Klagestorm mot barnebok om homofil kanin

Video: Boken ble laget på bestilling av talkshow-verten John Oliver. I løpet av intervjuet med Ellen Degeneres ble boken en bestselger.

I en bestselgende barnebok forelsker kaninen Marlon Bundo seg i en annen guttekanin. Det har falt flere foreldre tungt for brystet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I familien til USAs visepresident Mike Pence er det hverken hund eller katt som er deres firbente venn, men en kanin ved navn Marlon Bundo. Og som seg hør og bør for et kjendis-kjæledyr har også selvfølgelig Bundo sin egen Instagram-konto med over 30.000 følgere.

I fjor høst ga visepresidentens datter Charlotte Pence ut barneboken «Marlon Bundo’s A Day in the Life of the Vice President». Her får vi en innføring i kaninens avslappede liv innenfor både familiens fire vegger og Det hvite hus.

(Saken fortsetter under)

Visepresident Mike Pence og kona Karen holder familiens firbente kjæledyr, kaninen Marlon Bundo, under en pressekonferanse i Det hvite hus i mai 2017. Foto: AP / Carolyn Kaster
Visepresident Mike Pence og kona Karen holder familiens firbente kjæledyr, kaninen Marlon Bundo, under en pressekonferanse i Det hvite hus i mai 2017. Foto: AP / Carolyn Kaster

Men like etter dukket opp en annen bok på markedet med den hvite og sorte kaninen i hovedrollen, «A Day in the Life of Marlon Bundo». Men forfatter Jill Twiss serverte en egen vri: Her forelsker nemlig Marlon seg i en annen guttekanin.

Les også: Ropstad taus om homofile prester

Transbarn på klagetoppen

Boken, som ble til på bestilling fra komikeren John Oliver, ble lansert som en motvekt til det Oliver mener er Mike Pences negative syn på homofile og lesbiske. Dn romantiske historien sjarmerte amerikanerne i senk. Huffington Post kunne melde at boken gikk til topps på både barneboklisten og den totale bestselgerlisten til nettgiganten Amazon. Flere kaninsteg bak lå Pence-familiens bok.

"A Day in the Life of Marlon Bundo" finnes tilgjengelig - foreløpig kun på engelsk - i enkelte butikker her i Norge, blant annet Outland.
"A Day in the Life of Marlon Bundo" finnes tilgjengelig - foreløpig kun på engelsk - i enkelte butikker her i Norge, blant annet Outland.

Nå skriver Gaystar News at boken om Marlon og guttekjæresten hans har skapt reaksjoner fra en rekke foreldre.

Det var Gaysir som først omtalte saken her hjemme.

Ifølge nettavisen Gaystar News har American Library Association så langt mottatt 347 klager på historien om den homofile kaninen, med ønsker om at skoler og bibliotek sporenstreks fjerner boken fra sine samlinger.

Det er ellers verdt å nevne at homofile Marlon ikke befinner seg øverst på klagetoppen. Der finner vi nemlig Alex Ginos bok «George» (2015) som handler om et transbarn.

Inntektene av homofile Marlons boksalg går uavkortet til Trevor Project, som jobber for lesbiske og homofiles rettigheter, og til AIDS-forskning. Pence-familien på sin side donerer bokinntektene til Tracy’s Kids, et kunstprogram for barn med kreft.

Les også: Gresk biskop dømt for å ha egget til vold mot homofile

Homofile eventyr i barnehager

Her hjemme har det ikke alltid vært problemfritt å skulle introdusere bøker for barn der noen forelsker i en annen av samme kjønn. I 2010 publiserte Vårt Land en artikkel om at Stoltenberg-regjeringen ba barnehager ta i bruk eventyrbøker som gjenspeiler det seksuelle mangfoldet. Det fikk Frp-politiker Solveig Horne til å twitre «Lurer på om det er helt greit at barnehagene leser homoeventyr for små barn?».

Da Horne tre år senere ble utnevnt til barne- og likestillingsminister i den nybakte Solberg-regjeringen, ble hun spurt av VG om hun angret meldingen.

– Jeg kan ikke gå rundt og angre på det, for det er mange rare ting vi kanskje sier i løpet av et liv. Jeg står inne for at jeg stilte det spørsmålet for tre år siden, sa Horne den gang.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden