Omstridt EU-forslag skaper uro:

Eksperter: Skiskyting kan forsvinne – titusenvis av norske jegere vil bli berørt

<p>EU-kommisjonen vurderer nå et totalforbud mot bruk av bly. Forbudet er ment å omfatte all utendørsidrett og vil tidligst trå i kraft innen utgangen av 2021.</p>
EU-kommisjonen vurderer nå et totalforbud mot bruk av bly. Forbudet er ment å omfatte all utendørsidrett og vil tidligst trå i kraft innen utgangen av 2021. Foto: Pontus Lundahl / AFP

Norske skiskyttere er alvorlig bekymret for sportens fremtid. Årsaken er EUs ønske om totalforby blyholdig ammunisjon. Men også titusenvis av jegere og skyttere kan bli rammet.

Hvert år bruker skiskyttersporten mellom 10 og 20.000 tonn blyholdig ammunisjon. Store mengder av dette samles inn igjen, men ikke alt.

Nå utreder det europeiske kjemikaliebyrået ECHA, på oppdrag fra EU-kommisjonen, et forslag om å totalforby ammunisjon som inneholder bly.

– Vi ser alvorlig på det selvfølgelig. Våpenet er en viktig del av sporten vår, sier styremedlem i Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU), Tore Bøygard, til NRK, som først omtalte saken.

– Per i dag har vi ingen gode alternativer

Forslaget om totalforbud skaper uro og bekymring både blant profesjonelle skyttere og innen Det frivillige skyttervesen som har titusener av aktive skyttere i sine rekker.

President i Norges skiskytterforbund, Tore Bøygard . Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
President i Norges skiskytterforbund, Tore Bøygard . Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

– Vi mener at EU-forslaget favner for bredt, ettersom skiskyttersporten og bruken av blykuler foregår i svært begrensede områder. Per i dag har vi ingen gode alternativer til blykuler for å utøve sporten vår, sier generalsekretær i Norges Skiskytterforbund, Anne Rustberggard Varden, til ABC Nyheter.

– Hvilke konsekvenser kan det få for idretten og utøverne?

– Dersom forslaget vedtas, blir konsekvensen at vi må finne alternativer til den ammunisjonen vi bruker i dag. For eksempel at den lages av kobber, eller at vi går over til laserskyting. Ifølge ammunisjonsprodusent og vår samarbeidspartner Nammo vil andre legeringer slite enda mer på våpenet, eller bli så dyre at kostnadene for å drive med idretten vår blir for høye til at folk ønsker å delta, svarer Varden.

Les også: Dumpet ammunisjon er Norges glemte dødsfare

Usikkert hva som er nedre tålegrense

Bly regnes som et giftig metall. Ifølge Folkehelseinstituttet er det ikke fastsatt en nedre grense for hvor mye bly fostre, barn og voksne tåler, fordi det er usikkert hva som er nedre tålegrense.

Generalsekretær i Norges Skiskytterforbund, Anne Rustberggard Varden Foto: Skiskytterforbundet
Generalsekretær i Norges Skiskytterforbund, Anne Rustberggard Varden Foto: Skiskytterforbundet

Mattilsynet anbefaler at barn, gravide, kvinner i fruktbar alder og personer med høyt blodtrykk ikke spiser kjøtt fra dyr skutt med blyammunisjon oftere enn én gang i måneden.

EU-kommisjonen vurderer nå et totalforbud mot bruk av bly. Forbudet er ment å omfatte all utendørsidrett.

I tillegg til utøvere som konkurrerer innen skiskyting, vil også produksjonsleddet ble direkte berørt av et fremtidig forbud.

– Det vil faktisk være kroken på døra

Det er ventet en endelig avgjørelse om forslaget skal settes ut i livet innen utgangen av 2021.

– Det vil faktisk være kroken på døra for skiskytingsporten slik vi kjenner den, sier kommunikasjonsdirektør i forsvarskonsernet Nammo, Endre Lunde, til NRK.

I tillegg vil Det frivillige skyttervesen og Landskytterstevnet også bli rammet av et eventuelt totalforbud. Ifølge Norsk Veterinærtidsskrift sprer norske jegere hvert år 220.000 kilo blyhagl i naturen.

Tidligere inntaksberegninger fra Europa har vist at blyinntaket fra mat er på et nivå der helseskade ikke kan utelukkes i enkelte befolkningsgrupper.

Målinger har vist at blynivåene i mat, og blykonsentrasjonen i blod, har gått drastisk ned siden 1980-tallet, blant annet som et resultat av forbud mot bly i bensin, hermetikkbokser og maling.

Les også: Bjørndalen og Kina inngår samarbeid med Norge

Det frivillige skyttervesen har om lag 138.000 medlemmer fordelt på om lag 850 skytterlag. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Det frivillige skyttervesen har om lag 138.000 medlemmer fordelt på om lag 850 skytterlag. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Advarer mot «worst case»

Likevel har Europakommisjonen bedt det europeiske kjemikaliebyrået ECHA om å undersøke om det er grunnlag for å forby bruk av blyholdig materiale i utendørsidrett.

Det vil også kunne ramme Det frivillige skyttervesen (DFS) kraftig. DFS har om lag 138.000 medlemmer fordelt på til sammen 850 skytterlag over hele landet.

– Hvis vi får et «worst case» må all rifleskyting og alle kaliber finne andre materialer til bruk utendørs. Det blir mye dyrere. Det vil gå utover bredden, sier leder for DFS, Jarle Tvinnereim, til NRK.

Norge opphevet totalforbud

Hvert år sprer norske jegere 220.000 kilo blyhagl i naturen. Illustrasjonsfoto: Erik Veigård (NTB scanpix)
Hvert år sprer norske jegere 220.000 kilo blyhagl i naturen. Illustrasjonsfoto: Erik Veigård (NTB scanpix)

Mellom 2005 og 2015 var blyhagl forbudt i Norge. I 2015 fikk regjeringen, med støtte fra Arbeiderpartiet og Senterpartiet, opphevet totalforbudet mot blyammunisjon.

To år etter at at forbudet ble opphevet, hadde 88 prosent av rypejegerne gått tilbake til blyhagl.

I mars i år skrev seks forskere fra Høgskolen i Innlandet, Norsk institutt for naturforskning (NINA), Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) og Veterinærhøgskolen en kronikk hvor de oppfordret norske jegere til å skifte til blyfri ammunisjon.

– Det vil bli det perfekte eksempelet på at man gjennomfører konseptet «en helse for mennesker, dyr og miljø» i praksis, skriver forskerne.

«Merkbart økt blyinnhold i blodet»

ABC Nyheter har forsøkt å få en kommentar fra Norges Skiskytter Forbund om hvordan de stiller seg til EU-forslaget, hvilke konsekvenser forslaget kan få, og hva forbundet vil eventuelt foreta seg for å stanse forslaget.

Vitenskapskomiteen for mattrygghet har vurdert risikoen knyttet til forbruk av hjortevilt felt med blyholdig ammunisjon, ifølge Bondebladet. Rapporten viser at bly fra ammunisjon i viltkjøtt, og spesielt i viltkjøttdeig, bidrar merkbart til økt blyinnhold i blodet hos dem som spiser slikt kjøtt ofte.

Skiskytterstafett i Holmenkollen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Skiskytterstafett i Holmenkollen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Økt risiko for hjerte- og karsykdommer

I sommer meldte NTB at hverken Mattilsynet eller Folkehelseinstituttet har oversikt over hvor mange som har blitt syke av blyforgiftning.

Personer som spiser mye viltkjøtt, som er kutt med blyammunisjon, oppfordres til å være oppmerksom på akutte symptomer på blyforgiftning, som hodepine, svimmelhet og kvalme.

Hos voksne kan for høyt blynivå gi økt blodtrykk og økt risiko for hjerte- og karsykdommer. Bly kan også gi nyreskade hos voksne, ifølge Folkehelseinstituttet.

– Ikke ment å nedlegge to olympiske idretter

Norges Skiskytterforbund er i utgangspunktet positive til at det rettes oppmerksomhet mot idrettens påvirkning på miljøet, og tror at intensjonene er gode.

– Vår oppfatning er at dette EU-forslaget trolig ikke er ment å sørge for nedleggelsen av to olympiske idretter, men heller strengere krav til dokumentasjon, og utvikle gode retningslinjer og rutiner for oppsamling av bly, sier Varden, og viser til at alternativ skyteteknoligi har klare begrensninger.

– Vi vil ikke nødvendigvis jobbe for å stanse forbudet

– Laserskyting er komplisert og kostnadskrevende og medfører en rekke tekniske utfordringer. Laser fungerer for eksempel ikke i tåke eller tett snøvær. Utover dette, vil vi jo miste et viktig konkurranseaspekt som blykulene sørger for, nemlig utøvernes evne til å lese vind og vær på standplass, minner hun om.

Johannes Thingnes Bø er blant utøverne som vil bli berørt av et eventuelt forbud mot blyholdig ammunisjon. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Johannes Thingnes Bø er blant utøverne som vil bli berørt av et eventuelt forbud mot blyholdig ammunisjon. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

– Hva vil forbundet foreta seg for å eventuelt å stanse REU-forslaget?

– Vi vil først og fremst se om vi kan gjøre blysamlerne våre enda mer effektive. Dermed vil vi ikke nødvendigvis jobbe for å stanse forbudet, men heller jobbe for en åpning i regelverket som gjør det mulig å bruke blyammunisjon på spesielt egnede arenaer, som skiskytterarenaer er, sier Anne Rustberggard Varden.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
21:40 Trump ber høyesterett nekte Kongressen innsyn i finansopplysninger21:33 Politiet utelukker ikke flere pågripelser etter skyting i Trondheim21:07 Listhaug avskriver staten: – Kan bidra til at folk blir mindre ensomme20:40 Pearson blir Watfords tredje manager denne sesongen20:23 Mann omkom i ulykke på Randaberg i Rogaland20:10 Christiansen tok EM-sølv og satte nordisk rekord20:07 Kilde sikret sesongens første pallplass med strålende løp i USA20:05 Drapsforsøk med sparkesykkel opp for lagmannsretten19:09 Aktor krever femdoblet kausjon for Weinstein19:07 Hvas tok EM-sølv og smadret den nordiske rekorden på 200 meter medley18:57 Lørenskog-saken: Kan ha låst seg inn i huset18:27 Mann omkom i snøscooterulykke i Alta18:19 Forsvarer drapstiltalt nordmann: Tok ikke uprovosert kvelertak på mannen18:09 Greta Thunberg: – De hører oss, men handler ikke15:59 Merkel bøyde hodet for nazistenes ofre15:32 Konkurrentene faller som fluer rundt Johaug15:29 Bosnia vil tømme sterkt kritisert teltleir15:13 Saudiaraber skal ha stått bak skyting på amerikansk militærbase15:13 Tennisspilleren Caroline Wozniacki legger opp14:44 Frp-topp ut mot Carl I. Hagens NRK-tirade14:25 Pasient fikk overført feil blodtype under operasjon14:24 Mann funnet død i Trondheim13:53 VM-smell for Norge mot Nederland13:50 Gasseksplosjon i Iran krevde mange liv13:49 Thorhild Widvey er ny styreleder for Festspillene i Bergen13:43 Sundby: – Tror ikke på et mirakel13:04 Oslo-bussene forsinket hver dag – byrådet skylder på bilene12:32 Chelsea kan handle spillere i januar12:31 Senterpartiet vil ha billigere gang- og sykkelveier12:14 Narkoaksjon med utspring i Norge: 4 tonn hasj beslaglagt12:06 Finansselskaper satser flere tusen milliarder på kull11:50 Turistenes meldinger i sanden setter sinnene i kok11:44 Norsk hopper på vei til Russland etter visumkluss11:38 Solskjær om avisforside: – Det verste jeg har sett11:19 Tre menn mistenkt etter drapet på Wilma (17) i Sverige11:01 Partene i atomavtalen med Iran møtes for å redde stumpene11:00 Mann siktet for medvirkning til drapsforsøk etter skyting i Trondheim10:55 Politiet etterlyser vitne etter Tromsø-tragedien10:09 Ljungberg: – Spillerne så redde ut10:08 Svært glatte veier på Østlandet09:55 Frankrike gjør seg klar for ny dag med streikekaos09:53 Mot verdensrekord i Bergen - snart går hver femte bil på strøm09:29 Greta Thunberg framme i Madrid09:27 Eldre kvinner og innvandrere er overrepresentert blant dem med dårlig råd09:01 Ny rekordoppslutning for Jimmy Åkessons sverigedemokrater08:59 Politiet bevæpner seg i hele Trøndelag etter skyting08:40 Lagerbäck vil ha mer moro med Norge08:15 Fireåringen fra Tromsø døde av drukning07:37 Petter Dass-prisen til Arne Viste07:31 Vegvesenet får samme muligheter som Nye Veier07:24 Kasparov: – Trumps USA er et ekko fra sovjettiden07:24 Høyre-topp får Politi-Bolstad til å se rødt: – Jeg er utrolig sint og forbanna06:53 Zuccarello matchvinner for Wild mot Tampa Bay06:38 Uber melder om 6.000 overgrep på to år i USA06:19 Brrrr, iskald VM-oppladning for Oftedal og håndballjentene06:02 Fire indiske menn siktet for voldtekt, skutt av politiet06:00 Nav må gå gjennom nesten 5.000 saker06:00 Norsk monster-fasit i OL, VM og EM parkerer de andre05:57 Politiet jakter minst en gjerningsperson etter skyting05:50 Dette skjer i dag05:44 Enorme skogbranner omringer Australias største by05:33 Dette skjedde i natt05:05 To på strømmen: Syklet over 300 mil på seks uker05:00 SPD velger ny ledelse: Trøbbel for Merkels storkoalisjon04:23 SAS planlegger nytt selskap – pilotene steiler04:11 Fire drept da ranere stjal budbil og startet skuddveksling med politiet i Miami04:06 Ny avtale om Nordkapplatået gir millionøkning i leieinntekter03:02 Helikopter med tre om bord styrtet i Minnesota02:56 En omkommet og en hardt skadd i trafikkulykke i Svolvær02:37 Vaksinemotstander arrestert på Samoa02:15 En kvinne i 80-årene er død og en kvinne i 40-årene er hardt skadd etter en trafikkulykke i Svolvær02:09 Én av ti sykepleiere har sett overgrep01:42 Mann til sykehus med stikkskader01:23 Bloomberg vil gå inn for skjerpet våpenkontroll i USA00:02 Putin håper på fornying av nedrustningsavtale før nyttår23:57 Flere fjelloverganger åpnet igjen23:35 Arsenal-marerittet fortsetter – tapte på hjemmebane mot Brighton23:15 Frankrike lammet da hundretusener protesterte mot pensjonsreform23:14 Nytt Arsenal-mareritt – tapte på hjemmebane mot Brighton22:23 Facebook med søksmål etter svindelannonser22:11 Mann utga seg for å jobbe i barnevernet for å komme i kontakt med alenemor – dømt for overgrep22:09 Venstre og KrF stemte mot økt jobbrett for ureturnerbare22:01 Silva fikk sparken i Everton21:58 Frisørkjede nekter å følge pålegg – møter ministeren21:25 – Vi kan ikke godta at en sykdom som var på vei til å bli utslettet, blusser opp på denne måten21:22 Pelosi langet ut mot journalist som spurte om hun hater Trump20:32 Mann alvorlig skadd etter å ha blitt skutt i Trondheim19:18 Skatteetaten endrer regler etter avsløring18:43 Tandrevold med kjempeløp og 4.-plass i Östersund18:38 Regjeringen åpner for midlertidig dobbeltflagging18:37 Frp-politiker nominerer NATO til Nobels fredspris18:20 Slik kommer migranter seg inn i Europa17:04 Nordmann skutt i Brasil16:46 Ulf Leirstein skal lede Stortingets PST-undersøkelser16:14 Kronprins Haakon om Mette-Marits Epstein-møter: – Hun beklager og er lei seg15:52 Britene er misfornøyd med norsk juletre15:49 Norsk hopper sendt hjem fra Russland uten gyldig visum15:45 To menn dømt for drap på tidligere MC-klubbmedlem i Asker15:26 Norsk kvinne druknet i turistparadis15:11 Økt press på Hauglie – Ap og SV truer med mistillit
Siste nytt
21:40VerdenTrump ber høyesterett nekte Kongressen innsyn i finansopplysninger21:33NorgePolitiet utelukker ikke flere pågripelser etter skyting i Trondheim21:07PolitikkListhaug avskriver staten: – Kan bidra til at folk blir mindre ensomme20:40SportPearson blir Watfords tredje manager denne sesongen20:23NorgeMann omkom i ulykke på Randaberg i Rogaland20:10SportChristiansen tok EM-sølv og satte nordisk rekord20:07SportKilde sikret sesongens første pallplass med strålende løp i USA20:05NorgeDrapsforsøk med sparkesykkel opp for lagmannsretten19:09VerdenAktor krever femdoblet kausjon for Weinstein19:07SportHvas tok EM-sølv og smadret den nordiske rekorden på 200 meter medley18:57NorgeLørenskog-saken: Kan ha låst seg inn i huset18:27NorgeMann omkom i snøscooterulykke i Alta18:19VerdenForsvarer drapstiltalt nordmann: Tok ikke uprovosert kvelertak på mannen18:09VerdenGreta Thunberg: – De hører oss, men handler ikke15:59VerdenMerkel bøyde hodet for nazistenes ofre15:32SportKonkurrentene faller som fluer rundt Johaug15:29VerdenBosnia vil tømme sterkt kritisert teltleir15:13VerdenSaudiaraber skal ha stått bak skyting på amerikansk militærbase15:13SportTennisspilleren Caroline Wozniacki legger opp14:44PolitikkFrp-topp ut mot Carl I. Hagens NRK-tirade14:25Helse og livsstilPasient fikk overført feil blodtype under operasjon14:24NorgeMann funnet død i Trondheim13:53SportVM-smell for Norge mot Nederland13:50VerdenGasseksplosjon i Iran krevde mange liv13:49KulturThorhild Widvey er ny styreleder for Festspillene i Bergen13:43SportSundby: – Tror ikke på et mirakel13:04NorgeOslo-bussene forsinket hver dag – byrådet skylder på bilene12:32SportChelsea kan handle spillere i januar12:31PolitikkSenterpartiet vil ha billigere gang- og sykkelveier12:14NorgeNarkoaksjon med utspring i Norge: 4 tonn hasj beslaglagt12:06PengerFinansselskaper satser flere tusen milliarder på kull11:50ReiseTuristenes meldinger i sanden setter sinnene i kok11:44SportNorsk hopper på vei til Russland etter visumkluss11:38SportSolskjær om avisforside: – Det verste jeg har sett11:19VerdenTre menn mistenkt etter drapet på Wilma (17) i Sverige11:01VerdenPartene i atomavtalen med Iran møtes for å redde stumpene11:00NorgeMann siktet for medvirkning til drapsforsøk etter skyting i Trondheim10:55NorgePolitiet etterlyser vitne etter Tromsø-tragedien10:09SportLjungberg: – Spillerne så redde ut10:08NorgeSvært glatte veier på Østlandet09:55VerdenFrankrike gjør seg klar for ny dag med streikekaos09:53MotorMot verdensrekord i Bergen - snart går hver femte bil på strøm09:29VerdenGreta Thunberg framme i Madrid09:27PengerEldre kvinner og innvandrere er overrepresentert blant dem med dårlig råd09:01PolitikkNy rekordoppslutning for Jimmy Åkessons sverigedemokrater08:59NorgePolitiet bevæpner seg i hele Trøndelag etter skyting08:40SportLagerbäck vil ha mer