– Vi har skapt en kultur der det er gjengs å «ghoste»

Ghosting innebærer at daten din plutselig slutter å svare på meldinger, uten noen forklaring. Det er et fenomen de fleste norske single kjenner igjen. Illustrasjonsfoto: Shutterstock/NTB Scanpix
Ghosting innebærer at daten din plutselig slutter å svare på meldinger, uten noen forklaring. Det er et fenomen de fleste norske single kjenner igjen. Illustrasjonsfoto: Shutterstock/NTB Scanpix

Psykolog mener de som ghoster andre synes selv det er ubehagelig å snakke om og mangler trening i å tåle ubehagelige følelser. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Begrepet er nytt, men fenomenet i seg selv er velkjent nok for de av oss som har noen år med dating på baken:

Du har møtt noen du har flørtet med enten via en datingapp eller sjekkeside på nettet. Dere møtes og for din del har du inntrykk av at det var vellykket. Du ser frem til å møte vedkommende igjen for å se om det ikke kan utvikle seg til noe mer. Men, der det tidligere var tett mellom meldinger og SMS, blir du nå møtt med fullstendig taushet.

Du er blitt «ghostet».

Seks av ti har ghostet daten

«Ghosting» betyr at du blir dumpet uten så mye som et ord. Daten din rett og slett slutter å svare på henvendelser eller ta kontakt med deg. Og det blir stadig vanligere. Datingappen happn har gjennomført en undersøkelse som viser at 79 prosent av deres brukere er blitt utsatt for ghosting en eller flere ganger.

Seks av ti svarer at de selv har ghostet andre – 18 prosent oppgir at det var med vitende og vilje, mens 43 hevder det ikke var meningen.

– Tidligere var det vanligst å treffe en potensiell partner gjennom familie, venner eller kolleger. I dag skjer det stadig mer digitalt. Men hvordan vi oppfører oss overfor hverandre i appene, skiller seg ikke merkbart fra det virkelige livet, sier Eugénie Legendre, global kommunikasjonsansvarlig i happn, i en pressemelding.

Les også: Kjæresten min vil ikke sove i samme seng. Hva skal jeg gjøre?

(Saken fortsetter under)

Det virker kanskje som en enkel løsning å bare forsvinne stille når man er misfornøyd med en date. Men det er sjeldent noe særlig for den som blir ghostet. Illustrasjonsfoto: Shutterstock/NTB Scanpix
Det virker kanskje som en enkel løsning å bare forsvinne stille når man er misfornøyd med en date. Men det er sjeldent noe særlig for den som blir ghostet. Illustrasjonsfoto: Shutterstock/NTB Scanpix

Produkt av vår digitale tidsalder

Psykolog Danielle Legland sier til ABC Nyheter at årsaken til at såpass mange har opplevd ghosting, først og fremst kan være en respons på at datingapper i stor grad muliggjør at man kjapt kan velge bort en person som ikke virker interessant.

Psykolog Danielle Legland. Foto: Kathleen Buer / ABC Nyheter
Psykolog Danielle Legland. Foto: Kathleen Buer / ABC Nyheter

– Dette kan være med på å skape en «swipe-kultur» som overføres til livet utenfor skjermen. Selv om det er enighet om at ghosting ikke er en ålreit måte å dumpe noen på, har vi likevel skapt en kultur hvor det er gjengs å «ghoste».

– Begrepet har på rekordtid sneket seg inn i vokabularet vårt, og en bakside av det er at det kan bli mer normalisert, fortsetter hun.

Les også: Hva skal jeg gjøre med min kjærestes eks?

Fanget i tankekvern

I et intervju med KK beskriver gestalterapeut Bianca Schmidt ghosting som en vond opplevelse for de som blir utsatt for det.

– Ghosting er potensielt en av de slemmeste måtene å dumpe noen på, sier Schmidt.

Hun mener den som er blitt ghostet kan komme til å sitte igjen med mange spørsmål når noen bare forsvinner ut av bildet – er vedkommende syk, vil ikke vedkommende mer, har det skjedd noe?

– Du kan bli sittende fast i en kvern av tanker om hva som skjedde. Det igjen kan gjøre deg helt hektet på denne personen, og det kan være vanskelige å komme ut av, også om du i utgangspunktet ikke så på ham som drømmemannen. Du lurer, håper, tror og drømmer, og det tar lang tid å gi slipp og bli ferdig med ham, forklarer Schmidt.

Spør psykologen: Er det feil å forvente at barna mine støtter meg etter bruddet?

Kilde til ufortjent selvkritikk

Danielle Legland tror mange som bruker denne metoden til å avslutte en date, gjør det fordi de tror at det er en skånsom måte å gjøre det på.

– Kanskje tenker de at man ikke fornærmer den andre med alt som er «galt», eller at det blir mindre pinlig. Det er etter min mening feil. Det er vondt å bli sittende igjen uten noen åpenbar årsak til at man har blitt avvist, fordi man i søken etter svar kan vende pendelen mot seg selv og egne negative kvaliteter.

– Jeg tror ghosting ofte handler om at man egentlig syns det er ubehagelig å snakke om følelser, eller at de ikke har trening i å tåle ubehagelige følelser, avslutter psykolog Legland.

Syv nye ord på dårlig dating-oppførsel

1. «Pocketing»
Datingen går som en dans, og du er forelsket. Men hvorfor blir du aldri presentert for venner eller familie? Du har antakelig blitt parkert i lommen.
2. «Orbiting»
Du har blitt «ghostet», men vedkommende sirkler fortsatt rundt i dine sosiale kanaler. Du får likes og kommentarer, men ellers er den personlige relasjonen deres død. Orbiting innebærer å kretse
rundt noe. Den du har datet, kretser rett og slett fortsatt rundt deg på sosiale medier uten annen kontakt.
3. «Phubbing»
Mens dere har en samtale gående, merker du at daten flytter oppmerksomheten fra deg til telefonen. Du har blitt utsatt for «phubbing». Det er en sammenslåing av de engelske ordene
«phone» og «snubbing», som betyr å neglisjere.
4. «Ubåting»
Et begrep som kommer fra det engelske «submarining». Det beskriver at noen du har hatt kontakt med, plutselig avslutter all kontakt, og senere tar opp igjen kontakten som om ingenting var skjedd. Akkurat som en ubåt som forsvinner for siden å komme opp til overflaten igjen.
5. «Monkeying»
En person som kaster seg mellom relasjoner. Uttrykket kommer fra aper som slenger seg i lianer. På samme måte slenger personen seg mellom relasjoner uten å blunke.

6. Spørrestreik
Et nyord fra Sverige i 2016 som går ut på å slutte å stille spørsmål til daten sin. Stadig flere kvinner blir oppmerksom på at de ofte er den pådrivende parten i heteroseksuelle samtaler. En løsning på dette er å slutte å stille spørsmål.
7. Zombieing
Når en eks plutselig tar kontakt igjen og du blir kastet tilbake i en følelsesstorm, som en zombie.

Kilde: Happn

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden