tour of Norway11:30 Lampard kan ta Derby til Premier League11:29 Må trolig permittere 25–30 ansatte etter algeangrep11:27 Jevne om tapet av sønnen: – Det dypeste, verste mareritt11:23 Mest sykefravær hos barnehagelærere11:11 MDG jubler for de grønnes framgang i EU-parlamentet11:09 FPÖ vil bidra til å felle Kurz i Østerrike11:08 Arsenal-keeper kritiserer Baku-avgjørelse10:37 Åtte kneoperasjoner for Nora Mørk10:30 Nær 2.000 klager etter nye personvernsregler10:30 Tre pågrepet etter bombeeksplosjon i Lyon10:12 Mann alvorlig skadd i MC-ulykke i Akershus09:59 Bedre gatelys får flere til å bruke beina i Oslos gater09:41 Rekordmye forsikringssvindel avslørt i år09:40 USA og Japan vil samarbeide om romfart09:39 Fiat frir til Renault09:39 Norge møter mesteren og Russland i neste års ishockey-VM08:59 Jevgenij døde for Norge – nektes en grav i hjemlandet07:57 Store urørte naturområder i Norge trues av vindkraftutbygging07:00 Eldre sliter mest med å avsløre falske nyheter06:47 Åpner for å ta bostøtten fra muslimer som ikke tar opp boliglån06:29 De konservative går fram i Østerrike06:13 Minst 15 drept i sammenstøt i fengsel i Brasil06:12 Dette skjer i dag06:09 Nord-Korea kaller Bolton «krigshisser»06:00 Startskuddet går for «menneskerettstoppmøte» i Oslo05:39 Dette skjedde i natt05:30 Dom kan få konsekvenser for eiendomsskatten i hele landet05:12 Trump: Ikke ute etter regimeskifte i Iran04:57 Framgang for populistparti i valget i Belgia04:52 16 personer i Norge er idømt omvendt voldsalarm – fem aktive nå04:04 Le Pen med seier Frankrikes EU-valg03:46 Oljefondet investerer trolig videre i utenlandske spillselskaper03:44 De grønne går kraftig fram i EU-valget i Tyskland03:13 Vannet stengt av etter hull på hovedvannledning i Sarpsborg03:05 EU-parlamentet omkalfatret i massiv valgmønstring02:46 Massiv seier for Farages brexitparti02:26 Permitteringer i vente for lakseslakterier i Nordland og Troms02:11 Sju barn drept i angrep i Jemen01:46 Tilbakegang for Miljöpartiet i EU-valget i Sverige01:13 Historisk seier for Salvini i EU-valget00:50 Storveksler av Bitcoin får åpne bedriftskonto etter seks år00:37 Konservativ topp håper på bred EU-koalisjon00:28 Valgdeltakelsen kraftig opp i EU-valget23:55 Småbarnsfar dømt til fengsel etter blotting og nakenselfier23:41 Nederlag for Dansk Folkeparti – Venstre størst i EU-valget23:25 Tsipras utlyser nyvalg i Hellas etter EU-nederlag23:12 Storseier for Orbans parti i det ungarske EU-valget22:43 EU-valget kan utløse regjeringskrise i Tyskland – er tida ute for Merkel?22:43 Nordlending dømt for hatefulle ytringer mot samer22:29 Tromsø sjokkerte serieleder Molde med ti mann22:18 Akintola senket Brann – RBK med ny seier22:18 Uavhengig økonom vant presidentvalget i Litauen21:40 Kongo: Minst 30 døde og 200 savnet etter forlis21:38 Mann dømt for årelang mishandling av kona og ungene21:37 Regjeringspartiet ligger an til å vinne EU-valget i Polen21:26 Valgdagsmåling: Sverigedemokraterna tredje størst i EU-valget21:18 Storkoalisjon mister flertallet i EU-parlamentet21:02 Mulla Krekar: – Hvis det blir krig mellom Iran og USA, støtter jeg Iran20:32 En død i kraftig jordskjelv i jungelen i Peru20:20 Turist måtte betale dyrt for fiskefangst20:15 Blir orkaner kraftigere – og er det klimakrisen som har skylden?20:09 Storebrand kan få skattekrav på 1,3 milliarder kroner19:54 Grønne partier håper på europeisk valgskred19:54 De grønne og ytre høyre mot brakvalg i Belgia19:30 Kusama-skulptur på plass på Kistefos19:26 Høyt oppmøte under avgjørende EU-valg19:14 Erik Solheim skal jobbe for Kjell Inge Røkke18:57 Høyere oppmøte i EU-valget18:51 Siktet mann nekter straffskyld for skyting i Oslo18:43 Prinsesse Märtha Louise hyllet idrettsglede og mangfold – og delte ut klemmer18:40 To døde og flere skadd da tornado rammet by i Oklahoma18:03 – Takknemlig for å spille noen som betydde så mye for så mange17:03 Over 500 barn testet positivt for hiv i pakistansk by17:03 Sjokkmåling: Én av tre kunne stemt på et bompengeparti16:25 Slange skapte bekymring i Oslo – var ikke ekte16:23 To menn siktet for knivstikking på Voss16:23 Tre drept i to bombeeksplosjoner i Nepal15:03 Svenske og tre franskmenn dømt i Irak for å ha sluttet seg til IS14:45 Anmelder Visjon Norge for oppfordring til demonutdrivelse på barn14:23 Fiskeriministeren møter algerammede oppdrettere13:38 Ruud lekte seg i Paris: – Det føles veldig bra13:26 MDG sikter mot makt i fire storbyer12:45 Ada Hegerberg giftet seg
Siste nytt
15:08Helse og livsstilWHO anerkjenner utbrenthet som sykdom15:05NorgeByggingen av vindkraftverk på Frøya stanses midlertidig15:01PengerRussland sjøsetter verdens største atomisbryter14:43SportPappa Ruud: – Håper Casper kan gjøre litt mer skade14:42Verden15 fulle og voldelige flypassasjerer omringet av politi i Spania14:35KulturPrinsesse Ingrid Alexandra bytter skole14:19MotorBiler med biogass kan få bompengerabatt13:59ReiseVys tog er punktlige, men kundene er skuffet13:37NorgeMann siktet for drapsforsøk i Sandefjord13:37PolitikkDansk Folkeparti i villrede etter valgnederlag13:26Sport«Kriseløsningen» Hansen tilbake for Norge12:40SportJakob Ingebrigtsen testes mandag12:28StemmerVi skylder russerne friheten12:27NorgeTre personer etterforskes for trusler på Tromsøya12:19VerdenRussland vil bistå Norge med Venezuela-mekling12:06NorgeVanskelige kjøreforhold på fjellovergangene i Sør-Norge11:58SportCavendish trekker seg fra Tour of Norway11:30SportLampard kan ta Derby til Premier League11:29PengerMå trolig permittere 25–30 ansatte etter algeangrep11:27SportJevne om tapet av sønnen: – Det dypeste, verste mareritt11:23Helse og livsstilMest sykefravær hos barnehagelærere11:11PolitikkMDG jubler for de grønnes framgang i EU-parlamentet11:09PolitikkFPÖ vil bidra til å felle Kurz i Østerrike11:08SportArsenal-keeper kritiserer Baku-avgjørelse10:37SportÅtte kneoperasjoner for Nora Mørk10:30NorgeNær 2.000 klager etter nye personvernsregler10:30VerdenTre pågrepet etter bombeeksplosjon i Lyon10:12NorgeMann alvorlig skadd i MC-ulykke i Akershus09:59NorgeBedre gatelys får flere til å bruke beina i Oslos gater09:41PengerRekordmye forsikringssvindel avslørt i år09:40VerdenUSA og Japan vil samarbeide om romfart09:39MotorFiat frir til Renault09:39SportNorge møter mesteren og Russland i neste års ishockey-VM08:59PolitikkJevgenij døde for Norge – nektes en grav i hjemlandet07:57NorgeStore urørte naturområder i Norge trues av vindkraftutbygging07:00KulturEldre sliter mest med å avsløre falske nyheter06:47PengerÅpner for å ta bostøtten fra muslimer som ikke tar opp boliglån06:29PolitikkDe konservative går fram i Østerrike06:13VerdenMinst 15 drept i sammenstøt i fengsel i Brasil06:12NorgeDette skjer i dag06:09VerdenNord-Korea kaller Bolton «krigshisser»06:00NorgeStartskuddet går for «menneskerettstoppmøte» i Oslo05:39NorgeDette skjedde i natt05:30PengerDom kan få konsekvenser for