Meny

Har du vondt etter løping?

VONDT I KNEET ETTER LØPING: Opplever du smerte i kneet etter eller under løping? Eller strekk i leggen under løping? Dette er noen av årsakene. FOTO: Getty Images.
VONDT I KNEET ETTER LØPING: Opplever du smerte i kneet etter eller under løping? Eller strekk i leggen under løping? Dette er noen av årsakene. FOTO: Getty Images.

Slik kan du behandle smerter i kneet eller leggen under og etter løping.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Smerter, spesielt fra bekkenet og ned i foten, er noe de fleste av oss opplever ved løping. Det vanligste er stølhet, som oppstår når vi utsetter kroppen vår for øvelser vi ikke har utført på lang tid. Muskelverket går stort sett over av seg selv i løpet av 3-4 dager.

Forebygge smerter etter løping

- Sørg for at du er i god form til å drive løpetrening

- Pass på at du har gode sko - Ikke løp for hardt eller for lenge dersom du kjenner deg trøtt

- En løpsanalyse kan være nyttig; gjennom denne kan du bli gjort oppmerksom på hvordan du bruker føttene, kroppsholdningen når du løper Om du er for mye fremover- eller bakoverlent) og hvordan du beveger arnmene dine.

- Pass på at du får nok søvn og at du spiser og drikker riktig

- Husk at variasjon i treningen vil kunne forebygge skader; prøv for eksempel intervalløping og løping med ulik hastighet. Legg gjerne inn treningsøkter med andre aktiviteter som svømming, squash eller yoga.

- Husk at løping skal være lystbetont og gøy!

Det informerer ortoped ved Aleris private sykehus på Frogner i Oslo, Leif Pål Kristiansen, som har mange års erfaring med idrettsmedisin.

Smerter etter trening

- Mer sjeldent, men ikke uvanlig, er det når vi føler oss forberedt og trent, men opplever at smerter oppstår i etterkant av løpingen og ikke forsvinner. Dette er stort sett leddnære smerter som oppstår uten at vi har noen skademekanisme eller annen subjektiv forklaring, forklarer Kristiansen.

Går du imidlertid litt dypere inn i hva slags aktivitetsmønster du har hatt den siste tiden, kan du kanskje allikevel se hva som har utløst plagene, sier Kristiansen, og gir noen eksempler:

- Har du planlagt å løpe halvmaraton, men ikke stresset og trent kroppen på denne distansen eller på det harde underlaget som asfalt er?

- Vil du gå ned i vekt og har lagt om fra variert trening til å bare løpe for å få mer effektivitet?

- Har du i ”alle” år løpt fire ganger i uken, og fortsatt å løpe med samme intensitet og kvantitet til tross for at du har utviklet smerter i kne eller ankel?

Vondt i kneet under løping

Ifølge ortopeden er smerter som oppstår leddnært i hoftene ofte utløst av en stram og spent muskel eller sene. Det kan av og til ”snappe”, og et ubehag oppstår under løping. Dette løses som regel ved tøying, gjerne ved hjelp av fysioterapi og hvile.

En sjelden gang vil smerten kunne sette seg og være til stede også ved lett gange og hvile. I disse tilfellene vil det kunne hjelpe å sette kortison, og i siste instans operere.

- Vondt i kneet under løping er den hyppigste årsaken til at du ikke lenger greier å løpe som tidligere. Dette kan skyldes stram seteplate på utsiden av kneet, et såkalt langdistanse kne, eller belastningsrelaterte inflamasjonstilstander i kneskjellet. Smerter i leddet mellom kneskjellet og lårbenet er vanlig, spesielt hos yngre mennesker i slutten av vekstperioden, sier Kristiansen.

Han forklarer at disse tilstandene kan behandles hos fysioterapeut med tøyninger og stabiliserende øvelser. Langdistanse-kne kan respondere positivt på kortisoninjeksjoner og eventuelt operasjon, dersom symptomene ikke gir seg etter behandling hos fysioterapeut.

Les også: Løpeprogrammet som passer for nybegynnere

Alternativ trening til løping

- Mekaniske skader i kneet, slik som meniskskader og bruskskader, behandles også primært med veiledet trening hos fysioterapeut, eventuelt med operasjon om tilstanden tilsier at det er nødvendig, påpeker Kristiansen.

Føttene gir hovedsakelig symptomer som betent akilles-sene eller betent seneplate. Avlastning og eksentriske tøyningsøvelser vil stort sett gi smertefrihet over tid, og operasjon er sjelden nødvendig.

