Skjult nettverk avdekket på Instagram – fortsatt millioner av #suicide-innlegg

Video: NRK har avdekket et hemmelig nettverk på den sosiale medieplattformen Instagram. Nettverket brukes av unge jenter til å dele sine erfaringer med selvskading, selvmordstanker og selvmordsforsøk.

Tidligere i år endret Instagram sine retningslinjer om deling av innhold tilknyttet selvskading og selvmord. Mandag skjerpes de enda mer. Likevel ligger fortsatt flere millioner innlegg ute under emneknaggen #suicide.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NRK skrev denne helgen om et hemmelig nettverk på den sosiale medieplattformen Instagram. Nettverket brukes av unge jenter til å dele sine erfaringer med selvskading, selvmordstanker og selvmordsforsøk.

De opplyser om at minst 15 av de om lag 500 norske jentene i nettverket har begått selvmord i løpet av de siste årene.

Les også: Solberg: For mange unge mennesker begår selvmord

Smitteeffekt

Selvmord og selvskading kan oppstå i bølger og risikoen for smitteeffekt vurderes som stor når man omtaler metode. I det skjulte nettverket NRK fikk tilgang til kommer det også frem at jentene får flere likes og mer oppmerksomhet jo mer sjokkerende bilder eller videoer de publiserer.

I januar i år oppfordret den britiske regjeringen sosiale medieplattformer til å ta ansvar for skadelig innhold som illustrerer og fremmer selvmord- og selvskadingsmetoder, skriver BBC.

De har snakket med faren til 14 år gamle Molly Russell som begikk selvmord i 2017. Ian Russell gikk i etterkant hardt ut mot Instagram, hvor datteren hadde fulgt mange kontoer der selvmord, selvskading og depresjon var tema.

– Jeg er ikke i tvil om at Instagram bidro til å drepe datteren min, sier Russell til den britiske kringkasteren.

Psykologspesialist Fredrik Walby ved Nasjonalt senter for selvmordsforskning og -forebygging bekrefter at påvirkningen i dette nettverket er direkte og derfor veldig alvorlig.

– Vi burde virkelig være opptatt av det. Både i fagfeltet, og ikke minst i kontakten med hver enkelt pasient, sier han til NRK.

Les mer: Fikk 30.000 likes på selvmordsbrev

– Ikke godt nok

Leder for den selvmordsforebyggende veldedige organisasjonen Papyrus i Storbritannia, Ged Flynn, kritiserer det han mener er Instagrams mangel på tiltak.

– Siden algoritmen bak en sosial medieplattform er utarbeidet for å oppmuntre til videre tilgang, er det mer alvorlig med en emneknagg om selvmord enn for eksempel en emneknagg om blomster, sier han til BBC.

Han trekker frem det nye «sensitivitetsfilteret» til Instagram, hvor et grått filter dekker bilder med innhold som plattformen anser som sensitivt. Brukeren blir advart i en kort tekst om at bildene man er iferd med å åpne kan være grafiske, og blir tilbudt en lenke til selvmordsforebyggende hjelp. Flynn mener at dette ikke er godt nok.

– Det hjelper ikke med en knapp hvor det står «Kan jeg hjelpe deg?» hvis du enkelt kan klikke «Nei takk». Instagram må ta dette på alvor, sier han.

Les også: Selvmordsforsker er mer optimistisk enn på lenge

8,4 millioner søkeresultater på selvmord

I 2017 begikk 593 nordmenn selvmord. 37 av dem var 19 år gamle eller yngre, viser tall fra Nasjonalt senter for selvmordsforskning og -forebygging ved Universitetet i Oslo. I Norge er det ulovlig å oppfordre til selvmord i henhold til paragraf 277 i Straffeloven.

Straffeloven om selvmord:

§ 277: Medvirkning til selvmord og til selvpåført betydelig skade på kropp eller helse
– Den som medvirker til at noen påfører seg selv betydelig skade på kropp eller helse, straffes med fengsel inntil 15 år (jf. §274 annet ledd)
– Den som medvirker til at noen tar sitt eget liv, straffes med fengsel fra 8 inntil 21 år (jf. §275).
– Straffen etter første og annet ledd kan, dersom særlige grunner gjør seg gjeldende, likevel settes under minstestraffen eller til en mildere straffart enn §274 og §275.
– Straff kommer ikke til anvendelse når døden eller betydelig skade på kropp eller helse ikke er inntrådt.

Jentene bruker emojier og emneknagger til å finne hverandre. Hvis man i dag (oktober 2019) søker på #suicide på Instagram, får man 8,4 millioner søkeresultater. #Depressed gir over 12 millioner treff.

Mange av disse har oppløftende og støttende budskap ment for å inspirere andre til å komme seg gjennom tøffe tider. Men nettverket NRK har fått tilgang til viser at det blant de positive innleggene også skjuler seg kontoer som kommer med konkrete tips til hvordan man kan skade seg selv.

Les også: Ett selvmord per 40. sekund – WHO krever tiltak

Instagram: – Dette er arbeid som aldri tar slutt

#Selfharm får ingen treff. Det er fordi Instagram har oppdatert sine retningslinjer etter debatten som fulgte Molly Russells død.

Mellom april og juni i år fjernet plattformen dessuten 834,000 innlegg. 77 prosent av disse ble ikke rapportert inn, men fjernet på Instagrams eget initiativ.

– Det er fortsatt mye arbeid igjen, sier direktør i Instagram Adam Mosseri til BBC mandag.

– Dette er arbeid som aldri tar slutt.

Dette sier han i forbindelse med at Instagram annonserer at også tegninger og memes skal omfattes av plattformens nye retningslinjer fra og med denne uken. I etterkant av oppmerksomheten rundt Molly Russells død tidligere i år ble det innført strengere retningslinjer for grafiske bilder av selvskading. Mosseri understreket da til flere medier at Instagram aldri har tillatt innlegg som oppfordrer til selvmord og selvskading.

Mosseri har også uttalt at man ikke vil fjerne disse innleggene totalt, da Instagram ikke ønsker å stigmatisere eller isolere personer som publiserer disse innleggene som et rop om hjelp.

Personvernpolicy