Ny studie: Vegetarianere har høyere risiko for å få slag

Video: Vegetarianere har høyere risiko for å få slag, mener forskere.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Risikoen for å få kreft eller blodpropp er mindre for dem som kutter ut kjøtt, men forskere har funnet en sammenheng mellom vegetariansk eller vegansk livsstil og økt risiko for slag. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Å kutte ut kjøtt er både fra for miljøet og kan gi helsemessige gevinster som lavere risiko for å få kreft eller blodpropp i hjertet. ABC Nyheter har tidligere skrevet at daglig inntak av mer enn 50 gram bearbeidet kjøtt, som bacon, pølser og skinke, øker risikoen for tarmkreft med 18 prosent.

Med en vegetariansk eller vegansk livsstil kan også føre til uheldige helsemessige konsekvenser, ifølge en større studie fra Oxford University, publisert i British Medical Journal.

I studien fulgte forskerne 48.000 britiske voksne gjennom en årrekke. Ingen av dem hadde noen forhistorie med hjerteinfarkt, slag eller angina, skriver avisen The Guardian.

Deltagerne fikk spørsmål om livsstil og helsehistorikk. I tillegg måtte de svare på spørsmål knyttet til kosthold, slik at forskerne visste om de spiste kjøtt, var vegetarianere, veganere eller spiste fisk.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

En del av spørsmålene ble stilt på ny noen år senere, slik at man visste hvem som eventuelt hadde byttet diett.

Les også: Hvorfor er det ikke anbefalt å røyke, drikke alkohol og spise så mye rødt kjøtt man bare vil?

Studien viste at de som spiste fisk i stedet for kjøtt, hadde 13 prosent lavere risiko enn gjennomsnittet for blodpropp i hjertet, mens veganere og vegetarianere hadde 22 prosent lavere risiko.

Det mest overraskende var at studien viste at de to sistnevnte gruppene hadde 20 prosent høyere risiko for slag enn gruppen som spiste kjøtt. For gruppen som spiste fisk, så man ingen spesielle endringer.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vegetarisk og vegansk kosthold har de siste årene blitt stadig mer populært, men vi vet faktisk veldig lite om den potensielle helsegevinsten eller eventuelle risikoer knyttet til denne type kosthold, sier hovedforfatter bak studien, doktor Tammy Tong, til The Guardian.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: – Daglig inntak av bearbeidet kjøtt øker risikoen for tarmkreft

Studien konkluderer ikke med at forskjellen i risiko skyldes kostholdet alene, men tidligere studier har påvist en sammenheng mellom en kjøttfri diett og lavere kolesterol, lavere BMI, lavere blodtrykk og mindre diabetes.

Vegetarianere og veganere har en livsstil som generelt er sunnere. Dermed har de også færre faktorer som kan føre til hjerte- og karsykdommer.

Ifølge Tong kan en mulig forklaring på funnet i studien være knyttet til at vegetarianere og veganere har lavere kolesterolnivå, som kan øke risikoen for enkelte typer slag. En annen mulighet er mangel på enkelte næringsstoffer, som for eksempel vitamin B12.

Ikke alle er enig i den teorien.

– Det kan like gjerne være at personer som følger alternative dietter tar færre blodtrykksdempende medisiner, og at konsekvensen derfor blir slag, uttaler professor Tom Sanders fra King's College London, som ikke har vært involvert i studien, til The Guardian.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere forskere avisen har vært i kontakt med mener likevel at vegetarianere og veganere ikke bør la seg skremme av funnet, ettersom studien ikke peker på årsak og effekt. De mener også at alle kan tjene på et mer plantebasert kosthold, men understreker viktigheten av variasjon for å sikre seg alle nødvendige næringsstoffer.

Forskerne bak studien forsøker nå å finne ut hva som kan forklare at vegetarianere og veganere har høyere risiko for slag.

Les også: Derfor trenger du jod i kostholdet