Undersjøisk paradis forvandlet til et hav av plast

En britisk video filmet utenfor eksotiske Bali har vekket sterke følelser i sosiale medier. Men forholdene er ikke nødvendigvis så mye bedre i norske farvann, ifølge naturvernere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Øya Bali utenfor Indonesia har i en årrekke vært regnet som et strandparadis med rikt og fargerikt dyreliv under havoverflaten. De siste årene er imidlertid de gylne strendene og den undersjøiske verdenen blitt stadig mer forsøplet og for mange frister det ikke lenger med svømmetur.

Britiske Rich Horner hadde tatt turen til det turkise vannet femten mil utenfor Balis regionale hovedstad Denpasar for å oppleve djevelrokke på nært hold. I stedet endte han opp med å svømme gjennom store mengder søppel og skrot som fløt rundt omkring ham i vannet.

«Plastposer, plastflasker, plastkopper, plastplater, plastbøtter, plastruller, plastkurver, plastposer, plastposer og mer plastposer», skrev Horner i et innlegg som ble lagt ut på Facebook med en to og et halvt minutts video han filmet av seg selv og som du kan se øverst i saken.

Nede på bunnen av det mørke hav

Fredrik Myhre er seniorrådgiver innen fiskeri- og havmiljø i WWF Verdens Naturfond. Han beskriver Horners video som et utrolig trist syn som dessverre er noe som man ser stadig oftere.

– Plastproblemet er blitt så alvorlig at slike videoer som den Rich Horner filmet på Bali dukker opp til stadighet. Og det er også slik at liknende dokumentasjon finnes fra våre norske farvann også. Som aktiv dykker i Oslofjorden ser jeg dessverre altfor ofte lag på lag med plast over store områder også her. Spesielt på havbunnen, forteller Myhre til ABC Nyheter.

– Forskningen sier jo at hele 94 prosent av all søppel som ender i havet, ender opp nettopp på havbunnen. Det er noe å tenke på neste gang du går på en strand som har mye plastsøppel på seg – hvor mye ligger der ute i havdypet i tillegg? fortsetter han.

(Saken fortsetter under)

GALLERI: Det er tidvis store mengder plastsøppel også i våre egne farvann også - bildene viser avfall på avveie i Oslofjorden

Foto: Fredrik Myhre / WWF Verdens naturfond

Vil sakte kvele livet i havet

Sigurd Enge er fagansvarlig shipping og Arktis i Miljøstiftelsen Bellona. Som miljøverner blir han dypt bekymret og fortvilet over å se videoen fra Bali.

– Plast er blitt et produkt hvor bivirkningene rammer havet hardest. Videoen du henviser til viser hvor ille dette er og sier med all tydelighet at vi ikke kan fortsette slik og at store endringer trenges, i hele verden, sier han til ABC Nyheter.

Plast kommer på avveie i alle land, men det er spesielt folkerike land, og til dels uten eller med dårlig avfallshåndtering ,som står for mesteparten av søpla som ender i havet. De tre landene som ligger fremst i denne dystre statistikken er Kina, Indonesia og Filipinene.

Enge forteller at egenskapene til plast, som gjør det til et populært produkt, samtidig skaper de største problemene.

– En plastflaske kan holde i 500 år, for deretter å brytes ned til mikroplast. Det vil si at for hvert 10 år akkumuleres plastavfallet i havet og vil til slutt kvele livet i havet hvis vi ikke klarer å stoppe denne utviklingen. Verdenshavene og havstrømmene er nådeløst effektive i sin distribusjon av plastsøppelet, og nå øker plastkonsentrasjonen også i Arktis som sliter med mange andre miljø- og klimaproblemer fra før.

Les også: Flaskevannet inneholder mikroplast

– Oppslagene traff meg midt i magen

Fra tid til annen ser vi bilder og video av hval og andre sjødyr måttet bøte med livet som følge av plastforsøpling. Et av oppslagene som virkelig gikk hjem hos folk flest, var saken der en sjelden gåsenebbhval måtte avlives på Sotra i fjor fordi den hadde 30 plastposer i magen.

Sigurd Enge i Miljøstiftelsen Bellona må innrømme at oppslagene om gåsenebbhvalen traff også ham midt i magen.

– Bildet og saken representerer en miks av dyr som lider, havforsøpling og et problem som er globalt. Engasjementet for å plukke søppel langs strendene har økt kraftig, og bevisstheten om at noe må gjøres for å forhindre dette øker også kraftig, sier han til ABC Nyheter.

