Kreftforskere har oppdaget nytt organ: – Kan forbedre livskvaliteten

<p>Spyttkjertlene er en kjertel som produserer munnens spytt. Kjertlene tømmer sitt sekret via utførselsganger ut i munnen. Nå har nederlandske forskere funnet en fjerde større spyttkjertel under skanning av 100 pasienter.</p>
Spyttkjertlene er en kjertel som produserer munnens spytt. Kjertlene tømmer sitt sekret via utførselsganger ut i munnen. Nå har nederlandske forskere funnet en fjerde større spyttkjertel under skanning av 100 pasienter. Foto: (Illustrasjon: The Netherlands Cancer Institute)

Ny teknologi har avdekket noe forskere tidligere ikke ante eksisterte inne i et menneskehode.

Ved å skanne kraniet ved hjelp av 3D-teknologi, har en gruppe forskere ved Netherlands Cancer Institute påvist en hittil ukjent spyttkjertel som er plassert midt inne i hodet.

Den nye oppdagelsen ble gjort i forbindelse med undersøkelse av prostatakreftpasienter. Der ble det benyttet en avansert form for skanning kalt PSMA PET / CT. Skanningen har blant annet til hensikt å avdekke svulster i kroppen.

– Forestill deg vår overraskelse da vi fant disse

Men da resultatene skulle analyseres la forskerne merke til noe de ikke hadde sett tidligere. Midt i kraniet på samtlige 100 forsøkspersoner oppdaget forskerne et sett med hittil ukjente kjertler.

– Mennesket har tre sett med store spyttkjertler, men ikke her. Så vidt vi vet er de eneste spyttkjertlene eller slimhinnene i nesesvelget mikroskopisk små. Så, forestill deg vår overraskelse da vi fant disse , sier stråleonkolog Wouter Vogel ved Netherlands Cancer Institute, til ScienceAlert.

Spyttkjertlene er en kjertel som produserer munnens spytt. Mennesket har tre store, parvise spyttkjertler og svært mange små spyttkjertler. Kjertlene tømmer sitt sekret via utførselsganger ut i munnen, ifølge Store Norske Leksikon.

Les også: Overlege: Fjerner det første tegnet på kreft uten at den forsvinner

– Kan endre måten vi ser sykdommer på

Mennesket har tre store, parvise spyttkjertler og svært mange små spyttkjertler. (Illustrasjon: Valstar et al., Radiotherapy and Oncology, 2020, ScienceAlert) Foto: ScienceAlert
Mennesket har tre store, parvise spyttkjertler og svært mange små spyttkjertler. (Illustrasjon: Valstar et al., Radiotherapy and Oncology, 2020, ScienceAlert) Foto: ScienceAlert

Den nyoppdagede fjerde spyttkjertelen sitter gjemt bak nesesvelget så å si i midten av kraniet. Forskerne antar at dette organet trolig har vært oversett fordi det ligger skjult og utilgjengelig til.

Det nye funnet regnes som sensasjonelt, og vil få konsekvenser for undersøkelse av kreftpasienter.

– Det virker som om de er på sporet av noe. Hvis dette er reelt kan det endre måten vi ser på sykdommer i denne delen av mennesket, sier patolog Valerie Fitzhugh fra Rutgers University til The New York Times.

Kan hjelpe kreftpasienter

Medisinske eksperter beskriver den overraskende anatomiske oppdagelsen som mystisk, og konstaterer at legevitenskapen fram til nå ikke har vært klar over den fjerde kjertelen.

Nå håper forskerne at oppdagelsen kan bidra til å hjelpe kreftpasienter som får strålebehandling.

Ved å unngå å bestråle dette tidligere oversette område i kraniet, kan legene forhindre komplikasjoner ettersom spyttkjertler er ekstra for stråling, ifølge det vitenskapelige tidsskriftet ScienceAlert.

– Kan forbedre livskvaliteten

I munnhulen og luftveiene finnes det anslagsvis 1.000 mindre spyttkjertler, men disse er som regel så små at de kun kan sees ved hjelp av mikroskop.

Men det fjerde settet med spyttkjertler er altså ikke påvist før i år 2020.

– Så vidt vi vet passet denne strukturen ikke tidligere anatomiske beskrivelser. Å spare disse kjertlene hos pasienter som får RT, kan gi en mulighet til å forbedre livskvaliteten, skriver forskerne i sin rapport.

Video:Måling av radonnivå kan redde liv

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden