– Vi må forstå at også kvinner kan være overgripere

«Daniel» forteller at det har hendt at kvinner lar baderomsdøren være vid åpen mens de er i dusjen når han kommer for å gjøre en jobb.
«Daniel» forteller at det har hendt at kvinner lar baderomsdøren være vid åpen mens de er i dusjen når han kommer for å gjøre en jobb. Foto: Shutterstock / NTB scanpix

Seksuell trakassering av menn fortjener økt oppmerksomhet, mener Likestillingsombudet. «Adam» og «Daniel» har begge opplevd uønsket seksuell oppmerksomhet på jobb.

Adam» (34) er teknikker og har gjort mer enn tusen hjemmebesøk hos kunder som trenger hjelp med internett eller kabel-TV.

I mange tilfeller der inngangsdøren har blitt åpnet av kvinner, har Adam gjort jobben sin og så dratt videre til neste oppdrag. Men i noen tilfeller har besøket tatt en helt annen vending enn han har vært komfortabel med.

En av episodene inntraff da han skulle gjøre en installeringsjobb hjemme hos en kvinnelig kunde.

– Jeg satt på huk i stuen og jobbet da hun plutselig kom smygende opp inntil meg bakfra. Deretter presset hun underlivet sitt mot skulderen min og begynte å gnikke. Uten å kaste så mye som et blikk på henne, sa jeg til henne at hun sperret for lyset og ba henne pent om å flytte seg slik at jeg kunne se hva jeg drev med. Da forsvant hun, minnes han.

«Daniel» (44) er tømrer av yrke. Han forteller til ABC Nyheter at noen kvinner går rett på og spør om de ikke bare skal gå en tur på soverommet, først som sist. Andre ganger vil de gjerne at han skal komme tilbake på kvelden.

– De som er mer direkte, går også gjerne nakne omkring mens jeg er der og lar for eksempel baderomsdøra stå på vidt gap mens de er i dusjen.

– Kvinner i «panikkalderen»

Mens han tidligere alltid jobbet sammen med andre, er Daniel i dag oftere på oppdrag alene. Selv synes han at han opplever mer uønsket seksuell oppmerksomhet nå sammenliknet med i yngre dager.

Når vi spør ham om hvem det er som trakasserer, svarer han raskt:

– Det er de som befinner seg i «panikkalderen» – single kvinner i femtiårene, av og til i slutten av førtiårene. De er gjerne ikke så blyge, for å si det slik. Men som gutt er man jo opplært til at det ikke er så farlig, man takker pent nei når man får tilbud en gang i blant.

Adam forteller at de har tilbud om samtale med psykolog og om å kunne snakke direkte med leder dersom noen er blitt utsatt for uønsket seksuell oppmerksomhet i tjeneste. Men han tviler på at noen av de mannlige ansatte i bedriften har benyttet seg av tilbudet.

– Vi fleiper om det oss i mellom i pausene, det blir til skrønehistorier. Jeg tror ikke hendelsene etterlater seg varige inntrykk hos dem som opplever det.

– Samfunnet forventer jo uansett at menn ikke skal se på seksuell trakassering som noe stort problem når vi utsettes for det.

Les også: Kvinner mener likelønn er deres største utfordring

170 trakasseringshenvendelser i 2018

I 2018 mottok Likestillings- og diskrimineringsombudet 170 henvendelser om seksuell trakassering. Drøyt halvparten av sakene var spørsmål om kurs, opplæring eller foredrag om seksuell trakassering. Resten var fra privatpersoner, virksomheter og tillitsvalgte.

Likestillings- og diskrimineringsombud Hanne Bjurstrøm forklarer at de gir veiledning i enkeltsaker som omhandler trakassering.

– Vi har ikke mottatt noen enkeltsaker fra menn som opplever seg seksuelt trakassert. Men det betyr ikke at det ikke skjer, sier hun til ABC Nyheter.

Mannlige sykepleiere mer utsatt

#MeToo satte seksuell trakassering på dagsorden. I mange av historiene som er blitt fortalt og skildret handler det ofte om godt voksne menn, gjerne plassert i toppjobber, som gjør yngre kvinner til ofre for uønsket seksuell oppmerksomhet. Men seksuell trakassering rammer også menn.

Are Saastad, daglig leder i Reform – ressurssenter for menn , mener det er mye mer utbredt enn vi velger å tro og viser blant annet til en undersøkelse som ble gjennomført av fagbladet Sykepleien . Den viste at dobbelt så stor andel av mannlige sykepleiere – sammenlignet med kvinnelige – oppga å ha blitt utsatt for seksuell trakassering.

– Det interessante i denne undersøkelsen er at mens de kvinnelige sykepleierne i hovedsak oppga at seksuell trakassering var blitt utøvet av pasienter, fortalte de mannlige sykepleierne at dette oftest var utført av en kvinnelig kollega.

(Saken fortsetter under)

Flere mannlige enn kvinnelige sykepleier sier de har vært utsatt for trakassering, men kvinnene varsler oftere om slike hendelser. Illustrasjonsfoto: Shutterstock/NTB Scanpix
Flere mannlige enn kvinnelige sykepleier sier de har vært utsatt for trakassering, men kvinnene varsler oftere om slike hendelser. Illustrasjonsfoto: Shutterstock/NTB Scanpix

Saastad mener undersøkelsen er interessant fordi den omfatter en mannlig arbeidstakergruppe i en typisk kvinnedominert sektor.

– I mange av historiene i Sykepleien var det yngre mannlige sykepleiere som hadde stått i en underlegen maktposisjon til en kvinnelig kollega, som også ofte var eldre. Det typiske her er nok mannlige studenter i praksisarbeid, med en godt voksen sykepleier som praksisveileder. Dette er en meget utsatt og underlegen situasjon, der du også kan risikere å stryke om du sier fra om opplevelsene dine.

Les også: 47 ansatte har opplevd seksuell trakassering ved Stavanger-universitetet

«Glemte» mannlige politikere

I starten av den globale #MeToo-bølgen høsten 2017 gjorde NRK en undersøkelse der de spurte samtlige 69 kvinnelige politikere som møtte fast på Stortinget, om de var blitt utsatt for seksuell trakassering. 53 svarte på undersøkelsen, hvorpå 29 bekreftet at de hadde opplevd uønsket seksuell oppmerksomhet.

Ingen av de mannlige stortingspolitikerne ble stilt samme spørsmål.

– Dette viser at det finnes en utbredt oppfatning om at kvinner er de utsatte, og menn kun er utøvere av seksuell trakassering, mener Are Saastad.

Are Saastad er leder i Reform - ressurssenter for menn. Foto: Reform
Are Saastad er leder i Reform - ressurssenter for menn. Foto: Reform

– Undersøkelser som NRKs vil selvsagt bare bekrefte denne misoppfatningen, siden ingen menn blir spurt. Det finnes en del slike undersøkelser, spesielt i kjølvannet av #MeToo, som viser det jeg vil kalle en kulturell blind flekk.

Saastad sier det er flere kvinner som rammes av seksuell trakassering, men at det alltid er en viss prosent menn som opplever det samme som kvinner. Situasjonen deres må selvsagt tas på like stort alvor, mener han.

– Vi overdriver positive og negative sider ved hverandre ut fra kjønn. Vi må forstå at også kvinner kan være overgripere. Forståelsen for at kvinner kan ha slike negative egenskapen ved seg, er lite utviklet. Dette kan sees som en slags parallell til at vi heller ikke helt tror på at menn kan være omsorgsgivere i samme grad som kvinner. Men det kan de selvsagt.

Les også: Hæren har de største utfordringene med trakassering i Forsvaret

– Et offer uansett kjønn

Likestillings- og diskrimineringsombud Hanne Bjurstrøm er enig med Reform i at det er gjort for lite forskning på menn som har blitt utsatt for seksuell trakassering.

