En lysende idé ga innbyggerne gatene og kvelden tilbake

LED-lys i metallrørene som utgjør fotballmålene på den gamle idrettsbanen forandret kveldslivet i boligstrøket.
LED-lys i metallrørene som utgjør fotballmålene på den gamle idrettsbanen forandret kveldslivet i boligstrøket. Foto: Royal College of Art

Boligområdet i London var plaget av kriminalitet. Da forskere og innbyggere gikk sammen om å skru på lyset på nye måter, sank kriminaliteten med 60 prosent.

STAVANGER (ABC Nyheter): – Vi snakker om byer som er levelige å bo i? Men hva med elskelige byer? Hva med glede? Hva med empati?

Designer Rama Gheerawo står på en scene i Stavanger og snakker om hvordan han og kollegene på The Helen Hamlyn Centre for Design ved Royal College of Art i London jobber med inkluderende design i moderne byer.

Selv er han leder for senteret og har gjennomført en rekke prosjekter for å gjøre urbane områder både smartere og mer inkluderende. På årets utgave av smartby-konferansen «Nordic Edge» forteller han om et av sine favorittprosjekter.

Kvelden tilhørte kriminaliteten

– London er en velstående og rik by, men den har lommer der det er store sosioøkonomiske utfordringer, sier Gheerawo.

Rama Gheerawo er direktør for The Helen Hamlyn Centre for Design at ved the Royal College of Art, og jobber med inkluderende design i urbane områder. Foto: Royal College of Art
Rama Gheerawo er direktør for The Helen Hamlyn Centre for Design at ved the Royal College of Art, og jobber med inkluderende design i urbane områder. Foto: Royal College of Art

Boligområdet Boundary Estate er et av disse områdene. Det ligger kun 10 minutters gange fra finansdistriktet og er et område preget av stor diversitet.

– Etter klokken åtte om kvelden ble gatene i området overtatt av kriminelle, doplangere, sexarbeidere og klubbgåere. Du så ikke kvinner, eldre eller tenåringsjenter der. Innbyggerne var redde for å bli ranet eller utsatt for vold.

Designerne ved Hetelen Hamlyn-senteret stilte seg selv spørsmålet «Kan én enkel idé endre alt, og gjøre et urbant område mer leve-vennlig?». Et design-akademisk prosjekt ved Boundry Estate kalt «In the Shade» skulle gi svaret.

En ny fotball-æra

– En av våre designere la merke til at det var like metallrør overalt i området, som utgjorde gelendre, sykkelstativ, gjerder og lignende. Vi jobbet med et lysselskap på den tiden, og han tenkte: «Hvorfor ikke bare sette LED-lys inn i metallrørene»?

Den enkle ideen ble delt med innbyggerne i boligområdet på en rekke workshops, der deres bekymringer og utfordringer for strøket også ble dokumentert. Prosjektlederne spurte innbyggerne hvor de helst ville sette inn lys.

(Artikkelen fortsetter under)

LED-lys i metallrørene som utgjør fotballmålene på den gamle idrettsbanen forandret kveldslivet i boligstrøket. Foto: Royal College of Art
LED-lys i metallrørene som utgjør fotballmålene på den gamle idrettsbanen forandret kveldslivet i boligstrøket. Foto: Royal College of Art

– Bydelsrådet hadde skrudd av lyset på fotballbanen fordi de ikke hadde råd til å drifte den, og den var nærmest ikke i bruk på kveldstid lenger. Tenåringsguttene designet lys i målene, slik at de fremdeles kunne bruke fotballbanen om kvelden. Det var en av de tingene innbyggerne selv designet som jeg virkelig elsker, og som har gjort en forskjell, sier Gheerawo.

Prosjektet ble gjennomført i 2012.

Kriminalitet ned 60 prosent

Ifølge prosjektets sluttrapport førte de nye selv-opplyste fotballmålene til at den gamle og lite brukte idrettsbanen fikk nytt liv. Et stort antall lokale gutter spiller nå fotball der om kveldene, mens de før satt i den mørklagte parken uten noen ting å gjøre

– Foreldrene deres kom ut for å se barna spille. De begynte å prate med hverandre på en ny måte. Lokalsamfunnet tok tilbake kvelden og natten fordi kriminelle, doplangere og sexarbeidere beveget seg videre da barn og foreldre var ute til ti-elleve om kvelden. Politiet så 60 prosent reduksjon i kriminalitet over en tre måneder lang periode etter at dette ble installert.

I sluttrapportens konklusjon står det at «viktigheten av god belysning i urbane områder kan ikke undervurderes. Ikke bare hjelper får det oss til å føle oss trygge, men det gir også et betydelig bidrag til sosial tilhørighet og økonomisk utvikling».

– Kan én enkel idé endre alt og gjøre byen mer levelig? Svaret er ja.

(Artikkelen fortsetter under)

Flere benker ble også besatt med nye lys. Foto: Royal College of Art
Flere benker ble også besatt med nye lys. Foto: Royal College of Art

Lys-løsning på by-problemer i Danmark

Byen Horsens i Danmark gjennomførte et lignende design-prosjekt for å skape mer liv i bykjernen og hindre fraflytting tilbake i 2013. Kommunen ønsket at innbyggerne skulle ta i bruk utearealene på en sosial måte, også på kveldstid. De engasjerte Alexandra Instituttet i Danmark for å hjelpe dem med å utvikle konsepter.

Liselott Stenfeldt er avdelingsleder for interaktivt design ved instituttet, og jobbet med prosjektet i Horsens. Hun forteller om arbeidsprosessen under Nordic Edge-konferansen.

– Spørsmålet vi fikk var: Hvordan kan vi gi folk nye, ikke-kommersielle aktiviteter i urbane områder for å skape en leken og interaktiv aktivitet i bykjernen? De ville gjøre noe digitalt og interaktivt ved siden av den eldste bygningen i byen – en kirke.

Innbyggerne i byen var ikke umiddelbart særlig positive.

– For innbyggerne var dette veldig provoserende. Jeg tror den første nyheten som kom ut var at kommunen vil lage en techno-tour ved kirken. Det var åpenbart ikke intensjonen, men det skjer ofte når du snakker med innbyggere om teknologi. De har sitt eget syn på det.

Hvordan være sosial uten å snakke med fremmede?

Designerne startet med å forsøke å finne ut konkret hva slags aktiviteter folk egentlig kan tenke seg å gjøre utendørs på kveldstid i en dansk by.

– Og hva slags aktivitet kan de like i de 8-9 månedene av året hvor det er mørkt, kaldt og regnfullt? Hva kan gi folk motivasjon til å gå ut å være sosiale uten å være tvunget til å snakke sammen? Vi er skandinavere, og vi liker ikke å snakke med fremmede, men vi vil være i nærheten av hverandre, sier Stenfeldt, som selv er svensk.

Byen så at de allerede brukte mye penger på belysning i området, og ønsket å få det med som et element i prosjektet.

Resultatet ble et interaktivt lyd- og lysdesign ved siden av den gamle kirken, hvor fem husker er integrert. Når huskene tas i bruk, spilles det av ulike kombinasjoner av lyd og musikk, og lysstavene endrer farge ulike tider på dagen. Installasjonen har fått navnet «Nordlys».

(Artikkelen fortsetter under)

I Horsens i Danmark har plassen utenfor kirken fått en interaktivt lyd- og lysinstallasjon med fem husker. Foto: Alexandra Institute
I Horsens i Danmark har plassen utenfor kirken fått en interaktivt lyd- og lysinstallasjon med fem husker. Foto: Alexandra Institute

Det er fem år siden huskene ble satt opp, og de ble svært populære helt fra starten av.

– Huskene har bidratt til å bringe liv og aktivitet til plassen. Huskene tiltrekker seg folk i alle aldre, og butikkeierne i nærheten er veldig fornøyd med installasjonen, har ordfører i byen Peter Sørensen sagt, i etterkant av at prosjektet var realisert.

I senere år har byen brukt prosjektet som inspirasjon til å utvikle flere inkluderende og smarte tiltak for å gjøre Horsens til en attraktiv by å bo i.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
14:01 Klopp spøkte om Solskjær før storkampen14:00 EU varsler mottiltak som svar på amerikansk straffetoll13:46 Oslo Venstre heier på Rotevatn og Melby13:45 Minst 17 drept i eksplosjon i afghansk moské13:44 Oljefondets verdi nærmer seg 10.000 milliarder13:33 Keshvari: – En av de tyngste og mest skambelagte dagene i mitt liv13:11 Pengeregn i Kitzbühel: Jansrud og Kristoffersen kan tjene én million kroner hver12:55 El Clásico utsatt på grunn av uroligheter i Barcelona12:55 Islamist fikk skjerpet straff for trusler mot Abid Raja12:28 Fem ganger mer radioaktivitet i villrein på grunn av sopp12:27 Puigdemont har meldt seg for belgisk påtalemyndighet12:03 Mazyar Keshvari melder seg ut av Frp11:44 Katalanske demonstranter sperrer grenseoverganger11:42 Hemmelighetsfull Solskjær før Liverpool-duellen11:14 Åpner tilsyn mot Oslo kommune etter 15.000 brudd på arbeidsmiljøloven11:10 Oslo: Minst fem gutter siktet etter knivstikking10:48 Klager på urin på Gardermoen: – Flau på nordmenns vegne10:28 Norske Skog tilbake på Oslo Børs10:14 Professor slakter Folkehelse­instituttets snusrapport09:49 Johnsons kamp om Parlamentet er i gang09:46 Kan utenlandske krefter ha påvirket det norske kommunevalget?09:40 Politiet sikrer spor etter mulig hackerangrep mot Dagbladet09:39 Amnesty anklager Tyrkia for krigsforbrytelser i Syria09:08 Ap-politiker mener Dale ignorerer henne08:53 DNB-tjenester fungerer igjen08:50 Gull til Norge: Historien om kommentatorene08:16 Semb så Ødegaard briljere allerede som 14-åring: – Han blir høyst trolig en europeisk toppstjerne07:54 Politiet har brukt adgangen til datainnbrudd åtte ganger07:52 Kampene fortsetter i syrisk grenseby07:14 Sp reagerer på kutt i politiutdanningen i Oslo07:06 Ansatte ved høgskole i Bergen sier opp etter foredrag om homoterapi07:04 Omfattende opptøyer i Libanon07:04 Hovland forlenget PGA-rekorden, ny 69-runde i Sør-Korea07:00 Slakter vogntog-tiltak: – Det høres flott ut og folk går på bløffen06:51 Football-rankings: Mindre enn 25 prosent sjanse for norsk EM-plass06:37 Trump får kritikk for å holde G7-toppmøte på sin private golfklubb06:35 Nok et tap for Wild i Canada06:34 Amerikansk straffetoll på EU-varer har trådt i kraft06:08 Sjekker ut DNA-spor i Hagen-saken06:06 Dette skjer i dag06:05 Johnson vil snu tap til triumf i Parlamentet05:33 Dette skjedde i natt05:28 Sønnen til «El Chapo» løslatt05:06 Stor vannlekkasje i tidligere NRK-bygg på Minde i Bergen05:03 Svakeste vekst i Kina på 27 år05:00 Keshvari-saken for retten i dag – vil tilstå grovt bedrageri av Stortinget04:43 Voldsomme demonstrasjoner i Barcelona fjerde dag på rad03:55 Norsk Industri: Oljelønningene er på vei opp igjen03:21 Drapssiktede i Bergen snakket «skotsk» på vei hjem02:49 Lang toppmøtekveld med få resultater02:38 EUs toppmøte ga sin velsignelse til brexitavtale02:28 Venezuela løslater politiske fanger etter plass i FNs menneskerettsråd02:09 Frankrike hindret terrorangrep inspirert av 11. september01:56 Giske hadde 70 klagepunkter til VG, ingenting er rettet01:29 USAs energiminister går av01:20 Populær Venstre-ordfører åpner for å gå inn i ledelsen00:56 Låve i full fyr i Tønsberg – kommer til å brenne ned00:22 Beboer på Majorstuen fant blodig, skadd person00:00 Libya stenger interneringsleir23:42 SDF-militsen sier våpenhvile har trådt i kraft nordøst i Syria23:22 Mann pågrepet for å ha holdt familien innesperret i kjeller i flere år22:52 Morgenbladet-skribenter holder tilbake bidrag22:48 Anne-Elisabeth Hagen savnet i ett år: Politiet innkaller vitner til DNA-prøver21:54 Trumps stabssjef trekker Ukraina-opplysning21:42 Ekspert: Solskjær kan snart være ferdig som United-trener20:30 Kong Harald: – En alvorlig trussel mot vårt folkestyre19:58 Søk etter mulig person i vannet i Hatvik i Hordaland19:43 Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan gir etter for noen av USAs krav19:23 Cubas ballettlegende Alicia Alonso er død18:22 EUs toppmøte slutter opp om brexitavtalen18:17 Dagbladet oppe igjen etter mulig hackerangrep18:11 Pence og Pompeo legger press på Erdogan18:00 26 ansatte slutter i Dagens Næringsliv17:12 Riiber kåret til årets skiutøver i nordiske grener17:08 Irlands statsminister om brexitavtalen: – Skaper en unik løsning17:07 EU-motstander Nigel Farage avfeier brexitavtale17:02 Labour, DUP og Liberaldemokratene sier nei til brexitavtalen16:57 Ambassadør tar avstand fra Trump i riksrettshøring16:55 Russisk nyhetsbyrå: Advokat har søkt om benådning for Frode Berg16:55 Hanne Harlem innstilles som ny sivilombudsmann16:42 Dronningen og kronprinsessen melder forfall til stortingsmiddag16:31 Turgåere fant tonnevis med mynter ved Kongsberg16:05 – Kan være begynnelsen på slutten for Trump16:02 Johnson: – Nå er øyeblikket for å få brexit gjennomført15:54 Assad: Syria vil svare på Tyrkias intervensjon med «alle legitime midler»15:33 Kystvakten uten helikopter i flere uker15:18 «Gazza» frikjent for seksuelt overgrep14:47 Togvogn på lastebiltur endte i politianmeldelse14:44 Tidligere toppdommer krever 7,2 millioner av NFF14:44 Brann-spiss måtte bli hjemme, straffes av klubben14:24 Bjørgen mener Johaug bør få Egebergs Ærespris14:18 Frode Bergs advokat: – Lite sannsynlig at utveksling blir bekreftet nå13:59 Feståpning for Viken mens begravelsen planlegges13:58 Enige om å la britene håndheve EU-regler i Nord-Irland13:49 Elton John: – Watford kan ha reddet livet mitt13:21 22-åring erkjenner straffskyld for drapsforsøk på 16-åring13:20 Mot brutal sprint i ny skitour12:59 Erdogan kastet Trumps brev i søpla12:20 Lørenskog-saken: Konvolutt fra trusselbrevet solgt hos Clas Ohlson11:54 Kurderne anklager Tyrkia for å bruke forbudte våpen
Siste nytt
14:01SportKlopp spøkte om Solskjær før storkampen14:00PengerEU varsler mottiltak som svar på amerikansk straffetoll13:46PolitikkOslo Venstre heier på Rotevatn og Melby13:45VerdenMinst 17 drept i eksplosjon i afghansk moské13:44PengerOljefondets verdi nærmer seg 10.000 milliarder13:33PolitikkKeshvari: – En av de tyngste og mest skambelagte dagene i mitt liv13:11SportPengeregn i Kitzbühel: Jansrud og Kristoffersen kan tjene én million kroner hver12:55SportEl Clásico utsatt på grunn av uroligheter i Barcelona12:55NorgeIslamist fikk skjerpet straff for trusler mot Abid Raja12:28NorgeFem ganger mer radioaktivitet i villrein på grunn av sopp12:27VerdenPuigdemont har meldt seg for belgisk påtalemyndighet12:03PolitikkMazyar Keshvari melder seg ut av Frp11:44VerdenKatalanske demonstranter sperrer grenseoverganger11:42SportHemmelighetsfull Solskjær før Liverpool-duellen11:14NorgeÅpner tilsyn mot Oslo kommune etter 15.000 brudd på arbeidsmiljøloven11:10NorgeOslo: Minst fem gutter siktet etter knivstikking10:48ReiseKlager på urin på Gardermoen: – Flau på nordmenns vegne10:28PengerNorske Skog tilbake på Oslo Børs10:14Helse og livsstilProfessor slakter Folkehelse­instituttets snusrapport09:49PolitikkJohnsons kamp om Parlamentet er i gang09:46PolitikkKan utenlandske krefter ha påvirket det norske kommunevalget?09:40KulturPolitiet sikrer spor etter mulig hackerangrep mot Dagbladet09:39VerdenAmnesty anklager Tyrkia for krigsforbrytelser i Syria09:08PolitikkAp-politiker mener Dale ignorerer henne08:53NorgeDNB-tjenester fungerer igjen08:50SportGull til Norge: Historien om kommentatorene08:16SportSemb så Ødegaard briljere allerede som 14-åring: – Han blir høyst trolig en europeisk toppstjerne07:54NorgePolitiet har brukt adgangen til datainnbrudd åtte ganger07:52VerdenKampene fortsetter i syrisk grenseby07:14NorgeSp reagerer på kutt i politiutdanningen i Oslo07:06NorgeAnsatte ved høgskole i Bergen sier opp etter foredrag om homoterapi07:04VerdenOmfattende opptøyer i Libanon07:04SportHovland forlenget PGA-rekorden, ny 69-runde i Sør-Korea07:00MotorSlakter vogntog-tiltak: – Det høres flott ut og folk går på bløffen06:51SportFootball-rankings: Mindre enn 25 prosent sjanse for norsk EM-plass06:37VerdenTrump får kritikk for å holde G7-toppmøte på sin private golfklubb06:35SportNok et tap for Wild i Canada06:34VerdenAmerikansk straffetoll på EU-varer har trådt i kraft06:08NorgeSjekker ut DNA-spor i Hagen-saken06:06NorgeDette skjer i dag06:05VerdenJohnson vil snu tap til triumf i Parlamentet05:33NorgeDette skjedde i natt05:28VerdenSønnen til «El Chapo» løslatt05:06NorgeStor vannlekkasje i tidligere NRK-bygg på Minde i Bergen05:03PengerSvakeste vekst i Kina på 27 år05:00PolitikkKeshvari-saken for retten i dag – vil tilstå grovt bedrageri av Stortinget04:43VerdenVoldsomme demonstrasjoner i Barcelona fjerde dag på rad03:55PengerNorsk Industri: Oljelønningene er på vei opp igjen03:21NorgeDrapssiktede i Bergen snakket «skotsk» på vei hjem02:49VerdenLang toppmøtekveld med få resultater02:38VerdenEUs toppmøte ga sin velsignelse til brexitavtale02:28VerdenVenezuela løslater politiske fanger etter plass i FNs menneskerettsråd02:09VerdenFrankrike hindret terrorangrep inspirert av 11. september01:56PolitikkGiske hadde 70 klagepunkter til VG, ingenting er rettet01:29PolitikkUSAs energiminister går av01:20NorgePopulær Venstre-ordfører åpner for å gå inn i ledelsen00:56NorgeLåve i full fyr i Tønsberg – kommer til å brenne ned00:22NorgeBeboer på Majorstuen fant blodig, skadd person00:00VerdenLibya stenger interneringsleir23:42VerdenSDF-militsen sier våpenhvile har trådt i kraft nordøst i Syria23:22VerdenMann pågrepet for å ha holdt familien innesperret i kjeller i flere år22:52KulturMorgenbladet-skribenter holder tilbake bidrag22:48NorgeAnne-Elisabeth Hagen savnet i ett år: Politiet innkaller vitner til DNA-prøver21:54VerdenTrumps stabssjef trekker Ukraina-opplysning21:42SportEkspert: Solskjær kan snart være ferdig som United-trener20:30KulturKong Harald: – En alvorlig trussel mot vårt folkestyre19:58NorgeSøk etter mulig person i vannet i Hatvik i Hordaland19:43VerdenTyrkias president Recep Tayyip Erdogan gir etter for noen av USAs krav19:23SportCubas ballettlegende Alicia Alonso er død18:22PolitikkEUs toppmøte slutter opp om brexitavtalen18:17KulturDagbladet oppe igjen etter mulig hackerangrep18:11PolitikkPence og Pompeo legger press på Erdogan18:00Kultur26 ansatte slutter i Dagens Næringsliv17:12SportRiiber kåret til årets skiutøver i nordiske grener17:08PolitikkIrlands statsminister om brexitavtalen: – Skaper en unik løsning17:07PolitikkEU-motstander Nigel Farage avfeier brexitavtale17:02PolitikkLabour, DUP og Liberaldemokratene sier nei til brexitavtalen16:57VerdenAmbassadør tar avstand fra Trump i riksrettshøring16:55NorgeRussisk nyhetsbyrå: Advokat har søkt om benådning for Frode Berg16:55NorgeHanne Harlem innstilles som ny sivilombudsmann16:42KulturDronningen og kronprinsessen melder forfall til stortingsmiddag16:31NorgeTurgåere fant tonnevis med mynter ved Kongsberg16:05Verden– Kan være begynnelsen på slutten for Trump16:02PolitikkJohnson: – Nå er øyeblikket for å få brexit gjennomført15:54VerdenAssad: Syria vil svare på Tyrkias intervensjon med «alle legitime midler»15:33NorgeKystvakten uten helikopter i flere uker15:18Sport«Gazza» frikjent for seksuelt overgrep14:47NorgeTogvogn på lastebiltur endte i politianmeldelse14:44SportTidligere toppdommer krever 7,2 millioner av NFF14:44SportBrann-spiss måtte bli hjemme, straffes av klubben14:24SportBjørgen mener Johaug bør få Egebergs Ærespris14:18VerdenFrode Bergs advokat: – Lite sannsynlig at utveksling blir bekreftet nå13:59PolitikkFeståpning for Viken mens begravelsen planlegges13:58PolitikkEnige om å la britene håndheve EU-regler i Nord-Irland13:49SportElton John: – Watford kan ha reddet livet mitt13:21Norge22-åring erkjenner straffskyld for drapsforsøk på 16-åring13:20SportMot brutal sprint i ny skitour12:59PolitikkErdogan kastet Trumps brev i søpla12:20NorgeLørenskog-saken: Konvolutt fra trusselbrevet solgt hos Clas Ohlson11:54VerdenKurderne anklager Tyrkia for å bruke forbudte våpen
Populært