Menn spiller ofte uinteressert i sex – for å få det

Det hele er et taktisk spill, der det kan være stor forskjell på virkelige intensjoner og signalene menn og kvinner forsøker å sende hverandre.
Det hele er et taktisk spill, der det kan være stor forskjell på virkelige intensjoner og signalene menn og kvinner forsøker å sende hverandre. Foto: Photographee.eu / Shutterstock / NTB scanpix

Kvinner spiller ofte litt mer interessert i sex enn de egentlig er. Mennene er de som oftest tilsynelatende gjør seg kostbare.

Om heterofile skal ha tilfeldig sex, er det nesten alltid kvinnen som setter begrensningene, viser tidligere forskning. Om hun ikke er interessert, blir det ikke noe.

Når menn og kvinner møtes, er rundt halvparten av mennene interessert i å ha sex med kvinnen, mens de fleste kvinner i utgangspunktet er uinteressert, sier førsteamanuensis Mons Bendixen ved Institutt for psykologi ved NTNU.

Kvinner er altså i utgangspunktet lite interesserte i å ha tilfeldig sex. Med mindre de ser på mannen som skikkelig attraktiv.

Men en mann som gir inntrykk av å ville ha sex seg med hvem som helst, når som helst, er uansett ikke noe kvinner flest vil ha. Derfor spiller menn jevnt over langt mer uinteressert i sex enn de egentlig er.

Menn som er mest interesserte i sex signaliserer altså ofte som om de er mindre interesserte. Foto: sylv1rob1 / Shutterstock / NTB scanpix
Menn som er mest interesserte i sex signaliserer altså ofte som om de er mindre interesserte. Foto: sylv1rob1 / Shutterstock / NTB scanpix

Det er ikke noe attraktivt med menn som er pågående, konstaterer professor Leif Edward Ottesen Kennair ved samme institutt.

Det hele er et taktisk spill, der det kan være stor forskjell på virkelige intensjoner og signalene menn og kvinner forsøker å sende hverandre, viser den nye forskningen fra NTNU.

Førsteamanuensis Bendixen er førsteforfatter av en ny studie som tar for seg seksuelle signaler som menn og kvinner sender ut.

Les også: Menn mest sjalu på sex – kvinner på følelser

Kvinner later som om de vil

Mennene som er mest interesserte i sex signaliserer altså ofte som om de er mindre interesserte. For kvinner er det annerledes.

Tvert imot spiller kvinner litt mer interessert enn de er.

– Vi tror dette kan være for å holde på oppmerksomheten til mannen litt lenger, sier Kennair, men dette kan ikke undersøkelsen si noe om direkte.

Tvert imot spiller kvinner litt mer interessert enn de er. Foto: Iakov Filimonov / Shutterstock / NTB scanpix
Tvert imot spiller kvinner litt mer interessert enn de er. Foto: Iakov Filimonov / Shutterstock / NTB scanpix

Kanskje er det for å få en litt bedre sjanse til å vurdere mannens kvalitet. Og så lenge kvinnen tilsynelatende ikke har utelukket sex, er menn jevnt over villige til å bruke mer tid på henne. Da kan hun bedre sjekke om han er noe å satse på. Om mannen holder høy kvalitet, kan hun endre mening, slik at en komplett uinteressert kvinne virkelig blir interessert i mannen.

– Unntaket fra denne generelle kjønnsforskjellen er når kvinnene har tilsvarende høy interesse. Også disse kvinnene later som om de er mindre interesserte.

Både menn og kvinner som virkelig er interessert i en partner kan prøve å spille uinteressert. I økonomisk språk er det snakk om tilbud og etterspørsel. De mest etterspurte menneskene er ikke de som er mest tilgjengelige – de er en sjelden vare i spillet, sier professor Martie Haselton ved UCLA.

– Ved å spille uinteressert kan både kvinner og menn også unngå noe av smerten ved å bli avvist om partneren faktisk ikke er interessert i dem, sier Haselton.

Fadderuka fører til mer sex

Forskerne samlet inn data i to omganger fra studenter ved NTNU. Disse ble blant annet spurt om det siste møtet de hadde med en potensiell seksualpartner, og om de til sist endte opp med å ha sex.

Den første datainnsamlingen foregikk midt på våren, mens studenter flest er mest opptatt av å lese. Den andre gangen var om høsten, rett etter semesterstart, og rett etter fadderuka.

Dette er en introduksjonsperiode der nye studenter får hjelp av en medstudent, en fadder, til å bli kjent med studiestedet og byen.

Forskerne fant en betydelig forskjell. Seksuelle forhold var langt mer vanlige under fadderuka.

Les også: Hun er ikke interessert i sex – men det tror han

Kvinner velger den mest attraktive

– Blant single fant vi forskjeller for menn og kvinner når det kom til hvem som endte opp med å ha sex, konstaterer førsteamanuensis Bendixen.

Kvinner var mye mer tilbøyelige til å ha sex om de syntes den potensielle partneren var attraktiv. Dette er i samsvar med tidligere funn.

Men kvinnene var også langt mer tilbøyelige til å ha sex om de var ferske studenter. Kvinnelige studenter som hadde studert en stund var mye mer restriktive.

– Over halvparten av de ferske kvinnelige studentene som møtte en attraktiv partner siste gang de var på byen eller på fest endte opp med å ha sex med ham, sier Bendixen.

– Dette har nok sammenheng med to ting: Det ene er fraværet av såkalt «daugther-guarding» eller «sister-guarding», sier professor Kennair.

Fedre, og søstre, har en tendens til å passe på at jenter ikke har tilfeldige sex-partnere. Dette kan forklares ved hjelp av evolusjonsbiologi. Men nye studenter i en ny by har ikke de samme hindringene for fri seksuell utfoldelse som før.

– Den andre faktoren har sammenheng med en oppfatning om økt konkurranse om mennene, forklarer Bendixen.

Det er flere kvinnelige enn mannlige studenter. I mange grupper kan det derfor virke som om det er en viss konkurranse om mennene.

I en slik situasjon er kvinner i snitt mer villige til å ha sex. De få guttene som er tilgjengelig blir rett og slett mer attraktive. Men langt fra alle.

Les også: Derfor liker ikke mor og søster typen din

Noen får mange ­­­– mange får ingen

Den viktigste faktoren for om mennene hadde sex var nemlig hvor mange seksualpartnere de hadde hatt tidligere. Dette bidro til at de ble oppfattet som seksuelt attraktive og aktuelle for sex.

– Det er altså egentlig den samme grunnen, mannens seksuelle attraktivitet, som bestemmer om menn og kvinner ender opp med å ha sex, sier Kennair.

Så det blir mye på noen, og mye mindre på resten. Når kvinnen først bestemmer seg for å ha tilfeldig sex, velger hun oftere den mannen som er mest seksuelt attraktiv. Om hun kan.

I stabile parforhold blir det for øvrig litt annerledes, viser andre studier. Da må kvinnene gjerne fire litt på kravene, for de mest attraktive mennene er gjerne allerede opptatt eller kan prioritere korttidsforhold istedenfor langtidsforhold.

– Mange kvinner har hatt sex med mer attraktive partnere enn dem de ender opp med å bli sammen med, konstaterer professor Leif Edward Ottesen Kennair.

– Vår forskning viser at kvinner ikke generelt spiller tilbakeholdende. Det er heller sånn at begge kjønn spiller mer uinteressert enn de egentlig er om de virkelig er interesserte. Dette er nye funn, noterer Bendixen seg. – Videre ser vi at menn ikke bruker ekstra tid på kvinner som sender ut signaler om at de ikke er interessert.

Denne saken er først publisert på Gemini.no - forskningsmagasinet til NTNU og SINTEF.

Kilde:

APA PsycNET: Adjusting signals of sexual interest in the most recent naturally occurring opposite-sex encounter in two different contexts. Bendixen, Mons Kennair, Leif Edward Ottesen Biegler, Robert Haselton, Martie G.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
03:10 Netanyahu sier han vil ha en sionistisk regjering02:51 Opposisjonspolitiker i Venezuela løslatt02:47 Melding om skudd i Oslo – politiet jakter gjerningspersoner02:29 Netanyahus utfordrer vil danne samlingsregjering i Israel02:24 Negotia: Umulig å spå hvor lang Felleskjøpet-streiken blir01:59 Flere migranter i verden01:50 Medier: Saudi-Arabia vil legge fram bevis for at Iran var involvert i angrepene01:30 Vintyv fra Oslo stjal 32 flasker verdt nesten 60.000 på pol i Trondheim01:05 MDG inviterer fagbevegelsen til samtaler00:41 FIVH: 10 millioner ubrukte mobiltelefoner i norske hjem00:35 Høyere valgdeltakelse i Israel23:44 Haaland etter eventyrkvelden: – Hadde vært gøy å være det nye Ajax23:37 Trumps tidligere valgkampleder holdt tett i høring23:35 Schibsted lanserer hjemleveringstjeneste23:33 Barcelona heldige da stjerneskuddet satte rekord23:28 Liverpool-Klopp etter bortesmell: – Det var ikke straffe23:21 Lagerbäck jublet over Haaland-show23:09 Lieberman tar til orde for samlingsregjering i Israel23:06 Straffebom da Chelsea røk i mesterligaåpningen22:48 Ny pågripelse etter tyveri av gulltoalett på Churchills fødested22:12 Flygerforbundet ber statlige selskaper kreve økt flysikkerhet21:49 Haaland herjer i mesterligaen - scoret hattrick før pause21:46 Eksklusjon i FNB blir omgjort21:43 FpU-topp sier han forstår Rajas utspill21:28 Undersøkelse: Nordmenn og saudiarabere er minst bekymret for klimaet21:21 Inter-blemme i mesterligaåpningen21:19 Messi på benken, stjerneskuddet setter Barca-rekord21:18 Spania rykker nærmere nyvalg21:16 Naturfotograf tildeles Forskningsrådets formidlingspris21:09 Netanyahus blokk får ikke flertall i valgdagsmålinger i Israel21:04 Brann i anlegg som lagrer koppervirus20:30 – Jeg ser ingen grunn til at de rikeste skal motta sosialhjelp fra staten20:05 Saudi-Arabia: 50 prosent av den rammede oljeproduksjonen er gjenopptatt19:23 Politiet om ny tyveribølge: – Blir et samfunnsproblem19:03 Prinsesse Ingrid Alexandra avduket nye skulpturer i skulpturparken sin18:54 Regjeringspartiene krangler videre i full offentlighet18:45 Ocean Viking reddet 109 mennesker i Middelhavet18:39 Storbritannia og Tyskland oppfordrer til kollektivt svar på angrepene i Saudi-Arabia18:37 Facebook stenger Netanyahus chatbot på valgdagen18:12 Helgen blir varm i Sør-Norge17:53 Evjen solgt til AZ Alkmaar17:51 Full skadekrise i Citys midtforsvar17:39 Hollywood-kjendis fikk 14 dager - hjemløs kvinne fikk 5 år17:30 Grande avbryter Island-tur17:04 Mystisk misdannelse forundrer tyske leger17:03 Sverige holder tilbake utbetalinger til norsk skogselskap i Afrika17:02 Jordan: Over 150.000 syriske flyktninger har reist hjem17:01 Tunisia: Jussprofessor og fengslet mediemogul videre i presidentvalget17:00 Antall asylsøknader i Europa steg med 25 prosent i juli16:43 Raja avviser at «brun propaganda» var Hitler-referanse16:15 MDG og Venstre i Oslo har hatt en «god samtale»16:14 NRK-sjefen reagerer på statsministerens kritikk av Folkeopplysningen16:07 Ropstad: Interne problemer bør tas internt16:05 42-åring dømt til 17 års fengsel for drap på Hellerud i juni 201715:15 Falsk jomfruolje konfiskert i Italia15:13 Russland med 29 nøytrale utøvere i friidretts-VM15:10 Henrettet i sin egen seng: – Drept fordi hun er asiatisk15:04 Salomonøyene vender Taiwan ryggen14:45 Danske vindmøller satte ny rekord14:31 Jensen om Raja-utspill: – Langt over grensen14:15 Thomas Cook søker konkursbeskyttelse14:14 Far siktet etter gjenopptakelse av barnedødsfall i 201314:13 Ekspertpanel om bioenergi: – Et perverst smutthull13:50 Lagarde godtatt som sentralbanksjef13:50 Tusenvis av laks på rømmen i Sognefjorden13:20 Kronprinsparet tok turen til fjells13:19 «Tuttas» avskjed var ikke planlagt13:19 Ny analyse viser bompengelistenes ekstreme valgtriumf12:51 Redusert straff for Neymar etter VAR-utbrudd12:51 Propanlekkasje fra tankbil stanset12:50 Uføre kan bli fratatt pensjonstillegg12:20 Fransk politi flytter 1.000 mennesker fra leir ved Dunkerque12:19 NOAH anmelder skytingen av binne med unger12:02 Motvilje i USA mot krig med Iran12:00 Politiet har sikret mistenkelig gjenstand i Trollhättan11:46 Raja: Det stinker av Frps retorikk11:45 Prinsesse Märtha Louises Instagram-konto slettet uten hennes samtykke11:25 Apple mener EU-bot er «fullstendig urealistisk»11:25 Ikke klart når folk kan flytte hjem etter jordras11:12 Selvmordsangrep mot valgkampmøte i Afghanistan11:11 Avis: Nok en spiller på vei bort fra Bodø/Glimt11:11 Propanlekkasje i Kristiansund stanset11:10 Tour de France-vinneren dropper sykkel-VM11:02 Savnet jeger funnet i god behold i Namdal10:39 Tør USA vise handlekraft? Spørsmålet gjelder hele det internasjonale samfunnet10:38 Italias Matteo Renzi starter nytt parti10:37 Sju nye meldinger om syke hunder10:36 Virke: Norge kan tape minst 48 milliarder ved å gå ut av EØS10:34 Fotball: Vålerenga best på talentutvikling10:34 Kardinal anker til høyesterett etter overgrepsdom09:52 Oljeprisen fortsetter oppover – bensinprisen over 17 kroner09:42 Et blaff av sommer treffer landet til helgen09:34 Irans øverste leder: – Blir ingen samtaler med USA09:31 Juks avdekket ved bilverksted – godkjenning for 170 biler trekkes tilbake09:05 Terrorsaken i Bærum: Dødsårsaken var fire skudd08:47 Arbeiderpartiet var den største taperen i 163 kommuner08:46 Liverpool jakter sin tredje strake mesterligafinale08:33 Brigitte Macron blir lærer igjen07:58 Rapport: Nordmenn betaler mest kontantløst i verden06:41 Hongkong-leder starter opp samtaler for å lette spenningene
Siste nytt
03:10VerdenNetanyahu sier han vil ha en sionistisk regjering02:51VerdenOpposisjonspolitiker i Venezuela løslatt02:47NorgeMelding om skudd i Oslo – politiet jakter gjerningspersoner02:29VerdenNetanyahus utfordrer vil danne samlingsregjering i Israel02:24NorgeNegotia: Umulig å spå hvor lang Felleskjøpet-streiken blir01:59VerdenFlere migranter i verden01:50VerdenMedier: Saudi-Arabia vil legge fram bevis for at Iran var involvert i angrepene01:30NorgeVintyv fra Oslo stjal 32 flasker verdt nesten 60.000 på pol i Trondheim01:05NorgeMDG inviterer fagbevegelsen til samtaler00:41NorgeFIVH: 10 millioner ubrukte mobiltelefoner i norske hjem00:35VerdenHøyere valgdeltakelse i Israel23:44SportHaaland etter eventyrkvelden: – Hadde vært gøy å være det nye Ajax23:37VerdenTrumps tidligere valgkampleder holdt tett i høring23:35NorgeSchibsted lanserer hjemleveringstjeneste23:33SportBarcelona heldige da stjerneskuddet satte rekord23:28SportLiverpool-Klopp etter bortesmell: – Det var ikke straffe23:21SportLagerbäck jublet over Haaland-show23:09VerdenLieberman tar til orde for samlingsregjering i Israel23:06SportStraffebom da Chelsea røk i mesterligaåpningen22:48VerdenNy pågripelse etter tyveri av gulltoalett på Churchills fødested22:12NorgeFlygerforbundet ber statlige selskaper kreve økt flysikkerhet21:49SportHaaland herjer i mesterligaen - scoret hattrick før pause21:46PolitikkEksklusjon i FNB blir omgjort21:43PolitikkFpU-topp sier han forstår Rajas utspill21:28NorgeUndersøkelse: Nordmenn og saudiarabere er minst bekymret for klimaet21:21SportInter-blemme i mesterligaåpningen21:19SportMessi på benken, stjerneskuddet setter Barca-rekord21:18VerdenSpania rykker nærmere nyvalg21:16NorgeNaturfotograf tildeles Forskningsrådets formidlingspris21:09PolitikkNetanyahus blokk får ikke flertall i valgdagsmålinger i Israel21:04VerdenBrann i anlegg som lagrer koppervirus20:30Norge– Jeg ser ingen grunn til at de rikeste skal motta sosialhjelp fra staten20:05VerdenSaudi-Arabia: 50 prosent av den rammede oljeproduksjonen er gjenopptatt19:23NorgePolitiet om ny tyveribølge: – Blir et