Meny

– Jeg ble en mor uten barn

Video: Hør Inger Lise Balandins historie.

Ikke bare var Inger Lise Balandins lille gutt dødfødt. Barnet ble også tatt fra henne rett etter fødselen. – Jeg ble en mor uten barn, sier hun.

ALTA (ABC NYHETER): I mer enn tredve år var det praksis på norske sykehus at døde nyfødte ble tatt fra mor rett etter nedkomst. Hovedregelen var at foreldrene ikke ble spurt om de ønsket å se og holde barnet. Det var også sykehuset som bestemte den lilles videre skjebne.

– Det var en veldig tung situasjon. Man hadde båret på et barn i syv og en halv måned og så var det plutselig ingenting, sier Inger Lise Baladin (63) som selv opplevde å miste et barn som 18-åring.

– Jeg hadde jo blitt mor, men en mor uten barn.

Frem til cirka 1950 var hjemmefødsler det normale i Norge. Da var det foreldrene som måtte ta ansvaret, også for gravleggingen av de barna som døde. Etter den tid overtok sykehusene, og frem til midten av 80-tallet var praksis en annen.

Alene på sykehuset

Mens disse barna tidligere ble lagt i en egen grav eller sammen med en voksen, havnet de nå i anonyme graver. Foreldrene fikk ikke lengre vite hvor deres barn var gravlagt, fremkommer det i en snart ti år gammel rapport fra presten Bent-Inge Misje – «Hvor ble det av mitt barn?».

– Da jeg fødte barnet, var jeg jo klar over at barnet var dødt, sier Inger Lise Balandin.

– Det var en veldig tung situasjon. Man hadde båret på et barn i syv og en halv måned og så var det plutselig ingenting, sier Inger Lise Baladin (63). Foto: Ola Karlsen / ABC Nyheter

Tenåringen var alene på sykehuset den morgenen. Ektemannen var i militæret og familien hadde heller ikke kunnet følge med ambulansen de tretten milene fra Alta til Hammerfest. Den gang tok turen minst tre timer, inkludert en tur innom helsesenteret for å ta med en mann og ferge over Kvalsundet.

– Jeg fikk styrtblødning. Det er jo for så vidt en alvorlig situasjon, men det hadde jo ikke jeg et forhold til den gang, sier hun og rister svakt med hodet.

I motsetning til flertallet ble Baladin spurt om hun ville se den døde av jordmora.

– Jeg visste ikke hva jeg ville få se, og tenkte at det var bedre å forestille seg bildet av et normalt barn. Så jeg sa nei.

– Det har jeg jo angret på i ettertid, sier hun.

Hun er ikke alene om en slik opplevelse. Svært mange ble berørt. Teorien i helsevesenet var at foreldrene ville bli ytterligere traumatisert av å se sitt døde barn og ta farvel.

Ingen nevnte gutten mer

Når Inger Lise Balandin ser tilbake på situasjonen som 63-åring, sier hun om spørsmålet som ble stilt like etter fødselen:

– Jeg kunne jo ha blitt spurt på nytt etter noen timer om jeg ville se barnet ...

Da hun noen år senere igjen var på sykehuset i Hammerfest, spurte hun legen om hva som sto i journalen om barnet.

Det hadde vært en velskapt liten gutt.

– Jeg kunne jo blitt spurt en gang til. Det hadde jo vært helt greit å oppleve, sier hun.

Først senere kom også spørsmål om hva de gjorde med barnet. Som 18-åring ble hun aldri spurt om egne ønsker etter det både tragiske og overraskende dødsfallet.

– Jeg kunne jo ha blitt spurt på nytt etter noen timer om jeg ville se barnet, mener Inger Lise Balandi. Foto: Ola Karlsen

– Det var ingen som nevnte mitt barn etter det, i forhold til hvordan ting gikk, sier hun.

En tante kom derimot på besøk og spurte om hun visste hva de ville gjøre med guttens kropp – om den ble brent eller noe annet.

– Det var jo en tung tanke at det skulle bli betraktet som avfall. I mitt hode var det ikke ukjent at man brukte å begrave dødfødte barn i andre graver. Jeg lå den uken og så i avisa. Den uka var det en eldre mann i Hammerfest som døde, så det var egentlig en trøst for meg at barnet lå der. Jeg trodde barnet lå der.

– Jeg måtte, ut fra den tiden, lage meg en historie og et bilde som var greit for meg, forteller Balandin.

Les saken: Helene mistet det umistelige

Minst 45.000 døde barn

Det var først i 1967 at det ble opprettet et fødselsregister i Norge. Det året ble det notert 1572 såkalt peri­natalt døde barn. Fram til praksisen opphørte i 1985 er det der registrert nesten 20.000 barn som døde før den første uken var omme.

Hvis man går ut fra at det i de 16 årene som gikk før registeret kom på plass ikke var færre i samme situasjon, så er det snakk om ytterligere minst 25.000 tilfeller.

Tilsammen tok med andre ord sykehusene hånd om minst 45.000 barn fra 1950 til 1985 da helsevesenets tenkemåte rundt sorg igjen hadde endret seg.

– Man må sette hendelsen inn i et bilde av hvordan samfunnet var, sier Inger Lise Baladin. I dag arbeider hun som klinikksjef for psykisk helsevern og rus ved Finnmarkssykehuset, og kan også se situasjonen fra helsevesenets side.

Balandin, som i dag jobber som klinikksjef ved Finnmarkssykehuset, klarer nå å se situasjonen fra helsevesenets side. Foto: Ola Karlsen

– I ettertid ser jeg at vi var en del av systemet som var da. Kanskje var tanken at det beste var å ikke prate om barnet fordi det kunne gjøre vondt verre. Men man føler seg jo litt fattig i en slik situasjon, sier hun.

– Jeg tror det er tyngre å miste et barn som har levd, som du har møtt i live. Da har du også fått dén relasjonen til ungen. Og så har jeg ingen bitterhet i forhold til helsevesenet på den tiden. De som jobbet der, de gjorde det riktige ut fra den tiden.

Brukte dødt barn politisk

Som privatperson og klinikksjef er hun glad pasienter følges opp på en helt annerledes måte, hvor fødende både involveres og har sine nærmeste rundt seg. Inger Lise Baladin har også i mange år vært politiker, både lokalt og som vararepresentant på Stortinget for Arbeiderpartiet.

I desember 2006 var debatten om Klinikk Alta tilspisset, og Inger Lise Balandin fortalte sin historie på et folkemøte i Hammerfest. Faksimile: Finnmark Dagblad 9. desember 2006

I 2006 var hun fylkesråd og satt i styret for Helse Finnmark. Under et folkemøte i Hammerfest ble hun provosert da byens politikere med Ap-ordføreren i spissen, argumenterte sterkt mot at det skulle bygges en klinikk i Alta. Hun fortalte da sin egen historie om hvordan det var å komme for sent fram til sykehuset i Hammerfest.

«Finnmark Dagblad» brukte hele førstesiden. Med bilde av Balandin slo de opp 9. desember: «Trakk dødt barn inn i sykehusdebatt». Den private historien og det store avisoppslaget vakte stor oppmerksomhet. Senere ba både redaktøren og ordføreren om unnskyldning.

– Men jeg har i ettertid tenkt at det var faktisk det jeg gjorde. Jeg brukte mitt eksempel for å vise et viere perspektiv, sier Balandin nå.

Hennes egne erfaringer har vært viktige for virket som politiker og samfunnsengasjert.

– Jeg har prøvd å være med å utvikle et annet samfunn med mer åpenhet og respekt i forhold til det å være ung og gravid, sier hun.

Sto skolerett

Det er også en annen opplevelse som sitter i henne – møtet hun hadde som nygravid 17-åring med en markant kristen lokal lege i Alta. Hans første spørsmål handlet ikke om tilstanden, men: «Er du gift?» Hun vil gjerne ha gitt sitt bidrag til at unge jenter ikke lenger må stå skolerett.

– Der har det nok skjedd en positiv utvikling.

Selv har Balandin tre friske voksne sønner, hvorav to ble født kort tid etter tapet, og fem barnebarn. Ekteparet var gift i mer enn førti år før mannen døde av kreft for få år siden. Hun har vurdert å sette opp et felles minnested for ham og gutten de mistet, men har latt det være med tanken.

– Selv om du har mistet et barn, så bærer du jo hele tiden det med deg. Det blir jo aldri borte. Men det har gått så mange år. Ting kan hvile slik de er. Sånn tenker jeg i dag, sier Inger Lise Balandin.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
19:53 California-par fikk livsvarig for tortur av egne barn19:00 Avsporet godstog kan rase ned på hus i Sverige18:31 20 år siden massakren på Columbine18:23 Røde Kors: Roligste påske på fem år18:19 Trump hyller libysk krigsherre17:53 Fransk toppolitiker tapte injuriesøksmål17:41 To personer lettere skadd i saksangrep i Oslo16:42 Kim og Putin møtes i Vladivostok16:23 Barn satt fast i handlevogn16:01 Demokratene krever usladdet Mueller-rapport15:57 To av tre nordmenn mener barn av IS-krigere bør hentes hjem15:52 Djokovic med sjokktap i Monte Carlo14:49 Brannen på Løvstakken i Bergen er under kontroll14:49 Mange vil ha bedre kontroll med snøscootere14:44 To mistenkte spioner fra Emiratene er pågrepet i Tyrkia14:27 TV 4: IS-kriger Michael Skråmos barn kan hentes til Irak14:24 Demonstrasjoner ved Heathrow roligere enn fryktet14:04 180.000 bier i Notre-Dame er funnet i live14:02 SVT: Lundqvist står i mål for Sverige i VM13:38 Klopp føler med City13:30 Økning for Turistforeningen i Sylan og Trollheimen13:06 EU fordømmer drap på journalist i Nord-Irland12:57 Avis: Hazard blir Real-klar om få dager12:51 De superrikes katedral-donasjoner høster kraftig kritikk12:43 Indisk mann kappet av seg fingeren etter å ha stemt på feil parti12:35 Egyptere stemmer over grunnlovsendring som lar Sisi sitte til 203012:34 Tønnesen klar til dyst i Europa12:07 Russland mener Mueller-rapporten ikke beviser innblanding12:05 Norge møter Sør-Afrika i VM-generalprøve11:57 Kvinnelig journalist drept i opptøyer i Nord-Irland11:50 Equinor og partnerne investerer milliarder i Aserbajdsjan11:49 Solskjær med tøffe krav til spillerne: – Noen trenger en virkelighetssjekk11:28 Fransk politi ber om hastemøte etter flere selvmord blant politifolk11:16 Protestbevegelsen i Sudan skal kunngjøre sivilt styre11:08 Hest berget opp av isen med helikopter på Finnskogen11:00 Fernando flyktet fra Venezuela: – Absolutt alt der er korrupt10:53 MLS skal utvides til 30 lag10:44 Taliban-samtaler utsatt på ubestemt tid10:17 Capitals' nøkkelspiller Oshie skadd10:13 Macron møter UNESCO om Notre-Dame09:58 FN evakuerer flyktninger fra Libya09:48 Everton-sjefen advarer Solskjær: – Vi kan gjøre det virkelig tøft for dem09:35 13 døde da kirketak kollapset i Sør-Afrika09:29 Redd Barna: Hent barna hjem fra Syria09:13 Ajax-spillerne får frihelg foran Tottenham-møte08:55 Ramsey kan ha spilt sin siste Arsenal-kamp08:36 Elev i Bangladesh skal ha blitt brent i hjel på ordre fra rektor08:34 Folk bes om å samle jervebæsj08:21 Riise møtte Messi i 2007: – Prestert på dette nivået i 10-15 år08:18 Ecuadors eks-utenriksminister anklages for oppvigleri og kobles til WikiLeaks08:00 Statue av Johnny Cash skal opp i kongressen06:20 Trump skal møte Japans kommende keiser06:00 Søstre trygler om hjelp etter flukt fra Saudi-Arabia05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:27 Strid om hva Mueller-rapporten forteller om Trump05:05 Fange fikk penger fra Nav mens han var på rømmen fra fengsel04:44 Uber har sikret investeringer i milliardklassen04:29 Russebråk flere steder i landet03:26 92-åring tiltalt for å ha vært SS-vakt i Tyskland03:02 Mann dømt til fengsel for å laste ned overgrepsmateriale av barn02:45 Andersen ferdig i Sør-Korea02:03 Tre turister havnet i havet – tankskip etterforskes01:42 Malis statsminister trekker seg01:33 Mann til sykehus etter MC-ulykke01:19 Økning i antall bekymringsmeldinger til barnevernet i Oslo00:24 Trump sier han kunne sparket alle i Russland-etterforskningen00:05 Chelsea til semifinale i europaligaen tross hjemmekluss, frisparkperle roet