En lysende idé ga innbyggerne gatene og kvelden tilbake

LED-lys i metallrørene som utgjør fotballmålene på den gamle idrettsbanen forandret kveldslivet i boligstrøket.
LED-lys i metallrørene som utgjør fotballmålene på den gamle idrettsbanen forandret kveldslivet i boligstrøket. Foto: Royal College of Art

Boligområdet i London var plaget av kriminalitet. Da forskere og innbyggere gikk sammen om å skru på lyset på nye måter, sank kriminaliteten med 60 prosent.

STAVANGER (ABC Nyheter): – Vi snakker om byer som er levelige å bo i? Men hva med elskelige byer? Hva med glede? Hva med empati?

Designer Rama Gheerawo står på en scene i Stavanger og snakker om hvordan han og kollegene på The Helen Hamlyn Centre for Design ved Royal College of Art i London jobber med inkluderende design i moderne byer.

Selv er han leder for senteret og har gjennomført en rekke prosjekter for å gjøre urbane områder både smartere og mer inkluderende. På årets utgave av smartby-konferansen «Nordic Edge» forteller han om et av sine favorittprosjekter.

Kvelden tilhørte kriminaliteten

– London er en velstående og rik by, men den har lommer der det er store sosioøkonomiske utfordringer, sier Gheerawo.

Rama Gheerawo er direktør for The Helen Hamlyn Centre for Design at ved the Royal College of Art, og jobber med inkluderende design i urbane områder. Foto: Royal College of Art
Rama Gheerawo er direktør for The Helen Hamlyn Centre for Design at ved the Royal College of Art, og jobber med inkluderende design i urbane områder. Foto: Royal College of Art

Boligområdet Boundary Estate er et av disse områdene. Det ligger kun 10 minutters gange fra finansdistriktet og er et område preget av stor diversitet.

– Etter klokken åtte om kvelden ble gatene i området overtatt av kriminelle, doplangere, sexarbeidere og klubbgåere. Du så ikke kvinner, eldre eller tenåringsjenter der. Innbyggerne var redde for å bli ranet eller utsatt for vold.

Designerne ved Hetelen Hamlyn-senteret stilte seg selv spørsmålet «Kan én enkel idé endre alt, og gjøre et urbant område mer leve-vennlig?». Et design-akademisk prosjekt ved Boundry Estate kalt «In the Shade» skulle gi svaret.

En ny fotball-æra

– En av våre designere la merke til at det var like metallrør overalt i området, som utgjorde gelendre, sykkelstativ, gjerder og lignende. Vi jobbet med et lysselskap på den tiden, og han tenkte: «Hvorfor ikke bare sette LED-lys inn i metallrørene»?

Den enkle ideen ble delt med innbyggerne i boligområdet på en rekke workshops, der deres bekymringer og utfordringer for strøket også ble dokumentert. Prosjektlederne spurte innbyggerne hvor de helst ville sette inn lys.

(Artikkelen fortsetter under)

LED-lys i metallrørene som utgjør fotballmålene på den gamle idrettsbanen forandret kveldslivet i boligstrøket. Foto: Royal College of Art
LED-lys i metallrørene som utgjør fotballmålene på den gamle idrettsbanen forandret kveldslivet i boligstrøket. Foto: Royal College of Art

– Bydelsrådet hadde skrudd av lyset på fotballbanen fordi de ikke hadde råd til å drifte den, og den var nærmest ikke i bruk på kveldstid lenger. Tenåringsguttene designet lys i målene, slik at de fremdeles kunne bruke fotballbanen om kvelden. Det var en av de tingene innbyggerne selv designet som jeg virkelig elsker, og som har gjort en forskjell, sier Gheerawo.

Prosjektet ble gjennomført i 2012.

Kriminalitet ned 60 prosent

Ifølge prosjektets sluttrapport førte de nye selv-opplyste fotballmålene til at den gamle og lite brukte idrettsbanen fikk nytt liv. Et stort antall lokale gutter spiller nå fotball der om kveldene, mens de før satt i den mørklagte parken uten noen ting å gjøre

– Foreldrene deres kom ut for å se barna spille. De begynte å prate med hverandre på en ny måte. Lokalsamfunnet tok tilbake kvelden og natten fordi kriminelle, doplangere og sexarbeidere beveget seg videre da barn og foreldre var ute til ti-elleve om kvelden. Politiet så 60 prosent reduksjon i kriminalitet over en tre måneder lang periode etter at dette ble installert.

