Forskning: – Myte at enebarn er bortskjemte og selvsentrerte

Mange tenker at enebarn er bortskjemte og egosentriske, men det stemmer ikke nødvendigvis, ifølge ny forskning.
Mange tenker at enebarn er bortskjemte og egosentriske, men det stemmer ikke nødvendigvis, ifølge ny forskning. Foto: Colourbox
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ny studie finner ingen bevis for at enebarn er mer narsissistiske enn barn med søsken.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Du har kanskje hørt om stereotypien: Barn som vokser opp uten søsken blir mer egoistiske og selvsentrerte enn barn som vokser opp med søsken. Barna forventer oftere særbehandling, fordi de er vant til å slippe å dele oppmerksomheten. De vokser opp til å bli narsissister.

Dette bildet av enebarn stemmer ikke, ifølge en ny studie.

Studien som er todelt, ble gjennomført av en gruppe tyske psykologer, og er publisert i tidsskriftet Social Psychological and Personality Science.

Først spurte psykologene over 500 mennesker om de mente at enebarn i større grad enn barn med søsken har narsissistiske trekk. Både personer med og uten søsken var blant de spurte, og begge gruppene mente at stereotypien stemte.

Som professor emeritus i psykologi ved Universitetet i Oslo, Svenn Torgersen, har forklart til ABC Nyheter tidligere, er egoisme det mest typiske ved narsissime.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Narsisisster er egoistiske, men man kan være egoist uten å være narsissist. Det er måten du er det på som teller, og det som er typisk med sterke narsissistiske trekk er at de føler seg berettiget, eller «entitled» som man sier på engelsk, sa Torgersen.

Overraskende resultat

Neste steg i studien var å analysere data fra et panel bestående av over 1800 mennesker. Også her var deltagerne en blanding av enebarn og personer med søsken.

En rekke spørsmål skulle måle personenes nivå av narsissisme. Her viste det seg at det var få eller ingen forskjeller mellom enebarn og dem med søsken. På ett punkt scoret til og med personer med søsken høyest, noe som sto i strid med hva psykologene forventet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I en pressemelding uttaler psykolog Michael Dufner at funn fra tidligere studier har vært sprikende: noen støtter delvis opp under teorien om narsissistiske enebarn, andre gjør det ikke. Formålet med denne studien var derfor å se om fordommene mange sitter med faktisk stemmer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Studien vår antyder at oppfatningen av at enebarn har et høyere nivå av narsissisme enn barn med søsken er utbredt, men feilaktig, skriver forskerne i Social Psychological and Personality Science.

Les også: Hva vet vi egentlig om personlighet?

Urettferdig negativt stempel

Tidligere har Forskning.no omtalt en studie som antyder at foreldre kan skape narsissisiske barn gjennom oppdragelsen. Når foreldre gir uttrykk for at barna deres er mer spesielle enn andre barn, kan det bidra til å få barna til å føle seg som overlegne individer.

Denne typen praksis forbinder mange med foreldre som kun har ett barn å gi oppmerksomhet til, skriver psykologene i den ferske studien.

De mener at det kan være ugunstig for enebarn å bli stemplet som narsissister uten at det er grunnlag for det, fordi det kan gi dem ulemper sosialt. Av denne grunn bør forskere og journalister unngå å omtale enebarn som narsissister.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Bør slå fra seg tanken om at det fører til mer narsissisme

Ifølge psykologene kan det kan være flere negative konsekvenser som følge av lave fødselsrater, men bekymring for at enebarn skal bli narsissister bør ikke påvirke det personlige valget om hvor mange barn man får.

– Når sosiologer, økonomer og politikere diskuterer ulempene ved lave fødselstall, burde de slå fra seg tanken om at det å vokse opp uten søsken fører til mer narsissisme, sier Dufner i pressemeldingen.