samfunnsproblem19:03NorgePrinsesse Ingrid Alexandra avduket nye skulpturer i skulpturparken sin18:54PolitikkRegjeringspartiene krangler videre i full offentlighet18:45VerdenOcean Viking reddet 109 mennesker i Middelhavet18:39VerdenStorbritannia og Tyskland oppfordrer til kollektivt svar på angrepene i Saudi-Arabia18:37VerdenFacebook stenger Netanyahus chatbot på valgdagen18:12NorgeHelgen blir varm i Sør-Norge17:53SportEvjen solgt til AZ Alkmaar17:51SportFull skadekrise i Citys midtforsvar17:39VerdenHollywood-kjendis fikk 14 dager - hjemløs kvinne fikk 5 år17:30PolitikkGrande avbryter Island-tur17:04Helse og livsstilMystisk misdannelse forundrer tyske leger17:03NorgeSverige holder tilbake utbetalinger til norsk skogselskap i Afrika17:02VerdenJordan: Over 150.000 syriske flyktninger har reist hjem17:01VerdenTunisia: Jussprofessor og fengslet mediemogul videre i presidentvalget17:00VerdenAntall asylsøknader i Europa steg med 25 prosent i juli16:43PolitikkRaja avviser at «brun propaganda» var Hitler-referanse16:15PolitikkMDG og Venstre i Oslo har hatt en «god samtale»16:14PolitikkNRK-sjefen reagerer på statsministerens kritikk av Folkeopplysningen16:07PolitikkRopstad: Interne problemer bør tas internt16:05Norge42-åring dømt til 17 års fengsel for drap på Hellerud i juni 201715:15Helse og livsstilFalsk jomfruolje konfiskert i Italia15:13SportRussland med 29 nøytrale utøvere i friidretts-VM15:10NorgeHenrettet i sin egen seng: – Drept fordi hun er asiatisk15:04VerdenSalomonøyene vender Taiwan ryggen14:45VerdenDanske vindmøller satte ny rekord14:31PolitikkJensen om Raja-utspill: – Langt over grensen14:15ReiseThomas Cook søker konkursbeskyttelse14:14NorgeFar siktet etter gjenopptakelse av barnedødsfall i 201314:13VerdenEkspertpanel om bioenergi: – Et perverst smutthull13:50PengerLagarde godtatt som sentralbanksjef13:50NorgeTusenvis av laks på rømmen i Sognefjorden13:20KulturKronprinsparet tok turen til fjells13:19Sport«Tuttas» avskjed var ikke planlagt13:19MotorNy analyse viser bompengelistenes ekstreme valgtriumf12:51SportRedusert straff for Neymar etter VAR-utbrudd12:51NorgePropanlekkasje fra tankbil stanset12:50PengerUføre kan bli fratatt pensjonstillegg12:20VerdenFransk politi flytter 1.000 mennesker fra leir ved Dunkerque12:19NorgeNOAH anmelder skytingen av binne med unger12:02VerdenMotvilje i USA mot krig med Iran12:00VerdenPolitiet har sikret mistenkelig gjenstand i Trollhättan11:46PolitikkRaja: Det stinker av Frps retorikk11:45NorgePrinsesse Märtha Louises Instagram-konto slettet uten hennes samtykke11:25PengerApple mener EU-bot er «fullstendig urealistisk»11:25NorgeIkke klart når folk kan flytte hjem etter jordras11:12VerdenSelvmordsangrep mot valgkampmøte i Afghanistan11:11SportAvis: Nok en spiller på vei bort fra Bodø/Glimt11:11NorgePropanlekkasje i Kristiansund stanset11:10SportTour de France-vinneren dropper sykkel-VM11:02NorgeSavnet jeger funnet i god behold i Namdal10:39StemmerTør USA vise handlekraft? Spørsmålet gjelder hele det internasjonale samfunnet10:38PolitikkItalias Matteo Renzi starter nytt parti10:37Helse og livsstilSju nye meldinger om syke hunder10:36PengerVirke: Norge kan tape minst 48 milliarder ved å gå ut av EØS10:34SportFotball: Vålerenga best på talentutvikling10:34VerdenKardinal anker til høyesterett etter overgrepsdom09:52PengerOljeprisen fortsetter oppover – bensinprisen over 17 kroner09:42NorgeEt blaff av sommer treffer landet til helgen09:34VerdenIrans øverste leder: – Blir ingen samtaler med USA09:31MotorJuks avdekket ved bilverksted – godkjenning for 170 biler trekkes tilbake09:05NorgeTerrorsaken i Bærum: Dødsårsaken var fire skudd08:47PolitikkArbeiderpartiet var den største taperen i 163 kommuner08:46SportLiverpool jakter sin tredje strake mesterligafinale08:33VerdenBrigitte Macron blir lærer igjen07:58PengerRapport: Nordmenn betaler mest kontantløst i verden06:41VerdenHongkong-leder starter opp samtaler for å lette spenningene
Populært