(Saken fortsetter under)

Forskere fant 30 plastposer i magen på gåsenebbhvalen som måtte avlives på Vindenes på Sotra i Hordaland i februar i fjor. Foto: Christoph Noever / UiB / NTB scanpix
Forskere fant 30 plastposer i magen på gåsenebbhvalen som måtte avlives på Vindenes på Sotra i Hordaland i februar i fjor. Foto: Christoph Noever / UiB / NTB scanpix

Enge får støtte av Fredrik Myhre som forteller at også WWF har merket økt engasjement etter saken med plasthvalen på Sotra.

– Vi opplever at engasjementet og viljen til å snakke om hvilke problemer plast på avveie skaper for naturen og oss alle, har økt betydelig. Heldigvis. For skal vi komme plasten i havet til livs er vi avhengig av konkret handling, og spesielt tiltak i Norge og verden for øvrig for å stanse tilsiget av plast.

Les også: Mikroplasten synker til havets bunn

– Norge kan ikke løse problemet alene

Så er spørsmålet: Hvilke grep haster mest i tiden som kommer? Fredrik Myhre mener det viktigste er at vi trenger å få etablert infrastruktur og gode avfallshåndteringssystemer verden over, spesielt i utviklingsland.

– Videre må verden forby produksjon og bruk av unødvendig engangsplast, da innen 2022 som også FN selv har foreslått. Og vi trenger at plastprodusenter får ansvar for plasten sin gjennom hele livsløpet til denne. Kort fortalt må produsentene påse at god kunnskap om plast og avfallshåndtering av denne er på plass – i alle de land som er kjøpere av plasten som produseres.

Sigurd Enge trekker blant annet frem at vi ikke må glemme å feie for egen dør.

– Det vil si fiskeri, oppdrett og andre maritime næringer, elver, havner og andre lokaliteter der plast havner i havet. I tillegg må lovverket vårt «moderniseres» slik at spillereglene for næringsliv og privatpersoner blir klart og tydelig. Samtidig må vi jobbe internasjonalt, dette er ikke et problem Norge kan løse alene.

Videre ønsker han at vi sikrer gamle søppelfyllinger mot lekking og spredning av mikroplast.

– All plast blir til mikroplast over tid, og fyllinger er mange steder en usynlig kilde til forsøpling av havet.

Les også: Forskere bekymret for usynlig plast i havet

Ikke kast dette i do

Når det gjelder deg og meg i hverdagen, trekker både Myhre og Enger frem at det er viktig at vi passer på at vi ikke kaster fra oss søppel på gata eller i naturen - ta alltid med deg plasten hjem eller kast den i nærmeste søppelkasse. Finner du en plastbit eller to på gata i tillegg, så plukk gjerne den med også.

– Gjerne en bit hver dag, alle små handlinger bidrar i det store bildet, sier Myhre før han fortsetter:

– Kast heller ikke plast, som q-tips, kontaktlinser, tamponger og bind i do. Og bli med på strandrydding. For selv om det aller viktigste vi gjør er å hindre plast i å komme på avveie, så trenger vi også å kartlegge hvilke kilder plasten stammer fra – og da er strandrydding den aller beste metoden.

– Husk at det også er helt topp om du registrerer funnene dine i Ryddeportalen til Hold Norge Rent , slik at plasten du tar bort blir inkludert i statistikken over søppel som finnes der ute i naturen. Den nasjonale strandryddedagen er for øvrig den 5. mai i år, og alle bør bli med ut og rydde sin lokale strand eller skogsområde, lyder oppfordringen fra Myhre.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
12:38 To millioner ekstra til tiltak mot jødehat i Norge12:19 Mann døde etter fall inne på Oslo City12:05 To pågrepet for hærverk mot jødisk gravplass i Danmark12:05 Fire fra norske klubber i Færøyenes tropp på Ullevaal11:52 Presset Erna Solberg: – Horribelt å mene at homofili er synd11:46 Børsfall etter Trump-trusler om høyere toll11:40 Storavis: Bayern med forsterket Guardiola-jakt11:39 Viking Sky var kun en skipslengde fra å grunnstøte10:58 TV-sendte riksrettshøringer kan bli Trumps hittil største utfordring10:57 Buss kolliderte med varebil ved Volda10:43 Konkurransetilsynet: Så store prisforskjeller at det kan være lovbrudd10:40 22 drept i israelske flyangrep mot Gaza10:29 Erna Solberg sier Trine Skei Grande midt imot: – Ikke misunnelse10:12 New Zealands parlament stemte for aktiv dødshjelp10:12 Ledigheten faller blant innvandrere i Norge09:02 Nav-skandalen og vogntog på vinterføre er tema i spørretimen08:31 Skoler stenges mens demonstrasjonene raser i Hongkong08:29 Politiet advarer om krevende kjøreforhold: «Svært glatte veier»08:28 Kaos og ødeleggelser i Venezia08:22 Underskrift fra Litauens president gir håp om snarlig utlevering av Frode Berg08:07 Spanske Villa gir seg etter endt sesong08:05 Lokalbefolkningen i norske turistområder vil ha turistskatt07:52 Skulle få 150 kroner – må ut med 56 ganger så mye07:44 Thunberg tar katamaran til Spania07:41 Markus Henriksen om klubbsituasjonen: – Unner ingen noe slikt07:30 Zuccarellos Wild tapte bunnoppgjør mot Kings07:26 Færre søknader om erstatning for tap av sau og lam til rovdyr07:25 Sju drept i bilbombe i Afghanistan07:09 Nylands tøffe vei tilbake: – Sjansen kom før jeg trodde07:08 Bussbråket på Torp: Ber statsråden rydde opp06:46 USA holder tusenvis av barn innesperret på mottak06:41 Landslagets inspirerende gulrot06:37 Mann truet vektere med balltre og sparket politiet i Oslo06:35 Dette skjer i dag06:32 Tande tviler på nytt Kobayashi-show06:31 Mann i 30-årene knivstukket i Akershus06:21 Oslo vil plante 100.000 trær innen 203006:12 Granskning: Indikasjon på menneskehandel i fiskeindustrien05:48 Setteriksadvokaten tror antall Nav-saker vil øke05:44 Tesla skal bygge ny elbilfabrikk i Tyskland05:42 Dette skjedde i natt05:28 Mann drept under protester i Libanon05:26 Solvik-Olsen mener Vedum kan stanse ny strømkabel til utlandet05:07 Venstre i Trøndelag krever full pelsdyr-kompensasjon04:38 200 boliger tatt av skogbranner i Australia04:06 USA råder amerikanere til å ikke reise til Bolivia03:57 Flere kilder hevder å ikke ha blitt kontaktet av politivoldsbok-forfattere03:29 Federer har fremdeles håp om sjuende tittel i ATP-finalen03:23 Sju drept i voldelige protester i Bolivia etter valget03:21 To høyreekstremister pågrepet i Italia02:47 Utslipp gjør at NHO vil kutte kraftig i cruisetrafikken02:41 Jeanine Añez er ny president i Bolivia00:05 Norske vogntogsjåfører involvert i flest dødsulykker00:02 Ny studie: Kristen bakgrunn også negativt for jobbsøkere00:01 Senterpartiet vil senke drivstoffavgiftene00:00 Kardinals anke over overgrepsdom opp for høyesterett23:34 Mann knivstukket i Akershus22:54 26 dager med Chile-demonstrasjoner22:20 Ap og Sp reagerer på Bane Nors million-merkevarebygging22:01 Stavanger-par risikerer fengsel for menneskehandel21:26 Moms på elbil: Arbeiderpartiet får støtte fra uventet hold21:13 Uvær førte til oversvømmelse i Venezia21:08 Faket hele CVen og et magasincover for å få Trump-jobb – og fikk den20:46 Devin (13) mistet moren i grufullt angrep: – Hun forsøkte å be til gud20:17 Palestinske skolebøker forherliger martyrdød – stortingstopper vil revurdere norsk støtte19:51 – Nordmenn flykter nå til Gran Canaria19:26 Lyntog som myte og mysterium19:00 Forsvunnet i 30 år - nå er den gjenoppdaget18:51 Bergs advokat: Sannsynlig at Frode Berg benådes onsdag18:49 Bolivias avgåtte president i eksil i Mexico18:22 Politiet: Ingen tegn til at noen har gått gjennom isen i Troms18:10 Slakter regjeringens spytthette-forslag: – Vil ramme kvinner18:01 Ap forsikrer: EØS-avtalen overstyrer Norge i eksport av trygdeytelser17:53 Kashafali sprintet til VM-gull på mesterskapsrekord17:44 Stortinget sier nei til å berge studiestedene Nesna og Sandnessjøen17:20 Flertallet i bystyret bekymret for Oslo-befolkningens framtidige sykehustilbud16:57 Monica Knudsen gir seg som trener for Vålerenga – blir utviklingssjef16:46 Russisk TV-kanal dropper kvinnelangrenn – skylder på Johaug-dominans16:06 Enighet om regjeringskoalisjon i Spania15:34 Lilleborg AS undersøkes av konkurransetilsynet15:15 Lagerbäck krever 100 prosent innsats i «generalprøven»15:12 Granskning av Trump kan bli TV-drama for millioner av amerikanere15:00 Nå har svenskene fått nok: Iverksetter «Operasjon Rimfrost»14:47 Henning Solberg unngikk konkurs14:27 Skjerpet straff for tsjekker for drap på nordmann i Praha13:35 EU-domstol: Produkter fra israelske bosetninger må merkes13:24 Lungebetennelse tar et barneliv hver 39. sekund13:07 Anti-jødisk hærverk i Norden kan være koordinert aksjon13:05 Labour utsatt for stort dataangrep12:35 Anbefaler å avslutte etterforskning av Therese-saken12:34 Skadd Solskjær-elev trekker seg fra landslagsspill12:20 Langer ut mot Schumachers kone: – Hun er redd jeg vil fortelle alle sannheten12:18 Finland får besøk av Arctic Race of Norway12:12 Kraftig regn har bidratt til økning i vannskader12:12 Hockeyspiller utestengt i fire år for doping11:53 Håvard (22) død etter badeulykke i Israel11:42 Brann om bord i norsk skip utenfor Senegal11:41 Demonstranter fjernet fra grensa mellom Spania og Frankrike10:31 Demonstranter låste porten ved vindkraftanlegg10:30 Mann dømt i Høyesterett for medvirkning til overgrep mot barn
Siste nytt
12:38NorgeTo millioner ekstra til tiltak mot jødehat i Norge12:19NorgeMann døde etter fall inne på Oslo City12:05VerdenTo pågrepet for hærverk mot jødisk gravplass i Danmark12:05SportFire fra norske klubber i Færøyenes tropp på Ullevaal11:52PolitikkPresset Erna Solberg: – Horribelt å mene at homofili er synd11:46PengerBørsfall etter Trump-trusler om høyere toll11:40SportStoravis: Bayern med forsterket Guardiola-jakt11:39NorgeViking Sky var kun en skipslengde fra å grunnstøte10:58PolitikkTV-sendte riksrettshøringer kan bli Trumps hittil største utfordring10:57NorgeBuss kolliderte med varebil ved Volda10:43PengerKonkurransetilsynet: Så store prisforskjeller at det kan være lovbrudd10:40Verden22 drept i israelske flyangrep mot Gaza10:29PolitikkErna Solberg sier Trine Skei Grande midt imot: – Ikke misunnelse10:12VerdenNew Zealands parlament stemte for aktiv dødshjelp10:12NorgeLedigheten faller blant innvandrere i Norge09:02PolitikkNav-skandalen og vogntog på vinterføre er tema i spørretimen08:31VerdenSkoler stenges mens demonstrasjonene raser i Hongkong08:29NorgePolitiet advarer om krevende kjøreforhold: «Svært glatte veier»08:28ReiseKaos og ødeleggelser i Venezia08:22VerdenUnderskrift fra Litauens president gir håp om snarlig utlevering av Frode Berg08:07SportSpanske Villa gir seg etter endt sesong08:05ReiseLokalbefolkningen i norske turistområder vil ha turistskatt07:52NorgeSkulle få 150 kroner – må ut med 56 ganger så mye07:44VerdenThunberg tar katamaran til Spania07:41SportMarkus Henriksen om klubbsituasjonen: – Unner ingen noe slikt07:30SportZuccarellos Wild tapte bunnoppgjør mot Kings07:26NorgeFærre søknader om erstatning for tap av sau og lam til rovdyr07:25VerdenSju drept i bilbombe i Afghanistan07:09SportNylands tøffe vei tilbake: – Sjansen kom før jeg trodde07:08PolitikkBussbråket på Torp: Ber statsråden rydde opp06:46VerdenUSA holder tusenvis av barn innesperret på mottak06:41SportLandslagets inspirerende gulrot06:37NorgeMann truet vektere med balltre og sparket politiet i Oslo06:35NorgeDette skjer i dag06:32SportTande tviler på nytt Kobayashi-show06:31NorgeMann i 30-årene knivstukket i Akershus06:21NorgeOslo vil plante 100.000 trær innen 203006:12NorgeGranskning: Indikasjon på menneskehandel i fiskeindustrien05:48NorgeSetteriksadvokaten tror antall Nav-saker vil øke05:44VerdenTesla skal bygge ny elbilfabrikk i Tyskland05:42NorgeDette skjedde i natt05:28VerdenMann drept under protester i Libanon05:26NorgeSolvik-Olsen mener Vedum kan stanse ny strømkabel til utlandet05:07NorgeVenstre i Trøndelag krever full pelsdyr-kompensasjon04:38Verden200 boliger tatt av skogbranner i Australia04:06VerdenUSA råder amerikanere til å ikke reise til Bolivia03:57NorgeFlere kilder hevder å ikke ha blitt kontaktet av politivoldsbok-forfattere03:29SportFederer har fremdeles håp om sjuende tittel i ATP-finalen03:23VerdenSju drept i voldelige protester i Bolivia etter valget03:21VerdenTo høyreekstremister pågrepet i Italia02:47ReiseUtslipp gjør at NHO vil kutte kraftig i cruisetrafikken02:41VerdenJeanine Añez er ny president i Bolivia00:05MotorNorske vogntogsjåfører involvert i flest dødsulykker00:02NorgeNy studie: Kristen bakgrunn også negativt for jobbsøkere00:01NorgeSenterpartiet vil senke drivstoffavgiftene00:00VerdenKardinals anke over overgrepsdom opp for høyesterett23:34NorgeMann knivstukket i Akershus22:54Verden26 dager med Chile-demonstrasjoner22:20PengerAp og Sp reagerer på Bane Nors million-merkevarebygging22:01NorgeStavanger-par risikerer fengsel for menneskehandel21:26MotorMoms på elbil: Arbeiderpartiet får støtte fra uventet hold21:13VerdenUvær førte til oversvømmelse i Venezia21:08VerdenFaket hele CVen og et magasincover for å få Trump-jobb – og fikk den20:46VerdenDevin (13) mistet moren i grufullt angrep: – Hun forsøkte å be til gud20:17NorgePalestinske skolebøker forherliger martyrdød – stortingstopper vil revurdere norsk støtte19:51Reise– Nordmenn flykter nå til Gran Canaria19:26StemmerLyntog som myte og mysterium19:00VerdenForsvunnet i 30 år - nå er den gjenoppdaget18:51NorgeBergs advokat: Sannsynlig at Frode Berg benådes onsdag18:49VerdenBolivias avgåtte president i eksil i Mexico18:22NorgePolitiet: Ingen tegn til at noen har gått gjennom isen i Troms18:10PolitikkSlakter regjeringens spytthette-forslag: – Vil ramme kvinner18:01PolitikkAp forsikrer: EØS-avtalen overstyrer Norge i eksport av trygdeytelser17:53SportKashafali sprintet til VM-gull på mesterskapsrekord17:44NorgeStortinget sier nei til å berge studiestedene Nesna og Sandnessjøen17:20NorgeFlertallet i bystyret bekymret for Oslo-befolkningens framtidige sykehustilbud16:57SportMonica Knudsen gir seg som trener for Vålerenga – blir utviklingssjef16:46SportRussisk TV-kanal dropper kvinnelangrenn – skylder på Johaug-dominans16:06VerdenEnighet om regjeringskoalisjon i Spania15:34PengerLilleborg AS undersøkes av konkurransetilsynet15:15SportLagerbäck krever 100 prosent innsats i «generalprøven»15:12PolitikkGranskning av Trump kan bli TV-drama for millioner av amerikanere15:00VerdenNå har svenskene fått nok: Iverksetter «Operasjon Rimfrost»14:47PengerHenning Solberg unngikk konkurs14:27VerdenSkjerpet straff for tsjekker for drap på nordmann i Praha13:35VerdenEU-domstol: Produkter fra israelske bosetninger må merkes13:24Helse og livsstilLungebetennelse tar et barneliv hver 39. sekund13:07NorgeAnti-jødisk hærverk i Norden kan være koordinert aksjon13:05PolitikkLabour utsatt for stort dataangrep12:35NorgeAnbefaler å avslutte etterforskning av Therese-saken12:34SportSkadd Solskjær-elev trekker seg fra landslagsspill12:20SportLanger ut mot Schumachers kone: – Hun er redd jeg vil fortelle alle sannheten12:18SportFinland får besøk av Arctic Race of Norway12:12NorgeKraftig regn har bidratt til økning i vannskader12:12SportHockeyspiller utestengt i fire år for doping11:53NorgeHåvard (22) død etter badeulykke i Israel11:42VerdenBrann om bord i norsk skip utenfor Senegal11:41VerdenDemonstranter fjernet fra grensa mellom Spania og Frankrike10:31NorgeDemonstranter låste porten ved vindkraftanlegg10:30NorgeMann dømt i Høyesterett for medvirkning til overgrep mot barn
Populært