Snåsamannen om sjaman Dureks timepriser: – Meningsløst

Tusenvis av nordmenn har valfartet til Gjerstads hjem på Snåsa i håp om å finne lindring for sine sykdommer og plager. I dag bor Snåsamannen på sykehjem, men han tar fortsatt sporadisk imot mennesker som ber om hjelp.
Tusenvis av nordmenn har valfartet til Gjerstads hjem på Snåsa i håp om å finne lindring for sine sykdommer og plager. I dag bor Snåsamannen på sykehjem, men han tar fortsatt sporadisk imot mennesker som ber om hjelp. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Joralf Gjerstad (93) har aldri bedt om godtgjørelse for sine overnaturlige evner. Da han fikk høre om sjaman Durek Verretts business, tenkte han sitt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Å ta betalt for sine evner, synes jeg er helt meningsløst, sier Joralf Gjerstad, bedre kjent som «Snåsamannen», til Dagbladet.

Ifølge et intervju med The Times for to år siden opererer sjaman Durek Verrett med timesatser på 3.000 kroner for healing. NRK skrev i sommer at prinsessens kjæreste tar mellom 350 og 2.000 dollar for sine tjenester.

Det står i sterk kontrast til Snåsamannens liv og praksis som healer.

I en rekke reportasjer er 93-åringens synske evner omtalt, og hvordan han helbreder syke mennesker med sine unormalt «varme hender» – helt gratis.

Tusenvis av nordmenn har opp gjennom årene valfartet til Gjerstads hjem på Snåsa i Trøndelag i håp om å finne lindring for sine sykdommer og plager.

Hjalp Northug før ski-VM

Blant pasientene er også flere kjente personer. Da Petter Northug slet med å finne formen foran ski-VM i Lahti i 2017, oppsøkte han «Snåsakaillen», som han kalles på trøndersk.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Sjaman Durek Verrett tilbyr alternativ behandling. Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix
Sjaman Durek Verrett tilbyr alternativ behandling. Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix

– Petter kom hit for å få en god samtale med meg. Han har hatt litt problemer i skirenn igjen. Petter fortalte meg at det virket som at han ble mer opplagt til årets store skirenn mens han snakket med meg. Om han ikke blir først, så blir det tredjeplass, fortalte Snåsamannen til Trønder-Avisa.

De siste årene har det imidlertid gått lenger tid mellom hver gang «mirakelmannen» i Snåsa har kunne ta imot besøk.

Alderen tærer på. I dag sitter han i rullestol, og bor på rom 267 på sykehjemmet i Snåsa.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Aldri meningen for meg å ta noe betaling

Men da Dagbladet besøkte 93-åringen nylig, fortalte han at han av og til gjør unntak og tar imot besøk likevel, til tross for at helsen er skrantende.

– Jeg fikk både helbredende og synske evner, og dem har jeg brukt gjennom hele livet. Det var aldri meningen for meg å ta noe betaling, forteller Joralf Gjerstad til avisen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han ble enkemann i 2017 da ektefellen gjennom 63 år, Signe Gjerstad, gikk bort.

Selv vokste han opp under enkle kår i en søskenflokk på åtte barn. Fem års skolegang var alt han fikk med seg før voksenlivet tok til.

Men det skulle vise seg at han var i besittelse av evner som gikk langt utenpå sine jevnaldrende. Hans evne til «å se ting andre ikke så», lå i slekta, selv om han slet lenge med å akseptere at han var annerledes.

– Samvittigheten hadde ikke greid det

Til tross for den store etterspørselen fra personer som trenger hjelp, har han ikke fakturert en eneste krone. All behandling er vederlagsfritt, og det angrer han ikke på.

Derfor er 93-åringen kritisk til at alternative behandlere, som sjaman Durek Verrett, tjener gode penger på å tilby hjelp med sine overnaturlige krefter.

Joralf Gjerstad, bedre kjent som Snåsamannen, er en velkjent norsk healer. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Joralf Gjerstad, bedre kjent som Snåsamannen, er en velkjent norsk healer. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

– Hvis jeg hadde tatt betalt, kunne jeg ikke ha holdt på. Samvittigheten hadde ikke greid det. Det er akkurat som å se en fin ting, så stjeler du den. Da mister den det gode, og er ikke så fin lenger, sier Joralf Gjerstad til Dagbladet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tilbakeblikk fra mai: Durek fyrer løs mot pressen på Instagram:

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kritisert av fagfolk

Gjerstad har selv måttet tåle kritikk fra fagfolk og andre for å påberope seg spesielle egenskaper, men han har avslått å la seg teste av vitenskapsfolk.

Trønderen har mottatt Kongens fortjenstmedalje i sølv. I 2006 ble han kåret til årets trønder. Samme år sendte NRK dokumentarfilmen «Kjenner du varmen?». Og i 2008 kom biografien, bestselgeren «Snåsamannen».

I 2010 møtte han dronning Sonja på Slottet, samme år som han skrev boka «Den gode kraften».

– Jeg møtte dronningen, og vi hadde en samtale. Hun er utmerket menneske, veldig trivelig, fortalte Joralf Gjerstad til NTB.

Skeptisk til prinsessens samtaler med døde

Snåsamannen var derimot skeptisk da prinsesse Märtha Louises uttalte at hun kunne kommunisere med døde, noe han tok klart avstand fra. Men utover det ga han kongehuset honnør.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dere i media er for kritiske til dem. De er veldig fine typer. Kongehuset kan ikke svare på kritikken, så folket må være forsiktig med de sier, sa Gjerstad.

I 2009 avsluttet Snåsamannen formelt sin praksis som helbreder. Det skjedde under en samtale med biskop Tor Singsaas i Nidarosdomen.

– Jeg kunne ikke tenke meg noe større i livet enn å komme til Nidarosdomen, sa Joralf Gjerstad etter markeringen. Han har tidligere uttalt at han regner med å leve til han er 105 år.

VIDEO: «Snåsamannen» tror Trump blir skutt:

VIDEO: Her ble oldemoren til Durek født: