Forskere: Vi kan ikke skamme oss ut av klimakrisen

Se video.

Pressens bruk av begreper som «flyskam» og «kjøttskam» kan føre til en individualisert avsporing i klimadebatten, økt polarisering og steilere fronter, ifølge forskere.

Faren når skam er inni bildet er at en sosial gruppe kan føle skam for flyreiser, kjøttspising og høyt forbruk, mens en annen sosial gruppe kanskje ikke kjenner seg igjen i skammen i det hele tatt, ifølge psykologiprofessor Per Einar Binder ved Universitetet i Bergen.

– Hvis klimasaken blir sterkt knyttet opp mot skam i den ene enden og statussymbol i den andre, skaper vi splittelse. Det er farlig for hele klimasaken. Kampen vi har er kampen mot global oppvarming, men så ser vi en tendens til at det blir kamp mellom ulike menneskegrupper isteden, som bompengekamp, generasjonskamp. Det er ikke gunstig, sier Binder til ABC Nyheter.

Mediebildet 2019 har vært preget av klimaskam. Det var året da ordene flyskam, kjøttskam, bilskam og oljeskam dukket opp i norsk presse for første gang, ifølge søk gjort i analyseverktøyet Retriever.

Flyskam har blitt omtalt i over 2000 nyhetsinnslag, og kjøttskam i over 400. Har en slik skammifisering av klimajournalistikken noe for seg?

ABC Nyheter har snakket med en retorikkprofessor, en psykologiprofessor og en førsteamanuensis i journalistikk. Alle tre er skeptiske.

Oljepolitikk er vanskelig – plast i havet er enkelt

Andreas Ytterstad er førsteamanuensis ved Oslomet, og leder en gruppe forskere som undersøker miljø, medier og samfunn i journalistikken. Foto: Oslomet
Andreas Ytterstad er førsteamanuensis ved Oslomet, og leder en gruppe forskere som undersøker miljø, medier og samfunn i journalistikken. Foto: Oslomet

Andreas Ytterstad leder en forskningsgruppe som studerer miljø, medier og samfunn i journalistikken ved universitetet Oslomet. Han påpeker at flere seriøse mediehus verden over satser mer på klimajournalistikk, og at journalistikken tar et større ansvar for klimakrisen enn tidligere.

– Det er en positiv ting, men skam-fokuset er kanskje en mindre positiv del av denne endringen. Journalister føler kanskje de blir for politiske når de skriver kritisk om norsk oljeutvinning. Da er det enklere å snakke om det individuelle valget. Det er enkelt for NRK å lage en serie om Line og plasten, for da kan vi alle skamme oss over plasten sammen og ta individuelt ansvar, sier Ytterstad til ABC Nyheter.

Skam er et individfokusert begrep som kan lede den offentlige debatten inn i på et individ-spor der den egentlig bør foregår på et samfunns-spor, mener forskeren.

– Klimaendringer er et stort problem. Skamdreiningen i pressen bidrar til individualisering av problemet i en tid der man kanskje i større grad bør se på det som et samfunnsproblem. Det er vanskelig å tenke seg at institusjoner føler skam. Det gjør man som enkeltperson eller gruppe, sier Ytterstad.

– Å fokusere på skam er å avspore

Psykologiprofessor Per Einar Binder ved Universitetet i Bergen er enig med Ytterstad i at forsøk på å påføre skam gjennom nyhetskanaler skaper en uheldig individualisering av verdens største problem.

– Om vi skal tenke at begreper som flyskam og kjøttskam har en verdi i det offentlige rom, kommer an på hvor viktig vi tror individuelle livsstilsvalg er i kampen for klimabalanse, sier Binder til ABC Nyheter.

Skam har verdi om vi antar at individuelle livsstilsvalg er en utslagsgivende del av løsningen, mener professoren.

– Dersom vi tenker at det først og fremst er endringer på politisk nivå som må til, internasjonale avtaler og reguleringer, så kan vi tenke at det å fokusere på skam er å avspore og individualisere problemet. Vi løser ikke miljøproblemene gjennom skam og skyld på individuelt nivå.

Kommentar: Norge bør føle intens skam - togskam!

Flyskyld istendenfor flyskam

Binder påpeker at vi føler skam når vi opplever å bryte en norm i gruppen vi tilhører.

– Dypest sett handler skam om å tape status eller bli utstøtt. Ser vi på skam i et evolusjonsperspektiv, er skam et varsel om at man er i ferd å trå utenfor, og risikere å bli avvist og utfryst. Da mennesker levde i ganske små flokker var det en veldig farlig trussel. Vi har lett for å føle skam, også når vi ikke har gjort noe galt, sier han.

Vi kan føle mild skam for bagateller og små blundere, og vi kan føle skam veldig dypt for hvem vi er og tabubelagte ting vi har opplevd.

Per Einar Binder er professor i psykologi ved Det psykologiske fakultet ved Universitetet i Bergen, hvor han også er visedekan. Foto: Privat
Per Einar Binder er professor i psykologi ved Det psykologiske fakultet ved Universitetet i Bergen, hvor han også er visedekan. Foto: Privat

– Flyskam er blant de milde formene for skam. Skam handler mye om gruppens syn på oss, og andres syn på oss. Jeg må si at jeg ikke kjenner mye flyskam. Men jeg kan kjenne litt flyskyld. Jeg spør meg selv: Er det riktig av meg å bruke fly til det og det formålet? For unødige flyreiser går på tvers av av prinsippene mine. Jeg er ikke redd for å bli sett av venner og bekjente når jeg flyr, men jeg spør meg selv om dette er en reise som er i tråd med verdiene mine, sier Binder.

Han tror flyskyld kan ha en viss effekt.

– Den viktigste funksjonen er at når jeg kjenner skyld over en flyreise jeg kunne unngått, gjør det også at jeg blir mer bevisst over hvilke politikere jeg velger inn. Det blir en del av mitt verdisett. Det avspeiler seg i hverdagen min og på stemmeseddelen. Det kan være bra at folk er obs på verdiene sine i hverdagen.

Dyp tilpasning-bevegelsen: Erkjenner at verden er på randen av klimakollaps

Kan bidra til polarisering og steilere fronter

Retorikkprofessor Jens Elmelund Kjeldsen ved Universitetet i Bergen sier det er en viktig forskjell på å føle skam og anklagen om skam.

– Når noen sier at du burde skamme deg for en flytur til Gran Canaria, kan man kalle det for utskamming. Noen mener du burde gjøre noe, men du gjør det kanskje ikke likevel, sier Kjeldsen til ABC Nyheter.

Han påpeker at skam krever den andres blikk.

– Hvis det skal virke å bruke skam som et retorisk virkemiddel, og jeg forsøker å utskamme deg, så krever det at du deler mine verdier. Hvis du ikke tror på global oppvarming, har ikke skam noen plass i dette i det hele tatt. Du må dele mine verdier, hvis ikke føler du ikke noe fordømmende blikk.

Blir vi forsøkt påført skam vi ikke egentlig føler, kan det føre til negative reaksjoner.

– Skam er tett knyttet til din person, til hvem du er. Fordi det er vanskelig å endre oss selv, føler vi ofte behov for å forsvare oss mot forsøk på utskamming. Hvis jeg kjører en stor dieselbil og flyr hele tiden, men ikke klarer å endre meg, vil jeg som regel bli sint hvis noen prøver å få meg til å skamme meg. Enten blir jeg aggressiv eller så gjemmer jeg meg bort. Det er vanlige reaksjoner.

Kjeldsen har forsket på hvordan utskamming i den danske innvandringsdebatten har påvirket ordskiftet. Når den ene siden brukte formuleringer som «jeg skammer meg over å være dansk» eller «jeg skammer meg over hvordan vi behandler flyktninger» førte det til veldig sterke angrep.

– Utskammingen gjorde debatten mer polarisert, med steilere fronter. Det er en mulighet for at noe lignende kan skje ved bruk av utskamming i klimadebatten.

Utskamming er ofte knyttet til maktposisjoner. For eksempel er det foreldre som forteller barna sine at de må skamme seg, det er veldig sjelden motsatt.

– Vi så det i det danske tilfellet. Eliten utskammer folket. Det gjør at mange ikke liker å bli utskammet. Man liker ikke å bli fortalt hva man skal og ikke skal gjøre eller skamme seg over av personer som sitter i maktposisjoner.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
18:19 Reineiere tror genetisk viktig ulv har tatt rein17:33 Trumps advokater har begynt sine prosedyrer16:33 Kina hastebygger virussykehus i kampen mot coronaviruset16:25 Tandrevold sikret norsk 2.-plass på mixedstafetten i Pokljuka16:16 Hareide vil ikke være noen rød klut16:09 Mente Raja var for fersk for tyngre oppgaver16:06 Erna Solberg: Kallmyr visste om dilemmaene rundt antatt syk Syria-gutt15:53 «Klimalekkasje» er en norsk og internasjonal hodepine15:47 Oslo Høyre har vedtatt vern av Lofoten, Vesterålen og Senja15:09 Syk Eckhoff reiser hjem fra Pokljuka14:31 Norsk kollaps på parstafetten – Frankrike vant overlegent14:28 Rein Alexander ble dumpet, men kom inn på skolen som avviste eksen13:29 Røthe etterlyser råskap i kampen mot Bolsjunov13:27 Politiet undersøker likfunn utenfor Landskrona i Sverige13:10 Torp: Mann gikk berserk på fly – var amper allerede ved innsjekk i Spania11:45 Haaland etter drømmestarten: – Helt fantastisk11:39 Ropstad ber om ro rundt Granavolden-plattformen10:52 Varsler stor snøskredfare10:44 Johaug og Østberg sikret dobbelt norsk i Oberstdorf09:57 Distriktsfighten mellom Helleland og Vedum er i gang09:52 Solberg: Hatet er blitt mer intenst08:17 Nordmenn tror ikke Trump får fortsette - ekspert tror han blir felt av egne løgner07:38 Listhaug kaller det provokasjon mot Frp at Raja ble statsråd07:36 Kina innfører nasjonalt virus-tiltak blant reisende06:54 Minst 21 funnet døde etter jordskjelvet i Tyrkia06:01 Flere bekreftet døde av lungevirus – smitte oppdaget i nye land06:00 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt04:44 Demokratene advarte igjen mot Trumps maktmisbruk03:48 Ingen pågrepet etter voldshendelse i Asker03:36 Coronavirus bekreftet i Australia02:43 Brasils urfolk saksøker president Bolsonaro02:42 Forsker tror skabben lever lenger enn man tidligere har trodd02:27 Giuliani-kontakt hevder å ha opptak hvor Trump beordrer ambassadør oppsagt01:28 Byrådet i Bergen vil ikke gå av før i mars00:43 Mann dømt for grov vold mot sin kone23:24 Kina-viruset påvist i Frankrike – første tilfeller i Europa22:48 Økokrim stoppet kun seks mistenkelige transaksjoner i fjor22:31 Erling Braut Haaland scoret to mål i hjemmedebuten for Borussia Dortmund22:23 VG: Nøkkel skal være borte i Lørenskog-saken22:20 Bergerud fikk skrue i hånden i dramatisk EM-semifinale22:05 Nesten 4,1 millioner cruisepassasjerer i Norge i fjor21:44 Når graviditeten går galt: – Par møtes på en teknisk og kald måte21:25 Drosjesjåfør slått med balltre21:21 Verdensmester Tänak krasjet stygt i Rally Monte-Carlo21:02 DN: Hareide måtte godta lojalitetskrav fra Ropstad20:47 Trumps popularitet øker20:39 Byrådet i Bergen vil ikke gå av før i mars20:35 Kina-viruset påvist i Frankrike - første tilfeller i Europa20:13 Norge tapte etter vanvittig thriller19:39 Kraftig jordskjelv i Tyrkia19:13 Pentagon: 34 soldater fikk hjerneskade i iransk angrep19:11 Røe Isaksen med syke-garanti første dag på jobb18:50 Kineserne som var innom Norge på vei til Finland, har ikke coronaviruset18:34 Oslomann tiltalt for å ha mishandlet sin ufødte sønn18:12 «Dytte og rette»-Raja nesten helt lik Trump18:09 Eckhoffs trøst på mørk norsk dag: Slo Wierer17:58 – Nå starter veien tilbake til livet17:42 Flyplass må holde stengt lørdag på grunn av sykdom17:24 Nytt tilfelle av Kina-virus bekreftet i USA17:15 Nav-ansatte: Mener Erna Solberg burde ventet med å skifte ut Anniken Hauglie17:12 Listhaug til etterfølgeren: Frp kommer til å følge nøye med17:00 Virus-mistenkte kinesere kom til Finland via Oslo og Kirkenes16:46 Uvær fører til kolonnekjøring ved flere fjelloverganger16:29 Hareide varsler tydelig retning for samferdselspolitikken: Klima er viktigst16:22 Russland inviterer Nato til kappestrid16:14 Rotevatn forsvarer valg av statssekretær16:07 Norsk vitneforklaring i tysk nazirettssak15:56 Imponerende seier til Herrmann i Pokljuka15:56 Spansk politi befridde hundrevis av hunder15:55 Siv Jensen: – Å gjøre regjeringen litt rødere ser jeg ikke på som en forbedring15:28 Støre overrasket over Hareide15:06 London-politiet vil bruke ansiktsgjenkjenning14:40 Tårevåt nøkkeloverrekkelse i Kulturdepartementet14:35 Svein Ludvigsen trekker anken – innrømmer ikke skyld14:20 Mann skjøt og drepte seks familiemedlemmer i tysk småby14:07 Hauglie: – Du får ansvaret for et departement som griper inn i folks liv13:34 Motorsyklist døde etter ulykke i Dakar-rallyet13:34 OL-kvalifiseringen i håndball til Discovery13:18 Stor demonstrasjon mot USA i Irak13:17 Japansk postmann unnlot å levere tusenvis av sendinger12:53 Jansruds første super-G-seier i Kitzbühel12:42 Tallet på døde etter uvær i Spania stiger12:36 Åtte pågrepet i Økokrim-aksjon i Bergen12:27 Store forventninger til Raja som kulturminister12:08 Sterk utforseier for Shiffrin i Bulgaria12:07 Ytterligere en mann siktet for Prinsdal-drapet11:59 Bondevik storfornøyd med Hareides comeback11:58 Fransk pensjonsreform legges fram – protester i Paris11:52 Her er Erna Solbergs nye regjering11:47 Solskjær: – Jeg endrer ikke kurs11:46 Erdogan advarer mot kaos i Libya11:11 Reiserestriksjoner i Kina påvirker minst 41 millioner mennesker11:09 Oslopakke 3 utsettes10:47 Nav-ofre mener Hauglie tar den feige veien ut10:32 20-åring dømt for vold mot 16-åring som senere døde10:22 Professor: Svært liten sannsynlighet for mange alvorlig syke i Norge10:02 Norskeid skip reddet over 90 mennesker i Middelhavet09:52 Ericsson økte omsetningen i 201909:51 Godtebutikk på nett legger ned
Siste nytt
18:19NorgeReineiere tror genetisk viktig ulv har tatt rein17:33VerdenTrumps advokater har begynt sine prosedyrer16:33VerdenKina hastebygger virussykehus i kampen mot coronaviruset16:25SportTandrevold sikret norsk 2.-plass på mixedstafetten i Pokljuka16:16PolitikkHareide vil ikke være noen rød klut16:09PolitikkMente Raja var for fersk for tyngre oppgaver16:06PolitikkErna Solberg: Kallmyr visste om dilemmaene rundt antatt syk Syria-gutt15:53Politikk«Klimalekkasje» er en norsk og internasjonal hodepine15:47PolitikkOslo Høyre har vedtatt vern av Lofoten, Vesterålen og Senja15:09SportSyk Eckhoff reiser hjem fra Pokljuka14:31SportNorsk kollaps på parstafetten – Frankrike vant overlegent14:28KulturRein Alexander ble dumpet, men kom inn på skolen som avviste eksen13:29SportRøthe etterlyser råskap i kampen mot Bolsjunov13:27VerdenPolitiet undersøker likfunn utenfor Landskrona i Sverige13:10NorgeTorp: Mann gikk berserk på fly – var amper allerede ved innsjekk i Spania11:45SportHaaland etter drømmestarten: – Helt fantastisk11:39PolitikkRopstad ber om ro rundt Granavolden-plattformen10:52NorgeVarsler stor snøskredfare10:44SportJohaug og Østberg sikret dobbelt norsk i Oberstdorf09:57PolitikkDistriktsfighten mellom Helleland og Vedum er i gang09:52NorgeSolberg: Hatet er blitt mer intenst08:17VerdenNordmenn tror ikke Trump får fortsette - ekspert tror han blir felt av egne løgner07:38NorgeListhaug kaller det provokasjon mot Frp at Raja ble statsråd07:36VerdenKina innfører nasjonalt virus-tiltak blant reisende06:54VerdenMinst 21 funnet døde etter jordskjelvet i Tyrkia06:01VerdenFlere bekreftet døde av lungevirus – smitte oppdaget i nye land06:00NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt04:44VerdenDemokratene advarte igjen mot Trumps maktmisbruk03:48NorgeIngen pågrepet etter voldshendelse i Asker03:36VerdenCoronavirus bekreftet i Australia02:43VerdenBrasils urfolk saksøker president Bolsonaro02:42Helse og livsstilForsker tror skabben lever lenger enn man tidligere har trodd02:27VerdenGiuliani-kontakt hevder å ha opptak hvor Trump