– Jeg mener absolutt at NRK i sin undersøkelse i 2017 burde ha spurt både mannlige og kvinnelige stortingspolitikere om de har blitt utsatt for seksuell trakassering. Vi kjenner likevel til noen undersøkelser hvor det kommer frem at menn også utsettes for seksuell trakassering, eksempelvis i Sykepleien og medarbeiderundersøkelsen i Forsvaret, sier Bjurstrøm til ABC Nyheter.

Bjurstrøm er tydelig på at trakassering er forbudt og noe du ikke skal finne deg i, uansett om du er mann eller kvinne.

– Et offer skal ses på som et offer og en overgriper skal ses på som en overgriper, uansett kjønn. Vi er alle forskjellige og jeg synes det er uheldig hvis det er slik at noen menn som blir utsatt for seksuell trakassering, går rundt og tenker at dette er noe vi bare må tåle.

(Saken fortsetter under)

Likestillingsombud Hanne Bjurstrøm. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Likestillingsombud Hanne Bjurstrøm. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

– Hvilke følger tror du #MeToo har fått for menn som blir utsatt for uønsket seksuell oppmerksomhet?

– Seksuell trakassering har fram til #MeToo vært et skjult arbeidsmiljøproblem. Vi mener #MeToo har bidratt til mer kunnskap og bevisstgjøring om seksuell trakassering blant folk, og gjort det mer akseptabelt for både menn og kvinner å si ifra.

Les også: Nå kommer en konkret lovendring i kjølvannet av metoo

– Går gjerne nakne omkring

«Daniel» forteller at kvinnene gjerne er nakne i deler av huset der de vet at han kommer til å passere, hvor det vanligvis ikke er normalt å være uten en tråd. De fleste skjønner det når han sier nei, men han opplever noen av kvinnene som veldig pågående.

– Det var ei jeg var hos som var veldig ofte naken i sidesynet mitt og hun hintet mye frempå at hun var «klar». At det ikke gjorde noe om jeg la fra meg verktøyet og kom en tur inn på soverommet hennes, forteller han til ABC Nyheter.

– Ei annen jeg var hos satt for det meste i en hagestol og så på at vi jobbet, hele tiden mens hun snakket utelukkende om sex og knulling dagen lang. Jeg jobbet der en måned. Det ble ganske slitsomt etter hvert, ettersom hun aldri ga seg.

De mest pågående kan også bli fysiske i sin tilnærming. For eksempel smyger de seg tett forbi inntil rumpa hans eller finner en unnskyldning for å ta ham på låret.

– Det blir slitsomt å skulle dra dit for å fortsette jobben når de byr seg frem hele tiden og ikke virker å skjønne at du ikke er interessert.

Les også: Ny undervisning om sex og trakassering for skoler i Oslo

(Saken fortsetter under)

«Daniel» er ikke ukjent med kvinner som går nakne i hjemmet sitt mens han er der for å utføre snekkerarbeid. Illustrasjonsfoto: Shutterstock/NTB Scanpix
«Daniel» er ikke ukjent med kvinner som går nakne i hjemmet sitt mens han er der for å utføre snekkerarbeid. Illustrasjonsfoto: Shutterstock/NTB Scanpix

Presset puppene mot ryggen

I likhet med «Daniel» opplever også «Adam» at det stort sett er kvinner fra 45 år og oppover som trakasserer og kommer med hint om at de ønsker noe seg mer fra ham enn bare å få TV-antenna fikset.

– Når du er hjemme hos dem, er det enkelte som virker å tro at de kan gjøre og si hva de vil. For eksempel å sitte og røyke mens jeg er der uten å kle skikkelig på seg. Om de så går i pysjen så blåser jeg i det, jeg er der for å gjøre en jobb.

– Men det er ikke hyggelig når en mor på femti pluss lukker opp døra med åpen morgenkåpe. Da sier jeg ifra så diskret jeg kan og snur meg til de har tatt på seg noe.

«Adam» forteller at han har opplevd å bli kløpet i rumpa av en og annen mann. Da har han gitt beskjed om at han ikke svinger den veien og så er det blitt stille. Kvinner opplever han derimot gjerne som mer sofistikerte i måten de går frem på. Han forklarer det med at mange gjør det på en måte som ikke nødvendigvis kan tolkes i en bestemt retning.

– Så er det de som nærmest står og stønner fremfor deg. Det var en dame som presset puppene sine så hardt inn i ryggen min at jeg nesten mistet fotfestet. Det var ikke vanskelig å se, eller kjenne, at mannen hennes jobbet som kirurg.

Les også: Tre av ti NRK-journalister har opplevd vold, trusler eller trakassering

Verdien av fysisk overtak

En episode «Adam» husker spesielt godt, inntraff hjemme hos en kvinne som han raskt fikk inntrykk av at ønsket å legge opp til bråk for å få mannen sin sjalu.

– Hun dukket opp i gjennomsiktig t-skjorte som med vilje var strammet til rundt brystene. Hun sto tett inntil og gjerne i veien for meg mens jeg jobbet. Og dette var mens mannen hennes fremdeles var i dusjen. Hun var åpenbart ute etter å lage en situasjon slik at mannen skulle reagere på meg. Det var ekkelt, forteller han.

En av årsakene til at Daniel ikke lar seg påvirke i særlig grad av den seksuelle trakasseringen han selv opplever når han er på snekkeroppdrag hjemme hos kunder, er det at han føler han som mann har det fysiske overtaket. Dersom det skulle være nødvendig, kan han komme seg ut av situasjoner ved egen hjelp.

– Hvis jeg var en kvinne som ble trakassert av en fysisk overlegen mann, så ville det vært annerledes. Da ville jeg nok ikke følt at jeg hadde kontroll over situasjonen. Men som mann føler du som sagt at du har overtaket uansett. Jeg føler ikke at det er noe fare for meg, annet enn at det kan være ubehagelig. Det fysiske overtaket gjør at du ikke føler deg redd for at noe skal skje med deg.

Godteri og kondomer i premie

Reforms Mannstelefonen er en av Norges eldste hjelpetelefoner, og den eneste som er spesifikt rettet mot mannlige innringere. Trakassering er ett av temaene man kan snakke om.

Are Saastad forteller om en fersk telefonoppringning han selv mottok. Han mener den illustrerer godt hvordan seksuell trakassering kan leses på en annen måte når menn er ofre, selv om selve handlingen er den samme.

Vedkommende innringer var en godt voksen mann i en typisk mannsbedrift, med en kvinnelig leder. Under et sosialt arrangement ble det avholdt en konkurranse som ble ledet av kvinnen, og hvor mannen ble kåret til vinner. Dette fant sted i en sal fylt med mennesker, og som premie oversendte den kvinnelige lederen ham en bolle fylt med godteri.

Men under sjokolade og sukkertøy fant han en pakke kondomer, som lederen hadde lagt der.

I stedet for å fleipe bort situasjonen som noe morsomt, slik det sannsynligvis var meningen at han skulle gjøre, reagerte mannen med å bli satt ut. Han la kondomene ned i bollen igjen. Det var likevel tydelig for alle som var til stede i salen hva han hadde fått.

– Den kvinnelige lederen la opp til at dette skulle være en morsom situasjon i en sosial sammenheng på jobben. Mannens reaksjon er likevel ikke merkelig. For hvis du hadde byttet om på rollene, der det var en kvinnelig ansatt som fikk tilsendt en pakke kondomer fra en mannlig toppsjef, ville det uten tvil bli sett på som et overtramp, og som noe utilbørlig.

– Når en kvinne gjør slikt, blir det sett på som mer uskyldig enn det er hvis en mann gjør det. Men underteksten er den samme, og handlingen formidler akkurat de samme lumre, seksuelle kodene.

Les også: Forsvaret mangler oversikt over saker om seksuell trakassering

(Saken fortsetter under)

Det er flere kvinner som rammes av seksuell trakassering, men det er alltid en viss prosent menn som opplever det samme som kvinner. – Når det en kvinne gjør slikt, blir det sett på som uskyldigere enn det er hvis en mann gjør det, mener Reform-leder Are Saastad. Illustrasjonsfoto: Shutterstock/NTB Scanpix
Det er flere kvinner som rammes av seksuell trakassering, men det er alltid en viss prosent menn som opplever det samme som kvinner. – Når det en kvinne gjør slikt, blir det sett på som uskyldigere enn det er hvis en mann gjør det, mener Reform-leder Are Saastad. Illustrasjonsfoto: Shutterstock/NTB Scanpix


Saastad forteller at innringeren tok kontakt fordi han lurte på om denne hendelsen kunne kategoriseres som seksuell trakassering.

– Jeg bekreftet det. Jeg anbefalte ham også å gå videre til Likestillings- og diskrimineringsombudet for å få saken rettslig belyst. Det håper jeg han har gjort.

Likestillings- og diskrimineringsombud Bjurstrøms råd til både kvinner og menn som opplever uønsket seksuell oppmerksomhet, er å si tydelig ifra at dette er noe du ikke finner deg i.

– Snakk med andre om det og ikke nøl med å spørre om hjelp. Ombudet har god kompetanse på dette og vil anbefale å ta kontakt med oss hvis man trenger råd og veiledning. I samarbeid med Arbeidstilsynet har vi laget en praktisk veileder om hvordan forebygge og hindre seksuell trakassering som finnes på settstrek.no.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
11:41 Politiker overrasket alle: – Jeg er gravid11:40 Advokat: – Berg kjent med avtalerykter11:14 Sun Heidi Sæbø konstituert som Morgenbladet-redaktør10:52 Oslo-byrådet vil massivt redusere biltrafikken10:40 Granåsen får 180 millioner til ski-VM 202510:27 Guaidó ber Russland og Kina om hjelp10:12 Mor (62) og datter (29) omkom i trafikkulykke i Volda: Frigir navnene10:00 Nytt krigsfunn: Deltok i angrepet på Pearl Harbor i 1941: 267 ble drept09:57 Indiske myndigheter reagerer sterkt på skoleeksperiment09:03 Knepen seier for Trudeau i Canada09:02 Gatekjøkken i Oslo angrepet for tredje gang08:52 Isbryter går for egen maskin etter mayday-melding08:47 Zidane irritert over rykter om at han kan få sparken08:46 Carragher sier unnskyld til Evra – åtte år etter Suárez' rasistiske hets08:02 Kjetil Jansrud vil sette «uslåelig» rekord i mesterskapsfri sesong07:52 Kirkerådet lager etisk regelverk for flyreiser07:40 Nord-Irland legaliserer abort07:39 Baksetevarsel kan bli standard etter hundrevis av dødsfall i USA07:39 Regjeringen vil bruke klima-«smutthull»: – Veldig uklokt07:34 Politimann skadd av skytevåpen under oppdrag i Trondheim07:24 Naruhito kronet i en noe nedtonet seremoni07:22 Flere borgerlige varaordførere i Sp-styrte kommuner05:50 Dette skjer i dag05:36 Anklager om fusk etter valget i Bolivia05:30 Dette skjedde i natt05:30 Afrikanske migranter sier de ville reist til Europa selv om de visste om farene05:27 Trondheim fengsel kritiseres for behandling av forvaringsdømte04:43 Prognose: Justin Trudeau kan danne regjering04:34 Mann pågrepet etter skuddløsning i Oslo sentrum03:36 Nasa vil sende utlendinger til månen også03:20 Bolivias president nær ved å vinne valget02:58 Høyre og MDG samarbeider i bydeler i Oslo02:50 Norske styrker fortsetter i Irak02:02 Pompeo: Trump er forberedt på å gripe inn når amerikanske interesser er truet01:15 Venstre-lederen: Jeg er best for partiet videre01:09 Studie: Klimaendringer gjør El Niño sterkere00:23 Israel og Jordan ber Trump beholde soldater i Syria23:26 Uroen fortsetter i Chile – nytt portforbud innført22:45 FN advarer om dramatisk befolkningsnedgang i Sørøst-Europa22:04 Enighet om byrådsplattformen i Oslo21:52 De kjempet dyrenes kamp for 160 år siden21:49 Mattilsynet: 11.400 kilo kjøtt stoppet på grensen21:36 Hegerberg nominert til Ballon d'Or21:29 Facebook: – Står overfor stadig mer sofistikerte angrep21:09 Bare én brannmann brukte bilbelte i ulykken i Kvinesdal21:05 Gulljagende Bodø/Glimt snublet hjemme mot Mjøndalen20:31 Her er de mest urolige flyturene19:08 Slik ville skolen hindre juks18:10 Fly måtte snu da kjemikalie-lekkasje førte til at kabinansatte besvimte17:32 Carlsen satte rekord med remis mot Aronian – 101 strake partier uten tap17:13 BMW-tyver i Oslo-området går etter ratt og annet dyrt utstyr17:01 Brexitavtalen nektet lagt fram – Parlamentet startet lovprosessen16:31 Marianne Borgen fortsetter som ordfører i Oslo15:46 SIAN-leder om hattiltale: – Dette er faktaformidling15:29 Morgenbladets redaktør går av etter lang tids konflikt15:22 Superstjerne skulle spille Knausgård – så satte forfatteren foten ned15:07 Mann møter i retten tiltalt for drapsforsøk om bord i tog14:59 Julian Assange fikk ikke retten med på å utsette utleveringssak14:59 Stanset vanntilførsel til overfylt og omstridt teltleir14:53 Bjørgen tviler på om langrennsporten vil overleve14:50 Oppgang i det globale aksjemarkedet etter samtaler mellom USA og Kina14:19 Viken Venstre vraker Trine Skei Grande14:04 Toppserien innfører sluttspill: – Vil heve produktet14:03 Kurdere: – Amerikanerne flykter som rotter13:57 Tsjekkia hevder å ha avslørt russisk spionnettverk13:48 NFF vil forlenge Lagerbäcks kontrakt12:51 Tiltalt nekter for drap og mishandling av kona12:50 Tenåring slått og ranet i Oslo – fire tenåringer pågrepet11:56 Nye Ålesund er årets nynorskkommune11:55 Kallmyr om Oslo-volden: – Fattigdom er ingen unnskyldning11:54 Gir opp: – Neste år har vi ingen ferieboliger i Tyrkia11:54 Mange lemlestes for livet – nå har legene fått nok11:42 Premier League-spiss tatt for promillekjøring11:07 Sterkeste pundkurs på fem måneder10:57 Endelig rapport etter Lion Air-ulykken snart klar10:52 Full storm i Midt-Norge tirsdag10:35 Tyrkias offensiv har aktualisert et spørsmål som sjelden diskuteres åpent10:35 NRK slår sammen regionale TV-sendinger10:17 Høyre håper på Sp for videre samtaler i Bergen10:16 Iran advarer Tyrkia mot å etablere militært nærvær i Syria10:02 Konkursbegjæring for kosmetikkjeder - 1.300 ansatte berørt09:52 Svensk langrennsprofil mister hele sesongen09:52 Ruud falt på verdensrankingen09:51 Enighet om reformer i Libanon09:51 Far siktet for seksuell omgang med mindreårig i tillegg til drapsforsøk09:34 Tysk minister: – EU trenger noen dager til brexitavgjørelse09:33 FNB-styret snur om eksklusjon av medlemmer i Sandnes09:21 Barndomsstedet rasert av flom – da fikk Oddbjørn en idé09:19 Mot dødt løp mellom Trudeau og Scheer i Canada09:16 Woodward: – Ingen planer om United-salg08:18 Gustav Witzøe overtar som konsernsjef i SalMar08:18 Solberg på «ukjent» besøk i Irak08:11 Klopp mener Solskjær forsvarte seg til ett poeng08:09 Trump vil DNA-teste alle asylsøkere07:37 Politiet patruljerte på Facebook – fem bøtelagt07:30 Kina anklager japansk professor for spionasje07:26 Turister pågrepet for droneflyging ved marinebase07:14 Rundlurte Nav: Fikk både lønn og millioner i uførepensjon07:12 Galaxy videre i MLS-sluttspillet06:24 Japans eksport faller for tiende måned på rad
Siste nytt
11:41PolitikkPolitiker overrasket alle: – Jeg er gravid11:40NorgeAdvokat: – Berg kjent med avtalerykter11:14KulturSun Heidi Sæbø konstituert som Morgenbladet-redaktør10:52NorgeOslo-byrådet vil massivt redusere biltrafikken10:40SportGranåsen får 180 millioner til ski-VM 202510:27VerdenGuaidó ber Russland og Kina om hjelp10:12NorgeMor (62) og datter (29) omkom i trafikkulykke i Volda: Frigir navnene10:00VerdenNytt krigsfunn: Deltok i angrepet på Pearl Harbor i 1941: 267 ble drept09:57VerdenIndiske myndigheter reagerer sterkt på skoleeksperiment09:03PolitikkKnepen seier for Trudeau i Canada09:02NorgeGatekjøkken i Oslo angrepet for tredje gang08:52NorgeIsbryter går for egen maskin etter mayday-melding08:47SportZidane irritert over rykter om at han kan få sparken08:46SportCarragher sier unnskyld til Evra – åtte år etter Suárez' rasistiske hets08:02SportKjetil Jansrud vil sette «uslåelig» rekord i mesterskapsfri sesong07:52NorgeKirkerådet lager etisk regelverk for flyreiser07:40Helse og livsstilNord-Irland legaliserer abort07:39MotorBaksetevarsel kan bli standard etter hundrevis av dødsfall i USA07:39PolitikkRegjeringen vil bruke klima-«smutthull»: – Veldig uklokt07:34NorgePolitimann skadd av skytevåpen under oppdrag i Trondheim07:24VerdenNaruhito kronet i en noe nedtonet seremoni07:22PolitikkFlere borgerlige varaordførere i Sp-styrte kommuner05:50NorgeDette skjer i dag05:36PolitikkAnklager om fusk etter valget i Bolivia05:30NorgeDette skjedde i natt05:30VerdenAfrikanske migranter sier de ville reist til Europa selv om de visste om farene05:27NorgeTrondheim fengsel kritiseres for behandling av forvaringsdømte04:43VerdenPrognose: Justin Trudeau kan danne regjering04:34NorgeMann pågrepet etter skuddløsning i Oslo sentrum03:36VerdenNasa vil sende utlendinger til månen også03:20VerdenBolivias president nær ved å vinne valget02:58NorgeHøyre og MDG samarbeider i bydeler i Oslo02:50NorgeNorske styrker fortsetter i Irak02:02VerdenPompeo: Trump er forberedt på å gripe inn når amerikanske interesser er truet01:15NyheterVenstre-lederen: Jeg er best for partiet videre01:09VerdenStudie: Klimaendringer gjør El Niño sterkere00:23VerdenIsrael og Jordan ber Trump beholde soldater i Syria23:26VerdenUroen fortsetter i Chile – nytt portforbud innført22:45VerdenFN advarer om dramatisk befolkningsnedgang i Sørøst-Europa22:04NorgeEnighet om byrådsplattformen i Oslo21:52NorgeDe kjempet dyrenes kamp for 160 år siden21:49NorgeMattilsynet: 11.400 kilo kjøtt stoppet på grensen21:36SportHegerberg nominert til Ballon d'Or21:29VerdenFacebook: – Står overfor stadig mer sofistikerte angrep21:09NorgeBare én brannmann brukte bilbelte i ulykken i Kvinesdal21:05SportGulljagende Bodø/Glimt snublet hjemme mot Mjøndalen20:31ReiseHer er de mest urolige flyturene19:08VerdenSlik ville skolen hindre juks18:10VerdenFly måtte snu da kjemikalie-lekkasje førte til at kabinansatte besvimte17:32SportCarlsen satte rekord med remis mot Aronian – 101 strake partier uten tap17:13MotorBMW-tyver i Oslo-området går etter ratt og annet dyrt utstyr17:01VerdenBrexitavtalen nektet lagt fram – Parlamentet startet lovprosessen16:31NorgeMarianne Borgen fortsetter som ordfører i Oslo15:46NorgeSIAN-leder om hattiltale: – Dette er faktaformidling15:29NorgeMorgenbladets redaktør går av etter lang tids konflikt15:22NorgeSuperstjerne skulle spille Knausgård – så satte forfatteren foten ned15:07NorgeMann møter i retten tiltalt for drapsforsøk om bord i tog14:59VerdenJulian Assange fikk ikke retten med på å utsette utleveringssak14:59VerdenStanset vanntilførsel til overfylt og omstridt teltleir14:53SportBjørgen tviler på om langrennsporten vil overleve14:50PengerOppgang i det globale aksjemarkedet etter samtaler mellom USA og Kina14:19PolitikkViken Venstre vraker Trine Skei Grande14:04SportToppserien innfører sluttspill: – Vil heve produktet14:03VerdenKurdere: – Amerikanerne flykter som rotter13:57VerdenTsjekkia hevder å ha avslørt russisk spionnettverk13:48SportNFF vil forlenge Lagerbäcks kontrakt12:51NorgeTiltalt nekter for drap og mishandling av kona12:50NorgeTenåring slått og ranet i Oslo – fire tenåringer pågrepet11:56KulturNye Ålesund er årets nynorskkommune11:55NorgeKallmyr om Oslo-volden: – Fattigdom er ingen unnskyldning11:54PengerGir opp: – Neste år har vi ingen ferieboliger i Tyrkia11:54NorgeMange lemlestes for livet – nå har legene fått nok11:42SportPremier League-spiss tatt for promillekjøring11:07PengerSterkeste pundkurs på fem måneder10:57VerdenEndelig rapport etter Lion Air-ulykken snart klar10:52NorgeFull storm i Midt-Norge tirsdag10:35VerdenTyrkias offensiv har aktualisert et spørsmål som sjelden diskuteres åpent10:35KulturNRK slår sammen regionale TV-sendinger10:17PolitikkHøyre håper på Sp for videre samtaler i Bergen10:16VerdenIran advarer Tyrkia mot å etablere militært nærvær i Syria10:02PengerKonkursbegjæring for kosmetikkjeder - 1.300 ansatte berørt09:52SportSvensk langrennsprofil mister hele sesongen09:52SportRuud falt på verdensrankingen09:51VerdenEnighet om reformer i Libanon09:51NorgeFar siktet for seksuell omgang med mindreårig i tillegg til drapsforsøk09:34PolitikkTysk minister: – EU trenger noen dager til brexitavgjørelse09:33PolitikkFNB-styret snur om eksklusjon av medlemmer i Sandnes09:21NorgeBarndomsstedet rasert av flom – da fikk Oddbjørn en idé09:19PolitikkMot dødt løp mellom Trudeau og Scheer i Canada09:16SportWoodward: – Ingen planer om United-salg08:18PengerGustav Witzøe overtar som konsernsjef i SalMar08:18PolitikkSolberg på «ukjent» besøk i Irak08:11SportKlopp mener Solskjær forsvarte seg til ett poeng08:09VerdenTrump vil DNA-teste alle asylsøkere07:37NorgePolitiet patruljerte på Facebook – fem bøtelagt07:30VerdenKina anklager japansk professor for spionasje07:26NorgeTurister pågrepet for droneflyging ved marinebase07:14PengerRundlurte Nav: Fikk både lønn og millioner i uførepensjon07:12SportGalaxy videre i MLS-sluttspillet06:24PengerJapans eksport faller for tiende måned på rad
Populært