Meny

Leger svelget legohoder for å se hva som skjedde

Hvor lang tid tar det før et legohode kommer ut i andre enden? Australske og britiske leger testet dette for å berolige foreldre.

Legeteamet som føyde seg inn i «selveksperimenteringens edle tradisjon» sier resultatene fra eksperimentet bør berolige foreldre som er bekymret for hva som skjer om poden spiser leker.

I en studie publisert i Journal of Pediatrics and Child Health svelget seks forskere fra Australia og Storbritannia hver sin Lego-kloss, med en diameter på omtrent 10 millimeter.

Deler fra leker er blant det vanligste fremmedlegemer barn svelger. Dette gjør ofte foreldre bekymret og redde, selv om fremmedlegemet vanligvis passerer gjennom fordøyelsessystem i løpet av noen dager. Det er som oftest smertefritt og forårsaker svært sjeldent skader.

Hardhet- og transittopplevelse

For juleutgaven av tidsskriftet bestemte teamet seg for å stille sine egne kropper til disposisjon.

– Vi kunne ikke kreve noe av våre forsøkspersoner som vi ikke var villig til å utsette oss selv for, skrev de i rapporten.

De utviklet sine egne måleparametere for forsøket. Blant annet hardhet på avføring og «transittopplevelse». De målte også hvor lang tid det tok å fordøye legoklossen. Forsøkene viste at det tok mellom 1 og 3 dager å fordøye en legokloss.

Forskerne hadde også en score på hardhet- og transitt, og forsøket viste også at konsistensen på avføringen ikke endret seg til tross for legoklossen.

De undersøkte også om løsere avføring forårsaket raskere gjennomgang, men fant ingen sammenheng.

Grace Leo, en av forskerne bak eksperimentet, håper rapporten får folk til å trekke på smilebåndet, og at den samtidig ville berolige bekymrede foreldre.

Leo oppfordrer foreldre til å oppsøke lege om barna svelger skarpe gjenstander, gjenstander som er lengre enn 5 cm, større enn 2,5 cm, magneter, mynter, eller knapp-batterier, eller om barna opplever smerte. Det er også bedre å oppsøke lege en gang for mye, om man som foreldre er usikre.

Les også: – Dette kan du gjøre for å unngå ubehag etter julematen

– Ikke gjør dette hjemme

Men hun påpeker også at de fleste små, glatte plastobjekter vil passere enkelt gjennom kroppen.

Ingen av forskerne opplevde noen symptomer eller smerter knyttet til inntak av lego.

– Jeg kan ikke huske om det var før eller etter frokost, sier hun.

– Men vi tok alle våre Legoklosser mellom 7 og 9 i vår egen tidssone, med et glass vann.

Likevel oppfordrer Leo ikke folk til å gjenta eksperimentet hjemme.

– For de fleste dukket den opp igjen etter en til tre toalettbesøk. Men stakkars forsker Damien Roland fant ikke sin, så vi fikk han til å søke gjennom sin egen avføring i to uker.

– Hos meg passerte den på første toalettbesøk. Etterpå var jeg veldig lettet.

Les også: Matvaretrygghet: Så lenge er maten holdbar

Ikke søk gjennom avføringen...

Rapporten bemerket at det var mulig at barns tarmer kan reagere annerledes, men det var «lite bevis som støtter dette».

– Om noe, er det sannsynlig at objekter vil passere raskere i en mer umoden tarm, skrev de.

– Forhåpentligvis skaper dette mer bevissthet rundt fremmedlegemer, og blir en sikkerhet for foreldre, slik at de ikke trenger gå gjennom barnets ekskrementer om fremmedlegemene er små, sier Leo.

– Hvis det er et lite legohode, trenger du ikke å søke gjennom avføringen. Det burde gi foreldrene litt trøst – med mindre legohodet er ekstremt høyt verdsatt, naturligvis.

Henning Scherer Skjørsæter/ABC Nyheter / Pressworks © Guardian News & Media Limited

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært