Meny

Fengslene der flukt er nytteløst

VIDEO: De 10 vanskeligste fengslene å flykte fra
Har du først havnet bak lås og slå i disse fengslene, kan du skyte en lang hvit pil etter muligheten til å flykte derfra.

Fengselsflukt har gjentatte ganger vist seg å ha stor underholdningsverdi i film- og TV-sammenheng. Enten det handler om inn- og utbrytning i TV-serien «Prison Break» , Andys fantastiske flukt i filmversjonen av Stephen Kings «Frihetens regn» , eller klassikeren «Papillon» fra 1973, bygget på Henri Charrières selvbiografi med samme navn.

Felles for de tre er at de alle handler om menn som alle er blitt dømt for noe de ikke har gjort, der flukt er eneste mulighet for å unnslippe en skjebne verre enn døden. Men det spørs om ikke muligheten for en lykkelig slutt ville vært så godt som umulig dersom straffen ble sonet bak murene til et av følgende fengsler:

Qincheng-fengselet (Folkerepublikken Kina)

Vakter bevokter inngangen til Qincheng-fengselet. Foto: AP

Blir du tatt på fersken i å eksempelvis stikke hånda ned i statens pengesekk eller uttale deg negativt om landets styresmakter, er muligheten stor for at du blir sendt til fengselet som skal ha verdens høyeste vakttårn.

Bygget i 1958, med god hjelp fra Sovjetunionen, er Qincheng det eneste fengselet som tilhører departementet for offentlig sikkerhet. Plassert i Changping-distriktet 3000 meter over havet, har fengselet huset en lang rekke politiske flyktninger som ble tatt inn i forbindelse med demonstrasjonene som fan sted våren og sommeren 1989.

Tadmur militærfengsel (Syria)

Ti dager etter at de erobret oldtidsbyen Palmyra fra de syriske regjeringsstyrkene, detonerte IS eksplosiver som ødela landets mest fryktede fengsel. Foto: AP

Oldtidsbyen Palmyra er berømt for sine antikke ruiner, samtidig som det var hjem for et av det syriske regimets mest brutale fengsler. Mens Bashar al-Assads far Hafez var landets president, var Tadmur beryktet for omfattende menneskerettsovergrep, grufull tortur og vilkårlige henrettelser.

Flukt herfra var så godt som umulig: Palmyra ligger midt ute i ørkenen, og eneste vei inn og ut av fengslet var gjennom en underjordisk tunnel.

Da Bashar overtok presidentembetet i 2001, stengte han fengselet. Men da folkeopprøret mot ham startet ti år senere, ble fengslet gjenåpnet. Så, i 2015, erobret IS oldtidsbyen fra Assads styrker. Ti dager senere rapporterte observatørgruppen SOHR at IS hadde detonerte eksplosiver og satt punktum for fengslets historie.

Les også:  Gleder og tragedier - hotellrommene med en historie

Federal Correctional Complex (USA)

Selv om Federal Correctional Complex i Indiana har et mnimum av vakter, er det like fullt et av de sikreste fengslene i USA. Foto: AP

Landet som liker å omtale seg selv som lederen for «Den frie verden» har intet mindre enn fire fengsler på denne topp 10-listen. På en «respektabel» 8. plass finner vi Terre Haute Federal Correctional Complex to kilometer sørvest for byen Terre Haute i Vigo County i delstaten Indiana.

USP Terre Haute er et av seks fengsler i USA som per 2016 stiller med Supermax-standard, hvilket er landets høyeste sikkerhetsnivå. Høyteknologisk sikkerhet gir seg til kjenne blant annet via 360-graders kameraer, ansiktsgjenkjenning og biometriske låser til hver enkelt celle. Fengslet huser utelukkende mannlige fanger og i 2001 ble Timothy McVeigh henrettet her for Oklahoma City-bombingen i 1995.

Fuchū-fengslet (Japan)

I dette bildet fra 1997 går en vakt en kontrollrunde i Fuchu-fengselet i Tokyo, hvor flere dødsdømte fanger sitter. Foto: Katsumi Kasahara, AP / NTB Scanpix

Med plass til 2086 fanger, omgitt av 1,8 kilometer med 5,5 meter høy mur, er

Fuchū et av Japans største fengsler. Det ble åpnet i 1935 og var i førkrigsårene først og fremst myntet på kommunistledere, medlemmer av forbudte kulter og ledere for den koreanske uavhengighetsbevegelsen.

I dag blir landets farligste fanger sendt hit for å avtjene sin straff. Ingen har til dags dato klart å flykte fra Fuchū, og informasjon om fengselsfasilitetene er en strengt bevoktet hemmelighet.

Les også:   Blant krympede hoder, nesefløyter og totempæler

Souza-Baranowski Correctional Center (USA)

Fanger tilbringer litt tid utendørs bak murene på Souza-Baranowski Correctional Center. Foto: AP/Steven Senne

Ingen fengsler skal etter sigende være mer teknologisk avansert enn Souza-Baranowski Correctional Center i den amerikanske byen Lancaster, Massachusetts. Cirka 1000 mannlige fanger sitter i fengslet som har fått sitt overvåkingsprogram utviklet av MIT. Og det skal godt gjøres å grave seg ut herfra ettersom kameraer overvåker fangene fra alle bauger og kanter 24 timer i døgnet.

Fengslet er forresten oppkalt etter offiserene James Souza og Alfred Baranowski som ble skutt og drept av en innsatt i 1972. Drapsvåpenet var blitt smuglet inn i det som den gang het Norfolk fengselskoloni av fangens kone.

Alcatraz (USA)

Alcatraz ble stengt i 1963 grunnet forfall og høye vedlikeholdskostnader. I dag er det et fengselsmuseum som anløpes av passasjerbåt flere ganger om dagen. Foto: AP/Eric Risberg

Ute i San Francisco-bukta, rett utenfor den sjarmerende amerikanske storbyen, ligger fengselet som vel må kunne sies å være et av historiens mest berømte. Alcatraz ble i 1934 omgjort fra fort til føderalt fengsel, og dets mest berømte fange må sies å være gangsterkongen Al Capone som satt her fra 1934 til 1939.

Fengselet i seg selv var en solid festning, men i tillegg sørget det iskalde vannet og de farlige strømforholdene for at fluktforsøk ble gjort med livet som innsats. I løpet av de 29 årene fengslet var i drift ble det utført 35 rømningsforsøk. 15 av de som prøvde lykken, ble drept under forsøket. Kun tre fanger klarte å rømme, men det er fremdeles uklart om de druknet eller om de faktisk klarte å ta seg over til friheten på fastlandet.

Arthur Road Jail (India)

Innenfor murene til Mumbais eldste og største fengsel er plass en luksus de færreste har mulighet til å nyte. Opprinnelig bygget for å huse 800 fanger, er Arthur Road Jail i dag «hjem» for nærmere 2000 mennesker. Da kommer det neppe som noen overraskelse at fengslet er hyppig kritisert for inhumane forhold.

Både vegger og murer skal være lydtette, og det er aldri rapport om noen vellykkede fluktforsøk fra fengselet, som flere nok vil kjenne igjen fra Gregory David Roberts prisbelønte roman «Shantaram».

La Santé-fengselet (Frankrike)

Sjeflegen ved Frankrikes mest beryktede fengsel avslørte i 2000 at tre-fire fanger delte 10 kvadratmeter med rotter og kakerlakker. Overgrep, slagsmål og selvmordsforsøk inntraff daglig. Foto: AP

Dette er et av Frankrikes mest kjente fengsler og ble bygget i 1866. Det ble snart kjent for sine giljotiner som kappet dødsdømte hoder helt frem til 1939. La Santé var moderne for mer enn 150 år siden og er i dag kjent som et av de mest brutale. Det er utformet som en ugjennomtrengelig festning, og da noen fanger forsøkte å flykte via en underjordisk kloakktunnel, oppdaget de til sin forferdelse at selv den var blokkert. Samtlige døde av kvelning der nede i mørket.

I 2000 ga fengslets tidligere sjefslege Véronique Vasseur ut en bok der hun avslørte forferdelige forhold bak murene hvor innsatte delte celle med rotter, kakerlakker og lus. Dusjing skjedde i beste fall to ganger i uken, og Vasseur fortalte om et samfunn gjennomsyret av vold, narkotika og prostitusjon.

I 2014 ble fengslet stengt for renovering, et arbeid som etter planen skal ta fem år å gjennomføre.

Les også:   De ble drept på kjærlighetens dag

Camp Delta (Cuba)

Lykke til med flukten fra Camp Delta på Cuba. Foto: AP/Brennan Linsley

Å skulle klare å flykte fra Camp Delta ville være en mildt sagt imponerende bragd, ettersom den befinner seg i hjertet av den strengt bevoktede, amerikanske militærbasen Guantanamo Bay Naval Station. Her kan fangene ha så mange som 12 voktere hver, som i sin tur følger den innsattes minste lille bevegelse 24 timer i døgnet.

Marinebasen skriver seg tilbake til 1898 og er siden 2001 benyttet som leir for fanger som er blitt pågrepet som følge av krigen mot terror. I en rapport fra desember 2006 rapporterte Global security at det var 395 fanger på Guantanamo-basen. Tre år tidligere gikk lederen for Røde Kors sin Washington-avdeling, Christophe Girod, ut og kritiserte behandlingen av fangene, til tross for en avtale som var blitt inngått mellom USA og Røde Kors.

ADX Florence (USA)

United States Penitentiary, Administrative Maximum Facility, uoffisielt kjent som ADX Florence, er et amerikansk fengsel som ligger i et kommunefritt område ved Florence i Fremont County i Colorado. Foto: Wikimedia

Gullplasseringen på listen over rømningssikre fengsler går til nok en amerikansk installasjon, nærmere bestemt ADX Florence i delstaten Colorado. Kjært barn har mange navn, og Rocky Mountains svar på Alcatraz går under kallenavn som «ADX Supermax Florence» og «Supermax».

Fengslet ble etablert i 1994, og er spesielt utformet for å unngå sikkerhetssvikt lik de som inntraff i forbindelse med Marion-affæren i 1983, der to fengselsbetjenter ble knivdrept i Marion sikkerhetsfengsel.

ADX Florence har plass til 490 innsatte, og som de andre fengslene på denne listen er det drevet etter metoder som ligger fjernt fra de vi forbinder med det norske fengselsvesenet. Etter sigende skal dette være klodens sikreste, der noen av USAs farligste kriminelle tilbringer 22-23 timer daglig på hver sin enecelle. Den ene timen de får utenfor cella, tilbringes i noe som mest av alt minner om et strengt bevoktet betonghull.

Kilder: Wikipedia , IMDb , VG , National Library of Medicine , Drammens Tidende , New York Times

Helse og livsstil
Populært