eiendomsskatten i hele landet05:12VerdenTrump: Ikke ute etter regimeskifte i Iran04:57PolitikkFramgang for populistparti i valget i Belgia04:52Norge16 personer i Norge er idømt omvendt voldsalarm – fem aktive nå04:04PolitikkLe Pen med seier Frankrikes EU-valg03:46PengerOljefondet investerer trolig videre i utenlandske spillselskaper03:44PolitikkDe grønne går kraftig fram i EU-valget i Tyskland03:13NorgeVannet stengt av etter hull på hovedvannledning i Sarpsborg03:05PolitikkEU-parlamentet omkalfatret i massiv valgmønstring02:46PolitikkMassiv seier for Farages brexitparti02:26NorgePermitteringer i vente for lakseslakterier i Nordland og Troms02:11VerdenSju barn drept i angrep i Jemen01:46VerdenTilbakegang for Miljöpartiet i EU-valget i Sverige01:13VerdenHistorisk seier for Salvini i EU-valget00:50PengerStorveksler av Bitcoin får åpne bedriftskonto etter seks år00:37VerdenKonservativ topp håper på bred EU-koalisjon00:28VerdenValgdeltakelsen kraftig opp i EU-valget23:55NorgeSmåbarnsfar dømt til fengsel etter blotting og nakenselfier23:41VerdenNederlag for Dansk Folkeparti – Venstre størst i EU-valget23:25VerdenTsipras utlyser nyvalg i Hellas etter EU-nederlag23:12PolitikkStorseier for Orbans parti i det ungarske EU-valget22:43PolitikkEU-valget kan utløse regjeringskrise i Tyskland – er tida ute for Merkel?22:43NorgeNordlending dømt for hatefulle ytringer mot samer22:29SportTromsø sjokkerte serieleder Molde med ti mann22:18SportAkintola senket Brann – RBK med ny seier22:18VerdenUavhengig økonom vant presidentvalget i Litauen21:40VerdenKongo: Minst 30 døde og 200 savnet etter forlis21:38NorgeMann dømt for årelang mishandling av kona og ungene21:37VerdenRegjeringspartiet ligger an til å vinne EU-valget i Polen21:26VerdenValgdagsmåling: Sverigedemokraterna tredje størst i EU-valget21:18VerdenStorkoalisjon mister flertallet i EU-parlamentet21:02NorgeMulla Krekar: – Hvis det blir krig mellom Iran og USA, støtter jeg Iran20:32VerdenEn død i kraftig jordskjelv i jungelen i Peru20:20NorgeTurist måtte betale dyrt for fiskefangst20:15VerdenBlir orkaner kraftigere – og er det klimakrisen som har skylden?20:09NæringslivStorebrand kan få skattekrav på 1,3 milliarder kroner19:54VerdenGrønne partier håper på europeisk valgskred19:54VerdenDe grønne og ytre høyre mot brakvalg i Belgia19:30NorgeKusama-skulptur på plass på Kistefos19:26VerdenHøyt oppmøte under avgjørende EU-valg19:14NæringslivErik Solheim skal jobbe for Kjell Inge Røkke18:57VerdenHøyere oppmøte i EU-valget18:51NorgeSiktet mann nekter straffskyld for skyting i Oslo18:43NorgePrinsesse Märtha Louise hyllet idrettsglede og mangfold – og delte ut klemmer18:40VerdenTo døde og flere skadd da tornado rammet by i Oklahoma18:03Helse og livsstil– Takknemlig for å spille noen som betydde så mye for så mange17:03HelseOver 500 barn testet positivt for hiv i pakistansk by17:03MotorSjokkmåling: Én av tre kunne stemt på et bompengeparti16:25NorgeSlange skapte bekymring i Oslo – var ikke ekte16:23NorgeTo menn siktet for knivstikking på Voss16:23VerdenTre drept i to bombeeksplosjoner i Nepal15:03NorgeSvenske og tre franskmenn dømt i Irak for å ha sluttet seg til IS14:45NorgeAnmelder Visjon Norge for oppfordring til demonutdrivelse på barn14:23PolitikkFiskeriministeren møter algerammede oppdrettere13:38SportRuud lekte seg i Paris: – Det føles veldig bra13:26PolitikkMDG sikter mot makt i fire storbyer12:45SportAda Hegerberg giftet seg
Populært