Nasjonal ekspertgruppe får 14,8 millioner til lungekreftforskning: – Kan bidra til å endre synet på pasientgruppen

<p>– Lungekreft er en sykdom som kan utvikle seg i lungene lenge før det blir oppdaget. Vi har ikke smertefibrer i lungene, og det gir ofte ikke symptomer før det har kommet langt, forklarer overlege Åslaug Helland som leder en ny, nasjonal ekspergruppe for lungekreftforskning.</p>
– Lungekreft er en sykdom som kan utvikle seg i lungene lenge før det blir oppdaget. Vi har ikke smertefibrer i lungene, og det gir ofte ikke symptomer før det har kommet langt, forklarer overlege Åslaug Helland som leder en ny, nasjonal ekspergruppe for lungekreftforskning. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox

Ekspertgruppen ledet av overlege Åslaug Helland skal jobbe for å bedre behandlingen for lungekreftpasienter i hele landet.

Over 3000 rammes av lungekreft i Norge hvert år. Det er en av de vanligste kreftformene, og den som tar flest liv. I 2018 var det 2201 som døde av lungekreft.

– Det er kjempefint med tildeling med fokus på lungekreft fordi det er en av de kreftdiagnosene som det tradisjonelt har vært lite forsket på. De siste årene har det vært stor aktivitet, og vi har sett resultater av den forskningen, sier Åslaug Helland som er overlege ved Oslo universitetssykehus (OUS) og professor ved Universitetet i Oslo til ABC Nyheter.

Mandag fikk Helland som leder for Kreftforeningens nasjonale kompetansemiljø for forskning på lungekreft, tildelt 14,8 millioner kroner i forskningsmidler fra pasientorganisasjonen.

– Lungekreftpasienter har vært en litt neglisjert gruppe, fordi det har vært mange som har røkt, og det har vært stigmatiserende. Denne type støtte og satsing kan også endre på dette, slik at folk får et litt annet syn på denne pasientgruppen og kan lære mer om sykdommen, sier Helland.

Selv om pilene peker i riktig retning når det gjelder behandling og overlevelse, er behovet stort, forklarer overlegen.

– Vi har fått bedre utredning, kirurgi og strålebehandling, som gjør at flere pasienter overlever enn tidligere. I tillegg har vi har fått både målrettet behandling og immunterapi som del av behandlingsopplegget. Men dessverre er det fortsatt mye som trengs å forbedres, derfor er denne tildelingen veldig nyttig og veldig bra.

Flere pasienter i kliniske studier

Helland forklarer at målet med den nasjonalt ekspertgruppen er at tilbudet skal bli bedre for alle lungekreftpasienter i hele Norge. Det er blant annet et ønske at flere pasienter kan inkluderes i kliniske studier.

– Man vet jo at pasienter i kliniske studier generelt sett gjør det bedre enn pasienter som ikke er med i kliniske studier. I Norge er det et mål både fra politikere og pasientorganisasjoner at vi skal få flere kliniske studier til Norge og at flere pasienter skal inn i slike studier.

Midlene fra Kreftforeningen fordeles på sykehus i de fire helseregionene etter hva slags behov de har.

– Vi har spurt hva det er mest behov for. I noen sykehus er det størst behov for studiesykepleiere, andre sykehus har fått støtte til forskningsmedarbeidere. Og så har vi noe midler til Kreftregisteret for å forsøke å forstå mer av hvorfor det er forskjeller i behandling og overlevelse i de ulike helseregionene, sier Helland.

– Forventer bedre behandling og bedre overlevelse

Overlege Åslaug Helland (t.v.) sammen med leder Cecilie Bråthen i Lungekreftforeningen og assisterende generalsekretær Ole Alexander Opdalshei i Kreftforeningen. Foto: Leni Aurora Brækhus / ABC Nyheter
Overlege Åslaug Helland (t.v.) sammen med leder Cecilie Bråthen i Lungekreftforeningen og assisterende generalsekretær Ole Alexander Opdalshei i Kreftforeningen. Foto: Leni Aurora Brækhus / ABC Nyheter

Midlene til den nye nasjonale ekspertgruppen kommer fra innsamlingsaksjonen Krafttak mot kreft, som i fjor hadde kreftformer med lav overlevelse som tema.

– Det er folks bidrag som gjør at vi kan ha denne viktige nasjonale satsingen på lungekreft. Et slikt nasjonalt miljø vil komme pasienter i hele Norge til gode, sier assisterende generalsekretær i Kreftforeningen, Ole Alexander Opdalshei, til ABC Nyheter.

– Vi forventer at forskning kan føre til endra bedre behandling for lungekreftpasienter og dermed bedre overlevelse, fortsetter han.

Også Sigbjørn Smeland, klinikkleder, Kreftklinikken, Oslo universitetssykehus (OUS), har store forventninger til den nasjonale ekspertgruppen. Han tror det positive som har skjedd på lungekreftfeltet så langt bare er begynnelsen.

– Denne nasjonale strukturen gjør at vi skal ta det ett eller to eller tre skritt videre, sier han.

– Dette bidrar til å øke interessen for lungekreftfeltet, forandre oppfatningen av og bedre behandlingen for lungekreftpasienter.

Les også: Kreftforeningen: – Ingen skal føle skyld for sin kreftsykdom

Skal se nærmere på geografiske forskjeller

Leder Cecilie Bråthen i pasientorganisasjonen Lungekreftforeningen synes det er stort at lungekreft blir satt i fokus på denne måten.

– Vi er selvfølgelig utrolig glade for at det gis midler til lungekreft. Det er en diagnose som lenge fikk lite oppmerksomhet.

– Noe av det vi er mest glad for er at man skal se nærmere på forskjellene geografisk når det kommer til behandling og oppfølging av lungekreftpasienter. Det er en av de tingene vi ser og som vi opplever at pasientene er opptatt av, nemlig at det er forskjeller.

Les også: –Norge henger åpenbart etter når det gjelder å innføre nye

– Må klare å gi god oppfølging til alle

Ekspertgruppen består av av forskere og klinikere fra NTNU, Vestre Viken Drammen Hospital, Stavanger universitetssykehus, Haukeland universitetssykehus, Universitetssykehuset Nord-Norge, Akershus universitetssykehus (Ahus) og Kreftregisteret, i tillegg til Oslo universitetssykehus.

Kreftforsker Bjørn Henning Grønberg er professor ved NTNU og overlege ved St. Olavs hospital forteller at de har flere prosjekter som får støtte.

– Vi har flere kliniske studier hvor vi tester ut nye behandling, blant annet tester vi ut immunterapi hos de som har småcellet lungekreft.

– Og så har vi forskning som går på å se på sirkulerende tumordeler, altså DNA fra kreftcellene som man kan gjenfinne i blod. Det kan være en måte å få påvist hvilken type kreft det er og hvor mye kreft en pasient eventuelt har i kroppen. Det er forskning som har stort potensiale, men som krever tilpasset teknikk for å få gjort analysene gode nok, forklarer han.

Også Grønberg viser til de enorme fremskrittene som har vært på lungekreftfeltet de siste årene.

– Samtidig ser man stadig flere pasienter lever lenger og lever bedre. Det stiller større krav til oss, både med tanke på oppfølging og riktig behandling. Vi må klare god oppfølging av alle disse pasientene med de ressursene som finnes.

– Hva tror du er det neste store på lungekreftfeltet?

– Det med å gi immunterapi tidligere enn man gjør i dag, tror jeg kan bli det neste store. Da snakker jeg om å gi immunterapi før pasienter får strålebehandling og til og med før de opereres, svarer NTNU-professoren.

– Gir ofte ikke symptomer før sykdommen har kommet langt

Kreftforeningens nasjonale ekspertgruppe for lungekreftforskning skal jobbe for å gi lungekreftpasienter i hele landet et bedre tilbud, her representert ved noen av forskerne og klinikerne som deltar i gruppen. Foto: Leni Aurora Brækhus / ABC Nyheter
Kreftforeningens nasjonale ekspertgruppe for lungekreftforskning skal jobbe for å gi lungekreftpasienter i hele landet et bedre tilbud, her representert ved noen av forskerne og klinikerne som deltar i gruppen. Foto: Leni Aurora Brækhus / ABC Nyheter

Lungekreftdiagnosen stilles ofte sent, noe som begrenser mulighetene man har for behandling og dermed overlevelse.

Men overlevelsen har bedret seg mye de siste årene, og var rekordhøy i 2018. Fem år etter at pasienten har fått diagnosen er det nå 19,4 prosent av mennene og 26,2 prosent av kvinnene som fortsatt lever, viser statistikk fra Kreftregisteret.

Statistikken viser også at dersom lungekreft oppdages før sykdommen har spredd seg, er det 59 prosent av mennene og 69,2 prosent av kvinnene som lever etter fem år.

– Lungekreft er en sykdom som kan utvikle seg i lungene lenge før det blir oppdaget. Vi har ikke smertefibrer i lungene, og det gir ofte ikke symptomer før det har kommet langt, forklarer Helland.

Hun viser til at det nettopp er publisert en ny studie med screening for lungekreft.

– Da er det gjort CT-bilder av folk som ikke har sykdom, men som har røkt mye. Der har det vist seg at det har mye for seg, at man redder liv ved å gjøre screening av de som har røkt mye. Det kan hende at vi i fremtiden klarer å få i gang et slikt prosjekt i Norge også. Det tror jeg vil være veldig nyttig, sier overlegen.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
10:13 Kjendisene sørger over Teigens bortgang: – Ingen kan erstatte deg09:43 Thiago Silva mister returkampen mot Dortmund09:42 Tre nye virusdødsfall i Iran09:31 Jahn Teigen er død09:30 Nordmenn forbrukte nest mest i Europa09:18 Fra høsten tilbyr Lånekassen lån til du er 5009:17 Oslo Børs stiger fra start tirsdag09:17 18 barn blant de skadde i bilangrepet i Tyskland08:36 Listhaug reagerer på regjeringens nye returpolitikk08:28 Verdens eldste mann (112) er død i Japan08:15 Kvinne pågrepet etter boligbrann i Nord-Troms07:47 790 sandstrandede Norwegian-passasjerer hentet hjem07:09 Ny norsk barnevernssak til behandling i Strasbourg07:08 Klimabekymring: Enorm avstand mellom mellom MDG og Frp07:05 Ni av ti foreldre er fornøyd med barnehagen07:00 Rapport: Medienes dekning av fylkene er svekket06:59 VM-kongen Thingnes Bø er helt avhengig av broren06:00 Keeper-Solberg klar for kamp etter sykdomsalarm06:00 Høyre-topper vil ta oppgjør med «Frps byråkratisering»05:59 Svensk forlegger dømt til fengsel i Kina05:52 Dette skjer i dag05:45 Rapport: Brannene ødela en femdel av Australias skog05:30 Dette skjedde i natt05:30 Oslo kommunes Hafslund-bud opp for retten på nytt05:29 Skipper dømt etter at inspektør falt i sjøen05:18 Fjerde virusoffer fra cruiseskip meldt død05:00 Ny bok vil «knuse myter» om Giske-saken04:39 Norsk sæd smører forholdet til Kina04:32 Amerikansk delstat tok inn 93 millioner i skatt på salg av cannabis03:18 Fallet fortsetter på børsene i Asia03:03 40 prosent av rensefisken dør i merdene02:39 Surfere jubler etter flere års kamp mot Equinor i Australia02:33 Tallet på virusdøde i Kina viser nedgang02:31 Cash og covid-19 gir problemer for Norwegian01:50 1.000 hotellgjester i karantene på Tenerife01:19 Equinor dropper planene om leteboring utenfor kysten av Australia00:22 To beboere ved Veslemannen ber om erstatning00:09 SAS og Norwegian henter 1.159 passasjerer fra Kanariøyene23:50 Daglig leder tiltalt for brudd på arbeidsmiljøloven etter dødsbrann på Toten23:21 West Ham sjokkerte på Anfield, Liverpool fikk seiershjelp av keepertabbe23:13 SAS henter 360 passasjer fra Kanariøyene22:56 West Ham sjokkerte på Anfield, Liverpool fikk seiershjelp av keepertabbe22:43 Weinsteins anklagere mener en æra er over21:49 En av tre ungdommer vurderer å flytte fra Nord-Norge21:47 NASA-pioner Katherine Johnson er død21:42 Sivertsen håper Solberg har tillit til ham21:39 To til sykehus etter at bil havnet på taket21:15 NASA finner bevis for Mars-skjelv20:53 1000 forskere vil ha folk i gatene: «Katastrofen skjer foran øynene våre»20:13 Politiet stanser utsending av asylsøkere med lang oppholdstid inntil videre19:40 Tegnet toppløse damer – risikerer seks års fengsel19:27 I dag fikk Geir-Inge Sivertsen permisjon i Troms og Finnmark18:31 Solberg: Sivertsen er hjemme og rydder opp18:04 Hvem styrer egentlig «Folkeopprøret mot klimahysteriet»?17:56 Harvey Weinstein kjent skyldig i seksuelle overgrep og voldtekt17:19 Roper varsko om fuglene: – Nærmer oss en bølge av utryddelser16:34 WHO: Verden må forberede seg på potensiell pandemi16:07 Kollen-arrangøren gir ikke opp å få løperne inn til Frognerseteren16:03 Vei på Osterøy gjenåpnet etter ras15:45 Politiet: Lokal mann mistenkt for bilangrep mot karneval i Tyskland15:30 Merkels parti skal velge ny leder 25. april15:15 Tidligere statsminister i retten for å ha lønnet kona millioner15:13 Grønt lys til legemiddel mot atopisk eksem14:31 50-åring tiltalt for å ha svindlet over 100 nordmenn14:03 USA om Assange: – Journalistikk er ingen unnskylding for kriminalitet14:02 Kvinne strøk på teoriprøven 49 ganger – dømt for juks13:39 Ingen tatt av skredet ved Jostedalsbreen13:24 Malaysias statsminister går av13:23 Flere fotballforbund forbyr barn å heade ballen på trening13:09 Mer lønnskrøll for fiskeriministeren: – God gammeldags grådighet13:04 Erling Sandmo er død12:33 Norsk bokser risikerer fire års utelukkelse for EPO-bruk12:32 Fem døde av det nye koronaviruset i Italia12:04 Anmelder fiskeriministeren for bedrageri12:03 Rüdiger: – Rasistene har vunnet11:49 Kraftige virus-fall på europeiske børser11:17 Iranske myndigheter avviser at 50 er døde av det nye koronaviruset11:17 Aps Marianne Marthinsen gir seg i politikken11:16 Mann ringte ned 112-sentralen – ble fratatt telefonen10:33 Åpningskampen i fotball-EM spilles på Old Trafford10:32 Tiltalt tsjekker erkjenner drap på Frogner09:51 Tidligere Premier League-spiller klar for AaFK09:50 Hovland med jafs på golfrankingen09:45 Våteste nyår i Bergen siden 186109:41 Klopp: – Ikke svekket lag mot West Ham tross tap09:26 Fiskeriministeren: Denne saken ble helt feil09:24 En av fem strøk til statsborgerprøven09:24 Oslo Børs faller kraftig på grunn av virusfrykt09:00 MDGs fylkesleder i Rogaland meldte seg ut av partiet08:18 Durek Verrett avviser brudd: – Vi bryr oss ikke om disse ryktene07:51 Virustilfeller registrert i Bahrain og Kuwait07:48 18 av 20 høyesterettsdommere er Oslo-utdannet07:46 Beboere evakuert etter røykutvikling i bygård i Bergen07:40 Tredje strake St. Louis-tap for Zuccarellos Wild07:30 Norwegian og SAS gjør seg klare for å få sandfaste reisende hjem07:28 Trump hyllet av over 100.000 i India07:22 Raser mot 460 nye finanslover fra EU: – Enorme tall. Nå må vi ta en pause07:21 Det kan hende Putin dropper «splitt og hersk»-taktikken07:00 Olsbu Røiseland og Thingnes Bø med heftig VM-inntekt06:37 Mann behandles for brannskader etter husbrann
Siste nytt
10:13KulturKjendisene sørger over Teigens bortgang: – Ingen kan erstatte deg09:43SportThiago Silva mister returkampen mot Dortmund09:42Helse og livsstilTre nye virusdødsfall i Iran09:31KulturJahn Teigen er død09:30PengerNordmenn forbrukte nest mest i Europa09:18PengerFra høsten tilbyr Lånekassen lån til du er 5009:17PengerOslo Børs stiger fra start tirsdag09:17Verden18 barn blant de skadde i bilangrepet i Tyskland08:36PolitikkListhaug reagerer på regjeringens nye returpolitikk08:28VerdenVerdens eldste mann (112) er død i Japan08:15NorgeKvinne pågrepet etter boligbrann i Nord-Troms07:47Reise790 sandstrandede Norwegian-passasjerer hentet hjem07:09NorgeNy norsk barnevernssak til behandling i Strasbourg07:08PolitikkKlimabekymring: Enorm avstand mellom mellom MDG og Frp07:05NorgeNi av ti foreldre er fornøyd med barnehagen07:00KulturRapport: Medienes dekning av fylkene er svekket06:59SportVM-kongen Thingnes Bø er helt avhengig av broren06:00SportKeeper-Solberg klar for kamp etter sykdomsalarm06:00PolitikkHøyre-topper vil ta oppgjør med «Frps byråkratisering»05:59VerdenSvensk forlegger dømt til fengsel i Kina05:52NorgeDette skjer i dag05:45VerdenRapport: Brannene ødela en femdel av Australias skog05:30NorgeDette skjedde i natt05:30PengerOslo kommunes Hafslund-bud opp for retten på nytt05:29NorgeSkipper dømt etter at inspektør falt i sjøen05:18VerdenFjerde virusoffer fra cruiseskip meldt død05:00PolitikkNy bok vil «knuse myter» om Giske-saken04:39PengerNorsk sæd smører forholdet til Kina04:32VerdenAmerikansk delstat tok inn 93 millioner i skatt på salg av cannabis03:18PengerFallet fortsetter på børsene i Asia03:03Penger40 prosent av rensefisken dør i merdene02:39VerdenSurfere jubler etter flere års kamp mot Equinor i Australia02:33VerdenTallet på virusdøde i Kina viser nedgang02:31NorgeCash og covid-19 gir problemer for Norwegian01:50Reise1.000 hotellgjester i karantene på Tenerife01:19PengerEquinor dropper planene om leteboring utenfor kysten av Australia00:22NorgeTo beboere ved Veslemannen ber om erstatning00:09NorgeSAS og Norwegian henter 1.159 passasjerer fra Kanariøyene23:50NorgeDaglig leder tiltalt for brudd på arbeidsmiljøloven etter dødsbrann på Toten23:21SportWest Ham sjokkerte på Anfield, Liverpool fikk seiershjelp av keepertabbe23:13ReiseSAS henter 360 passasjer fra Kanariøyene22:56SportWest Ham sjokkerte på Anfield, Liverpool fikk seiershjelp av keepertabbe22:43VerdenWeinsteins anklagere mener en æra er over21:49NorgeEn av tre ungdommer vurderer å flytte fra Nord-Norge21:47VerdenNASA-pioner Katherine Johnson er død21:42NorgeSivertsen håper Solberg har tillit til ham21:39NorgeTo til sykehus etter at bil havnet på taket21:15VerdenNASA finner bevis for Mars-skjelv20:53Verden1000 forskere vil ha folk i gatene: «Katastrofen skjer foran øynene våre»20:13NorgePolitiet stanser utsending av asylsøkere med lang oppholdstid inntil videre19:40VerdenTegnet toppløse damer – risikerer seks års fengsel19:27PolitikkI dag fikk Geir-Inge Sivertsen permisjon i Troms og Finnmark18:31PolitikkSolberg: Sivertsen er hjemme og rydder opp18:04NorgeHvem styrer egentlig «Folkeopprøret mot klimahysteriet»?17:56VerdenHarvey Weinstein kjent skyldig i seksuelle overgrep og voldtekt17:19NorgeRoper varsko om fuglene: – Nærmer oss en bølge av utryddelser16:34Helse og livsstilWHO: Verden må forberede seg på potensiell pandemi16:07SportKollen-arrangøren gir ikke opp å få løperne inn til Frognerseteren16:03NorgeVei på Osterøy gjenåpnet etter ras15:45VerdenPolitiet: Lokal mann mistenkt for bilangrep mot karneval i Tyskland15:30PolitikkMerkels parti skal velge ny leder 25. april15:15PolitikkTidligere statsminister i retten for å ha lønnet kona millioner15:13Helse og livsstilGrønt lys til legemiddel mot atopisk eksem14:31Penger50-åring tiltalt for å ha svindlet over 100 nordmenn14:03VerdenUSA om Assange: – Journalistikk er ingen unnskylding for kriminalitet14:02MotorKvinne strøk på teoriprøven 49 ganger – dømt for juks13:39NorgeIngen tatt av skredet ved Jostedalsbreen13:24PolitikkMalaysias statsminister går av13:23SportFlere fotballforbund forbyr barn å heade ballen på trening13:09PolitikkMer lønnskrøll for fiskeriministeren: – God gammeldags grådighet13:04KulturErling Sandmo er død12:33SportNorsk bokser risikerer fire års utelukkelse for EPO-bruk12:32Helse og livsstilFem døde av det nye koronaviruset i Italia12:04PolitikkAnmelder fiskeriministeren for bedrageri12:03SportRüdiger: – Rasistene har vunnet11:49PengerKraftige virus-fall på europeiske børser11:17Helse og livsstilIranske myndigheter avviser at 50 er døde av det nye koronaviruset11:17PolitikkAps Marianne Marthinsen gir seg i politikken11:16NorgeMann ringte ned 112-sentralen – ble fratatt telefonen10:33SportÅpningskampen i fotball-EM spilles på Old Trafford10:32NorgeTiltalt tsjekker erkjenner drap på Frogner09:51SportTidligere Premier League-spiller klar for AaFK09:50SportHovland med jafs på golfrankingen09:45NorgeVåteste nyår i Bergen siden 186109:41SportKlopp: – Ikke svekket lag mot West Ham tross tap09:26PolitikkFiskeriministeren: Denne saken ble helt feil09:24NorgeEn av fem strøk til statsborgerprøven09:24PengerOslo Børs faller kraftig på grunn av virusfrykt09:00PolitikkMDGs fylkesleder i Rogaland meldte seg ut av partiet08:18KulturDurek Verrett avviser brudd: – Vi bryr oss ikke om disse ryktene07:51Helse og livsstilVirustilfeller registrert i Bahrain og Kuwait07:48Norge18 av 20 høyesterettsdommere er Oslo-utdannet07:46NorgeBeboere evakuert etter røykutvikling i bygård i Bergen07:40SportTredje strake St. Louis-tap for Zuccarellos Wild07:30ReiseNorwegian og SAS gjør seg klare for å få sandfaste reisende hjem07:28PolitikkTrump hyllet av over 100.000 i India07:22PolitikkRaser mot 460 nye finanslover fra EU: – Enorme tall. Nå må vi ta en pause07:21StemmerDet kan hende Putin dropper «splitt og hersk»-taktikken07:00PengerOlsbu Røiseland og Thingnes Bø med heftig VM-inntekt06:37NorgeMann behandles for brannskader etter husbrann
Populært