Radon øker risikoen for lungekreft - nå bør du måle i boligen din

VIDEO: Radon er en medvirkende årsak til at cirka 300 nordmenn dør årlig av lungekreft.

Mellom 15. oktober og 15. april bør du huske å måle radonverdiene i boligen din. Det er antatt at radon er medvirkende årsak til rundt 370 lungekrefttilfeller årlig. – Eksponering for radon og røyking i kombinasjon er verst, forklarer fagansvarlig.

Radon er en luktfri radioaktiv gass som dannes i berggrunnen og kan sive opp og inn i boligen. Radon øker risikoen for lungekreft og er etter røyking den hyppigste årsaken til lungekreft i Norge. Statens strålevern anslår at rundt 370 mennesker i Norge dør årlig som følge av lungekreft forårsaket av radongass.

– Det er store forskjeller på hvor mye radon som finnes i grunnen på ulike steder i Norge, men det er viktig å huske på at massene under boligene våre kan være tilførte masser, sier fagansvarlig Anne Tine Ødegård i rådgivningsselskapet Mycoteam til ABC Nyheter.

– Det var tidligere ingen kontroll av uraninnholdet i masser som ble brukt til boligbygging. Man kan derfor ha forhøyede radonverdier i boliger som ligger i lite radon-utsatte områder, fortsetter hun.

Fargeløs, smaksfri og ustabil

Radon er en edelgass og har liten evne til å binde seg til faste stoffer. Dette fører til at radon lett transporteres i bakken og frigjøres til fargeløs og smaksfri luft. Radon er ikke giftig, men er ustabil og avgir energi i form av radioaktiv stråling når de omdannes til andre isotoper eller grunnstoffer.

– Dette er en kontinuerlig prosess og radon dannes nede i bakken hele tiden, forklarer Ødegård.

Radonkart gir en oversikt over hvor utsatt ulike områder er, men den eneste måten å vite om man har radon i boligen er å gjøre en måling. Ødegård forteller at det i Norge er særlig i områder med granitter og alunskifer i bakken at det dannes mye radon.

– Disse og andre bergarter inneholder grunnstoffet uran som er naturlig radioaktivt. Når uran henfaller eller brytes ned, dannes nye radioaktive stoffer, deriblant radium og radon. Radon er en edelgass og har liten evne til å binde seg til faste stoffer. Dette fører til at radon lett transporteres i bakken og frigjøres til luft.

Les også: Professor: – Litt radon stimulerer immunforsvaret

(Saken fortsetter under)

Aktsomhetskart for radon fra Norges geologiske undersøkelse. Lilla farge vil si at det er høy radonfare i området. Rosa farge vil si høy radonfare, mens gul vil si moderat til lav radonfare. Grå farge er områder der det er for lite eller for usikre data til å si noe om området. Kart: GeoNorge
Aktsomhetskart for radon fra Norges geologiske undersøkelse. Lilla farge vil si at det er høy radonfare i området. Rosa farge vil si høy radonfare, mens gul vil si moderat til lav radonfare. Grå farge er områder der det er for lite eller for usikre data til å si noe om området. Kart: GeoNorge

Derfor er du mer utsatt om vinteren

Måling av radongass skal gjøres i perioden 15. oktober til 15. april. Årsaken til at radon skal måles i vinterhalvåret, skyldes at det av flere grunner er høyere verdier i denne perioden enn om sommeren: store temperaturforskjeller mellom ute og inne, og bruken av boligen ved at man lufter mindre og ofte stenger ventiler, spiller inn. Det er også den tiden av året at vi tilbringer mest tid inne.

På sine nettsider skriver Kreftforeningen at faren for at radon forårsaker lungekreft, er 20-25 ganger høyere for røykere enn for dem som aldri har røykt. Følgelig vil det å stumpe røyken være det viktigste tiltaket man kan gjøre for å sikre seg mot lungekreft. Samtidig bør ikke barn utsettes for passiv røyking.

– Medias fokus på radomålinger har gjort at flere og flere ser viktigheten av å måle radon. Det har også de siste årene for oss vært en økt pågang av arbeidsgivere som ønsker målinger på arbeidsplassen. Ofte er dette initiert av at en ansatt har gjort det hjemme eller har lest om radon i media, forteller Anne Tine Ødegård til ABC Nyheter.

(Saken fortsetter under)

Denne modellen viser hva som skjer når radon kommer inn i hjemmet ditt. Foto: Pelias
Denne modellen viser hva som skjer når radon kommer inn i hjemmet ditt. Foto: Pelias

Det er ofte enkle tiltak som kan få radonnivåene ned til akseptable verdier.

– Bedring av utluftingen ved å åpne ventiler er ofte det som skal til, spesielt kan det være effektivt å åpne ventiler i kjeller eller underetasje da dette reduserer pipeeffekten man får ved fyring. Enkle tettetiltak av sprekker og lekkasjer ved rørgjennomføringer i sålen er ofte effektivt, men omfattende tettearbeider kan bli kostbart.

Radonbrønn er en måte som lufter ut grunnen under boligen. Ifølge Ødegård reduserer det samtidig trykkforskjellen under og over sålen, dermed reduseres opptrekk av jordluft til boligen.

– I nyere boliger er det byggeforskrifter som krever at man skal ta hensyn til radon, men vi ser at det ofte slurves i byggeprosessen eller det skjer feil. Så vi anbefaler også at nye boliger måles.

Norge på radontoppen

Norge og resten av Norden er ifølge Anne Tine Ødegaård landene med høyest radonnivåer i inneluft i verden. Det har først og fremst å gjøre med grunnforholdene; Områder med alunskifer og andre uranholdige bergarter, og områder med løsmasser, er utsatt. Kalde vintre, som gjør at det blir store temperaturforskjeller mellom ute og inne, er også med på å øke radonverdien i norske boliger.

– Radonnivåene inne varierer mye over tid, både i løpet av døgnet og i løpet av året. Vår bruk og tilstedeværelse i boligen vår påvirker nivåene i løpet av døgnet og klimatiske forhold som vind, temperatur og nedbør påvirker nivåene i løpet av året. Dette er grunnen for at en radonmåling skal gjøres over lang tid, minimum to måneder, forklarer Ødegård.

– Hva kan man gjøre selv når man skal måle radon i egen bolig?

– Den enkleste og billigste måten å måle radon på er ved å legge ut sporfilmer. Dette kan man godt gjøre selv, man får tilsendt sporfilm og brukerveiledning på hvordan målingene skal utføres. I en bolig skal det gjøres minimum to målinger, større boliger med flere etasjer og mange oppholdsrom kan kreve flere målinger. Målinger skal gjøres i oppholdsrom som stue, kjøkken, soverom og så videre.

(Saken fortsetter under)

Radongass sjekkes lettest og billigst med sporfilmer. Foto: Statens strålevern
Radongass sjekkes lettest og billigst med sporfilmer. Foto: Statens strålevern

Fra en langtidsmåling i målesesongen beregnes det en Årsmiddelverdi, det er denne verdien som skal være under Direktoratet for strålevern og atomsikkerhets grenseverdier.

– Radon-målinger bør gjennomføres hvert femte år. Hvis man bor i særlig utsatte områder eller har utført tiltak mot radon kan det være nødvendig å utføre målinger oftere. Hvis tidligere målinger har vært lave kan man utføre målinger noe sjeldnere, for eksempel hvert tiende år, avslutter Ødegård.

Dette kan du gjøre selv:

  • Sjekke at veggventiler og kanaler over tak er åpne og rene
  • Sjekke at det er god utlufting
  • Øke ventilasjon for eksempel ved å sette inn ventiler
  • Se om det er sprekker som bør tettes mot grunnen under huset
  • Er radonnivået høyt der dere sover, bør andre rom brukes inntil det er gjort utbedringer som reduserer nivået.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
13:37 Stort slagsmål på Stovner i Oslo13:36 Mest vått vær i vente – men også en smak av vinter13:26 Google hevder de har gjort et stort data-gjennombrudd13:19 Drapssiktet mann varetektsfengsles i Drammen13:19 16-åring pågrepet etter helgens voldshendelser i Oslo13:10 Issmelting i Arktis har gitt Russland fem nye øyer12:49 Hardarson forlenger med Start12:40 Tunisias nye president tatt i ed12:31 Russland truer med at militante kurdere kan bli «knust» av Tyrkia12:09 Ber publikum om videoer av ambulansekapringen11:37 Ap-politiker om brilleforslag: – En hastverksbeslutning på bekostning av barn11:21 Svakere resultat enn ventet for Aker Solutions11:21 Full bortekrise for Solskjær11:20 Skamroser Oslo-byrådet: – Regjeringen har mye å lære11:19 Russlands antidopingsjef ut mot egne myndigheter11:02 PST: Ambulansekapringen ser ikke ut som terror11:01 Kippe (41) gir seg som spiller i LSK10:37 39 personer funnet døde i lastebil i Essex10:34 De fire riksrett-punktene: Alle veier fører til Putin10:13 MDG og SV får hver sin nye Oslo-byråd10:12 Mann forskanset seg på museum i Frankrike09:56 Direkte: Følg spørretimen på Stortinget09:47 Færre lovbrudd ble oppklart09:45 Granskere: Designfeil bidro til Lion Air-ulykke09:08 Lonely Planet: Hit bør du reise i 202009:07 Botswanas politiske stabilitet på prøve09:04 15 norske alpinister til Sölden09:03 Jevnt fra Telenor, men underskudd etter skatt08:35 Stein Erik Hagen går inn i SATS07:35 Norges fortielse: – Dette bildet skapte en krigsmyte07:09 Skadefri Zuccarello med assist i Wild-seier07:04 Norge gir 3 milliarder til renere hav06:33 Rapport: 1 av 20 har opplevd grov vold fra foreldre06:28 Nye eiere overtar Vita, men Loco-kjeden legges ned06:27 Stöckl utfordret hopperne: – Mange var ganske lange i ansiktet06:15 De siktede etter ambulansekapringen skal avhøres onsdag05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:25 Mann dømt til fengsel for å ha sendt penisbilder05:04 En av Norges rikeste vil utfordre Darwins evolusjonsteori04:39 Opposisjonen i Bolivia oppfordrer til generalstreik04:35 Regjeringen vil ha tiltak mot medisinmangel04:07 Medier dropper konferanse i protest mot Khashoggi-drapet04:04 Chiles president ber om unnskyldning etter voldelige protester03:56 Ambassadør hevder Trump krevde gransking mot militær støtte02:55 Beboere evakuert etter melding om brann i Sarpsborg02:41 Skrik og krangling i Oslo var frieri02:05 30.000 arbeidsplasser blir borte fra varehandelen01:52 Nye anklager mot Lori Loughlin i collegeskandalen01:17 Tyrkia starter ikke en ny offensiv i Nord-Syria00:36 Esper: Tyrkia kan ha begått krigsforbrytelser00:24 Mindre kreft blant innvandrere23:58 Boeing erstatter toppsjef etter vedvarende flykrise23:43 Kroos ordnet etterlengtet Real Madrid-seier23:37 Tottenham-show gir sjefen arbeidsro23:32 Glohet Sterling straffet Atalanta tross åpningssmell23:26 Den kinesiske regjeringen planlegger å erstatte Hongkongs leder23:08 25 år gammel kvinne nekter straffskyld etter ambulansedrama23:06 Kroos ordnet etterlengtet Real Madrid-seier23:04 Glohet Sterling straffet Atalanta tross åpningssmell23:02 Dybala-dobbel reddet Juventus fra pinlig tap23:01 Tottenham-show gir sjefen arbeidsro22:57 TV 2: MDG får tre byråder i Oslo22:41 Tusk anbefaler EU-landene å godta britenes ønske om brexit-utsettelse22:27 Aftenbladet: Indiske investorer vil kjøpe aksjer i Viking22:04 Eriksen Søreide: Norge har ikke forpliktelse for Syria-barna21:26 Markedet mettes – norske F-16 kan gå på billigsalg20:27 Først seier, så tap for Boris Johnson da Parlamentet stemte over brexitavtalen19:59 Ap, MDG, Venstre og KrF er enige om å danne byråd i Bergen19:51 Ulf Leirstein forbereder seg på et liv etter politikken19:36 Putin og Erdogan enige om Syria-avtale19:06 Mann knivdrept i garasje i Drammen19:02 PST undersøker trusselbrev sendt ut før ambulansekapringen i Oslo18:59 – Ingen avklaring for Frode Berg før november18:40 – Byrådet viser en fiendtlighet mot dem som er avhengige av bil18:38 Brækhus skrev avtale med Hearns selskap – nærmer seg ny storkamp18:06 Kraftig høststorm i Trøndelag - mann tatt av bølge i Lofoten17:52 Trump sammenligner riksrettsprosess med lynsjing17:15 Ukrainsk journalist dømt til 15 år i fengsel av separatister17:13 Fotballtopp vil ha hjernerystelse-bytter etter demensalarm17:10 Kvinne bestilte sosial ferietur for 19.000 kroner - var helt alene16:41 Advarer: – Farlige IS-krigere kan rømme hjem16:04 Boeings Max-krise blir verre og verre14:22 Dødstallene stiger i Chile13:51 Palestinsk domstol blokkerer kritiske nettsteder13:50 Diplomat vitner i riksrettsprosessen mot Trump13:02 Venstre-prosessen «en oppskrift på langvarig støy»13:01 Assad: Erdogan er «en tyv»12:51 Mann kapret ambulanse – uskadeliggjort av politiet12:46 Person til sykehus etter minibussulykke i Bergen12:38 Riksrevisjonen: Domstolene bruker for lang tid12:37 Putin og Erdogan i viktige Syria-samtaler12:34 Batteribrann avgir farlig gass i Hordaland12:13 Mann tiltalt for drapsforsøk på legesenter12:07 Redaktøren i Aust-Agder Blad går av etter kritikk12:06 Tidslinje for den nye brexitavtalen11:41 Politiker overrasket alle: – Jeg er gravid11:40 Advokat: – Berg kjent med avtalerykter11:14 Sun Heidi Sæbø konstituert som Morgenbladet-redaktør10:52 Lover at Oslo skal bli utslippsfri innen 2030
Siste nytt
13:37NorgeStort slagsmål på Stovner i Oslo13:36NorgeMest vått vær i vente – men også en smak av vinter13:26Helse og livsstilGoogle hevder de har gjort et stort data-gjennombrudd13:19NorgeDrapssiktet mann varetektsfengsles i Drammen13:19Norge16-åring pågrepet etter helgens voldshendelser i Oslo13:10VerdenIssmelting i Arktis har gitt Russland fem nye øyer12:49SportHardarson forlenger med Start12:40PolitikkTunisias nye president tatt i ed12:31VerdenRussland truer med at militante kurdere kan bli «knust» av Tyrkia12:09NorgeBer publikum om videoer av ambulansekapringen11:37Helse og livsstilAp-politiker om brilleforslag: – En hastverksbeslutning på bekostning av barn11:21PengerSvakere resultat enn ventet for Aker Solutions11:21SportFull bortekrise for Solskjær11:20PolitikkSkamroser Oslo-byrådet: – Regjeringen har mye å lære11:19SportRusslands antidopingsjef ut mot egne myndigheter11:02NorgePST: Ambulansekapringen ser ikke ut som terror11:01SportKippe (41) gir seg som spiller i LSK10:37Verden39 personer funnet døde i lastebil i Essex10:34StemmerDe fire riksrett-punktene: Alle veier fører til Putin10:13PolitikkMDG og SV får hver sin nye Oslo-byråd10:12VerdenMann forskanset seg på museum i Frankrike09:56PolitikkDirekte: Følg spørretimen på Stortinget09:47NorgeFærre lovbrudd ble oppklart09:45VerdenGranskere: Designfeil bidro til Lion Air-ulykke09:08ReiseLonely Planet: Hit bør du reise i 202009:07PolitikkBotswanas politiske stabilitet på prøve09:04Sport15 norske alpinister til Sölden09:03PengerJevnt fra Telenor, men underskudd etter skatt08:35PengerStein Erik Hagen går inn i SATS07:35NorgeNorges fortielse: – Dette bildet skapte en krigsmyte07:09SportSkadefri Zuccarello med assist i Wild-seier07:04NorgeNorge gir 3 milliarder til renere hav06:33Helse og livsstilRapport: 1 av 20 har opplevd grov vold fra foreldre06:28PengerNye eiere overtar Vita, men Loco-kjeden legges ned06:27SportStöckl utfordret hopperne: – Mange var ganske lange i ansiktet06:15NorgeDe siktede