– Demens blir ikke tatt like seriøst som kreft

Er det norske helsevesenet klare for økt forekomst av demens i den aldrende befolkningen? Illustrasjonsfoto: Stockphoto/NTB Scanpix.
Er det norske helsevesenet klare for økt forekomst av demens i den aldrende befolkningen? Illustrasjonsfoto: Stockphoto/NTB Scanpix.

Demens er den eneste av de 100 prosent dødelige sykdommene som både utredes og behandles i primærhelsetjenesten, påpeker nevrolog.

(Vi.no): Aldersutviklingen i Norge tyder på at antall nordmenn med demens vil mer enn dobles innen 2050. På verdensbasis har det vært beregnet at forekomsten vil tre til firedobles.

Dette er ikke helsevesenet klare for.

Demens har økt kraftig som dødsårsak i Norge, med mer enn en tredobling på 20 år. Noe av grunnen til økningen er at flere leger fører det opp som dødsårsak.

De fleste dør etter fylte 70 år, og i denne aldersgruppen var det i 2016 til sammen 3301 som døde av demens, ifølge Folkehelseinstituttet (FHI).

Les også: Nei, du får ikke nødvendigvis demens selv om slektninger har det

- Økningen kommer til å bli voldsom

VOLDSOM ØKNING: Geir Selbæk mener vi må forberede oss godt den kommende eldrebølgen. Foto: Nasjonal kompetansetjeneste for aldring og helse.
VOLDSOM ØKNING: Geir Selbæk mener vi må forberede oss godt den kommende eldrebølgen. Foto: Nasjonal kompetansetjeneste for aldring og helse.

Denne forventede økningen vil kreve masse ekstra ressurser til sykehjem. Samtidig blir befolkningen stadig eldre, og vi vil derfor ha mindre arbeidskraft, forteller demensforsker Geir Selbæk ved Nasjonal kompetansetjeneste for aldring og helse. Han mener demens vil bli omsorgssektorens største utfordring i årene fremover.

– Vi må finne ut hvordan vi forebygger best, og kanskje etter hvert hvordan vi kurerer, sier Selbæk.

Når det gjelder forskning, så er ikke Norge best i klassen. Det er likevel noen prosjekter på gang, som skal gi oss et mye større innblikk i sykdommen.

– I Trøndelag finner de nå ut hvor mange i Norge som har demens, det vet ingen i dag. Der vil vi også få svar på hvor mange av de som er demente som har fått diagnose, sier han.

Les også: Da faren til Hanne (38) fikk Alzheimers, måtte hun ta styring over økonomien hans

(Artikkelen fortsetter under grafikk)

ØKER MEST: Man kan tydelig se på grafen at demens er i på vei til å bli et større problem. Illustrasjon: Folkehelseinstituttet
ØKER MEST: Man kan tydelig se på grafen at demens er i på vei til å bli et større problem. Illustrasjon: Folkehelseinstituttet

Blir ikke tatt like seriøst som kreft

HVA ER DEMENS?
  • Demens er fellesbetegnelsen på flere hjernesykdommer som medfører kognitiv svikt og andre funksjonstap.
  • De aller fleste demenstilfellene er knyttet til høy alder.
  • Demens utvikler seg langsomt over tid. Forverringen skjer raskere etter hvert.
  • De fleste pasienter med demens dør i løpet av en tiårsperiode etter at diagnosen er stilt, enten av demens eller andre årsaker.

Kilde: Folkehelseinstituttet

Selv om antall nordmenn som dør av demens er godt på vei mot antallet som dør av kreft og hjerte- og karsykdommer, blir ikke demensforskning prioritert i like stor grad.

Det forteller Are Brean, som er nevrolog og sjefredaktør i Tidsskrift for Den norske legeforening.

Han tror dette handler om historie, da det før ble regnet som vanlig at folk ble litt rørete når de ble gamle. Demens hørte på en måte med til livet, man prøvd ikke å lete etter annen årsak enn alder. Brean mener utredningen av demens er tilfeldig og mangelfull.

– Demens er i utgangspunktet en 100 prosent dødelig sykdom, og det er den eneste av de 100 prosent dødelige sykdommene som både utredes og behandles i primærhelsetjenesten. Får du kreft eller en annen potensielt alvorlig dødelig sykdom, blir du henvist til spesialister umiddelbart, påpeker han.

