– Demens blir ikke tatt like seriøst som kreft

Er det norske helsevesenet klare for økt forekomst av demens i den aldrende befolkningen? Illustrasjonsfoto: Stockphoto/NTB Scanpix.
Er det norske helsevesenet klare for økt forekomst av demens i den aldrende befolkningen? Illustrasjonsfoto: Stockphoto/NTB Scanpix.

Demens er den eneste av de 100 prosent dødelige sykdommene som både utredes og behandles i primærhelsetjenesten, påpeker nevrolog.

(Vi.no): Aldersutviklingen i Norge tyder på at antall nordmenn med demens vil mer enn dobles innen 2050. På verdensbasis har det vært beregnet at forekomsten vil tre til firedobles.

Dette er ikke helsevesenet klare for.

Demens har økt kraftig som dødsårsak i Norge, med mer enn en tredobling på 20 år. Noe av grunnen til økningen er at flere leger fører det opp som dødsårsak.

De fleste dør etter fylte 70 år, og i denne aldersgruppen var det i 2016 til sammen 3301 som døde av demens, ifølge Folkehelseinstituttet (FHI).

Les også: Nei, du får ikke nødvendigvis demens selv om slektninger har det

- Økningen kommer til å bli voldsom

VOLDSOM ØKNING: Geir Selbæk mener vi må forberede oss godt den kommende eldrebølgen. Foto: Nasjonal kompetansetjeneste for aldring og helse.
VOLDSOM ØKNING: Geir Selbæk mener vi må forberede oss godt den kommende eldrebølgen. Foto: Nasjonal kompetansetjeneste for aldring og helse.

Denne forventede økningen vil kreve masse ekstra ressurser til sykehjem. Samtidig blir befolkningen stadig eldre, og vi vil derfor ha mindre arbeidskraft, forteller demensforsker Geir Selbæk ved Nasjonal kompetansetjeneste for aldring og helse. Han mener demens vil bli omsorgssektorens største utfordring i årene fremover.

– Vi må finne ut hvordan vi forebygger best, og kanskje etter hvert hvordan vi kurerer, sier Selbæk.

Når det gjelder forskning, så er ikke Norge best i klassen. Det er likevel noen prosjekter på gang, som skal gi oss et mye større innblikk i sykdommen.

– I Trøndelag finner de nå ut hvor mange i Norge som har demens, det vet ingen i dag. Der vil vi også få svar på hvor mange av de som er demente som har fått diagnose, sier han.

Les også: Da faren til Hanne (38) fikk Alzheimers, måtte hun ta styring over økonomien hans

(Artikkelen fortsetter under grafikk)

ØKER MEST: Man kan tydelig se på grafen at demens er i på vei til å bli et større problem. Illustrasjon: Folkehelseinstituttet
ØKER MEST: Man kan tydelig se på grafen at demens er i på vei til å bli et større problem. Illustrasjon: Folkehelseinstituttet

Blir ikke tatt like seriøst som kreft

HVA ER DEMENS?
  • Demens er fellesbetegnelsen på flere hjernesykdommer som medfører kognitiv svikt og andre funksjonstap.
  • De aller fleste demenstilfellene er knyttet til høy alder.
  • Demens utvikler seg langsomt over tid. Forverringen skjer raskere etter hvert.
  • De fleste pasienter med demens dør i løpet av en tiårsperiode etter at diagnosen er stilt, enten av demens eller andre årsaker.

Kilde: Folkehelseinstituttet

Selv om antall nordmenn som dør av demens er godt på vei mot antallet som dør av kreft og hjerte- og karsykdommer, blir ikke demensforskning prioritert i like stor grad.

Det forteller Are Brean, som er nevrolog og sjefredaktør i Tidsskrift for Den norske legeforening.

Han tror dette handler om historie, da det før ble regnet som vanlig at folk ble litt rørete når de ble gamle. Demens hørte på en måte med til livet, man prøvd ikke å lete etter annen årsak enn alder. Brean mener utredningen av demens er tilfeldig og mangelfull.

– Demens er i utgangspunktet en 100 prosent dødelig sykdom, og det er den eneste av de 100 prosent dødelige sykdommene som både utredes og behandles i primærhelsetjenesten. Får du kreft eller en annen potensielt alvorlig dødelig sykdom, blir du henvist til spesialister umiddelbart, påpeker han.

Les også: Du kan halvere risikoen for å få demens

- Yngre leger er flinkere

TILFELDIG OG MANGELFULL: Are Brean mener demensutredningen i Norge er tilfeldig og mangelfull. Foto: Einar Nilsen
TILFELDIG OG MANGELFULL: Are Brean mener demensutredningen i Norge er tilfeldig og mangelfull. Foto: Einar Nilsen

Geir Selbæk mener på sin side at systemet er bra, på papiret: De nasjonale retningslinjene fastslår at demensutredningen primært skal skje i samarbeid mellom fastlege og et tverrfaglig team i kommunen. Men det er fastlegen som er ansvarlig for diagnostiseringen, kun spesielle grupper og uklare eller kompliserte tilfeller skal henvises til spesialisthelsetjenesten, forteller han.

– Jeg tror dette er et godt system, så lenge legene er flinke nok til å utrede, eller kjenne sine begrensninger. Retningslinjene i dag er gode, men hvordan det utføres i praksis vet jeg ikke, medgir han.

– Jeg tror det faglige fokuset på demens har vært dårlig, men det er på vei til å endre seg. Mitt inntrykk er at den yngre generasjonen leger er mer oppmerksomme på demenssykdom, og prioriterer det høyere.

Politisk har Norge også begynt å ta sykdommen mer på alvor. Utredning og diagnostisering er derfor et viktig punkt i femårsplanen Demensplanen 2020 som ble lansert i 2015 for å forbedre tjenestetilbudet til demente og deres pårørende.

- En viktig grunn til at personer med kognitiv svikt skal utredes, er nettopp at det gir mulighet til å oppdage og behandle tilstander som kan behandles, konstaterer Helga Katharina Haug, avdelingsdirektør for kommunale helse- og omsorgstjenester i Helsedirektoratet.

- Både voksenvannhode og subduralt hematom, som kan gi demenssymptomer, kan for eksempel behandles kirurgisk, sier hun.

Les også: Fem ting legen mener du bør vite om aldring

Finnes det allerede en kur for flere tusen nordmenn?

Voksenvannhode

Pasienter med den klassiske formen for voksenvannhode utvikler gradvis gangvansker/ustøhet, demens og urinlekkasje. Det er vanligvis eldre mennesker som blir rammet. På MR eller CT av hodet ser man forstørrede hulrom i hjernen.

Forekomsten av voksenvannhode er trolig opptil fem ganger større enn antallet tilfeller som behandles.

Les mer om sykdommen på denne siden til NHI.

Voksenvannhode er den vanligste av de to nevnte diagnosene. Ved å drenere vekk væske fra hjernen kan flere tusen pasienter i teorien bli friske igjen. Brean mistenker at det er mange nordmenn med demens som kunne vært operert for dette.

– Ikke alle som har demenssykdommer blir sjekket for dette, og det burde man i større grad bli. Problemet er at det ikke er så enkelt å utrede. Jeg mener alle som får demenssymptomer, uavhengig av alder, burde ta bilde av hjernen. I praksis skjer ikke dette, forteller Brean.

– Hvis man undersøker hjernen med CT eller MR, vil man se at områdene i hjernen som inneholder hjernevæske er utvidet. Ingen vet årsaken til at dette skjer. Sannsynligvis skyldes det både gener og miljøpåvirkning.

Les også: Her er de vanligste sykdommene som rammer eldre

– Ingen vet om det fungerer

Selbæk mener det er viktig at alle som utreder demens må være klar over tilstanden voksenvannhode. Men han er usikker på om det er voksenvannhode som gir demenssymptomene, og om det har effekt å drenere det.

– Det er omdiskutert hvor mange som har demens på grunn av voksenvannhode. De som har voksenvannhode, og har det vi kaller kognitiv svikt, har ofte også andre mulige årsaker til demens, som Alzheimer-sykdom, vaskulær demens, forteller Sælbek.

– Det er usikkert om drenasje hjelper like godt på demenssymptomene som det gjør på urinlekkasje og gangvansker, og om de som har voksenvannhode også har andre tilstander. Et forskningsprosjekt som foregår ved Oslo universitetssykehus i disse dager prøver å finne ut av nettopp dette, sier han.

Artikkelen er opprinnelig publisert hos Vi.no - nettavisen for godt voksne.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
11:38 SAS kutter flyvninger etter uroligheter11:36 To vestlige gisler løslatt etter flere år i Talibans fangenskap11:04 Mistenkt mellommann pågrepet på Malta etter journalistdrap11:04 Sp vil ha avgiftskutt på 3,7 milliarder10:59 Tyrkia har pågrepet 101 soldater for å støtte islamsk predikant10:58 Dommen mot Mazyar Keshvari ankes10:57 Nesten en million alderspensjonister i Norge10:15 Mali: 24 soldater drept i ekstremistangrep10:08 Norge felt i barnevernssak09:54 Nye bomstasjoner gir mindre i kassa enn ventet09:35 Rapporter: Tre medlemmer av iranske sikkerhetsstyrker knivdrept09:34 Nord-Korea ut mot Sveriges meglerinnsats09:32 Hongkongs ledelse sier demonstranter må overgi seg09:23 Forbrukerrådet: – La dama kjøpe bilen09:09 Hareide fortvilet tross EM-jubel09:08 Sørloth etter sitt «hattrick»: – Jeg går for fire strake09:06 Pårørende til lastebil-ofrene må betale for å hente de avdøde til Vietnam08:51 Norsk IS-mistenkt angrer på brev til UD07:51 Nesten halvparten av de ansatte i Oslo kommune har ikke fast jobb07:10 Medier: Spania-sjef Moreno fikk sparken – erstattes av Enrique07:08 – Jeg og stoler 100 prosent på min kone, men vi deler ikke passord07:00 Frode Berg skal snakke med pressen06:48 Millionoverskudd for orienterings-VM06:46 Digitaliseringsministeren ber foreldre holde barna unna smarttelefoner06:31 Spillerne etter Malta-kampen: – Dette lærer vi av06:30 Nordmenn mer skeptiske til norsk økonomi framover06:25 Nav-skandalen: Regjeringen visste allerede i 201706:00 Oppbemanner for å håndtere Nav-skandalen05:50 Dette skjer i dag05:49 Israel hevder å ha skutt ned raketter fra Syria05:44 Ny studie vekker oppsikt: 1 av 20 barn utsettes for grov vold i hjemmet05:42 Dette skjedde i natt05:38 Burger King saksøkes for kjøttsmitte til vegetarburger05:30 Ekspert: – Norge forpliktet til å hente hjem Syria-barn05:18 Trumps lege avviser spekulasjoner om presidentens brystsmerter05:09 Ugland-skipet Bonita har forlatt Benin04:30 Hongkongs ledelse ber demonstranter overgi seg03:59 Flere døde i gruveulykke i Kina03:43 Forskere har utviklet et belegg som skal hindre bæsjen i å feste seg i skåla03:22 To av tre jordmødre på Ahus har vurdert å si opp02:46 Kina sier bare de kan bestemme over Hongkongs lover02:28 Politiet med stort etterslep på uttransporteringer02:05 Røyk fra skogbranner gir farlig luft i Sydney01:47 Mellom 30 og 40 nyfødte omplasseres av barnevernet årlig01:04 Dæhli imponerte, men måtte ut med hamstringtrøbbel00:59 Nynazister delte ut propaganda på skoler i Danmark00:49 King frykter strekk00:31 Tyrkia truer med nye angrep i Syria00:20 Norge slet på Malta, men avsluttet EM-kvalifiseringen med 2-1-seier23:32 USA godtar Israels bosetninger på Vestbredden23:21 Muslimske ledere anmelder SIAN etter Koran-brenningen i Kristiansand22:36 Norge slet på Malta, men avsluttet EM-kvalifiseringen med 2-1-seier22:29 Innbyggere i Sør-Varanger ber E-tjenesten holde seg unna lokalbefolkningen22:24 Julio Kopseng etterforskes for to nye voldtekter21:02 Ekspert: Flyskam ikke biter på nordmenn20:50 USA endrer syn på Israels bosetninger20:28 Danmarks statsminister forstår Macrons syn på NATO20:03 28-åring dømt til 16 års fengsel for å ha drept faren sin20:01 Et flertall av amerikanerne vil avsette Trump19:23 Tre menn varetektsfengslet etter vold på Hadeland i helgen19:04 Frode Berg møtte etterretningssjef Morten Haga Lunde mandag18:55 Uføretrygdede på minstesats får ikke fri rettshjelp18:47 – Dronning Elizabeth er den ultimate feminist18:46 Over 100.000 barn internert i USA18:39 Ropstad kunne løftet en viktig debatt – men feilet18:31 Forslag om forbud mot machete sendes på høring17:58 Avduket i natt: Nå strømmer norske kunder til17:57 Tre personer