Sex og penger: Åtte samtaler som kan redde forholdet

Etter hvert som man blir eldre, eldes forholdet også. Det kan skape trøbbel i parforholdet.
Etter hvert som man blir eldre, eldes forholdet også. Det kan skape trøbbel i parforholdet. Foto: COLOURBOX

Psykologparet John og Julie Gottman har skrevet bok som utfordrer par til å snakke om de vanskelige tingene i livet. Det kan redde mange forhold, mener de.

Hvor ofte snakker du med med partneren din om de store tingene i livet?

Altså hverdagslige ting som hvordan dere kan skaffe barnevakt, eller hva den morsomme lyden fra kjøleskapet betyr.

Ifølge en studie fra University of California i Los Angeles, snakker par med karriere og små barn bare sammen 35 minutter i uken. Praten handler hovedsakelig om ærender.

Denne studien var trist lesning for John Gottman og kona Julie.

– Det virket som om par som hadde vært sammen lenge ikke tok vare på forholdet og at deres nysgjerrighet på hverandre hadde dødd, sier han.

Gottman er en anerkjent samlivsforsker. Han er spesielt kjent for sitt arbeid med tegn som avslører om par vil komme til å skille seg. Han og kona Julie Schwartz Gottman, som er psykolog, har vært gift i 32 år.

Sammen har de grunnlagt Gottman Institute som driver med forskning og lærer opp terapeuter.

Julie og John Gottman har vært sammen i 32 år. Begge har forsket på parforhold en årrekke. Foto: Tkunovsky / wikimedia commons
Julie og John Gottman har vært sammen i 32 år. Begge har forsket på parforhold en årrekke. Foto: Tkunovsky / wikimedia commons

Metoden deres, Gottman-metoden, er utviklet for å reparere og styrke parforhold, og konsentrerer seg rundt tre hovedområder: vennskap, konflikthåndtering og å skape mening sammen i forholdet. De har også skrevet mange bøker, både sammen og hver for seg.

I deres siste bok, kalt Eight Dates, guides par gjennom åtte samtaler man må rydde plass i kalenderen for.

Det er store spørsmål som skal til pers, om sex, foreldreskap og hvordan håndtere konflikter, blant annet. Ideen til boken kom dels fra fremveksten av nettdating de siste årene, dels ønsket om å gi nye par et kart for å navigere i vanskelige terreng, men hovedsakelig for å gi par som har vært sammen lenge et prosjekt som kan styre forholdet i en bedre retning.

– Par som har vært sammen lenge opplever at forholdet eldes, akkurat som de selv gjør, og de mister oversikten over hverandre, sier Julie.

– Folk utvikler seg og endrer seg over tid

Lurer du på noe om forhold og relasjoner? Send spørsmålet til ABC Nyheters psykolog, helt anonymt

Kun ett par kranglet på date

De åtte samtaleemnene handler om tillit, konflikt, sex, penger, familie, moro, spiritualitet og drømmer, og de springer ut fra Gottman-parets mange år med observasjon av hva som trigger følelsene i et forhold.

For å teste hvordan en date med et tema kunne gå for seg, sendte de 300 par av alle legninger på date.

I tillegg til selve temaet for daten, får man forslag til steder som passer samtaleemnet. På daten som skal handle om tillit og forpliktelser foreslår de for eksempel å gå et sted som er betydningsfullt for forholdet ditt - selv om de også har forslag til hvordan hverdagslige steder, som hjemme, kan gjøres betydningsfulle.

Men uansett sted og tema, er det åpne spørsmål som skal sette i gang samtalen. Utrolig nok var det bare ett par som kranglet på date, rapporterer Gottman.

– Er det fare for at de som følger rådene i boken skal ende opp med å være uenige?

– Det er mulig, men i hvert kapittel er det inkludert litt forberedelse på hva de kan gjøre om det oppstår konflikt, sier Julie.

– Vi har også skreddersydd spørsmålene slik at folk blir oppfordret til å være åpne om seg selv, i stedet for å kommentere hverandres tanker. Når du selv åpner opp er det en sann motgift til konflikt, noe det å dømme hverandres synspunkter ikke kan sies å være.

Spør psykologen: Kjæresten min hjelper sin voksne sønn (47) økonomisk. Hvordan skal jeg ta opp dette?

Penger og kjærlighet

I hver kategori er det øvelser og spørsmål å tenke gjennom før daten. I delen som handler om penger og arbeid oppfordres du til å tenke på hvordan din familie håndterte penger, og du kan fylle ut et spørreskjema om hva penger betyr for deg. Dette tar du med på daten, sammen med forslag til spørsmål å snakke rundt, som «Hva setter du pris på når det kommer til din partners bidrag til det økonomiske i forholdet?» og: «Hvilken er din største frykt i forbindelse med penger?»

Mange av spørsmålene vil oppmuntre deg til å konfrontere dine egne fordommer og ideer om hvordan et forhold skal være. Høyst sannsynlig er det nemlig påvirket (på godt og vondt) av hvordan dine foreldres forhold var eller er.

– Folk har en tendens til å gjøre som foreldrene, sier Julie.

– Det er vanskelig å komme ut av. Det krever å vite hva alternativet er, øve på det, reparere når du gjør feil og prøve igjen.

Undertegnede har ingen problemer med å se poenget med alle datene, men det er et par temaer jeg frykter (hovedsakelig om sex - hvorfor er det fortsatt så flaut?). Og kjæresten min vil nok heller gå fra meg, endre navn og rømme landet enn å ha en date hvor vi skal prøve å føre en seriøs samtale om vekst og åndelighet (spørsmålet: «Hva anser du som hellig?»). Hvordan kan du få partneren din om bord hvis han eller hun kvier seg?

– Begynn med kapittelet om sex, sier Julie.

– Jeg tror det kommer an på hva innsigelsene er. Hvis noen er redd for å ha en dypere samtale, kan du si at dette ikke handler om å bli dømt. Dette er ikke ment som sadistisk tortur for partneren din, det handler om å ha en morsom samtale og å tråkke en litt ny sti. Folk er så fanget i den daglige tralten, de har sjelden tid til å sitte og reflektere over: «Hva er det jeg ikke vet om min partner som jeg vil vite?», sier John.

– De tror at det viktige i et forhold er å være interessant å være sammen med, heller enn å være interessert.

Så hvilke er egentlig er de viktigste datene? Julie velger seg de som handler om tillit og engasjement, og drømmer og ambisjoner.

– Når folk snakker om disse tingene, har de en mulighet til å ta en dypdykk hva som virkelig betyr noe for dem og hva de virkelig setter pris på, og hvordan de vil gi livene sine mening. Dette er ting også ting som endrer seg og utvikler seg over tid.

Hun henvender seg til John og spør hva hans favoritter er. Han smiler og sier: – Moro og eventyr, og sex.

Begge ler og Julie sier noe om at han er en typisk mann, og kysser ham på kinnet. – Det var virkelig trist at mer enn 70 prosent av parene sa at deres sexliv hadde blitt dårligere, sier John om forskningen sin.

– De hadde ikke særlig mye moro med hverandre. De tingene som virkelig bringer folk sammen, som øker livskvaliteten, ender opp på søppelhaugen. Det er så lett at et forhold bare blir slit.

Les også: Spør psykologen: Min samboer blir aldri fornøyd - skal jeg gå fra ham?

– Datet 60 kvinner på tre måneder

De to møttes på en kafé i Seattle i 1986. John hadde nylig flyttet til byen var i ferd med å bli kjent med sitt nye hjem, hovedsakelig ved å svare på kontaktannonser i avisen.

– Jeg datet 60 kvinner på tre måneder, sier John.

– Han jobbet virkelig hardt med saken, ler Julie.

Da Julie gikk inn på kafeen, inviterte han henne til bordet.

– Julie var nummer 61, sier han.

De ble gift i løpet av ett år. Hvordan visste de at de var riktige for hverandre?

– Vi hadde vært i andre forhold og hadde mye negativt å sammenligne med, sier Julie.

– Vi har gjort så mange feil, og man lærer virkelig av sine feil. Men så dukker denne vakre personen opp, som synes du er morsom og søt, med øyne som lyser opp, og som du vet at du aldri vil kjede deg sammen med.

De har jobbet sammen store deler av den tiden. Selv kort tid etter at de giftet seg, gikk de på date.

– Vi ville stille hverandre disse store åpne spørsmålene, akkurat som de i boken, sier Julie.

John hadde med seg penn og papir og tok notater underveis.

Når det gjelder hvilken kategori de selv får mest ut av er de skjønt enige - drømmer.

Hvert år drar de på ferie (de kaller det en bryllupsreise) og diskuterer tre ting: hva som var dårlig med året før, hva som var bra og hva de håper på videre det året.

– Vi tar virkelig tid til å se på livene våre og finne ut hvordan vi kan gjøre det bedre, sier John.

– Det er her drømmene kommer inn, legger Julie til.

Å lytte er nøkkelen

De virker sammensveiset og glade. Hva er det de ønsker at alle par visste?

– Hvis partneren din har en negativ følelse, som frykt, sinne eller tristhet, bør du nærme deg med interesse og nysgjerrighet og virkelig kommunisere at du vil vite hva partneren føler og hva som skjer, sier John.

Julie ler og forklarer at det sier mye om deres forhold at John fokuserer på å lytte når hun velger det motsatte.

– Min tanke handler om den som snakker. Hvordan du tar opp problemer har mye å si for forholdets velbefinnende, sier hun.

– Det jeg skulle ønske at alle par visste, er at når de klager eller har en bekymring, så må de beskrive seg selv, ikke partneren sin.» Det er forskjellen mellom «jeg føler meg såret» og «du har såret meg».

De gjør fremdeles feil de også, forteller John.

– Vi har alle de samme problemene og vi trenger disse kartene for å navigere,sier han.

– Vi er ikke eksperter på forhold. Vi har tatt disse ideene fra ekte par som vi har forsket på og det er dataene som informerer oss, ikke vår egen ekspertise. Vi har nemlig ikke ekspertise. Vi er som alle andre par og sliter med disse tingens vi også.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
01:28 Nye demonstrasjoner mot Egypts president00:27 Lorena nedjustert til tropisk storm00:01 Advokat prøver å få drapssiktet nordmann hjem23:59 Island bøtelagt etter Eurovision23:30 UP stoppet sjåfør som kjørte 85 kilometer i timen over fartsgrensa23:09 MC-fører til sykehus i luftambulanse etter ulykke i Spydeberg22:59 Barcelona og Messi snublet mot Granada22:53 Stadig flere migranter kommer til Italia fra Tunisia22:51 Inter til topps av Serie A etter derbyseier over Milan22:37 Overtidsscoring av Berge da Genk snudde og slo Ingebrigtsens Oostende22:29 Brann på gård i Nome22:11 Hotell-milliardær er død21:43 IS påtar seg ansvaret for bombe i Irak21:36 Kanon ved saluttulykke i Mysen skulle bare være til utstilling21:24 To drept av bombe i Afghanistan20:22 Tidligere hærsjef mener norske oljeinstallasjoner er for dårlig beskyttet20:05 Målløst da Brann gikk glipp av to viktige poeng19:37 Norwegian-fly mellomlandet for å fjerne uregjerlig passasjer19:09 Nei, dette er ikke en danskevits: Blokkerer sikten for å øke trafikksikkerheten19:06 MC-fører til sykehus i luftambulanse etter ulykke i Spydeberg19:00 MC-fører til sykehus etter trafikkulykke i Nordland18:42 Hovland misset på banens enkleste hull – sakket akterut18:41 Politiet pågrep mann med kniv18:10 Kraftig jordskjelv i Albania17:57 Negotia: Partene står langt fra hverandre17:56 Manchester City historiske med fem mål på 17 minutter da de kjørte over stakkars Watford17:23 Thomas Cook på randen av konkurs17:02 – Ble lei av å være den fete klovnen16:39 Flere nedbørsrekorder i Trøndelag16:28 Abid Raja fikk hatbrev i posten16:06 Varm septemberdag flere steder15:41 Tottenham millimeter fra 2-0, reiste tomhendt hjem fra Leicester15:21 Etter vikingenes ankomst, døde kjempene ut15:14 Færre selger bilen sin privat14:45 Norges FN-valgkamp drar seg til13:52 Brann i enebolig i Bærum13:47 Thunberg på talerstolen under FNs klimatoppmøte for unge13:23 Vil ta fra Oljefondet: – Satser vi nå, kan vi få et nytt industrieventyr12:58 The Times: Liverpool spionerte på Manchester City, inngikk forlik12:56 Demonstranter satte fyr på kinesisk flagg i Hongkong12:08 Over 100 demonstranter pågrepet i Paris11:53 Nytt håp for geirfuglen: Vardøværing skal ha skutt den siste11:34 Mann brakt til sykehus med luftambulanse etter fallulykke i steinbrudd11:28 Fridde til kjæresten under vann - druknet10:45 Manshaus har hatt kontakt med nynazistisk organisasjon10:19 Får kritikk: Bistandsorganisasjoner kan spare fem milliarder på solenergi09:22 Reisegigant nær økonomisk kollaps08:19 Biden krever utskrift av Trump-samtale08:08 Stort marked for lyntog i Norge, men det er åtte problemer07:39 En person pågrepet etter taxiran i Oslo06:46 Trump: En handelsavtale må ikke være i boks før valget06:46 En mann er pågrepet etter alvorlig voldshendelse i Kristiansand06:23 Drap på journalist på Malta skal etterforskes uavhengig06:03 Dette skjer i dag05:45 Fire turister omkom i bussulykke i USA05:34 Dette skjedde i natt04:58 Orkan har nådd Californiahalvøya04:14 Anmelder Helse Bergen etter at foreldrene ble drept av broren03:48 Argentinas tidligere president stilles for retten igjen03:19 Demonstrasjoner mot Egypts president02:49 Mann pågrepet for to år gammel overfallsvoldtekt etter DNA-treff02:25 Global klimastreik kan slå alle rekorder02:12 Domstol hever Hydros bruksforbud av deponi i sivil sak01:26 René Karoli fengslet i fire uker – siktet for grove trusler01:21 USA sender soldater til Saudi-Arabia og Emiratene etter oljeangrepet00:43 USA har inngått asylavtale med El Salvador00:31 Mann omkom i drukningsulykke ved Halsa00:03 20 innsatte evakuert etter fengselsbrann23:57 Walmart stopper salg av