Symptomfri kvinne smittet 71 etter heistur

Det var en kort heistur som trolig gjorde utslaget, ifølge en CDC-studie. En asymptomatisk kvinne spredte smitte da hun tok heisen alene. En måned senere var over 70 personer smittet.
Det var en kort heistur som trolig gjorde utslaget, ifølge en CDC-studie. En asymptomatisk kvinne spredte smitte da hun tok heisen alene. En måned senere var over 70 personer smittet. Foto: Josep Lago / AFP

Hun gjorde alt riktig og fulgte alle retningslinjer. Hun hadde heller ingen symptomer, likevel endte hun opp med å smitte 71 personer etter en kort heistur.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den kinesiske kvinnen hadde ingen symptomer, og hadde fulgt retningslinjene da hun kom hjem fra USA 19. mars. Hun testet negativt på viruset ved hjemkomst, men ble likevel bedt om å gå i karantene. Hun gjorde dette og fikk hjemlevert mat og holdt seg for seg selv.

Likevel endte hun opp med å bli en superspreder og smittet totalt 71 personer, selv om hun selv aldri fikk symptomer.

Kvinnen er sporet opp i en studie fra det amerikanske Centers for Disease Control and Prevention (CDC) som er gjengitt av blant annet News.au og Dagbladet.

Fikk aldri symptomer

Den kinesiske provinsen Heilongjiang hadde på tidspunktet kvinnen kom tilbake fra USA ingen bekreftede smittetilfeller.

Hun bodde i en boligblokk og det var en kort tur i heisen som gjorde utslaget. Hun var alene i heisen, men en nabo som bodde i etasjen under tok den like etter henne, og fikk trolig påført smitten der. Naboen hadde overnattingsbesøk fra sin mor og hennes kjæreste. Få dager senere dro foreldrene på en fest der de smittet ytterligere tre personer.

Smittet mange på sykehus

Kort tid etter denne festen ble en mann som var på festen sendt til sykehus med slag. Hans to sønner fulgte ham mens han var på sykehus. De hadde alle tre vært på festen. Noen dager senere ble han flyttet til et annet sykehus. På dette tidspunktet ante ingen at han var smittet av viruset og han var ikke isolert fra andre pasienter.

I studien har man sporet smitte av 28 personer på det første sykehuset tilbake til ham, inkludert blant annet fem sykepleiere og en lege. På det andre sykehuset sporet man smitte til ytterligere 20 personer.

Først i begynnelsen av april da kvinnens nabo, naboens mor og hennes kjæreste fikk påvist viruset skjønte myndighetene at man hadde en klyngesmitte.

Fant antistoffer

Totalt 71 personer fikk påvist covid-19 og alle smittetilfellene har blitt sporet tilbake til denne korte heisturen alene for den asymptomatiske kvinnen. Selv om hun aldri ble bekreftet smittet med viruset, fant man antistoffer hos henne og versjonen av viruset stemmer overens med versjonen man har funnet i USA, i motsetning til versjonen som spredte seg internt i Kina. Man har derfor konkludert med at hun var en asymptomatisk superspreder.

I studien konkluderer man med at tilfellet illustrerer hvordan et enkelttilfelle av asymptomatisk smitte kan føre til storstilt smitte i samfunnet.

Les også: Om lag 1 prosent av befolkningen har vært smittet av coronaviruset

Personvernpolicy