beordrer ambassadør oppsagt01:28NorgeByrådet i Bergen vil ikke gå av før i mars00:43NorgeMann dømt for grov vold mot sin kone23:24VerdenKina-viruset påvist i Frankrike – første tilfeller i Europa22:48NorgeØkokrim stoppet kun seks mistenkelige transaksjoner i fjor22:31SportErling Braut Haaland scoret to mål i hjemmedebuten for Borussia Dortmund22:23NorgeVG: Nøkkel skal være borte i Lørenskog-saken22:20NorgeBergerud fikk skrue i hånden i dramatisk EM-semifinale22:05NorgeNesten 4,1 millioner cruisepassasjerer i Norge i fjor21:44PolitikkNår graviditeten går galt: – Par møtes på en teknisk og kald måte21:25NorgeDrosjesjåfør slått med balltre21:21SportVerdensmester Tänak krasjet stygt i Rally Monte-Carlo21:02PolitikkDN: Hareide måtte godta lojalitetskrav fra Ropstad20:47PolitikkTrumps popularitet øker20:39PolitikkByrådet i Bergen vil ikke gå av før i mars20:35VerdenKina-viruset påvist i Frankrike - første tilfeller i Europa20:13SportNorge tapte etter vanvittig thriller19:39NorgeKraftig jordskjelv i Tyrkia19:13VerdenPentagon: 34 soldater fikk hjerneskade i iransk angrep19:11PolitikkRøe Isaksen med syke-garanti første dag på jobb18:50NorgeKineserne som var innom Norge på vei til Finland, har ikke coronaviruset18:34NorgeOslomann tiltalt for å ha mishandlet sin ufødte sønn18:12Norge«Dytte og rette»-Raja nesten helt lik Trump18:09SportEckhoffs trøst på mørk norsk dag: Slo Wierer17:58Norge– Nå starter veien tilbake til livet17:42NorgeFlyplass må holde stengt lørdag på grunn av sykdom17:24VerdenNytt tilfelle av Kina-virus bekreftet i USA17:15PengerNav-ansatte: Mener Erna Solberg burde ventet med å skifte ut Anniken Hauglie17:12PolitikkListhaug til etterfølgeren: Frp kommer til å følge nøye med17:00NorgeVirus-mistenkte kinesere kom til Finland via Oslo og Kirkenes16:46NorgeUvær fører til kolonnekjøring ved flere fjelloverganger16:29PolitikkHareide varsler tydelig retning for samferdselspolitikken: Klima er viktigst16:22VerdenRussland inviterer Nato til kappestrid16:14PolitikkRotevatn forsvarer valg av statssekretær16:07NorgeNorsk vitneforklaring i tysk nazirettssak15:56SportImponerende seier til Herrmann i Pokljuka15:56VerdenSpansk politi befridde hundrevis av hunder15:55PolitikkSiv Jensen: – Å gjøre regjeringen litt rødere ser jeg ikke på som en forbedring15:28PolitikkStøre overrasket over Hareide15:06VerdenLondon-politiet vil bruke ansiktsgjenkjenning14:40PolitikkTårevåt nøkkeloverrekkelse i Kulturdepartementet14:35NorgeSvein Ludvigsen trekker anken – innrømmer ikke skyld14:20VerdenMann skjøt og drepte seks familiemedlemmer i tysk småby14:07PolitikkHauglie: – Du får ansvaret for et departement som griper inn i folks liv13:34SportMotorsyklist døde etter ulykke i Dakar-rallyet13:34SportOL-kvalifiseringen i håndball til Discovery13:18VerdenStor demonstrasjon mot USA i Irak13:17VerdenJapansk postmann unnlot å levere tusenvis av sendinger12:53SportJansruds første super-G-seier i Kitzbühel12:42VerdenTallet på døde etter uvær i Spania stiger12:36NorgeÅtte pågrepet i Økokrim-aksjon i Bergen12:27PolitikkStore forventninger til Raja som kulturminister12:08SportSterk utforseier for Shiffrin i Bulgaria12:07NorgeYtterligere en mann siktet for Prinsdal-drapet11:59PolitikkBondevik storfornøyd med Hareides comeback11:58VerdenFransk pensjonsreform legges fram – protester i Paris11:52PolitikkHer er Erna Solbergs nye regjering11:47SportSolskjær: – Jeg endrer ikke kurs11:46VerdenErdogan advarer mot kaos i Libya11:11ReiseReiserestriksjoner i Kina påvirker minst 41 millioner mennesker11:09MotorOslopakke 3 utsettes10:47NorgeNav-ofre mener Hauglie tar den feige veien ut10:32Norge20-åring dømt for vold mot 16-åring som senere døde10:22Helse og livsstilProfessor: Svært liten sannsynlighet for mange alvorlig syke i Norge10:02VerdenNorskeid skip reddet over 90 mennesker i Middelhavet09:52PengerEricsson økte omsetningen i 201909:51PengerGodtebutikk på nett legger ned
Populært