Sofia Helin: – Min far var alkoholiker

<p>Sofia Helin spiller rollen som kriminaletterforsker Saga Norén i serien «Broen». 45-åringen har to barn på åtte og 14 år. Hun er gift med presten Daniel Götschenhjelm og er bosatt i Stockholm.</p>
Sofia Helin spiller rollen som kriminaletterforsker Saga Norén i serien «Broen». 45-åringen har to barn på åtte og 14 år. Hun er gift med presten Daniel Götschenhjelm og er bosatt i Stockholm. Foto: / Tt / NTB scanpix

– Når du har en forelder som ikke fungerer, finnes det et mørkt rom som du går ut og inn av, men som er der hele tiden.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det forteller den kjente «Broen»-skuespilleren Sofia Helin i et intervju med norske KK.

Mange nordmenn sitter klistret til TV- og PC-skjermene for å få med seg fjerde sesong av den dansk-svenske krimserien «Broen». Serien har oppnådd enorm popularitet, har vunnet flere priser på internasjonale filmfestivaler og er nå vist i 180 land siden premieren i 2011.

– Har preget meg fysisk

Rollen som drapsetterforskeren Saga Norén har satt sine spor i skuespilleren Sofia Helin, som også er kjent fra hovedrollen Cecilia Algotsdotter i storfilmen «Arn».

– Jeg vet at det har preget meg rent fysisk. Dersom jeg tvinger meg selv til å tenke og oppføre meg på en bestemt måte i tilstrekkelig grad, så tror jo kroppen og hjernen at det er slik jeg er, selv om jeg intellektuelt vet at det ikke er slik, sier hun til det svenske nyhetsbyrået TT.

I intervjuet med KK forteller 45-åringen om perioder fra oppveksten som har preget henne som menneske og skuespiller.

Mistet storebroren i ulykke

Storebroren rakk hun aldri å bli kjent med. Da hun bare var ti dager gammel omkom hennes seks år eldre bror i en trafikkulykke. Da hun var fire ble foreldrene skilt. Hun beskriver oppveksten som fin og full av kjærlighet, men farens alkoholproblem kastet mørke skygger over barneårene.

– Jeg var svært preget av at min far var ensom og ikke hadde det godt. Og av at det var noe som vi ikke snakket om. Vi levde bare i det, og med tiden sperret jeg mine følelser og opplevelser mer og mer inne. Alle barn må håndtere de voksnes situasjon. Hvis de har det vanskelig, så må barn kompensere, forteller hun til KK.

Knuste ansiktet i sykkevelt

Da hun var 24 år ble Sofia Helin utsatt for en alvorlig sykkelulykke. Ansiktet ble så smadret at både tenner, kjeveben og lepper måtte gjennomgå flere operasjoner.

– Det var en ­«wake-up call» for meg. Jeg tror det er helt klassisk at du blir mer bevisst på hvor mye livet er verdt hvis du er nær ved å miste det. Du finner ut av hva som er viktig her i livet, og hva som ikke er det. Sånn sett ga ulykken meg en retning i livet som jeg ikke hadde hatt før, sier Sofia Helin.

– Kommer aldri til å glemme

At siste sesong av «Broen» er ferdig innspilt og vises i en rekke land, synes den populære skuespilleren er logisk, men trist.

– Det føles smertefullt, men likevel riktig. Broen er en æra i livet for meg, og for mange av oss, som vi aldri kommer til å glemme, sier hun til TT.

Frakken har vært med siden første sesong, men nå har kriminaletterforsker Saga Noréns karakteristiske plagg blitt kastet av for aller siste gang. Sesong fire skal være den siste. Men Sofia Helin tar ikke personlig farvel med rollen.

– Jeg tenker ikke slik. Akkurat som opplevelser, drømmer og bøker bærer vi det med oss videre som minner. Saga kommer jeg alltid til å bære med meg, sier Sofia Helin.

Personvernpolicy