– Narkolepsi har forandret hele livet mitt

Narkoleptiske Belle kan sovne 15 ganger om dagen. Men hun nekter å la sykdommen legge bånd på livet hennes.
Artikkelen fortsetter under annonsen

For de fleste er søvn noe positivt. For Belle Hutt er det noe hun tilbringer mesteparten av sin våkne tid på å prøve å unngå.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Da engelske Belle Hutt (23) var 17 år, fikk hun diagnosen narkolepsi. Det spiller ingen rolle om hun sitter på en restaurant med venner eller i sofakroken hjemme fremfor TVen – tilstanden gjør at hun helt ukontrollert faller i søvn opptil femten ganger i løpet av dagen.

– Narkolepsi har forandret hele livet mitt. De sier at folk med narkolepsi føler seg som om en normal person ikke skulle fått sove på 48 timer, for så å måtte gå rett på jobb. Det er slik jeg føler det - hver eneste dag.

Opplever å bli gjort narr av

Helsenorge.no skriver på sine hjemmesider at narkolepsi er en kronisk nevrologisk lidelse som rammer sentralnervesystemet og forstyrrer søvnmønsteret. Det er anslått at 2000-2500 personer lever med sykdommen i Norge, og tilstanden kan ramme både menn og kvinner i alle aldre. Symptomene viser seg gjerne først etter puberteten - gjerne mellom 15- og 30-års alder.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

En del personer med ukontrollert narkolepsi kan plutselig sovne mens de spiser eller kjører bil, til tross for at de ønsker å være våkne. Belle Hutt forteller til nyhetsbyrået Barcroft at hun sliter med å forstå hvordan fremmede mennesker kan stirre, peke på og le av henne når narkolepsien setter inn.

– De tror jeg er full. De sitter og ler av meg – noen til og med filmer med mobilen sin. Det føles veldig pinlig.

Fant løsningen på tredemølla

For Belles del har narkolepsien gjort henne ute av stand til å ha en heltidsjobb og hun måtte avslutte studiene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg kunne ikke fullføre eksamenene mine, og jeg slet virkelig med hvilken retning livet mitt hadde lagt seg inn på. Heldigvis oppdaget jeg at jeg følte meg fantastisk og at jeg hadde bedre kontroll når jeg var på treningsstudioet og løp eller trente med høy intensitet.

I dag jobber Belle som personlig trener minst tre ganger i uken på et lokalt treningsstudio. Nylig opprettet hun hashtagen #energeticnarcoleptic på Instagram hvor hun dokumenterer treningsøktene sine og hvordan hun håndterer egen tilstand, i håp om å øke bevisstheten hos andre.

– Jeg har faktisk selv aldri møtt noen med narkolepsi, sier Belle til nyhetsbyrået Barcroft.

– Jeg elsker å skrive og jeg har bestemt meg for også å starte en blogg om narkolepsi. Det er viktig for meg å prøve å hjelpe andre.