Makabre minner fra fortidens Wien

I vakre Wien kan du ta skrittet inn i de dødes rike, som her i den keiserlige krypten. Foto: Roger Grosvold
I vakre Wien kan du ta skrittet inn i de dødes rike, som her i den keiserlige krypten. Foto: Roger Grosvold

Drapsvåpen, dødsmasker og avkappede hoder, kongelige krypter og massegrav for tusenvis av pestofre; Velkommen til den mørke siden av Østerrikes hovedstad. NB: Vi advarer om enkelte sterke bilder.

WIEN, ØSTERRIKE (ABC Nyheter): Wien omtales gjerne som musikkens hovedstad med staselig operabygg, konsertsaler og orkester i verdensklasse, og byen har til alle tider virket som en magnet på noen av historiens største klassiske komponister.

Men den keiserlige hovedstaden har også en mørkere side, fjernt fra opplyste konsertsaler, som kan være vel verdt å sjekke ut for de som måtte føle for en liten pause fra byvandring, shopping og høykultur.

Barnemord og henrettelser

I Grosse Sperlgasse 24 ligger det et gammelt hus der byens dystre historie står i fokus. I Kriminalmuseets opplyste lokaler vandrer du gjennom 300 år med sensasjonelle og kriminelle handlinger. De tidvis nærgående beskrivelsene, utstillingsobjektene og åstedsbildene kan gi kalde gufs hos sarte sjeler.

Ferden starter rett på sak i et rom fylt av torturinstrumenter fra «gode gamle dager», og under glassmonter ligger våpen som ble funnet på kriminelle åsteder. Litt senere passerer du det avkappede, mumifiserte hodet til Franz Zahlheim og skjelettet til Therese Kandl som i 1808 myrdet sin ektemann.

De fleste utstillingsgjenstandene har informasjon på engelsk, og malerier på veggen illustrer flere av de kjente drapssakene som presenteres. Vi får også et innblikk i hvordan lovens lange arm har utviklet seg innen alt fra våpen og påkledning til etterforskningsmetoder.

Les også: Dyriske møter i den keiserlige hovedstaden

(Saken fortsetter under)

Utad kan Kriminalmuseum minne om et hyggelig brun pub. Innenfor er situasjonen en ganske annen. Foto: Roger Grosvold

Kriminalmuseet er ikke et sted der du tar med deg barn. Riktignok står det ingen aldersgrense på inngangsdøren og første etasje er relativt «ufarlig». Imidlertid snur situasjonen seg når du går ned til kjelleren og entrer det 20. århundre.

Her gjør fotografiet sin entré og for de med svak mage kan det være tøft å se hodeskallen til Israel Kessler som ble drept med fjorten hammerslag, mens andre vil bli sjokkert over bildet av pikebarnet Mathilde von Scheiger som ligger myrdet på sengen. På den ene veggen henger det et stort bilde av et nakent kvinnelik der vi tydelig ser at både armer og ben er skåret av.

Etter å ha passert nærgående drapsbilder, dødsmasker og ofrenes blodstenkte klær, kjennes det unektelig godt å komme ut i frisk luft igjen. Ferden ender i en vakker bakgård der det er uteservering om sommeren. Og et glass øl kan saktens smake godt etter et innholdsrikt, spennende og makabert museumsbesøk.

Les også: Hit vil ambassadørene at du reiser

Keiserkrypten under Kapusinerkirken

Gjennom testamentet etter sin død i 1618, grunnla keiserinne Anna det som skulle bli en keiserlig krypt og byggingen startet fire år senere. Totalt elleve år tok det før den keiserlige krypten sto ferdig, og i dag hviler det tolv keisere og nitten keiserinner her nede under Kapusinerkirken.

De detaljrike sarkofagene og kistene er laget i metall, og selv i det hinsidige skal det ikke herske tvil om hvilken makt og posisjon de engang hadde. Kistene er ofte rike på figurer, ornamenter og kongelige elementer, det er inngravert tekster på flere av dem og mange har hodeskaller som en del av dekoren.

Les også: Insektsbæsj farger Taj Mahal grønn

(Saken fortsetter under)

Kapusinerkrypten eller Keiserkrypten er Habsburgfamiliens krypt i Wien. Den ligger i Innere Stadt ved plassen Neuer Markt, under Kapusinerkirken og kloster. Foto: Roger Grosvold

Det er i og for seg ikke noe direkte ekkelt ved selve krypten, takket være de hvite veggene og moderne belysning. Noen vil nok kanskje synes knokler og dødninghoder hører hjemme i kategorien «guffen kistedekor», samt det ubestridelige faktum at du er omgitt av døde mennesker uansett hvor du går.

Det gufne her er det faktum at samtlige lik du passerer, er tømt for både hjerte og øvrige innvoller. Tilbake under kistelokkene ligger det tomme kropper, fylt opp med voks i forbindelse med balsameringen.

Så hvor er det blitt av resten av de døde keiserne og keiserinnene? Etter gammel tradisjon gravlegges legeme og innvoller/hjerte hver for seg, og de keiserlige hjerter kan du se i separate beholdere i det som heter «Hjertekrypten» i Augustinerkirken. Innvollene oppbevares i egne kopperurner i katakombene under Stefandomen, som er siste stopp på ferden.

Les også: På denne paradisøya er det totalforbudt å gå i land

Stefansdomens gufne katakomber

Midt i hjertet av Wien strekker den staselige, gotiske Stefansdomen seg 139 meter over bakken. Katedralen er ansett som Wiens mest verdsatte landemerke og det fineste gotiske bygget i landet. Og man trenger ikke være personlig religiøs for å la seg imponere av de fargerike vinduene, utsmykningen, høyalteret og midtskipet med sitt imponerende ribbehvelv.

Men under kirkegulvet skjuler det seg en mørk og kald verden der de døde holder til. Da pestepidemiene spredte seg som ild i tørt gress i de tett befolkede byene på 1700-tallet, besluttet keiser Karl 6. å stenge mange av kirkegårdene av hygieniske årsaker. I stedet ble det anlagt nye gravsteder under kirkene, og levninger ble gravd opp og flyttet inn i kryptene.

Les også: Reisemålene der du garantert får se dyr

(Saken fortsetter under)

I dag er det vanskelig å forestille seg at Stephansplatz en gang var full av gravstøtter. Foto: Roger Grosvold

Utbyggingen av katakombene under Stefansdomen ble igangsatt i 1732, og i dag hviler det 11.000 sjeler her nede. Det arrangeres daglig guidede turer ned i de mørke gangene der kulden ligger som et teppe, og ubehaget følger deg som en usynlig følgesvenn mens du går gjennom smale ganger.

Her og der er det små «vinduer» inn til ulike kamre der hodeskaller og beinrester fyller opp til taket, og på et tidspunkt kan de se ned en stige som forsvinner i et hav av knokler. «Stille som i graven» har sjelden passet bedre, her nede er det kun guidens stemme vi hører. Og enda godt er det.

Ifølge guiden sluttet man å legge inn flere lik da likstanken ble så utholdelig at prestene ikke lenge kunne holde gudstjenester. I dag er lukten av råtnende kropper heldigvis borte, tilbake står gufne katakomber der du ikke har lyst til å gå bakerst i gruppen.

Les også: KGB-museet i Vilnius: Døden i kjelleren

Her er flere alternativer for deg som ønsker en utradisjonell opplevelse i Wien:

Mumiene i Michaelerkirkens krypt

Mellom 1631 og 1784 ble cirka 4.000 mennesker stedt til hvile her nede , deriblant en rekke adelige. I dag byr denne krypten på vel bevarte mumier, flere av dem er fremdeles ikledd barokke klær og parykker.

Museet med det morbide i

Få ting setter stemningen som en tidligere psykiatrisk avdeling fra 1700-tallet. På Patologisk-anatomisk museum kan du se skjeletter av deformerte mennesker og dyr, og diverse kroppsdeler på sprit. Verdt å merke seg at museet kun er åpent onsdag og lørdag.

Gjenbrukskister og annen «moro»

Wien kan også friste med et eget begravelsesmuseum der en rikholdig samling gjenstander er utstilt. En av dem er den såkalte «gjenbrukskisten» som ble benyttet på 1700-tallet; den døde ble ganske enkelt sluppet ned i graven av en luke under kisten, og så var det klart for neste lik.

Et eget museum for sirkusliv... og klovner!

Synes du klovner er skumle vesener som hører hjemme i mareritt fremfor hyggelige barneselskap? Da kan kanskje Sirkus- og klovnemuseet være verdt et besøk.

Det skal sies at de kjører en lystig stil med masker, drakter og underholdning. Men for oss som har et anstrengt forhold til klovner takket være slike som Pennywise fra Stephen Kings «It», kan dette fort utvikle seg til rene skrekkmuseet.

Les også:

Et unikt museum om kjærlighet og minner

Fra trist Sovjetstat til moderne sjarmtroll

Museet som er en reise verdt

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
09:30 Flere veier stengt på Vestlandet09:27 Ingvild Flugstad Østberg: – Jeg ventet på smellen07:51 Svart hull i midten av Melkeveien har stor appetitt07:32 Brann i bygård i Oslo slukket06:54 Australske byer risikerer å gå tomme for vann06:45 Stjernedryss for Ødegaard: Toppkarakter over alt06:17 Lærer tiltalt for seksuell omgang med elev06:08 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:06 Bahamas slapp unna med kraftig regn da nytt uvær truet05:05 Ingen alvorlige hendelser på Vestlandet tross uvær04:13 Over halvparten av kvinnelige bartendere utsatt for trakassering04:04 Sanders avlyser valgkampmøter for å skåne stemmen03:25 Carl I. Hagen mener Frp bør stille ultimatum til regjeringen02:50 Jevn Hovland klatret på plasseringen02:29 Sterke tall for turistnæringen på Vestlandet01:44 Halve Saudi-Arabias oljeproduksjon rammet av droneangrep01:41 Elevrekord ved folkehøgskolene00:39 Mann pågrepet for ildspåsettelse og biltyveri i Hedmark23:05 Uværshelg i Sør-Norge: Varsler flom, jordskred, kraftig regn, vind og snø22:34 Folk på Vestlandet bes holde seg innendørs22:23 Legendarisk Porsche opp i flammer ved Tusenfryd21:28 Britisk politi på jakt etter stjålet gulltoalett21:24 Hundebutikkeier: – Hvis det fortsetter sånn her, må jeg ta nye grep for å overleve21:05 Ung mann knivstukket i Sandnes, to pågrepet20:42 Ødegaard matchvinner da Real Sociedad slo serielederen20:21 Frp reagerer på Raja-karakteristikk: – Det er spinnvilt20:20 To personer pågrepet i Oslo for vold mot bussjåfør20:16 Johnsen frelste Rosenborg med to perlescoringer19:41 Flytende russisk atomkraftverk på plass i Sibir19:22 MDG vil ha samtaler med Venstre i Oslo18:55 – Saudi-Arabias oljeproduksjon kan være halvert18:36 Fire til arresten etter supporterbråk i Trondheim18:08 Etterlengtet opptur for Solskjær: United slet seg til 1-0-seier over Leicester17:51 Angrende Cameron bekymret for hva som vil skje videre med Storbritannia17:24 Høyre-statsråd om klimamål han selv har styrket: – Aldri vært fan16:10 Trump: Hamza bin Laden er død15:57 Bonde tok seg ut på jordet – møtt av skrekksyn15:56 Vålerenga spilte seg inn i gullkampen da Sandviken misbrukte sjansen til å legge press på LSK15:53 Øvrevoll Hosle ydmyket Byåsen15:52 Seks omkom i uværet i Spania15:50 Spitse-dobbel for Vålerenga15:49 Stortap for Snøgg15:48 Poengdeling mellom Trondheims-Ørn og Lyn15:22 Mané prikket inn Liverpools perfekte seriestart15:20 Dødsulykke i garasjeanlegg i Oslo14:56 Real Madrid slapp med skrekken14:53 Elyounoussi debuterte med målgivende da Celtic befestet tabelltoppen14:53 Ny leder for Frihetspartiet i Østerrike14:49 Grei-seier over Kaupanger14:45 Barneskoleelever har fått påvist smittsom tarminfeksjon14:43 Afrikanske ledere tar farvel med Mugabe14:39 Ruud sendte Norge videre i Davis Cup14:30 Europa holder ledelsen, Tutta får ny sjanse i Solheim14:27 To asteroider passerer Jorden14:18 Kjempesmell for Høyre i Norges mest folkerike kommuner13:46 Telenor-feil er rettet13:36 Person i omsorgsbolig glemt på do i flere timer13:19 Motocrossfører til sykehus etter ulykke i Oppdal13:16 Han så ni personer dø i sin celle. Nå vil han hjelpe ungdommen13:16 Skiftet barnas navn for å unngå hets - det utløste mer hat12:59 Død mann i Båtsfjord identifisert12:52 Kvinne hardt skadd i eksplosjon i Sverige12:19 Solskjær hissig på kjapp De Gea-avklaring12:04 Tine-bygg i Trondheim ble evakuert etter ammoniakk-lekkasje11:58 USAs avsluttet sitt svakeste basket-VM noen gang11:53 Migranter på Ocean Viking får gå i land i Italia11:35 Extinction Rebellion-aktivister for retten11:19 Amerikaner tangerte birderekord på PGA-touren10:58 «Verdens viktigste oljeanlegg» i brann etter droneangrep10:11 Vegvesenet har bygget ned mer dyrket jord enn planlagt de siste ti årene09:51 Reuters: Erdogan vil diskutere kjøp av amerikanske raketter med Trump09:43 Politiet jakter gjerningsmann etter masseslagsmål i Oslo09:40 Professor: – Demokrati krever for mye av folk09:16 Oliver Solberg dominerer i USA-rally09:00 Varemerket Storbritannia kan bli svekket av brexitbråk08:29 Pondus fikk øl-nei av Helsedirektoratet08:04 Bjørnebinne med unger skutt under lisensjakt i Hedmark08:00 Johaug om framtida: – OL-gull er ikke altavgjørende06:41 Guaidó nekter for bånd til colombianske kriminelle06:40 Bondetopper vil ikke reversere melkekutt06:01 Dette skjer i dag05:36 Nesten 9.000 blanke stemmer i kirkevalget05:30 Dette skjedde i natt04:01 Elvestuen taus om gjenvalg av Grande04:01 Prest dømt til fengsel etter overgrep03:16 Nesespray har reversert 2.100 overdoser02:42 Etterretningstopp siktet for spionasje i Canada02:38 Fylkesleder i Trøndelag Venstre tar Grande i forsvar01:52 Reineier gir bort flokken for å unngå tvangsslakt01:50 Amerikansk domstol slo ned på økt pris på frimerker01:14 Hovland gikk to slag under par til tross for dobbel bogey01:14 Politiet avhører mannskapet på oljetankeren Dubai Harmony00:42 Innsamlingsaksjon for omkommet helikopterpilot i Alta-ulykken00:12 Brann i brakkerigg på Lørenskog slukket23:23 Bilbrann i Oslo22:50 Denne nesesprayen har hindret 2.100 mulige dødsfall22:45 Sykling: Matthews spurtet til seier i Canada22:38 NRK får bot for gullfiskdrap22:20 Mikromåne på fredag den 13. – 13 år til neste gang
Siste nytt
09:30NorgeFlere veier stengt på Vestlandet09:27SportIngvild Flugstad Østberg: – Jeg ventet på smellen07:51VerdenSvart hull i midten av Melkeveien har stor appetitt07:32NorgeBrann i bygård i Oslo slukket06:54VerdenAustralske byer risikerer å gå tomme for vann06:45SportStjernedryss for Ødegaard: Toppkarakter over alt06:17NorgeLærer tiltalt for seksuell omgang med elev06:08NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:06VerdenBahamas slapp unna med kraftig regn da nytt uvær truet05:05NorgeIngen alvorlige hendelser på Vestlandet tross uvær04:13NorgeOver halvparten av kvinnelige bartendere utsatt for trakassering04:04VerdenSanders avlyser valgkampmøter for å skåne stemmen03:25PolitikkCarl I. Hagen mener Frp bør stille ultimatum til regjeringen02:50SportJevn Hovland klatret på plasseringen02:29NorgeSterke tall for turistnæringen på Vestlandet01:44VerdenHalve Saudi-Arabias oljeproduksjon rammet av droneangrep01:41NorgeElevrekord ved folkehøgskolene00:39NorgeMann pågrepet for ildspåsettelse og biltyveri i Hedmark23:05NorgeUværshelg i Sør-Norge: Varsler flom, jordskred, kraftig regn, vind og snø22:34NorgeFolk på Vestlandet bes holde seg innendørs22:23NorgeLegendarisk Porsche opp i flammer ved Tusenfryd21:28VerdenBritisk politi på jakt etter stjålet gulltoalett21:24NorgeHundebutikkeier: – Hvis det fortsetter sånn her, må jeg ta nye grep for å overleve21:05NorgeUng mann knivstukket i Sandnes, to pågrepet20:42SportØdegaard matchvinner da Real Sociedad slo serielederen20:21PolitikkFrp reagerer på Raja-karakteristikk: – Det er spinnvilt20:20NorgeTo personer pågrepet i Oslo for vold mot bussjåfør20:16SportJohnsen frelste Rosenborg med to perlescoringer19:41VerdenFlytende russisk atomkraftverk på plass i Sibir19:22PolitikkMDG vil ha samtaler med Venstre i Oslo18:55Verden– Saudi-Arabias oljeproduksjon kan være halvert18:36SportFire til arresten etter supporterbråk i Trondheim18:08SportEtterlengtet opptur for Solskjær: United slet seg til 1-0-seier over Leicester17:51PolitikkAngrende Cameron bekymret for hva som vil skje videre med Storbritannia17:24PolitikkHøyre-statsråd om klimamål han selv har styrket: – Aldri vært fan16:10VerdenTrump: Hamza bin Laden er død15:57VerdenBonde tok seg ut på jordet – møtt av skrekksyn15:56SportVålerenga spilte seg inn i gullkampen da Sandviken misbrukte sjansen til å legge press på LSK15:53SportØvrevoll Hosle ydmyket Byåsen15:52VerdenSeks omkom i uværet i Spania15:50SportSpitse-dobbel for Vålerenga15:49SportStortap for Snøgg15:48SportPoengdeling mellom Trondheims-Ørn og Lyn15:22SportMané prikket inn Liverpools perfekte seriestart15:20NorgeDødsulykke i garasjeanlegg i Oslo14:56SportReal Madrid slapp med skrekken14:53SportElyounoussi debuterte med målgivende da Celtic befestet tabelltoppen14:53VerdenNy leder for Frihetspartiet i Østerrike14:49SportGrei-seier over Kaupanger14:45NorgeBarneskoleelever har fått påvist smittsom tarminfeksjon14:43VerdenAfrikanske ledere tar farvel med Mugabe14:39SportRuud sendte Norge videre i Davis Cup14:30SportEuropa holder ledelsen, Tutta får ny sjanse i Solheim14:27VerdenTo asteroider passerer Jorden14:18NorgeKjempesmell for Høyre i Norges mest folkerike kommuner13:46NorgeTelenor-feil er rettet13:36NorgePerson i omsorgsbolig glemt på do i flere timer13:19NorgeMotocrossfører til sykehus etter ulykke i Oppdal13:16VerdenHan så ni personer dø i sin celle. Nå vil han hjelpe ungdommen13:16NorgeSkiftet barnas navn for å unngå hets - det utløste mer hat12:59NorgeDød mann i Båtsfjord identifisert12:52VerdenKvinne hardt skadd i eksplosjon i Sverige12:19SportSolskjær hissig på kjapp De Gea-avklaring12:04NorgeTine-bygg i Trondheim ble evakuert etter ammoniakk-lekkasje11:58SportUSAs avsluttet sitt svakeste basket-VM noen gang11:53VerdenMigranter på Ocean Viking får gå i land i Italia11:35NorgeExtinction Rebellion-aktivister for retten11:19SportAmerikaner tangerte birderekord på PGA-touren10:58Verden«Verdens viktigste oljeanlegg» i brann etter droneangrep10:11NorgeVegvesenet har bygget ned mer dyrket jord enn planlagt de siste ti årene09:51VerdenReuters: Erdogan vil diskutere kjøp av amerikanske raketter med Trump09:43NorgePolitiet jakter gjerningsmann etter masseslagsmål i Oslo09:40PolitikkProfessor: – Demokrati krever for mye av folk09:16SportOliver Solberg dominerer i USA-rally09:00VerdenVaremerket Storbritannia kan bli svekket av brexitbråk08:29NorgePondus fikk øl-nei av Helsedirektoratet08:04NorgeBjørnebinne med unger skutt under lisensjakt i Hedmark08:00SportJohaug om framtida: – OL-gull er ikke altavgjørende06:41VerdenGuaidó nekter for bånd til colombianske kriminelle06:40NorgeBondetopper vil ikke reversere melkekutt06:01NorgeDette skjer i dag05:36NorgeNesten 9.000 blanke stemmer i kirkevalget05:30NorgeDette skjedde i natt04:01NorgeElvestuen taus om gjenvalg av Grande04:01VerdenPrest dømt til fengsel etter overgrep03:16NorgeNesespray har reversert 2.100 overdoser02:42VerdenEtterretningstopp siktet for spionasje i Canada02:38NorgeFylkesleder i Trøndelag Venstre tar Grande i forsvar01:52NorgeReineier gir bort flokken for å unngå tvangsslakt01:50VerdenAmerikansk domstol slo ned på økt pris på frimerker01:14SportHovland gikk to slag under par til tross for dobbel bogey01:14NorgePolitiet avhører mannskapet på oljetankeren Dubai Harmony00:42NorgeInnsamlingsaksjon for omkommet helikopterpilot i Alta-ulykken00:12NorgeBrann i brakkerigg på Lørenskog slukket23:23NorgeBilbrann i Oslo22:50NorgeDenne nesesprayen har hindret 2.100 mulige dødsfall22:45SportSykling: Matthews spurtet til seier i Canada22:38NorgeNRK får bot for gullfiskdrap22:20NorgeMikromåne på fredag den 13. – 13 år til neste gang
Populært