e-sigaretter etter flere dødsfall23:35 Nordmann vant 443 millioner i Eurojackpot23:00 Mann funnet i sjøen ved Halsa – får livreddende førstehjelp22:55 Fengselsbygg i Oppland trolig totalskadd i brann22:37 Fire døde og mange kritisk skadd i bussulykke i USA21:52 Kvinne tiltalt for offentlig sex på populært utfartssted i Fredrikstad21:31 Bedragerisiktede Keshvari kan beholde stortingslønn i fengsel20:56 – Enda et nederlag ville være pinlig for Trump20:12 13-åring fraktet til sykehus etter fallulykke ved Nesøybrua19:58 Norge må spille skjebnekamp for tomme tribuner19:43 Colombia: 8 tonn kokain funnet i ubåt19:23 Trump indikerer at han ikke planlegger angrep mot Iran19:08 Opposisjonen i Oslo krever gransking av Lan Marie Berg etter brudd på arbeidsmiljøloven19:01 – Tok Visa-kort fra mann og «svidde av» 152.527 kroner18:29 Tre biler involvert i kollisjon i Hordaland: Tre personer til sykehus18:21 ACER-rettssak mot statsministeren: – Nok er nok!17:33 Tre nye meldinger om syke hunder: 90 forskjellige hunderaser har hatt symptomer17:19 Siv Jensen skal bli tøffere: – Det kan vitalisere regjeringssamarbeidet16:34 Russland og Kina med stor militærøvelse15:56 Nordmenns kryptoformue sank med 3,6 milliarder i fjor15:54 Twitter stenger flere tusen kontoer som har spredd falske nyheter15:38 Studie: Psykiske lidelser ga mer rus15:28 Mann (19) filmet voldtekt - sendte videoene til venner15:15 Bloomberg-journalister for retten i Tyrkia15:14 Bilfører satt fast i bilen etter kollisjon med lastebil15:00 Drapssiktet nordmann på rømmen i Thailand: – Føler seg truet på livet14:57 Tysk klimapakke vil koste minst 50 milliarder euro14:36 Global klimastreik kan slå alle rekorder14:34 Russisk skuespiller løslatt etter protestbølge14:34 Bill de Blasio trekker seg fra presidentvalgkampen14:26 Ruud hadde verdens 15. beste tennisspiller i kne13:59 DNB øker renten på boliglån
Siste nytt
01:28VerdenNye demonstrasjoner mot Egypts president00:27VerdenLorena nedjustert til tropisk storm00:01NorgeAdvokat prøver å få drapssiktet nordmann hjem23:59VerdenIsland bøtelagt etter Eurovision23:30NorgeUP stoppet sjåfør som kjørte 85 kilometer i timen over fartsgrensa23:09NorgeMC-fører til sykehus i luftambulanse etter ulykke i Spydeberg22:59SportBarcelona og Messi snublet mot Granada22:53VerdenStadig flere migranter kommer til Italia fra Tunisia22:51SportInter til topps av Serie A etter derbyseier over Milan22:37SportOvertidsscoring av Berge da Genk snudde og slo Ingebrigtsens Oostende22:29NorgeBrann på gård i Nome22:11PengerHotell-milliardær er død21:43VerdenIS påtar seg ansvaret for bombe i Irak21:36NorgeKanon ved saluttulykke i Mysen skulle bare være til utstilling21:24NorgeTo drept av bombe i Afghanistan20:22NorgeTidligere hærsjef mener norske oljeinstallasjoner er for dårlig beskyttet20:05SportMålløst da Brann gikk glipp av to viktige poeng19:37ReiseNorwegian-fly mellomlandet for å fjerne uregjerlig passasjer19:09MotorNei, dette er ikke en danskevits: Blokkerer sikten for å øke trafikksikkerheten19:06NorgeMC-fører til sykehus i luftambulanse etter ulykke i Spydeberg19:00NorgeMC-fører til sykehus etter trafikkulykke i Nordland18:42NyheterHovland misset på banens enkleste hull – sakket akterut18:41NorgePolitiet pågrep mann med kniv18:10VerdenKraftig jordskjelv i Albania17:57PengerNegotia: Partene står langt fra hverandre17:56SportManchester City historiske med fem mål på 17 minutter da de kjørte over stakkars Watford17:23ReiseThomas Cook på randen av konkurs17:02Helse og livsstil– Ble lei av å være den fete klovnen16:39NorgeFlere nedbørsrekorder i Trøndelag16:28PolitikkAbid Raja fikk hatbrev i posten16:06NorgeVarm septemberdag flere steder15:41SportTottenham millimeter fra 2-0, reiste tomhendt hjem fra Leicester15:21VerdenEtter vikingenes ankomst, døde kjempene ut15:14MotorFærre selger bilen sin privat14:45VerdenNorges FN-valgkamp drar seg til13:52NorgeBrann i enebolig i Bærum13:47VerdenThunberg på talerstolen under FNs klimatoppmøte for unge13:23NæringslivVil ta fra Oljefondet: – Satser vi nå, kan vi få et nytt industrieventyr12:58SportThe Times: Liverpool spionerte på Manchester City, inngikk forlik12:56VerdenDemonstranter satte fyr på kinesisk flagg i Hongkong12:08VerdenOver 100 demonstranter pågrepet i Paris11:53NorgeNytt håp for geirfuglen: Vardøværing skal ha skutt den siste11:34NorgeMann brakt til sykehus med luftambulanse etter fallulykke i steinbrudd11:28LivetFridde til kjæresten under vann - druknet10:45NorgeManshaus har hatt kontakt med nynazistisk organisasjon10:19PengerFår kritikk: Bistandsorganisasjoner kan spare fem milliarder på solenergi09:22PengerReisegigant nær økonomisk kollaps08:19VerdenBiden krever utskrift av Trump-samtale08:08PolitikkStort marked for lyntog i Norge, men det er åtte problemer07:39NorgeEn person pågrepet etter taxiran i Oslo06:46VerdenTrump: En handelsavtale må ikke være i boks før valget06:46NorgeEn mann er pågrepet etter alvorlig voldshendelse i Kristiansand06:23VerdenDrap på journalist på Malta skal etterforskes uavhengig06:03NorgeDette skjer i dag05:45VerdenFire turister omkom i bussulykke i USA05:34NorgeDette skjedde i natt04:58VerdenOrkan har nådd Californiahalvøya04:14NorgeAnmelder Helse Bergen etter at foreldrene ble drept av broren03:48VerdenArgentinas tidligere president stilles for retten igjen03:19VerdenDemonstrasjoner mot Egypts president02:49NorgeMann pågrepet for to år gammel overfallsvoldtekt etter DNA-treff02:25VerdenGlobal klimastreik kan slå alle rekorder02:12VerdenDomstol hever Hydros bruksforbud av deponi i sivil sak01:26NorgeRené Karoli fengslet i fire uker – siktet for grove trusler01:21VerdenUSA sender soldater til Saudi-Arabia og Emiratene etter oljeangrepet00:43VerdenUSA har inngått asylavtale med El Salvador00:31NorgeMann omkom i drukningsulykke ved Halsa00:03Norge20 innsatte evakuert etter fengselsbrann23:57VerdenWalmart stopper salg av e-sigaretter etter flere dødsfall23:35NorgeNordmann vant 443 millioner i Eurojackpot23:00NorgeMann funnet i sjøen ved Halsa – får livreddende førstehjelp22:55NorgeFengselsbygg i Oppland trolig totalskadd i brann22:37VerdenFire døde og mange kritisk skadd i bussulykke i USA21:52NorgeKvinne tiltalt for offentlig sex på populært utfartssted i Fredrikstad21:31PolitikkBedragerisiktede Keshvari kan beholde stortingslønn i fengsel20:56Politikk– Enda et nederlag ville være pinlig for Trump20:12Norge13-åring fraktet til sykehus etter fallulykke ved Nesøybrua19:58SportNorge må spille skjebnekamp for tomme tribuner19:43VerdenColombia: 8 tonn kokain funnet i ubåt19:23VerdenTrump indikerer at han ikke planlegger angrep mot Iran19:08PolitikkOpposisjonen i Oslo krever gransking av Lan Marie Berg etter brudd på arbeidsmiljøloven19:01Penger– Tok Visa-kort fra mann og «svidde av» 152.527 kroner18:29NorgeTre biler involvert i kollisjon i Hordaland: Tre personer til sykehus18:21PolitikkACER-rettssak mot statsministeren: – Nok er nok!17:33NorgeTre nye meldinger om syke hunder: 90 forskjellige hunderaser har hatt symptomer17:19PolitikkSiv Jensen skal bli tøffere: – Det kan vitalisere regjeringssamarbeidet16:34VerdenRussland og Kina med stor militærøvelse15:56PengerNordmenns kryptoformue sank med 3,6 milliarder i fjor15:54KulturTwitter stenger flere tusen kontoer som har spredd falske nyheter15:38Helse og livsstilStudie: Psykiske lidelser ga mer rus15:28NorgeMann (19) filmet voldtekt - sendte videoene til venner15:15VerdenBloomberg-journalister for retten i Tyrkia15:14NorgeBilfører satt fast i bilen etter kollisjon med lastebil15:00VerdenDrapssiktet nordmann på rømmen i Thailand: – Føler seg truet på livet14:57PengerTysk klimapakke vil koste minst 50 milliarder euro14:36VerdenGlobal klimastreik kan slå alle rekorder14:34VerdenRussisk skuespiller løslatt etter protestbølge14:34PolitikkBill de Blasio trekker seg fra presidentvalgkampen14:26SportRuud hadde verdens 15. beste tennisspiller i kne13:59PengerDNB øker renten på boliglån
Populært