Seniortrim: – Vi utsetter rullatoren

6 av de 10 største treningskjedene tilbyr egen seniortrening. Særlig én kjede skiller seg ut blant konkurrentene.

På Sats Elixia Lillestrøm starter klassetimen Senior Pulse kl 9 fredag morgen. Det er én av flere seniortimer som tilbys på Sats Elixia-sentrene.

Timen inneholder mye aerobic og går særlig på kondisjon og litt styrke.

– Det er forferdelig viktig å prioritere trening, sier Liv Steinsvoll, den eldste av deltagerne på fredagstimen.

Les også : Benedicte (50) trener crossfit med 20-åringer

Steinsvoll er 82 år gammel og har vært med på seniortimene på Sats Elixia i nesten 20 år. Hun er én av 23 deltagere denne morgenen, men på mandager kan de være dobbelt så mange.

Flere av damene fra seniortimen sier at Steinsvoll er deres forbilde.

Da mannen hennes ble ufør, måtte hun ta seg av det meste, blant annet snømåking. Steinsvoll sier at det er viktig å ha styrke i hverdagen.

Les også: Så mye trening må til for å skjerpe hjernen

(Saken fortsetter under bildet)

Liv Steinsvoll er den eldste deltageren på alle seniortimene på Sats Lillestrøm. Hun synes det er viktig å trene blant annet for å kunne måke snø. Foto: Charlotte Løvaas / ABC Nyheter
Liv Steinsvoll er den eldste deltageren på alle seniortimene på Sats Lillestrøm. Hun synes det er viktig å trene blant annet for å kunne måke snø. Foto: Charlotte Løvaas / ABC Nyheter

Hvilke treningssentre har treningstilbud for eldre?

At det er mange fordeler med fysisk aktivitet er ingen hemmelighet, det kan blant annet forhindre demens, men likevel er det mye trening som ikke er tilpasset eldre.

ABC Nyheter sjekket ut hvilke av de ti største treningssentrene i Norge som har eget treningstilbud og/eller rabatterte priser for eldre.

Seks av ti treningssentre har slike tilbud.


Disse sentrene har eget treningstilbud for eldre:

 • Sats Elixia - klassetimer og rabattert pris
 • Stamina Trening - klassetimer
 • Fresh Fitness - klassetimer
 • Nr1 Fitness - klassetimer og rabattert pris
 • Actic - klassetimer og rabattert pris


Dette senteret har et annet tilbud enn andre sentre:

 • Feelgood - aldersvennlige treningsmaskiner


Disse sentrene har IKKE eget treningstilbud for eldre:

 • EVO Fitness
 • Mudo Gym
 • Spenst
 • SKY Fitness


Sluttet med blodtrykksmedisiner

Sats Elixia er den største treningskjeden i Norge og er blant de som har bredest treningstilbud for eldre, inkludert honnørpris. De tilbyr:

Senior Circuit, -Cycling, -Yoga, -Pulse og -Strength. De to sistnevnte har også timer på nett.

– Jeg husker første gang vi skulle ligge i planke, det var jo tungt som bare rakkeren, sier Britt Hanssen. Nå synes derimot damene at planken ikke er noe problem. Foto: Charlotte Løvaas / ABC Nyheter
– Jeg husker første gang vi skulle ligge i planke, det var jo tungt som bare rakkeren, sier Britt Hanssen. Nå synes derimot damene at planken ikke er noe problem. Foto: Charlotte Løvaas / ABC Nyheter

– Våre seniortimer er veldig populære. Vi ser at en ganske stabil andel på cirka 3 prosent av vår medlemsmasse er eldre, sier Atle Arntzen, leder for personlig trening i Sats Elixia.

Arntzen forteller at de har fått mange positive tilbakemeldinger på sine seniortimer.

Det går blant annet på at de eldre medlemmene har blitt mer aktive generelt etter startet trening, at de merker stor forskjell på form sammenlignet med andre på samme alder, at de har blitt friskmeldt for beinskjørhet og sluttet med blodtrykksmedisiner.

– Det gjør alt, det gjør den store forskjellen, sier 82-åringen om treningen.

Medlemskapet hos Sats Elixia er riktignok dyrere enn hos sentrene som ikke har like bredt tilbud, men medlemskapet kan reguleres ut ifra hva man vil benytte seg av.

Les også: Mer humor og mindre krangling etter hvert som ektepar blir eldre

Fordeler med trening for eldre

Atle Arntzen, leder for personlig trening i Sats Elixia, sier det er følgende fordeler for eldre ved å trene:

 • Man får bedre livskvalitet og opplevd helse som innebærer at daglige gjøremål blir enklere.
 • Det blir lettere å kunne reise seg opp, legge bagasje i hattehylla på fly og sette seg på/reise seg opp fra toalettet uten utfordringer.
 • Man kan bære tyngre ting som f.eks. handleposer og gå i trapper.
 • Minsker risiko for beinskjørhet.
 • Øker mobilitet og det å være i stand til å bevege seg rundt dit man ønsker uten fysiske utfordringer.
 • Å kunne delta i familiære aktiviteter med familie og barnebarn uten at dette oppleves som utmattende.
 • Kunne være med på lengre flyreiser, bilturer, m.m.
 • Klare seg selv, bo hjemme lenger før man eventuelt må på gamlehjem.
 • Blir bedre rustet for å unngå skader ved blant annet fall.
 • Man forebygger generelle livsstilssykdommer som diabetes type 2, hjerte- og karsykdommer, enkelte krefttyper og høyt blodtrykk.
 • Man får bedre hukommelse. Forskning viser at spesielt utholdenhetstrening bremser degenereringsprosessen av hukommelsessenteret i hjernen som er knyttet til hukommelse.

– Oppmerksomheten må rettes mer mot innholdet

EVO forteller at grunnen til at de ikke har treningstilbud for eldre, er fordi de har valgt å fokusere på å tilby det man trenger for å trene, hverken mer eller mindre.

– En av grunnene til at vi kan ha rimelig medlemspris, er at vi har valgt å ikke investere i gruppetreningssaler, badstu eller barnepass. Vi har hatt fullt fokus på å innrede senteret med nødvendig utstyr av høy kvalitet, sier en representant fra EVO.

Hun legger til at de har dyktige personlige trenere som gjerne hjelper deg om man skulle ønske det lille ekstra i treningen.

Det koster 369 kroner i måneden å trene hos EVO.

Fresh Fitness, som derimot har klassetimer for både unge og eldre, har en månedsavgift på 249 kroner uten gruppetimer, og 299 kroner med gruppetimer.

Gründer og markedsdirektør i EVO, Kim Jordsjø, har tidligere sagt til Sunnmørsposten at han mener lavprissentrene bør ha et større fokus på kvalitet fremfor pris.

– Oppmerksomheten må rettes mer mot innholdet, sier Jordsjø.

Les også: Her er treningen som gir bedre psykisk helse

Bedre å trene sammen

Arntzen forteller også at det er stor forskjell på motivasjonen fra det å trene alene i studio til å trene i en gruppe, både med tanke på selve treningen, og det sosiale etterpå.

– Tidligere har jeg trent med apparater, men det er ofte vanskelig å få det til selv, sier Håvard Jernskau, en av seniortrimmerne.

Noen av damene som var med på fredagens seniortime på Sats Elixia Lillestrøm synes at klassetreningen er veldig bra, men at det sosiale betyr særlig mye. Blant annet det at de tar en kaffe sammen etter trening, har eget julebord for damene og ferierer sammen.

Håvard Jernskau var den eneste mannen på seniortrening og trente i sitt eget hjørne. Han sier han ikke er på trening for å se på damer. Foto: Charlotte Løvaas / ABC Nyheter
Håvard Jernskau var den eneste mannen på seniortrening og trente i sitt eget hjørne. Han sier han ikke er på trening for å se på damer. Foto: Charlotte Løvaas / ABC Nyheter

– Jeg ser ikke på damene, jeg tenker på at jeg har en instruktør som jeg må følge opp, sier Jernskau, som var den eneste mannen på fredagstreningen.

Jernskau føler at de øvelsene han gjør i gruppetimene er veldig bra for kroppen.

– Hva vil dere si at denne treninga har gjort for dere?

Det at jeg lever lenger. Jeg føler meg yngre. Bare jeg ser meg i speilet så ser jeg det. Jeg føler meg mye bedre. Så er jeg sammen med folk som liker å røre på seg og, så inspirerer vi hverandre, sier Jernskau.

– At vi utsetter den rullatoren, sier Berit Pedersen.

– Det er jo godt for kroppen, vi merker jo det. Vi føler oss sterkere, sier Britt Hanssen.

Damene påpeker at de er veldig fornøyde med sine trenere, men at de vet det ikke er like gode tilbud på andre treningssentre hvor venner av dem trener.

– Jeg ser hva som skjer med de som er hjemmegående og ikke gjør noe, sier Steinsvoll til ABC Nyheter.

Les også: Dansk studie: Trening forebygger hodepine

Et knippe av damene som var med på fredagstimen på Sats Elixia Lillestrøm. Her tar de seg en kaffe etter treningen. Foto: Charlotte Løvaas / ABC Nyheter
Et knippe av damene som var med på fredagstimen på Sats Elixia Lillestrøm. Her tar de seg en kaffe etter treningen. Foto: Charlotte Løvaas / ABC Nyheter

