7 av 10 nordmenn vil at staten skal betale for tannbehanding for alle

Høyre om offentlig tannhelse til alle: – 12 milliarder kroner er et stort beløp

<p>– Jeg har stor respekt for at det er mange som ønsker at alle skal få gratis tannbehandling. Men det er beregnet til å koste rundt 12 milliarder kroner. Det er et stort beløp, også i statsbudsjettsammenheng, sier helsepolitiker Erlend Larsen i Høyre. Illustrasjonsfoto: Kristen Zeis/ AP / NTB scanpix</p>
– Jeg har stor respekt for at det er mange som ønsker at alle skal få gratis tannbehandling. Men det er beregnet til å koste rundt 12 milliarder kroner. Det er et stort beløp, også i statsbudsjettsammenheng, sier helsepolitiker Erlend Larsen i Høyre. Illustrasjonsfoto: Kristen Zeis/ AP / NTB scanpix

Tann- og munnhelse er like viktig som annen helse, mener Ap som går inn for offentlig tannhelse for alle på sikt.

En fersk undersøkelse viser at folk flest ønsker at staten skal betale regningen for tannbehandling for hele befolkningen. Hele 71 prosent svarer ja, 20 prosent nei og 9 prosent svarer at de ikke vet. (LENKE)

Mange får allerede gratis tannhelsetjenester i Norge, og ordningene bør utvides videre, mener Erlend Larsen (H). Foto: Høyre
Mange får allerede gratis tannhelsetjenester i Norge, og ordningene bør utvides videre, mener Erlend Larsen (H). Foto: Høyre

Erlend Larsen (H), som sitter i Helse- og omsorgskomiteen på Stortinget, har forståelse for at mange ønsker et offentlig tannhelsetilbud for hele befolkningen.

– Jeg har stor respekt for at det er mange som ønsker at alle skal få gratis tannbehandling. Men det er beregnet til å koste rundt 12 milliarder kroner. Det er et stort beløp, også i statsbudsjettsammenheng, sier han til ABC Nyheter.

– Vi har i regjering gradvis økt og utvidet ordningen med gratis tannhelse, gjennom ulike støtteordninger til folk med forskjellige utfordringer. Og tilbudet må fortsatt utvides gradvis i tiden fremover, fortsetter han.

Larsen viser til at 1 av 3 tannleger jobber i dag i fylkeskommunal tannlege, og 25 prosent av innbyggerne får gratis tannbehandling i dag.

– Det har i vår regjeringsperiode vært en utvikling der flere grupper har fått fri tannbehandling. Men det er langt igjen til en offentlig tannhelsetjeneste for alle, som det meg bekjent bare er ett parti som har gått inn for, sier han.

– Ingen andre områder der de sosiale helseforskjellene er mer tydelige

Både SV og Rødt har som mål at tann- og munnhelse skal sidestilles med resten av kroppen, slik at også tannhelsetjenestene skal dekkes av folketrygden.

– Det er ingen andre områder der de sosiale helseforskjellene gjør seg så gjeldene som for tann- og munnhelse, sier Ingvild Kjerkol (Ap). Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
– Det er ingen andre områder der de sosiale helseforskjellene gjør seg så gjeldene som for tann- og munnhelse, sier Ingvild Kjerkol (Ap). Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Og i våres gikk Arbeiderpartiet på sitt landsmøtet inn for en gradvis utvidelse av den offentlige tannhelsetjenesten, med mål om å likestille den med andre helsetjenester.

Helsepolitisk talsperson i partiet, Ingvild Kjerkol, mener den ferske undersøkelsen viser at veldig mange som synes at dette er riktig vei å gå.

– Resultatene viser at folk flest ser tann- og munnhelse som like viktig som resten av helsa og psykisk helse, sier hun til ABC Nyheter.

– Det er ingen andre områder der de sosiale helseforskjellene gjør seg så gjeldene som for tann- og munnhelse. Det er et tydelig skille mellom de som har råd og de som ikke har det, fortsetter hun.

Kjerkol som også sitter i helse- og omsorgskomiteen på Stortinget, forklarer at tann- og munnhelse henger sammen med helsa for øvrig.

– Jo sykere du er ellers, enten det er psykisk eller somatisk sykdom, så påvirker det også tann- og munnhelse.

– Vi har én helse, om helseplagene er psykiske, somatiske eller i munnen. Derfor har Arbeiderpartiet sagt at dette er en av våre velferdsreformer.

Les også: – Fremtidens tannhelsetjeneste må gi hele befolkningen et likeverdig tilbud

– Har krav på behandling, men systemet er ikke rigget for det

Da nyheten om Aps vedtak på landsmøtet kom, uttalte Høyres helsepolitiske talsmann Sveinung Stensland til NTB at Arbeiderpartiet synes å være uten kontroll.

– Uansett om Høyre mener at Arbeiderpartiet er uansvarlig som vil gjøre tannhelse offentlig for alle, så må man reformere systemet. Dagens systemer tar ikke høyde for at eldre har sine egne tenner, det er ikke lenger slik at man samler inn de eldres tenner i glass på sykehjemmet, sier Kjerkhol.

Hun viser til at det er en del pasienter som har rett til gratis tannhelse, for eksempel eldre som mottar helsetjenester og som får omsorg i hjemmet.

– De har krav på behandling, men så er systemene ikke rigget for det.

Og de eldre som har krav på gratis tannbehandling, må i dag bytte fra sin private tannlege til en tannlege i den offentlige tannhelsetjenesten, forklarer Kjerkol.

– Tjenesten er ikke bra nok organisert, og de eldre burde for eksempel kunne få bruke sin vante tannlege som så får refusjon fra HELFO, i stedet for at de eldre må bytte til en tannlege som jobber i det offentlige, hvor kapasiteten kanskje allerede er sprengt.

– Den offentlige tannhelsetjenesten som fylkeskommunen har ansvar for, som i stor grad driver på med melketenner og barnetenner, har begrenset kapasitet fra før. Det må skje en systemendring for å ivareta den stadig større eldre befolkningen, sier Ap-politikeren.

Kjerkol hevder videre at dagens regjering kutter innenfor de gruppene som har krav på behandling i det offentlige.

– Regjeringen kutter for dem som har sykdom og for dem som har tannlegeskrekk, sier Ap-politikeren.

– Endring, ikke kutt

Erlend Larsen i Høyre kjenner seg ikke igjen i Kjerkols beskrivelse.

– Folketrygdens stønad til tannbehandling har økt fra 1,85 til 2,2 milliarder kroner. Så mens noen hevder at vi kutter, har det i realiteten vært en økning i midler som fellesskapet bruker på å gi tannbehandling til folk.

Han mener at regjeringen styrker tannhelsetilbudet til eldre.

– Regjeringen har styrket tilbudet til eldre innenfor flere diagnosegrupper, som for eksempel pasienter som sliter med munntørrhet, store tannslitasjer eller som ikke har egne tenner i underkjeven og som ikke er i stand til å bruke gebiss.

– Regjeringen styrker tannhelsetilbudet til gradvis flere pasientgrupper, blant annet til dem som er innlagt på sykehus.

Når det gjelder tannregulering er det noen som har mistet støtten, medgir Larsen.

– Men det er de som har det minste behovet for korrigering av tennene. De som har tannhelsemessig behov for tannregulering har beholdt støtten.

Han viser også til at det er er gjort en endring, for dem med tannlegeskrekk som kommer inn under ordningen TOO, men understreker at de ikke har gjennomført noe kutt.

– Det er flere som får hjelp i denne ordningen, men vi har gjort en endring slik at dette skal gå gjennom fylkestannlegen i samråd med psykolog. Tidligere kunne private tannleger bidra i ordningen, forklarer han.

Les også: Ekstrem tannlegeskrekk: – Det er hjelp å få

Lovet offentlig tannhelse for alle også for ti år siden

Også våren 2009 gikk Aps landsmøte inn for innføring av offentlig tannhelse for alle . På det tidspunktet satt de rødgrønne med makten og Arbeiderpartiet hadde helseministerposten. Året etter satte partiledelsen en stopper for at det skulle gjennomføres i gjeldende stortingsperiode. Et tiår senere er offentlig tannhelse for alle på nytt et uttalt mål for partiet.

– Hvorfor skal man tro at det blir annerledes denne gangen, Kjerkol?

– Grunnen til at det ikke ble gjennomført var at landsmøtet vedtok dette mens vi satt i regjeringen og det ikke ble forhandlet inn i regjeringsplattformen. Så havnet vi også i opposisjon. Men sammen med KrF, før de gikk inn i regjering, fikk vi i fjor høst gjennomslag i Stortinget for en utredning med sikte på en styrking av norsk tannhelse, svarer Kjerkol.

Hun forklarer at landsmøtet i vår vedtok å gå inn for en fullverdig tannhelsereform, med en gradvis innføring.

– Den gradvise innføringen er vi i gang med i våre alternative budsjett i Stortinget. For 2019 har vi styrket våre prioriteringer på tannhelse med 470 millioner kroner ekstra. Av disse skal 360 millioner gå til unge til og med 25 år.

– I tillegg omgjorde vi et kutt fra regjeringen på 66,6 millioner kroner og vil heller bruke 50 millioner ekstra på lavere tannlegeutgifter for de som får problemer med tennene på grunn av for eksempel kreftbehandling, sier Kjerkhol til ABC Nyheter.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
18:27 En person død etter snøscooterulykke i Alta18:19 Forsvarer drapstiltalt nordmann: Tok ikke uprovosert kvelertak på mannen18:09 Greta Thunberg: – De hører oss, men handler ikke15:59 Merkel bøyde hodet for nazistenes ofre15:32 Konkurrentene faller som fluer rundt Johaug15:29 Bosnia vil tømme sterkt kritisert teltleir15:13 USA: Minst to drept i skyting på flybase15:13 Tennisspilleren Caroline Wozniacki legger opp14:44 Frp-topp ut mot Carl I. Hagens NRK-tirade14:25 Pasient fikk overført feil blodtype under operasjon14:24 Mann funnet død i Trondheim13:53 VM-smell for Norge mot Nederland13:50 Gasseksplosjon i Iran krevde mange liv13:49 Thorhild Widvey er ny styreleder for Festspillene i Bergen13:43 Sundby: – Tror ikke på et mirakel13:04 Oslo-bussene forsinket hver dag – byrådet skylder på bilene12:32 Chelsea kan handle spillere i januar12:31 Senterpartiet vil ha billigere gang- og sykkelveier12:14 Narkoaksjon med utspring i Norge: 4 tonn hasj beslaglagt12:06 Finansselskaper satser flere tusen milliarder på kull11:50 Turistenes meldinger i sanden setter sinnene i kok11:44 Norsk hopper på vei til Russland etter visumkluss11:38 Solskjær om avisforside: – Det verste jeg har sett11:19 Tre menn mistenkt etter drapet på Wilma (17) i Sverige11:01 Partene i atomavtalen med Iran møtes for å redde stumpene11:00 Mann siktet for medvirkning til drapsforsøk etter skyting i Trondheim10:55 Politiet etterlyser vitne etter Tromsø-tragedien10:09 Ljungberg: – Spillerne så redde ut10:08 Svært glatte veier på Østlandet09:55 Frankrike gjør seg klar for ny dag med streikekaos09:53 Mot verdensrekord i Bergen - snart går hver femte bil på strøm09:29 Greta Thunberg framme i Madrid09:27 Eldre kvinner og innvandrere er overrepresentert blant dem med dårlig råd09:01 Ny rekordoppslutning for Jimmy Åkessons sverigedemokrater08:59 Politiet bevæpner seg i hele Trøndelag etter skyting08:40 Lagerbäck vil ha mer moro med Norge08:15 Fireåringen fra Tromsø døde av drukning07:37 Petter Dass-prisen til Arne Viste07:31 Vegvesenet får samme muligheter som Nye Veier07:24 Kasparov: – Trumps USA er et ekko fra sovjettiden07:24 Høyre-topp får Politi-Bolstad til å se rødt: – Jeg er utrolig sint og forbanna06:53 Zuccarello matchvinner for Wild mot Tampa Bay06:38 Uber melder om 6.000 overgrep på to år i USA06:19 Brrrr, iskald VM-oppladning for Oftedal og håndballjentene06:02 Fire indiske menn siktet for voldtekt, skutt av politiet06:00 Nav må gå gjennom nesten 5.000 saker06:00 Norsk monster-fasit i OL, VM og EM parkerer de andre05:57 Politiet jakter minst en gjerningsperson etter skyting05:50 Dette skjer i dag05:44 Enorme skogbranner omringer Australias største by05:33 Dette skjedde i natt05:05 To på strømmen: Syklet over 300 mil på seks uker05:00 SPD velger ny ledelse: Trøbbel for Merkels storkoalisjon04:23 SAS planlegger nytt selskap – pilotene steiler04:11 Fire drept da ranere stjal budbil og startet skuddveksling med politiet i Miami04:06 Ny avtale om Nordkapplatået gir millionøkning i leieinntekter03:02 Helikopter med tre om bord styrtet i Minnesota02:56 En omkommet og en hardt skadd i trafikkulykke i Svolvær02:37 Vaksinemotstander arrestert på Samoa02:15 En kvinne i 80-årene er død og en kvinne i 40-årene er hardt skadd etter en trafikkulykke i Svolvær02:09 Én av ti sykepleiere har sett overgrep01:42 Mann til sykehus med stikkskader01:23 Bloomberg vil gå inn for skjerpet våpenkontroll i USA00:02 Putin håper på fornying av nedrustningsavtale før nyttår23:57 Flere fjelloverganger åpnet igjen23:35 Arsenal-marerittet fortsetter – tapte på hjemmebane mot Brighton23:15 Frankrike lammet da hundretusener protesterte mot pensjonsreform23:14 Nytt Arsenal-mareritt – tapte på hjemmebane mot Brighton22:23 Facebook med søksmål etter svindelannonser22:11 Mann utga seg for å jobbe i barnevernet for å komme i kontakt med alenemor – dømt for overgrep22:09 Venstre og KrF stemte mot økt jobbrett for ureturnerbare22:01 Silva fikk sparken i Everton21:58 Frisørkjede nekter å følge pålegg – møter ministeren21:25 – Vi kan ikke godta at en sykdom som var på vei til å bli utslettet, blusser opp på denne måten21:22 Pelosi langet ut mot journalist som spurte om hun hater Trump20:32 Mann alvorlig skadd etter å ha blitt skutt i Trondheim19:18 Skatteetaten endrer regler etter avsløring18:43 Tandrevold med kjempeløp og 4.-plass i Östersund18:38 Regjeringen åpner for midlertidig dobbeltflagging18:37 Frp-politiker nominerer NATO til Nobels fredspris18:20 Slik kommer migranter seg inn i Europa17:04 Nordmann skutt i Brasil16:46 Ulf Leirstein skal lede Stortingets PST-undersøkelser16:14 Kronprins Haakon om Mette-Marits Epstein-møter: – Hun beklager og er lei seg15:52 Britene er misfornøyd med norsk juletre15:49 Norsk hopper sendt hjem fra Russland uten gyldig visum15:45 To menn dømt for drap på tidligere MC-klubbmedlem i Asker15:26 Norsk kvinne druknet i turistparadis15:11 Økt press på Hauglie – Ap og SV truer med mistillit15:10 Mann i 30-årene siktet for voldtekt etter taxitur13:59 Nederland-duellen kan avgjøre veien videre for Norge13:55 Nytt skritt mot riksrett i USA13:50 – For tidlig å si om dette vil få konsekvenser for Kallmyr13:23 Bent Høie gir seg som nestleder i Høyre13:12 Sjuåring i Tromsø ikke utsatt for vold – døde av drukning12:57 Nye tall: Krise for jordbruksinntektene12:56 To menn dømt for heroinsmugling over svenskegrensa12:56 Savnet kvinne (85) funnet død12:40 Norsk turist kvalte mann til døde – nå blir han siktet for drap12:30 USA er like splittet som under Vietnam-krigen
Siste nytt
18:27NorgeEn person død etter snøscooterulykke i Alta18:19VerdenForsvarer drapstiltalt nordmann: Tok ikke uprovosert kvelertak på mannen18:09VerdenGreta Thunberg: – De hører oss, men handler ikke15:59VerdenMerkel bøyde hodet for nazistenes ofre15:32SportKonkurrentene faller som fluer rundt Johaug15:29VerdenBosnia vil tømme sterkt kritisert teltleir15:13VerdenUSA: Minst to drept i skyting på flybase15:13SportTennisspilleren Caroline Wozniacki legger opp14:44PolitikkFrp-topp ut mot Carl I. Hagens NRK-tirade14:25Helse og livsstilPasient fikk overført feil blodtype under operasjon14:24NorgeMann funnet død i Trondheim13:53SportVM-smell for Norge mot Nederland13:50VerdenGasseksplosjon i Iran krevde mange liv13:49KulturThorhild Widvey er ny styreleder for Festspillene i Bergen13:43SportSundby: – Tror ikke på et mirakel13:04NorgeOslo-bussene forsinket hver dag – byrådet skylder på bilene12:32SportChelsea kan handle spillere i januar12:31PolitikkSenterpartiet vil ha billigere gang- og sykkelveier12:14NorgeNarkoaksjon med utspring i Norge: 4 tonn hasj beslaglagt12:06PengerFinansselskaper satser flere tusen milliarder på kull11:50ReiseTuristenes meldinger i sanden setter sinnene i kok11:44SportNorsk hopper på vei til Russland etter visumkluss11:38SportSolskjær om avisforside: – Det verste jeg har sett11:19VerdenTre menn mistenkt etter drapet på Wilma (17) i Sverige11:01VerdenPartene i atomavtalen med Iran møtes for å redde stumpene11:00NorgeMann siktet for medvirkning til drapsforsøk etter skyting i Trondheim10:55NorgePolitiet etterlyser vitne etter Tromsø-tragedien10:09SportLjungberg: – Spillerne så redde ut10:08NorgeSvært glatte veier på Østlandet09:55VerdenFrankrike gjør seg klar for ny dag med streikekaos09:53MotorMot verdensrekord i Bergen - snart går hver femte bil på strøm09:29VerdenGreta Thunberg framme i Madrid09:27PengerEldre kvinner og innvandrere er overrepresentert blant dem med dårlig råd09:01PolitikkNy rekordoppslutning for Jimmy Åkessons sverigedemokrater08:59NorgePolitiet bevæpner seg i hele Trøndelag etter skyting08:40SportLagerbäck vil ha mer moro med Norge08:15NorgeFireåringen fra Tromsø døde av drukning07:37NorgePetter Dass-prisen til Arne Viste07:31NorgeVegvesenet får samme muligheter som Nye Veier07:24VerdenKasparov: – Trumps USA er et ekko fra sovjettiden07:24PolitikkHøyre-topp får Politi-Bolstad til å se rødt: – Jeg er utrolig sint og forbanna06:53SportZuccarello matchvinner for Wild mot Tampa Bay06:38VerdenUber melder om 6.000 overgrep på to år i USA06:19SportBrrrr, iskald VM-oppladning for Oftedal og håndballjentene06:02VerdenFire indiske menn siktet for voldtekt, skutt av politiet06:00NorgeNav må gå gjennom nesten 5.000 saker06:00SportNorsk monster-fasit i OL, VM og EM parkerer de andre05:57NorgePolitiet jakter minst en gjerningsperson etter skyting05:50NorgeDette skjer i dag05:44VerdenEnorme skogbranner omringer Australias største by05:33NorgeDette skjedde i natt05:05NorgeTo på strømmen: Syklet over 300 mil på seks uker05:00PolitikkSPD velger ny ledelse: Trøbbel for Merkels storkoalisjon04:23PengerSAS planlegger nytt selskap – pilotene steiler04:11VerdenFire drept da ranere stjal budbil og startet skuddveksling med politiet i Miami04:06PengerNy avtale om Nordkapplatået gir millionøkning i leieinntekter03:02VerdenHelikopter med tre om bord styrtet i Minnesota02:56NorgeEn omkommet og en hardt skadd i trafikkulykke i Svolvær02:37Helse og livsstilVaksinemotstander arrestert på Samoa02:15NorgeEn kvinne i 80-årene er død og en kvinne i 40-årene er hardt skadd etter en trafikkulykke i Svolvær02:09NorgeÉn av ti sykepleiere har sett overgrep01:42NorgeMann til sykehus med stikkskader01:23PolitikkBloomberg vil gå inn for skjerpet våpenkontroll i USA00:02VerdenPutin håper på fornying av nedrustningsavtale før nyttår23:57NorgeFlere fjelloverganger åpnet igjen23:35SportArsenal-marerittet fortsetter – tapte på hjemmebane mot Brighton23:15VerdenFrankrike lammet da hundretusener protesterte mot pensjonsreform23:14SportNytt Arsenal-mareritt – tapte på hjemmebane mot Brighton22:23KulturFacebook med søksmål etter svindelannonser22:11NorgeMann utga seg for å jobbe i barnevernet for å komme i kontakt med alenemor – dømt for overgrep22:09NorgeVenstre og KrF stemte mot økt jobbrett for ureturnerbare22:01SportSilva fikk sparken i Everton21:58PengerFrisørkjede nekter å følge pålegg – møter ministeren21:25Helse og livsstil– Vi kan ikke godta at en sykdom som var på vei til å bli utslettet, blusser opp på denne måten21:22VerdenPelosi langet ut mot journalist som spurte om hun hater Trump20:32NorgeMann alvorlig skadd etter å ha blitt skutt i Trondheim19:18PengerSkatteetaten endrer regler etter avsløring18:43SportTandrevold med kjempeløp og 4.-plass i Östersund18:38NorgeRegjeringen åpner for midlertidig dobbeltflagging18:37NorgeFrp-politiker nominerer NATO til Nobels fredspris18:20VerdenSlik kommer migranter seg inn i Europa17:04VerdenNordmann skutt i Brasil16:46NorgeUlf Leirstein skal lede Stortingets PST-undersøkelser16:14KulturKronprins Haakon om Mette-Marits Epstein-møter: – Hun beklager og er lei seg15:52VerdenBritene er misfornøyd med norsk juletre15:49SportNorsk hopper sendt hjem fra Russland uten gyldig visum15:45NorgeTo menn dømt for drap på tidligere MC-klubbmedlem i Asker15:26VerdenNorsk kvinne druknet i turistparadis15:11PolitikkØkt press på Hauglie – Ap og SV truer med mistillit15:10NorgeMann i 30-årene siktet for voldtekt etter taxitur13:59SportNederland-duellen kan avgjøre veien videre for Norge13:55PolitikkNytt skritt mot riksrett i USA13:50Politikk– For tidlig å si om dette vil få konsekvenser for Kallmyr13:23PolitikkBent Høie gir seg som nestleder i Høyre13:12NorgeSjuåring i Tromsø ikke utsatt for vold – døde av drukning12:57NæringslivNye tall: Krise for jordbruksinntektene12:56NorgeTo menn dømt for heroinsmugling over svenskegrensa12:56NorgeSavnet kvinne (85) funnet død12:40VerdenNorsk turist kvalte mann til døde – nå blir han siktet for drap12:30StemmerUSA er like splittet som under Vietnam-krigen
Populært