7 av 10 nordmenn vil at staten skal betale for tannbehanding for alle

Høyre om offentlig tannhelse til alle: – 12 milliarder kroner er et stort beløp

<p>– Jeg har stor respekt for at det er mange som ønsker at alle skal få gratis tannbehandling. Men det er beregnet til å koste rundt 12 milliarder kroner. Det er et stort beløp, også i statsbudsjettsammenheng, sier helsepolitiker Erlend Larsen i Høyre. Illustrasjonsfoto: Kristen Zeis/ AP / NTB scanpix</p>
– Jeg har stor respekt for at det er mange som ønsker at alle skal få gratis tannbehandling. Men det er beregnet til å koste rundt 12 milliarder kroner. Det er et stort beløp, også i statsbudsjettsammenheng, sier helsepolitiker Erlend Larsen i Høyre. Illustrasjonsfoto: Kristen Zeis/ AP / NTB scanpix

Tann- og munnhelse er like viktig som annen helse, mener Ap som går inn for offentlig tannhelse for alle på sikt.

En fersk undersøkelse viser at folk flest ønsker at staten skal betale regningen for tannbehandling for hele befolkningen. Hele 71 prosent svarer ja, 20 prosent nei og 9 prosent svarer at de ikke vet. (LENKE)

Mange får allerede gratis tannhelsetjenester i Norge, og ordningene bør utvides videre, mener Erlend Larsen (H). Foto: Høyre
Mange får allerede gratis tannhelsetjenester i Norge, og ordningene bør utvides videre, mener Erlend Larsen (H). Foto: Høyre

Erlend Larsen (H), som sitter i Helse- og omsorgskomiteen på Stortinget, har forståelse for at mange ønsker et offentlig tannhelsetilbud for hele befolkningen.

– Jeg har stor respekt for at det er mange som ønsker at alle skal få gratis tannbehandling. Men det er beregnet til å koste rundt 12 milliarder kroner. Det er et stort beløp, også i statsbudsjettsammenheng, sier han til ABC Nyheter.

– Vi har i regjering gradvis økt og utvidet ordningen med gratis tannhelse, gjennom ulike støtteordninger til folk med forskjellige utfordringer. Og tilbudet må fortsatt utvides gradvis i tiden fremover, fortsetter han.

Larsen viser til at 1 av 3 tannleger jobber i dag i fylkeskommunal tannlege, og 25 prosent av innbyggerne får gratis tannbehandling i dag.

– Det har i vår regjeringsperiode vært en utvikling der flere grupper har fått fri tannbehandling. Men det er langt igjen til en offentlig tannhelsetjeneste for alle, som det meg bekjent bare er ett parti som har gått inn for, sier han.

– Ingen andre områder der de sosiale helseforskjellene er mer tydelige

Både SV og Rødt har som mål at tann- og munnhelse skal sidestilles med resten av kroppen, slik at også tannhelsetjenestene skal dekkes av folketrygden.

– Det er ingen andre områder der de sosiale helseforskjellene gjør seg så gjeldene som for tann- og munnhelse, sier Ingvild Kjerkol (Ap). Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
– Det er ingen andre områder der de sosiale helseforskjellene gjør seg så gjeldene som for tann- og munnhelse, sier Ingvild Kjerkol (Ap). Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Og i våres gikk Arbeiderpartiet på sitt landsmøtet inn for en gradvis utvidelse av den offentlige tannhelsetjenesten, med mål om å likestille den med andre helsetjenester.

Helsepolitisk talsperson i partiet, Ingvild Kjerkol, mener den ferske undersøkelsen viser at veldig mange som synes at dette er riktig vei å gå.

– Resultatene viser at folk flest ser tann- og munnhelse som like viktig som resten av helsa og psykisk helse, sier hun til ABC Nyheter.

– Det er ingen andre områder der de sosiale helseforskjellene gjør seg så gjeldene som for tann- og munnhelse. Det er et tydelig skille mellom de som har råd og de som ikke har det, fortsetter hun.

Kjerkol som også sitter i helse- og omsorgskomiteen på Stortinget, forklarer at tann- og munnhelse henger sammen med helsa for øvrig.

– Jo sykere du er ellers, enten det er psykisk eller somatisk sykdom, så påvirker det også tann- og munnhelse.

– Vi har én helse, om helseplagene er psykiske, somatiske eller i munnen. Derfor har Arbeiderpartiet sagt at dette er en av våre velferdsreformer.

Les også: – Fremtidens tannhelsetjeneste må gi hele befolkningen et likeverdig tilbud

– Har krav på behandling, men systemet er ikke rigget for det

Da nyheten om Aps vedtak på landsmøtet kom, uttalte Høyres helsepolitiske talsmann Sveinung Stensland til NTB at Arbeiderpartiet synes å være uten kontroll.

– Uansett om Høyre mener at Arbeiderpartiet er uansvarlig som vil gjøre tannhelse offentlig for alle, så må man reformere systemet. Dagens systemer tar ikke høyde for at eldre har sine egne tenner, det er ikke lenger slik at man samler inn de eldres tenner i glass på sykehjemmet, sier Kjerkhol.

Hun viser til at det er en del pasienter som har rett til gratis tannhelse, for eksempel eldre som mottar helsetjenester og som får omsorg i hjemmet.

– De har krav på behandling, men så er systemene ikke rigget for det.

Og de eldre som har krav på gratis tannbehandling, må i dag bytte fra sin private tannlege til en tannlege i den offentlige tannhelsetjenesten, forklarer Kjerkol.

– Tjenesten er ikke bra nok organisert, og de eldre burde for eksempel kunne få bruke sin vante tannlege som så får refusjon fra HELFO, i stedet for at de eldre må bytte til en tannlege som jobber i det offentlige, hvor kapasiteten kanskje allerede er sprengt.

– Den offentlige tannhelsetjenesten som fylkeskommunen har ansvar for, som i stor grad driver på med melketenner og barnetenner, har begrenset kapasitet fra før. Det må skje en systemendring for å ivareta den stadig større eldre befolkningen, sier Ap-politikeren.

Kjerkol hevder videre at dagens regjering kutter innenfor de gruppene som har krav på behandling i det offentlige.

– Regjeringen kutter for dem som har sykdom og for dem som har tannlegeskrekk, sier Ap-politikeren.

– Endring, ikke kutt

Erlend Larsen i Høyre kjenner seg ikke igjen i Kjerkols beskrivelse.

– Folketrygdens stønad til tannbehandling har økt fra 1,85 til 2,2 milliarder kroner. Så mens noen hevder at vi kutter, har det i realiteten vært en økning i midler som fellesskapet bruker på å gi tannbehandling til folk.

Han mener at regjeringen styrker tannhelsetilbudet til eldre.

– Regjeringen har styrket tilbudet til eldre innenfor flere diagnosegrupper, som for eksempel pasienter som sliter med munntørrhet, store tannslitasjer eller som ikke har egne tenner i underkjeven og som ikke er i stand til å bruke gebiss.

– Regjeringen styrker tannhelsetilbudet til gradvis flere pasientgrupper, blant annet til dem som er innlagt på sykehus.

Når det gjelder tannregulering er det noen som har mistet støtten, medgir Larsen.

– Men det er de som har det minste behovet for korrigering av tennene. De som har tannhelsemessig behov for tannregulering har beholdt støtten.

Han viser også til at det er er gjort en endring, for dem med tannlegeskrekk som kommer inn under ordningen TOO, men understreker at de ikke har gjennomført noe kutt.

– Det er flere som får hjelp i denne ordningen, men vi har gjort en endring slik at dette skal gå gjennom fylkestannlegen i samråd med psykolog. Tidligere kunne private tannleger bidra i ordningen, forklarer han.

Les også: Ekstrem tannlegeskrekk: – Det er hjelp å få

Lovet offentlig tannhelse for alle også for ti år siden

Også våren 2009 gikk Aps landsmøte inn for innføring av offentlig tannhelse for alle . På det tidspunktet satt de rødgrønne med makten og Arbeiderpartiet hadde helseministerposten. Året etter satte partiledelsen en stopper for at det skulle gjennomføres i gjeldende stortingsperiode. Et tiår senere er offentlig tannhelse for alle på nytt et uttalt mål for partiet.

– Hvorfor skal man tro at det blir annerledes denne gangen, Kjerkol?

– Grunnen til at det ikke ble gjennomført var at landsmøtet vedtok dette mens vi satt i regjeringen og det ikke ble forhandlet inn i regjeringsplattformen. Så havnet vi også i opposisjon. Men sammen med KrF, før de gikk inn i regjering, fikk vi i fjor høst gjennomslag i Stortinget for en utredning med sikte på en styrking av norsk tannhelse, svarer Kjerkol.

Hun forklarer at landsmøtet i vår vedtok å gå inn for en fullverdig tannhelsereform, med en gradvis innføring.

– Den gradvise innføringen er vi i gang med i våre alternative budsjett i Stortinget. For 2019 har vi styrket våre prioriteringer på tannhelse med 470 millioner kroner ekstra. Av disse skal 360 millioner gå til unge til og med 25 år.