er drept ved Walmart i Oklahoma17:51 Frode Berg vil snakke til pressen tirsdag kveld17:42 Kraftig økning i avskogingen i Amazonas17:38 WADA varsler Russland-dom i desember17:16 Mann tiltalt for å ha forsøkt å drepe naboen17:02 Staten ber DNB legge alle fakta om hvitvaskingsskandalen på bordet17:01 Torp vil ikke gjøre noe med ulovlig transport16:57 Coop sponser ski-VM fram til 202516:49 Schumachers kone svarer kritikerne: – Vær så snill, dere må forstå16:33 Odd Kalsnes tiltalt for flere brudd på eiendomsmeglerloven16:26 Trump: – Vil vurdere å avgi vitnemål16:25 Spansk selskap får milliardkontrakt på E6-utbygging i Trøndelag16:16 PST-sjef avhørt om våpenoppbevaring15:46 Airbnb blir OL-partner – IOC lover miljøgevinst15:44 Død kvinne i Oslo var siktedes mor15:37 Jehovas vitner skal fortsatt få statsstøtte15:34 Flere drept i protester i Iran etter kraftig hopp i bensinprisen15:08 Heggem gir seg i Rosenborgs styre15:00 Kvinne skal ha blitt mishandlet med gassbrenner15:00 Tre personer siktet for vold på Hadeland i helgen14:48 Politiet slår alarm: 15.000 utlendingssaker ubehandlet14:30 Tolv skiskyttere til verdenscupåpningen i Östersund14:16 Trio kjemper om å bli årets trener i Eliteserien13:38 Tyrkisk flyselskap kjøper ti Boeing 737 MAX-fly13:36 Vestlige land støtter opposisjonens protester i Georgia13:35 Bolivia: Veisperringer fører til mangel på bensin og mat13:14 Platini dømmer VAR nord og ned13:13 Drapssiktet 27-åring ble tilbudt helsehjelp drapsdagen12:45 Emirates med milliardbestilling fra Airbus12:44 Norske stjerner før «hete-OL»: – Svært krevende kombinasjon12:44 Ungdomsskoleelever rammet av tåregass12:43 Tre smittet av svartedauden i Kina12:07 Åpningen av det nye Nasjonalmuseet er utsatt
Siste nytt
11:38ReiseSAS kutter flyvninger etter uroligheter11:36VerdenTo vestlige gisler løslatt etter flere år i Talibans fangenskap11:04VerdenMistenkt mellommann pågrepet på Malta etter journalistdrap11:04PolitikkSp vil ha avgiftskutt på 3,7 milliarder10:59VerdenTyrkia har pågrepet 101 soldater for å støtte islamsk predikant10:58PolitikkDommen mot Mazyar Keshvari ankes10:57PengerNesten en million alderspensjonister i Norge10:15VerdenMali: 24 soldater drept i ekstremistangrep10:08NorgeNorge felt i barnevernssak09:54MotorNye bomstasjoner gir mindre i kassa enn ventet09:35VerdenRapporter: Tre medlemmer av iranske sikkerhetsstyrker knivdrept09:34VerdenNord-Korea ut mot Sveriges meglerinnsats09:32VerdenHongkongs ledelse sier demonstranter må overgi seg09:23PengerForbrukerrådet: – La dama kjøpe bilen09:09SportHareide fortvilet tross EM-jubel09:08SportSørloth etter sitt «hattrick»: – Jeg går for fire strake09:06VerdenPårørende til lastebil-ofrene må betale for å hente de avdøde til Vietnam08:51NorgeNorsk IS-mistenkt angrer på brev til UD07:51NorgeNesten halvparten av de ansatte i Oslo kommune har ikke fast jobb07:10SportMedier: Spania-sjef Moreno fikk sparken – erstattes av Enrique07:08Penger– Jeg og stoler 100 prosent på min kone, men vi deler ikke passord07:00NorgeFrode Berg skal snakke med pressen06:48SportMillionoverskudd for orienterings-VM06:46NorgeDigitaliseringsministeren ber foreldre holde barna unna smarttelefoner06:31SportSpillerne etter Malta-kampen: – Dette lærer vi av06:30NorgeNordmenn mer skeptiske til norsk økonomi framover06:25NorgeNav-skandalen: Regjeringen visste allerede i 201706:00NorgeOppbemanner for å håndtere Nav-skandalen05:50NorgeDette skjer i dag05:49VerdenIsrael hevder å ha skutt ned raketter fra Syria05:44Helse og livsstilNy studie vekker oppsikt: 1 av 20 barn utsettes for grov vold i hjemmet05:42NorgeDette skjedde i natt05:38VerdenBurger King saksøkes for kjøttsmitte til vegetarburger05:30NorgeEkspert: – Norge forpliktet til å hente hjem Syria-barn05:18VerdenTrumps lege avviser spekulasjoner om presidentens brystsmerter05:09NorgeUgland-skipet Bonita har forlatt Benin04:30VerdenHongkongs ledelse ber demonstranter overgi seg03:59VerdenFlere døde i gruveulykke i Kina03:43VerdenForskere har utviklet et belegg som skal hindre bæsjen i å feste seg i skåla03:22NorgeTo av tre jordmødre på Ahus har vurdert å si opp02:46VerdenKina sier bare de kan bestemme over Hongkongs lover02:28NorgePolitiet med stort etterslep på uttransporteringer02:05VerdenRøyk fra skogbranner gir farlig luft i Sydney01:47NorgeMellom 30 og 40 nyfødte omplasseres av barnevernet årlig01:04SportDæhli imponerte, men måtte ut med hamstringtrøbbel00:59VerdenNynazister delte ut propaganda på skoler i Danmark00:49SportKing frykter strekk00:31VerdenTyrkia truer med nye angrep i Syria00:20SportNorge slet på Malta, men avsluttet EM-kvalifiseringen med 2-1-seier23:32VerdenUSA godtar Israels bosetninger på Vestbredden23:21NorgeMuslimske ledere anmelder SIAN etter Koran-brenningen i Kristiansand22:36SportNorge slet på Malta, men avsluttet EM-kvalifiseringen med 2-1-seier22:29NorgeInnbyggere i Sør-Varanger ber E-tjenesten holde seg unna lokalbefolkningen22:24NorgeJulio Kopseng etterforskes for to nye voldtekter21:02ReiseEkspert: Flyskam ikke biter på nordmenn20:50PolitikkUSA endrer syn på Israels bosetninger20:28VerdenDanmarks statsminister forstår Macrons syn på NATO20:03Norge28-åring dømt til 16 års fengsel for å ha drept faren sin20:01PolitikkEt flertall av amerikanerne vil avsette Trump19:23NorgeTre menn varetektsfengslet etter vold på Hadeland i helgen19:04NorgeFrode Berg møtte etterretningssjef Morten Haga Lunde mandag18:55NorgeUføretrygdede på minstesats får ikke fri rettshjelp18:47Verden– Dronning Elizabeth er den ultimate feminist18:46VerdenOver 100.000 barn internert i USA18:39Helse og livsstilRopstad kunne løftet en viktig debatt – men feilet18:31NorgeForslag om forbud mot machete sendes på høring17:58MotorAvduket i natt: Nå strømmer norske kunder til17:57VerdenTre personer er drept ved Walmart i Oklahoma17:51NorgeFrode Berg vil snakke til pressen tirsdag kveld17:42VerdenKraftig økning i avskogingen i Amazonas17:38SportWADA varsler Russland-dom i desember17:16NorgeMann tiltalt for å ha forsøkt å drepe naboen17:02NorgeStaten ber DNB legge alle fakta om hvitvaskingsskandalen på bordet17:01PengerTorp vil ikke gjøre noe med ulovlig transport16:57SportCoop sponser ski-VM fram til 202516:49SportSchumachers kone svarer kritikerne: – Vær så snill, dere må forstå16:33PengerOdd Kalsnes tiltalt for flere brudd på eiendomsmeglerloven16:26VerdenTrump: – Vil vurdere å avgi vitnemål16:25PengerSpansk selskap får milliardkontrakt på E6-utbygging i Trøndelag16:16NorgePST-sjef avhørt om våpenoppbevaring15:46SportAirbnb blir OL-partner – IOC lover miljøgevinst15:44NorgeDød kvinne i Oslo var siktedes mor15:37NorgeJehovas vitner skal fortsatt få statsstøtte15:34VerdenFlere drept i protester i Iran etter kraftig hopp i bensinprisen15:08SportHeggem gir seg i Rosenborgs styre15:00NorgeKvinne skal ha blitt mishandlet med gassbrenner15:00NorgeTre personer siktet for vold på Hadeland i helgen14:48NorgePolitiet slår alarm: 15.000 utlendingssaker ubehandlet14:30SportTolv skiskyttere til verdenscupåpningen i Östersund14:16SportTrio kjemper om å bli årets trener i Eliteserien13:38PengerTyrkisk flyselskap kjøper ti Boeing 737 MAX-fly13:36VerdenVestlige land støtter opposisjonens protester i Georgia13:35VerdenBolivia: Veisperringer fører til mangel på bensin og mat13:14SportPlatini dømmer VAR nord og ned13:13NorgeDrapssiktet 27-åring ble tilbudt helsehjelp drapsdagen12:45PengerEmirates med milliardbestilling fra Airbus12:44SportNorske stjerner før «hete-OL»: – Svært krevende kombinasjon12:44NorgeUngdomsskoleelever rammet av tåregass12:43VerdenTre smittet av svartedauden i Kina12:07KulturÅpningen av det nye Nasjonalmuseet er utsatt
Populært