I sluttrapportens konklusjon står det at «viktigheten av god belysning i urbane områder kan ikke undervurderes. Ikke bare hjelper får det oss til å føle oss trygge, men det gir også et betydelig bidrag til sosial tilhørighet og økonomisk utvikling».

– Kan én enkel idé endre alt og gjøre byen mer levelig? Svaret er ja.

(Artikkelen fortsetter under)

Flere benker ble også besatt med nye lys. Foto: Royal College of Art
Flere benker ble også besatt med nye lys. Foto: Royal College of Art

Lys-løsning på by-problemer i Danmark

Byen Horsens i Danmark gjennomførte et lignende design-prosjekt for å skape mer liv i bykjernen og hindre fraflytting tilbake i 2013. Kommunen ønsket at innbyggerne skulle ta i bruk utearealene på en sosial måte, også på kveldstid. De engasjerte Alexandra Instituttet i Danmark for å hjelpe dem med å utvikle konsepter.

Liselott Stenfeldt er avdelingsleder for interaktivt design ved instituttet, og jobbet med prosjektet i Horsens. Hun forteller om arbeidsprosessen under Nordic Edge-konferansen.

– Spørsmålet vi fikk var: Hvordan kan vi gi folk nye, ikke-kommersielle aktiviteter i urbane områder for å skape en leken og interaktiv aktivitet i bykjernen? De ville gjøre noe digitalt og interaktivt ved siden av den eldste bygningen i byen – en kirke.

Innbyggerne i byen var ikke umiddelbart særlig positive.

– For innbyggerne var dette veldig provoserende. Jeg tror den første nyheten som kom ut var at kommunen vil lage en techno-tour ved kirken. Det var åpenbart ikke intensjonen, men det skjer ofte når du snakker med innbyggere om teknologi. De har sitt eget syn på det.

Hvordan være sosial uten å snakke med fremmede?

Designerne startet med å forsøke å finne ut konkret hva slags aktiviteter folk egentlig kan tenke seg å gjøre utendørs på kveldstid i en dansk by.

– Og hva slags aktivitet kan de like i de 8-9 månedene av året hvor det er mørkt, kaldt og regnfullt? Hva kan gi folk motivasjon til å gå ut å være sosiale uten å være tvunget til å snakke sammen? Vi er skandinavere, og vi liker ikke å snakke med fremmede, men vi vil være i nærheten av hverandre, sier Stenfeldt, som selv er svensk.

Byen så at de allerede brukte mye penger på belysning i området, og ønsket å få det med som et element i prosjektet.

Resultatet ble et interaktivt lyd- og lysdesign ved siden av den gamle kirken, hvor fem husker er integrert. Når huskene tas i bruk, spilles det av ulike kombinasjoner av lyd og musikk, og lysstavene endrer farge ulike tider på dagen. Installasjonen har fått navnet «Nordlys».

(Artikkelen fortsetter under)

I Horsens i Danmark har plassen utenfor kirken fått en interaktivt lyd- og lysinstallasjon med fem husker. Foto: Alexandra Institute
I Horsens i Danmark har plassen utenfor kirken fått en interaktivt lyd- og lysinstallasjon med fem husker. Foto: Alexandra Institute

Det er fem år siden huskene ble satt opp, og de ble svært populære helt fra starten av.

– Huskene har bidratt til å bringe liv og aktivitet til plassen. Huskene tiltrekker seg folk i alle aldre, og butikkeierne i nærheten er veldig fornøyd med installasjonen, har ordfører i byen Peter Sørensen sagt, i etterkant av at prosjektet var realisert.

