– Krever en viss galskap for å drive med dette

De utsetter seg selv for iskulde flere dager i strekk, besvimer under marsjer i sommervarme og ligger timevis på bar bakke med våpenet klart. Alt for å føle hvordan det egentlig var under andre verdenskrig.

Av 2. mars 2019

I en gammel brakke på Østlandet er det samlet et titalls unge menn. Her skal de ha treningsleir en hel helg, med disiplinen mange av dem allerede har opplevd i Forsvaret. Alle er kledd i tro kopier av uniformer fra 40-tallet, med SS-logo på kragen og swastika på beltet. Men dette er ikke nazister - det er rollespillere.

Rollespillforeningen «Frontkjemperne - WWII Living History» portretterer nordmenn som valgte å kjempe for det tyske militæret under andre verdenskrig. Helt spesifikt er det SS-Panzergrenadier Regiment 23 «Norge» gruppen spiller.

Hadde en tilfeldig person ramlet innom brakkene til rollespillet, kunne man lett trodd at man hadde blitt transportert nesten 80 år tilbake i tid, til et tyskokkupert Norge. Men vi er i 2019.

Stian Dahl (til høyre) var med å starte opp «Frontkjemperne». Han håper miljøet for historisk rollespill vil vokse i Norge. Foto: Foreningen «Frontkjemperne»
Stian Dahl (til høyre) var med å starte opp «Frontkjemperne». Han håper miljøet for historisk rollespill vil vokse i Norge. Foto: Foreningen «Frontkjemperne»

«Levende historie»

Stian Dahl (25) var med på å starte rollespillforeningen i 2014. Da hadde han allerede rollespilt i tre år og var dypt interessert i andre verdenskrig.

– I USA kaller de det for «reenactment». Men her i Europa kaller vi det «living history», eller «levende historie» på norsk, forklarer Dahl til ABC Nyheter.

Som navnet tilsier levendegjør rollespillerne historiske perioder ved hjelp av tidsriktige klær, områder, utstyr, mat, talemåter, bebyggelse og hendelser.

Interessen for andre verdenskrig kom til Dahl allerede som liten. Han tilbrakte mange somre hos morfaren sin, en mann som opplevde tvangsevakueringen av Finnmark. Han hadde mange fortellinger å dele med barnebarnet sitt om tida da Norge var tyskokkupert land.

– Vi var i Finnmark hver sommer da jeg var liten, og jeg fikk høre masse historier fra ham. Hver gang vi var ute på fisketur var det gamle, tyske bunkere overalt. Jeg løp rundt og fant alt mulig rart som var igjen fra krigen. Så vokste det derfra.

(Saken fortsetter under)

VIDEO: I 2015 ble det oppdaget en unik film fra andre verdenskrig som viser Finnmark i flammer høsten 1944. Gjensynet vekket minner for de som opplevde frigjøringen av Kirkenes.

Da han ble litt eldre, begynte Stian Dahl aktivt å oppsøke og samle på gjenstander fra krigen. Han ble en reinspikka samler. Rundt samme tid begynte han med paintball, og det naturlige avkommet til de to aktivitetene ble historisk rollespill.

På et forum for samlere møtte han en likesinnet i Leander Haslerud. I likhet med Dahl la Haslerud ut bilder av gjenstander han hadde funnet og fotografier av seg selv ikledd gamle uniformer. De to slo seg sammen for å starte foreningen «Frontkjemperne» i 2014.

– Det var bare oss to veldig lenge, ler Dahl.

Les også : Krigshistorisk område i Narvik fredes

Populært

SS-Panzergrenadier Regiment 23 «Norge»

Foreningen valgte å spille frontkjempere, et betent valg av roller. Det var ikke enkelt, men likevel falt det seg mest naturlig på grunn av én avgjørende faktor: alle i foreningen kunne kun snakke norsk.

Dahl forklarer at en stor del av innlevelsen er å prøve å gjøre alt på helt riktig måte. Gruppa er enormt detaljorientert, og alt skal være riktig - helt ned til hvilken gassmaske-beholder man har. Noe så vesentlig som språket de snakker, kan derfor ikke vike fra virkeligheten.

