Seniortrim: – Vi utsetter rullatoren

6 av de 10 største treningskjedene tilbyr egen seniortrening. Særlig én kjede skiller seg ut blant konkurrentene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På Sats Elixia Lillestrøm starter klassetimen Senior Pulse kl 9 fredag morgen. Det er én av flere seniortimer som tilbys på Sats Elixia-sentrene.

Timen inneholder mye aerobic og går særlig på kondisjon og litt styrke.

– Det er forferdelig viktig å prioritere trening, sier Liv Steinsvoll, den eldste av deltagerne på fredagstimen.

Les også : Benedicte (50) trener crossfit med 20-åringer

Steinsvoll er 82 år gammel og har vært med på seniortimene på Sats Elixia i nesten 20 år. Hun er én av 23 deltagere denne morgenen, men på mandager kan de være dobbelt så mange.

Flere av damene fra seniortimen sier at Steinsvoll er deres forbilde.

Da mannen hennes ble ufør, måtte hun ta seg av det meste, blant annet snømåking. Steinsvoll sier at det er viktig å ha styrke i hverdagen.

Les også: Så mye trening må til for å skjerpe hjernen

(Saken fortsetter under bildet)

Liv Steinsvoll er den eldste deltageren på alle seniortimene på Sats Lillestrøm. Hun synes det er viktig å trene blant annet for å kunne måke snø. Foto: Charlotte Løvaas / ABC Nyheter
Liv Steinsvoll er den eldste deltageren på alle seniortimene på Sats Lillestrøm. Hun synes det er viktig å trene blant annet for å kunne måke snø. Foto: Charlotte Løvaas / ABC Nyheter

Hvilke treningssentre har treningstilbud for eldre?

At det er mange fordeler med fysisk aktivitet er ingen hemmelighet, det kan blant annet forhindre demens, men likevel er det mye trening som ikke er tilpasset eldre.

ABC Nyheter sjekket ut hvilke av de ti største treningssentrene i Norge som har eget treningstilbud og/eller rabatterte priser for eldre.

Seks av ti treningssentre har slike tilbud.


Disse sentrene har eget treningstilbud for eldre:

 • Sats Elixia - klassetimer og rabattert pris
 • Stamina Trening - klassetimer
 • Fresh Fitness - klassetimer
 • Nr1 Fitness - klassetimer og rabattert pris
 • Actic - klassetimer og rabattert pris


Dette senteret har et annet tilbud enn andre sentre:

 • Feelgood - aldersvennlige treningsmaskiner


Disse sentrene har IKKE eget treningstilbud for eldre:

 • EVO Fitness
 • Mudo Gym
 • Spenst
 • SKY Fitness


Sluttet med blodtrykksmedisiner

Sats Elixia er den største treningskjeden i Norge og er blant de som har bredest treningstilbud for eldre, inkludert honnørpris. De tilbyr:

Senior Circuit, -Cycling, -Yoga, -Pulse og -Strength. De to sistnevnte har også timer på nett.

– Jeg husker første gang vi skulle ligge i planke, det var jo tungt som bare rakkeren, sier Britt Hanssen. Nå synes derimot damene at planken ikke er noe problem. Foto: Charlotte Løvaas / ABC Nyheter
– Jeg husker første gang vi skulle ligge i planke, det var jo tungt som bare rakkeren, sier Britt Hanssen. Nå synes derimot damene at planken ikke er noe problem. Foto: Charlotte Løvaas / ABC Nyheter

– Våre seniortimer er veldig populære. Vi ser at en ganske stabil andel på cirka 3 prosent av vår medlemsmasse er eldre, sier Atle Arntzen, leder for personlig trening i Sats Elixia.

Arntzen forteller at de har fått mange positive tilbakemeldinger på sine seniortimer.

Det går blant annet på at de eldre medlemmene har blitt mer aktive generelt etter startet trening, at de merker stor forskjell på form sammenlignet med andre på samme alder, at de har blitt friskmeldt for beinskjørhet og sluttet med blodtrykksmedisiner.

– Det gjør alt, det gjør den store forskjellen, sier 82-åringen om treningen.

Medlemskapet hos Sats Elixia er riktignok dyrere enn hos sentrene som ikke har like bredt tilbud, men medlemskapet kan reguleres ut ifra hva man vil benytte seg av.

Les også: Mer humor og mindre krangling etter hvert som ektepar blir eldre

Fordeler med trening for eldre

Atle Arntzen, leder for personlig trening i Sats Elixia, sier det er følgende fordeler for eldre ved å trene:

 • Man får bedre livskvalitet og opplevd helse som innebærer at daglige gjøremål blir enklere.
 • Det blir lettere å kunne reise seg opp, legge bagasje i hattehylla på fly og sette seg på/reise seg opp fra toalettet uten utfordringer.
 • Man kan bære tyngre ting som f.eks. handleposer og gå i trapper.
 • Minsker risiko for beinskjørhet.
 • Øker mobilitet og det å være i stand til å bevege seg rundt dit man ønsker uten fysiske utfordringer.
 • Å kunne delta i familiære aktiviteter med familie og barnebarn uten at dette oppleves som utmattende.
 • Kunne være med på lengre flyreiser, bilturer, m.m.
 • Klare seg selv, bo hjemme lenger før man eventuelt må på gamlehjem.
 • Blir bedre rustet for å unngå skader ved blant annet fall.
 • Man forebygger generelle livsstilssykdommer som diabetes type 2, hjerte- og karsykdommer, enkelte krefttyper og høyt blodtrykk.
 • Man får bedre hukommelse. Forskning viser at spesielt utholdenhetstrening bremser degenereringsprosessen av hukommelsessenteret i hjernen som er knyttet til hukommelse.

– Oppmerksomheten må rettes mer mot innholdet

EVO forteller at grunnen til at de ikke har treningstilbud for eldre, er fordi de har valgt å fokusere på å tilby det man trenger for å trene, hverken mer eller mindre.

– En av grunnene til at vi kan ha rimelig medlemspris, er at vi har valgt å ikke investere i gruppetreningssaler, badstu eller barnepass. Vi har hatt fullt fokus på å innrede senteret med nødvendig utstyr av høy kvalitet, sier en representant fra EVO.

Hun legger til at de har dyktige personlige trenere som gjerne hjelper deg om man skulle ønske det lille ekstra i treningen.

Det koster 369 kroner i måneden å trene hos EVO.

Fresh Fitness, som derimot har klassetimer for både unge og eldre, har en månedsavgift på 249 kroner uten gruppetimer, og 299 kroner med gruppetimer.

Gründer og markedsdirektør i EVO, Kim Jordsjø, har tidligere sagt til Sunnmørsposten at han mener lavprissentrene bør ha et større fokus på kvalitet fremfor pris.

– Oppmerksomheten må rettes mer mot innholdet, sier Jordsjø.

Les også: Her er treningen som gir bedre psykisk helse

Bedre å trene sammen

Arntzen forteller også at det er stor forskjell på motivasjonen fra det å trene alene i studio til å trene i en gruppe, både med tanke på selve treningen, og det sosiale etterpå.

– Tidligere har jeg trent med apparater, men det er ofte vanskelig å få det til selv, sier Håvard Jernskau, en av seniortrimmerne.

Noen av damene som var med på fredagens seniortime på Sats Elixia Lillestrøm synes at klassetreningen er veldig bra, men at det sosiale betyr særlig mye. Blant annet det at de tar en kaffe sammen etter trening, har eget julebord for damene og ferierer sammen.

Håvard Jernskau var den eneste mannen på seniortrening og trente i sitt eget hjørne. Han sier han ikke er på trening for å se på damer. Foto: Charlotte Løvaas / ABC Nyheter
Håvard Jernskau var den eneste mannen på seniortrening og trente i sitt eget hjørne. Han sier han ikke er på trening for å se på damer. Foto: Charlotte Løvaas / ABC Nyheter

– Jeg ser ikke på damene, jeg tenker på at jeg har en instruktør som jeg må følge opp, sier Jernskau, som var den eneste mannen på fredagstreningen.

Jernskau føler at de øvelsene han gjør i gruppetimene er veldig bra for kroppen.

– Hva vil dere si at denne treninga har gjort for dere?

Det at jeg lever lenger. Jeg føler meg yngre. Bare jeg ser meg i speilet så ser jeg det. Jeg føler meg mye bedre. Så er jeg sammen med folk som liker å røre på seg og, så inspirerer vi hverandre, sier Jernskau.

– At vi utsetter den rullatoren, sier Berit Pedersen.

– Det er jo godt for kroppen, vi merker jo det. Vi føler oss sterkere, sier Britt Hanssen.

Damene påpeker at de er veldig fornøyde med sine trenere, men at de vet det ikke er like gode tilbud på andre treningssentre hvor venner av dem trener.

– Jeg ser hva som skjer med de som er hjemmegående og ikke gjør noe, sier Steinsvoll til ABC Nyheter.

Les også: Dansk studie: Trening forebygger hodepine

Et knippe av damene som var med på fredagstimen på Sats Elixia Lillestrøm. Her tar de seg en kaffe etter treningen. Foto: Charlotte Løvaas / ABC Nyheter
Et knippe av damene som var med på fredagstimen på Sats Elixia Lillestrøm. Her tar de seg en kaffe etter treningen. Foto: Charlotte Løvaas / ABC Nyheter

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
23:59 Mann knivstukket i Oslo sentrum23:46 Burrow vant Heisman-trofeet med rekordmargin23:30 Benzema-mål etter Courtois-nikk berget tabelltoppen for Real Madrid23:19 Ett av tre Babcock-fly med værrestriksjoner settes inn i tjeneste mandag23:18 Stefan Strandberg klar for italiensk Serie B23:12 Martin Ødegaard slår tilbake mot kritikk og avviser boikott23:05 Ronaldo-dobbel sendte Juventus i rygg på Inter22:45 Drammen: Etterlyser «Postmann Pat-bil» etter påkjørsel22:16 15-åring dømt for å ha filmet og delt sexvideo21:38 USA har utvist kinesiske diplomater21:33 Dette hendte i verden i 201921:20 Martin Ødegaard slår tilbake mot VG: – Dere publiserer stjålne, private dokumenter20:56 Erdogan truer med å stenge sentral flybase20:13 TV 2-måling: Nesten to av tre nordmenn vil hindre trygdeeksport20:06 De Bruyne storspilte da Manchester City utklasset Arsenal20:02 Ny smell for «slagsekken» Gladbach, serieledelsen glapp19:51 Lindvik på pallen da Markeng ble skadd19:25 Johnson til angrep på BBC – truer med å avkriminalisere lisenssnylting19:07 Midtsjø-assist da AZ Alkmaar slo Ajax i toppkampen18:49 Vlhová vant da Shiffrin tok seg fri18:15 18-åring berget poeng for Solskjær og Manchester United mot Everton17:48 Oppryddingsarbeidet på E18 i rute – Vegvesenet avviser at sikkerhet ble nedprioritert17:40 Vertonghen løftet Tottenham forbi Manchester United17:34 Amalie Eikeland scoret sitt første superligamål for Reading16:44 Simen Hegstad Krüger til topps i Davos16:32 Premieretur for Go-Ahead og regjeringens jernbanereform – Dale lover bedre togtilbud16:08 Vy innstiller 104 avganger på Østfoldbanen16:07 Simen Hegstad Krüger vant 15 kilometer fri teknikk i Davos16:03 Thingnes Bø sikret norsk stafettseier etter vanvittig opphenting15:32 Solberg skuffet etter klimamøtet15:18 Søskenpar funnet forlatt i Aarhus15:13 Dansk minister: Dypt utilfredsstillende avtale15:05 Kinesisk statskanal fjernet Arsenals kamp mot City fra sendeskjemaet etter Özil-kritikk14:54 Birkeland med nok en seier i IBU-cupen14:38 Bryne mintes den drepte Sigbjørn Sveli14:33 Norske veteraner inn for å rydde opp etter australske skogbranner14:22 Nederland tok sitt første VM-gull i finaledrama mot Spania14:22 Tiger Woods gråt av glede etter USAs seier i Presidents Cup14:22 Guterres: Jeg er skuffet14:12 Elvestuen lettet over resultatet i Madrid14:10 Ingen jubel etter FNs klimakonferanse13:34 Russisk mareritt for Solberg: Nesten alle skudd gikk inn13:32 Kristoffersen kjørte seg opp 23 plasser med kanonomgang i Val d'Isere13:00 Tiril Eckhoff med 20 treff og suveren seier i Hochfilzen12:30 Hotelleier Petter Stordalen får skattesmell på 161 millioner12:29 Tiril Eckhoff vant jaktstarten i Hochfilzen med feilfri skyting12:16 Gjetere drept i Nigeria12:14 Johaug ustoppelig i Davos – tok sin fjerde strake seier12:09 Total norsk langrennsdominans i Vuokatti11:57 Barn omkom i kraftig jordskjelv på Filippinene11:57 Kvinne omkom i utforkjøring i Troms11:54 VM-tanken tom for Norge, Russland best i bronsekampen med 33-2811:36 Therese Johaug var overlegen da hun vant 10 km fri teknikk søndag11:30 – Trump har fjernet hykleriet rundt frihandel. Alle har jo jukset10:58 VM-tanken tom for Norge, Russland best i bronsekampen med 33-2810:57 Hodeidas innbyggere lever fortsatt i frykt10:53 Corbyn beklager valgnederlaget10:37 Ingen skadd i stort steinras i Kvinesdal10:36 Opptur for Pedersen og Lorentzen i Japan10:30 Hit reiser nordmenn i jula10:12 Minst 14 omkom i bussulykke i Nepal09:23 Avis: – Blir vanskelig for Zidane å ikke hente hjem Ødegaard etter denne sesongen09:21 Solid hjemmeseier for Zuccarello og Minnesota Wild09:16 Jul i Bredtveit fengsel: – Det jeg ønsker meg mest er å være med barna mine09:14 Mor dømt som hallik for sin egen datter i Bergen09:00 Bygger Nordens største solpark ved Legoland08:47 Nesten fire av ti nordmenn sier de kaster for mye mat i jula08:36 Politiet: Vær snille med hverandre08:28 Fem drept i indisk uro08:13 Danmark på den grønne, glitrende juletre-toppen07:33 Medier: Demokraten Jeff Van Drew vil skifte parti07:05 Go-Ahead klar for oppstart – lover å gjøre alt de kan for å få folk hjem til jul06:45 Dødstallet etter vulkanutbruddet på New Zealand stiger06:26 Ny australsk by rammes av skogbranner06:03 Kina dropper toll på amerikanske varer05:50 Dette skjedde i natt05:30 Dette skjedde i natt05:04 – Jeg ville se fugleunger. Jeg føler meg forrådt04:46 50 døde funnet i hus i Mexico04:42 Bolivia vil utstede arrestordre på Morales04:08 Voldsomme demonstrasjoner i Beirut03:58 Karneval i Belgia fjernes fra UNESCOs verdensarvliste02:44 Fortsatt ingen enighet på klimakonferansen i Madrid02:11 Ulykkesflyet i Chile hadde problemer også i 201602:09 Politiet stanset ruset drosjetyv i Nittedal23:26 Hovland og Wolff klatret, men er langt bak i Florida23:07 Thorsby bidro til derbyseier for Sampdoria23:00 Greta Thunberg etter voldsanklager: – Beklager22:11 To døde og tusenvis strømløse etter ekstremvær i Frankrike21:35 Tankbilvelt i Sogn og Fjordane - luftambulanse til stedet21:05 2019: Trygdeskandale, bompengebråk og klimastreik20:53 Hevder Mossad bidro til terrorpågripelser i Danmark20:28 Mann drept under ran på restaurant i Sverige19:37 Mann sovnet med sykkellås rundt halsen – måtte fjernes med vinkelkutter18:41 Har kartlagt hundrevis av skipsvrak rundt Island18:22 Ødegaard og Real Sociedad tok poeng mot Barcelona i festlig kamp18:16 Liverpool slapp med skrekken – Klopp feiret ny kontrakt med seier over Watford18:13 Nordmennene utenfor pallen i laghoppingen i Klingenthal18:03 King tilbake, men ut med ny skade da Bournemouth slo Chelsea etter VAR-mål17:37 Klimaaktivister pågrepet på Schiphol-flyplassen
Siste nytt
23:59NorgeMann knivstukket i Oslo sentrum23:46SportBurrow vant Heisman-trofeet med rekordmargin23:30SportBenzema-mål etter Courtois-nikk berget tabelltoppen for Real Madrid23:19NorgeEtt av tre Babcock-fly med værrestriksjoner settes inn i tjeneste mandag23:18SportStefan Strandberg klar for italiensk Serie B23:12SportMartin Ødegaard slår tilbake mot kritikk og avviser boikott23:05SportRonaldo-dobbel sendte Juventus i rygg på Inter22:45NorgeDrammen: Etterlyser «Postmann Pat-bil» etter påkjørsel22:16Norge15-åring dømt for å ha filmet og delt sexvideo21:38VerdenUSA har utvist kinesiske diplomater21:33VerdenDette hendte i verden i 201921:20SportMartin Ødegaard slår tilbake mot VG: – Dere publiserer stjålne, private dokumenter20:56VerdenErdogan truer med å stenge sentral flybase20:13NorgeTV 2-måling: Nesten to av tre nordmenn vil hindre trygdeeksport20:06SportDe Bruyne storspilte da Manchester City utklasset Arsenal20:02SportNy smell for «slagsekken» Gladbach, serieledelsen glapp19:51SportLindvik på pallen da Markeng ble skadd19:25VerdenJohnson til angrep på BBC – truer med å avkriminalisere lisenssnylting19:07SportMidtsjø-assist da AZ Alkmaar slo Ajax i toppkampen18:49SportVlhová vant da Shiffrin tok seg fri18:15Sport18-åring berget poeng for Solskjær og Manchester United mot Everton17:48NorgeOppryddingsarbeidet på E18 i rute – Vegvesenet avviser at sikkerhet ble nedprioritert17:40SportVertonghen løftet Tottenham forbi Manchester United17:34SportAmalie Eikeland scoret sitt første superligamål for Reading16:44SportSimen Hegstad Krüger til topps i Davos16:32ReisePremieretur for Go-Ahead og regjeringens jernbanereform – Dale lover bedre togtilbud16:08ReiseVy innstiller 104 avganger på Østfoldbanen16:07SportSimen Hegstad Krüger vant 15 kilometer fri teknikk i Davos16:03SportThingnes Bø sikret norsk stafettseier etter vanvittig opphenting15:32VerdenSolberg skuffet etter klimamøtet15:18VerdenSøskenpar funnet forlatt i Aarhus15:13VerdenDansk minister: Dypt utilfredsstillende avtale15:05SportKinesisk statskanal fjernet Arsenals kamp mot City fra sendeskjemaet etter Özil-kritikk14:54SportBirkeland med nok en seier i IBU-cupen14:38NorgeBryne mintes den drepte Sigbjørn Sveli14:33VerdenNorske veteraner inn for å rydde opp etter australske skogbranner14:22SportNederland tok sitt første VM-gull i finaledrama mot Spania14:22SportTiger Woods gråt av glede etter USAs seier i Presidents Cup14:22VerdenGuterres: Jeg er skuffet14:12VerdenElvestuen lettet over resultatet i Madrid14:10VerdenIngen jubel etter FNs klimakonferanse13:34SportRussisk mareritt for Solberg: Nesten alle skudd gikk inn13:32SportKristoffersen kjørte seg opp 23 plasser med kanonomgang i Val d'Isere13:00SportTiril Eckhoff med 20 treff og suveren seier i Hochfilzen12:30PengerHotelleier Petter Stordalen får skattesmell på 161 millioner12:29SportTiril Eckhoff vant jaktstarten i Hochfilzen med feilfri skyting12:16VerdenGjetere drept i Nigeria12:14SportJohaug ustoppelig i Davos – tok sin fjerde strake seier12:09SportTotal norsk langrennsdominans i Vuokatti11:57VerdenBarn omkom i kraftig jordskjelv på Filippinene11:57NorgeKvinne omkom i utforkjøring i Troms11:54SportVM-tanken tom for Norge, Russland best i bronsekampen med 33-2811:36SportTherese Johaug var overlegen da hun vant 10 km fri teknikk søndag11:30Penger– Trump har fjernet hykleriet rundt frihandel. Alle har jo jukset10:58SportVM-tanken tom for Norge, Russland best i bronsekampen med 33-2810:57VerdenHodeidas innbyggere lever fortsatt i frykt10:53VerdenCorbyn beklager valgnederlaget10:37NorgeIngen skadd i stort steinras i Kvinesdal10:36SportOpptur for Pedersen og Lorentzen i Japan10:30NorgeHit reiser nordmenn i jula10:12VerdenMinst 14 omkom i bussulykke i Nepal09:23SportAvis: – Blir vanskelig for Zidane å ikke hente hjem Ødegaard etter denne sesongen09:21SportSolid hjemmeseier for Zuccarello og Minnesota Wild09:16Helse og livsstilJul i Bredtveit fengsel: – Det jeg ønsker meg mest er å være med barna mine09:14NorgeMor dømt som hallik for sin egen datter i Bergen09:00VerdenBygger Nordens største solpark ved Legoland08:47Helse og livsstilNesten fire av ti nordmenn sier de kaster for mye mat i jula08:36NorgePolitiet: Vær snille med hverandre08:28VerdenFem drept i indisk uro08:13VerdenDanmark på den grønne, glitrende juletre-toppen07:33VerdenMedier: Demokraten Jeff Van Drew vil skifte parti07:05NorgeGo-Ahead klar for oppstart – lover å gjøre alt de kan for å få folk hjem til jul06:45VerdenDødstallet etter vulkanutbruddet på New Zealand stiger06:26VerdenNy australsk by rammes av skogbranner06:03VerdenKina dropper toll på amerikanske varer05:50NorgeDette skjedde i natt05:30NorgeDette skjedde i natt05:04Verden– Jeg ville se fugleunger. Jeg føler meg forrådt04:46Verden50 døde funnet i hus i Mexico04:42VerdenBolivia vil utstede arrestordre på Morales04:08VerdenVoldsomme demonstrasjoner i Beirut03:58VerdenKarneval i Belgia fjernes fra UNESCOs verdensarvliste02:44VerdenFortsatt ingen enighet på klimakonferansen i Madrid02:11VerdenUlykkesflyet i Chile hadde problemer også i 201602:09NorgePolitiet stanset ruset drosjetyv i Nittedal23:26SportHovland og Wolff klatret, men er langt bak i Florida23:07SportThorsby bidro til derbyseier for Sampdoria23:00VerdenGreta Thunberg etter voldsanklager: – Beklager22:11VerdenTo døde og tusenvis strømløse etter ekstremvær i Frankrike21:35NorgeTankbilvelt i Sogn og Fjordane - luftambulanse til stedet21:05Norge2019: Trygdeskandale, bompengebråk og klimastreik20:53VerdenHevder Mossad bidro til terrorpågripelser i Danmark20:28VerdenMann drept under ran på restaurant i Sverige19:37NorgeMann sovnet med sykkellås rundt halsen – måtte fjernes med vinkelkutter18:41VerdenHar kartlagt hundrevis av skipsvrak rundt Island18:22SportØdegaard og Real Sociedad tok poeng mot Barcelona i festlig kamp18:16SportLiverpool slapp med skrekken – Klopp feiret ny kontrakt med seier over Watford18:13SportNordmennene utenfor pallen i laghoppingen i Klingenthal18:03SportKing tilbake, men ut med ny skade da Bournemouth slo Chelsea etter VAR-mål17:37ReiseKlimaaktivister pågrepet på Schiphol-flyplassen
Populært