Arsenal-nervene23:44 USA sender diplomat til Sudan som ny utsending22:57 Politiet betegner dødsfall i Ski som mistenkelig22:50 Demonstranter omringer hærens hovedkvarter i Khartoum22:11 Lottomillionær: – Trodde det var telefonsalg21:19 – Fortsatt vestlig ønsketenkning om Kina21:08 The North Face-team fryktes omkommet i snøskred20:52 Facebook samlet data om 1,5 millioner brukere20:03 Tre turister havnet i havet – tankskip etterforskes19:05 Temperaturen bikket 20 grader i Østfold skjærtorsdag18:46 Politiet tror kortslutning utløste brannen i Notre-Dame17:32 Seks personer innbrakt på glattcelle etter bråk i Strömstad17:28 Skrev «hjelp» i gjørma - her blir de reddet fra ødemarken17:20 HRW: Omfattende tortur av fanger i Mosul16:51 Bilfører slo bilfører i ansiktet etter kollisjon på Rena16:37 To skadd i motocrossulykke i Hedmark16:17 Mosambik: Nødhjelp er kun nest best14:41 Over 200 drept i kamper om Libyas hovedstad14:31 Kvinne omkom i trafikkulykke i Oppland14:26 Rapport: Trump forsøkte å ta kontroll over Mueller-etterforskningen14:10 Båtbrann i Gandsfjorden i Rogaland13:25 Isbjørn på ville veier havnet i landsby 700 kilometer hjemmefra12:16 Diplomaten som ble krimforfatter og «løste» Palmemordet12:08 Snøscooter kjørte inn i et tre i Trøndelag11:54 Påsketuren gikk ikke helt som planlagt: – Hun satt nok i andre tanker11:01 Mann pågrepet med bensin i katedral i New York08:51 Ivanka Trump sier hun avviste farens forslag om toppjobb i Verdensbanken08:50 Stortingsrepresentant vil at staten skal hjelpe skoler med svake resultater08:35 Ajax fra RBK-tap til Europa-sensasjon på under to år07:26 Jordskjelv ryster Taiwan07:16 Minst 14 drept i angrep på buss i Pakistan07:00 Ny meningsmåling: Amerikanere ikke klare for å frikjenne Trump06:40 Statlig radiostasjon: 60 omkom i tordenvær i India
Siste nytt
19:53VerdenCalifornia-par fikk livsvarig for tortur av egne barn19:00VerdenAvsporet godstog kan rase ned på hus i Sverige18:31Verden20 år siden massakren på Columbine18:23NorgeRøde Kors: Roligste påske på fem år18:19VerdenTrump hyller libysk krigsherre17:53VerdenFransk toppolitiker tapte injuriesøksmål17:41NorgeTo personer lettere skadd i saksangrep i Oslo16:42VerdenKim og Putin møtes i Vladivostok16:23NorgeBarn satt fast i handlevogn16:01VerdenDemokratene krever usladdet Mueller-rapport15:57NorgeTo av tre nordmenn mener barn av IS-krigere bør hentes hjem15:52SportDjokovic med sjokktap i Monte Carlo14:49NorgeBrannen på Løvstakken i Bergen er under kontroll14:49NorgeMange vil ha bedre kontroll med snøscootere14:44VerdenTo mistenkte spioner fra Emiratene er pågrepet i Tyrkia14:27VerdenTV 4: IS-kriger Michael Skråmos barn kan hentes til Irak14:24VerdenDemonstrasjoner ved Heathrow roligere enn fryktet14:04Verden180.000 bier i Notre-Dame er funnet i live14:02SportSVT: Lundqvist står i mål for Sverige i VM13:38SportKlopp føler med City13:30NorgeØkning for Turistforeningen i Sylan og Trollheimen13:06VerdenEU fordømmer drap på journalist i Nord-Irland12:57SportAvis: Hazard blir Real-klar om få dager12:51VerdenDe superrikes katedral-donasjoner høster kraftig kritikk12:43VerdenIndisk mann kappet av seg fingeren etter å ha stemt på feil parti12:35VerdenEgyptere stemmer over grunnlovsendring som lar Sisi sitte til 203012:34SportTønnesen klar til dyst i Europa12:07VerdenRussland mener Mueller-rapporten ikke beviser innblanding12:05SportNorge møter Sør-Afrika i VM-generalprøve11:57VerdenKvinnelig journalist drept i opptøyer i Nord-Irland11:50NorgeEquinor og partnerne investerer milliarder i Aserbajdsjan11:49SportSolskjær med tøffe krav til spillerne: – Noen trenger en virkelighetssjekk11:28VerdenFransk politi ber om hastemøte etter flere selvmord blant politifolk11:16VerdenProtestbevegelsen i Sudan skal kunngjøre sivilt styre11:08NorgeHest berget opp av isen med helikopter på Finnskogen11:00VerdenFernando flyktet fra Venezuela: – Absolutt alt der er korrupt10:53SportMLS skal utvides til 30 lag10:44VerdenTaliban-samtaler utsatt på ubestemt tid10:17SportCapitals' nøkkelspiller Oshie skadd10:13VerdenMacron møter UNESCO om Notre-Dame09:58VerdenFN evakuerer flyktninger fra Libya09:48SportEverton-sjefen advarer Solskjær: – Vi kan gjøre det virkelig tøft for dem09:35Verden13 døde da kirketak kollapset i Sør-Afrika09:29VerdenRedd Barna: Hent barna hjem fra Syria09:13SportAjax-spillerne får frihelg foran Tottenham-møte08:55SportRamsey kan ha spilt sin siste Arsenal-kamp08:36VerdenElev i Bangladesh skal ha blitt brent i hjel på ordre fra rektor08:34NorgeFolk bes om å samle jervebæsj08:21SportRiise møtte Messi i 2007: – Prestert på dette nivået i 10-15 år08:18VerdenEcuadors eks-utenriksminister anklages for oppvigleri og kobles til WikiLeaks08:00VerdenStatue av Johnny Cash skal opp i kongressen06:20VerdenTrump skal møte Japans kommende keiser06:00VerdenSøstre trygler om hjelp etter flukt fra Saudi-Arabia05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:27VerdenStrid om hva Mueller-rapporten forteller om Trump05:05NorgeFange fikk penger fra Nav mens han var på rømmen fra fengsel04:44VerdenUber har sikret investeringer i milliardklassen04:29NorgeRussebråk flere steder i landet03:26Verden92-åring tiltalt for å ha vært SS-vakt i Tyskland03:02NorgeMann dømt til fengsel for å laste ned overgrepsmateriale av barn02:45SportAndersen ferdig i Sør-Korea02:03NorgeTre turister havnet i havet – tankskip etterforskes01:42VerdenMalis statsminister trekker seg01:33NorgeMann til sykehus etter MC-ulykke01:19NorgeØkning i antall bekymringsmeldinger til barnevernet i Oslo00:24VerdenTrump sier han kunne sparket alle i Russland-etterforskningen00:05SportChelsea til semifinale i europaligaen tross hjemmekluss, frisparkperle roet Arsenal-nervene23:44VerdenUSA sender diplomat til Sudan som ny utsending22:57NorgePolitiet betegner dødsfall i Ski som mistenkelig22:50VerdenDemonstranter omringer hærens hovedkvarter i Khartoum22:11NorgeLottomillionær: – Trodde det var telefonsalg21:19Verden– Fortsatt vestlig ønsketenkning om Kina21:08VerdenThe North Face-team fryktes omkommet i snøskred20:52VerdenFacebook samlet data om 1,5 millioner brukere20:03NorgeTre turister havnet i havet – tankskip etterforskes19:05NorgeTemperaturen bikket 20 grader i Østfold skjærtorsdag18:46VerdenPolitiet tror kortslutning utløste brannen i Notre-Dame17:32NorgeSeks personer innbrakt på glattcelle etter bråk i Strömstad17:28VerdenSkrev «hjelp» i gjørma - her blir de reddet fra ødemarken17:20VerdenHRW: Omfattende tortur av fanger i Mosul16:51NorgeBilfører slo bilfører i ansiktet etter kollisjon på Rena16:37NorgeTo skadd i motocrossulykke i Hedmark16:17StemmerMosambik: Nødhjelp er kun nest best14:41VerdenOver 200 drept i kamper om Libyas hovedstad14:31NorgeKvinne omkom i trafikkulykke i Oppland14:26VerdenRapport: Trump forsøkte å ta kontroll over Mueller-etterforskningen14:10NorgeBåtbrann i Gandsfjorden i Rogaland13:25VerdenIsbjørn på ville veier havnet i landsby 700 kilometer hjemmefra12:16KulturDiplomaten som ble krimforfatter og «løste» Palmemordet12:08NorgeSnøscooter kjørte inn i et tre i Trøndelag11:54NorgePåsketuren gikk ikke helt som planlagt: – Hun satt nok i andre tanker11:01VerdenMann pågrepet med bensin i katedral i New York08:51VerdenIvanka Trump sier hun avviste farens forslag om toppjobb i Verdensbanken08:50NorgeStortingsrepresentant vil at staten skal hjelpe skoler med svake resultater08:35SportAjax fra RBK-tap til Europa-sensasjon på under to år07:26VerdenJordskjelv ryster Taiwan07:16VerdenMinst 14 drept i angrep på buss i Pakistan07:00VerdenNy meningsmåling: Amerikanere ikke klare for å frikjenne Trump06:40VerdenStatlig radiostasjon: 60 omkom i tordenvær i India
Populært