Professor: – Man tåler alkohol dårligere jo eldre man blir

<p>Endringer som skjer i kroppen etter hvert som vi eldes, bidrar til at vi tåler alkohol dårligere med alderen. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix</p>
Endringer som skjer i kroppen etter hvert som vi eldes, bidrar til at vi tåler alkohol dårligere med alderen. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Endringene begynner antagelig allerede i midten av 20-årene, men blir mer tydelige fra 60-årsalder, ifølge svensk professor. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kanskje har du selv kjent det på kroppen at du tåler alkohol dårligere nå enn da du var yngre. Dette kan forklares med at kroppen forandres etter hvert som vi eldes.

For eksempel får vi mindre muskelmasse, noe som bidrar til at den totale mengden vann i kroppen minsker. Dette igjen gjør at alkoholen fortynnes mindre når man får den innabords, melder SVT.

– Effekten blir en høyere alkoholkonsentrasjon, promillen stiger, sier Sven Andreasson, som er professor i sosialmedisin ved Karolinska institutet i Stockholm, til SVT.

– Dette kan forklare at risikoen for sykdommer og ulykker øker selv ved relativt små mengder alkohol, utdyper han i en pressemelding.

Han forklarer at prosessen antagelig begynner i midten av 20-årene, men at det i alle fall er noe man kan observere fra 60-årsalderen.

Les også: Foreldre frykter besteforeldres alkoholbruk

– Påvirker i stor grad risiko for sykdom

Ikke bare blir eldre personer mer beruset, alkoholinntaket får også andre konsekvenser.

Ifølge den ferske rapporten «Äldre och alkohol» som tar for seg både internasjonal og svensk forskning, er for eksempel risikoen for trafikkulykker større for eldre førere enn for yngre med samme promille.

Også andre ulykker er mer utbredt blant eldre som drikker. For eksempel er fallskader ikke uvanlig.

– Det er viktig å synliggjøre alkoholens helsemessige og sosiale effekter på eldre, det vil si mennesker over 65 år, ettersom levevaner på eldre dager i høy grad påvirker risikoen for sykdom, sier professor Andreasson i pressemeldingen.

Les også: – Alkohol øker slagrisikoen hos eldre

– Bør ha økt oppmerksomhet rundt eldres alkoholvaner

Rapporten «Alkohol i Norge» som Folkehelseinsituttet la frem i oktober i fjor, viste at norske eldre drikker oftere enn yngre, men at de drikker mindre om gangen.

Forsker Elin K. Bye ved Folkehelseinstituttet sa da at hun tror mange ikke er klar over at eldre tåler alkohol dårligere, og at mange eldre står på én eller flere medisiner som ikke bør kombineres med alkohol.

Bye etterlyste økt oppmerksomhet rundt eldres alkoholvaner blant helsepersonell og fastleger.

– Når vi kjenner til risikoen og nå ser at mange drikker nærmest på daglig basis, er dette noe vi bør ha økt oppmerksomhet rundt, sa Bye til NTB.

Les også:

– Det finnes ingen kur for bakrus

– Vi får stadig flere helt vanlige mennesker som drikker for mye

Personvernpolicy