Meny

Populær Thailand-strand stenges for båter

Horder av turister flokker daglig til Maya Bay på Koh Phi Phi Ley for å ta en selfie eller ti på stranden der «The Beach» ble spilt inn. Foto: byakkaya / IStock.com

Filmen «The Beach» gjorde Maya Bay verdensberømt. Nå tar myndighetene grep før båtene ødelegger stranden og korallrevet.

Backpackeren Richard er på reise i Thailand når han får overgitt et kart av en døende mann. Øya på kartet skal være et skjult paradis, et sted som er annerledes og med den ultimate stranden, uberørt av menneskets ødeleggelser.

Alex Garlands roman «The Beach» fra 1996 gikk rett hjem hos lesere verden over. Fire år senere var det duket for kinopremieren på filmversjonen med Leonardo DiCaprio i hovedrollen, og dramathrilleren ble innspilt på en slående vakker strand på øya Koh Phi Phi i Thailand.

Maya Bay var det perfekte bakteppet for historien og fanget raskt interessen til kinogjengere med reiselysten inntakt. Nesten 20 år senere har det hatt sin pris.

(Saken fortsetter under)

Leonardo DiCaprio i en scene fra «The Beach». Foto: Kommunenes Filmcentral

Koraller og strand ødelegges

Daglig ankommer horder av turister Maya Bay for å ta selfies foran de berømte kalksteinsklippene og det asurblå vannet. Men den jevne strømmen av besøkende har satt sitt preg på stranden og ført til klager om miljøskader.

Nå tar myndighetene grep og stenger stranden for båter mellom juni og september i år.

– I løpet av nesten 20 år har båter ankommet bukta og kastet anker forann stranden. Men båtene har skadet korallrevet og forårsaket problemer med sanden, sier Worapoj Lomlim i Phi Phi Islands National Parks til AFP.

– Overfylte turistbåter har også blokkert utsikten, legger han til og sier at turister fortsatt vil kunne ankomme stranden til fots fra en tilstøtende bukt der båtene kan parkere.

(Saken fortsetter under)

Foto: Kevin Tao/Flickr

Bekymret for turistenes påvirkning

Båtforbudet er foreløpig siste virkemiddel i kampen for å redusere skader på Thailands natur og miljø forårsaket av turisme. Turistindustrien utgjør samtidig en avgjørende søyle i Thailands økonomi – i fjor kom det mer enn 35 millioner reisende på besøk.

Miljøeksperter og tjenestemenn er bekymret for at masseturismen forårsaker uopprettelig skade på idylliske strender, med søppel og ukontrollert utvikling som forstyrrer lokale økosystemer.

Røyking er allerede blitt forbudt på 20 av landets mest kjente strender denne høysesongen. For de som bryter den nye røykeloven, venter det seg en klekkelig bot.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært