Meny

Menn spiller ofte uinteressert i sex – for å få det

Det hele er et taktisk spill, der det kan være stor forskjell på virkelige intensjoner og signalene menn og kvinner forsøker å sende hverandre. Foto: Photographee.eu / Shutterstock / NTB scanpix

Kvinner spiller ofte litt mer interessert i sex enn de egentlig er. Mennene er de som oftest tilsynelatende gjør seg kostbare.

Om heterofile skal ha tilfeldig sex, er det nesten alltid kvinnen som setter begrensningene, viser tidligere forskning. Om hun ikke er interessert, blir det ikke noe.

Når menn og kvinner møtes, er rundt halvparten av mennene interessert i å ha sex med kvinnen, mens de fleste kvinner i utgangspunktet er uinteressert, sier førsteamanuensis Mons Bendixen ved Institutt for psykologi ved NTNU.

Kvinner er altså i utgangspunktet lite interesserte i å ha tilfeldig sex. Med mindre de ser på mannen som skikkelig attraktiv.

Men en mann som gir inntrykk av å ville ha sex seg med hvem som helst, når som helst, er uansett ikke noe kvinner flest vil ha. Derfor spiller menn jevnt over langt mer uinteressert i sex enn de egentlig er.

Menn som er mest interesserte i sex signaliserer altså ofte som om de er mindre interesserte. Foto: sylv1rob1 / Shutterstock / NTB scanpix

Det er ikke noe attraktivt med menn som er pågående, konstaterer professor Leif Edward Ottesen Kennair ved samme institutt.

Det hele er et taktisk spill, der det kan være stor forskjell på virkelige intensjoner og signalene menn og kvinner forsøker å sende hverandre, viser den nye forskningen fra NTNU.

Førsteamanuensis Bendixen er førsteforfatter av en ny studie som tar for seg seksuelle signaler som menn og kvinner sender ut.

Les også: Menn mest sjalu på sex – kvinner på følelser

Kvinner later som om de vil

Mennene som er mest interesserte i sex signaliserer altså ofte som om de er mindre interesserte. For kvinner er det annerledes.

Tvert imot spiller kvinner litt mer interessert enn de er.

– Vi tror dette kan være for å holde på oppmerksomheten til mannen litt lenger, sier Kennair, men dette kan ikke undersøkelsen si noe om direkte.

Tvert imot spiller kvinner litt mer interessert enn de er. Foto: Iakov Filimonov / Shutterstock / NTB scanpix

Kanskje er det for å få en litt bedre sjanse til å vurdere mannens kvalitet. Og så lenge kvinnen tilsynelatende ikke har utelukket sex, er menn jevnt over villige til å bruke mer tid på henne. Da kan hun bedre sjekke om han er noe å satse på. Om mannen holder høy kvalitet, kan hun endre mening, slik at en komplett uinteressert kvinne virkelig blir interessert i mannen.

– Unntaket fra denne generelle kjønnsforskjellen er når kvinnene har tilsvarende høy interesse. Også disse kvinnene later som om de er mindre interesserte.

Både menn og kvinner som virkelig er interessert i en partner kan prøve å spille uinteressert. I økonomisk språk er det snakk om tilbud og etterspørsel. De mest etterspurte menneskene er ikke de som er mest tilgjengelige – de er en sjelden vare i spillet, sier professor Martie Haselton ved UCLA.

– Ved å spille uinteressert kan både kvinner og menn også unngå noe av smerten ved å bli avvist om partneren faktisk ikke er interessert i dem, sier Haselton.

Fadderuka fører til mer sex

Forskerne samlet inn data i to omganger fra studenter ved NTNU. Disse ble blant annet spurt om det siste møtet de hadde med en potensiell seksualpartner, og om de til sist endte opp med å ha sex.

Den første datainnsamlingen foregikk midt på våren, mens studenter flest er mest opptatt av å lese. Den andre gangen var om høsten, rett etter semesterstart, og rett etter fadderuka.

Dette er en introduksjonsperiode der nye studenter får hjelp av en medstudent, en fadder, til å bli kjent med studiestedet og byen.

Forskerne fant en betydelig forskjell. Seksuelle forhold var langt mer vanlige under fadderuka.

Les også: Hun er ikke interessert i sex – men det tror han

Kvinner velger den mest attraktive

– Blant single fant vi forskjeller for menn og kvinner når det kom til hvem som endte opp med å ha sex, konstaterer førsteamanuensis Bendixen.

Kvinner var mye mer tilbøyelige til å ha sex om de syntes den potensielle partneren var attraktiv. Dette er i samsvar med tidligere funn.

Men kvinnene var også langt mer tilbøyelige til å ha sex om de var ferske studenter. Kvinnelige studenter som hadde studert en stund var mye mer restriktive.

– Over halvparten av de ferske kvinnelige studentene som møtte en attraktiv partner siste gang de var på byen eller på fest endte opp med å ha sex med ham, sier Bendixen.

– Dette har nok sammenheng med to ting: Det ene er fraværet av såkalt «daugther-guarding» eller «sister-guarding», sier professor Kennair.

Fedre, og søstre, har en tendens til å passe på at jenter ikke har tilfeldige sex-partnere. Dette kan forklares ved hjelp av evolusjonsbiologi. Men nye studenter i en ny by har ikke de samme hindringene for fri seksuell utfoldelse som før.

– Den andre faktoren har sammenheng med en oppfatning om økt konkurranse om mennene, forklarer Bendixen.

Det er flere kvinnelige enn mannlige studenter. I mange grupper kan det derfor virke som om det er en viss konkurranse om mennene.

I en slik situasjon er kvinner i snitt mer villige til å ha sex. De få guttene som er tilgjengelig blir rett og slett mer attraktive. Men langt fra alle.

Les også: Derfor liker ikke mor og søster typen din

Noen får mange ­­­– mange får ingen

Den viktigste faktoren for om mennene hadde sex var nemlig hvor mange seksualpartnere de hadde hatt tidligere. Dette bidro til at de ble oppfattet som seksuelt attraktive og aktuelle for sex.

– Det er altså egentlig den samme grunnen, mannens seksuelle attraktivitet, som bestemmer om menn og kvinner ender opp med å ha sex, sier Kennair.

Så det blir mye på noen, og mye mindre på resten. Når kvinnen først bestemmer seg for å ha tilfeldig sex, velger hun oftere den mannen som er mest seksuelt attraktiv. Om hun kan.

I stabile parforhold blir det for øvrig litt annerledes, viser andre studier. Da må kvinnene gjerne fire litt på kravene, for de mest attraktive mennene er gjerne allerede opptatt eller kan prioritere korttidsforhold istedenfor langtidsforhold.

– Mange kvinner har hatt sex med mer attraktive partnere enn dem de ender opp med å bli sammen med, konstaterer professor Leif Edward Ottesen Kennair.

– Vår forskning viser at kvinner ikke generelt spiller tilbakeholdende. Det er heller sånn at begge kjønn spiller mer uinteressert enn de egentlig er om de virkelig er interesserte. Dette er nye funn, noterer Bendixen seg. – Videre ser vi at menn ikke bruker ekstra tid på kvinner som sender ut signaler om at de ikke er interessert.

Denne saken er først publisert på Gemini.no - forskningsmagasinet til NTNU og SINTEF.

Kilde:

