Unik film fra da Finnmark var i brann

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den røde armé hadde med seg krigsfotografer da Finnmark ble befridd høsten 1944. ABC Nyheter har fått fatt i filmen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

25. oktober 1944 gikk Stalins røde armé over den norske grensa. Det var starten på frigjøringen av Norge fra de nazistiske okkupantene.

Med soldatene fulgte også sovjetiske krigsfotografer. For to år siden fikk ABC Nyheter fatt i tidligere upublisert filmmateriale som viste troppene som rykket inn.

Noen av disse klippene var tidligere kjent, som bildene av når grensa krysses og når nordmennene som hadde gjemt seg i gruvegangene i Sør-Varanger kom ut til den første frigjorte delen av Norge.

Men store deler av materialet på to 35 millimeters filmruller var inntil da ukjent. Høsten 2015 ble de for første gang offentlig vist. Det skjedde i aulaen på Grenselandmuseet i Kirkenes hvor også flere overlevende fra krigen var til stede.

– Satan, så ødelagt

En av dem som så filmen sammen med ABC Nyheter var Harald Lysfjord som bare var tre år da de sovjetiske soldatene jagde nazitroppene ut av Øst-Finnmark. Lysfjord var også en av mer enn 3000 norske som hadde søkt ly i gruvegangen i Bjørnevatn.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Satan, så ødelagt det er..., var hans reaksjon på filmen som viser hvor ille det sto til i Kirkenes like før vinteren slo ordentlig til i 1944.

– Der er broren min som står i lys kofte! Han Einar, utbrøt Gerd Røst som selv var fire år den gangen.

– Det her har jeg aldri sett før, ikke noe av dette, fortalte Annik Kristiansen Hagen ved Grenselandmuseet når scenene spilles av.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Og se nå her, nå graver de etter eiendelene sine eller tar de gjørme med seg for å bygge en gamme?, spør hun.

– Vi ser jo at det brenner

De som overleverte materialet til ABC Nyheter ønsker ikke å bli navngitt. Materialet er nå avlevert til Nasjonalbibliotekets filmarkiv.

Filmen fra frigjøringen av Finnmark fikk også filmekspertene til å berømme de unike bildene.

– Det er ferskvare fra da krigshandlingene pågikk. Vi ser jo at det brenner i ruiner, sa filmbibliotekar Håvard Oppøyen da filmrullene ble overlevert Nasjonalbiblioteket.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette får vi veldig mye mer enn vi har hatt før, sikkert tre-fire ganger så mye. Det er veldig flott, sa han.

Kirkenes ble bombet av Sovjet flere ganger på grunn av sin strategiske betydning, og i tillegg forsøkt stukket i brann av nazistene før de flyktet vest- og sørover.

En kald vinter

De sovjetiske troppene brakte også med seg mat til den utsultede befolkningen helt øst i Norge.

– Hadde vi ikke fått det så hadde vi sultet i hjel. Vi fikk jo til og med corned beef som kom fra Murmansk. Og kjeks, minntes Jostein Eliassen som var 7 år i 1944.

– Og der fikk de jammen maten i vaskefatet, sier han og ler høyt.

Det ble en kald vinter for de som hadde nektet å la seg evakuere med nazitroppene som flyktet vest- og sørover. Like før vinteren satte inn var det så godt som ingen bygninger i Kirkenes sentrum som hadde overlevd krigen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nazistene trakk seg tilbake til Lyngen i Troms, og brukte «den brente jords taktikk». Det innebar at 50.000 sivile ble tvangsevakuert, samt at hele 11.000 boliger brent og det meste av infrastrukturen ødelagt. Skadene er anslått til en tredel av de materielle krigsskadene i Norge.

Her kan du se hele den sovjetiske filmen