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
17:45 Tyrkia anklages for krigsforbrytelser og brudd på våpenhvile17:31 Kjedekollisjon på E18 i Asker: Fire biler involvert17:17 Tollere gjorde storbeslag av piller på Gardermoen17:08 Senterpartiet rykker fram blant LO-medlemmer17:03 Pastor dømt til fengsel for overgrep mot 13-åring16:42 Kvinnelige astronauter skaper historie med sin første romvandring16:15 Kong Harald til Old Trafford, skal se Manchester United – Liverpool15:48 Tilbakekaller karbonadedeig etter plastfunn15:45 Tusk: Våpenhvile i Syria er et krav om kurdisk kapitulasjon15:44 Sælnes suspendert, Shenzhen i fritt fall i Kina15:32 Redaktørforeningen: – Märtha Louise bør tenke seg om15:17 65.000 lovbrudd ved sykehjemmene i Oslo14:27 Norwegian selger fem Boeing-fly14:26 Ap-nestor vil samarbeide med MDG14:07 Sjåfør frifunnet etter at syklist omkom etter påkjørsel14:06 Kvinne dømt for 47 nettbedragerier14:01 Klopp spøkte om Solskjær før storkampen14:00 EU varsler mottiltak som svar på amerikansk straffetoll13:46 Oslo Venstre heier på Rotevatn og Melby13:45 Nær 30 drept i angrep mot afghansk moské13:44 Oljefondets verdi nærmer seg 10.000 milliarder13:33 Keshvari: – En av de mest skambelagte dagene i mitt liv13:11 Pengeregn i Kitzbühel: Jansrud og Kristoffersen kan tjene én million kroner hver12:55 El Clásico utsatt på grunn av uroligheter i Barcelona12:55 Islamist fikk skjerpet straff for trusler mot Abid Raja12:28 Fem ganger mer radioaktivitet i villrein på grunn av sopp12:27 Puigdemont har meldt seg for belgisk påtalemyndighet12:03 Mazyar Keshvari melder seg ut av Frp11:44 Katalanske demonstranter sperrer grenseoverganger11:42 Hemmelighetsfull Solskjær før Liverpool-duellen11:14 Åpner tilsyn mot Oslo kommune etter 15.000 brudd på arbeidsmiljøloven11:10 Oslo: Minst fem gutter siktet etter knivstikking10:48 Klager på urin på Gardermoen: – Flau på nordmenns vegne10:28 Norske Skog tilbake på Oslo Børs10:14 Professor slakter Folkehelse­instituttets snusrapport09:49 Johnsons kamp om Parlamentet er i gang09:46 Kan utenlandske krefter ha påvirket det norske kommunevalget?09:40 Politiet sikrer spor etter mulig hackerangrep mot Dagbladet09:39 Amnesty anklager Tyrkia for krigsforbrytelser i Syria09:08 Ap-politiker mener Dale ignorerer henne08:53 DNB-tjenester fungerer igjen08:50 Gull til Norge: Historien om kommentatorene08:16 Semb så Ødegaard briljere allerede som 14-åring: – Han blir høyst trolig en europeisk toppstjerne07:54 Politiet har brukt adgangen til datainnbrudd åtte ganger07:52 Kampene fortsetter i syrisk grenseby07:14 Sp reagerer på kutt i politiutdanningen i Oslo07:06 Ansatte ved høgskole i Bergen sier opp etter foredrag om homoterapi07:04 Opptøyer i Libanon: Utløst av forslag om daglig avgift på 1,8 kroner07:04 Hovland forlenget PGA-rekorden, ny 69-runde i Sør-Korea07:00 Slakter vogntog-tiltak: – Det høres flott ut og folk går på bløffen06:51 Football-rankings: Mindre enn 25 prosent sjanse for norsk EM-plass06:37 Trump får kritikk for å holde G7-toppmøte på sin private golfklubb06:35 Nok et tap for Wild i Canada06:34 Amerikansk straffetoll på EU-varer har trådt i kraft06:08 Sjekker ut DNA-spor i Hagen-saken06:06 Dette skjer i dag06:05 Johnson vil snu tap til triumf i Parlamentet05:33 Dette skjedde i natt05:28 Sønnen til «El Chapo» løslatt05:06 Stor vannlekkasje i tidligere NRK-bygg på Minde i Bergen05:03 Svakeste vekst i Kina på 27 år05:00 Keshvari-saken for retten i dag – vil tilstå grovt bedrageri av Stortinget04:43 Voldsomme demonstrasjoner i Barcelona fjerde dag på rad03:55 Norsk Industri: Oljelønningene er på vei opp igjen03:21 Drapssiktede i Bergen snakket «skotsk» på vei hjem02:49 Lang toppmøtekveld med få resultater02:38 EUs toppmøte ga sin velsignelse til brexitavtale02:28 Venezuela løslater politiske fanger etter plass i FNs menneskerettsråd02:09 Frankrike hindret terrorangrep inspirert av 11. september01:56 Giske hadde 70 klagepunkter til VG, ingenting er rettet01:29 USAs energiminister går av01:20 Populær Venstre-ordfører åpner for å gå inn i ledelsen00:56 Låve i full fyr i Tønsberg – kommer til å brenne ned00:22 Beboer på Majorstuen fant blodig, skadd person00:00 Libya stenger interneringsleir23:42 SDF-militsen sier våpenhvile har trådt i kraft nordøst i Syria23:22 Mann pågrepet for å ha holdt familien innesperret i kjeller i flere år22:52 Morgenbladet-skribenter holder tilbake bidrag22:48 Anne-Elisabeth Hagen savnet i ett år: Politiet innkaller vitner til DNA-prøver21:54 Trumps stabssjef trekker Ukraina-opplysning21:42 Ekspert: Solskjær kan snart være ferdig som United-trener20:30 Kong Harald: – En alvorlig trussel mot vårt folkestyre19:58 Søk etter mulig person i vannet i Hatvik i Hordaland19:43 Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan gir etter for noen av USAs krav19:23 Cubas ballettlegende Alicia Alonso er død18:22 EUs toppmøte slutter opp om brexitavtalen18:17 Dagbladet oppe igjen etter mulig hackerangrep18:11 Pence og Pompeo legger press på Erdogan18:00 26 ansatte slutter i Dagens Næringsliv17:12 Riiber kåret til årets skiutøver i nordiske grener17:08 Irlands statsminister om brexitavtalen: – Skaper en unik løsning17:07 EU-motstander Nigel Farage avfeier brexitavtale17:02 Labour, DUP og Liberaldemokratene sier nei til brexitavtalen16:57 Ambassadør tar avstand fra Trump i riksrettshøring16:55 Russisk nyhetsbyrå: Advokat har søkt om benådning for Frode Berg16:55 Hanne Harlem innstilles som ny sivilombudsmann16:42 Dronningen og kronprinsessen melder forfall til stortingsmiddag16:31 Turgåere fant tonnevis med mynter ved Kongsberg16:05 – Kan være begynnelsen på slutten for Trump16:02 Johnson: – Nå er øyeblikket for å få brexit gjennomført
Siste nytt
17:45VerdenTyrkia anklages for krigsforbrytelser og brudd på våpenhvile17:31NorgeKjedekollisjon på E18 i Asker: Fire biler involvert17:17NorgeTollere gjorde storbeslag av piller på Gardermoen17:08PolitikkSenterpartiet rykker fram blant LO-medlemmer17:03NorgePastor dømt til fengsel for overgrep mot 13-åring16:42VerdenKvinnelige astronauter skaper historie med sin første romvandring16:15SportKong Harald til Old Trafford, skal se Manchester United – Liverpool15:48NorgeTilbakekaller karbonadedeig etter plastfunn15:45VerdenTusk: Våpenhvile i Syria er et krav om kurdisk kapitulasjon15:44SportSælnes suspendert, Shenzhen i fritt fall i Kina15:32NorgeRedaktørforeningen: – Märtha Louise bør tenke seg om15:17Norge65.000 lovbrudd ved sykehjemmene i Oslo14:27PengerNorwegian selger fem Boeing-fly14:26PolitikkAp-nestor vil samarbeide med MDG14:07NorgeSjåfør frifunnet etter at syklist omkom etter påkjørsel14:06PengerKvinne dømt for 47 nettbedragerier14:01SportKlopp spøkte om Solskjær før storkampen14:00PengerEU varsler mottiltak som svar på amerikansk straffetoll13:46PolitikkOslo Venstre heier på Rotevatn og Melby13:45VerdenNær 30 drept i angrep mot afghansk moské13:44PengerOljefondets verdi nærmer seg 10.000 milliarder13:33PolitikkKeshvari: – En av de mest skambelagte dagene i mitt liv13:11SportPengeregn i Kitzbühel: Jansrud og Kristoffersen kan tjene én million kroner hver12:55SportEl Clásico utsatt på grunn av uroligheter i Barcelona12:55NorgeIslamist fikk skjerpet straff for trusler mot Abid Raja12:28NorgeFem ganger mer radioaktivitet i villrein på grunn av sopp12:27VerdenPuigdemont har meldt seg for belgisk påtalemyndighet12:03PolitikkMazyar Keshvari melder seg ut av Frp11:44VerdenKatalanske demonstranter sperrer grenseoverganger11:42SportHemmelighetsfull Solskjær før Liverpool-duellen11:14NorgeÅpner tilsyn mot Oslo kommune etter 15.000 brudd på arbeidsmiljøloven11:10NorgeOslo: Minst fem gutter siktet etter knivstikking10:48ReiseKlager på urin på Gardermoen: – Flau på nordmenns vegne10:28PengerNorske Skog tilbake på Oslo Børs10:14Helse og livsstilProfessor slakter Folkehelse­instituttets snusrapport09:49PolitikkJohnsons kamp om Parlamentet er i gang09:46PolitikkKan utenlandske krefter ha påvirket det norske kommunevalget?09:40KulturPolitiet sikrer spor etter mulig hackerangrep mot Dagbladet09:39VerdenAmnesty anklager Tyrkia for krigsforbrytelser i Syria09:08PolitikkAp-politiker mener Dale ignorerer henne08:53NorgeDNB-tjenester fungerer igjen08:50SportGull til Norge: Historien om kommentatorene08:16SportSemb så Ødegaard briljere allerede som 14-åring: – Han blir høyst trolig en europeisk toppstjerne07:54NorgePolitiet har brukt adgangen til datainnbrudd åtte ganger07:52VerdenKampene fortsetter i syrisk grenseby07:14NorgeSp reagerer på kutt i politiutdanningen i Oslo07:06NorgeAnsatte ved høgskole i Bergen sier opp etter foredrag om homoterapi07:04VerdenOpptøyer i Libanon: Utløst av forslag om daglig avgift på 1,8 kroner07:04SportHovland forlenget PGA-rekorden, ny 69-runde i Sør-Korea07:00MotorSlakter vogntog-tiltak: – Det høres flott ut og folk går på bløffen06:51SportFootball-rankings: Mindre enn 25 prosent sjanse for norsk EM-plass06:37VerdenTrump får kritikk for å holde G7-toppmøte på sin private golfklubb06:35SportNok et tap for Wild i Canada06:34VerdenAmerikansk straffetoll på EU-varer har trådt i kraft06:08NorgeSjekker ut DNA-spor i Hagen-saken06:06NorgeDette skjer i dag06:05VerdenJohnson vil snu tap til triumf i Parlamentet05:33NorgeDette skjedde i natt05:28VerdenSønnen til «El Chapo» løslatt05:06NorgeStor vannlekkasje i tidligere NRK-bygg på Minde i Bergen05:03PengerSvakeste vekst i Kina på 27 år05:00PolitikkKeshvari-saken for retten i dag – vil tilstå grovt bedrageri av Stortinget04:43VerdenVoldsomme demonstrasjoner i Barcelona fjerde dag på rad03:55PengerNorsk Industri: Oljelønningene er på vei opp igjen03:21NorgeDrapssiktede i Bergen snakket «skotsk» på vei hjem02:49VerdenLang toppmøtekveld med få resultater02:38VerdenEUs toppmøte ga sin velsignelse til brexitavtale02:28VerdenVenezuela løslater politiske fanger etter plass i FNs menneskerettsråd02:09VerdenFrankrike hindret terrorangrep inspirert av 11. september01:56PolitikkGiske hadde 70 klagepunkter til VG, ingenting er rettet01:29PolitikkUSAs energiminister går av01:20NorgePopulær Venstre-ordfører åpner for å gå inn i ledelsen00:56NorgeLåve i full fyr i Tønsberg – kommer til å brenne ned00:22NorgeBeboer på Majorstuen fant blodig, skadd person00:00VerdenLibya stenger interneringsleir23:42VerdenSDF-militsen sier våpenhvile har trådt i kraft nordøst i Syria23:22VerdenMann pågrepet for å ha holdt familien innesperret i kjeller i flere år22:52KulturMorgenbladet-skribenter holder tilbake bidrag22:48NorgeAnne-Elisabeth Hagen savnet i ett år: Politiet innkaller vitner til DNA-prøver21:54VerdenTrumps stabssjef trekker Ukraina-opplysning21:42SportEkspert: Solskjær kan snart være ferdig som United-trener20:30KulturKong Harald: – En alvorlig trussel mot vårt folkestyre19:58NorgeSøk etter mulig person i vannet i Hatvik i Hordaland19:43VerdenTyrkias president Recep Tayyip Erdogan gir etter for noen av USAs krav19:23SportCubas ballettlegende Alicia Alonso er død18:22PolitikkEUs toppmøte slutter opp om brexitavtalen18:17KulturDagbladet oppe igjen etter mulig hackerangrep18:11PolitikkPence og Pompeo legger press på Erdogan18:00Kultur26 ansatte slutter i Dagens Næringsliv17:12SportRiiber kåret til årets skiutøver i nordiske grener17:08PolitikkIrlands statsminister om brexitavtalen: – Skaper en unik løsning17:07PolitikkEU-motstander Nigel Farage avfeier brexitavtale17:02PolitikkLabour, DUP og Liberaldemokratene sier nei til brexitavtalen16:57VerdenAmbassadør tar avstand fra Trump i riksrettshøring16:55NorgeRussisk nyhetsbyrå: Advokat har søkt om benådning for Frode Berg16:55NorgeHanne Harlem innstilles som ny sivilombudsmann16:42KulturDronningen og kronprinsessen melder forfall til stortingsmiddag16:31NorgeTurgåere fant tonnevis med mynter ved Kongsberg16:05Verden– Kan være begynnelsen på slutten for Trump16:02PolitikkJohnson: – Nå er øyeblikket for å få brexit gjennomført
Populært