Sverige: Ansatte oppfordres til å møte på jobb – selv med påvist corona

Ansatte ved Karolinska universitetssykehus oppfordres til å møte på jobb, selv om de har fått påvist covid-19. Foto: Fredrik Sandberg / TT / NTB scanpix
Ansatte ved Karolinska universitetssykehus oppfordres til å møte på jobb, selv om de har fått påvist covid-19. Foto: Fredrik Sandberg / TT / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ansatte på Karolinska universitetssykehus oppfordres til å fortsatt møte på jobb, selv om de har påvist coronasmitte, så lenge de ikke har symptomer. – Det er jo helt sykt, raser ansatte.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er nettstedet Dagens Juridik som avslører et internt dokument som har gått ut til et stort antall sykehusansatte. I dokumentet kommer det frem at Karolinska har innført en ny policy for personell som tester positivt for covid-19.

«Smittskydd Stockholm har klargjort at gjeldende retningslinjer ikke er tvingende ved testing på asymptomatiske personer. Karolinska har derfor en egen policy», står det i dokumentet ifølge dagensjuridik.se.

Ikke smittsom? Gå på jobb

Personer som har blitt påvist smitte skal i utgangspunktet være hjemme i isolasjon til de har vært minst to dager symptomfire, men dersom de ikke har symptomer når prøven tas, oppfordres til å gå på jobb som vanlig.

«Om den prøvetagne er helt asymptomatisk ved prøvetagningstilfellet bedømmes man ikke til å være smittsom til tross for at man bærer på viruset.»

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ansatte reagerer

– Men hva skjer om man plutselig får symptomer når man har kontakt med pasienter. Det oppleves som at man risikerer både personellets og pasientens helse, sier en anonym ansatt til avisen.

– Det er jo helt sykt at vi skal jobbe når vi bærer på smitten, sier en annen ansatt.

Det norske Folkehelseinstituttets offisielle råd er at dersom man har påvist covid-19 skal man være isolert i minst 3 døgn etter symptomfrihet, og minst 8 døgn etter symptomdebut. Svenske folkehelsemyndigheters offisielle råd er minst 48 timer. Noe som har blitt kritisert av flere forskere.

WHO på sin side anbefaler at man skal være isolert i to uker etter man har blitt symptomfri.

Tegnell: – Ikke noe vi vil anbefale

Statsepidemiolog Anders Tegnell har uttalt seg om Karolinskas oppsiktsvekkende smittevernoppfordring, men vil likevel ikke overprøve deres vurdering.
Statsepidemiolog Anders Tegnell har uttalt seg om Karolinskas oppsiktsvekkende smittevernoppfordring, men vil likevel ikke overprøve deres vurdering.

Statsepidemiolog Anders Tegnell sier til avisen at myndighetene ser på disse spørsmålene.

– Men jeg tror ikke vi kommer til å lande på at man skal gå på jobb om man bærer på viruset. Spørsmålet blir heller om hvor lenge man skal være hjemme, sier han. Tegnell vil likevel ikke gå inn og overprøve Karolinska-ledelsens risikovurdering.

Ledelsen ved universitetssykehuset har ikke svart på Dagens Juridiks henvendelser om kommentarer.