– Det har også kommet mange flere bøker om frontkjemperne i det siste. Så det er gode kilder for oss å bruke for å vite hva slags utstyr de hadde, hvor de var og hva som skjedde hvor, forteller Dahl. Han legger til:

– Hvis man velger en obskur avdeling det ikke finnes bildemateriell av eller historiske fortellinger om, får du ikke gjort det riktig.

(Saken fortsetter under)

«Frontkjemperne» gjenskaper andre verdenskrig på virkelighetstro som mulig. Foto: Foreningen «Frontkjemperne»
«Frontkjemperne» gjenskaper andre verdenskrig på virkelighetstro som mulig. Foto: Foreningen «Frontkjemperne»

Han tror også at norske motstandsmenn hadde vært morsomt å rollespille, men at det er visse begrensninger når man kommer til hva man egentlig kan gjøre ut av det.

– At vi er en organisert gruppe gjør det litt vanskelig å gjenskape de norske motstandsmennene. Man kan jo sitte to stykker ute i skogen og lage radiostasjon, men hvordan skal du gjenskape å gjemme deg rundt i bebyggelser og komme deg forbi sikkerhetspunkter? Det er jo fronten som er det enkleste å gjøre.

Rollespillforeningen har ingen bånd til nynazistiske organisasjoner, og støtter ikke nazisitiske idealer, og Dahl er ærlig på at han er nervøs for at hobbyen deres skal oppleveles feil. Han presiserer:

– Vi gjør dette fordi vi er interessert i historie, ikke for å gjenopplive verken krig eller nazisme.

Les også : Bombe fra andre verdenskrig sprengt i Finnmark

«Frontkjemperne» er opptatt av å finne steder som ser relativt like ut som de gjorde på 40-tallet. Foto: Foreningen «Frontkjemperne»
«Frontkjemperne» er opptatt av å finne steder som ser relativt like ut som de gjorde på 40-tallet. Foto: Foreningen «Frontkjemperne»

Møtes flere ganger i året

Foreningen prøver å samle troppen til treff så ofte som mulig, og på det meste sees de månedlig. På treffene er man i karakter fra morgen til kveld, hele helgen, og gjennomfører militær trening slik de ville gjort på 40-tallet, med tilhørende disiplin.

– De vanligste treffene vi har nå er rekruttskoletreff. Da går vi gjennom de grunnleggende ferdighetene og språk, for å gjøre det mest mulig riktig når vi først er med andre.

Miljøet for «levende historie» er ikke stort i Norge, og vanligvis rollespiller foreningen alene. En gang i året får de derimot besøk fra flere europeiske land:

– Hver januar har vi et treff som kalles Rückzug von Novgorod, og da kommer det folk fra Norge, Sverige, Nederland, Belgia og Danmark. Det er gøy - eller, det er ikke gøy, da, ler Dahl.

Han sikter til at rollespillerne er ute på slagmarken i iskulde i ti hele dager under treffet. Det er lite søvn, lite mat og lite varme.

– Du får jo ikke frykten på kroppen på samme måte, det gjør du jo ikke. Men du blir sliten, trøtt, kald og sulten, og du får oppleve hvordan det var å leve i det ubrukelige utstyret de hadde på den tiden. Det er som å komme seg ut i skogen og leke litt egentlig, det er ikke mer enn det.

Les også : Hangarskip fra 2. verdenskrig funnet på over 5000 meters dyp

(Saken fortsetter under)

Populært
En liten pause mellom all militæropplæringen. Ikke en mobil i syne... Foto: Foreningen «Frontkjemperne»
En liten pause mellom all militæropplæringen. Ikke en mobil i syne... Foto: Foreningen «Frontkjemperne»

Viktig å få det så riktig som mulig

Det er helt avgjørende for Dahl at alt er så tett opp mot den faktiske historien som mulig. Foreningen gjenskaper reelle slag og hendelser, og da er det viktig å ta hensyn til alle faktorer. Det må være riktig årstid, riktige våpen, riktig utstyr og bekledning. Og ikke minst: riktige rasjoneringer.

Selv på en ti dager lang marsj midt på sommeren, i unormalt varme temperaturer, tok foreningen med seg riktig mengde mat og drikke - altså ganske lite. Flere ble dehydrert og svimte av, men fortsatte likevel. Selv da brødet, som var ferskt da de startet turen, hadde mugnet, ble det spist opp. Akkurat som de ville gjort under krigen.

– Vi prøver å sette et veldig høyt krav til kvalitet i gruppa vår. Det er veldig mange grupper som ikke gjør det så seriøst som oss. Siden vi prøver å formidle historie, vil vi bli tatt så seriøst som mulig og gjøre det mest mulig riktig.

Les også : Kong Haakon ble presset til sitt endelige «nei»

(Saken fortsetter under)

VIDEO: Se «Frontkjemperne» servere tidsriktig mat i brakkene

Dahl og Haslerud undersøker jevnlig hvor SS-Panzergrenadier Regiment 23 «Norge» befant seg til hvilke tider i året, og legger opp treffene deretter. Om treffene ikke blir på nøyaktig samme dato, så blir det i nærheten.

– Noe som skjedde på sommeren kan vi liksom ikke gjennomføre på vinteren med vinterkamuflasje.

Nettopp antrekket og utstyret skal også være helt tidsriktig. Dahl anslår at omtrent 90 prosent av utstyret og klærne «Frontkjemperne» bruker, er reproduksjoner av orginaler. Men enkelte gjenstander er det ingen som gjenskaper godt nok. Da bruker de originale ting – eksempelvis bajonetter, gassmaskebeholdere og feltspader.

Han vet også hvilke butikker fra hvilke land som lager de beste reproduksjonene, og handler deretter:

– Støvler fra Hviterussland, jakker fra USA, belte fra Tsjekkia… Det tar veldig lang tid og er veldig kostbart å bygge opp en riktig uniform med god kvalitet.

Les også: Holocaust og andre verdenskrig ikke med i skissene til ny læreplan

«Frontkjemperne» ute i felten. De ti rollespillerne har blitt gode venner i løpet av all tiden de har tilbragt sammen. Foto: Foreningen «Frontkjemperne»
«Frontkjemperne» ute i felten. De ti rollespillerne har blitt gode venner i løpet av all tiden de har tilbragt sammen. Foto: Foreningen «Frontkjemperne»

Håper miljøet vil vokse

«Frontkjemperne» er én av fem norske foreninger som driver med historisk rollespill. Dahl håper hobbyen vil øke i popularitet, men har forståelse for at det ikke er for alle:

– Det er dessverre en dyr hobby, så mange faller av på grunn av økonomiske grunner. Også krever det jo en viss galskap for å holde på med dette her, så interessen går jo opp og ned, humrer Dahl.

Han håper at museer benytter seg av foreninger som deres, både for å levendegjøre historie for besøkende og for at foreningen skal få vist frem den litt ukjente hobbyen sin.

Dahl trekker frem Danmark og andelslandsbyen Nyvang, en liten by hvor tiden tilsynelatende har stått stille siden midten av 1900-tallet. Byen er en mye besøkt turistattraksjon, og hvert år arrangeres det en helg dedikert til Tysklands okkupasjon av byen. «Frontkjemperne» blir årlig invitert dit for å rollespille de tyske soldatene foran et par tusen publikummere.

– Det er for publikum hele helgen og begynner med at Danmark blir invadert. Det er forskjellige skuespill over hele landsbyen knyttet til dette gjennom hele dagen, forteller Dahl engasjert. Han legger til:

– Det hadde jo vært veldig kult om noe lignende ble satt opp i Norge etter hvert. Men det er jo ikke så stort her ennå, dessverre.

Les også : Ny forskning: Holocausts tre verste måneder

Soldatene må stille til oppstilling utenfor brakkene hver morgen. Her har de vært forsinket, og det vanker nok straff... Foto: Foreningen «Frontkjemperne»
Soldatene må stille til oppstilling utenfor brakkene hver morgen. Her har de vært forsinket, og det vanker nok straff... Foto: Foreningen «Frontkjemperne»

Mer fra ABC Nyheter