– I tillegg omgjorde vi et kutt fra regjeringen på 66,6 millioner kroner og vil heller bruke 50 millioner ekstra på lavere tannlegeutgifter for de som får problemer med tennene på grunn av for eksempel kreftbehandling, sier Kjerkhol til ABC Nyheter.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
14:01 Erdogan nekter å møte Pompeo og Pence i Ankara14:00 Sky lanserer brexitfri nyhetskanal13:48 2.000 allierte soldater trener i Indre Troms neste år13:47 IOC vil flytte maraton fra Tokyo13:02 FIFA-presidenten skuffet over tomme tribuner13:02 Toppledelsen ved BI har mottatt anonyme trusler12:48 Familie ventet på dommedag - bodde i kjelleren i ni år12:40 Meteorolog: – Det er et ordentlig høstvær12:18 NFF jobber med tiltak mot vold og trusler12:17 Stemte for å utrede alternativer til EØS-avtalen11:55 Økokrim starter etterforskning mot Bitcoins Norge11:38 Kallmyr presset om utlevering av IS-krigere11:36 Fire personer pågrepet i Bulgaria etter rasisme-episoden11:27 Visste du at også refleksene går ut på dato?11:25 20 barn såret i bombeangrep i Afghanistan11:24 Kallmyr og Vedum i full krasj om politipenger10:44 Krav om erstatning etter SAS-streiken avslått10:43 Seks kommuner fortsatt uten ordfører10:35 Melkeproduksjonen skal ned med 100 millioner liter10:35 Hegerberg inn i Guinness rekordbok10:21 Solskjærs kamp mot klokka etter nye skader10:20 Fengslingsmøtene i voldtektssaken på Hønefoss utsatt09:58 Tilbakeviser elendige anketall: – Gir et uriktig bilde09:36 Ocasio-Cortez og Omar slutter opp om Sanders09:35 Huawei rapporterer om kraftig vekst08:51 – Fergeselskapenes betalingsordning bryter loven08:51 Fastlege om hyppig helsesjekk: Kan virke mot sin hensikt08:48 Warren vil ha amerikansk tilbaketrekning fra Midtøsten08:21 Sterk økning i sykdomstilfeller etter smitte av flåttvirus08:02 Terrorsiktede norskkurdere løslatt i Tyrkia07:43 Havneområde i Malmö avsperret etter bombealarm07:21 Direkte: Følg spørretimen på Stortinget06:47 Ny klimatrussel: Hunder har dødd, frykter for menneskeliv06:47 Normann: – Vi har noe i EM å gjøre06:35 Hongkongs leder avbrøt tale06:29 Starter kartleggingen av nasjonsligamotstanderne06:25 EU håper å våkne til brexitgjennombrudd06:22 Fellesforbundet stemmer over EØS-avtalen06:13 Veidirektøren: Kompetanseflukt gjør situasjonen kritisk06:00 Frode Bergs kone: Tynnslitt håp om rask løsning05:53 Dette skjer i dag05:43 Warren ble angrepet fra alle kanter05:42 Dette skjedde i natt05:30 Hyller Mette-Marits bokinnsats: – Fabelaktig!05:15 Biden forsvarte sønnen under TV-debatt04:58 Wild tapte uten Zuccarello på isen04:42 Bare 9 av 46 borgerlige ordførere er kvinner04:17 Kina ber USA slutte å blande seg i Hongkongs politikk04:13 Borten Moe blir plattformsjef på Draugen03:42 74 omkom i tyfonen i Japan02:59 Flere evakuert fra brann i leilighetsbygg på Askerjordet02:26 Pence vil ikke gi dokumenter til Representantenes hus02:24 Demokratene holder ikke formell avstemning om riksrettsetterforskning01:25 NVE-analyse: Motstand i folket kan føre til stans i norsk vindkraftutbygging01:16 Erdogan: Tyrkisk soldat drept av syriske styrker i Manbij01:10 Innbytterne berget Norge på overtid00:58 Canada stanser våpeneksport til Tyrkia00:54 Leger frykter for beredskap – ustabil ambulanseflytjeneste00:50 Erdogan: Tyrkia vil ikke erklære våpenhvile i Syria00:46 Landslagsledelsen om UEFA-reaksjon mot rumensk rasisme: Null straff00:26 Ny undersøkelse: Kontantstøtte mest brukt av vårbarn på vent00:01 Sørloth gir ikke opp før sjansen er null23:39 SOHR: To syriske soldater drept av tyrkiskvennlige opprørere23:36 Sverige hadde Spania i kne23:08 Politiet rykket ut til melding om bråk – viste seg å være ivrige landskamp-supportere22:48 Sverige hadde Spania i kne22:44 Innbytterne berget Norge på overtid, Sørloth nikket inn 1-1 i Romania22:22 De sju voldtektssiktede i Hønefoss fremstilles trolig for varetektsfengsling onsdag22:21 Ny smell for Solskjær, United-keeperen ut med skade22:10 Nye protester i Barcelona etter fengselsdommer mot politikere21:59 Fox News: Nærkontakt mellom amerikanske styrker og tyrkiskstøttede opprørere i Syria21:42 Demokratene vurderer formell avstemning om riksrettsetterforskning21:29 – En forverring av forholdene i IS-leirer hvor nordmenn holdes21:16 Byggesteiner for primitivt liv funnet i is fra Saturn-måne21:04 23-åring tiltalt for grov vold på hotellrom20:58 Tyrkia fortsetter offensiven i Syria20:54 – Kjørte over seg selv i trafikkulykke20:29 Øredøvende tribunelyd fra barna i Bucuresti20:22 Kallmyr slår opp telt for å forhindre flyktningstrøm til Norge19:10 Utkast til brexitavtale nærmer seg, melder flere medier19:10 Demonstrasjon mot Turkish Airlines på Gardermoen19:07 Pence drar til Tyrkia på kort varsel18:34 Soldater er sinte og frustrerte etter Trump-avgjørelse: – Jeg skammer meg18:33 Flere i Venstre vil ha Sveinung Rotevatn som ny partileder18:14 Henrik Ingebrigtsen opererte sin trøblete tå18:03 Gutt (2) sendt til sykehus etter alvorlig trafikkulykke17:47 Aftenposten trekker journalister ut av Syria17:06 Follo-spiller utestenges i sju kamper etter å ha skallet motstander17:04 Mann forstyrret isbjørn – fikk 15.000 kroner i bot15:35 IMF venter laveste vekst siden finanskrisen15:35 Lekkasje ved Tine Meierier15:28 Kvinnelig imam tildeles menneskerettighetspris i Oslo15:27 Bulgarias fotballpresident går av etter «rasismekampen»15:07 XXL vil hente 500 millioner kroner i emisjoner15:05 Spania venter flere rasende protester i Barcelona15:04 76-åring dømt seksuelt overgrep ett år etter forrige dom14:22 Hvis Trump og Pence blir dømt, blir hun president14:13 Mer motgang for sykkel-VM i Bergen14:06 FN: 85 sivile drept i forbindelse med valget i Afghanistan13:38 Ras av sykmeldinger i Morgenbladet
Siste nytt
14:01VerdenErdogan nekter å møte Pompeo og Pence i Ankara14:00KulturSky lanserer brexitfri nyhetskanal13:48Norge2.000 allierte soldater trener i Indre Troms neste år13:47SportIOC vil flytte maraton fra Tokyo13:02SportFIFA-presidenten skuffet over tomme tribuner13:02NorgeToppledelsen ved BI har mottatt anonyme trusler12:48VerdenFamilie ventet på dommedag - bodde i kjelleren i ni år12:40NorgeMeteorolog: – Det er et ordentlig høstvær12:18SportNFF jobber med tiltak mot vold og trusler12:17PolitikkStemte for å utrede alternativer til EØS-avtalen11:55PengerØkokrim starter etterforskning mot Bitcoins Norge11:38PolitikkKallmyr presset om utlevering av IS-krigere11:36SportFire personer pågrepet i Bulgaria etter rasisme-episoden11:27MotorVisste du at også refleksene går ut på dato?11:25Verden20 barn såret i bombeangrep i Afghanistan11:24PolitikkKallmyr og Vedum i full krasj om politipenger10:44PengerKrav om erstatning etter SAS-streiken avslått10:43PolitikkSeks kommuner fortsatt uten ordfører10:35PengerMelkeproduksjonen skal ned med 100 millioner liter10:35SportHegerberg inn i Guinness rekordbok10:21SportSolskjærs kamp mot klokka etter nye skader10:20NorgeFengslingsmøtene i voldtektssaken på Hønefoss utsatt09:58NorgeTilbakeviser elendige anketall: – Gir et uriktig bilde09:36PolitikkOcasio-Cortez og Omar slutter opp om Sanders09:35PengerHuawei rapporterer om kraftig vekst08:51Penger– Fergeselskapenes betalingsordning bryter loven08:51Helse og livsstilFastlege om hyppig helsesjekk: Kan virke mot sin hensikt08:48VerdenWarren vil ha amerikansk tilbaketrekning fra Midtøsten08:21Helse og livsstilSterk økning i sykdomstilfeller etter smitte av flåttvirus08:02NorgeTerrorsiktede norskkurdere løslatt i Tyrkia07:43VerdenHavneområde i Malmö avsperret etter bombealarm07:21PolitikkDirekte: Følg spørretimen på Stortinget06:47VerdenNy klimatrussel: Hunder har dødd, frykter for menneskeliv06:47SportNormann: – Vi har noe i EM å gjøre06:35VerdenHongkongs leder avbrøt tale06:29SportStarter kartleggingen av nasjonsligamotstanderne06:25VerdenEU håper å våkne til brexitgjennombrudd06:22NorgeFellesforbundet stemmer over EØS-avtalen06:13PengerVeidirektøren: Kompetanseflukt gjør situasjonen kritisk06:00VerdenFrode Bergs kone: Tynnslitt håp om rask løsning05:53NorgeDette skjer i dag05:43VerdenWarren ble angrepet fra alle kanter05:42NorgeDette skjedde i natt05:30KulturHyller Mette-Marits bokinnsats: – Fabelaktig!05:15VerdenBiden forsvarte sønnen under TV-debatt04:58SportWild tapte uten Zuccarello på isen04:42PolitikkBare 9 av 46 borgerlige ordførere er kvinner04:17VerdenKina ber USA slutte å blande seg i Hongkongs politikk04:13NorgeBorten Moe blir plattformsjef på Draugen03:42Verden74 omkom i tyfonen i Japan02:59NorgeFlere evakuert fra brann i leilighetsbygg på Askerjordet02:26VerdenPence vil ikke gi dokumenter til Representantenes hus02:24VerdenDemokratene holder ikke formell avstemning om riksrettsetterforskning01:25NorgeNVE-analyse: Motstand i folket kan føre til stans i norsk vindkraftutbygging01:16VerdenErdogan: Tyrkisk soldat drept av syriske styrker i Manbij01:10SportInnbytterne berget Norge på overtid00:58VerdenCanada stanser våpeneksport til Tyrkia00:54NorgeLeger frykter for beredskap – ustabil ambulanseflytjeneste00:50VerdenErdogan: Tyrkia vil ikke erklære våpenhvile i Syria00:46SportLandslagsledelsen om UEFA-reaksjon mot rumensk rasisme: Null straff00:26PolitikkNy undersøkelse: Kontantstøtte mest brukt av vårbarn på vent00:01SportSørloth gir ikke opp før sjansen er null23:39VerdenSOHR: To syriske soldater drept av tyrkiskvennlige opprørere23:36SportSverige hadde Spania i kne23:08NorgePolitiet rykket ut til melding om bråk – viste seg å være ivrige landskamp-supportere22:48SportSverige hadde Spania i kne22:44SportInnbytterne berget Norge på overtid, Sørloth nikket inn 1-1 i Romania22:22NorgeDe sju voldtektssiktede i Hønefoss fremstilles trolig for varetektsfengsling onsdag22:21SportNy smell for Solskjær, United-keeperen ut med skade22:10VerdenNye protester i Barcelona etter fengselsdommer mot politikere21:59VerdenFox News: Nærkontakt mellom amerikanske styrker og tyrkiskstøttede opprørere i Syria21:42VerdenDemokratene vurderer formell avstemning om riksrettsetterforskning21:29Norge– En forverring av forholdene i IS-leirer hvor nordmenn holdes21:16VerdenByggesteiner for primitivt liv funnet i is fra Saturn-måne21:04Norge23-åring tiltalt for grov vold på hotellrom20:58VerdenTyrkia fortsetter offensiven i Syria20:54Norge– Kjørte over seg selv i trafikkulykke20:29SportØredøvende tribunelyd fra barna i Bucuresti20:22PolitikkKallmyr slår opp telt for å forhindre flyktningstrøm til Norge19:10PolitikkUtkast til brexitavtale nærmer seg, melder flere medier19:10NorgeDemonstrasjon mot Turkish Airlines på Gardermoen19:07VerdenPence drar til Tyrkia på kort varsel18:34VerdenSoldater er sinte og frustrerte etter Trump-avgjørelse: – Jeg skammer meg18:33PolitikkFlere i Venstre vil ha Sveinung Rotevatn som ny partileder18:14SportHenrik Ingebrigtsen opererte sin trøblete tå18:03NorgeGutt (2) sendt til sykehus etter alvorlig trafikkulykke17:47NorgeAftenposten trekker journalister ut av Syria17:06SportFollo-spiller utestenges i sju kamper etter å ha skallet motstander17:04NorgeMann forstyrret isbjørn – fikk 15.000 kroner i bot15:35PengerIMF venter laveste vekst siden finanskrisen15:35NorgeLekkasje ved Tine Meierier15:28KulturKvinnelig imam tildeles menneskerettighetspris i Oslo15:27SportBulgarias fotballpresident går av etter «rasismekampen»15:07PengerXXL vil hente 500 millioner kroner i emisjoner15:05VerdenSpania venter flere rasende protester i Barcelona15:04Norge76-åring dømt seksuelt overgrep ett år etter forrige dom14:22StemmerHvis Trump og Pence blir dømt, blir hun president14:13SportMer motgang for sykkel-VM i Bergen14:06VerdenFN: 85 sivile drept i forbindelse med valget i Afghanistan13:38KulturRas av sykmeldinger i Morgenbladet
Populært