FHI-forsker om e-sigaretter:  – Det vil være svært synd om man fortsetter forbudet

<p>– Frykten for at det å åpne for salg av nikotinholdige e-sigaretter skal ramme prektige ungdommer som ikke ellers ville begynne å røyke, mener jeg er ubegrunnet, sier FHI-forsker Karl Erik Lund. Foto: Erik Nylander/TT / NTB scanpix</p>
– Frykten for at det å åpne for salg av nikotinholdige e-sigaretter skal ramme prektige ungdommer som ikke ellers ville begynne å røyke, mener jeg er ubegrunnet, sier FHI-forsker Karl Erik Lund. Foto: Erik Nylander/TT / NTB scanpix

Etter planen skal det åpnes for salg av nikotinholdige e-sigaretter på det norske markedet i år. – Naturlig å ta en ekstra runde i saken, sier helsepolitiker Kjersti Toppe (Sp).

På tampen av 2016 vedtok Stortinget at det skal bli lov å selge nikotinholdige e-sigaretter i Norge. Etter planen skal dette settes i live i 2020.

– Det som nå skjer er at vi innfører EUs regelverk som sier at e-sigaretter er tillatt å selge, sier seniorforsker sier Karl-Erik Lund ved Folkehelseinstituttet (FHI) til ABC Nyheter.

Men det kan bli en omkamp om det Stortinget vedtok.

– Bekymringen er at man kan få nye brukere, særlig ungdom som går rett på e-sigaretter. Dette er den nye debatten, sier han.

– Naturlig å ta en ekstra runde

En av dem som er bekymret, er helsepolitisk talsperson i Senterpartiet Kjersti Toppe. Forrige uke stilte hun et skriftlig spørsmål til helseministeren.

«Hvilke restriksjoner vil statsråden innføre for å hindre at det oppstår en ny epidemi av tobakksavhengighet som følge av at salg av nikotinholdige e-sigaretter blir lovlig på det norske markedet?» spør hun Bent Høie (H).

– Ønsker du en omkamp, Toppe?

– Vi gikk med på vedtaket om å tillate nikotinholdige e-sigaretter under sterk tvil – og ut fra at høringsinstanser som Kreftforeningen og Legeforeningen støttet det. Når det nå er nye erfaringer med salg og bruk mener jeg personlig at det er naturlig å ta en ekstra runde i saken, sier Sp-politikeren til ABC Nyheter.

Se video: Røykens historie i Norge:

– Frykter nyrekruttering og en ny «snusepidemi»

Toppe mener salg av e-sigaretter som et røykeavvenningsprodukt, eventuelt på resept, hadde vært det naturlige.

– Da hadde vi unngått faren med nyrekruttering, mens de som faktisk bruker det for å klare å slutte med vanlige sigaretter, er ivaretatt, sier hun.

I sitt skriftlige spørsmål til helseministeren skriver hun blant annet: «Amerikanske helsemyndigheter peker på en eksplosiv vekst av e-sigarett-røyking blant ungdom, og omtaler fenomenet som en epidemi. I 2018 brukte 3,6 millioner amerikanske ungdommer e-sigaretter.»

– Jeg frykter nyrekruttering og at dette blir en ny «snusepidemi», sier Toppe.

– Ubegrunnet frykt

FHI-forsker Karl Erik Lund deler ikke denne bekymringen. Han viser til at man i Norge har kartlagt e-sigarettbruken siden 2015.

– Blant ikke-røykere i Norge er damping så å si ikke-eksisterende. 97 prosent av damperne er røykere eller forhenværende røykere. I Norge er gjennomsnittsalder blant damperne langt over 40 år.

Han forklarer at erfaringene fra USA og Storbritannia, der e-sigaretter er mye brukt, viser at det i all hovedsak er røykere og tidligere røykere som blir dampere.

– Frykten for at det å åpne for salg av e-sigaretter med nikotin skal ramme prektige ungdommer som ikke ellers ikke ville begynne å røyke, mener jeg er ubegrunnet. Men det er en moralsk panikk knyttet til dette nye produktet, særlig gjelder det i USA.

FHI-forsker Karl Erik Lund. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
FHI-forsker Karl Erik Lund. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

I USA er det riktignok en høyere andel unge dampere uten tobakkserfaring enn det man ser i Storbritannia og Norge.

– Det vi vet fra USA er at mange unge eksperimenterer med e-sigaretter, men de ungdommene som bruker det regelmessig er hovedsakelig de som allerede røkte. Så det er feil å si at det er en epidemi blant unge. Det er hovedsakelig en økning i eksperimentell bruk og den har skjedd blant de som allerede røykte eller brukte cannabis, sier Lund.

I USA har de også tillatt reklame for e-sigaretter. Det vil ikke være tillatt i Norge, legger han til.

– Må vurdere forbud mot smakstilsetning

Toppe i Sp mener at om man skal tillate salg av nikotinholdige e-sigaretter, så bør man i hvert fall bør få på plass strengere regulering. For eksempel at e-sigaretter må oppbevares i skap bak kassa og ha nøytrale pakninger, slik som tobakksprodukter er regulert i dag.

– Jeg mener at forbud mot smakstilsetning også må vurderes på nytt.

Hun viser til at det også ble vedtatt en evaluering av ordningen.

– Vi må se på salg som en forsøksordning og være beredt på å reversere, sier Toppe.

Mener regelverket er godt

FHI-forsker Lund mener det regelverket som allerede er på plass i Norge, er godt.

De nikotinholdige e-sigarettproduktene vil først bli lov til å selge etter det som kalles seks måneders notifikasjon.

– Det betyr at Legemiddelverket skal få innsendt dokumentasjon på innholdet i produktene seks måneder før de kan selges. Legemiddelverket gir en godkjenning, som betyr at vi har en kvalitetskontroll og produktkontroll, så vi vet at det ikke er innhold av giftstoffer som kan være skadelige. Da får vi det under kontroll. I dag har vi svært lite kontroll, sier Lund.

90 prosent av nikotinholdige e-sigarettvæsker som brukes i Norge i dag er importert via internett, ifølge FHI-forskeren.

– Det kommer ofte fra Kina, og det er ikke sikkert at det er trygge forsyninger. Om vi tillater et regulert salg i Norge, slipper brukerne å importere selv. De kan gå i spesialbutikker, få veiledning og kjøpe produkter som har gjennomgått en kontroll av Legemiddelverket.

Les også: Røyking kan føre til hvite arr i hjernen

– Trist at mange røykere har gått tilbake til de «trygge» sigarettene

FHI-notat om utbruddet i USA

I et notat fra FHI om utbruddet knyttet til e-sigaretter i USA, fra november 2019 heter det følgende:

«Det er viktig å merke seg at selv om vitamin E-acetat ble påvist i alle prøvene, er ytterligere studier nødvendig for å fastslå at dette stoffet er (den eneste) årsaken til de rapporterte sykdomstilfellene ... Det er mange ulike bruksområder og brukerprofiler knyttet til damping. Siden damping av THC og mistanke om tilsetning av fortykningsmiddelet vitamin E-acetat er sannsynlige sentrale årsaksforklaringer for det akutte utbruddet av lungesykdom i USA, vil regulering og overvåking av cannabismarkedet være sentralt, samt endringer i brukskultur for cannabis.»

Kilde: FHI

Utbruddet av lungesykdom i USA har endret manges syn på e-sigaretter, forklarer han.

– Høsten 2019 fikk vi et utbrudd av akutt lungesykdom blant unge i USA. Flere tusen ble syke og rundt 60 er døde etter å ha brukt e-sigaretter for å inhalere cannabisolje. Det viste seg at denne oljen som var kjøpt på det illegale markedet var tilsatt et fortykningsmiddel for at den skulle framtre mer potent. Dette stoffet ga akutte etseskader.

– Selv om ikke utbruddet kunne relateres til ordinær bruk av e-sigaretter skjedde det mye i folks oppfatning.

Lund mener motstanderne av e-sigaretter også utnyttet situasjonen for sine propagandaformål.

– I dag er Center for Disease Control and Prevention (CDC) klare på hva årsaken var, men det gikk altfor lang tid. Også Food and Drug Administration (FDA) og Folkehelseinstituttet er tydelige på at e-sigaretter i seg selv ikke var årsaken, men mange røykere har likevel gått tilbake til de «trygge» sigarettene. Det er trist, sier han.

Les også: Lungekreftlege: – Den viktigste årsaken til lungekreft er uflaks

– De forfulgte røykerne kan ha en fluktrute fra tobakken

FHI-forskeren mener e-sigaretter kan være en god vei ut av tobakksbruk for røykere.

– De forfulgte røykerne kan ha en fluktrute fra tobakken, som er skadereduserende og faktisk livreddende. Det er først og fremst av hensyn til dem at man ønsker å ha et alternativ.

Lund er imidlertid bekymret for at røykere som tar i bruk e-sigaretter, ikke går helt over på e-sigaretter, men heller blir dobbeltbrukere.

– Mange røykere synes ikke snus er et godt alternativ, fordi det ikke ligner røykingens bruksritual. E-sigarettene har større evne til å tilfredsstille røykernes behov, men det er viktig å understreke at det er total overgang som gjelder.

– Man må slutte å røyke sigaretter og erstatte det fullt og helt med e-sigaretter. Men det beste er å ikke bruke nikotin overhodet.

Forskeren mener det sannsynligvis alltid vil forekomme en eller annen form for nikotinbruk og at det dermed er viktig å kanalisere etterspørselen mot de minst farlige produktene.

– Nikotin har mange av de samme stimulerende virkningene som koffein. Hadde effektene bare vær negative ville ingen brukt det. Nikotin kan være avhengighetsskapende, men for om lag halvparten er bruken kontekstuell eller situasjonell. De har kontroll skyver bruken inn og ut etter behov. Der er det ikke avhengighet, men nytelsen som forklarer bruken.

– Synd om man skulle fortsette forbudet

FHI-forskeren tror det skal mye til at stortingsvedtaket fra 2016 reverseres.

– Jeg mener det vil være svært synd om man skulle fortsette forbudet. Da har vi lite kontroll. Det er en naiv tro hos noen politikere at forbud løser problemet. Bruken vil heller fortsette under rammevilkår som er mer usikre. Forbudet mot cannabis har jo ikke løst problemet med narkotikabruk.

– Vi får nok et regulert salg av e-sigaretter med nikotin, sier Lund.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
00:33 Skottlands helsedirektør går av etter brudd på koronaregler23:57 Knivstikking på Jæren – to siktet for drapsforsøk23:49 Tiger testet positivt for koronavirus22:36 Mange nordmenn er corona-fast i utlandet. En av dem er Christopher (31)22:21 Boris Johnson til sykehus21:30 Fransk klubblege tok livet sitt etter å ha blitt koronasmittet21:23 Dronning Elizabeth takket alle som holder seg hjemme20:59 Person tatt av snøskred på Senja20:44 Knivstikking i Vigrestad på Jæren – to pågrepet20:27 Slik rammer coronaviruset forskningen20:15 Kong Carl Gustaf takket helsearbeiderne19:35 For en jomfrutur - flyselskap med én passasjer fra Røros19:09 Norge sender medisinsk personell til Nord-Italia19:01 Første tilfelle av coronasmitte påvist i Sør-Sudan18:53 Italia rapporterer laveste daglige dødstall på to uker18:33 City-spiller i trøbbel etter å ha brutt virusregler med sexfest17:44 – Beklager at de ble arrestert. De oppførte seg veldig frekt17:35 Nesten 600 nye koronadødsfall i New York17:10 Småbrukarlaget går ut mot Bollestads grep for billig-arbeidere til landbruket16:46 Professor vil isolere personer som mister smaks- og luktesansen16:44 FHI har oppdatert sine munnbindanbefalinger16:01 Krim, spenning og humor: Her er årets påskeserier15:52 Ytterligere 621 dødsfall på sykehus i Storbritannia15:48 Nå kan Leger Uten Grenser og Røde Kors unntas fra utreiseforbud14:59 Salmedikter Svein Ellingsen er død14:44 Sivilforsvarssjefen vil ikke sette inn sine mannskaper i Oslo14:25 Én av fire mener Senterpartiet er blitt for populistisk14:20 28 nye coronadødsfall i Sverige13:49 Flere har rygg- og nakkesmerter under coronapandemien13:47 18 nye coronadødsfall i Danmark13:33 Fem døde funnet etter ferjeulykke ved Salomonøyene13:17 Rooney hardt ut mot Premier League-toppene13:03 Coronasmittet pasient fra Lillestrøm døde på sykehus13:01 Nytt coronadødsfall i Bærum12:40 Coronasmittet mann døde i Drammen12:38 310 pasienter innlagt med coronasmitte på norske sykehus – oppgang på fire12:20 Anthony Perkins: Mannen bak psykopaten12:15 Ecuadors visepresident beklager lik i gatene12:08 Mann pågrepet etter brann i Bø12:02 Spesialenheten: Skytingen i Sandnes kunne gått mye verre11:24 Joseph (6) har cystisk fibrose – friskmeldt av coronaviruset11:07 – Tigerkongen får tilsendt bikinibilder i fengselet11:03 USA truer med å kutte mer bistand til Afghanistan10:54 Påsken starter med et sjeldent ozonhull10:52 Person ranet med pistol på T-banestasjon – tre pågrepet10:31 Eldre coronapasient døde på Sykehuset Innlandet09:58 30 år siden brannen om bord i Scandinavian Star09:34 DNT om påsken: – Perfekt anledning til å bli kjent i nærområdet09:20 Hvis Tour de France avlyses: – Katastrofe og økonomisk kollaps09:07 Italiensk mafia kan utnytte coronakrisen08:28 To personer alvorlig skadd da bil havnet i elva i Sogn08:22 Økonomer kaller det «sudden stop»: – Det er ingen steder å gjemme seg08:20 Dødsraten stiger08:18 Kilde venter fortsatt på verdenscuptrofeet – kommer i posten07:50 Dødstallet i Sverige er høyere enn rapportert06:30 Tyskland beskylder USA for å ha konfiskert masker06:05 Trump advarer om tøff kommende uke06:00 Dette skjer i dag05:57 Minibuss kjørte av veien – fører til traumemottak05:44 Nær 5 prosent koronatestet i Tromsø05:30 Dette skjedde i natt04:45 5.641 registrerte koronatilfeller i Norge - opp 13104:41 Enda et cruiseskip til kai i Florida med koronasyke om bord04:13 30 nye koronatilfeller i Kina04:13 Mann tiltalt for overgrep mot barn i Stavanger03:52 Boris Johnsons forlovede har koronasymptomer03:38 Algerie får hjelp av Kina til kampen mot koronaviruset02:52 Mann målt til 182 kilometer i timen på E6 i Viken02:25 19 drept i sammenstøt mellom gjenger i Mexico02:23 Brasil uforberedt på koronaepidemien01:32 Trudeau vil ikke