Les også: Du kan halvere risikoen for å få demens

- Yngre leger er flinkere

TILFELDIG OG MANGELFULL: Are Brean mener demensutredningen i Norge er tilfeldig og mangelfull. Foto: Einar Nilsen
TILFELDIG OG MANGELFULL: Are Brean mener demensutredningen i Norge er tilfeldig og mangelfull. Foto: Einar Nilsen

Geir Selbæk mener på sin side at systemet er bra, på papiret: De nasjonale retningslinjene fastslår at demensutredningen primært skal skje i samarbeid mellom fastlege og et tverrfaglig team i kommunen. Men det er fastlegen som er ansvarlig for diagnostiseringen, kun spesielle grupper og uklare eller kompliserte tilfeller skal henvises til spesialisthelsetjenesten, forteller han.

– Jeg tror dette er et godt system, så lenge legene er flinke nok til å utrede, eller kjenne sine begrensninger. Retningslinjene i dag er gode, men hvordan det utføres i praksis vet jeg ikke, medgir han.

– Jeg tror det faglige fokuset på demens har vært dårlig, men det er på vei til å endre seg. Mitt inntrykk er at den yngre generasjonen leger er mer oppmerksomme på demenssykdom, og prioriterer det høyere.

Politisk har Norge også begynt å ta sykdommen mer på alvor. Utredning og diagnostisering er derfor et viktig punkt i femårsplanen Demensplanen 2020 som ble lansert i 2015 for å forbedre tjenestetilbudet til demente og deres pårørende.

- En viktig grunn til at personer med kognitiv svikt skal utredes, er nettopp at det gir mulighet til å oppdage og behandle tilstander som kan behandles, konstaterer Helga Katharina Haug, avdelingsdirektør for kommunale helse- og omsorgstjenester i Helsedirektoratet.

- Både voksenvannhode og subduralt hematom, som kan gi demenssymptomer, kan for eksempel behandles kirurgisk, sier hun.

Les også: Fem ting legen mener du bør vite om aldring

Finnes det allerede en kur for flere tusen nordmenn?

Voksenvannhode

Pasienter med den klassiske formen for voksenvannhode utvikler gradvis gangvansker/ustøhet, demens og urinlekkasje. Det er vanligvis eldre mennesker som blir rammet. På MR eller CT av hodet ser man forstørrede hulrom i hjernen.

Forekomsten av voksenvannhode er trolig opptil fem ganger større enn antallet tilfeller som behandles.

Les mer om sykdommen på denne siden til NHI.

Voksenvannhode er den vanligste av de to nevnte diagnosene. Ved å drenere vekk væske fra hjernen kan flere tusen pasienter i teorien bli friske igjen. Brean mistenker at det er mange nordmenn med demens som kunne vært operert for dette.

– Ikke alle som har demenssykdommer blir sjekket for dette, og det burde man i større grad bli. Problemet er at det ikke er så enkelt å utrede. Jeg mener alle som får demenssymptomer, uavhengig av alder, burde ta bilde av hjernen. I praksis skjer ikke dette, forteller Brean.

– Hvis man undersøker hjernen med CT eller MR, vil man se at områdene i hjernen som inneholder hjernevæske er utvidet. Ingen vet årsaken til at dette skjer. Sannsynligvis skyldes det både gener og miljøpåvirkning.

Les også: Her er de vanligste sykdommene som rammer eldre

– Ingen vet om det fungerer

Selbæk mener det er viktig at alle som utreder demens må være klar over tilstanden voksenvannhode. Men han er usikker på om det er voksenvannhode som gir demenssymptomene, og om det har effekt å drenere det.

– Det er omdiskutert hvor mange som har demens på grunn av voksenvannhode. De som har voksenvannhode, og har det vi kaller kognitiv svikt, har ofte også andre mulige årsaker til demens, som Alzheimer-sykdom, vaskulær demens, forteller Sælbek.

– Det er usikkert om drenasje hjelper like godt på demenssymptomene som det gjør på urinlekkasje og gangvansker, og om de som har voksenvannhode også har andre tilstander. Et forskningsprosjekt som foregår ved Oslo universitetssykehus i disse dager prøver å finne ut av nettopp dette, sier han.

Artikkelen er opprinnelig publisert hos Vi.no - nettavisen for godt voksne.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
01:44 Halve Saudi-Arabias oljeproduksjon rammet av droneangrep01:41 Elevrekord ved folkehøgskolene00:52 Vannsprut skaper vanskelige kjøreforhold i uværsrammede Sauda00:39 Mann pågrepet for ildspåsettelse og biltyveri i Hedmark23:05 Uværshelg i Sør-Norge: Varsler flom, jordskred, kraftig regn, vind og snø22:34 Folk på Vestlandet bes holde seg innendørs22:23 Legendarisk Porsche opp i flammer ved Tusenfryd21:28 Britisk politi på jakt etter stjålet gulltoalett21:24 Hundebutikkeier: – Hvis det fortsetter sånn her, må jeg ta nye grep for å overleve21:05 Ung mann knivstukket i Sandnes, to pågrepet20:42 Ødegaard matchvinner da Real Sociedad slo serielederen20:21 Frp reagerer på Raja-karakteristikk: – Det er spinnvilt20:20 To personer pågrepet i Oslo for vold mot bussjåfør20:16 Johnsen frelste Rosenborg med to perlescoringer19:41 Flytende russisk atomkraftverk på plass i Sibir19:22 MDG vil ha samtaler med Venstre i Oslo18:55 – Saudi-Arabias oljeproduksjon kan være halvert18:36 Fire til arresten etter supporterbråk i Trondheim18:08 Etterlengtet opptur for Solskjær: United slet seg til 1-0-seier over Leicester17:51 Angrende Cameron bekymret for hva som vil skje videre med Storbritannia17:24 Høyre-statsråd om klimamål han selv har styrket: – Aldri vært fan16:10 Trump: Hamza bin Laden er død15:57 Bonde tok seg ut på jordet – møtt av skrekksyn15:56 Vålerenga spilte seg inn i gullkampen da Sandviken misbrukte sjansen til å legge press på LSK15:53 Øvrevoll Hosle ydmyket Byåsen15:52 Seks omkom i uværet i Spania15:50 Spitse-dobbel for Vålerenga15:49 Stortap for Snøgg15:48 Poengdeling mellom Trondheims-Ørn og Lyn15:22 Mané prikket inn Liverpools perfekte seriestart15:20 Dødsulykke i garasjeanlegg i Oslo14:56 Real Madrid slapp med skrekken14:53 Elyounoussi debuterte med målgivende da Celtic befestet tabelltoppen14:53 Ny leder for Frihetspartiet i Østerrike14:49 Grei-seier over Kaupanger14:45 Barneskoleelever har fått påvist smittsom tarminfeksjon14:43 Afrikanske ledere tar farvel med Mugabe14:39 Ruud sendte Norge videre i Davis Cup14:30 Europa holder ledelsen, Tutta får ny sjanse i Solheim14:27 To asteroider passerer Jorden14:18 Kjempesmell for Høyre i Norges mest folkerike kommuner13:46 Telenor-feil er rettet13:36 Person i omsorgsbolig glemt på do i flere timer13:19 Motocrossfører til sykehus etter ulykke i Oppdal13:16 Han så ni personer dø i sin celle. Nå vil han hjelpe ungdommen13:16 Skiftet barnas navn for å unngå hets - det utløste mer hat12:59 Død mann i Båtsfjord identifisert12:52 Kvinne hardt skadd i eksplosjon i Sverige12:19 Solskjær hissig på kjapp De Gea-avklaring12:04 Tine-bygg i Trondheim ble evakuert etter ammoniakk-lekkasje11:58 USAs avsluttet sitt svakeste basket-VM noen gang11:53 Migranter på Ocean Viking får gå i land i Italia11:35 Extinction Rebellion-aktivister for retten11:19 Amerikaner tangerte birderekord på PGA-touren10:58 «Verdens viktigste oljeanlegg» i brann etter droneangrep10:11 Vegvesenet har bygget ned mer dyrket jord enn planlagt de siste ti årene09:51 Reuters: Erdogan vil diskutere kjøp av amerikanske raketter med Trump09:43 Politiet jakter gjerningsmann etter masseslagsmål i Oslo09:40 Professor: – Demokrati krever for mye av folk09:16 Oliver Solberg dominerer i USA-rally09:00 Varemerket Storbritannia kan bli svekket av brexitbråk08:29 Pondus fikk øl-nei av Helsedirektoratet08:04 Bjørnebinne med unger skutt under lisensjakt i Hedmark08:00 Johaug om framtida: – OL-gull er ikke altavgjørende06:41 Guaidó nekter for bånd til colombianske kriminelle06:40 Bondetopper vil ikke reversere melkekutt06:01 Dette skjer i dag05:36 Nesten 9.000 blanke stemmer i kirkevalget05:30 Dette skjedde i natt04:01 Elvestuen taus om gjenvalg av Grande04:01 Prest dømt til fengsel etter overgrep03:16 Nesespray har reversert 2.100 overdoser02:42 Etterretningstopp siktet for spionasje i Canada02:38 Fylkesleder i Trøndelag Venstre tar Grande i forsvar01:52 Reineier gir bort flokken for å unngå tvangsslakt01:50 Amerikansk domstol slo ned på økt pris på frimerker01:14 Hovland gikk to slag under par til tross for dobbel bogey01:14 Politiet avhører mannskapet på oljetankeren Dubai Harmony00:42 Innsamlingsaksjon for omkommet helikopterpilot i Alta-ulykken00:12 Brann i brakkerigg på Lørenskog slukket23:23 Bilbrann i Oslo22:50 Denne nesesprayen har hindret 2.100 mulige dødsfall22:45 Sykling: Matthews spurtet til seier i Canada22:38 NRK får bot for gullfiskdrap22:20 Mikromåne på fredag den 13. – 13 år til neste gang22:17 Hollywood-kjendis dømt til fengsel21:58 Padling: Sterk fjerdeplass på Ullvang i prøve-OL21:29 MDG-topp åpner for forhandlinger om oljepolitikken21:25 FN innleder etterforskning av angrep nordvest i Syria21:25 Mye jobb gjenstår for Bjørndalen: – Per dags dato er det ingenting21:24 Greta Thunberg demonstrerte utenfor Det hvite hus20:47 Rører en hel verden: Gamle fiender tar et siste farvel20:28 Byåsen vant med 27 mål i EHF-cupen20:24 Tutta roste partneren etter seier i Solheim Cup19:57 Jean-Marie Le Pen siktet for misbruk av EU-midler19:32 EU-trio vil ha mer dialog for å trappe ned konflikten med Iran19:26 Norge har utvist 15 personer med IS-tilknytning18:55 Morten (53) om værkaoset i Spania: – Sykeste jeg noen gang har opplevd18:51 Mikkelsen ut av tetkampen etter dekk-tabbe18:40 Rolig lysdemonstrasjon i Hongkong
Siste nytt
01:44VerdenHalve Saudi-Arabias oljeproduksjon rammet av droneangrep01:41NorgeElevrekord ved folkehøgskolene00:52NorgeVannsprut skaper vanskelige kjøreforhold i uværsrammede Sauda00:39NorgeMann pågrepet for ildspåsettelse og biltyveri i Hedmark23:05NorgeUværshelg i Sør-Norge: Varsler flom, jordskred, kraftig regn, vind og snø22:34NorgeFolk på Vestlandet bes holde seg innendørs22:23NorgeLegendarisk Porsche opp i flammer ved Tusenfryd21:28VerdenBritisk politi på jakt etter stjålet gulltoalett21:24NorgeHundebutikkeier: – Hvis det fortsetter sånn her, må jeg ta nye grep for å overleve21:05NorgeUng mann knivstukket i Sandnes, to pågrepet20:42SportØdegaard matchvinner da Real Sociedad slo serielederen20:21PolitikkFrp reagerer på Raja-karakteristikk: – Det er spinnvilt20:20NorgeTo personer pågrepet i Oslo for vold mot bussjåfør20:16SportJohnsen frelste Rosenborg med to perlescoringer19:41VerdenFlytende russisk atomkraftverk på plass i Sibir19:22PolitikkMDG vil ha samtaler med Venstre i Oslo18:55Verden– Saudi-Arabias oljeproduksjon kan være halvert18:36SportFire til arresten etter supporterbråk i Trondheim18:08SportEtterlengtet opptur for Solskjær: United slet seg til 1-0-seier over Leicester17:51PolitikkAngrende Cameron bekymret for hva som vil skje videre med Storbritannia17:24PolitikkHøyre-statsråd om klimamål han selv har styrket: – Aldri vært fan16:10VerdenTrump: Hamza bin Laden er død15:57VerdenBonde tok seg ut på jordet – møtt av skrekksyn15:56SportVålerenga spilte seg inn i gullkampen da Sandviken misbrukte sjansen til å legge press på LSK15:53SportØvrevoll Hosle ydmyket Byåsen15:52VerdenSeks omkom i uværet i Spania15:50SportSpitse-dobbel for Vålerenga15:49SportStortap for Snøgg15:48SportPoengdeling mellom Trondheims-Ørn og Lyn15:22SportMané prikket inn Liverpools perfekte seriestart15:20NorgeDødsulykke i garasjeanlegg i Oslo14:56SportReal Madrid slapp med skrekken14:53SportElyounoussi debuterte med målgivende da Celtic befestet tabelltoppen14:53VerdenNy leder for Frihetspartiet i Østerrike14:49SportGrei-seier over Kaupanger14:45NorgeBarneskoleelever har fått påvist smittsom tarminfeksjon14:43VerdenAfrikanske ledere tar farvel med Mugabe14:39SportRuud sendte Norge videre i Davis Cup14:30SportEuropa holder ledelsen, Tutta får ny sjanse i Solheim14:27VerdenTo asteroider passerer Jorden14:18NorgeKjempesmell for Høyre i Norges mest folkerike kommuner13:46NorgeTelenor-feil er rettet13:36NorgePerson i omsorgsbolig glemt på do i flere timer13:19NorgeMotocrossfører til sykehus etter ulykke i Oppdal13:16VerdenHan så ni personer dø i sin celle. Nå vil han hjelpe ungdommen13:16NorgeSkiftet barnas navn for å unngå hets - det utløste mer hat12:59NorgeDød mann i Båtsfjord identifisert12:52VerdenKvinne hardt skadd i eksplosjon i Sverige12:19SportSolskjær hissig på kjapp De Gea-avklaring12:04NorgeTine-bygg i Trondheim ble evakuert etter ammoniakk-lekkasje11:58SportUSAs avsluttet sitt svakeste basket-VM noen gang11:53VerdenMigranter på Ocean Viking får gå i land i Italia11:35NorgeExtinction Rebellion-aktivister for retten11:19SportAmerikaner tangerte birderekord på PGA-touren10:58Verden«Verdens viktigste oljeanlegg» i brann etter droneangrep10:11NorgeVegvesenet har bygget ned mer dyrket jord enn planlagt de siste ti årene09:51VerdenReuters: Erdogan vil diskutere kjøp av amerikanske raketter med Trump09:43NorgePolitiet jakter gjerningsmann etter masseslagsmål i Oslo09:40PolitikkProfessor: – Demokrati krever for mye av folk09:16SportOliver Solberg dominerer i USA-rally09:00VerdenVaremerket Storbritannia kan bli svekket av brexitbråk08:29NorgePondus fikk øl-nei av Helsedirektoratet08:04NorgeBjørnebinne med unger skutt under lisensjakt i Hedmark08:00SportJohaug om framtida: – OL-gull er ikke altavgjørende06:41VerdenGuaidó nekter for bånd til colombianske kriminelle06:40NorgeBondetopper vil ikke reversere melkekutt06:01NorgeDette skjer i dag05:36NorgeNesten 9.000 blanke stemmer i kirkevalget05:30NorgeDette skjedde i natt04:01NorgeElvestuen taus om gjenvalg av Grande04:01VerdenPrest dømt til fengsel etter overgrep03:16NorgeNesespray har reversert 2.100 overdoser02:42VerdenEtterretningstopp siktet for spionasje i Canada02:38NorgeFylkesleder i Trøndelag Venstre tar Grande i forsvar01:52NorgeReineier gir bort flokken for å unngå tvangsslakt01:50VerdenAmerikansk domstol slo ned på økt pris på frimerker01:14SportHovland gikk to slag under par til tross for dobbel bogey01:14NorgePolitiet avhører mannskapet på oljetankeren Dubai Harmony00:42NorgeInnsamlingsaksjon for omkommet helikopterpilot i Alta-ulykken00:12NorgeBrann i brakkerigg på Lørenskog slukket23:23NorgeBilbrann i Oslo22:50NorgeDenne nesesprayen har hindret 2.100 mulige dødsfall22:45SportSykling: Matthews spurtet til seier i Canada22:38NorgeNRK får bot for gullfiskdrap22:20NorgeMikromåne på fredag den 13. – 13 år til neste gang22:17VerdenHollywood-kjendis dømt til fengsel21:58SportPadling: Sterk fjerdeplass på Ullvang i prøve-OL21:29PolitikkMDG-topp åpner for forhandlinger om oljepolitikken21:25VerdenFN innleder etterforskning av angrep nordvest i Syria21:25SportMye jobb gjenstår for Bjørndalen: – Per dags dato er det ingenting21:24VerdenGreta Thunberg demonstrerte utenfor Det hvite hus20:47VerdenRører en hel verden: Gamle fiender tar et siste farvel20:28SportByåsen vant med 27 mål i EHF-cupen20:24SportTutta roste partneren etter seier i Solheim Cup19:57VerdenJean-Marie Le Pen siktet for misbruk av EU-midler19:32VerdenEU-trio vil ha mer dialog for å trappe ned konflikten med Iran19:26NorgeNorge har utvist 15 personer med IS-tilknytning18:55ReiseMorten (53) om værkaoset i Spania: – Sykeste jeg noen gang har opplevd18:51SportMikkelsen ut av tetkampen etter dekk-tabbe18:40VerdenRolig lysdemonstrasjon i Hongkong
Populært