Menn spiller ofte uinteressert i sex – for å få det

Det hele er et taktisk spill, der det kan være stor forskjell på virkelige intensjoner og signalene menn og kvinner forsøker å sende hverandre.
Det hele er et taktisk spill, der det kan være stor forskjell på virkelige intensjoner og signalene menn og kvinner forsøker å sende hverandre. Foto: Photographee.eu / Shutterstock / NTB scanpix

Kvinner spiller ofte litt mer interessert i sex enn de egentlig er. Mennene er de som oftest tilsynelatende gjør seg kostbare.

Om heterofile skal ha tilfeldig sex, er det nesten alltid kvinnen som setter begrensningene, viser tidligere forskning. Om hun ikke er interessert, blir det ikke noe.

Når menn og kvinner møtes, er rundt halvparten av mennene interessert i å ha sex med kvinnen, mens de fleste kvinner i utgangspunktet er uinteressert, sier førsteamanuensis Mons Bendixen ved Institutt for psykologi ved NTNU.

Kvinner er altså i utgangspunktet lite interesserte i å ha tilfeldig sex. Med mindre de ser på mannen som skikkelig attraktiv.

Men en mann som gir inntrykk av å ville ha sex seg med hvem som helst, når som helst, er uansett ikke noe kvinner flest vil ha. Derfor spiller menn jevnt over langt mer uinteressert i sex enn de egentlig er.

Menn som er mest interesserte i sex signaliserer altså ofte som om de er mindre interesserte. Foto: sylv1rob1 / Shutterstock / NTB scanpix
Menn som er mest interesserte i sex signaliserer altså ofte som om de er mindre interesserte. Foto: sylv1rob1 / Shutterstock / NTB scanpix

Det er ikke noe attraktivt med menn som er pågående, konstaterer professor Leif Edward Ottesen Kennair ved samme institutt.

Det hele er et taktisk spill, der det kan være stor forskjell på virkelige intensjoner og signalene menn og kvinner forsøker å sende hverandre, viser den nye forskningen fra NTNU.

Førsteamanuensis Bendixen er førsteforfatter av en ny studie som tar for seg seksuelle signaler som menn og kvinner sender ut.

Les også: Menn mest sjalu på sex – kvinner på følelser

Kvinner later som om de vil

Mennene som er mest interesserte i sex signaliserer altså ofte som om de er mindre interesserte. For kvinner er det annerledes.

Tvert imot spiller kvinner litt mer interessert enn de er.

– Vi tror dette kan være for å holde på oppmerksomheten til mannen litt lenger, sier Kennair, men dette kan ikke undersøkelsen si noe om direkte.

Tvert imot spiller kvinner litt mer interessert enn de er. Foto: Iakov Filimonov / Shutterstock / NTB scanpix
Tvert imot spiller kvinner litt mer interessert enn de er. Foto: Iakov Filimonov / Shutterstock / NTB scanpix

Kanskje er det for å få en litt bedre sjanse til å vurdere mannens kvalitet. Og så lenge kvinnen tilsynelatende ikke har utelukket sex, er menn jevnt over villige til å bruke mer tid på henne. Da kan hun bedre sjekke om han er noe å satse på. Om mannen holder høy kvalitet, kan hun endre mening, slik at en komplett uinteressert kvinne virkelig blir interessert i mannen.

– Unntaket fra denne generelle kjønnsforskjellen er når kvinnene har tilsvarende høy interesse. Også disse kvinnene later som om de er mindre interesserte.

Både menn og kvinner som virkelig er interessert i en partner kan prøve å spille uinteressert. I økonomisk språk er det snakk om tilbud og etterspørsel. De mest etterspurte menneskene er ikke de som er mest tilgjengelige – de er en sjelden vare i spillet, sier professor Martie Haselton ved UCLA.

– Ved å spille uinteressert kan både kvinner og menn også unngå noe av smerten ved å bli avvist om partneren faktisk ikke er interessert i dem, sier Haselton.

Fadderuka fører til mer sex

Forskerne samlet inn data i to omganger fra studenter ved NTNU. Disse ble blant annet spurt om det siste møtet de hadde med en potensiell seksualpartner, og om de til sist endte opp med å ha sex.

Den første datainnsamlingen foregikk midt på våren, mens studenter flest er mest opptatt av å lese. Den andre gangen var om høsten, rett etter semesterstart, og rett etter fadderuka.

Dette er en introduksjonsperiode der nye studenter får hjelp av en medstudent, en fadder, til å bli kjent med studiestedet og byen.

Forskerne fant en betydelig forskjell. Seksuelle forhold var langt mer vanlige under fadderuka.

Les også: Hun er ikke interessert i sex – men det tror han

Kvinner velger den mest attraktive

– Blant single fant vi forskjeller for menn og kvinner når det kom til hvem som endte opp med å ha sex, konstaterer førsteamanuensis Bendixen.

Kvinner var mye mer tilbøyelige til å ha sex om de syntes den potensielle partneren var attraktiv. Dette er i samsvar med tidligere funn.

Men kvinnene var også langt mer tilbøyelige til å ha sex om de var ferske studenter. Kvinnelige studenter som hadde studert en stund var mye mer restriktive.

– Over halvparten av de ferske kvinnelige studentene som møtte en attraktiv partner siste gang de var på byen eller på fest endte opp med å ha sex med ham, sier Bendixen.

– Dette har nok sammenheng med to ting: Det ene er fraværet av såkalt «daugther-guarding» eller «sister-guarding», sier professor Kennair.

Fedre, og søstre, har en tendens til å passe på at jenter ikke har tilfeldige sex-partnere. Dette kan forklares ved hjelp av evolusjonsbiologi. Men nye studenter i en ny by har ikke de samme hindringene for fri seksuell utfoldelse som før.

– Den andre faktoren har sammenheng med en oppfatning om økt konkurranse om mennene, forklarer Bendixen.

Det er flere kvinnelige enn mannlige studenter. I mange grupper kan det derfor virke som om det er en viss konkurranse om mennene.

I en slik situasjon er kvinner i snitt mer villige til å ha sex. De få guttene som er tilgjengelig blir rett og slett mer attraktive. Men langt fra alle.

Les også: Derfor liker ikke mor og søster typen din

Noen får mange ­­­– mange får ingen

Den viktigste faktoren for om mennene hadde sex var nemlig hvor mange seksualpartnere de hadde hatt tidligere. Dette bidro til at de ble oppfattet som seksuelt attraktive og aktuelle for sex.

– Det er altså egentlig den samme grunnen, mannens seksuelle attraktivitet, som bestemmer om menn og kvinner ender opp med å ha sex, sier Kennair.

Så det blir mye på noen, og mye mindre på resten. Når kvinnen først bestemmer seg for å ha tilfeldig sex, velger hun oftere den mannen som er mest seksuelt attraktiv. Om hun kan.

I stabile parforhold blir det for øvrig litt annerledes, viser andre studier. Da må kvinnene gjerne fire litt på kravene, for de mest attraktive mennene er gjerne allerede opptatt eller kan prioritere korttidsforhold istedenfor langtidsforhold.

– Mange kvinner har hatt sex med mer attraktive partnere enn dem de ender opp med å bli sammen med, konstaterer professor Leif Edward Ottesen Kennair.

– Vår forskning viser at kvinner ikke generelt spiller tilbakeholdende. Det er heller sånn at begge kjønn spiller mer uinteressert enn de egentlig er om de virkelig er interesserte. Dette er nye funn, noterer Bendixen seg. – Videre ser vi at menn ikke bruker ekstra tid på kvinner som sender ut signaler om at de ikke er interessert.

Denne saken er først publisert på Gemini.no - forskningsmagasinet til NTNU og SINTEF.

Kilde:

APA PsycNET: Adjusting signals of sexual interest in the most recent naturally occurring opposite-sex encounter in two different contexts. Bendixen, Mons Kennair, Leif Edward Ottesen Biegler, Robert Haselton, Martie G.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
03:12 Japan med første handelsoverskudd på fire måneder03:00 Isprodusent i krangel etter vannregning på Askøy02:53 Syria rammet av flere luftangrep02:17 Colombia stenger grensene før ventede demonstrasjoner02:03 Uføretrygde på minstesats tjener for mye til å få fri rettshjelp01:50 Lysbakken: Må ta en debatt om E-tjenesten01:14 Tre drept da soldater brøt opp drivstoffblokade i Bolivia00:15 FN vil bedre beskytte forsvarere av menneskerettigheter23:59 Vogntog med radioaktivt materiale veltet i Trøndelag – E6 sperret23:40 Kornproduksjonen går opp23:35 Maradona forlater trenerjobb etter to måneder23:33 Topprådgiver kaller Trump-samtale «upassende»23:12 Ramsey sendte Wales til EM22:55 Bare nesten for Norge U21 mot Portugal: – Tungt å tape en kamp vi måtte vinne22:32 Politiet undersøker torpedopåstandene som kom fram i Røkke-rettssaken22:02 Johnson og Corbyn barket sammen i valgdebatt21:41 Beruset mann forsøkte å kvele gutter21:34 Pochettino ferdig i Tottenham21:30 Mann (20) dømt til sju års fengsel for seksuelle overgrep mot barn21:12 Tror de kan ga løst mysteriet: Har funnet over 100 nye linjer21:08 Fremmedkriger dømt til åtte års fengsel for terror20:34 Tidligere Vegvesen-ingeniør advarer mot ny E18-strekning: – Det glade vanvidd20:32 25 personer funnet i kjølekonteiner på vei til Storbritannia20:13 Vy presses av Forbrukertilsynet: – Vi har ikke ryddet bort kontantveskene20:11 Ytterligere 37 dommer vurderes i trygdeskandalen19:53 Ny pågripelse etter overfall på nordmenn i Panama19:37 Dette har vi ikke sett siden Watergate19:05 Hauglie: Nav visste i februar at trygdeskandalen omfattet straffesaker18:29 Framtredende forsker: – EØS er organisert hykleri18:24 Dopingsak ryster Romania før håndball-VM18:01 Voldtektsanmeldelse mot Julio Kopseng henlagt17:42 Bodø lufthavn åpnet etter drone-observasjon17:37 DN: Tankesmie donerer tilsvarende sum som de fikk av Jeffrey Epstein til ideelle organisasjoner17:15 Mann i 50-årene omkom i ulykke i Steinkjer16:36 To fengselsvakter siktet etter Epsteins dødsfall16:36 Vitne kalte Trump-samtale «upassende»16:13 Bjørnar Moxnes nektet adgang på ambulanseflybase15:24 – De første har trolig fått penger på konto15:21 Litauen avviser at Norge har gitt noe tilbake for Frode Berg-løslatelse14:54 Lå død i tre år med radioen på: – Åpenbart ingen som har savnet ham14:33 Lisa Aisato fikk årets bokhandlerpris14:06 Lagerbäck mer fornøyd enn spillerne14:05 Bokhandelkjeden Notabene er konkurs13:50 Kabinansatte: Ikke tving oss til å fly med MAX-flyene13:32 Blir ikke sextiltalt: – Bevisene holder ikke13:27 Mann anholdt i Berlin mistenkt for innkjøp av bombematerialer12:51 Curling-EM: Ny seier til Norge12:48 Dopingsak ryster Romania før håndball-VM12:35 Vi spiser mindre sukker enn noensinne, men fortsatt for mye salt og fett12:28 Russland har hentet hjem 32 barn av IS-medlemmer12:27 Regjeringen vil utrede forbud mot homoterapi11:48 Elvestuen får kritikk for hemmelighold11:38 SAS kutter flyvninger etter uroligheter11:36 Vestlige gisler løslatt etter flere år i Talibans fangenskap11:04 Mistenkt mellommann pågrepet på Malta etter journalistdrap11:04 Sp vil ha avgiftskutt på 3,7 milliarder10:59 Tyrkia har pågrepet 101 soldater for å støtte islamsk predikant10:58 Dommen mot Mazyar Keshvari ankes10:57 Nesten en million alderspensjonister i Norge10:15 Mali: 24 soldater drept i ekstremistangrep10:08 Barnevernet får ny korreks fra EMD – Ropstad lover å lytte09:54 Nye bomstasjoner gir mindre i kassa enn ventet09:35 Rapporter: Tre medlemmer av iranske sikkerhetsstyrker knivdrept09:34 Nord-Korea ut mot Sveriges meglerinnsats09:32 Hongkongs ledelse sier demonstranter må overgi seg09:23 Forbrukerrådet: – La dama kjøpe bilen09:09 Hareide fortvilet tross EM-jubel09:08 Sørloth etter sitt «hattrick»: – Jeg går for fire strake09:06 Pårørende til lastebil-ofrene må betale for å hente de avdøde til Vietnam08:51 Norsk IS-mistenkt angrer på brev til UD07:51 Nesten halvparten av de ansatte i Oslo kommune har ikke fast jobb07:10 Spania-sjef Moreno fikk sparken – erstattes av Enrique07:08 – Jeg og stoler 100 prosent på min kone, men vi deler ikke passord07:00 Frode Berg: Jeg er dømt for spionasje, men er ingen spion06:48 Millionoverskudd for orienterings-VM06:46 Digitaliseringsministeren ber foreldre holde barna unna smarttelefoner06:31 Spillerne etter Malta-kampen: – Dette lærer vi av06:30 Nordmenn mer skeptiske til norsk økonomi framover06:25 Nav-skandalen: Regjeringen visste allerede i 201706:00 Oppbemanner for å håndtere Nav-skandalen05:50 Dette skjer i dag05:49 Israel hevder å ha skutt ned raketter fra Syria05:44 Ny studie vekker oppsikt: 1 av 20 barn utsettes for grov vold i hjemmet05:42 Dette skjedde i natt05:38 Burger King saksøkes for kjøttsmitte til vegetarburger05:30 Ekspert: – Norge forpliktet til å hente hjem Syria-barn05:18 Trumps lege avviser spekulasjoner om presidentens brystsmerter05:09 Ugland-skipet Bonita har forlatt Benin04:30 Hongkongs ledelse ber demonstranter overgi seg03:59 Flere døde i gruveulykke i Kina03:43 Forskere har utviklet et belegg som skal hindre bæsjen i å feste seg i skåla03:22 To av tre jordmødre på Ahus har vurdert å si opp02:46 Kina sier bare de kan bestemme over Hongkongs lover02:28 Politiet med stort etterslep på uttransporteringer02:05 Røyk fra skogbranner gir farlig luft i Sydney01:47 Mellom 30 og 40 nyfødte omplasseres av barnevernet årlig01:04 Dæhli imponerte, men måtte ut med hamstringtrøbbel00:59 Nynazister delte ut propaganda på skoler i Danmark00:49 King frykter strekk00:31 Tyrkia truer med nye angrep i Syria
Siste nytt
03:12VerdenJapan med første handelsoverskudd på fire måneder03:00NorgeIsprodusent i krangel etter vannregning på Askøy02:53VerdenSyria rammet av flere luftangrep02:17VerdenColombia stenger grensene før ventede demonstrasjoner02:03NorgeUføretrygde på minstesats tjener for mye til å få fri rettshjelp01:50NorgeLysbakken: Må ta en debatt om E-tjenesten01:14VerdenTre drept da soldater brøt opp drivstoffblokade i Bolivia00:15VerdenFN vil bedre beskytte forsvarere av menneskerettigheter23:59NorgeVogntog med radioaktivt materiale veltet i Trøndelag – E6 sperret23:40NorgeKornproduksjonen går opp23:35SportMaradona forlater trenerjobb etter to måneder23:33VerdenTopprådgiver kaller Trump-samtale «upassende»23:12SportRamsey sendte Wales til EM22:55SportBare nesten for Norge U21 mot Portugal: – Tungt å tape en kamp vi måtte vinne22:32NorgePolitiet undersøker torpedopåstandene som kom fram i Røkke-rettssaken22:02PolitikkJohnson og Corbyn barket sammen i valgdebatt21:41NorgeBeruset mann forsøkte å kvele gutter21:34SportPochettino ferdig i Tottenham21:30NorgeMann (20) dømt til sju års fengsel for seksuelle overgrep mot barn21:12VerdenTror de kan ga løst mysteriet: Har funnet over 100 nye linjer21:08NorgeFremmedkriger dømt til åtte års fengsel for terror20:34MotorTidligere Vegvesen-ingeniør advarer mot ny E18-strekning: – Det glade vanvidd20:32Verden25 personer funnet i kjølekonteiner på vei til Storbritannia20:13PengerVy presses av Forbrukertilsynet: – Vi har ikke ryddet bort kontantveskene20:11PengerYtterligere 37 dommer vurderes i trygdeskandalen19:53NorgeNy pågripelse etter overfall på nordmenn i Panama19:37VerdenDette har vi ikke sett siden Watergate19:05PengerHauglie: Nav visste i februar at trygdeskandalen omfattet straffesaker18:29PolitikkFramtredende forsker: – EØS er organisert hykleri18:24SportDopingsak ryster Romania før håndball-VM18:01NorgeVoldtektsanmeldelse mot Julio Kopseng henlagt17:42NorgeBodø lufthavn åpnet etter drone-observasjon17:37NorgeDN: Tankesmie donerer tilsvarende sum som de fikk av Jeffrey Epstein til ideelle organisasjoner17:15NorgeMann i 50-årene omkom i ulykke i Steinkjer16:36VerdenTo fengselsvakter siktet etter Epsteins dødsfall16:36PolitikkVitne kalte Trump-samtale «upassende»16:13PolitikkBjørnar Moxnes nektet adgang på ambulanseflybase15:24Penger– De første har trolig fått penger på konto15:21VerdenLitauen avviser at Norge har gitt noe tilbake for Frode Berg-løslatelse14:54VerdenLå død i tre år med radioen på: – Åpenbart ingen som har savnet ham14:33KulturLisa Aisato fikk årets bokhandlerpris14:06SportLagerbäck mer fornøyd enn spillerne14:05KulturBokhandelkjeden Notabene er konkurs13:50ReiseKabinansatte: Ikke tving oss til å fly med MAX-flyene13:32VerdenBlir ikke sextiltalt: – Bevisene holder ikke13:27VerdenMann anholdt i Berlin mistenkt for innkjøp av bombematerialer12:51SportCurling-EM: Ny seier til Norge12:48SportDopingsak ryster Romania før håndball-VM12:35Helse og livsstilVi spiser mindre sukker enn noensinne, men fortsatt for mye salt og fett12:28VerdenRussland har hentet hjem 32 barn av IS-medlemmer12:27PolitikkRegjeringen vil utrede forbud mot homoterapi11:48PolitikkElvestuen får kritikk for hemmelighold11:38ReiseSAS kutter flyvninger etter uroligheter11:36VerdenVestlige gisler løslatt etter flere år i Talibans fangenskap11:04VerdenMistenkt mellommann pågrepet på Malta etter journalistdrap11:04PolitikkSp vil ha avgiftskutt på 3,7 milliarder10:59VerdenTyrkia har pågrepet 101 soldater for å støtte islamsk predikant10:58PolitikkDommen mot Mazyar Keshvari ankes10:57PengerNesten en million alderspensjonister i Norge10:15VerdenMali: 24 soldater drept i ekstremistangrep10:08NorgeBarnevernet får ny korreks fra EMD – Ropstad lover å lytte09:54MotorNye bomstasjoner gir mindre i kassa enn ventet09:35VerdenRapporter: Tre medlemmer av iranske sikkerhetsstyrker knivdrept09:34VerdenNord-Korea ut mot Sveriges meglerinnsats09:32VerdenHongkongs ledelse sier demonstranter må overgi seg09:23PengerForbrukerrådet: – La dama kjøpe bilen09:09SportHareide fortvilet tross EM-jubel09:08SportSørloth etter sitt «hattrick»: – Jeg går for fire strake09:06VerdenPårørende til lastebil-ofrene må betale for å hente de avdøde til Vietnam08:51NorgeNorsk IS-mistenkt angrer på brev til UD07:51NorgeNesten halvparten av de ansatte i Oslo kommune har ikke fast jobb07:10SportSpania-sjef Moreno fikk sparken – erstattes av Enrique07:08Penger– Jeg og stoler 100 prosent på min kone, men vi deler ikke passord07:00NorgeFrode Berg: Jeg er dømt for spionasje, men er ingen spion06:48SportMillionoverskudd for orienterings-VM06:46NorgeDigitaliseringsministeren ber foreldre holde barna unna smarttelefoner06:31SportSpillerne etter Malta-kampen: – Dette lærer vi av06:30NorgeNordmenn mer skeptiske til norsk økonomi framover06:25NorgeNav-skandalen: Regjeringen visste allerede i 201706:00NorgeOppbemanner for å håndtere Nav-skandalen05:50NorgeDette skjer i dag05:49VerdenIsrael hevder å ha skutt ned raketter fra Syria05:44Helse og livsstilNy studie vekker oppsikt: 1 av 20 barn utsettes for grov vold i hjemmet05:42NorgeDette skjedde i natt05:38VerdenBurger King saksøkes for kjøttsmitte til vegetarburger05:30NorgeEkspert: – Norge forpliktet til å hente hjem Syria-barn05:18VerdenTrumps lege avviser spekulasjoner om presidentens brystsmerter05:09NorgeUgland-skipet Bonita har forlatt Benin04:30VerdenHongkongs ledelse ber demonstranter overgi seg03:59VerdenFlere døde i gruveulykke i Kina03:43VerdenForskere har utviklet et belegg som skal hindre bæsjen i å feste seg i skåla03:22NorgeTo av tre jordmødre på Ahus har vurdert å si opp02:46VerdenKina sier bare de kan bestemme over Hongkongs lover02:28NorgePolitiet med stort etterslep på uttransporteringer02:05VerdenRøyk fra skogbranner gir farlig luft i Sydney01:47NorgeMellom 30 og 40 nyfødte omplasseres av barnevernet årlig01:04SportDæhli imponerte, men måtte ut med hamstringtrøbbel00:59VerdenNynazister delte ut propaganda på skoler i Danmark00:49SportKing frykter strekk00:31VerdenTyrkia truer med nye angrep i Syria
Populært