Flyttet fra Norge for å gjøre seg mindre avhengige av et samfunn i kollaps

– Jeg vet ikke hvor enkelt det er å forberede seg på en kollaps, men du kan innstille deg på en, mener Virginia Mirré.

I 2015 forlot Virginia Mirré (45) og ektemannen Magnus Popp (53) livet som biologer ved Universitetet i Oslo og flyttet til Uruguay.

På en tomt utenfor byen Carmelo helt vest i landet har de bygget sitt eget hus, laget en vannbrønn, fått opp et solcellepanel, bygget septiktank og etablert en frukt- og grønnsakshage med mål om å bli mest mulig selvforsynte. I disse dager er gjestehuset på vei opp.

Tanken er å gjøre seg mindre avhengige av et samfunn i kollaps.

– En viktig motivasjon for å flytte til Uruguay, var å ta mer kontroll over våre egne liv. Vi ville ikke vente på at noen andre skulle komme og lage løsninger for oss. Vi prøver å gjøre det beste ut av livet vårt og den tiden vi har her, forteller Mirré på telefon fra Uruguay.

Målet er imidlertid ikke å forlate samfunnet fullt og helt for å klare seg på egen hånd uten andre. De ønsker å være en del av samfunnet, bidra hvor de kan og bruke samfunnets ressurser ved behov.

– På tide å ta av bomullshanskene

Ekteparet mener eksisterende klimaforskning tyder på at samfunn verden over vil kollapse som følge av klimaendringene.

Faktaboks: Kjernen i dyp tilpasning-tankegangen

Den britiske forskeren Jem Bendell foreslår en tilnærming han kaller «Deep Adaptation» - eller dyp tilpasning på norsk. Der stiller individer og samfunn seg spørsmål om hvilke normer og egenskaper vi bør videreføre i forsøk på å overleve i framtiden, etter klimakollaps. Han foreslår at vi gjør dette gjennom fire R-er:

  • Resillience – motstandsdyktighet – stiller spørsmålet: Hvordan beholder vi det vi virkelig vil beholde?
  • Relinquishment – avkall – stiller spørsmålet: Hva må vi gi slipp på for å unngå å gjøre ting verre?
  • Restoration – restaurering – stiller spørsmålet: Hva kan vi hente tilbake for å hjelpe oss med de kommende vanskelighetene og tragediene?
  • Reconciliation – forsoning – stiller spørsmålet: Hva kan jeg forsone meg med for å lindre smerten?

Det er også konklusjonen til den britiske forskeren Jem Bendell i hans artikkel «Deep Adaptation: A Map for Navigating Climate Tragedy», som ABC Nyheter skrev om i går.

I artikkelen oppfordrer han folk til å akseptere at en klimakollaps er uungåelig, og møte den usikre framtiden med en dypere tilpasning hvor vi stiller ulike spørsmål ved hva det vil si å være menneske og hva som er viktig.

Les mer om dyp tilpasning i denne artikkelen: Erkjenner at verden er på randen av klimakollaps

Magnus Popp er utdannet biolog og jobbet tidligere som forsker. Han har lest Bendells artikkel, og deler hans syn.

– Som forsker erfarte jeg at mye av forskningsrapportene vi skriver ikke leses av folk. Klimaforskere har ikke vært flinke nok til å nå ut med fakta. Derfor er det bra at en Bendell som forsker har gått gjennom all den klimaforskning han har gjort, og forsøkt å formidle det på en slik måte hvor han er ærlig og tør å vise følelser. Det er på tide at vi tar av oss bomullshanskene og forteller det som det er, sier Popp til ABC Nyheter.

FN-rapport: Norske vintrer krymper og fisket trues av klimaendringer

Mener vi har for stor tiltro til grønn teknologi

Han tror ikke hele samfunnet slik vi kjenner det vil kollapse fra en dag til en annen, men at det vil skje gradvis over tid.

– Jeg tror ikke det politiske systemet vi har i dag har de rammene som trengs for å redde verden. Det snakkes nesten utelukkende om grønn teknologi og grønn vekst. Men en slik utvikling er avhengig av energi – energi vi bør kvitte oss med, og som vi en dag sannsynligvis kommer til å mangle, sier han.

Selv om Popp mener samfunnet slik vi kjenner det i dag ikke vil bestå, karakteriserer han seg ikke som en pessimist. Tvert imot.

– Det som pågår ser jeg på som en mulighet til å forme lokalsamfunn som er bedre tilpasset jordens begrensninger, der ressursene er mer rettferdig fordelt og økonomisk vekst ikke lenger er drivkraften. Det mener jeg er et ganske optimistisk syn.

Bruk og kast-samfunnet skaper problemer

Mirré og Popp har endret livet sitt radikalt, delvis fordi de tar klimaendringene og konsekvensene av disse på alvor.

– Vi bestemte oss for å flytte for å bli mindre sårbare. Vi vil være minst mulig avhengig av teknologiske løsninger for å klare oss selv. I dag har jeg vært ute og jobbet hele dagen med å sage plank til det nye gjestehuset. Jeg har brukt en svær elektrisk sag jeg kjøpte da jeg flyttet hit. Men en dag vil det ikke være mulig å få tak i nye blader til den lenger, mener Popp.

Han har nylig kjøpt seg en håndsag som kan slipes.

– Det var ikke helt enkelt å få tak i. Det selges nesten ikke lenger. For det meste selges det sager som er ment til å brukes og kastes. Sagen jeg har kjøpt, kan både jeg og mine barn bruke gjennom et helt liv.

I Uruguay har ekteparet begynt sin egen form for dyp tilpasning.

– Selv om jeg ikke har tenkt så mye over det, lever vi nok omtrent som Bendell ønsker at flere gjorde. Jeg våger å påstå at jeg lever bedre enn noen gang tidligere. Jeg er i alle fall lykkeligere.

ABC Nyheter besøkte Popp og Mirré i Uruguay i 2016. Les reportasjen: Ga opp livet i Oslo og flyttet til landsbygda i Uruguay

Alt har en slutt

I tråd med tankegangen for dyp tilpasning, mener Virginia Mirré det er viktig å tenke gjennom hva som er viktig i livet, hvordan framtiden kan se ut, og hvordan vi kan klare oss.

– Det er umulig å forestille seg hvordan fremtiden vil se ut. Det er viktig å sette pris på det man har, og tenke over hvordan man kan klare seg med mindre. Hva hvis jeg ikke kan kjøre bil lenger? Kan jeg kanskje sykle isteden? Hva betyr penger hvis du ikke har tilgang til rent vann? Vær ærlig og kritisk med deg selv, sier hun.

Mennesker har fjernet seg langt fra naturen slik vi lever i dag, mener Mirré.

– Jeg skulle ønske mennesker sluttet å se på seg selv som individer som står over naturen og er adskilt fra den. Vi bruker alle jordas ressurser uten å tenke på konsekvensene. Men alt har en slutt. Ressursene er ikke uendelige og heller ikke private.

– Ved en kollaps kan vi ikke lenger ha et oljesamfunn

Hun tror det kan være verdifullt å få et mer bevisst forhold til at vi også er natur, og hvor vi kommer fra.

– Jeg skulle ønske vi innså at det er vi som er avhengige av naturen og ikke motsatte. Planeten kommer til å klare seg. Spørsmålet er om vi klarer å leve gjennom en økologisk og samfunnsmessig kollaps.

For å forberede oss bør vi tenke gjennom hvordan en annerledes framtid kan se ut, mener Mirré.

– Ved en kollaps kan vi ikke lenger ha et oljesamfunn, og i dag er nesten alt du gjør og har avhengig av olje. Prøv å tenke over at du kan klare deg uten olje, og hva det vil bety for deg. Jeg vet ikke hvor enkelt det er å forberede seg på en kollaps, men du kan innstille deg på en.

Hun er klar over at ikke alle mennesker deler hennes og Popps syn på fremtiden.

– Mange mennesker er utrolig langt unna tanken om at et samfunn kan se annerledes ut. Det er lett at samtaler om dette blir aggressive og konfliktfylte. Ja, verden er i krise, men vi bør ikke angripe folk vi er uenige med. Jeg tror det beste vi kan gjøre er å så et frø, og håpe at folk sakte, men sikkert innser konsekvensene av klimaendringene og endrer forbruket sitt.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
16:33 Odd Kalsnes tiltalt for flere brudd på eiendomsmeglerloven16:26 Trump: – Vil vurdere å avgi vitnemål16:25 Spansk selskap får milliardkontrakt på E6-utbygging i Trøndelag16:16 PST-sjef avhørt om våpenoppbevaring15:46 Airbnb blir OL-partner – IOC lover miljøgevinst15:44 Død kvinne i Oslo var siktedes mor15:37 Jehovas vitner skal fortsatt få statsstøtte15:34 Store protester i Iran etter kraftig hopp i bensinprisen15:08 Heggem gir seg i Rosenborgs styre15:00 Kvinne skal ha blitt mishandlet med gassbrenner15:00 Tre personer siktet for vold på Hadeland i helgen14:48 Politiet slår alarm: 15.000 utlendingssaker ubehandlet14:30 Tolv skiskyttere til verdenscupåpningen i Östersund14:16 Trio kjemper om å bli årets trener i Eliteserien13:38 Tyrkisk flyselskap kjøper ti Boeing 737 MAX-fly13:36 Vestlige land støtter opposisjonens protester i Georgia13:35 Bolivia: Veisperringer fører til mangel på bensin og mat13:14 Platini dømmer VAR nord og ned13:13 Drapssiktet 27-åring ble tilbudt helsehjelp drapsdagen12:45 Emirates med milliardbestilling fra Airbus12:44 Norske stjerner før «hete-OL»: – Svært krevende kombinasjon12:44 Ungdomsskoleelever rammet av tåregass12:43 Tre smittet av svartedauden i Kina12:07 Åpningen av det nye Nasjonalmuseet er utsatt11:57 Catalonias regionale president forklarte seg i retten11:47 Været skaper trafikkproblemer igjen på Østlandet10:58 Tyskland skal bruke mer penger på forsvar10:57 Norsk konkursalarm: – Vi nærmer oss nivået under finanskrisen10:52 En person omkom da bru kollapset i Frankrike10:30 Norske elever får en mer praktisk skole10:24 Betydelig lavere strømpris i år enn i fjor10:17 Curling-EM: Norge fratatt seier etter bruk av feil kost09:53 Småbedriftene vil ha bukt med tilsynsvelde09:39 Lagerbäck gjør fire endringer mot Malta09:38 Språkprisen til Kristin Fridtun09:22 Ronaldo avviser strid med Sarri: – Medieskapt09:20 Johannes om Johannes: – Han har giv og glød til å bli best09:08 Togreisende på Østlandet mer misfornøyd enn før08:11 Selvaag Bolig varsler utbytte på 2 milliarder kroner08:09 Demonstranter prøvde å rømme omringet universitet etter voldelig natt07:10 Fossilfunn trekker teori om oppreist gange i tvil06:40 UEFA-statistikken disser Norges ungdomsrevolusjon06:06 Politiet: Ti personer skutt på fest i California - fire av dem er døde06:00 Elvestuen smeller døra igjen – vil ikke ha innspill til klimaplan05:54 Dette skjedde i natt05:51 Lundteigen vil ta dykkersaken til Stortinget05:50 Dette skjer i dag05:47 Rouhani beskylder demonstranter for vandalisme04:59 USA fordømmer uberettiget maktbruk i Hongkong04:19 Få opplever at ledelsen tar metoo-grep før julebordsesongen04:19 Barns rettigheter blir bedre, men nye farer har oppstått03:11 Eksplosjon i rekkehus i Helsingborg03:08 Dobbelt så mange cruiseanløp ventes i Kristiansand03:07 Chiles president fordømmer politiets voldsbruk02:31 Bolivias midlertidige regjering varsler snarlig nyvalg01:48 Russland vil frigi ukrainske marineskip01:46 Florø-drapet: Politiet har ikke fått avhørt drapssiktet 27-åring01:10 Donald Tusk blir trolig ny leder for de konservative i Europa01:00 NHO mener tariffsystemet må fornyes00:59 Politi stormer universitet i Hongkong00:52 Politiet i Panama jakter gjerningsmann etter overfall mot nordmenn på seiltur23:45 Norsk politi krever brødre utlevert fra Dubai23:04 Enormt prishopp på legemidler i Danmark22:42 Nordisk ministerråd bevilger 700.000 til kvensk og karelsk ungdomsprosjekt22:28 To personer amok på pizzeria – gikk til angrep på både kunder og ansatte21:40 Feiring av Fløyelsrevolusjon overskygget av protester20:40 NRK: Familien forsøker å få IS-søstrene fra Bærum til Somaliland20:30 Venezia rammet av ny flom20:12 Maren Mjelde sikret seier og tabelledelse for Chelsea – 38.262 så Arsenal slå Tottenham19:40 Ny snøalarm og gult farevarsel: Venter 20-30 centimeter nysnø18:41 Politiet i Hongkong advarer om at de kan komme til å skyte18:22 To personer pågrepet for mishandling av kvinne i Fredrikstad18:21 Ingen visste hvem gutten på bildet var. Så kom det inn tips17:48 Britisk presse fordømmer prins Andrew etter BBC-intervju17:02 Kongle-rekord kan gi over 500 millioner skogplanter16:48 Professor garanterer at Donald Trump taper neste presidentvalg16:47 Sverige vil øke beredskapen etter svinepest-utbrudd15:59 Thingnes Bø om Fourcade-duellen: – Han har vunnet denne helgen15:09 Lagerbäck varsler endringer i laget, kritiserer betingelsene14:45 245 personer ble pågrepet under gule vester-demonstrasjoner i Frankrike14:35 Beklager oppførsel: – Utrolig uansvarlig og forferdelig dumt gjort13:29 Valgfusk og ingen reell opposisjon i valget i Hviterussland13:17 Olsbu Røiseland fikk bekreftet magefølelsen13:10 USA og Sør-Korea utsetter planlagte felles militærøvelser etter trusler fra Nord-Korea13:09 Senterpartiet vil gi 12 millioner kroner i støtte til aviser11:56 Kombinert: Krog til sykehus etter fall11:50 Dansk fjellklatrer omkom i Himalaya11:30 Kroos om EM-sjansene til Tyskland: – Jeg ser ikke oss blant favorittene11:27 Demokrat gjenvalgt som guvernør i Louisiana10:53 Frode Berg endelig gjenforent med kona – EOS-utvalget gransker saken10:19 Benzema får ikke spille EM for Frankrike: – Hans tid der er over10:06 Fløyelsmyk frihet og en forfatter som ble president10:00 Aghayev dømmer Norge på Malta09:59 Pave Frans gikk ut mot porno – så fortalte tre nye altergutter i Vatikanet om misbruk09:36 Nordisk byplanlegging møter kritikk fra utenlandske arkitekter09:26 Cuba feiret Havannas 500-årsjubileum09:12 Halsbånd med strøm brukt på hundepensjonat – to kvinner må i retten09:00 Ringvrak er Lagerbäcks sparringpartner før tittelkampen08:58 Demonstranter i Hongkong vil sette press på økonomien08:30 Langrenn: Svensk rival på krykker etter kneskade
Siste nytt
16:33PengerOdd Kalsnes tiltalt for flere brudd på eiendomsmeglerloven16:26VerdenTrump: – Vil vurdere å avgi vitnemål16:25PengerSpansk selskap får milliardkontrakt på E6-utbygging i Trøndelag16:16NorgePST-sjef avhørt om våpenoppbevaring15:46SportAirbnb blir OL-partner – IOC lover miljøgevinst15:44NorgeDød kvinne i Oslo var siktedes mor15:37NorgeJehovas vitner skal fortsatt få statsstøtte15:34VerdenStore protester i Iran etter kraftig hopp i bensinprisen15:08SportHeggem gir seg i Rosenborgs styre15:00NorgeKvinne skal ha blitt mishandlet med gassbrenner15:00NorgeTre personer siktet for vold på Hadeland i helgen14:48NorgePolitiet slår alarm: 15.000 utlendingssaker ubehandlet14:30SportTolv skiskyttere til verdenscupåpningen i Östersund14:16SportTrio kjemper om å bli årets trener i Eliteserien13:38PengerTyrkisk flyselskap kjøper ti Boeing 737 MAX-fly13:36VerdenVestlige land støtter opposisjonens protester i Georgia13:35VerdenBolivia: Veisperringer fører til mangel på bensin og mat13:14SportPlatini dømmer VAR nord og ned13:13NorgeDrapssiktet 27-åring ble tilbudt helsehjelp drapsdagen12:45PengerEmirates med milliardbestilling fra Airbus12:44SportNorske stjerner før «hete-OL»: – Svært krevende kombinasjon12:44NorgeUngdomsskoleelever rammet av tåregass12:43VerdenTre smittet av svartedauden i Kina12:07KulturÅpningen av det nye Nasjonalmuseet er utsatt11:57PolitikkCatalonias regionale president forklarte seg i retten11:47NorgeVæret skaper trafikkproblemer igjen på Østlandet10:58VerdenTyskland skal bruke mer penger på forsvar10:57PengerNorsk konkursalarm: – Vi nærmer oss nivået under finanskrisen10:52VerdenEn person omkom da bru kollapset i Frankrike10:30NorgeNorske elever får en mer praktisk skole10:24PengerBetydelig lavere strømpris i år enn i fjor10:17SportCurling-EM: Norge fratatt seier etter bruk av feil kost09:53PolitikkSmåbedriftene vil ha bukt med tilsynsvelde09:39SportLagerbäck gjør fire endringer mot Malta09:38KulturSpråkprisen til Kristin Fridtun09:22SportRonaldo avviser strid med Sarri: – Medieskapt09:20SportJohannes om Johannes: – Han har giv og glød til å bli best09:08ReiseTogreisende på Østlandet mer misfornøyd enn før08:11PengerSelvaag Bolig varsler utbytte på 2 milliarder kroner08:09VerdenDemonstranter prøvde å rømme omringet universitet etter voldelig natt07:10VerdenFossilfunn trekker teori om oppreist gange i tvil06:40SportUEFA-statistikken disser Norges ungdomsrevolusjon06:06VerdenPolitiet: Ti personer skutt på fest i California - fire av dem er døde06:00NorgeElvestuen smeller døra igjen – vil ikke ha innspill til klimaplan05:54NorgeDette skjedde i natt05:51NorgeLundteigen vil ta dykkersaken til Stortinget05:50NorgeDette skjer i dag05:47VerdenRouhani beskylder demonstranter for vandalisme04:59VerdenUSA fordømmer uberettiget maktbruk i Hongkong04:19NorgeFå opplever at ledelsen tar metoo-grep før julebordsesongen04:19VerdenBarns rettigheter blir bedre, men nye farer har oppstått03:11VerdenEksplosjon i rekkehus i Helsingborg03:08NorgeDobbelt så mange cruiseanløp ventes i Kristiansand03:07PolitikkChiles president fordømmer politiets voldsbruk02:31PolitikkBolivias midlertidige regjering varsler snarlig nyvalg01:48VerdenRussland vil frigi ukrainske marineskip01:46NorgeFlorø-drapet: Politiet har ikke fått avhørt drapssiktet 27-åring01:10VerdenDonald Tusk blir trolig ny leder for de konservative i Europa01:00NorgeNHO mener tariffsystemet må fornyes00:59VerdenPoliti stormer universitet i Hongkong00:52VerdenPolitiet i Panama jakter gjerningsmann etter overfall mot nordmenn på seiltur23:45NorgeNorsk politi krever brødre utlevert fra Dubai23:04VerdenEnormt prishopp på legemidler i Danmark22:42NorgeNordisk ministerråd bevilger 700.000 til kvensk og karelsk ungdomsprosjekt22:28NorgeTo personer amok på pizzeria – gikk til angrep på både kunder og ansatte21:40VerdenFeiring av Fløyelsrevolusjon overskygget av protester20:40NorgeNRK: Familien forsøker å få IS-søstrene fra Bærum til Somaliland20:30VerdenVenezia rammet av ny flom20:12SportMaren Mjelde sikret seier og tabelledelse for Chelsea – 38.262 så Arsenal slå Tottenham19:40NorgeNy snøalarm og gult farevarsel: Venter 20-30 centimeter nysnø18:41VerdenPolitiet i Hongkong advarer om at de kan komme til å skyte18:22NorgeTo personer pågrepet for mishandling av kvinne i Fredrikstad18:21Helse og livsstilIngen visste hvem gutten på bildet var. Så kom det inn tips17:48VerdenBritisk presse fordømmer prins Andrew etter BBC-intervju17:02NorgeKongle-rekord kan gi over 500 millioner skogplanter16:48VerdenProfessor garanterer at Donald Trump taper neste presidentvalg16:47VerdenSverige vil øke beredskapen etter svinepest-utbrudd15:59SportThingnes Bø om Fourcade-duellen: – Han har vunnet denne helgen15:09SportLagerbäck varsler endringer i laget, kritiserer betingelsene14:45Verden245 personer ble pågrepet under gule vester-demonstrasjoner i Frankrike14:35NorgeBeklager oppførsel: – Utrolig uansvarlig og forferdelig dumt gjort13:29PolitikkValgfusk og ingen reell opposisjon i valget i Hviterussland13:17SportOlsbu Røiseland fikk bekreftet magefølelsen13:10VerdenUSA og Sør-Korea utsetter planlagte felles militærøvelser etter trusler fra Nord-Korea13:09PolitikkSenterpartiet vil gi 12 millioner kroner i støtte til aviser11:56SportKombinert: Krog til sykehus etter fall11:50VerdenDansk fjellklatrer omkom i Himalaya11:30SportKroos om EM-sjansene til Tyskland: – Jeg ser ikke oss blant favorittene11:27PolitikkDemokrat gjenvalgt som guvernør i Louisiana10:53NorgeFrode Berg endelig gjenforent med kona – EOS-utvalget gransker saken10:19SportBenzema får ikke spille EM for Frankrike: – Hans tid der er over10:06PolitikkFløyelsmyk frihet og en forfatter som ble president10:00SportAghayev dømmer Norge på Malta09:59VerdenPave Frans gikk ut mot porno – så fortalte tre nye altergutter i Vatikanet om misbruk09:36NorgeNordisk byplanlegging møter kritikk fra utenlandske arkitekter09:26VerdenCuba feiret Havannas 500-årsjubileum09:12NorgeHalsbånd med strøm brukt på hundepensjonat – to kvinner må i retten09:00SportRingvrak er Lagerbäcks sparringpartner før tittelkampen08:58VerdenDemonstranter i Hongkong vil sette press på økonomien08:30SportLangrenn: Svensk rival på krykker etter kneskade
Populært