Studie: Senplager hos over halvparten av unge med milde coronasymptomer

Mange unge mellom 16 og 30 år som har vært syke med covid-19, slet med senplager et halvt år etterpå, ifølge en fersk studie. Foto: Ketil Gjelstein Bjærke / NTB
Mange unge mellom 16 og 30 år som har vært syke med covid-19, slet med senplager et halvt år etterpå, ifølge en fersk studie. Foto: Ketil Gjelstein Bjærke / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hele 61 prosent av undersøkte coronasyke hadde vedvarende senplager etter et halvt år, ifølge en fersk studie. Forfatteren er særlig bekymret for de unge.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

312 coronasyke som ble smittet i starten av pandemien i Norge, er undersøkt i studien, ifølge NRK.

Det er Bjørn Blomberg ved Universitetet i Bergen som står bak studien, som onsdag ble publisert i tidsskriftet Nature Medicine.

– Det som uroer meg mest

I motsetning til flere andre studier har denne omfattet et bredere spekter av coronasyke, altså ikke bare dem som har vært innlagt.

Litt over halvparten av de unge mellom 16–30 år som er undersøkt i studien, hadde vedvarende senplager etter et halvt år. Disse hadde milde til moderate symptomer da de var syke.

– Det som uroer meg mest, er at vi snakker om studenter og unge folk som kanskje akkurat har begynt i arbeid. De trenger å konsentrere seg for å studere eller gjøre en god jobb, sier Blomberg.

Konsentrasjonsproblemer eller hukommelsestap

28 prosent av de unge svarer at de fortsatt sliter med tap av smaks- og luktesans, mens 21 prosent sier de er utmattet. Én av åtte forteller om konsentrasjonsproblemer eller hukommelsestap.

Arbeidet med studien vil fortsette, og det vil komme ytterligere resultater senere for å få enda mer info om langtidsvirkningene av covid-19.

– Fortsettelsen av historien kommer snart. Planen vår er å følge pasientene over lang tid, sier Blomberg.