- For alle smerter som oppstår i muskel-skjelettsystemet etter mye løping, vil imidlertid hovedregelen være hvile og alternativ trening som sykling, svømming, padling og ikke minst styrketrening.

Styrketrening for løpesmerter

- Løping er belastende for hofter, knær og ankler. Derfor er det lurt å legge en treningsplan for hver uke, slik at man ikke går på med for mye mengde på kort tid. En gradvis økning i mengde trening og veksling av treningsmengde mellom ukene, såkalt periodisering, er lurt, sier Heidi Sandstø, fysioterapeut med bachelor i idrettsfysioterapi og daglig leder ved sFit Helse.

Vondt under eller etter løping kan skyldes:

1. Overbelastning: Når du øker løpefrekvensen for raskt eller utfører for mange bakkesprint.

2. Feil belastning: Dette kan skyldes dårlig teknikk, hvordan foten din treffer underlaget eller at du bruker sko som ikke passer godt til foten din.

3. Belastningstoleranse: Hva tåler kroppen din, og hvor langt kan du løpe før du får smerter i kneene.

Kilde. Matthew Hayfield, kiropraktor ved 60 Grader Nord Kiropraktikk og del av Gjøvik Idrettsmedisinske Team

- Jeg anbefaler styrketrening for lår, legger, setemuskler og gjerne fotens muskler. Gjerne øvelser som tar for seg en side av gangen, slik at du sikrer lik styrkeutvikling i både høyre og venstre ben. Er du ivrig på å løpe, og har satt seg mål som halvmaraton og maraton, så kan en løpeanalyse være lurt. Her vil du få konkrete råd for hvordan du kan løpe mest økonomisk og ergonomisk.

Om skaden først har skjedd, er det lurt med reduksjon og mulig totalt opphør av løping i 2-3 uker, råder Sandstø.

Les også: Dette er de mest populære maratonløpene

De vanligste løpeskadene

Har du ofte vondt i kneet etter løping, eller kanskje vondt i hofta eller hælen etter løping? Sandstø forteller oss hva de fem vanligste løpeskadene er:

1) Iliotibialbånd syndrom (også kalt løperkne): Smerte på yttersiden av kneet som forverres ved repetetiv bøying og strekking av kneet.

2) Akilles tendinose: Smerter i akillessenen ved festet på hælbeinet eller smerte og en liten fortykkelse i midtre del av senen.

3) Plantar fascitt: Skarpe smerter under fotbladet inntil hælbeinet. Kjennes ofte ved de første skrittene du tar på gulvet om morgenen.

4) Beinhinnebetennelse ( medialt tibialt stressyndrom): Smerter langs skinnbeinet - ofte distalt mot ankel og medialt (mot kroppens midtlinje)

5) Tretthetsbrudd i beina (stressfraktur): Sterke smerter der bruddet finnes, ofte uten at det har vært traume og tidligere skader der.

- Det er mye til felles for alle disse tilstandene. De kan oppstå ved en enkelt årsak, men det er gjerne en kombinasjon av flere. Fellesnevneren er ofte for stor belastning over kort tid, og for lite restitusjon, avslutter fysioterapeuten.

Les også:
Astrid har funnet ut av hvilken trening hun ikke tåler Dette er mer effektivt enn å trene – Hard trening gjør cellene «yngre»

Denne saken ble først publisert i Klikk.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
08:08 Iran hevder USA kan ha skutt ned egen drone07:52 Alan Walker tjente 26 millioner i fjor07:45 Mange skadd da to biler kjørte inn i folkemengde i England07:44 Tollkrig førte til smell for Elkem07:37 Mann tente på seg selv utenfor ambassade i Seoul07:20 Seks drept av bombe ved Kabul-universitet07:02 Suzann Pettersen klarte ikke cuten06:40 Brannvesenet har kontroll på brann i Stjørdal06:34 Ny høydevri for norske landslagsløpere i langrenn06:00 Resultatene fra LOs sommerpatrulje er klare: Fire av ti bedrifter bryter loven06:00 Netanyahu blir Israels lengstsittende statsminister05:50 Dette skjer i dag05:33 Flere skadd i gasseksplosjon i Christchurch05:30 Dette skjedde i natt05:19 Japanske medier: Politiet mistenker at mordbrann var planlagt05:15 Kronprins Haakon fyller 46 år lørdag04:37 Hærverk ved 9.000 år gamle helleristninger i Tysfjord04:32 Trump nominerer sønn av tidligere høyesterettsdommer som arbeidsminister04:20 Dårlig oppførsel på byen blir dyrere03:43 Ap krever mer midler til helseteknologi03:21 Stavanger Frp reagerer på muslimsk råds forespørsel03:02 Salvini toner ned rykter om regjeringskrise02:29 Flertallet vil ha gratis skolemat01:27 Dansk studie: Over ni av ti døde havhester svelget plast01:14 Frp og Ap i strid om innvandringsforskningen00:10 Bjørn skutt i Selbu00:04 Ulrikstunnelen i Bergen fortsatt sikret med brannfarlig skum23:49 Sverige og Norge blant landene med flest narkorelaterte dødsfall i Europa23:44 Sterkt kvartal for Microsoft23:38 Brann fikk europaligadrømmen knust av Shamrock Rovers: – Veldig trist23:00 Leteaksjon etter mann i Dalsfjorden avsluttet – fortsetter fredag22:57 Meteorologer: Varmeste juni målt på kloden noensinne22:52 Sterkt Molde-lag nærmest tap på Island tross 7-1-seier i første oppgjør22:17 Tysk politi sier de har forhindret et mulig terrorangrep22:06 Trump: – USA har skutt ned iransk drone22:03 Krabbetyver herjer i Telemark – stjeler både fangst og utstyr21:38 Iran ber Europa styrke innsatsen for å redde atomavtalen20:43 Fant 9000 år gammel by under utgraving til ny motorvei: – Endrer alt vi vet om epoken20:39 Advokat reagerer på at Krekars meddømte fikk norsk statsborgerskap20:29 Mann mistenkt for å ha sparket i hjel hund under ran20:03 Trump sier han forsøkte å stoppe «send henne tilbake»-rop19:27 Slik svarer Facebook etter Amundsen-sensuren19:10 Overraskende funn ved Waterloo: Amputerte bein og kanonkuler18:59 Revy om norske politikere skaper reaksjoner18:56 Dommer nekter Epstein kausjon18:18 Florida-mann mistenkt for å ha kuttet av annen manns penis17:30 Kongen på fisketur i Altaelva – men ingen laks bet på kroken17:22 EU-parlamentet tar avstand fra USAs behandling av migranter17:15 Ingen vet hvorfor døde humler ligger strødd i norsk kommune17:09 Taktisk triumf til Simon Yates på den 12. etappen16:49 Marokko-drapsmenn dømt til døden16:46 Flere sopparter i Norge kan bli utryddet16:33 Parlamentet i Storbritannia viser misnøye med brexit uten avtale16:29 Kvinne som var strandet på holme, ønsker ikke å anmelde saken15:54 Slik skal Russland ruste opp15:52 Mann med motorsag pågrepet på Ski15:36 EU-topp vil se på regel som hindrer Norge i å forby dieselbiler15:27 – Frp spiller på alle hester14:59 Fannemel sendt til sykehus etter fall14:52 Veterinærforeningen vil ha granskning av departementer etter pelsdyrsaken14:51 Ukrainsk terroroffer får ikke opphold i Sverige14:31 Sturridge suspenderes etter brudd på bettingregler14:26 Amerikansk IT-firma får milliardbot av EU14:08 Italiensk politi slår til mot mafia på Sicilia14:05 Russland tilbyr Tyrkia kampfly13:56 Marokko-tiltalt: – Måtte gud tilgi meg13:49 Bergenser siktet og varetektsfengslet for cruisevoldtekt13:49 Mann tiltalt etter traktorpåkjørsel i Fredrikstad13:18 Gigantmanet i England: – Like stor som meg!13:05 Stor redningsaksjon etter at mann falt over bord i Dalsfjorden12:50 Statlige medier: Iran har anholdt utenlandsk oljeskip12:46 EU-ministre blir ikke enige om fordeling av migranter12:11 Kim (34) og Benjamin (7) gravlagt: – Som et mareritt12:10 Mann pågrepet etter mulig knivstikking i Oslo12:02 Sivilombudsmannen kritisk til Statsministerens kontor11:41 Kambodsja returnerer søppel til USA og Canada11:31 UDI vurderer å tilbakekalle midlertidig oppholdstillatelse for somaliere11:30 Kortslutning i russisk atomkraftverk11:00 PSG-talent klar for RB Leipzig10:52 Ny lov kan sørge for utlevering av terrordømte nordmenn til Italia10:49 Microsoft melder om 740 infiltrasjonsforsøk i fjor10:41 NRK mister skøyterettighetene til NENT10:30 Stadig flere kontakter Forbrukerrådet om trøblete leieforhold09:57 Jente (19) skal ha blitt gjengvoldtatt på Kypros09:52 Solskjær: – Finnes det en ekstra Manchester United-skatt?09:45 Fornebubanen i strid med grunneier om tilgang til tomt09:18 Muslimer mener deres profet Mohammad tråkkes på med dette skiltet09:10 Matthijs de Ligt klar for Juventus09:01 Mulla Krekars svigersønn fengslet i Storbritannia08:56 Statkraft-resultatet i første halvår det beste i selskapets historie08:50 Mann døde etter arbeidsulykke på Mjåvann i Kristiansand08:44 Froome fikk seieren i Vuelta a España åtte år etter08:42 Regelverket for opptak til høyere utdanning skal evalueres08:39 Instagram skjuler antall likerklikk08:27 Ekstrem tørke rammer Nord-Korea08:12 68.000 overdosedødsfall i USA08:11 23 fryktes omkommet i påsatt brann i animasjonsstudio i Japan08:05 Forsinkelser i togtrafikken etter brann i Ulrikstunnelen i Bergen08:02 Kraftig tilbakegang for Røkkes Aker08:00 Arsenal slo Bayern München i USA
Siste nytt
08:08VerdenIran hevder USA kan ha skutt ned egen drone07:52NorgeAlan Walker tjente 26 millioner i fjor07:45VerdenMange skadd da to biler kjørte inn i folkemengde i England07:44NorgeTollkrig førte til smell for Elkem07:37VerdenMann tente på seg selv utenfor ambassade i Seoul07:20VerdenSeks drept av bombe ved Kabul-universitet07:02SportSuzann Pettersen klarte ikke cuten06:40NorgeBrannvesenet har kontroll på brann i Stjørdal06:34SportNy høydevri for norske landslagsløpere i langrenn06:00NorgeResultatene fra LOs sommerpatrulje er klare: Fire av ti bedrifter bryter loven06:00VerdenNetanyahu blir Israels lengstsittende statsminister05:50NorgeDette skjer i dag05:33VerdenFlere skadd i gasseksplosjon i Christchurch05:30NorgeDette skjedde i natt05:19VerdenJapanske medier: Politiet mistenker at mordbrann var planlagt05:15NorgeKronprins Haakon fyller 46 år lørdag04:37NorgeHærverk ved 9.000 år gamle helleristninger i Tysfjord04:32VerdenTrump nominerer sønn av tidligere høyesterettsdommer som arbeidsminister04:20NorgeDårlig oppførsel på byen blir dyrere03:43NorgeAp krever mer midler til helseteknologi03:21NorgeStavanger Frp reagerer på muslimsk råds forespørsel03:02VerdenSalvini toner ned rykter om regjeringskrise02:29NorgeFlertallet vil ha gratis skolemat01:27VerdenDansk studie: Over ni av ti døde havhester svelget plast01:14NorgeFrp og Ap i strid om innvandringsforskningen00:10NorgeBjørn skutt i Selbu00:04NorgeUlrikstunnelen i Bergen fortsatt sikret med brannfarlig skum23:49VerdenSverige og Norge blant landene med flest narkorelaterte dødsfall i Europa23:44VerdenSterkt kvartal for Microsoft23:38SportBrann fikk europaligadrømmen knust av Shamrock Rovers: – Veldig trist23:00NorgeLeteaksjon etter mann i Dalsfjorden avsluttet – fortsetter fredag22:57VerdenMeteorologer: Varmeste juni målt på kloden noensinne22:52SportSterkt Molde-lag nærmest tap på Island tross 7-1-seier i første oppgjør22:17VerdenTysk politi sier de har forhindret et mulig terrorangrep22:06VerdenTrump: – USA har skutt ned iransk drone22:03NorgeKrabbetyver herjer i Telemark – stjeler både fangst og utstyr21:38VerdenIran ber Europa styrke innsatsen for å redde atomavtalen20:43VerdenFant 9000 år gammel by under utgraving til ny motorvei: – Endrer alt vi vet om epoken20:39NorgeAdvokat reagerer på at Krekars meddømte fikk norsk statsborgerskap20:29NorgeMann mistenkt for å ha sparket i hjel hund under ran20:03VerdenTrump sier han forsøkte å stoppe «send henne tilbake»-rop19:27NorgeSlik svarer Facebook etter Amundsen-sensuren19:10VerdenOverraskende funn ved Waterloo: Amputerte bein og kanonkuler18:59KulturRevy om norske politikere skaper reaksjoner18:56VerdenDommer nekter Epstein kausjon18:18VerdenFlorida-mann mistenkt for å ha kuttet av annen manns penis17:30NorgeKongen på fisketur i Altaelva – men ingen laks bet på kroken17:22VerdenEU-parlamentet tar avstand fra USAs behandling av migranter17:15NorgeIngen vet hvorfor døde humler ligger strødd i norsk kommune17:09SportTaktisk triumf til Simon Yates på den 12. etappen16:49VerdenMarokko-drapsmenn dømt til døden16:46NorgeFlere sopparter i Norge kan bli utryddet16:33PolitikkParlamentet i Storbritannia viser misnøye med brexit uten avtale16:29NorgeKvinne som var strandet på holme, ønsker ikke å anmelde saken15:54PolitikkSlik skal Russland ruste opp15:52NorgeMann med motorsag pågrepet på Ski15:36MotorEU-topp vil se på regel som hindrer Norge i å forby dieselbiler15:27Politikk– Frp spiller på alle hester14:59SportFannemel sendt til sykehus etter fall14:52NorgeVeterinærforeningen vil ha granskning av departementer etter pelsdyrsaken14:51VerdenUkrainsk terroroffer får ikke opphold i Sverige14:31SportSturridge suspenderes etter brudd på bettingregler14:26PengerAmerikansk IT-firma får milliardbot av EU14:08VerdenItaliensk politi slår til mot mafia på Sicilia14:05VerdenRussland tilbyr Tyrkia kampfly13:56VerdenMarokko-tiltalt: – Måtte gud tilgi meg13:49NorgeBergenser siktet og varetektsfengslet for cruisevoldtekt13:49NorgeMann tiltalt etter traktorpåkjørsel i Fredrikstad13:18VerdenGigantmanet i England: – Like stor som meg!13:05NorgeStor redningsaksjon etter at mann falt over bord i Dalsfjorden12:50VerdenStatlige medier: Iran har anholdt utenlandsk oljeskip12:46VerdenEU-ministre blir ikke enige om fordeling av migranter12:11NorgeKim (34) og Benjamin (7) gravlagt: – Som et mareritt12:10NorgeMann pågrepet etter mulig knivstikking i Oslo12:02NorgeSivilombudsmannen kritisk til Statsministerens kontor11:41VerdenKambodsja returnerer søppel til USA og Canada11:31PolitikkUDI vurderer å tilbakekalle midlertidig oppholdstillatelse for somaliere11:30VerdenKortslutning i russisk atomkraftverk11:00SportPSG-talent klar for RB Leipzig10:52NorgeNy lov kan sørge for utlevering av terrordømte nordmenn til Italia10:49VerdenMicrosoft melder om 740 infiltrasjonsforsøk i fjor10:41SportNRK mister skøyterettighetene til NENT10:30PengerStadig flere kontakter Forbrukerrådet om trøblete leieforhold09:57VerdenJente (19) skal ha blitt gjengvoldtatt på Kypros09:52SportSolskjær: – Finnes det en ekstra Manchester United-skatt?09:45PengerFornebubanen i strid med grunneier om tilgang til tomt09:18NorgeMuslimer mener deres profet Mohammad tråkkes på med dette skiltet09:10SportMatthijs de Ligt klar for Juventus09:01NorgeMulla Krekars svigersønn fengslet i Storbritannia08:56NorgeStatkraft-resultatet i første halvår det beste i selskapets historie08:50NorgeMann døde etter arbeidsulykke på Mjåvann i Kristiansand08:44SportFroome fikk seieren i Vuelta a España åtte år etter08:42NorgeRegelverket for opptak til høyere utdanning skal evalueres08:39VerdenInstagram skjuler antall likerklikk08:27VerdenEkstrem tørke rammer Nord-Korea08:12Verden68.000 overdosedødsfall i USA08:11Verden23 fryktes omkommet i påsatt brann i animasjonsstudio i Japan08:05NorgeForsinkelser i togtrafikken etter brann i Ulrikstunnelen i Bergen08:02PengerKraftig tilbakegang for Røkkes Aker08:00SportArsenal slo Bayern München i USA
Populært