Makspris på stønad til barnebriller:– En hastverksbeslutning på bekostning av barn

Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) ønsker å spare penger på briller til barn, men lover at barna fortsatt skal få brillene de trenger.
Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) ønsker å spare penger på briller til barn, men lover at barna fortsatt skal få brillene de trenger. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Regjeringens forslag i statsbudsjettet om faste satser i støtte til barnebriller har skapt furore. Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) lover videre støtte til barna som trenger briller.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tidligere denne måneden presenterte regjeringen forslaget for neste års statsbudsjett. Et av forslagene som har møtt stor motstand er regjeringens ønske om å innføre faste satser på stønad for briller til barn.

En av dem som stiller seg kritisk til forslaget er stortingsrepresentant Elise Bjørnebekk-Waagen (Ap).

– I stedet for å utrede skikkelig og forstå konsekvensene av endringene man gjør, har man tatt en hastverksbeslutning som går på bekostning av familier med barn som trenger briller, sier Bjørnebekk-Waagen, som er medlem av arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget, til ABC Nyheter.

Dersom de nye barnebrillesatsene blir innført, vil ordinære briller ha en sats på 1.200 kroner, mens spesialbriller vil ha det dobbelte på maksimalt 2.400 kroner.

Innstrammingen skal gi en innsparing for staten på 122 millioner kroner årlig, men kan samtidig bety store ekstrautgifter for utsatte familier, ifølge kritikerne.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Viktig at beslutninger tas på grunnlag av faglige vurderinger

I et skriftlig spørsmål til arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie, ber Bjørnebekk-Waagen Hauglie redegjøre for hvilke aktører i bransjen som har gitt råd til endringer i ordningen. Hun trekker frem en kommentar Hauglie kom med under TV-programmet Debatten på NRK 10. oktober:

«Vi har gjort noen beregninger da, i kontakt med bransjen. Som viser at med de satsene vi har satt er jo ikke noe vi har funnet på politisk, det er gjort på bakgrunn av dialog med bransjen».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I forbindelse med kommentaren tok Norges Optikerforbund til Twitter for å si at de ikke kjenner seg igjen i påstanden:

– Dialog fordrer at det er en toveis kommunikasjon. Det er ikke det inntrykket jeg sitter igjen med, sier Bjørnebekk-Waagen.

En uke etter at statsbudsjettet ble lagt frem, foreslo Hauglie en unntaksordning som skal gi barn med særskilte behov en mulighet til å få støtten de trenger.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Elise Bjørnebekk-Waagen, Arbeiderpartiet, Østfold
Elise Bjørnebekk-Waagen, Arbeiderpartiet, Østfold

Bjørnebekk-Waagen sier at denne situasjonen kunne vært unngått, og at hun håper regjeringen kan utarbeide et system som gjør at alle barn får de brillene de trenger når de trenger dem.

– Vi har sett eksempler på barn som ikke får de brillene de trenger, fordi de trenger en annen type briller enn de som ligger innenfor satsene. Da må vi lytte til fagfolkene og gi barna brillene de trenger. For noen barn koster dette mer, men det skulle bare mangle, sier hun.

Lover stønad til barn som trenger det

– Jeg kan forsikre Elise Bjørnebekk-Waagen, og andre som måtte tvile, om at barn som i dag har rett på stønad fra NAV til briller, fortsatt skal få det, skriver Anniken Hauglie i en e-post til ABC Nyheter.

Hun forklarer at det er to ordninger som gjelder for stønad til briller. Faste satser er foreslått for ordningen som gjelder barn og ungdom under 18 år, som har behov for ordinære eller forebyggende briller, til for eksempel skjeling.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ordningen Hjelpemidler for synshemmede, som gjelder både barn og voksne med en alvorlig øyesykdom, vil ikke endres. Hun understreker dessuten at enkelte som tidligere hadde den første ordningen, også vil kunne fylle vilkårene til denne ordningen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Disse flyttes over til ordningen Hjelpemidler til synshemmede, og får dermed dekket utgifter til briller som før.

– Vi kan imidlertid ikke utelukke at det fortsatt er et fåtall barn med særskilte behov under ordningen Briller til barn/ungdom under 18 år, som har nødvendige utgifter til briller som er høyere enn de foreslåtte satsene, skriver Hauglie.

– Får dekket briller innenfor rammene

Regjeringen vil derfor sørge for at også disse barna skal få dekket sine behov for briller, gjennom unntaksordningen, når de nye reglene trer i kraft 1. mars 2020, forklarer hun.

– En begrenset unntaksordning for barn med særskilte behov, betyr dermed at familier som fyller vilkårene får dekket kostnadene til nødvendige, hensiktsmessige briller - selv om kostnadene er høyere enn de foreslåtte satsene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun forklarer at nivået på satsene er fastsatt ved å innhente veiledende priser for innfatning, ulike glass, og brilletilpasning, fra tre av de største optikerkjedene. Gjennomsnittsprisen for ordinære briller var 896 kroner. For ekstra tilpassede briller var gjennomsnittsprisen henholdsvis 1.918 krone og 1.673 kroner.

– Regjeringens foreslåtte satser på 1.200 og 2.400 kroner, ligger godt over gjennomsnittprisen, og er derfor innenfor rammen av hva som må anses å kunne dekke rimelige, hensiktsmessige briller, skriver Hauglie i e-posten.

Ministeren svarer ikke på ABC Nyheters spørsmål om hun mener prosessen frem mot kuttforslaget har vært god nok.

Les Hauglies svar på Bjørnebekk-Waagens skriftlig spørsmål