Makabre minner fra fortidens Wien

I vakre Wien kan du ta skrittet inn i de dødes rike, som her i den keiserlige krypten. Foto: Roger Grosvold
I vakre Wien kan du ta skrittet inn i de dødes rike, som her i den keiserlige krypten. Foto: Roger Grosvold

Drapsvåpen, dødsmasker og avkappede hoder, kongelige krypter og massegrav for tusenvis av pestofre; Velkommen til den mørke siden av Østerrikes hovedstad. NB: Vi advarer om enkelte sterke bilder.

WIEN, ØSTERRIKE (ABC Nyheter): Wien omtales gjerne som musikkens hovedstad med staselig operabygg, konsertsaler og orkester i verdensklasse, og byen har til alle tider virket som en magnet på noen av historiens største klassiske komponister.

Men den keiserlige hovedstaden har også en mørkere side, fjernt fra opplyste konsertsaler, som kan være vel verdt å sjekke ut for de som måtte føle for en liten pause fra byvandring, shopping og høykultur.

Barnemord og henrettelser

I Grosse Sperlgasse 24 ligger det et gammelt hus der byens dystre historie står i fokus. I Kriminalmuseets opplyste lokaler vandrer du gjennom 300 år med sensasjonelle og kriminelle handlinger. De tidvis nærgående beskrivelsene, utstillingsobjektene og åstedsbildene kan gi kalde gufs hos sarte sjeler.

Ferden starter rett på sak i et rom fylt av torturinstrumenter fra «gode gamle dager», og under glassmonter ligger våpen som ble funnet på kriminelle åsteder. Litt senere passerer du det avkappede, mumifiserte hodet til Franz Zahlheim og skjelettet til Therese Kandl som i 1808 myrdet sin ektemann.

De fleste utstillingsgjenstandene har informasjon på engelsk, og malerier på veggen illustrer flere av de kjente drapssakene som presenteres. Vi får også et innblikk i hvordan lovens lange arm har utviklet seg innen alt fra våpen og påkledning til etterforskningsmetoder.

Les også: Dyriske møter i den keiserlige hovedstaden

(Saken fortsetter under)

Utad kan Kriminalmuseum minne om et hyggelig brun pub. Innenfor er situasjonen en ganske annen. Foto: Roger Grosvold

Kriminalmuseet er ikke et sted der du tar med deg barn. Riktignok står det ingen aldersgrense på inngangsdøren og første etasje er relativt «ufarlig». Imidlertid snur situasjonen seg når du går ned til kjelleren og entrer det 20. århundre.

Her gjør fotografiet sin entré og for de med svak mage kan det være tøft å se hodeskallen til Israel Kessler som ble drept med fjorten hammerslag, mens andre vil bli sjokkert over bildet av pikebarnet Mathilde von Scheiger som ligger myrdet på sengen. På den ene veggen henger det et stort bilde av et nakent kvinnelik der vi tydelig ser at både armer og ben er skåret av.

Etter å ha passert nærgående drapsbilder, dødsmasker og ofrenes blodstenkte klær, kjennes det unektelig godt å komme ut i frisk luft igjen. Ferden ender i en vakker bakgård der det er uteservering om sommeren. Og et glass øl kan saktens smake godt etter et innholdsrikt, spennende og makabert museumsbesøk.

Les også: Hit vil ambassadørene at du reiser

Keiserkrypten under Kapusinerkirken

Gjennom testamentet etter sin død i 1618, grunnla keiserinne Anna det som skulle bli en keiserlig krypt og byggingen startet fire år senere. Totalt elleve år tok det før den keiserlige krypten sto ferdig, og i dag hviler det tolv keisere og nitten keiserinner her nede under Kapusinerkirken.

De detaljrike sarkofagene og kistene er laget i metall, og selv i det hinsidige skal det ikke herske tvil om hvilken makt og posisjon de engang hadde. Kistene er ofte rike på figurer, ornamenter og kongelige elementer, det er inngravert tekster på flere av dem og mange har hodeskaller som en del av dekoren.

Les også: Insektsbæsj farger Taj Mahal grønn

(Saken fortsetter under)

Kapusinerkrypten eller Keiserkrypten er Habsburgfamiliens krypt i Wien. Den ligger i Innere Stadt ved plassen Neuer Markt, under Kapusinerkirken og kloster. Foto: Roger Grosvold

Det er i og for seg ikke noe direkte ekkelt ved selve krypten, takket være de hvite veggene og moderne belysning. Noen vil nok kanskje synes knokler og dødninghoder hører hjemme i kategorien «guffen kistedekor», samt det ubestridelige faktum at du er omgitt av døde mennesker uansett hvor du går.

Det gufne her er det faktum at samtlige lik du passerer, er tømt for både hjerte og øvrige innvoller. Tilbake under kistelokkene ligger det tomme kropper, fylt opp med voks i forbindelse med balsameringen.

Så hvor er det blitt av resten av de døde keiserne og keiserinnene? Etter gammel tradisjon gravlegges legeme og innvoller/hjerte hver for seg, og de keiserlige hjerter kan du se i separate beholdere i det som heter «Hjertekrypten» i Augustinerkirken. Innvollene oppbevares i egne kopperurner i katakombene under Stefandomen, som er siste stopp på ferden.

Les også: På denne paradisøya er det totalforbudt å gå i land

Stefansdomens gufne katakomber

Midt i hjertet av Wien strekker den staselige, gotiske Stefansdomen seg 139 meter over bakken. Katedralen er ansett som Wiens mest verdsatte landemerke og det fineste gotiske bygget i landet. Og man trenger ikke være personlig religiøs for å la seg imponere av de fargerike vinduene, utsmykningen, høyalteret og midtskipet med sitt imponerende ribbehvelv.

Men under kirkegulvet skjuler det seg en mørk og kald verden der de døde holder til. Da pestepidemiene spredte seg som ild i tørt gress i de tett befolkede byene på 1700-tallet, besluttet keiser Karl 6. å stenge mange av kirkegårdene av hygieniske årsaker. I stedet ble det anlagt nye gravsteder under kirkene, og levninger ble gravd opp og flyttet inn i kryptene.

Les også: Reisemålene der du garantert får se dyr

(Saken fortsetter under)

I dag er det vanskelig å forestille seg at Stephansplatz en gang var full av gravstøtter. Foto: Roger Grosvold

Utbyggingen av katakombene under Stefansdomen ble igangsatt i 1732, og i dag hviler det 11.000 sjeler her nede. Det arrangeres daglig guidede turer ned i de mørke gangene der kulden ligger som et teppe, og ubehaget følger deg som en usynlig følgesvenn mens du går gjennom smale ganger.

Her og der er det små «vinduer» inn til ulike kamre der hodeskaller og beinrester fyller opp til taket, og på et tidspunkt kan de se ned en stige som forsvinner i et hav av knokler. «Stille som i graven» har sjelden passet bedre, her nede er det kun guidens stemme vi hører. Og enda godt er det.

Ifølge guiden sluttet man å legge inn flere lik da likstanken ble så utholdelig at prestene ikke lenge kunne holde gudstjenester. I dag er lukten av råtnende kropper heldigvis borte, tilbake står gufne katakomber der du ikke har lyst til å gå bakerst i gruppen.

Les også: KGB-museet i Vilnius: Døden i kjelleren

Her er flere alternativer for deg som ønsker en utradisjonell opplevelse i Wien:

Mumiene i Michaelerkirkens krypt

Mellom 1631 og 1784 ble cirka 4.000 mennesker stedt til hvile her nede , deriblant en rekke adelige. I dag byr denne krypten på vel bevarte mumier, flere av dem er fremdeles ikledd barokke klær og parykker.

Museet med det morbide i

Få ting setter stemningen som en tidligere psykiatrisk avdeling fra 1700-tallet. På Patologisk-anatomisk museum kan du se skjeletter av deformerte mennesker og dyr, og diverse kroppsdeler på sprit. Verdt å merke seg at museet kun er åpent onsdag og lørdag.

Gjenbrukskister og annen «moro»

Wien kan også friste med et eget begravelsesmuseum der en rikholdig samling gjenstander er utstilt. En av dem er den såkalte «gjenbrukskisten» som ble benyttet på 1700-tallet; den døde ble ganske enkelt sluppet ned i graven av en luke under kisten, og så var det klart for neste lik.

Et eget museum for sirkusliv... og klovner!

Synes du klovner er skumle vesener som hører hjemme i mareritt fremfor hyggelige barneselskap? Da kan kanskje Sirkus- og klovnemuseet være verdt et besøk.

Det skal sies at de kjører en lystig stil med masker, drakter og underholdning. Men for oss som har et anstrengt forhold til klovner takket være slike som Pennywise fra Stephen Kings «It», kan dette fort utvikle seg til rene skrekkmuseet.

Les også:

Et unikt museum om kjærlighet og minner

Fra trist Sovjetstat til moderne sjarmtroll

Museet som er en reise verdt

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
13:27 NM i fare for Emil Iversen13:26 EU stenger ikke Huawei ute fra 5G-nettet13:17 Cowboy-Laila: – Jeg skjøt min egen voldtektsmann13:05 Politiet etterlyser vitner etter påkjørsel på planovergang12:35 Medier: Rösler overtar tysk bunnlag12:01 Tine tar opp kampen mot osteimport12:00 Haaland: – Gjør bare jobben min og scorer mål11:55 Flytrafikken i gang igjen etter stans11:47 Folkehelseinstituttets virusprøver var negative11:45 Tottenham styrker midtbanen11:19 Niåring siktet for drapsforsøk i USA11:19 Mann fikk betongblokk over foten - alvorlig skadd11:06 SV-politiker tatt med overgrepsbilder av barn11:06 Hvert år dør 50 millioner rensefisk i norske oppdrettsanlegg10:18 SAS stopper ikke Kina-flygninger09:36 Snø og kuldegrader på vei til ski-NM09:36 Færre anmeldte seksuallovbrudd i fjor09:28 Første spørretime etter regjeringskrisen09:11 Nordmenn netthandlet for 128 milliarder i 201808:45 Gjenopptakelseskommisjonen vil oppnevne ny Baneheia-sakkyndig08:23 Flyselskaper innstiller alle flygninger til Kina07:57 Medier: Republikanerne er ikke sikre på om de kan hindre riksretts-vitner07:43 Høyere overskudd for Telenor07:32 Færre elever mobbes07:22 «Nye IS» kan bruke barn som dør i propaganda07:00 To av tre studenter vet ikke hvordan de skal si fra om trakassering06:53 Danmark truer EU med veto06:28 Forskere har klart å isolere Wuhan-viruset06:16 Bergensbanen åpnet ved Vikersund etter dødsulykke06:00 Dette skjer i dag06:00 Forsvarer nekter innsyn i femåringens helsetilstand05:51 Snøskred stenger E6 i Finnmark05:45 Ap beveger seg mot nei til å flytte iskanten nordover05:37 Apple rapporterte om beste kvartal noensinne05:34 Norsk opposisjon negativ til Trumps plan for Palestina05:30 Dette skjedde i natt05:30 Pelsdyroppdrettere har tro på høyere erstatning05:11 Høyre-topp etterlyser nye helikoptre04:26 Norge gir asyl til russiske Jehovas vitner03:59 To til sykehus etter brann i Verdal03:58 Australske forskere har greid å isolere Wuhan-viruset03:17 Kulde hindrer gjenåpning av togstrekning mellom Norge og Sverige03:09 Kraftig børsfall i Hongkong etter nyttårsferie02:55 Sørlandskommune sparer millioner på mild vinter02:33 Bergenspolitikere kritisk til byrådslederens vurderinger02:18 Perus opposisjonsleder satt tilbake i fengsel01:28 Huset til Uniteds klubbdirektør angrepet av sinte supportere01:23 Kinesiske turister ber om å få bli i Norge00:49 Saudi-Arabia uttrykker støtte til palestinernes sak00:47 Nike utsolgt for Bryant-effekter etter legendens dødsfall00:03 To tjenestepersoner skadd under politiutrykning til togulykke23:49 Fire personer har fått påvist Wuhan-viruset i Tyskland23:45 Nyland god da Aston Villa tok seg til ligacupfinale etter sen scoring23:23 Syriske regjeringsstyrker gjenerobrer Idlibs nest største by22:35 FN slutter ikke opp om Trumps plan21:49 Kristoffersen vant i Schladming etter enorm finaleomgang21:44 Bil påkjørt av bergenstoget i Vikersund – én person omkom21:39 Da babyen gråt midt på havet, begynte redningsarbeideren å synge21:28 Støre om Trump-plan: Dette er ikke en avtale21:16 Slottet har slettet tildelingen av St. Olavs Orden til Svein Ludvigsen21:03 Kraftig jordskjelv utløste tsunamivarsel i Karibia20:53 Kina såret etter dansk virus-karikatur: – Uten medfølelse20:48 Hus evakuert i Honningsvåg på grunn av uvær20:47 Feilmerket yoghurt fra Tine kan inneholde soya20:44 Israelske fredsaktivister mener Trumps fredsplan er virkelighetsfjern20:43 Hamas mener Trumps fredsplan er bare tull20:26 Lan Marie Berg trues med mistillit etter krass kritikk19:40 Mineraler for 1.000 milliarder funnet på havbunnen ved Svalbard19:33 Rekord-astronaut snart på vei tilbake til jorden19:00 Dramatisk ved Europas yttergrense – løsnet skudd18:54 Voldtok gutt (14) på skole – truet med slåsshanske18:32 Trump-plan lar Israel beholde ulovlige bosetninger18:12 Gruveselskap vil starte omstridt prosjekt ved Førdefjorden før nyttår17:54 Islandsk vulkan viser tegn på snarlig utbrudd17:23 Nordmenn handler varer fra Kina: – Vi skjønner at folk kan bli nervøse16:27 Meningsmålinger gir håp for Demokratene16:21 USA trapper opp bombing i Afghanistan16:20 Norge og Storbritannia signerte brexitavtale15:47 Stina Nilsson frykter at sesongen er over15:42 Hør lydloggen: – Vi klarer ikke følge dere på radar15:17 Hegerberg ute med alvorlig skade15:07 Nordmenn drakk mindre melk i fjor15:06 Mane spiller ikke mot West Ham14:57 – Giverland ser ikke ut til å ha forstått at dette er verdens raskest voksende fluktkrise14:54 190 trusler om skoleskyting i Norge på to uker14:38 Avislevering blir dyrere med Posten14:36 Eriksen fra Tottenham til Inter14:02 Rundt 50 drept i kamper i Den sentralafrikanske republikk14:01 Israel sender forsterkninger til Jordandalen13:48 Helsedirektoratet anbefaler ikke helsesjekk ved innreise til Norge13:38 The Guardian: Første tilfelle av person til person-smitte i Europa13:27 881 anmeldt for trygdesvindel i 201913:26 Stemmer ikke senatorene for å dømme Trump er det mot bedre vitende12:54 IS-siktet kvinne overført til fengsel12:54 Klæbo går ikke i NM12:47 Slår «kjøttskam»-alarm: En tredel av norsk matjord vil gro igjen12:33 Arten som overlever «alt», har én svakhet12:13 EU varsler strenge 5G-regler12:13 Halvannen million vil hylle Bryant med ny NBA-logo12:12 Solbergs rekordkorte redegjørelse vekker reaksjoner
Siste nytt
13:27SportNM i fare for Emil Iversen13:26VerdenEU stenger ikke Huawei ute fra 5G-nettet13:17NorgeCowboy-Laila: – Jeg skjøt min egen voldtektsmann13:05NorgePolitiet etterlyser vitner etter påkjørsel på planovergang12:35SportMedier: Rösler overtar tysk bunnlag12:01PengerTine tar opp kampen mot osteimport12:00SportHaaland: – Gjør bare jobben min og scorer mål11:55NorgeFlytrafikken i gang igjen etter stans11:47Helse og livsstilFolkehelseinstituttets virusprøver var negative11:45SportTottenham styrker midtbanen11:19VerdenNiåring siktet for drapsforsøk i USA11:19NorgeMann fikk betongblokk over foten - alvorlig skadd11:06PolitikkSV-politiker tatt med overgrepsbilder av barn11:06NorgeHvert år dør 50 millioner rensefisk i norske oppdrettsanlegg10:18ReiseSAS stopper ikke Kina-flygninger09:36SportSnø og kuldegrader på vei til ski-NM09:36NorgeFærre anmeldte seksuallovbrudd i fjor09:28PolitikkFørste spørretime etter regjeringskrisen09:11PengerNordmenn netthandlet for 128 milliarder i 201808:45NorgeGjenopptakelseskommisjonen vil oppnevne ny Baneheia-sakkyndig08:23ReiseFlyselskaper innstiller alle flygninger til Kina07:57PolitikkMedier: Republikanerne er ikke sikre på om de kan hindre riksretts-vitner07:43PengerHøyere overskudd for Telenor07:32NorgeFærre elever mobbes07:22Verden«Nye IS» kan bruke barn som dør i propaganda07:00NorgeTo av tre studenter vet ikke hvordan de skal si fra om trakassering06:53PengerDanmark truer EU med veto06:28Helse og livsstilForskere har klart å isolere Wuhan-viruset06:16NorgeBergensbanen åpnet ved Vikersund etter dødsulykke06:00NorgeDette skjer i dag06:00NorgeForsvarer nekter innsyn i femåringens helsetilstand05:51NorgeSnøskred stenger E6 i Finnmark05:45PolitikkAp beveger seg mot nei til å flytte iskanten nordover05:37PengerApple rapporterte om beste kvartal noensinne05:34VerdenNorsk opposisjon negativ til Trumps plan for Palestina05:30NorgeDette skjedde i natt05:30PengerPelsdyroppdrettere har tro på høyere erstatning05:11PolitikkHøyre-topp etterlyser nye helikoptre04:26NorgeNorge gir asyl til russiske Jehovas vitner03:59NorgeTo til sykehus etter brann i Verdal03:58VerdenAustralske forskere har greid å isolere Wuhan-viruset03:17NorgeKulde hindrer gjenåpning av togstrekning mellom Norge og Sverige03:09PengerKraftig børsfall i Hongkong etter nyttårsferie02:55NorgeSørlandskommune sparer millioner på mild vinter02:33NorgeBergenspolitikere kritisk til byrådslederens vurderinger02:18PolitikkPerus opposisjonsleder satt tilbake i fengsel01:28SportHuset til Uniteds klubbdirektør angrepet av sinte supportere01:23NorgeKinesiske turister ber om å få bli i Norge00:49VerdenSaudi-Arabia uttrykker støtte til palestinernes sak00:47SportNike utsolgt for Bryant-effekter etter legendens dødsfall00:03NorgeTo tjenestepersoner skadd under politiutrykning til togulykke23:49VerdenFire personer har fått påvist Wuhan-viruset i Tyskland23:45SportNyland god da Aston Villa tok seg til ligacupfinale etter sen scoring23:23VerdenSyriske regjeringsstyrker gjenerobrer Idlibs nest største by22:35VerdenFN slutter ikke opp om Trumps plan21:49SportKristoffersen vant i Schladming etter enorm finaleomgang21:44NorgeBil påkjørt av bergenstoget i Vikersund – én person omkom21:39VerdenDa babyen gråt midt på havet, begynte redningsarbeideren å synge21:28NorgeStøre om Trump-plan: Dette er ikke en avtale21:16NorgeSlottet har slettet tildelingen av St. Olavs Orden til Svein Ludvigsen21:03VerdenKraftig jordskjelv utløste tsunamivarsel i Karibia20:53KulturKina såret etter dansk virus-karikatur: – Uten medfølelse20:48NorgeHus evakuert i Honningsvåg på grunn av uvær20:47Helse og livsstilFeilmerket yoghurt fra Tine kan inneholde soya20:44VerdenIsraelske fredsaktivister mener Trumps fredsplan er virkelighetsfjern20:43VerdenHamas mener Trumps fredsplan er bare tull20:26PolitikkLan Marie Berg trues med mistillit etter krass kritikk19:40PengerMineraler for 1.000 milliarder funnet på havbunnen ved Svalbard19:33VerdenRekord-astronaut snart på vei tilbake til jorden19:00VerdenDramatisk ved Europas yttergrense – løsnet skudd18:54NorgeVoldtok gutt (14) på skole – truet med slåsshanske18:32VerdenTrump-plan lar Israel beholde ulovlige bosetninger18:12PengerGruveselskap vil starte omstridt prosjekt ved Førdefjorden før nyttår17:54VerdenIslandsk vulkan viser tegn på snarlig utbrudd17:23Helse og livsstilNordmenn handler varer fra Kina: – Vi skjønner at folk kan bli nervøse16:27PolitikkMeningsmålinger gir håp for Demokratene16:21VerdenUSA trapper opp bombing i Afghanistan16:20PolitikkNorge og Storbritannia signerte brexitavtale15:47SportStina Nilsson frykter at sesongen er over15:42VerdenHør lydloggen: – Vi klarer ikke følge dere på radar15:17SportHegerberg ute med alvorlig skade15:07Helse og livsstilNordmenn drakk mindre melk i fjor15:06SportMane spiller ikke mot West Ham14:57Verden– Giverland ser ikke ut til å ha forstått at dette er verdens raskest voksende fluktkrise14:54Norge190 trusler om skoleskyting i Norge på to uker14:38KulturAvislevering blir dyrere med Posten14:36SportEriksen fra Tottenham til Inter14:02VerdenRundt 50 drept i kamper i Den sentralafrikanske republikk14:01VerdenIsrael sender forsterkninger til Jordandalen13:48Helse og livsstilHelsedirektoratet anbefaler ikke helsesjekk ved innreise til Norge13:38Helse og livsstilThe Guardian: Første tilfelle av person til person-smitte i Europa13:27Penger881 anmeldt for trygdesvindel i 201913:26StemmerStemmer ikke senatorene for å dømme Trump er det mot bedre vitende12:54NorgeIS-siktet kvinne overført til fengsel12:54SportKlæbo går ikke i NM12:47PolitikkSlår «kjøttskam»-alarm: En tredel av norsk matjord vil gro igjen12:33VerdenArten som overlever «alt», har én svakhet12:13VerdenEU varsler strenge 5G-regler12:13SportHalvannen million vil hylle Bryant med ny NBA-logo12:12PolitikkSolbergs rekordkorte redegjørelse vekker reaksjoner
Populært