straffe USA for å nekte å eksportere masker00:51 Marianne Faithfull er smittet av koronaviruset00:49 En rekke bilbranner i Oslo – trolig påsatt00:40 Leger Uten Grenser ber om unntak fra reiseforbud22:59 Mann mistet lappen etter å ha kjørt altfor fort på E3922:47 300.000 har fått påvist coronavirus i USA22:02 Norge kan trenge 70 millioner sett med smittevernutstyr, mener professor21:42 Ung tyrkisk folkemusiker døde i protest mot regjeringen21:28 Barnehager skeptiske til åpning etter påske21:27 Løvinne døde i ulykke i Dyreparken20:28 Norges største drive-in-kino åpner på Tryvann20:14 Svenskene stoler på ekspertene sine i coronakrisen19:48 Premier League ba spillerne om å godta lønnskutt, advarte om økonomisk kjempesmell19:47 Person til sykehus etter trafikkulykke i Mysen19:12 Tallet på intensivpasienter faller i Italia19:08 Frp og Ap krever rask løsning for pakkereiseselskapene18:49 Hjørdis var den første norske nazisten som ble arrestert17:58 630 nye coronadødsfall i New York17:55 Her har de kun tre respiratorer – til fem millioner mennesker17:44 Flere coronapasienter har utviklet nevrologiske symptomer17:37 Oslo-ordføreren: Det ligger an til at 17. mai-toget i hovedstaden blir avlyst17:10 Coronasmittet femåring døde i Storbritannia17:03 Mye høyere dødstall i Sverige enn Norge: Opposisjonen raser mot Löfvens maktbegjær16:45 Norske forskere har funnet metode for å mangedoble antall virustester16:37 Liverpool permitterer ansatte15:49 Mann mistet livet etter ulykke i Randaberg15:09 Danske leger undersøker om legemiddel mot halsbrann kan virke mot covid-1914:51 40 nye coronadødsfall i Sverige14:25 Forskere slår alarm: – Ingen tvil om at viruset spres i luften14:17 Mannskapet på hangarskip hyllet kapteinen som fikk sparken
Siste nytt
00:33VerdenSkottlands helsedirektør går av etter brudd på koronaregler23:57NorgeKnivstikking på Jæren – to siktet for drapsforsøk23:49VerdenTiger testet positivt for koronavirus22:36NorgeMange nordmenn er corona-fast i utlandet. En av dem er Christopher (31)22:21VerdenBoris Johnson til sykehus21:30SportFransk klubblege tok livet sitt etter å ha blitt koronasmittet21:23VerdenDronning Elizabeth takket alle som holder seg hjemme20:59NorgePerson tatt av snøskred på Senja20:44NorgeKnivstikking i Vigrestad på Jæren – to pågrepet20:27NorgeSlik rammer coronaviruset forskningen20:15VerdenKong Carl Gustaf takket helsearbeiderne19:35ReiseFor en jomfrutur - flyselskap med én passasjer fra Røros19:09NorgeNorge sender medisinsk personell til Nord-Italia19:01VerdenFørste tilfelle av coronasmitte påvist i Sør-Sudan18:53VerdenItalia rapporterer laveste daglige dødstall på to uker18:33SportCity-spiller i trøbbel etter å ha brutt virusregler med sexfest17:44Verden– Beklager at de ble arrestert. De oppførte seg veldig frekt17:35VerdenNesten 600 nye koronadødsfall i New York17:10PengerSmåbrukarlaget går ut mot Bollestads grep for billig-arbeidere til landbruket16:46NorgeProfessor vil isolere personer som mister smaks- og luktesansen16:44NorgeFHI har oppdatert sine munnbindanbefalinger16:01KulturKrim, spenning og humor: Her er årets påskeserier15:52VerdenYtterligere 621 dødsfall på sykehus i Storbritannia15:48NorgeNå kan Leger Uten Grenser og Røde Kors unntas fra utreiseforbud14:59NorgeSalmedikter Svein Ellingsen er død14:44NorgeSivilforsvarssjefen vil ikke sette inn sine mannskaper i Oslo14:25PolitikkÉn av fire mener Senterpartiet er blitt for populistisk14:20Verden28 nye coronadødsfall i Sverige13:49NorgeFlere har rygg- og nakkesmerter under coronapandemien13:47Verden18 nye coronadødsfall i Danmark13:33VerdenFem døde funnet etter ferjeulykke ved Salomonøyene13:17SportRooney hardt ut mot Premier League-toppene13:03NorgeCoronasmittet pasient fra Lillestrøm døde på sykehus13:01NorgeNytt coronadødsfall i Bærum12:40NorgeCoronasmittet mann døde i Drammen12:38Norge310 pasienter innlagt med coronasmitte på norske sykehus – oppgang på fire12:20KulturAnthony Perkins: Mannen bak psykopaten12:15VerdenEcuadors visepresident beklager lik i gatene12:08NorgeMann pågrepet etter brann i Bø12:02NorgeSpesialenheten: Skytingen i Sandnes kunne gått mye verre11:24Helse og livsstilJoseph (6) har cystisk fibrose – friskmeldt av coronaviruset11:07Kultur– Tigerkongen får tilsendt bikinibilder i fengselet11:03VerdenUSA truer med å kutte mer bistand til Afghanistan10:54NorgePåsken starter med et sjeldent ozonhull10:52NorgePerson ranet med pistol på T-banestasjon – tre pågrepet10:31NorgeEldre coronapasient døde på Sykehuset Innlandet09:58Norge30 år siden brannen om bord i Scandinavian Star09:34NorgeDNT om påsken: – Perfekt anledning til å bli kjent i nærområdet09:20SportHvis Tour de France avlyses: – Katastrofe og økonomisk kollaps09:07VerdenItaliensk mafia kan utnytte coronakrisen08:28NorgeTo personer alvorlig skadd da bil havnet i elva i Sogn08:22PengerØkonomer kaller det «sudden stop»: – Det er ingen steder å gjemme seg08:20VerdenDødsraten stiger08:18VerdenKilde venter fortsatt på verdenscuptrofeet – kommer i posten07:50VerdenDødstallet i Sverige er høyere enn rapportert06:30VerdenTyskland beskylder USA for å ha konfiskert masker06:05VerdenTrump advarer om tøff kommende uke06:00NorgeDette skjer i dag05:57NorgeMinibuss kjørte av veien – fører til traumemottak05:44NorgeNær 5 prosent koronatestet i Tromsø05:30NorgeDette skjedde i natt04:45Norge5.641 registrerte koronatilfeller i Norge - opp 13104:41VerdenEnda et cruiseskip til kai i Florida med koronasyke om bord04:13Verden30 nye koronatilfeller i Kina04:13NorgeMann tiltalt for overgrep mot barn i Stavanger03:52VerdenBoris Johnsons forlovede har koronasymptomer03:38VerdenAlgerie får hjelp av Kina til kampen mot koronaviruset02:52NorgeMann målt til 182 kilometer i timen på E6 i Viken02:25Verden19 drept i sammenstøt mellom gjenger i Mexico02:23VerdenBrasil uforberedt på koronaepidemien01:32VerdenTrudeau vil ikke straffe USA for å nekte å eksportere masker00:51VerdenMarianne Faithfull er smittet av koronaviruset00:49NorgeEn rekke bilbranner i Oslo – trolig påsatt00:40NorgeLeger Uten Grenser ber om unntak fra reiseforbud22:59NorgeMann mistet lappen etter å ha kjørt altfor fort på E3922:47Verden300.000 har fått påvist coronavirus i USA22:02NorgeNorge kan trenge 70 millioner sett med smittevernutstyr, mener professor21:42VerdenUng tyrkisk folkemusiker døde i protest mot regjeringen21:28NorgeBarnehager skeptiske til åpning etter påske21:27NorgeLøvinne døde i ulykke i Dyreparken20:28NorgeNorges største drive-in-kino åpner på Tryvann20:14Helse og livsstilSvenskene stoler på ekspertene sine i coronakrisen19:48SportPremier League ba spillerne om å godta lønnskutt, advarte om økonomisk kjempesmell19:47NorgePerson til sykehus etter trafikkulykke i Mysen19:12VerdenTallet på intensivpasienter faller i Italia19:08NorgeFrp og Ap krever rask løsning for pakkereiseselskapene18:49VerdenHjørdis var den første norske nazisten som ble arrestert17:58Verden630 nye coronadødsfall i New York17:55VerdenHer har de kun tre respiratorer – til fem millioner mennesker17:44NorgeFlere coronapasienter har utviklet nevrologiske symptomer17:37NorgeOslo-ordføreren: Det ligger an til at 17. mai-toget i hovedstaden blir avlyst17:10VerdenCoronasmittet femåring døde i Storbritannia17:03Helse og livsstilMye høyere dødstall i Sverige enn Norge: Opposisjonen raser mot Löfvens maktbegjær16:45NorgeNorske forskere har funnet metode for å mangedoble antall virustester16:37SportLiverpool permitterer ansatte15:49NorgeMann mistet livet etter ulykke i Randaberg15:09VerdenDanske leger undersøker om legemiddel mot halsbrann kan virke mot covid-1914:51Verden40 nye coronadødsfall i Sverige14:25Helse og livsstilForskere slår alarm: – Ingen tvil om at viruset spres i luften14:17VerdenMannskapet på hangarskip hyllet kapteinen som fikk sparken
Populært