Plastavfall kan redde verden fra sandkrise

<p>Verden er på vei inn i en sandkrise. Plast kan være en av løsningene.</p>
Verden er på vei inn i en sandkrise. Plast kan være en av løsningene. Foto: AP / NTB

En liten gruppe forskere kan ha funnet svaret på verdens sandkrise.

Flere steder i verden begynner man å gå tom for sand. Det skyldes at sand i stor grad brukes i byggebransjen.

Bare i byggebransjen alene brukes det mellom 40 og 50 milliarder tonn hvert år på global basis. Mye på grunn av produksjonen av beting, som består av 25 prosent sand.

Med alle jordas ørkener og sandstrender skulle man kanskje trodd man hadde nok sand. Dessverre kan ikke denne sanden brukes til betonglaging, da ørkensand er for finkornet, og strandsand for salt.

Stor økning i ulovlig sanddrift

Passende sand har derfor vanligvis blitt mudret fra elver, men på grunn av hvor miljøskadelig dette er har flere land, deriblant India, Kambodsja og Vietnam, innført forbud mot dette de siste årene.

Land som for tiden opplever en stor vekst i antall byggeprosjekter, som for eksempel Kina og India, opplever derfor nå forsyningstrøbbel. Blant annet har mangelen på sand i India ført til en stor økning i ulovlig sanddrift kontrollert av kriminelle gjenger kjent som «sand mafiaen». Disse gruppene har også blitt koblet til flere mord.

Plast kan erstatte 10 prosent

For å redusere nødvendigheten av sand har en liten gruppe forskere begynt å bruke teknologi og innovasjon for å lete etter alternativer.

Blant disse er Dr. John Orr, en foreleser i betongkonstruksjoner ved Cambridge University. Gjennom sin forskning har han funnet ut at ved å sortere, rense, strimle og knuse plastavfall kan de brukes som et sandalternativ i betong, skriver BBC.

Dr. Orr har vært svært interessert i hvilken effekt dette kan ha i India. Her har prisen på sand skutt til værs de siste årene, samtidig estimeres det at 15.000 tonn plastavfall dumpes i landet hver dag.

Ifølge Dr. Orrs funn kan plast erstatte opptil 10 prosent av sanden i betong. Den har samme styrke og samme levetid. Dette reduserer behovet for sand kraftig, og bidrar samtidig til å redusere den store mengden med plastavfall i Indias gater.

I tillegg anslår professoren at hvis de gikk over til å bruke plast i sementproduksjon i Ind