APA PsycNET: Adjusting signals of sexual interest in the most recent naturally occurring opposite-sex encounter in two different contexts. Bendixen, Mons Kennair, Leif Edward Ottesen Biegler, Robert Haselton, Martie G.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
08:55 Ramsey kan ha spilt sin siste Arsenal-kamp08:46 Hest gjennom isen på Finnskogen08:36 Elev i Bangladesh skal ha blitt brent i hjel på ordre fra rektor08:34 Folk bes om å samle jervebæsj08:21 Riise møtte Messi i 2007: – Prestert på dette nivået i 10-15 år08:18 Ecuadors eks-utenriksminister anklages for oppvigleri og kobles til WikiLeaks08:00 Statue av Johnny Cash skal opp i kongressen06:20 Trump skal møte Japans kommende keiser06:00 Søstre trygler om hjelp etter flukt fra Saudi-Arabia05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:27 Strid om hva Mueller-rapporten forteller om Trump05:05 Fange fikk penger fra Nav mens han var på rømmen fra fengsel04:44 Uber har sikret investeringer i milliardklassen04:29 Russebråk flere steder i landet03:26 92-åring tiltalt for å ha vært SS-vakt i Tyskland03:02 Mann dømt til fengsel for å laste ned overgrepsmateriale av barn02:45 Andersen ferdig i Sør-Korea02:25 Kvinne drept i opptøyer i Nord-Irland02:03 Tre turister havnet i havet – tankskip etterforskes01:42 Malis statsminister trekker seg01:33 Mann til sykehus etter MC-ulykke01:19 Økning i antall bekymringsmeldinger til barnevernet i Oslo00:24 Trump sier han kunne sparket alle i Russland-etterforskningen00:05 Chelsea til semifinale i europaligaen tross hjemmekluss, frisparkperle roet Arsenal-nervene23:44 USA sender diplomat til Sudan som ny utsending22:57 Politiet betegner dødsfall i Ski som mistenkelig22:50 Demonstranter omringer hærens hovedkvarter i Khartoum22:11 Lottomillionær: – Trodde det var telefonsalg21:19 – Fortsatt vestlig ønsketenkning om Kina21:08 The North Face-team fryktes omkommet i snøskred20:52 Facebook samlet data om 1,5 millioner brukere20:03 Tre turister havnet i havet – tankskip etterforskes19:05 Temperaturen bikket 20 grader i Østfold skjærtorsdag18:46 Politiet tror kortslutning utløste brannen i Notre-Dame17:32 Seks personer innbrakt på glattcelle etter bråk i Strömstad17:28 Skrev «hjelp» i gjørma - her blir de reddet fra ødemarken17:20 HRW: Omfattende tortur av fanger i Mosul16:51 Bilfører slo bilfører i ansiktet etter kollisjon på Rena16:37 To skadd i motocrossulykke i Hedmark16:17 Mosambik: Nødhjelp er kun nest best14:41 Over 200 drept i kamper om Libyas hovedstad14:31 Kvinne omkom i trafikkulykke i Oppland14:26 Rapport: Trump forsøkte å ta kontroll over Mueller-etterforskningen14:10 Båtbrann i Gandsfjorden i Rogaland13:25 Isbjørn på ville veier havnet i landsby 700 kilometer hjemmefra12:16 Diplomaten som ble krimforfatter og «løste» Palmemordet12:08 Snøscooter kjørte inn i et tre i Trøndelag11:54 Påsketuren gikk ikke helt som planlagt: – Hun satt nok i andre tanker11:01 Mann pågrepet med bensin i katedral i New York08:51 Ivanka Trump sier hun avviste farens forslag om toppjobb i Verdensbanken08:50 Stortingsrepresentant vil at staten skal hjelpe skoler med svake resultater08:35 Ajax fra RBK-tap til Europa-sensasjon på under to år07:26 Jordskjelv ryster Taiwan07:16 Minst 14 drept i angrep på buss i Pakistan07:00 Ny meningsmåling: Amerikanere ikke klare for å frikjenne Trump06:40 Statlig radiostasjon: 60 omkom i tordenvær i India06:26 Etappe to i valget i India er i gang06:05 Båt grunnstøtte i Vestfold: – Sto ti meter inn på land06:00 BBC-ekspert om Solskjærs United: – Trenger dyre reservedeler og en full service05:50 Dette skjer i dag05:38 Dette skjedde i natt05:20 Zuccarello-mål i storslagen hjemmeseier05:18 Guatemalansk presidentkandidat pågrepet i USA i narkosak04:44 Nye krav til helsearbeidere innføres04:31 Demokratisk presidentkandidat utsatt for homofiendtlige tilrop03:52 340 miljøaktivister pågrepet i London03:46 Luftambulansen mister oftere GPS-signal02:38 29 omkomne etter bussulykke på Madeira02:37 17-åring til sykehus etter trafikkulykke02:30 Nord-Korea hevder de har testet nytt presisjonsvåpen01:40 Brødrene til Sudans ekspresident pågrepet01:22 Mann dømt for å ha bidratt til menneskesmugling00:46 – Over 50 Boko Haram-krigere drept i Nigeria00:00 Pochettino: – Mine spillere er helter23:43 Tottenham knuste Manchester Citys kvadrupeldrøm i ellevill målfest23:34 Liverpool ydmyket Porto, enkelt til semifinale23:24 Barr holder pressekonferanse om Mueller-rapporten22:54 Politiet om påskeutfarten: – På grensen til det tragiske22:12 Nordmann vant 89 millioner i Vikinglotto21:21 Amundsen: Uaktuelt å hente norske barn fra Syria og Irak til Norge20:56 Minst 28 personer døde i turistbussulykke på Madeira20:39 Rouhani ber USA oppheve Iran-sanksjoner etter flomkatastrofe20:20 399 bilførere stanset av UP i fartskontroller på Vestlandet19:57 Firmaet som jobbet på Notre-Dame-taket tar ikke brannansvar19:29 Ettersøkt Columbine-besatt 18-åring funnet død19:14 Mann hardt skadd etter fall i Skjetten18:59 Horneland feller knallhard Rosenborg-dom18:51 Senterledere spår rekordpåske for harryhandelen18:00 Angrer på tidligere gravferd17:28 NASA-astronaut setter kvinnerekord i rommet17:23 Manchester Uniteds akademisjef Butt siktet for vold16:48 Russisk selskap vil gjøre nattehimmelen tilgjengelig for reklame15:56 Perus ekspresident tok sitt eget liv da politiet kom for å pågripe ham15:51 Kø og forsinkelser ut fra hovedstaden – ellers flyter påsketrafikken15:42 Tog kjørte på isbil på planovergang i Levanger15:20 Død kunsthistoriker kan bidra til gjenoppbyggingen av Notre-Dame14:55 En av tre tror at Jesus sto opp fra de døde14:53 Norsk Folkehjelp: Flere leteaksjoner enn normalt i påsken14:39 Talsmann: – Putin skal selv vurdere om Frode Berg skal benådes
Siste nytt
08:55SportRamsey kan ha spilt sin siste Arsenal-kamp08:46NorgeHest gjennom isen på Finnskogen08:36VerdenElev i Bangladesh skal ha blitt brent i hjel på ordre fra rektor08:34NorgeFolk bes om å samle jervebæsj08:21SportRiise møtte Messi i 2007: – Prestert på dette nivået i 10-15 år08:18VerdenEcuadors eks-utenriksminister anklages for oppvigleri og kobles til WikiLeaks08:00VerdenStatue av Johnny Cash skal opp i kongressen06:20VerdenTrump skal møte Japans kommende keiser06:00VerdenSøstre trygler om hjelp etter flukt fra Saudi-Arabia05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:27VerdenStrid om hva Mueller-rapporten forteller om Trump05:05NorgeFange fikk penger fra Nav mens han var på rømmen fra fengsel04:44VerdenUber har sikret investeringer i milliardklassen04:29NorgeRussebråk flere steder i landet03:26Verden92-åring tiltalt for å ha vært SS-vakt i Tyskland03:02NorgeMann dømt til fengsel for å laste ned overgrepsmateriale av barn02:45SportAndersen ferdig i Sør-Korea02:25VerdenKvinne drept i opptøyer i Nord-Irland02:03NorgeTre turister havnet i havet – tankskip etterforskes01:42VerdenMalis statsminister trekker seg01:33NorgeMann til sykehus etter MC-ulykke01:19NorgeØkning i antall bekymringsmeldinger til barnevernet i Oslo00:24VerdenTrump sier han kunne sparket alle i Russland-etterforskningen00:05SportChelsea til semifinale i europaligaen tross hjemmekluss, frisparkperle roet Arsenal-nervene23:44VerdenUSA sender diplomat til Sudan som ny utsending22:57NorgePolitiet betegner dødsfall i Ski som mistenkelig22:50VerdenDemonstranter omringer hærens hovedkvarter i Khartoum22:11NorgeLottomillionær: – Trodde det var telefonsalg21:19Verden– Fortsatt vestlig ønsketenkning om Kina21:08VerdenThe North Face-team fryktes omkommet i snøskred20:52VerdenFacebook samlet data om 1,5 millioner brukere20:03NorgeTre turister havnet i havet – tankskip etterforskes19:05NorgeTemperaturen bikket 20 grader i Østfold skjærtorsdag18:46VerdenPolitiet tror kortslutning utløste brannen i Notre-Dame17:32NorgeSeks personer