I senere år har byen brukt prosjektet som inspirasjon til å utvikle flere inkluderende og smarte tiltak for å gjøre Horsens til en attraktiv by å bo i.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
07:41 Markus Henriksen om klubbsituasjonen: – Unner ingen noe slikt07:30 Zuccarellos Wild tapte bunnoppgjør mot Kings07:26 Færre søknader om erstatning for tap av sau og lam til rovdyr07:25 Sju drept i bilbombe i Afghanistan07:09 Nylands tøffe vei tilbake: – Sjansen kom før jeg trodde07:08 Bussbråket på Torp: Ber statsråden rydde opp06:46 USA holder tusenvis av barn innesperret på mottak06:41 Landslagets inspirerende gulrot: EM-kamp mot England på Wembley06:37 Mann truet vektere med balltre og sparket politiet i Oslo06:35 Dette skjer i dag06:32 Tande tviler på nytt Kobayashi-show06:31 Mann i 30-årene knivstukket i Akershus06:21 Oslo vil plante 100.000 trær innen 203006:12 Granskning: Indikasjon på menneskehandel i fiskeindustrien05:48 Setteriksadvokaten tror antall Nav-saker vil øke05:44 Tesla skal bygge ny elbilfabrikk i Tyskland05:42 Dette skjedde i natt05:28 Mann drept under protester i Libanon05:26 Solvik-Olsen mener Vedum kan stanse ny strømkabel til utlandet05:07 Venstre i Trøndelag krever full pelsdyr-kompensasjon04:38 50 boliger tatt av skogbranner i Australia04:06 USA råder amerikanere til å ikke reise til Bolivia03:57 Flere kilder hevder å ikke ha blitt kontaktet av politivoldsbok-forfattere03:29 Federer har fremdeles håp om sjuende tittel i ATP-finalen03:23 Sju drept i voldelige protester i Bolivia etter valget03:21 To høyreekstremister pågrepet i Italia02:47 Utslipp gjør at NHO vil kutte kraftig i cruisetrafikken02:41 Jeanine Añez er ny president i Bolivia02:23 Thunberg tar katamaran til Spania01:01 Verste oversvømmelse i Venezia på over 50 år00:05 Norske vogntogsjåfører involvert i flest dødsulykker00:02 Ny studie: Kristen bakgrunn også negativt for jobbsøkere00:01 Senterpartiet vil senke drivstoffavgiftene00:00 Kardinals anke over overgrepsdom opp for høyesterett23:34 Mann knivstukket i Akershus22:54 26 dager med Chile-demonstrasjoner22:20 Ap og Sp reagerer på Bane Nors million-merkevarebygging22:01 Stavanger-par risikerer fengsel for menneskehandel21:26 Moms på elbil: Arbeiderpartiet får støtte fra uventet hold21:13 Uvær førte til oversvømmelse i Venezia21:08 Faket hele CVen og et magasincover for å få Trump-jobb – og fikk den20:46 Devin (13) mistet moren i grufullt angrep: – Hun forsøkte å be til gud20:17 Palestinske skolebøker forherliger martyrdød – stortingstopper vil revurdere norsk støtte19:26 Lyntog som myte og mysterium19:00 Minihjort sett for første gang på 30 år18:51 Bergs advokat: Sannsynlig at Frode Berg benådes onsdag18:49 Bolivias avgåtte president i eksil i Mexico18:22 Politiet: Ingen tegn til at noen har gått gjennom isen i Troms18:10 Slakter regjeringens spytthette-forslag: – Vil ramme kvinner18:01 Ap forsikrer: EØS-avtalen overstyrer Norge i eksport av trygdeytelser17:53 Kashafali sprintet til VM-gull på mesterskapsrekord17:44 Stortinget sier nei til å berge studiestedene Nesna og Sandnessjøen17:20 Flertallet i bystyret bekymret for Oslo-befolkningens framtidige sykehustilbud16:57 Monica Knudsen gir seg som trener for Vålerenga – blir utviklingssjef16:46 Russisk TV-kanal dropper kvinnelangrenn – skylder på Johaug-dominans16:06 Enighet om regjeringskoalisjon i Spania15:34 Lilleborg AS undersøkes av konkurransetilsynet15:15 Lagerbäck krever 100 prosent innsats i «generalprøven»15:12 Riksrettsgranskning av Trump kan bli TV-drama for millioner av amerikanere15:00 Nå har svenskene fått nok: Iverksetter «Operasjon Rimfrost»14:47 Henning Solberg unngikk konkurs14:27 Skjerpet straff for tsjekker for drap på nordmann i Praha13:35 EU-domstol: Produkter fra israelske bosetninger må merkes13:24 Lungebetennelse tar et barneliv hver 39. sekund13:07 Anti-jødisk hærverk i Norden kan være koordinert aksjon13:05 Labour utsatt for stort dataangrep12:35 Anbefaler å avslutte etterforskning av Therese-saken12:34 Skadd Solskjær-elev trekker seg fra landslagsspill12:20 Langer ut mot Schumachers kone: – Hun er redd jeg vil fortelle alle sannheten12:18 Finland får besøk av Arctic Race of Norway12:12 Kraftig regn har bidratt til økning i vannskader12:12 Hockeyspiller utestengt i fire år for doping11:53 Håvard (22) død etter badeulykke i Israel11:42 Brann om bord i norsk skip utenfor Senegal11:41 Demonstranter fjernet fra grensa mellom Spania og Frankrike10:31 Demonstranter låste porten ved vindkraftanlegg10:30 Mann dømt i Høyesterett for medvirkning til overgrep mot barn10:22 Kran veltet i Vestfold – varebiler knust10:17 Regjeringspartiene flytter 200 millioner i 2020-budsjettet10:16 51 skadd da mann angrep kinesiske barnehagebarn med lut10:03 Ap-politiker om buss-bråket ved Torp: – Det er for jævlig10:00 TV 2 frifinnes for ærekrenkelser09:54 Turistene strømmer til: Hemmelige dokumenter fra andre verdenskrig funnet i bunker09:52 Erdogan anklager USA for avtalebrudd09:47 Rally Australia rammet av skogbrannene09:46 Fire tiltalt etter skyting mot leilighet09:24 56.000 nye jobber det siste året09:22 Clinton med skarp kritikk mot Johnsons hemmelighold av Russland-rapport09:22 Trump utsetter trolig beslutning om biltoll08:30 Fjellinjen varsler 400 millioner mindre i bompengeinntekter enn ventet07:23 Kraftig skogbrann stenger flere hundre skoler i Australia07:20 Sveriges landslagskeeper: – Denne sjansen roter vi ikke bort07:18 Nedgang i antall sauebønder07:17 Kokevarsel på Askøy i Hordaland07:11 Arbeidstilsynet: Torp-selskap har brutt flere lover07:01 Israel likviderte Jihad-ledere i Gaza og Damaskus06:44 Tønseth: – Jeg satser på løping når langrennskarrieren er over06:34 Melodi Grand Prix-finalen skal holdes i Trondheim06:18 Dette skjer i dag06:18 Norsk professor advarer om amerikansk studie på paracetbruk hos gravide
Siste nytt
07:41SportMarkus Henriksen om klubbsituasjonen: – Unner ingen noe slikt07:30SportZuccarellos Wild tapte bunnoppgjør mot Kings07:26NorgeFærre søknader om erstatning for tap av sau og lam til rovdyr07:25VerdenSju drept i bilbombe i Afghanistan07:09SportNylands tøffe vei tilbake: – Sjansen kom før jeg trodde07:08PolitikkBussbråket på Torp: Ber statsråden rydde opp06:46VerdenUSA holder tusenvis av barn innesperret på mottak06:41SportLandslagets inspirerende gulrot: EM-kamp mot England på Wembley06:37NorgeMann truet vektere med balltre og sparket politiet i Oslo06:35NorgeDette skjer i dag06:32SportTande tviler på nytt Kobayashi-show06:31NorgeMann i 30-årene knivstukket i Akershus06:21NorgeOslo vil plante 100.000 trær innen 203006:12NorgeGranskning: Indikasjon på menneskehandel i fiskeindustrien05:48NorgeSetteriksadvokaten tror antall Nav-saker vil øke05:44VerdenTesla skal bygge ny elbilfabrikk i Tyskland05:42NorgeDette skjedde i natt05:28VerdenMann drept under protester i Libanon05:26NorgeSolvik-Olsen mener Vedum kan stanse ny strømkabel til utlandet05:07NorgeVenstre i Trøndelag krever full pelsdyr-kompensasjon04:38Verden50 boliger tatt av skogbranner i Australia04:06VerdenUSA råder amerikanere til å ikke reise til Bolivia03:57NorgeFlere kilder hevder å ikke ha blitt kontaktet av politivoldsbok-forfattere03:29SportFederer har fremdeles håp om sjuende tittel i ATP-finalen03:23VerdenSju drept i voldelige protester i Bolivia etter valget03:21VerdenTo høyreekstremister pågrepet i Italia02:47NorgeUtslipp gjør at NHO vil kutte kraftig i cruisetrafikken02:41VerdenJeanine Añez er ny president i Bolivia02:23VerdenThunberg tar katamaran til Spania01:01VerdenVerste oversvømmelse i Venezia på over 50 år00:05NorgeNorske vogntogsjåfører involvert i flest dødsulykker00:02NorgeNy studie: Kristen bakgrunn også negativt for jobbsøkere00:01NorgeSenterpartiet vil senke drivstoffavgiftene00:00VerdenKardinals anke over overgrepsdom opp for høyesterett23:34NorgeMann knivstukket i Akershus22:54Verden26 dager med Chile-demonstrasjoner22:20PengerAp og Sp reagerer på Bane Nors million-merkevarebygging22:01NorgeStavanger-par risikerer fengsel for menneskehandel21:26MotorMoms på elbil: Arbeiderpartiet får støtte fra uventet hold21:13VerdenUvær førte til oversvømmelse i Venezia21:08VerdenFaket hele CVen og et magasincover for å få Trump-jobb – og fikk den20:46VerdenDevin (13) mistet moren i grufullt angrep: – Hun forsøkte å be til gud20:17NorgePalestinske skolebøker forherliger martyrdød – stortingstopper vil revurdere norsk støtte19:26StemmerLyntog som myte og mysterium19:00VerdenMinihjort sett for første gang på 30 år18:51NorgeBergs advokat: Sannsynlig at Frode Berg benådes onsdag18:49VerdenBolivias avgåtte president i eksil i Mexico18:22NorgePolitiet: Ingen tegn til at noen har gått gjennom isen i Troms18:10PolitikkSlakter regjeringens spytthette-forslag: – Vil ramme kvinner18:01PolitikkAp forsikrer: EØS-avtalen overstyrer Norge i eksport av trygdeytelser17:53SportKashafali sprintet til VM-gull på mesterskapsrekord17:44NorgeStortinget sier nei til å berge studiestedene Nesna og Sandnessjøen17:20NorgeFlertallet i bystyret bekymret for Oslo-befolkningens framtidige sykehustilbud16:57SportMonica Knudsen gir seg som trener for Vålerenga – blir utviklingssjef16:46SportRussisk TV-kanal dropper kvinnelangrenn – skylder på Johaug-dominans16:06VerdenEnighet om regjeringskoalisjon i Spania15:34PengerLilleborg AS undersøkes av konkurransetilsynet15:15SportLagerbäck krever 100 prosent innsats i «generalprøven»15:12PolitikkRiksrettsgranskning av Trump kan bli TV-drama for millioner av amerikanere15:00VerdenNå har svenskene fått nok: Iverksetter «Operasjon Rimfrost»14:47PengerHenning Solberg unngikk konkurs14:27VerdenSkjerpet straff for tsjekker for drap på nordmann i Praha13:35VerdenEU-domstol: Produkter fra israelske bosetninger må merkes13:24Helse og livsstilLungebetennelse tar et barneliv hver 39. sekund13:07NorgeAnti-jødisk hærverk i Norden kan være koordinert aksjon13:05PolitikkLabour utsatt for stort dataangrep12:35NorgeAnbefaler å avslutte etterforskning av Therese-saken12:34SportSkadd Solskjær-elev trekker seg fra landslagsspill12:20SportLanger ut mot Schumachers kone: – Hun er redd jeg vil fortelle alle sannheten12:18SportFinland får besøk av Arctic Race of Norway12:12NorgeKraftig regn har bidratt til økning i vannskader12:12SportHockeyspiller utestengt i fire år for doping11:53NorgeHåvard (22) død etter badeulykke i Israel11:42VerdenBrann om bord i norsk skip utenfor Senegal11:41VerdenDemonstranter fjernet fra grensa mellom Spania og Frankrike10:31NorgeDemonstranter låste porten ved vindkraftanlegg10:30NorgeMann dømt i Høyesterett for medvirkning til overgrep mot barn10:22NorgeKran veltet i Vestfold – varebiler knust10:17PolitikkRegjeringspartiene flytter 200 millioner i 2020-budsjettet10:16Verden51 skadd da mann angrep kinesiske barnehagebarn med lut10:03NorgeAp-politiker om buss-bråket ved Torp: – Det er for jævlig10:00KulturTV 2 frifinnes for ærekrenkelser09:54ReiseTuristene strømmer til: Hemmelige dokumenter fra andre verdenskrig funnet i bunker09:52VerdenErdogan anklager USA for avtalebrudd09:47SportRally Australia rammet av skogbrannene09:46NorgeFire tiltalt etter skyting mot leilighet09:24Norge56.000 nye jobber det siste året09:22PolitikkClinton med skarp kritikk mot Johnsons hemmelighold av Russland-rapport09:22PengerTrump utsetter trolig beslutning om biltoll08:30MotorFjellinjen varsler 400 millioner mindre i bompengeinntekter enn ventet07:23VerdenKraftig skogbrann stenger flere hundre skoler i Australia07:20SportSveriges landslagskeeper: – Denne sjansen roter vi ikke bort07:18NorgeNedgang i antall sauebønder07:17NorgeKokevarsel på Askøy i Hordaland07:11NorgeArbeidstilsynet: Torp-selskap har brutt flere lover07:01VerdenIsrael likviderte Jihad-ledere i Gaza og Damaskus06:44SportTønseth: – Jeg satser på løping når langrennskarrieren er over06:34KulturMelodi Grand Prix-finalen skal holdes i Trondheim06:18NorgeDette skjer i dag06:18Helse og livsstilNorsk professor advarer om amerikansk studie på paracetbruk hos gravide
Populært