– Menn må våge å grine framfor andre

Kommunikasjonsrådgjevar i Mental Helse Ungdom, Adrian Lorentsson, har sjølv opplevd korleis det å ikkje setja ord på kjensler kan gå på den psykiske helsa laus.
Kommunikasjonsrådgjevar i Mental Helse Ungdom, Adrian Lorentsson, har sjølv opplevd korleis det å ikkje setja ord på kjensler kan gå på den psykiske helsa laus. Foto: Andrea Nøttveit

Adrian Lorentsson (30) i Mental Helse Ungdom meiner det er livsviktig at menn blir flinkare å setja ord på vanskelege kjensler.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Framtida.no har gjennomført ei anonymisert, kvalitativ undersøking via datingappen Tinder, der 210 menn har vorte spurt om kva tid dei grein sist. Svarprosenten var på 23 prosent.

Tendensen var at sjølv om nokon var lettrørte og kunne ta til tårene av rørande tv-augneblikk, var det fleire som ikkje hadde grine på fleire år. Fleire fortalde også at dei ikkje hadde for vane å grine framfor andre.

Her kan du lese meir om funna og metoden.

Mannsrolle i endring

Seniorrådgjevar i Norsk Psykologforening, Anders Skuterud, meiner menn må få betre kontakt med eigne kjensler. Foto: Norsk Psykologforening
Seniorrådgjevar i Norsk Psykologforening, Anders Skuterud, meiner menn må få betre kontakt med eigne kjensler. Foto: Norsk Psykologforening

Seniorrådgjevar i Norsk Psykologforening, Anders Skuterud, meiner svarprosenten i seg sjølv er eit uttrykk for endra kjønnsroller.

– Det at så mange var villige til å ta stilling til det spørsmålet, seier noko i seg sjølv. For 30 år sidan hadde det nok vore fleire som hadde kvidd seg for å svara på noko slikt, seier Skuterud på telefon til Framtida.no.

Han meiner likevel det framleis føregår ei relativt ulik sosialisering av kvinner og menn, når det kjem til kjønnsroller og det å vise kjensler. Psykologen viser til forsking som tyder på at kvinner har fleire ord på kjenslene sine enn det menn har.

Det er framleis vanleg at menn har litt meir distanse til eigne kjensler enn det som er bra for dei

– Dette har nok samanheng med oppfatninga at «tøffe gutar grin ikkje», som fører til at ein del er meir distanserte til følelsane og ikkje evnar å setje ord på dei. Det hadde vore veldig spanande om du hadde funne 210 kvinner og spurt dei det same. Då ville eg gjette at du hadde fått litt fleire svar og litt meir grining.

Denne hypotesen vert støtta av ei samlestudie frå 2009. Forskarar ved German Society of Ophthalmology slo fast at medan kvinner gret i snitt 30 til 64 gongar årleg, tek menn til tårene mellom seks og 17 gongar årleg. Kvinner gret ikkje berre oftare, men også lenger enn menn.

Høyr den nederlandske psykologiprofessoren Ad Vingerhoets fortelje om grining her:

Grin meir enn sine fedrar

Funna i Framtida.no sin studie er små og langt frå representative, men ifølgje ein britisk studie omtalt i The Daily Mail grin dagens menn betydeleg meir enn sine fedrar. I studien med 2000 respondentar, fortalte fire av ti menn at dei hadde grine i løpet av det siste året.

I snitt gret dagens britiske mann 14 gongar framfor folk i løpet av eit livsløp, medan far hans berre tok til tårene offentleg fem gonger i løpet av livet.

Skuterud tykkjer utviklinga er positiv, men meiner menn anno 2018 framleis har eit forbetringspotensiale.

– Det er framleis vanleg at menn har litt meir distanse til eigne kjensler enn det som er bra for dei, seier Skuterud.

Han forklarar at dei risikerer å skjøne andre menneskje dårlegare. På generelt grunnlag forklarar han at menn gjerne vil ha ein meir saksmessig kommunikasjon enn kvinner. Dette kan vere ein fordel i enkelte samanhengar, men kan gje utfordringar når ein skal knyte relasjonar.

Skuterud skil mellom det han omtalar som den «sentimentale gråten» og skikkeleg hulking på grunn av sorg og krise.

Les innlegget frå Torkel Eikevik i NRK-programmet Jeg mot meg: «Den sinte mannen er død»

Sentimental gråt versus hulking

Skuterud meiner ikkje det er eit mål i seg sjølv at kvinner eller menn skal grine mykje.

– Men det er ein forskjell på å kunne grine og å skulle grine. Det er ikkje alltid det passar å grine, så det å kunne ta seg saman kan vere kjempeviktig i gitte situasjonar. Men det er nyttig å ha gråt tilgjengeleg som utløp for kjensler, dersom situasjonen er såpass pressa eller ein har opplevd tap, forklarar psykologen.

Om ein ikkje får utløp for slike sterke kjensler kan det gi seg utløp i muskelsmerter, eller det kan utvikla seg til angst.

– Mange menn med alkoholproblem har eigentleg kjenslefobi, noko som er eit ekstremt utfall av det. Det som òg kan skje er at ein vel å ta fram sinne framfor gråt. Ein del menn vert sinte om dei kjenner seg truga eller føler på svakheit.

– Når grein du sist?

– Det klarar eg ikkje heilt å hugse, og så handlar det litt om definisjonen av gråt. Eg har vorte så gamal og sentimental at eg renn litt over i klissete samanhengar. Det var nok på våren, eg vil tru det var i mai. Det var ein relativ banal samanheng, ein tv-film. Noko av det eg er svak for er ein «happy ending» med forsoningar som er uventa og sterke. Eg trur det var siste gongen.

Les innlegget frå forfattar Kristian Fjellanger: – Menn skal ha rett til å vere sårbare

Skamkjensle

Kommunikasjonsrådgjevar i Mental Helse Ungdom, Adrian Lorentsson, meiner mannsrolla har vore mindre i endring enn kvinnerolla.

For Lorentsson, som sjølv har fortalt ope om psykisk helse og sjølvmordsforsøk, er det ei stor kampsak at menn vert flinkare å snakka om vanskelege kjensler.

– Eg såg ein gong eitt klipp frå ein debatt i Australia, der dei sa at fram til 9-årsalderen så grin jenter og gutar like mykje. Så sluttar gutane å grine, seier Lorentsson.

Han trur ikkje nødvendigvis at respondentane i Framtida.no si undersøking gjev eit korrekt bilete av kor ofte menn grin.

For mange er det ekstremt smertefullt å overvinne skam

– Eg trur det har mykje med skam å gjere. Frå mi eiga personlege erfaring så handlar det mykje om at ein ikkje er i stand til å halde seg til kjensler eller sette ord på eigne kjensler, seier Lorentsson.

Han har sjølv opplevd og erfart korleis dagens mannsrolle kan gå på den psykiske helsa laus, men har vore kritisk til det han oppfattar som ein ukritisk openheitskultur, der openheit vert eit image.

– Det er ikkje berre å vere open, så er ein ferdig. Det er så mykje meir nyansert, særleg for gutta. For mange er det ekstremt smertefullt å overvinne skam. Det vert å undervurdere smerten dei opplever.

Les også: Adrian Lorentsson får Tabuprisen 2017

Grin framfor kompisar

Medan Noreg har ein nullvisjon for tal trafikkdrepne i året, har me ikkje ein liknande visjon for å få ned sjølvmordsstatistikken. Kvart år er det mellom 500 og 600 sjølvmord i Noreg. Menn er i klart fleirtal. Difor meiner Lorentsson det er livsviktig at menn i større grad klarar å sette ord på kjenslene sine.

– Det kan vere det betyr å grine meir. Menn må våge å grine framfor andre og særleg framfor kompisar, for å vise at dette er vondt.

– Kva tid grein du sjølv sist?

– Det var … på fredag. Eg har fått meg ny jobb som gjer at eg flytter til Storbritannia i oktober. Det er ein veldig spanande jobb som eg vart headhunta til der eg skal reise rundt i verda og halde foredrag. Det vert veldig gøy, samstundes forlet eg heile mitt nettverk og alle venene mine. Det er ein emosjonell berg og dalbane.

Professor i nevrovitskap Sophie Scott forklarar kvifor me grin:

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
19:18 Skatteetaten endrer regler etter avsløring18:43 Tandrevold med kjempeløp og 4.-plass i Östersund18:38 Regjeringen åpner for midlertidig dobbeltflagging18:37 Frp-politiker nominerer NATO til Nobels fredspris18:20 Politivideo: Slik kommer migranter seg inn i Europa17:04 Nordmann skutt i Brasil16:46 Ulf Leirstein skal lede Stortingets PST-undersøkelser16:14 Kronprins Haakon om Mette-Marits Epstein-møter: – Hun beklager og er lei seg15:52 Britene er misfornøyd med norsk juletre15:49 Norsk hopper sendt hjem fra Russland uten gyldig visum15:45 To menn dømt for drap på tidligere MC-klubbmedlem i Asker15:26 Norsk kvinne druknet i turistparadis15:11 Økt press på Hauglie – Ap og SV truer med mistillit15:10 Mann i 30-årene siktet for voldtekt etter taxitur13:59 Nederland-duellen kan avgjøre veien videre for Norge13:55 Nytt skritt mot riksrett i USA13:50 – For tidlig å si om dette vil få konsekvenser for Kallmyr13:23 Bent Høie gir seg som nestleder i Høyre13:12 Sjuåring i Tromsø ikke utsatt for vold – døde av drukning12:57 Nye tall: Krise for jordbruksinntektene12:56 To menn dømt for heroinsmugling over svenskegrensa12:56 Savnet kvinne (85) funnet død12:40 Norsk turist kvalte mann til døde – nå blir han siktet for drap12:30 USA er like splittet som under Vietnam-krigen12:29 Karlsson og Halfvarsson står over i Lillehammer11:57 19 besetningsmedlemmer bortført fra gresk supertanker11:57 PST har drevet ulovlig innhenting av flypassasjeropplysninger11:56 Melania Trump mener professor misbrukte sønnens navn11:37 Algerammede lakseoppdrettere får øke produksjonen11:31 Mann dømt til fengsel for hjemmelaget bombe i Larvik11:16 Trumps advokat på tur til Ukraina11:09 Zlatan vil ha strengere straff for rasisme10:04 Nortura avvikler drift på Otta – 78 ansatte berørt10:03 New Zealand vil hindre terrorsiktet i å spre sitt budskap10:01 Fransk storstreik utvides09:24 Japan la fram økonomisk redningspakke09:23 Stabilt sykefravær – målet om nedgang på 10 prosent like langt unna08:53 SAS om 2019-resultatet: – Utilfredsstillende08:53 Nordmenn flest drikker alkohol kun i helga08:52 Over 20 prosent færre passasjerer for Norwegian07:27 Utslitte polfarere ønsker foreløpig ikke helikopter07:17 Bil truffet av gjenstand fra vogntog på Stordabrua – utenlandsk mann døde07:15 Mourinho: – United var ikke bare bedre enn oss. De var mye bedre07:11 Forsvaret forsøker å selge F-16 og Sea King07:11 Russland bygger avansert superbase for kampfly nær Arktis07:08 Flere fjelloverganger stengt06:30 Nær 100 utmarkskommuner refser forslag om kraftskatt06:24 To døde etter skyting i Norrköping i Sverige06:11 Frankrike vil gå i stå under storstilt protest mot pensjonsreform06:00 FN-støttet elprosjekt er blitt het potet for Venezuelas opposisjon06:00 Drømmeopplegg på gang for Norge i håndball-VM05:57 Huawei saksøker USA igjen05:53 Tidligere oljefond-sjef mener nytt styre mangler kompetanse05:50 Dette skjer i dag05:37 Dette skjedde i natt05:30 Trettebergstuen: – Mette-Marit har vist dårlig dømmekraft05:04 Skitten overraskelse traff bonden midt i fjeset05:03 Marineansatt drepte to sivilt ansatte på marinebase på Hawaii05:00 Frp ypper til oljestrid med Høyre04:52 Presidentvalget i Bolivia var manipulert03:39 40.000 marsjerte i protest i Colombia03:18 Full meslingkrise på Samoa – alle skal vaksineres03:12 Taus veidirektør vil først snakke i januar02:39 Stavanger-lege fratatt autorisasjon for tredje gang02:13 Hevder Iran har utviklet kortdistanseraketter01:59 Skredsak mot Osterøy kommune henlagt01:18 58 migranter døde da båt sank utenfor Mauritania01:07 De rødgrønne enige om å øke matsikkerhet00:15 En person omkom i trafikkulykke i Nordland00:04 Telenor gransker svindel i pakistansk bank23:54 Mané herjet da Liverpool vant målfest mot byrivalen23:53 Dropper omstridt metode for å stoppe nettmobbing22:47 Abraham tilbake med scoring og målgivende i Chelsea-seier22:45 Fire personer i arbeidsulykke i Nordland – kan ikke hentes på grunn av været22:44 Åtte savnet etter at bygning raste sammen i Polen22:30 Rashford-dobbel reddet Solskjær i Mourinho-møtet på Old Trafford21:40 Mann (33) siktet for drapsforsøk i Sverige – tiltalt for politivold i Norge21:14 Norsk båt stjålet av menneskesmuglere21:00 Stor økning i pasientvold på Ullevål sykehus20:58 Mann pågrepet i Russland for å ha lurt migranter med falsk finskegrense20:44 200 ansatte har fått permitteringsvarsel i Risa AS20:33 Kolonial.no endrer praksis: – Glad for at kundene har pushet på19:57 Tybring-Gjedde om pølseservering: – Første gang jeg har fått gjennomslag i norsk politikk19:21 Raserte dugnadsprosjekt på togstasjon: – Jeg hadde bare lyst til å gjøre noe hyggelig og morsomt19:02 Drama på Grønland: På fem timer forsvant to tredjedeler av innsjøen18:48 Passasjerer satt to timer i mørkt tog18:42 EØS stoppet palmeolje-forbud: – Viktig at vi går videre18:31 Trump mener riksrettsrapporten er en vits18:21 Fourcade knuste Bø-brødrene på normaldistansen i Östersund18:18 Julie (20) vil ikke skifte med gutta – nå skal hun få slippe16:57 Blodig skikk sjokkerer verden: – Det er ingen medfølelse16:53 Person funnet med stikkskader på Grorud i Oslo16:38 Stein Erik Hagen har solgt Farris Bad15:53 Trump kaller Trudeau falsk etter vitsevideo15:33 Kjersti Monland går av som ytelsesdirektør i Nav15:26 Fengslede Ingrid (32) er fortvilet: – Hun gråter hele tiden14:51 Av 35 miljømål for 2020 ligger det bare an til at seks blir oppnådd14:42 Fotballagenter tjente over fem milliarder i 201914:41 Veske med millionverdier stjålet på Arlanda14:10 Kulde på vei etter regnværet
Siste nytt
19:18PengerSkatteetaten endrer regler etter avsløring18:43SportTandrevold med kjempeløp og 4.-plass i Östersund18:38NorgeRegjeringen åpner for midlertidig dobbeltflagging18:37NorgeFrp-politiker nominerer NATO til Nobels fredspris18:20VerdenPolitivideo: Slik kommer migranter seg inn i Europa17:04VerdenNordmann skutt i Brasil16:46NorgeUlf Leirstein skal lede Stortingets PST-undersøkelser16:14NorgeKronprins Haakon om Mette-Marits Epstein-møter: – Hun beklager og er lei seg15:52VerdenBritene er misfornøyd med norsk juletre15:49SportNorsk hopper sendt hjem fra Russland uten gyldig visum15:45NorgeTo menn dømt for drap på tidligere MC-klubbmedlem i Asker15:26VerdenNorsk kvinne druknet i turistparadis15:11PolitikkØkt press på Hauglie – Ap og SV truer med mistillit15:10NorgeMann i 30-årene siktet for voldtekt etter taxitur13:59SportNederland-duellen kan avgjøre veien videre for Norge13:55PolitikkNytt skritt mot riksrett i USA13:50Politikk– For tidlig å si om dette vil få konsekvenser for Kallmyr13:23PolitikkBent Høie gir seg som nestleder i Høyre13:12NorgeSjuåring i Tromsø ikke utsatt for vold – døde av drukning12:57NæringslivNye tall: Krise for jordbruksinntektene12:56NorgeTo menn dømt for heroinsmugling over svenskegrensa12:56NorgeSavnet kvinne (85) funnet død12:40VerdenNorsk turist kvalte mann til døde – nå blir han siktet for drap12:30StemmerUSA er like splittet som under Vietnam-krigen12:29SportKarlsson og Halfvarsson står over i Lillehammer11:57Verden19 besetningsmedlemmer bortført fra gresk supertanker11:57NorgePST har drevet ulovlig innhenting av flypassasjeropplysninger11:56VerdenMelania Trump mener professor misbrukte sønnens navn11:37PengerAlgerammede lakseoppdrettere får øke produksjonen11:31NorgeMann dømt til fengsel for hjemmelaget bombe i Larvik11:16VerdenTrumps advokat på tur til Ukraina11:09SportZlatan vil ha strengere straff for rasisme10:04PengerNortura avvikler drift på Otta – 78 ansatte berørt10:03VerdenNew Zealand vil hindre terrorsiktet i å spre sitt budskap10:01PengerFransk storstreik utvides09:24PengerJapan la fram økonomisk redningspakke09:23Helse og livsstilStabilt sykefravær – målet om nedgang på 10 prosent like langt unna08:53PengerSAS om 2019-resultatet: – Utilfredsstillende08:53Helse og livsstilNordmenn flest drikker alkohol kun i helga08:52PengerOver 20 prosent færre passasjerer for Norwegian07:27NorgeUtslitte polfarere ønsker foreløpig ikke helikopter07:17NorgeBil truffet av gjenstand fra vogntog på Stordabrua – utenlandsk mann døde07:15SportMourinho: – United var ikke bare bedre enn oss. De var mye bedre07:11NorgeForsvaret forsøker å selge F-16 og Sea King07:11NorgeRussland bygger avansert superbase for kampfly nær Arktis07:08NorgeFlere fjelloverganger stengt06:30PengerNær 100 utmarkskommuner refser forslag om kraftskatt06:24VerdenTo døde etter skyting i Norrköping i Sverige06:11VerdenFrankrike vil gå i stå under storstilt protest mot pensjonsreform06:00VerdenFN-støttet elprosjekt er blitt het potet for Venezuelas opposisjon06:00SportDrømmeopplegg på gang for Norge i håndball-VM05:57VerdenHuawei saksøker USA igjen05:53PengerTidligere oljefond-sjef mener nytt styre mangler kompetanse05:50NorgeDette skjer i dag05:37NorgeDette skjedde i natt05:30KulturTrettebergstuen: – Mette-Marit har vist dårlig dømmekraft05:04VerdenSkitten overraskelse traff bonden midt i fjeset05:03VerdenMarineansatt drepte to sivilt ansatte på marinebase på Hawaii05:00NorgeFrp ypper til oljestrid med Høyre04:52PolitikkPresidentvalget i Bolivia var manipulert03:39Verden40.000 marsjerte i protest i Colombia03:18Helse og livsstilFull meslingkrise på Samoa – alle skal vaksineres03:12NorgeTaus veidirektør vil først snakke i januar02:39NorgeStavanger-lege fratatt autorisasjon for tredje gang02:13VerdenHevder Iran har utviklet kortdistanseraketter01:59NorgeSkredsak mot Osterøy kommune henlagt01:18Verden58 migranter døde da båt sank utenfor Mauritania01:07NorgeDe rødgrønne enige om å øke matsikkerhet00:15NorgeEn person omkom i trafikkulykke i Nordland00:04PengerTelenor gransker svindel i pakistansk bank23:54SportMané herjet da Liverpool vant målfest mot byrivalen23:53KulturDropper omstridt metode for å stoppe nettmobbing22:47SportAbraham tilbake med scoring og målgivende i Chelsea-seier22:45NorgeFire personer i arbeidsulykke i Nordland – kan ikke hentes på grunn av været22:44VerdenÅtte savnet etter at bygning raste sammen i Polen22:30SportRashford-dobbel reddet Solskjær i Mourinho-møtet på Old Trafford21:40NorgeMann (33) siktet for drapsforsøk i Sverige – tiltalt for politivold i Norge21:14NorgeNorsk båt stjålet av menneskesmuglere21:00NorgeStor økning i pasientvold på Ullevål sykehus20:58VerdenMann pågrepet i Russland for å ha lurt migranter med falsk finskegrense20:44Penger200 ansatte har fått permitteringsvarsel i Risa AS20:33PengerKolonial.no endrer praksis: – Glad for at kundene har pushet på19:57NorgeTybring-Gjedde om pølseservering: – Første gang jeg har fått gjennomslag i norsk politikk19:21NorgeRaserte dugnadsprosjekt på togstasjon: – Jeg hadde bare lyst til å gjøre noe hyggelig og morsomt19:02VerdenDrama på Grønland: På fem timer forsvant to tredjedeler av innsjøen18:48NorgePassasjerer satt to timer i mørkt tog18:42PolitikkEØS stoppet palmeolje-forbud: – Viktig at vi går videre18:31VerdenTrump mener riksrettsrapporten er en vits18:21SportFourcade knuste Bø-brødrene på normaldistansen i Östersund18:18NorgeJulie (20) vil ikke skifte med gutta – nå skal hun få slippe16:57VerdenBlodig skikk sjokkerer verden: – Det er ingen medfølelse16:53NorgePerson funnet med stikkskader på Grorud i Oslo16:38PengerStein Erik Hagen har solgt Farris Bad15:53VerdenTrump kaller Trudeau falsk etter vitsevideo15:33NorgeKjersti Monland går av som ytelsesdirektør i Nav15:26NorgeFengslede Ingrid (32) er fortvilet: – Hun gråter hele tiden14:51NorgeAv 35 miljømål for 2020 ligger det bare an til at seks blir oppnådd14:42SportFotballagenter tjente over fem milliarder i 201914:41VerdenVeske med millionverdier stjålet på Arlanda14:10NorgeKulde på vei etter regnværet
Populært