innbrakt på glattcelle etter bråk i Strömstad17:28VerdenSkrev «hjelp» i gjørma - her blir de reddet fra ødemarken17:20VerdenHRW: Omfattende tortur av fanger i Mosul16:51NorgeBilfører slo bilfører i ansiktet etter kollisjon på Rena16:37NorgeTo skadd i motocrossulykke i Hedmark16:17StemmerMosambik: Nødhjelp er kun nest best14:41VerdenOver 200 drept i kamper om Libyas hovedstad14:31NorgeKvinne omkom i trafikkulykke i Oppland14:26VerdenRapport: Trump forsøkte å ta kontroll over Mueller-etterforskningen14:10NorgeBåtbrann i Gandsfjorden i Rogaland13:25VerdenIsbjørn på ville veier havnet i landsby 700 kilometer hjemmefra12:16KulturDiplomaten som ble krimforfatter og «løste» Palmemordet12:08NorgeSnøscooter kjørte inn i et tre i Trøndelag11:54NorgePåsketuren gikk ikke helt som planlagt: – Hun satt nok i andre tanker11:01VerdenMann pågrepet med bensin i katedral i New York08:51VerdenIvanka Trump sier hun avviste farens forslag om toppjobb i Verdensbanken08:50NorgeStortingsrepresentant vil at staten skal hjelpe skoler med svake resultater08:35SportAjax fra RBK-tap til Europa-sensasjon på under to år07:26VerdenJordskjelv ryster Taiwan07:16VerdenMinst 14 drept i angrep på buss i Pakistan07:00VerdenNy meningsmåling: Amerikanere ikke klare for å frikjenne Trump06:40VerdenStatlig radiostasjon: 60 omkom i tordenvær i India06:26VerdenEtappe to i valget i India er i gang06:05NorgeBåt grunnstøtte i Vestfold: – Sto ti meter inn på land06:00SportBBC-ekspert om Solskjærs United: – Trenger dyre reservedeler og en full service05:50NorgeDette skjer i dag05:38NorgeDette skjedde i natt05:20SportZuccarello-mål i storslagen hjemmeseier05:18VerdenGuatemalansk presidentkandidat pågrepet i USA i narkosak04:44NorgeNye krav til helsearbeidere innføres04:31VerdenDemokratisk presidentkandidat utsatt for homofiendtlige tilrop03:52Verden340 miljøaktivister pågrepet i London03:46NorgeLuftambulansen mister oftere GPS-signal02:38Verden29 omkomne etter bussulykke på Madeira02:37Norge17-åring til sykehus etter trafikkulykke02:30VerdenNord-Korea hevder de har testet nytt presisjonsvåpen01:40VerdenBrødrene til Sudans ekspresident pågrepet01:22NorgeMann dømt for å ha bidratt til menneskesmugling00:46Verden– Over 50 Boko Haram-krigere drept i Nigeria00:00SportPochettino: – Mine spillere er helter23:43SportTottenham knuste Manchester Citys kvadrupeldrøm i ellevill målfest23:34SportLiverpool ydmyket Porto, enkelt til semifinale23:24VerdenBarr holder pressekonferanse om Mueller-rapporten22:54MotorPolitiet om påskeutfarten: – På grensen til det tragiske22:12PengerNordmann vant 89 millioner i Vikinglotto21:21NorgeAmundsen: Uaktuelt å hente norske barn fra Syria og Irak til Norge20:56VerdenMinst 28 personer døde i turistbussulykke på Madeira20:39VerdenRouhani ber USA oppheve Iran-sanksjoner etter flomkatastrofe20:20Norge399 bilførere stanset av UP i fartskontroller på Vestlandet19:57VerdenFirmaet som jobbet på Notre-Dame-taket tar ikke brannansvar19:29VerdenEttersøkt Columbine-besatt 18-åring funnet død19:14NorgeMann hardt skadd etter fall i Skjetten18:59SportHorneland feller knallhard Rosenborg-dom18:51PengerSenterledere spår rekordpåske for harryhandelen18:00NorgeAngrer på tidligere gravferd17:28VerdenNASA-astronaut setter kvinnerekord i rommet17:23SportManchester Uniteds akademisjef Butt siktet for vold16:48VerdenRussisk selskap vil gjøre nattehimmelen tilgjengelig for reklame15:56VerdenPerus ekspresident tok sitt eget liv da politiet kom for å pågripe ham15:51NorgeKø og forsinkelser ut fra hovedstaden – ellers flyter påsketrafikken15:42NorgeTog kjørte på isbil på planovergang i Levanger15:20VerdenDød kunsthistoriker kan bidra til gjenoppbyggingen av Notre-Dame14:55NorgeEn av tre tror at Jesus sto opp fra de døde14:53NorgeNorsk Folkehjelp: Flere leteaksjoner enn normalt i påsken14:39PolitikkTalsmann: – Putin skal selv vurdere om Frode Berg skal benådes
Populært