moro med Norge08:15NorgeFireåringen fra Tromsø døde av drukning07:37NorgePetter Dass-prisen til Arne Viste07:31NorgeVegvesenet får samme muligheter som Nye Veier07:24VerdenKasparov: – Trumps USA er et ekko fra sovjettiden07:24PolitikkHøyre-topp får Politi-Bolstad til å se rødt: – Jeg er utrolig sint og forbanna06:53SportZuccarello matchvinner for Wild mot Tampa Bay06:38VerdenUber melder om 6.000 overgrep på to år i USA06:19SportBrrrr, iskald VM-oppladning for Oftedal og håndballjentene06:02VerdenFire indiske menn siktet for voldtekt, skutt av politiet06:00NorgeNav må gå gjennom nesten 5.000 saker06:00SportNorsk monster-fasit i OL, VM og EM parkerer de andre05:57NorgePolitiet jakter minst en gjerningsperson etter skyting05:50NorgeDette skjer i dag05:44VerdenEnorme skogbranner omringer Australias største by05:33NorgeDette skjedde i natt05:05NorgeTo på strømmen: Syklet over 300 mil på seks uker05:00PolitikkSPD velger ny ledelse: Trøbbel for Merkels storkoalisjon04:23PengerSAS planlegger nytt selskap – pilotene steiler04:11VerdenFire drept da ranere stjal budbil og startet skuddveksling med politiet i Miami04:06PengerNy avtale om Nordkapplatået gir millionøkning i leieinntekter03:02VerdenHelikopter med tre om bord styrtet i Minnesota02:56NorgeEn omkommet og en hardt skadd i trafikkulykke i Svolvær02:37Helse og livsstilVaksinemotstander arrestert på Samoa02:15NorgeEn kvinne i 80-årene er død og en kvinne i 40-årene er hardt skadd etter en trafikkulykke i Svolvær02:09NorgeÉn av ti sykepleiere har sett overgrep01:42NorgeMann til sykehus med stikkskader01:23PolitikkBloomberg vil gå inn for skjerpet våpenkontroll i USA00:02VerdenPutin håper på fornying av nedrustningsavtale før nyttår23:57NorgeFlere fjelloverganger åpnet igjen23:35SportArsenal-marerittet fortsetter – tapte på hjemmebane mot Brighton23:15VerdenFrankrike lammet da hundretusener protesterte mot pensjonsreform23:14SportNytt Arsenal-mareritt – tapte på hjemmebane mot Brighton22:23KulturFacebook med søksmål etter svindelannonser22:11NorgeMann utga seg for å jobbe i barnevernet for å komme i kontakt med alenemor – dømt for overgrep22:09NorgeVenstre og KrF stemte mot økt jobbrett for ureturnerbare22:01SportSilva fikk sparken i Everton21:58PengerFrisørkjede nekter å følge pålegg – møter ministeren21:25Helse og livsstil– Vi kan ikke godta at en sykdom som var på vei til å bli utslettet, blusser opp på denne måten21:22VerdenPelosi langet ut mot journalist som spurte om hun hater Trump20:32NorgeMann alvorlig skadd etter å ha blitt skutt i Trondheim19:18PengerSkatteetaten endrer regler etter avsløring18:43SportTandrevold med kjempeløp og 4.-plass i Östersund18:38NorgeRegjeringen åpner for midlertidig dobbeltflagging18:37NorgeFrp-politiker nominerer NATO til Nobels fredspris18:20VerdenSlik kommer migranter seg inn i Europa17:04VerdenNordmann skutt i Brasil16:46NorgeUlf Leirstein skal lede Stortingets PST-undersøkelser16:14KulturKronprins Haakon om Mette-Marits Epstein-møter: – Hun beklager og er lei seg15:52VerdenBritene er misfornøyd med norsk juletre15:49SportNorsk hopper sendt hjem fra Russland uten gyldig visum15:45NorgeTo menn dømt for drap på tidligere MC-klubbmedlem i Asker15:26VerdenNorsk kvinne druknet i turistparadis15:11PolitikkØkt press på Hauglie – Ap og SV truer med mistillit
Populært