Eksperter kritiserer WHO for å ta for lett på luftbåren virussmitte

Over 200 eksperter utfordrer WHOs offisielle syn på hvordan koronaviruset sprer seg. De mener luftbåren smitte er undervurdert.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Verdens helseorganisasjon (WHO) og folkehelsemyndigheter i en rekke land fastholder at det først og fremst er to smitteveier vi skal bekymre oss for: inhalering av små dråper fra smittede personer like i nærheten, og berøring av infiserte flater for deretter å berøre øyne, nese eller munn.

Men andre eksperter mener at WHOs veiledning ikke tar høyde for at det er kommet stadig sterkere bevis for at viruset kan bli hengende i luften i lang tid i form av partikler kalt aerosoler, og at det også kan bevege seg flere meter.

De mener at dette også spiller en vesentlig rolle i spredningen av koronaviruset, og at det er derfor smitterisikoen øker i dårlig ventilerte rom, på busser og i andre innestengte områder – også når mennesker står minst 1,8 meter fra hverandre.

– Vi er 100 prosent sikre på det, sier Lidia morawska, professor ved Queensland University of Technology i Brisbane i Australia.

Ekspertene har skrevet et åpent brev til WHO der de anklager FN-organisasjonen for å ikke advare tilstrekkelig mot denne risikoen.

I alt 239 forskere fra til sammen 32 land har signert brevet, som skal publiseres i et vitenskapelig tidsskrift neste uke.

Personvernpolicy