Nederlandsk 17-åring valgte å avslutte livet på grunn av «uutholdelig smerte»

<p>– Jeg gjenopplever den frykten, den smerten hver dag, fortalte Noa Pothoven som fikk store psykiske problemer etter å ha blitt utsatt voldtekt og seksuelle overgrep. Foto: Facebook</p>
– Jeg gjenopplever den frykten, den smerten hver dag, fortalte Noa Pothoven som fikk store psykiske problemer etter å ha blitt utsatt voldtekt og seksuelle overgrep. Foto: Facebook

Noa Pothoven døde hjemme i stua si søndag etter at hun hadde sluttet å spise og drikke. Hun hadde slitt med PTSD, depresjon, selvskading og anoreksi etter flere seksuelle overgrep og voldtekt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rettelse: I den første versjonen av denne artikkelen, ble det opplyst at Pothoven fikk aktiv dødshjelp. Dette stemmer ikke. Hun døde fordi hun hadde over lengre tid hadde sluttet å spise og drikke.ABC Nyheter beklager feilen.

– Kjærlighet er å gi slipp, i dette tilfellet, skrev Noa Pothoven (17) i en melding i sosiale medier dagen før hun fikk hjelp til å avslutte livet sitt.

I innlegget, som gjengis i flere internasjonale medier, skrev hun at selv om beslutningen kunne komme som en overraskelse på mange, så var den nøye planlagt og ikke impulsiv.

Noa ba folk om å la være å prøve å overtale henne til å leve videre. Hun forklarte at det uansett var lenge siden hun følte at hun levde.

«Jeg overlever, og ikke engang det. Jeg puster, men jeg lever ikke lenger», skrev hun.

Søndag døde hun hjemme i stua si, i en sykehusseng, opplyser Noas søster ifølge den nederlandske avisa Gelderlander.

Etter å ha vært inn og ut av sykehus, institusjoner og spesialistsentre, og gått gjennom flere ulike behandlingsopplegg og tvangsbehandling orket ikke Noa mer.

«Jeg har nå sluttet å spise og drikke en stund, og etter mange diskusjoner og vurderinger har det blitt besluttet at jeg skal gis slipp på fordi min lidelse er uutholdelig», skrev 17-åringen på Instagram før hun døde. Innlegget er blant annet gjengitt av Daily Mail.

– Gjenopplever frykten og smerten hver dag

Noa hadde slitt med store psykiske problemer i flere år. Hun led av posttraumatisk stresslidelse (PTSD), depresjon, selvskading og anoreksi. Og hun hadde sluttet på skolen.

Problemene begynte da hun var 11 år. Noa som hadde vært en glad, fornøyd og skoleflink jente, sluttet plutselig å spise. Foreldrene forsto ingen ting.

Moren fortalte til avisa at hun ble sjokkert da hun fant en konvolutt på rommet til datteren, fylt med avskjedsbrev til foreldrene, venner og bekjente.

I selvbiografien «Winnen of Leren» som hun ga ut i fjor høst, skrev Noa at problemene startet etter at hun ble utsatt for seksuelle overgrep. Først som 11-åring, så igjen noen år senere på en fest. Da hun var 14 år skal hun ha blitt voldtatt av to menn på gata. Hun fortalte ingen ting om dette hjemme, men fikk store psykiske problemer.

– Jeg gjenopplever den frykten, den smerten hver dag , sa hun til Gelderlander i fjor.

Ønsket aktiv dødshjelp, fikk nei

Som 16-åring henvendte Noa seg til en eutanasiklinikk uten at foreldrene visste det. Men var svaret nei, fortalte hun til Gelderlander i fjor.

Til samme avis ga foreldrene hennes uttrykk for at de ønsket at hun skulle leve videre.

– Vi, foreldrene hennes, vil at hun skal velge livet. Noa ønsker ikke egentlig å dø. Hun lengter bare etter fred, uttalte moren Lisette til avisa.

Pasienter helt ned i 12-årsalder kan få aktiv dødshjelp i Nederland, men til og med det året barna er 16, må det skje med foreldrenes samtykke, skriver Daily Mail.

Eutanasiklinikken De Levenseindekliniek skrev i et innlegg på sine nettsider, at de på grunn av personvernregler ikke kan uttale seg om Noa Pothovens død.

Etter publisering av en rekke saker i nasjonale og internasjonale medier de siste dagene, valgt klinikken onsdag likevel å gå ut med denne meldingen:

«For å få slutt på feilaktig rapportering (særlig i utenlandske medier) om hennes død, henviser vi til uttalelsen fra Noas venner i ettermiddag: Noa Pothoven døde ikke av eutanasi. For å stoppe sin lidelse har hun sluttet å spise og drikke».

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden