Nobelprisvinner advarer mot panikk: Krisen vil gå raskere over enn mange tror

<p dir="ltr">– Virkeligheten er ikke i nærheten så grusom som den beskrives som. Coronaviruspandemien er ikke verdens undergang, understreker Michael Levitt.</p>
– Virkeligheten er ikke i nærheten så grusom som den beskrives som. Coronaviruspandemien er ikke verdens undergang, understreker Michael Levitt. Foto: Robert Galbraith / Reuters

En av verdens fremste forskere, Michael Levitt, mener coronakrisen, som nå ryster verden, er overdrevet, og tror pandemien vil gå over raskere enn mange tror. 

Dersom professoren har rett, vil det være svært gode nyheter for en hel verden. Om lag to milliarder mennesker, inkludert et av verdens tettest befolkede land, India, er bedt om å holde seg hjemme for å hindre ytterligere virusspredning.

– Pandemien kan bli kontrollert, sier Michael Levitt, til Los Angeles Times.

I intervjuet går den den amerikansk-britisk-israelske biofysikeren hardt ut mot det han mener er et altfor pessimistisk bilde av hvordan viruset spres, varigheten på krisen og hvilke konsekvenser det vil kunne få.

Levitt vil ha slutt på svartmalingen og kommer også med advarsler om at en overreaksjon for å stanse pandemien vil kunne virke mot sin hensikt.

Les også: Når krisen rammer, går klimagassutslippene ned

– Virkeligheten er ikke i nærheten av så grusom

Dette er blant professorens bekymringer:

Fakta om coronapandemien – Nærmere 400.000 smittede

* 383.349 personer i 196 land og territorier har fått påvist smitte av coronaviruset.

* 16.585 smittede er døde, mens tilstanden for 12.079 er alvorlig eller kritisk.

* 102.524 av de smittede er friskmeldt.

* Disse landene er hardest rammet, rangert etter antall døde:

* Italia: 63.927 smittet, 6.077 døde, 7.432 friskmeldt.

* Kina: 81.171 smittet, 3.277 døde, 73.159 friskmeldt.

* Spania: 35.212 smittet, 2.316 døde, 3.355 friskmeldt.

* Iran: 23.049 smittet, 1.812 døde, 8.376 friskmeldt.

* Frankrike: 19.856 smittet, 860 døde, 2.200 friskmeldt.

* USA: 46.148 smittet, 582 døde, 295 friskmeldt.

* Storbritannia: 6.650 smittet, 335 døde, 135 friskmeldt.

* Nederland: 4.749 smittet, 213 døde, 2 friskmeldt.

* I Norge er 2.625 smittet (11 døde), i Sverige er 2.059 smittet (33 døde), i Danmark er 1.460 smittet (24 døde), i Finland 700 smittet (1 død) og på Island 588 smittet (2 død).

Kilde: Worldometers , FHI, NTB

  • At forsøkene på å kneble viruset på sikt kan utløse nye, alvorlige kriser i form av massearbeidsløshet, nedgangstider, sosial uro og økende selvmordsrate.
  • At håpløsheten kan få sin egen, selvforsterkende dynamikk og bidra til å skape nye problemer.

– Virkeligheten er ikke i nærheten så grusom som den beskrives som. Coronaviruspandemien er ikke verdens undergang, understreker Michael Levitt.

I 2013 ble han tildelt Nobelprisen i kjemi for «utvikling av multiskala modeller for komplekse kjemiske systemer». Til daglig er han professor i strukturell biologi ved Stanford University i California.

Én viktig forutsetning: Strenge restriksjoner

I motsetning til Verdens Helseorganisasjon, statsledere og eksperter verden over, tar Levitt til orde for at krisen vil bli kortere enn det mange forventer.

En viktig forutsetningen for professorens hypotese, er at befolkningen i virusutsatte land følger de strenge retningslinjene som er innført, og sørger for nødvendig distanse og god hygiene.

– Dette er ikke tidspunktet for å gå ut og drikke med venner, minner den anerkjente forskeren om. Han gir delvis mediene ansvaret for å ha hausset opp stemningen og dramatisert situasjonen mer enn nødvendig.

– Offisielle data støtter ikke de alvorlige advarslene om millioner av dødsfall, og at massiv global sosial uro og nedgangstider vil vare mer enn et år, sier Michael Levitt i intervjuet.

Les også: Statsministeren i Thailand varsler unntakstilstand

Ekspert: Tiden vil vise om han har rett

En ekspert på biostatistikk ved University of Massachusetts Amherst, Nicholas Reich, mener Levitts synspunkter er utfordrende, men tankevekkende.

– Tiden vil vise om hans antagelser er riktige. Jeg tror likevel et mangfold av eksperter med ulike perspektiv vil hjelpe beslutningstagere til å navigere når de står overfor svært krevende avgjørelser i ukene og månedene som kommer, sier Reich til Los Angeles Times.

(Saken fortsetter under bildet)

Helsearbeidere i et provisorisk telt som er satt opp for å avlaste sykehuset i Brescia i Nord-Italia. Totalt har 6.077 koronasmittede mistet livet i Italia. Utbruddet i Italia er det største etter Kina.Foto: Claudio Furlan / LaPresse / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Helsearbeidere i et provisorisk telt som er satt opp for å avlaste sykehuset i Brescia i Nord-Italia. Totalt har 6.077 koronasmittede mistet livet i Italia. Utbruddet i Italia er det største etter Kina.Foto: Claudio Furlan / LaPresse / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Forutså pandemiens utvikling og omfang

Nobelprisvinneren forutsa tidlig at Kina ville få kontroll med pandemien, da de fleste advarte mot at kineserne ville bruke lang tid på å komme seg gjennom krisen.

Allerede i slutten av januar uttalte han at viruspandemien ville være på retur i Kina i løpet av kort tid, mye tidligere enn andre eksperter forventet.

Han forutså også at antall smittete og døde i Kina ville bli på omtrent samme nivå som de siste oppdaterte tallene viser. Dette kan tyde på at han hadde rett i sine antagelser.

Etter to måneder med strenge restriksjoner kan friske innbyggere i Wuhan og Hubei-provinsen i Kina nå reise ut fra området, opplyser landets myndigheter tirsdag.

Coronavirusets episenter åpnes opp

Wuhan har vært omtalt som det første episenteret og startpunkt for utbruddet av coronaviruset. Hittil har Kina totalt registrert 81.171 smittede i utbruddet, hvorav 67.801 i Hubei-provinsen.

Slik beskytter du deg mot coronaviruset:

* Vask hendene ofte og grundig. Bruk antibac dersom håndvask ikke er mulig.

* Hold minst 1 meters avstand til personer med luftveissymptomer.

* Sykdommen kan smitte på tre måter:

– gjennom luft når en syk person nyser eller hoster (dråpesmitte)

– ved direkte kontakt med syke

– ved indirekte kontakt når viruset har blitt overført til inventar eller gjenstander

* Verdens helseorganisasjon anslår at inkubasjonstiden er 5–6 dager, men den kan variere fra 0–14 dager.

* Om man blir forkjølet: Hold god avstand til andre. Bruk papirlommetørkle eller albukroken når du hoster eller nyser.

* Munnbind anbefales ikke for friske personer.

* Vanlige symptomer på koronasmitte er hoste, feber, sår hals, brystsmerter og pustevansker.

* Dersom man mistenker at man er smittet, bør man holde seg hjemme. Ring fastlegen eller nærmeste legevakt på telefon 116117.

I alt har 3.277 mennesker dødd av covid-19, av dem 3.160 i Hubei. Disse tallene er nesten identiske med prognosen forutså knappe to måneder tidligere.

Tirsdag var til sammen 73.159 coronasmittede pasienter på kinesiske sykehus utskrevet fra sykehus.

De siste dagene har det vært svært få nye tilfeller av smitte fra viruset i området, noen dager ingen i det hele tatt. Det har også vært et markant fall i antall døde.

Les også: Kan ha funnet to varianter av corona-viruset: Én variant sprer seg mye raskere

VIDEO: – Vi har ikke stått overfor noe verre siden borgerkrigen (saken fortsetter under)

– Akselererer ikke lenger så raskt som før

– Tenk på utbruddet som om en bil kjørte i høy hastighet på motorveien. Selv om bilen fortsatt kjører fort, akselererer den ikke lenger like raskt som før, illustrerer Levitt.

I Kina er til sammen 73.159 coronasmittede pasienter utskrevet fra sykehus. De fleste som har vært innlagt på sykehus, er nå skrevet ut. Nye tilfeller av smitte som har vært avdekket i Kina, har derimot blitt sporet til utlandet.

Nå gir han den samme analysen av utviklingen i USA, som er inne i en kritisk fase av pandemien. Hittil er 560 personer døde på grunn av coronavirus i hele USA, og minst 43.963 bekreftet syke. Episenteret for pandemien er New York hvor mer enn 20.000 innbyggere er bekreftet smittet av coronavirus.

– Dette kommer til å gå bra

– Det vi trenger nå er å få kontroll med panikken. Dette kommer til å gå bra, sier Michael Levitt til Los Angeles Times. Samtidig avviser han statistikken ikke støtter de som maler et dystert dommedagsbilde av situasjonen. Han mener derfor pessimistene tar feil i sine analyser.

Levitt har gått gjennom data for 78 land som har registrert tilfeller av covid-19-viruset. Ut fra disse tallene mener han å se en tendens til at antall smittede og syke vil være synkende fremover.

– Tallen er fortsatt høye, men det er tydelige tegn på redusert vekst, uttaler professoren. Han viser til at kurven for smittede og døde i USA støtter opp under denne teorien.

Trump varsler lettelser innen 15 dager

President Donald Trump lover at USA snart vil være tilbake til vanlige tilstander og at økonomien igjen vil normalisere seg etter en dramatisk nedstengning av store deler av den amerikanske økonomien.

– Amerika vil snart igjen være åpent for forretninger, sa Trump og la til at økonomien vil være tilbake i normalt gjenge raskere enn «tre til fire måneder».

Presidenten antydet at han vil lette på de innførte restriksjonene om redusert sosial kontakt når den opprinnelige perioden på 15 dager løper ut. Dette vil i så fall være i strid med rådene fra flere helsetopper i USA og samtidig med at millionbyen New York opplever en alarmerende stigning i antall smittetilfeller.

Les også: Melania Trump testet for coronasmitte

VIDEO: Trump om coronasmitten i USA: Vi er i krig

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
10:34 Ropstad: Ikke sannsynlig at staten vil kompensere tap av gaveinntekter09:47 Helikopterulykke i Sandnes09:43 Solemdal avslutter skiskytterkarrieren09:05 Filter Nyheter: Tiltakene har stanset smitteveksten i Norge08:06 Sparket kaptein er selv coronasmittet07:47 Taliban: Avtalen med USA er i ferd med å bryte sammen07:13 La Naturen Leve til regjeringen: Ikke hør på vindkraftlobbyen!06:39 Smittede uten symptomer et økende problem i Kina06:30 Koronafrykt i overfylte flyktningleirer i Libanon06:09 Dette skjer i dag06:07 FN ber land om å beskytte kvinner i viruskarantene06:00 Titusenvis av amerikanske helsearbeidere uten jobb05:40 Dette skjedde i natt05:30 Kommuner ber regjeringen lempe på hytteforbudet05:11 Ukjent hvor mange barn som faktisk går på skolen04:55 5.758 registrerte koronatilfeller i Norge - opp 11804:21 Sør-Korea melder om færre enn 50 nye smittede03:47 Mer enn 95.900 koronatilfeller i Tyskland – over 1.400 døde03:41 Barneombudet vil hindre stans i barns rettsprosesser03:39 Opposisjonspartier krever åpenhet for å hindre misbruk av støtteordninger03:34 Oljeprisen faller markant etter møteutsettelse03:17 Mer enn 1.200 døde på ett døgn i USA02:58 Abe under press for å erklære koronakrise i Japan02:38 Trump hevder koronautbruddet når toppen de neste dagene02:25 44.000 krever evakuering av barn fra gresk flyktningleir01:41 Regjeringen vil gi reiselivet seks ganger lenger tid til å refundere reiser01:09 Skogbranner herjer ved Tsjernobyl00:33 Skottlands helsedirektør går av etter brudd på koronaregler23:57 Knivstikking på Jæren – to siktet for drapsforsøk23:49 Tiger testet positivt for koronavirus22:36 Mange nordmenn er corona-fast i utlandet. En av dem er Christopher (31)22:21 Boris Johnsen fortsatt på sykehus21:30 Fransk klubblege tok livet sitt etter å ha blitt koronasmittet21:23 Dronning Elizabeth takket alle som holder seg hjemme20:59 Person tatt av snøskred på Senja20:44 Knivstikking i Vigrestad på Jæren – to pågrepet20:27 Slik rammer coronaviruset forskningen20:15 Kong Carl Gustaf takket helsearbeiderne19:35 For en jomfrutur - flyselskap med én passasjer fra Røros19:09 Norge sender medisinsk personell til Nord-Italia19:01 Første tilfelle av coronasmitte påvist i Sør-Sudan18:53 Italia rapporterer laveste daglige dødstall på to uker18:33 City-spiller i trøbbel etter å ha brutt virusregler med sexfest17:44 – Beklager at de ble arrestert. De oppførte seg veldig frekt17:35 Nesten 600 nye koronadødsfall i New York17:10 Småbrukarlaget går ut mot Bollestads grep for billig-arbeidere til landbruket16:46 Professor vil isolere personer som mister smaks- og luktesansen16:44 FHI har oppdatert sine munnbindanbefalinger16:01 Krim, spenning og humor: Her er årets påskeserier15:52 Ytterligere 621 dødsfall på sykehus i Storbritannia15:48 Nå kan Leger Uten Grenser og Røde Kors unntas fra utreiseforbud14:59 Salmedikter Svein Ellingsen er død14:44 Sivilforsvarssjefen vil ikke sette inn sine mannskaper i Oslo14:25 Én av fire mener Senterpartiet er blitt for populistisk14:20 28 nye coronadødsfall i Sverige13:49 Flere har rygg- og nakkesmerter under coronapandemien13:47 18 nye coronadødsfall i Danmark13:33 Fem døde funnet etter ferjeulykke ved Salomonøyene13:17 Rooney hardt ut mot Premier League-toppene13:03 Coronasmittet pasient fra Lillestrøm døde på sykehus13:01 Nytt coronadødsfall i Bærum12:40 Coronasmittet mann døde i Drammen12:38 310 pasienter innlagt med coronasmitte på norske sykehus – oppgang på fire12:20 Anthony Perkins: Mannen bak psykopaten12:15 Ecuadors visepresident beklager lik i gatene12:08 Mann pågrepet etter brann i Bø12:02 Spesialenheten: Skytingen i Sandnes kunne gått mye verre11:24 Joseph (6) har cystisk fibrose – friskmeldt av coronaviruset11:07 – Tigerkongen får tilsendt bikinibilder i fengselet11:03 USA truer med å kutte mer bistand til Afghanistan10:54 Påsken starter med et sjeldent ozonhull10:52 Person ranet med pistol på T-banestasjon – tre pågrepet10:31 Eldre coronapasient døde på Sykehuset Innlandet09:58 30 år siden brannen om bord i Scandinavian Star09:34 DNT om påsken: – Perfekt anledning til å bli kjent i nærområdet09:20 Hvis Tour de France avlyses: – Katastrofe og økonomisk kollaps09:07 Italiensk mafia kan utnytte coronakrisen08:28 To personer alvorlig skadd da bil havnet i elva i Sogn08:22 Økonomer kaller det «sudden stop»: – Det er ingen steder å gjemme seg08:20 Dødsraten stiger08:18 Kilde venter fortsatt på verdenscuptrofeet – kommer i posten07:50 Dødstallet i Sverige er høyere enn rapportert06:30 Tyskland beskylder USA for å ha konfiskert masker06:05 Trump advarer om tøff kommende uke06:00 Dette skjer i dag05:57 Minibuss kjørte av veien – fører til traumemottak05:44 Nær 5 prosent koronatestet i Tromsø05:30 Dette skjedde i natt04:45 5.641 registrerte koronatilfeller i Norge - opp 13104:41 Enda et cruiseskip til kai i Florida med koronasyke om bord04:13 30 nye koronatilfeller i Kina04:13 Mann tiltalt for overgrep mot barn i Stavanger03:52 Boris Johnsons forlovede har koronasymptomer03:38 Algerie får hjelp av Kina til kampen mot koronaviruset02:52 Mann målt til 182 kilometer i timen på E6 i Viken02:25 19 drept i sammenstøt mellom gjenger i Mexico02:23 Brasil uforberedt på koronaepidemien01:32 Trudeau vil ikke straffe USA for å nekte å eksportere masker00:51 Marianne Faithfull er smittet av koronaviruset00:49 En rekke bilbranner i Oslo – trolig påsatt
Siste nytt
10:34NorgeRopstad: Ikke sannsynlig at staten vil kompensere tap av gaveinntekter09:47NorgeHelikopterulykke i Sandnes09:43SportSolemdal avslutter skiskytterkarrieren09:05Helse og livsstilFilter Nyheter: Tiltakene har stanset smitteveksten i Norge08:06VerdenSparket kaptein er selv coronasmittet07:47VerdenTaliban: Avtalen med USA er i ferd med å bryte sammen07:13PengerLa Naturen Leve til regjeringen: Ikke hør på vindkraftlobbyen!06:39VerdenSmittede uten symptomer et økende problem i Kina06:30VerdenKoronafrykt i overfylte flyktningleirer i Libanon06:09NorgeDette skjer i dag06:07VerdenFN ber land om å beskytte kvinner i viruskarantene06:00VerdenTitusenvis av amerikanske helsearbeidere uten jobb05:40NorgeDette skjedde i natt05:30NorgeKommuner ber regjeringen lempe på hytteforbudet05:11NorgeUkjent hvor mange barn som faktisk går på skolen04:55Norge5.758 registrerte koronatilfeller i Norge - opp 11804:21VerdenSør-Korea melder om færre enn 50 nye smittede03:47VerdenMer enn 95.900 koronatilfeller i Tyskland – over 1.400 døde03:41NorgeBarneombudet vil hindre stans i barns rettsprosesser03:39NorgeOpposisjonspartier krever åpenhet for å hindre misbruk av støtteordninger03:34VerdenOljeprisen faller markant etter møteutsettelse03:17VerdenMer enn 1.200 døde på ett døgn i USA02:58VerdenAbe under press for å erklære koronakrise i Japan02:38VerdenTrump hevder koronautbruddet når toppen de neste dagene02:25Norge44.000 krever evakuering av barn fra gresk flyktningleir01:41NorgeRegjeringen vil gi reiselivet seks ganger lenger tid til å refundere reiser01:09VerdenSkogbranner herjer ved Tsjernobyl00:33VerdenSkottlands helsedirektør går av etter brudd på koronaregler23:57NorgeKnivstikking på Jæren – to siktet for drapsforsøk23:49VerdenTiger testet positivt for koronavirus22:36NorgeMange nordmenn er corona-fast i utlandet. En av dem er Christopher (31)22:21VerdenBoris Johnsen fortsatt på sykehus21:30SportFransk klubblege tok livet sitt etter å ha blitt koronasmittet21:23VerdenDronning Elizabeth takket alle som holder seg hjemme20:59NorgePerson tatt av snøskred på Senja20:44NorgeKnivstikking i Vigrestad på Jæren – to pågrepet20:27NorgeSlik rammer coronaviruset forskningen20:15VerdenKong Carl Gustaf takket helsearbeiderne19:35ReiseFor en jomfrutur - flyselskap med én passasjer fra Røros19:09NorgeNorge sender medisinsk personell til Nord-Italia19:01VerdenFørste tilfelle av coronasmitte påvist i Sør-Sudan18:53VerdenItalia rapporterer laveste daglige dødstall på to uker18:33SportCity-spiller i trøbbel etter å ha brutt virusregler med sexfest17:44Verden– Beklager at de ble arrestert. De oppførte seg veldig frekt17:35VerdenNesten 600 nye koronadødsfall i New York17:10PengerSmåbrukarlaget går ut mot Bollestads grep for billig-arbeidere til landbruket16:46NorgeProfessor vil isolere personer som mister smaks- og luktesansen16:44NorgeFHI har oppdatert sine munnbindanbefalinger16:01KulturKrim, spenning og humor: Her er årets påskeserier15:52VerdenYtterligere 621 dødsfall på sykehus i Storbritannia15:48NorgeNå kan Leger Uten Grenser og Røde Kors unntas fra utreiseforbud14:59NorgeSalmedikter Svein Ellingsen er død14:44NorgeSivilforsvarssjefen vil ikke sette inn sine mannskaper i Oslo14:25PolitikkÉn av fire mener Senterpartiet er blitt for populistisk14:20Verden28 nye coronadødsfall i Sverige13:49NorgeFlere har rygg- og nakkesmerter under coronapandemien13:47Verden18 nye coronadødsfall i Danmark13:33VerdenFem døde funnet etter ferjeulykke ved Salomonøyene13:17SportRooney hardt ut mot Premier League-toppene13:03NorgeCoronasmittet pasient fra Lillestrøm døde på sykehus13:01NorgeNytt coronadødsfall i Bærum12:40NorgeCoronasmittet mann døde i Drammen12:38Norge310 pasienter innlagt med coronasmitte på norske sykehus – oppgang på fire12:20KulturAnthony Perkins: Mannen bak psykopaten12:15VerdenEcuadors visepresident beklager lik i gatene12:08NorgeMann pågrepet etter brann i Bø12:02NorgeSpesialenheten: Skytingen i Sandnes kunne gått mye verre11:24Helse og livsstilJoseph (6) har cystisk fibrose – friskmeldt av coronaviruset11:07Kultur– Tigerkongen får tilsendt bikinibilder i fengselet11:03VerdenUSA truer med å kutte mer bistand til Afghanistan10:54NorgePåsken starter med et sjeldent ozonhull10:52NorgePerson ranet med pistol på T-banestasjon – tre pågrepet10:31NorgeEldre coronapasient døde på Sykehuset Innlandet09:58Norge30 år siden brannen om bord i Scandinavian Star09:34NorgeDNT om påsken: – Perfekt anledning til å bli kjent i nærområdet09:20SportHvis Tour de France avlyses: – Katastrofe og økonomisk kollaps09:07VerdenItaliensk mafia kan utnytte coronakrisen08:28NorgeTo personer alvorlig skadd da bil havnet i elva i Sogn08:22PengerØkonomer kaller det «sudden stop»: – Det er ingen steder å gjemme seg08:20VerdenDødsraten stiger08:18VerdenKilde venter fortsatt på verdenscuptrofeet – kommer i posten07:50VerdenDødstallet i Sverige er høyere enn rapportert06:30VerdenTyskland beskylder USA for å ha konfiskert masker06:05VerdenTrump advarer om tøff kommende uke06:00NorgeDette skjer i dag05:57NorgeMinibuss kjørte av veien – fører til traumemottak05:44NorgeNær 5 prosent koronatestet i Tromsø05:30NorgeDette skjedde i natt04:45Norge5.641 registrerte koronatilfeller i Norge - opp 13104:41VerdenEnda et cruiseskip til kai i Florida med koronasyke om bord04:13Verden30 nye koronatilfeller i Kina04:13NorgeMann tiltalt for overgrep mot barn i Stavanger03:52VerdenBoris Johnsons forlovede har koronasymptomer03:38VerdenAlgerie får hjelp av Kina til kampen mot koronaviruset02:52NorgeMann målt til 182 kilometer i timen på E6 i Viken02:25Verden19 drept i sammenstøt mellom gjenger i Mexico02:23VerdenBrasil uforberedt på koronaepidemien01:32VerdenTrudeau vil ikke straffe USA for å nekte å eksportere masker00:51VerdenMarianne Faithfull er smittet av koronaviruset00:49NorgeEn rekke bilbranner i Oslo – trolig påsatt
Populært