Dødelig sopp angriper coronasyke: – Situasjonen forverres

Candida auris er en gjærsopp som kan forårsake alvorlige infeksjoner hos mennesker. Infeksjoner forekommer i hovedsak på helseinstitusjoner og rammer som regel alvorlig syke pasienter.
Candida auris er en gjærsopp som kan forårsake alvorlige infeksjoner hos mennesker. Infeksjoner forekommer i hovedsak på helseinstitusjoner og rammer som regel alvorlig syke pasienter. Foto: Handout / Reuters

Soppen omtales som en ekstremvariant med egenskaper som gjør at den er resistent mot kjente behandlingsmetoder.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge Medical News Today, som har gitt fenomenet kallenavnet «super-sopp», er denne spesielt farlig for personer som utvikler sykdom etter å ha blitt smittet av coronavirus.

Supersoppen skal være utbredt i Brasil, som er et av landene som er hardest rammet av Covid-19.

– Over 500.000 liv er tapt på grunn av pandemien som rammer Brasil og verden, uttalte helseminister Marcelo Queiroga nylig.

– Vanskelig å bli kvitt

Soppen ble første gang oppdaget i Japan i 2009, og har siden spredt seg til mer enn 30 land, deriblant Danmark.

– Candida auris har en fantastisk evne til å bli i sykehusmiljøet. Derfor er vi veldig oppmerksomme på ikke å få den inn på danske sykehus. Når den først er inne, så er den vanskelig å bli kvitt, sier professor og overlege Maiken Cavling Arendrup ved Statens Serum Institut, til EkstraBladet.

For alvorlig syke Covid-19-pasienter kan det å bli angrepet av supersoppen være svært farlig, og potensielt dødelig.

– Dødeligheten er på omkring 40 prosent

Ifølge nyere forskning på coronasyke er risikoen for å dø, dersom du også smittes av supersoppen, stor. Over halvparten av alvorlig syke pasienter med Covid-19 døde innen en måned etter å ha blitt angrepet av Candida auris.

– Det som er helt sikkert er at situasjonen forverres hvis du blir smittet med Candida auris. Vi vet at hvis infeksjonen kan sees i blodet, så er dødeligheten omkring 40 prosent, sier Maiken Cavling Arendrup.

Motstandsdyktig mot vanlige medikamenter

Candida auris er en gjærsopp som kan forårsake alvorlige infeksjoner hos mennesker, ifølge Store norske leksikon.

Infeksjoner forekommer i hovedsak på helseinstitusjoner og rammer som regel alvorlig syke pasienter. Soppen er motstandsdyktig mot vanlige medikamenter.