Har du vondt etter løping?

VONDT I KNEET ETTER LØPING: Opplever du smerte i kneet etter eller under løping? Eller strekk i leggen under løping? Dette er noen av årsakene. FOTO: Getty Images.
VONDT I KNEET ETTER LØPING: Opplever du smerte i kneet etter eller under løping? Eller strekk i leggen under løping? Dette er noen av årsakene. FOTO: Getty Images.

Slik kan du behandle smerter i kneet eller leggen under og etter løping.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Smerter, spesielt fra bekkenet og ned i foten, er noe de fleste av oss opplever ved løping. Det vanligste er stølhet, som oppstår når vi utsetter kroppen vår for øvelser vi ikke har utført på lang tid. Muskelverket går stort sett over av seg selv i løpet av 3-4 dager.

Forebygge smerter etter løping

- Sørg for at du er i god form til å drive løpetrening

- Pass på at du har gode sko - Ikke løp for hardt eller for lenge dersom du kjenner deg trøtt

- En løpsanalyse kan være nyttig; gjennom denne kan du bli gjort oppmerksom på hvordan du bruker føttene, kroppsholdningen når du løper Om du er for mye fremover- eller bakoverlent) og hvordan du beveger arnmene dine.

- Pass på at du får nok søvn og at du spiser og drikker riktig

- Husk at variasjon i treningen vil kunne forebygge skader; prøv for eksempel intervalløping og løping med ulik hastighet. Legg gjerne inn treningsøkter med andre aktiviteter som svømming, squash eller yoga.

- Husk at løping skal være lystbetont og gøy!

Det informerer ortoped ved Aleris private sykehus på Frogner i Oslo, Leif Pål Kristiansen, som har mange års erfaring med idrettsmedisin.

Smerter etter trening

- Mer sjeldent, men ikke uvanlig, er det når vi føler oss forberedt og trent, men opplever at smerter oppstår i etterkant av løpingen og ikke forsvinner. Dette er stort sett leddnære smerter som oppstår uten at vi har noen skademekanisme eller annen subjektiv forklaring, forklarer Kristiansen.

Går du imidlertid litt dypere inn i hva slags aktivitetsmønster du har hatt den siste tiden, kan du kanskje allikevel se hva som har utløst plagene, sier Kristiansen, og gir noen eksempler:

- Har du planlagt å løpe halvmaraton, men ikke stresset og trent kroppen på denne distansen eller på det harde underlaget som asfalt er?

- Vil du gå ned i vekt og har lagt om fra variert trening til å bare løpe for å få mer effektivitet?

- Har du i ”alle” år løpt fire ganger i uken, og fortsatt å løpe med samme intensitet og kvantitet til tross for at du har utviklet smerter i kne eller ankel?

Vondt i kneet under løping

Ifølge ortopeden er smerter som oppstår leddnært i hoftene ofte utløst av en stram og spent muskel eller sene. Det kan av og til ”snappe”, og et ubehag oppstår under løping. Dette løses som regel ved tøying, gjerne ved hjelp av fysioterapi og hvile.

En sjelden gang vil smerten kunne sette seg og være til stede også ved lett gange og hvile. I disse tilfellene vil det kunne hjelpe å sette kortison, og i siste instans operere.

- Vondt i kneet under løping er den hyppigste årsaken til at du ikke lenger greier å løpe som tidligere. Dette kan skyldes stram seteplate på utsiden av kneet, et såkalt langdistanse kne, eller belastningsrelaterte inflamasjonstilstander i kneskjellet. Smerter i leddet mellom kneskjellet og lårbenet er vanlig, spesielt hos yngre mennesker i slutten av vekstperioden, sier Kristiansen.

Han forklarer at disse tilstandene kan behandles hos fysioterapeut med tøyninger og stabiliserende øvelser. Langdistanse-kne kan respondere positivt på kortisoninjeksjoner og eventuelt operasjon, dersom symptomene ikke gir seg etter behandling hos fysioterapeut.

Les også: Løpeprogrammet som passer for nybegynnere

Alternativ trening til løping

- Mekaniske skader i kneet, slik som meniskskader og bruskskader, behandles også primært med veiledet trening hos fysioterapeut, eventuelt med operasjon om tilstanden tilsier at det er nødvendig, påpeker Kristiansen.

Føttene gir hovedsakelig symptomer som betent akilles-sene eller betent seneplate. Avlastning og eksentriske tøyningsøvelser vil stort sett gi smertefrihet over tid, og operasjon er sjelden nødvendig.

- For alle smerter som oppstår i muskel-skjelettsystemet etter mye løping, vil imidlertid hovedregelen være hvile og alternativ trening som sykling, svømming, padling og ikke minst styrketrening.

Styrketrening for løpesmerter

- Løping er belastende for hofter, knær og ankler. Derfor er det lurt å legge en treningsplan for hver uke, slik at man ikke går på med for mye mengde på kort tid. En gradvis økning i mengde trening og veksling av treningsmengde mellom ukene, såkalt periodisering, er lurt, sier Heidi Sandstø, fysioterapeut med bachelor i idrettsfysioterapi og daglig leder ved sFit Helse.

Vondt under eller etter løping kan skyldes:

1. Overbelastning: Når du øker løpefrekvensen for raskt eller utfører for mange bakkesprint.

2. Feil belastning: Dette kan skyldes dårlig teknikk, hvordan foten din treffer underlaget eller at du bruker sko som ikke passer godt til foten din.

3. Belastningstoleranse: Hva tåler kroppen din, og hvor langt kan du løpe før du får smerter i kneene.

Kilde. Matthew Hayfield, kiropraktor ved 60 Grader Nord Kiropraktikk og del av Gjøvik Idrettsmedisinske Team

- Jeg anbefaler styrketrening for lår, legger, setemuskler og gjerne fotens muskler. Gjerne øvelser som tar for seg en side av gangen, slik at du sikrer lik styrkeutvikling i både høyre og venstre ben. Er du ivrig på å løpe, og har satt seg mål som halvmaraton og maraton, så kan en løpeanalyse være lurt. Her vil du få konkrete råd for hvordan du kan løpe mest økonomisk og ergonomisk.

Om skaden først har skjedd, er det lurt med reduksjon og mulig totalt opphør av løping i 2-3 uker, råder Sandstø.

Les også: Dette er de mest populære maratonløpene

De vanligste løpeskadene

Har du ofte vondt i kneet etter løping, eller kanskje vondt i hofta eller hælen etter løping? Sandstø forteller oss hva de fem vanligste løpeskadene er:

1) Iliotibialbånd syndrom (også kalt løperkne): Smerte på yttersiden av kneet som forverres ved repetetiv bøying og strekking av kneet.

2) Akilles tendinose: Smerter i akillessenen ved festet på hælbeinet eller smerte og en liten fortykkelse i midtre del av senen.

3) Plantar fascitt: Skarpe smerter under fotbladet inntil hælbeinet. Kjennes ofte ved de første skrittene du tar på gulvet om morgenen.

4) Beinhinnebetennelse ( medialt tibialt stressyndrom): Smerter langs skinnbeinet - ofte distalt mot ankel og medialt (mot kroppens midtlinje)

5) Tretthetsbrudd i beina (stressfraktur): Sterke smerter der bruddet finnes, ofte uten at det har vært traume og tidligere skader der.

- Det er mye til felles for alle disse tilstandene. De kan oppstå ved en enkelt årsak, men det er gjerne en kombinasjon av flere. Fellesnevneren er ofte for stor belastning over kort tid, og for lite restitusjon, avslutter fysioterapeuten.

Les også:
Astrid har funnet ut av hvilken trening hun ikke tåler Dette er mer effektivt enn å trene – Hard trening gjør cellene «yngre»

Denne saken ble først publisert i Klikk.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
16:17 «Alle» er invitert til Putins fest – bortsett fra Erna16:15 IEA: Verden må gjøre mye mer for å skifte ut olje med fornybar energi15:48 Julio Kopseng dømt for voldtekt av ytterligere to kvinner15:30 Sandnes Ulf idømmes 0-3-tap etter utsettelse på grunn av banefrost15:28 Minst 13 personer mistet livet i bussulykke i Slovakia15:13 Oslos byråd innfører pensjon fra første krone14:55 Tolv drept i bilbombe i Afghanistan14:54 To menn stukket med kniv på trikk i Göteborg14:24 Ropstad ut mot miljøbevegelsens menneskesyn: – Vrøvl14:01 Usikkerhet rundt formsterke «Moi»13:44 Svigersønn-diplomati mellom USA og Tyrkia13:34 Skrivefeil oppklarte 75 år gammelt ubåtmysterium: – Jeg ble målløs13:34 Sykehus ilagt forelegg på 300.000 etter dødsfall13:18 Politiet tar beslag i millionformuen til Manshaus13:16 UD endrer reiseråd for Hongkong13:03 Nederland senker farten for å spare miljøet: – Et elendig tiltak13:01 Høsten slipper ikke taket12:38 To millioner ekstra til tiltak mot jødehat i Norge12:19 Mann døde etter fall inne på Oslo City12:05 To pågrepet for hærverk mot jødisk gravplass i Danmark12:05 Fire fra norske klubber i Færøyenes tropp på Ullevaal11:52 Presset Erna Solberg: – Horribelt å mene at homofili er synd11:46 Børsfall etter Trump-trusler om høyere toll11:40 Storavis: Bayern med forsterket Guardiola-jakt11:39 Viking Sky var kun en skipslengde fra å grunnstøte10:58 TV-sendte riksrettshøringer kan bli Trumps hittil største utfordring10:57 Varebilsjåfør døde etter kollisjon med buss10:43 Så store prisforskjeller for dagligvarer at det kan være lovbrudd10:40 23 drept i israelske flyangrep mot Gazastripen10:29 Erna Solberg sier Trine Skei Grande midt imot: – Ikke misunnelse10:12 New Zealands parlament stemte for aktiv dødshjelp10:12 Ledigheten faller blant innvandrere i Norge09:02 Nav-skandalen og vogntog på vinterføre er tema i spørretimen08:31 Skoler stenges mens demonstrasjonene raser i Hongkong08:29 Politiet advarer om krevende kjøreforhold: «Svært glatte veier»08:28 Kaos og ødeleggelser i Venezia08:22 Underskrift fra Litauens president gir håp om snarlig utlevering av Frode Berg08:07 Spanske Villa gir seg etter endt sesong08:05 Lokalbefolkningen i norske turistområder vil ha turistskatt07:52 Skulle få 150 kroner – må ut med 56 ganger så mye07:44 Thunberg tar katamaran til Spania07:41 Markus Henriksen om klubbsituasjonen: – Unner ingen noe slikt07:30 Zuccarellos Wild tapte bunnoppgjør mot Kings07:26 Færre søknader om erstatning for tap av sau og lam til rovdyr07:25 Sju drept i bilbombe i Afghanistan07:09 Nylands tøffe vei tilbake: – Sjansen kom før jeg trodde07:08 Bussbråket på Torp: Ber statsråden rydde opp06:46 USA holder tusenvis av barn innesperret på mottak06:41 Landslagets inspirerende gulrot06:37 Mann truet vektere med balltre og sparket politiet i Oslo06:35 Dette skjer i dag06:32 Tande tviler på nytt Kobayashi-show06:31 Mann i 30-årene knivstukket i Akershus06:21 Oslo vil plante 100.000 trær innen 203006:12 Granskning: Indikasjon på menneskehandel i fiskeindustrien05:48 Setteriksadvokaten tror antall Nav-saker vil øke05:44 Tesla skal bygge ny elbilfabrikk i Tyskland05:42 Dette skjedde i natt05:28 Mann drept under protester i Libanon05:26 Solvik-Olsen mener Vedum kan stanse ny strømkabel til utlandet05:07 Venstre i Trøndelag krever full pelsdyr-kompensasjon04:38 200 boliger tatt av skogbranner i Australia04:06 USA råder amerikanere til å ikke reise til Bolivia03:57 Flere kilder hevder å ikke ha blitt kontaktet av politivoldsbok-forfattere03:29 Federer har fremdeles håp om sjuende tittel i ATP-finalen03:23 Sju drept i voldelige protester i Bolivia etter valget03:21 To høyreekstremister pågrepet i Italia02:47 Utslipp gjør at NHO vil kutte kraftig i cruisetrafikken02:41 Jeanine Añez er ny president i Bolivia00:05 140 dødsulykker med vogntog gransket00:02 Ny studie: Kristen bakgrunn også negativt for jobbsøkere00:01 Senterpartiet vil senke drivstoffavgiftene00:00 Kardinals anke over overgrepsdom opp for høyesterett23:34 Mann knivstukket i Akershus22:54 26 dager med Chile-demonstrasjoner22:20 Ap og Sp reagerer på Bane Nors million-merkevarebygging22:01 Stavanger-par risikerer fengsel for menneskehandel21:26 Aps elbil-forslag får uventet støtte fra Frp21:13 Uvær førte til oversvømmelse i Venezia21:08 Faket hele CVen og et magasincover for å få Trump-jobb – og fikk den20:46 Devin (13) mistet moren i grufullt angrep: – Hun forsøkte å be til gud20:17 Palestinske skolebøker forherliger martyrdød – stortingstopper vil revurdere norsk støtte19:51 – Nordmenn flykter nå til Gran Canaria19:26 Lyntog som myte og mysterium19:00 Forsvunnet i 30 år - nå er den gjenoppdaget18:51 Bergs advokat: Sannsynlig at Frode Berg benådes onsdag18:49 Bolivias avgåtte president i eksil i Mexico18:22 Politiet: Ingen tegn til at noen har gått gjennom isen i Troms18:10 Forslag til tvangsbruk i norske fengsler slaktes: – Vil ramme kvinner svært hardt18:01 Ap forsikrer: EØS-avtalen overstyrer Norge i eksport av trygdeytelser17:53 Kashafali sprintet til VM-gull på mesterskapsrekord17:44 Stortinget sier nei til å berge studiestedene Nesna og Sandnessjøen17:20 Flertallet i bystyret bekymret for Oslo-befolkningens framtidige sykehustilbud16:57 Monica Knudsen gir seg som trener for Vålerenga – blir utviklingssjef16:46 Russisk TV-kanal dropper kvinnelangrenn – skylder på Johaug-dominans16:06 Enighet om regjeringskoalisjon i Spania15:34 Lilleborg AS undersøkes av konkurransetilsynet15:15 Lagerbäck krever 100 prosent innsats i «generalprøven»15:12 Granskning av Trump kan bli TV-drama for millioner av amerikanere15:00 Nå har svenskene fått nok: Iverksetter «Operasjon Rimfrost»
Siste nytt
16:17Politikk«Alle» er invitert til Putins fest – bortsett fra Erna16:15VerdenIEA: Verden må gjøre mye mer for å skifte ut olje med fornybar energi15:48NorgeJulio Kopseng dømt for voldtekt av ytterligere to kvinner15:30SportSandnes Ulf idømmes 0-3-tap etter utsettelse på grunn av banefrost15:28VerdenMinst 13 personer mistet livet i bussulykke i Slovakia15:13PengerOslos byråd innfører pensjon fra første krone14:55VerdenTolv drept i bilbombe i Afghanistan14:54VerdenTo menn stukket med kniv på trikk i Göteborg14:24PolitikkRopstad ut mot miljøbevegelsens menneskesyn: – Vrøvl14:01SportUsikkerhet rundt formsterke «Moi»13:44VerdenSvigersønn-diplomati mellom USA og Tyrkia13:34VerdenSkrivefeil oppklarte 75 år gammelt ubåtmysterium: – Jeg ble målløs13:34NorgeSykehus ilagt forelegg på 300.000 etter dødsfall13:18NorgePolitiet tar beslag i millionformuen til Manshaus13:16ReiseUD endrer reiseråd for Hongkong13:03MotorNederland senker farten for å spare miljøet: – Et elendig tiltak13:01NorgeHøsten slipper ikke taket12:38NorgeTo millioner ekstra til tiltak mot jødehat i Norge12:19NorgeMann døde etter fall inne på Oslo City12:05VerdenTo pågrepet for hærverk mot jødisk gravplass i Danmark12:05SportFire fra norske klubber i Færøyenes tropp på Ullevaal11:52PolitikkPresset Erna Solberg: – Horribelt å mene at homofili er synd11:46PengerBørsfall etter Trump-trusler om høyere toll11:40SportStoravis: Bayern med forsterket Guardiola-jakt11:39NorgeViking Sky var kun en skipslengde fra å grunnstøte10:58PolitikkTV-sendte riksrettshøringer kan bli Trumps hittil største utfordring10:57NorgeVarebilsjåfør døde etter kollisjon med buss10:43PengerSå store prisforskjeller for dagligvarer at det kan være lovbrudd10:40Verden23 drept i israelske flyangrep mot Gazastripen10:29PolitikkErna Solberg sier Trine Skei Grande midt imot: – Ikke misunnelse10:12VerdenNew Zealands parlament stemte for aktiv dødshjelp10:12NorgeLedigheten faller blant innvandrere i Norge09:02PolitikkNav-skandalen og vogntog på vinterføre er tema i spørretimen08:31VerdenSkoler stenges mens demonstrasjonene raser i Hongkong08:29NorgePolitiet advarer om krevende kjøreforhold: «Svært glatte veier»08:28ReiseKaos og ødeleggelser i Venezia08:22VerdenUnderskrift fra Litauens president gir håp om snarlig utlevering av Frode Berg08:07SportSpanske Villa gir seg etter endt sesong08:05ReiseLokalbefolkningen i norske turistområder vil ha turistskatt07:52NorgeSkulle få 150 kroner – må ut med 56 ganger så mye07:44VerdenThunberg tar katamaran til Spania07:41SportMarkus Henriksen om klubbsituasjonen: – Unner ingen noe slikt07:30SportZuccarellos Wild tapte bunnoppgjør mot Kings07:26NorgeFærre søknader om erstatning for tap av sau og lam til rovdyr07:25VerdenSju drept i bilbombe i Afghanistan07:09SportNylands tøffe vei tilbake: – Sjansen kom før jeg trodde07:08PolitikkBussbråket på Torp: Ber statsråden rydde opp06:46VerdenUSA holder tusenvis av barn innesperret på mottak06:41SportLandslagets inspirerende gulrot06:37NorgeMann truet vektere med balltre og sparket politiet i Oslo06:35NorgeDette skjer i dag06:32SportTande tviler på nytt Kobayashi-show06:31NorgeMann i 30-årene knivstukket i Akershus06:21NorgeOslo vil plante 100.000 trær innen 203006:12NorgeGranskning: Indikasjon på menneskehandel i fiskeindustrien05:48NorgeSetteriksadvokaten tror antall Nav-saker vil øke05:44VerdenTesla skal bygge ny elbilfabrikk i Tyskland05:42NorgeDette skjedde i natt05:28VerdenMann drept under protester i Libanon05:26PolitikkSolvik-Olsen mener Vedum kan stanse ny strømkabel til utlandet05:07NorgeVenstre i Trøndelag krever full pelsdyr-kompensasjon04:38Verden200 boliger tatt av skogbranner i Australia04:06VerdenUSA råder amerikanere til å ikke reise til Bolivia03:57NorgeFlere kilder hevder å ikke ha blitt kontaktet av politivoldsbok-forfattere03:29SportFederer har fremdeles håp om sjuende tittel i ATP-finalen03:23VerdenSju drept i voldelige protester i Bolivia etter valget03:21VerdenTo høyreekstremister pågrepet i Italia02:47ReiseUtslipp gjør at NHO vil kutte kraftig i cruisetrafikken02:41VerdenJeanine Añez er ny president i Bolivia00:05Motor140 dødsulykker med vogntog gransket00:02NorgeNy studie: Kristen bakgrunn også negativt for jobbsøkere00:01MotorSenterpartiet vil senke drivstoffavgiftene00:00VerdenKardinals anke over overgrepsdom opp for høyesterett23:34NorgeMann knivstukket i Akershus22:54Verden26 dager med Chile-demonstrasjoner22:20PengerAp og Sp reagerer på Bane Nors million-merkevarebygging22:01NorgeStavanger-par risikerer fengsel for menneskehandel21:26MotorAps elbil-forslag får uventet støtte fra Frp21:13VerdenUvær førte til oversvømmelse i Venezia21:08VerdenFaket hele CVen og et magasincover for å få Trump-jobb – og fikk den20:46VerdenDevin (13) mistet moren i grufullt angrep: – Hun forsøkte å be til gud20:17NorgePalestinske skolebøker forherliger martyrdød – stortingstopper vil revurdere norsk støtte19:51Reise– Nordmenn flykter nå til Gran Canaria19:26StemmerLyntog som myte og mysterium19:00VerdenForsvunnet i 30 år - nå er den gjenoppdaget18:51NorgeBergs advokat: Sannsynlig at Frode Berg benådes onsdag18:49VerdenBolivias avgåtte president i eksil i Mexico18:22NorgePolitiet: Ingen tegn til at noen har gått gjennom isen i Troms18:10PolitikkForslag til tvangsbruk i norske fengsler slaktes: – Vil ramme kvinner svært hardt18:01PolitikkAp forsikrer: EØS-avtalen overstyrer Norge i eksport av trygdeytelser17:53SportKashafali sprintet til VM-gull på mesterskapsrekord17:44NorgeStortinget sier nei til å berge studiestedene Nesna og Sandnessjøen17:20NorgeFlertallet i bystyret bekymret for Oslo-befolkningens framtidige sykehustilbud16:57SportMonica Knudsen gir seg som trener for Vålerenga – blir utviklingssjef16:46SportRussisk TV-kanal dropper kvinnelangrenn – skylder på Johaug-dominans16:06VerdenEnighet om regjeringskoalisjon i Spania15:34PengerLilleborg AS undersøkes av konkurransetilsynet15:15SportLagerbäck krever 100 prosent innsats i «generalprøven»15:12PolitikkGranskning av Trump kan bli TV-drama for millioner av amerikanere15:00VerdenNå har svenskene fått nok: Iverksetter «Operasjon Rimfrost»
Populært