etter ambulansekapringen skal avhøres onsdag05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:25NorgeMann dømt til fengsel for å ha sendt penisbilder05:04NorgeEn av Norges rikeste vil utfordre Darwins evolusjonsteori04:39VerdenOpposisjonen i Bolivia oppfordrer til generalstreik04:35Helse og livsstilRegjeringen vil ha tiltak mot medisinmangel04:07VerdenMedier dropper konferanse i protest mot Khashoggi-drapet04:04VerdenChiles president ber om unnskyldning etter voldelige protester03:56VerdenAmbassadør hevder Trump krevde gransking mot militær støtte02:55NorgeBeboere evakuert etter melding om brann i Sarpsborg02:41NorgeSkrik og krangling i Oslo var frieri02:05Penger30.000 arbeidsplasser blir borte fra varehandelen01:52VerdenNye anklager mot Lori Loughlin i collegeskandalen01:17VerdenTyrkia starter ikke en ny offensiv i Nord-Syria00:36VerdenEsper: Tyrkia kan ha begått krigsforbrytelser00:24Helse og livsstilMindre kreft blant innvandrere23:58VerdenBoeing erstatter toppsjef etter vedvarende flykrise23:43SportKroos ordnet etterlengtet Real Madrid-seier23:37SportTottenham-show gir sjefen arbeidsro23:32SportGlohet Sterling straffet Atalanta tross åpningssmell23:26VerdenDen kinesiske regjeringen planlegger å erstatte Hongkongs leder23:08Norge25 år gammel kvinne nekter straffskyld etter ambulansedrama23:06SportKroos ordnet etterlengtet Real Madrid-seier23:04SportGlohet Sterling straffet Atalanta tross åpningssmell23:02SportDybala-dobbel reddet Juventus fra pinlig tap23:01SportTottenham-show gir sjefen arbeidsro22:57NorgeTV 2: MDG får tre byråder i Oslo22:41VerdenTusk anbefaler EU-landene å godta britenes ønske om brexit-utsettelse22:27SportAftenbladet: Indiske investorer vil kjøpe aksjer i Viking22:04NorgeEriksen Søreide: Norge har ikke forpliktelse for Syria-barna21:26VerdenMarkedet mettes – norske F-16 kan gå på billigsalg20:27VerdenFørst seier, så tap for Boris Johnson da Parlamentet stemte over brexitavtalen19:59NorgeAp, MDG, Venstre og KrF er enige om å danne byråd i Bergen19:51PolitikkUlf Leirstein forbereder seg på et liv etter politikken19:36VerdenPutin og Erdogan enige om Syria-avtale19:06NorgeMann knivdrept i garasje i Drammen19:02NorgePST undersøker trusselbrev sendt ut før ambulansekapringen i Oslo18:59Norge– Ingen avklaring for Frode Berg før november18:40Politikk– Byrådet viser en fiendtlighet mot dem som er avhengige av bil18:38SportBrækhus skrev avtale med Hearns selskap – nærmer seg ny storkamp18:06NorgeKraftig høststorm i Trøndelag - mann tatt av bølge i Lofoten17:52VerdenTrump sammenligner riksrettsprosess med lynsjing17:15VerdenUkrainsk journalist dømt til 15 år i fengsel av separatister17:13Helse og livsstilFotballtopp vil ha hjernerystelse-bytter etter demensalarm17:10ReiseKvinne bestilte sosial ferietur for 19.000 kroner - var helt alene16:41VerdenAdvarer: – Farlige IS-krigere kan rømme hjem16:04PengerBoeings Max-krise blir verre og verre14:22VerdenDødstallene stiger i Chile13:51VerdenPalestinsk domstol blokkerer kritiske nettsteder13:50VerdenDiplomat vitner i riksrettsprosessen mot Trump13:02PolitikkVenstre-prosessen «en oppskrift på langvarig støy»13:01VerdenAssad: Erdogan er «en tyv»12:51NorgeMann kapret ambulanse – uskadeliggjort av politiet12:46NorgePerson til sykehus etter minibussulykke i Bergen12:38PolitikkRiksrevisjonen: Domstolene bruker for lang tid12:37VerdenPutin og Erdogan i viktige Syria-samtaler12:34NorgeBatteribrann avgir farlig gass i Hordaland12:13NorgeMann tiltalt for drapsforsøk på legesenter12:07KulturRedaktøren i Aust-Agder Blad går av etter kritikk12:06PolitikkTidslinje for den nye brexitavtalen11:41PolitikkPolitiker overrasket alle: – Jeg er gravid11:40NorgeAdvokat: – Berg kjent med avtalerykter11:14KulturSun Heidi Sæbø konstituert som Morgenbladet-redaktør10:52NorgeLover at Oslo skal bli utslippsfri innen 2030
Populært