Narsissistiske partnere bruker disse 3 setningene for å manipulere deg

Young,Couple,Arguing,And,Fighting.,Domestic,Violence,And,Emotional,Abuse
Young,Couple,Arguing,And,Fighting.,Domestic,Violence,And,Emotional,Abuse
Artikkelen fortsetter under annonsen

En krangel kan fort skje den beste, og hender i de fleste forhold.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere kan også sverge på at de har et sunnere forhold fordi de krangler med partneren sin eller klarer å kommunisere godt under en krangel.

Det kan heller ikke påstås å være ukjent at man under en krangel kan komme til å si noe en faktisk ikke mener.

Men ifølge legen og psykoterapeuten Erin Leonard er det spesifikt 3 setninger som narsissistisk partner kan ta i bruk under en konfrontasjon eller krangel for å manipulere deg.

I Psychology Today skriver Leonard at om du hører setningene og frasene hun trekker fram ofte fra partneren din, kan det være et tegn på at de har sterke narsissistiske trekk.

Ifølge NHI er narsissistisk personlighetsforstyrrelse en tilstand der en tror man er bedre enn menneskene rundt seg. Personer med en slik personlighetsforstyrrelse kan gjerne virke som skjødesløse, arrogante, og kan oppføre seg sårende mot dem de er i en relasjon med.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

NHI skriver at de rundt en med narsissistisk personlighetsforstyrrelse kan oppfatte personen som selvopptatt og som fokusert på ros og beundring. Imidlertid kan de føle seg svært usikre og sårbare.

Det er også mulig at en person kan ha narsissistiske trekk uten å ha diagnosen narsissistisk personlighetsforstyrrelse.

Se video: «Noen får sparken»:

Bryr seg ikke

Den første frasen som psykoterapaut Leonard mener man bør være på vakt for er «Jeg beklager at du føler det på den måten».

Kjennetegn på narsissistisk personlighetsforstyrrelse:

  • En overdreven oppfatning av seg selv
  • Opptatt av fantasier om ubegrenset suksess og makt
  • Oppfatter seg selv som «spesiell» og enestående, og bør derfor helst være rundt andre spesielle mennesker med høy sosial status
  • Krever overdreven beundring
  • Mener å ha spesielle rettigheter
  • Utnytter andre for egne behov
  • Mangler empati
  • Opptatt av misunnelse
  • Arrogant

Kilde: Store medisinske leksikon

Leonard skriver at setningen kan vise til at partneren avviser følelsene dine, og ikke vil sette seg inn i hvorfor du føler det du gjør. Uttalelsen kan virke høflig, men den kan også være en pekepinn på at partneren ikke bryr seg om å forstå hva du føler eller hvor du kommer fra.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Som kontrast bruker Leonard setningen «Du er sint. Jeg skjønner det. Jeg er ikke sikker på hvorfor, men jeg vil forstå» for å illustrere en mer empatisk og imøtekommende respons.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det andre eksempelet som trekkes fram er «Du har sinneproblemer». Psykoterapauten forteller at om frasen bruker i en uenighet eller krangel kan det være et tegn på at partneren din forsøker å legge skylden på deg.

En narsissistisk partner legger ofte skylden på andre, og kan få en partner til å føle seg usikker, urettmessig angrepet og «ute av kontroll».

Sjokk og indignasjon

Det tredje uttrykket du bør være obs på er «Du har ødelagt det». Legen forteller at slike fraser ofte kan bli brukt til å påføre skyldfølelse. En narsissist vil føle seg sjokkert eller indignert over å bli konfrontert eller når du forsøker å ta opp et problem.

Setningen kan ofte brukes i forbindelse med en hyggelig kveld eller en anledning hvor man har forsøkt å ta opp et problem eller utfordring.

«De kommuniserer til deg at du ikke har lov til å konfrontere dem eller uttrykke en følelse i forholdet som de ikke liker. Deretter beskylder de deg for å ødelegge dagen, fordi du «våget» å «ta opp et problem i forholdet», skriver Leonard.

Ifølge legen kan det å høre disse frasene ofte i et forhold være et tegn på at du er i et forhold med en person med «sterke narsissistiske trekk». Hun anbefaler også å tenke på en vei ut av forholdet.