Dødelig sopp angriper coronasyke: – Situasjonen forverres

Ifølge Medical News Today, som har gitt fenomenet kallenavnet «super-sopp», er denne spesielt farlig for personer som utvikler sykdom etter å ha blitt smittet av coronavirus.
Supersoppen skal være utbredt i Brasil, som er et av landene som er hardest rammet av Covid-19.
– Over 500.000 liv er tapt på grunn av pandemien som rammer Brasil og verden, uttalte helseminister Marcelo Queiroga nylig.
– Vanskelig å bli kvitt
Soppen ble første gang oppdaget i Japan i 2009, og har siden spredt seg til mer enn 30 land, deriblant Danmark.
– Candida auris har en fantastisk evne til å bli i sykehusmiljøet. Derfor er vi veldig oppmerksomme på ikke å få den inn på danske sykehus. Når den først er inne, så er den vanskelig å bli kvitt, sier professor og overlege Maiken Cavling Arendrup ved Statens Serum Institut, til EkstraBladet.
For alvorlig syke Covid-19-pasienter kan det å bli angrepet av supersoppen være svært farlig, og potensielt dødelig.
– Dødeligheten er på omkring 40 prosent
Ifølge nyere forskning på coronasyke er risikoen for å dø, dersom du også smittes av supersoppen, stor. Over halvparten av alvorlig syke pasienter med Covid-19 døde innen en måned etter å ha blitt angrepet av Candida auris.
– Det som er helt sikkert er at situasjonen forverres hvis du blir smittet med Candida auris. Vi vet at hvis infeksjonen kan sees i blodet, så er dødeligheten omkring 40 prosent, sier Maiken Cavling Arendrup.
Motstandsdyktig mot vanlige medikamenter
Candida auris er en gjærsopp som kan forårsake alvorlige infeksjoner hos mennesker, ifølge Store norske leksikon.
Infeksjoner forekommer i hovedsak på helseinstitusjoner og rammer som regel alvorlig syke pasienter. Soppen er motstandsdyktig mot vanlige medikamenter.