Psykolog med sovepose:

I friluftsliv fant Johanne selvstendighet: – Var vanvittig redd første natta

Se video fra Johanne Refseths mange turer her.

Psykolog Johanne Refseth dro ut i naturen for å komme over sin dype kjærlighetssorg. Nå gir hun friluftslykke og psykologi til folket.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Jeg hatet å sove i telt, jeg var redd for det. Å ligge i sovepose fikk jeg helt klaustrofobi av. Men jeg var glad i å være ute i naturen, forteller Johanne Refseth til ABC Nyheter.

På få år har hun gått fra å være psykolog til å være Psykolog med sovepose som har minst 50 utenetter i året. Den store livsforandringen begynte med et samlivsbrudd.

– For godt over tre år siden ble det slutt med kjæresten min. Jeg fikk dyp kjærlighetssorg og var utrolig lei meg. Jeg jobbet fulle dager, men gråt resten av tiden, sier Refseth i dag.

Etter bruddet satt hun med en følelse av at hun hadde mistet alle fremtidsplanene sine. Hun bestemte seg for å legge en ny fremtidsplan som bestod av å gjøre ting hun hadde lyst til.

– Det eneste jeg kom på var at jeg hadde lyst til å drive med friluftsliv. Det ble til et selvstendighetsprosjekt. Jeg hadde en tanke om at man måtte være to for å være ute i naturen, at jeg ikke kunne gjøre det uten en kjæreste. Det ga meg desto mer lyst til å klare det alene, og bevise for meg selv at jeg ikke var avhengig av noen.

Frelse

Telt, sovepose og primus ble kjøpt inn. Refseth tok med seg sine nye eiendeler ut i Nordmarka i Oslo. Hun dro alene. Dette skulle hun gjøre på egenhånd.

– Jeg var vanvittig redd den første kvelden. Så lenge solen var oppe gikk det bra, men så gikk solen ned. Jeg tente et bål og tenkte at det var bra fordi det ga lys. Men etter hvert ble det mørkt overalt bortsett fra der bålet var, og det var skummelt. Jeg ble mer og mer redd og trodde ikke jeg skulle få sove. Til slutt ble jeg så trøtt at jeg sovnet likevel.

Før hun sovnet, tenkte psykologen «dette er ikke verdt det». Da hun våknet med en enorm mestringsfølelse, tenkte hun noe helt annet.

– Jeg følte meg som supermann da jeg satt på et svaberg i Nordmarka og drakk morgenkaffen min som jeg hadde kokt på en primus jeg ikke visste hvordan fungerte uken før.

Johanne Refseth var blitt frelst.

Les også: Fleire og fleire trivst i hengekøye: – Deilig å vere her ute

Artikkelen fortsetter under bildet.

Ingenting er som en kopp morgenkaffe i naturen, hvor utsikten er upåklagelig, ifølge psykolog Johanne Refseth. Foto: Privat
Ingenting er som en kopp morgenkaffe i naturen, hvor utsikten er upåklagelig, ifølge psykolog Johanne Refseth. Foto: Privat

Psykologi til folket

Helt siden Refseth begynte på psykologstudiet og leste sin første pensumbok om psykologi har hun tenkt at det burde være allmennkunnskap.

– Å kunne noe om grunnleggende psykologi gjør livet enklere. Da vet du mer om hva som er normale reaksjoner i ulike situasjoner, hvorfor vi får psykiske plager, hva det kan være og hvordan du bør håndtere det, mener psykologen.

Inspirert av sitt nye liv som friluftsmenneske startet hun bloggen og Instagram-kontoen @psykolog.med.sovepose. Der deler hun bilder, videoer og opplevelser fra turene sine. Samtidig lærer hun leserne om psykologi, gjennom blogginnlegg som «Hvorfor skal du føle følelsene dine for å holde deg frisk?».

– Hvis du holder alle følelsene dine nede, kan du få fysiske symptomer som muskelsmerter, mageproblemer eller problemer med å huske ting eller tenke klart. I de tilfellene der man har sjekket at problemene ikke kommer av fysisk sykdom, kan det være betryggende å vite noe om hvilke psykologiske prosesser som kan gi sånne symptomer og hva man kan gjøre med det, sier Refseth.

Hun er opptatt av at folkehelsen til hele den norske befolkningen må styrkes.

Hvis vi driver forebygging på hele befolkningen, og ikke bare de som er i en risikogruppe eller allerede er syke, vil det gi et bedre resultat, sier Refseth.

Les også: Forskere: – Mennesker med diabetes 2 bør gå en liten tur

Friluftsliv som medisin

Et av målene til Refseth er å hjelpe folk til å komme seg tidligere til psykolog.

Psykolog Johanne Refseth på tur i Femundsmarka. Foto: Privat
Psykolog Johanne Refseth på tur i Femundsmarka. Foto: Privat

– Det kan dempe lidelsestrykket og motvirke at plagene blir verre over tid. Tanken er å være føre var. Sånn at folk vet at «dette er depresjon, og da kan man gjøre dette» eller «dette er angst, og da kan man gjøre dette».

Ideen bak bloggen er å tilby en kombinasjon av friluftsliv og psykologi. Refseth skriver om normalreaksjoner, tips og triks om psyken, og hvordan friluftslivet kan ha en positiv effekt på fysisk og psykisk helse.

Forskning viser at det å være i naturen kan gi lavere puls, lavere blodtrykk og at angstnivået reduseres. Det at angstnivået reduseres fører ofte til at man opplever mer positive følelser.

Samtidig må det ikke reduseres til en rask løsning. Når vi snakker om mer kompliserte psykiske lidelser, trenger man profesjonell hjelp og oppfølging. Da holder det ikke med regelmessige turer i skog og mark, sier Refseth.

Mestring forandret mennesket

Friluftsliv kan være en flott og sunn hobby å ha, det er psykologen helt sikker på. For utendørs byr verden på så mange flere magiske opplevelser enn hverdagslivet gjør.

– Plutselig står du og beundrer en vakker solnedgang. Plutselig får du fisk på kroken idet du var i ferd med å gi opp. Plutselig ser du et sjeldent dyr rett ved. Når jeg ser på hvor mange magiske øyeblikk jeg opplevde før jeg ble et friluftsmenneske, og hvor mange slike øyeblikk jeg opplever nå, så er det en stor forskjell, forteller Refseth.

Hun er ikke i tvil om at livet hennes har forandret seg drastisk i en positiv retning etter at hun bestemte seg for å planlegge en ny fremtid for seg selv.

– Prosjektet med å få til noe jeg ikke trodde jeg skulle få til forandret meg mye som person. Det lå så mye mestring i det. Mestring og magiske øyeblikk gjør friluftslivet verdifullt.

Spør psykologen: Lurer du på noe om psykisk helse eller relasjoner?

Artikkelen fortsetter under bildet.

Å være ute i naturen kan dempe stress og angst. Foto: Privat
Å være ute i naturen kan dempe stress og angst. Foto: Privat

Det handler om å gjøre

Ved siden av å bruke cirka åtte timer i uka på blogg og Instagram, i tillegg til minst 100 dager utendørs i året, jobber Refseth som psykolog for stiftelsen Alternativ til vold i Oslo. Hun liker jobben sin så godt at hun aldri kommer til å bli eventyrer på fulltid. Men eventyrer på deltid er mer enn godt nok for psykologen.

– Hva vil du si til andre som vurderer å gjøre det du har gjort, men som ikke tør? Eller tror at de ikke klarer det?

– Ofte har man en idé om hva man får til og ikke får til. Jeg hadde en tanke om at jeg ikke kunne klare dette alene siden jeg ikke hadde kunnskapen om det. I sånne situasjoner er det viktig å bli obs på hvilke historier man forteller til seg selv og prøve å snu litt på dem. I stedet for å tenke «jeg kan ikke nok til å bli et friluftsmenneske» kan man tenke «jeg skal lære meg det jeg trenger for å begynne med friluftsliv». Deretter må du finne ut hva du trenger å kunne, lære deg det og bare komme i gang, er svaret.

Selv fant Refseth mye hjelp fra forum på internett, videoer på YouTube og blogger skrevet av friluftsentusiaster. Utstyr kan være en dyrt, men kan man både leie, låne eller kjøpe brukt dersom man vil holde kostnadene nede.

– Det handler bare om å gjøre. Når du kjenner på en lengsel etter å komme deg ut, er du allerede et friluftsmenneske. Å være en uteperson er ikke noe man er i kraft av hva slags utstyr man har med seg eller hva man kan fra før. Alle kan få til dette, det handler egentlig bare om å gjøre det.

Refseth trives både til skogs og til fjells. Ofte har hun selskap av hundene sine på tur. Foto: Privat
Refseth trives både til skogs og til fjells. Ofte har hun selskap av hundene sine på tur. Foto: Privat

Les også:

Studie: Folk flest vil ikke vite hva fremtiden bringer

Derfor er venner viktig i voksen alder

– Når vi påtvinges å skulle være glade, vil trivselen gå ned

Spør psykologen: Livsgnisten er fraværende. Hva gjør jeg?

Spør psykologen: Hvordan kan jeg få kontroll på disse negative følelsene?

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
11:15 – Som en kald gufs fra DDR- og Sovjettiden10:53 – Ingen er bedre for United enn Solskjær10:41 Ving overtar tolv hoteller i Spania10:00 Knivstikking på arbeidsplass i Oslo09:45 Ber om hjelp til å stanse påstått pyramidesystem09:43 Sønn av dansk IS-medlem hentes hjem til Danmark09:43 Kina varsler at de vil gjengjelde Kongressvedtak om Hongkong09:42 Eldre kvinne kritisk skadd i busskjørsel08:45 Dyretragedien i Australia – her reddes Lewis ut av flammehavet08:37 Hitlers flosshatt solgt for over 500.000 kroner07:53 Widerøe mener MDGs politikk truer kortbanenettet07:42 Australias statsminister avviser sammenheng mellom klimaendring og skogbranner07:33 Siv Jensen ber Trygve Slagsvold Vedum bytte side07:05 Blytung beskjed til skiskyttersporten: Kan bety dødsstøtet06:39 Thingnes Bø om sin kalkulerte «gambling»: – Det skal absolutt være mulig06:36 Elverum vil runde 35.000 tilskuere i mesterligaen06:03 Riksrett åpningstema i debatt mellom presidentkandidater06:00 Sveriges Riksbank tar klimagrep – vil kvitte seg med «brune» obligasjoner05:50 Dette skjer i dag05:45 En av seks i Bergen kommune lot seg lure av falsk epost05:30 Dette skjedde i natt05:30 MDG vil stoppe alle nye «monsterveier»05:16 18 jihadister drept i Burkina Faso05:00 VG: Staten har gitt norske kommuner bøter for 1,4 milliarder kroner04:45 Medisiner billigere i Norge enn i mange andre land03:53 Northugs manager slutter etter ni måneder03:38 Bellona-grunnlegger skal lede kamp mot vindmøller03:02 Kongressen vedtok lovforslag om menneskerettigheter i Hongkong03:00 Flere døde i eksplosjon i fyrverkerifabrikk på Sicilia02:59 Ap vil fjerne ostehøvelen i offentlig sektor02:46 Studie: En tredel av Afrikas flora truet av utryddelse02:01 KS mener endring i avgift tvinger busser over på fossilt drivstoff01:45 Kraftig jordskjelv i Thailand og Laos01:01 Fylkesmannen vil ha ny utredning av Vardafjell23:58 Bolivias midlertidige president vil skrive ut nyvalg23:44 Greta Thunberg får internasjonal fredspris for barn23:40 Babcock fikk sparken i Toronto Maple Leafs23:30 Politidirektøren ga ordre om å stanse koranbrenning dagen før koranbrenningen i Kristiansand23:25 Donald Tusk sier han vil kjempe mot populisme som EPPs nye leder23:11 Curling-EM: Viktig seier for Ulsruds lag22:59 Avsatte Moreno: – Jeg nekter å klandre noen22:23 Mann dømt til å betale 3,6 millioner kroner i erstatning etter overgrep22:16 Kvinne knivstukket i Drammen – mann siktet for drapsforsøk21:38 Politiet avslutter etterforskning av hatkriminalitet mot lesbisk par i Sandnes21:19 Solberg til EPP: Bare kristendemokratiske partier kan takle klimakrisen21:02 Person døde etter utforkjøring20:38 Dale demper troen på elfly i Norge20:37 UEFA-disiplinærsak mot Norges Fotballforbund, Romania i trøbbel igjen for rasisme20:33 Utenriksminister Pompeo er «utrolig stolt» av USAs Ukraina-politikk20:21 Tysk NATO-forslag godt mottatt på ministermøte19:40 Krisemåling for KrF19:16 NAV-sjefen slår tilbake etter Hauglies sjokkbrev19:08 Prins Andrew frasier seg alle offentlige oppdrag18:31 Snop og brus til veldedighet slipper avgifter18:29 Trump insisterer på at han ikke presset Ukraina18:04 100 elever har blitt syke på skole i Oslo17:50 Hvitt fosfor-anklagene: – Søreide må ta et kraftfullt oppgjør17:40 Strengere straff for mann som voldtok kvinne med barnevogn17:22 Reaksjoner etter at UEFA bekreftet seedingen til EM-trekningen: – En skandale!17:21 Ocean Viking har reddet 30 i Middelhavet16:50 Dømte Nav-ofre kan måtte vente lenge på erstatning16:34 Tore Sagen om rasist-sketsjen: – Jeg angrer ikke16:26 Vil evaluere systemet for innføring av nye legemidler16:20 Fire rumenske VM-spillere må bli hjemme etter dopingmistanke16:15 Person til sykehus etter knivstikking i Drammen16:02 Boktilbudene strømmer på til Frode Berg15:49 Person omkom i balkongbrann15:49 Sterke reaksjoner på Tottenhams Mourinho-ansettelse: – Usympatisk og dårlig nytt for klubben15:44 Dramatisk vitnemål mot Trump15:25 Banktrøbbel rammer 150.000 Storebrand-pensjonister15:22 Årelang krangel om Hitlers barndomshjem avgjort15:16 E18-advarsel: – Prosjektet er en skandale14:53 Industrigigant vil kutte tusenvis av arbeidsplasser14:28 Kowalczyk gjør comeback14:26 Flere får dø hjemme i stedet for på sykehus13:58 Politisk hengemyr i Israel13:57 Solskjær får trio tilbake fra skade13:56 Ødegaard tilbake i full trening13:37 Ap etterlyser Frps tiltak mot gjengkriminalitet13:13 To ulver skutt fra helikopter i Rendalen12:57 Hellas har fått nok: Sender asyl-advarsel til resten av Europa12:27 Eieren av Morris-kjeden har søkt om konkursbeskyttelse12:26 Tottenham-stjernene takker Pochettino12:15 Mer gråvær i vente – og til uka blir det enda verre12:11 På vei mot et todelt helsesystem12:06 Stjernen og Hilde blir TV 2s hoppeksperter12:05 Tvilling-spedbarn hadde bruddskader – nå er foreldrene dømt11:41 Ny Norwegian-sjef overtar med ærefrykt og sug i magen11:24 Nøkkelperson i riksrettsprosessen inntar vitneboksen11:22 Mourinho på plass i Tottenham: – Forventer trofeer10:58 – Grunnen til at jeg ikke ønsker forbud mot homoterapi10:50 – Viser hvor totalt uansvarlig det er at Norge fortsetter med olje og gass10:12 LeBron James med ny historisk milepæl i NBA09:57 Politiet innrømmer at Kebnekaise-etterforskningen ikke var god nok09:48 Havørnbestanden setter ny rekord i Danmark09:47 Direkte: Ropstad må forvente seg tøff motstand i spørretimen09:27 Swedbank etterforskes i USA09:26 Forskere bekymret for hytter i områder med villrein09:25 Nina Haver-Løseth gjør comeback i verdenscupen09:24 Senterpartiet fortsatt strammest på kvoteflyktninger
Siste nytt
11:15Penger– Som en kald gufs fra DDR- og Sovjettiden10:53Sport– Ingen er bedre for United enn Solskjær10:41ReiseVing overtar tolv hoteller i Spania10:00NorgeKnivstikking på arbeidsplass i Oslo09:45NorgeBer om hjelp til å stanse påstått pyramidesystem09:43VerdenSønn av dansk IS-medlem hentes hjem til Danmark09:43VerdenKina varsler at de vil gjengjelde Kongressvedtak om Hongkong09:42NorgeEldre kvinne kritisk skadd i busskjørsel08:45VerdenDyretragedien i Australia – her reddes Lewis ut av flammehavet08:37VerdenHitlers flosshatt solgt for over 500.000 kroner07:53NorgeWiderøe mener MDGs politikk truer kortbanenettet07:42VerdenAustralias statsminister avviser sammenheng mellom klimaendring og skogbranner07:33PolitikkSiv Jensen ber Trygve Slagsvold Vedum bytte side07:05Helse og livsstilBlytung beskjed til skiskyttersporten: Kan bety dødsstøtet06:39SportThingnes Bø om sin kalkulerte «gambling»: – Det skal absolutt være mulig06:36SportElverum vil runde 35.000 tilskuere i mesterligaen06:03PolitikkRiksrett åpningstema i debatt mellom presidentkandidater06:00PengerSveriges Riksbank tar klimagrep – vil kvitte seg med «brune» obligasjoner05:50NorgeDette skjer i dag05:45NorgeEn av seks i Bergen kommune lot seg lure av falsk epost05:30NorgeDette skjedde i natt05:30MotorMDG vil stoppe alle nye «monsterveier»05:16Verden18 jihadister drept i Burkina Faso05:00NorgeVG: Staten har gitt norske kommuner bøter for 1,4 milliarder kroner04:45Helse og livsstilMedisiner billigere i Norge enn i mange andre land03:53SportNorthugs manager slutter etter ni måneder03:38NorgeBellona-grunnlegger skal lede kamp mot vindmøller03:02VerdenKongressen vedtok lovforslag om menneskerettigheter i Hongkong03:00VerdenFlere døde i eksplosjon i fyrverkerifabrikk på Sicilia02:59PolitikkAp vil fjerne ostehøvelen i offentlig sektor02:46VerdenStudie: En tredel av Afrikas flora truet av utryddelse02:01NorgeKS mener endring i avgift tvinger busser over på fossilt drivstoff01:45VerdenKraftig jordskjelv i Thailand og Laos01:01NorgeFylkesmannen vil ha ny utredning av Vardafjell23:58PolitikkBolivias midlertidige president vil skrive ut nyvalg23:44VerdenGreta Thunberg får internasjonal fredspris for barn23:40SportBabcock fikk sparken i Toronto Maple Leafs23:30NorgePolitidirektøren ga ordre om å stanse koranbrenning dagen før koranbrenningen i Kristiansand23:25VerdenDonald Tusk sier han vil kjempe mot populisme som EPPs nye leder23:11SportCurling-EM: Viktig seier for Ulsruds lag22:59SportAvsatte Moreno: – Jeg nekter å klandre noen22:23NorgeMann dømt til å betale 3,6 millioner kroner i erstatning etter overgrep22:16NorgeKvinne knivstukket i Drammen – mann siktet for drapsforsøk21:38NorgePolitiet avslutter etterforskning av hatkriminalitet mot lesbisk par i Sandnes21:19PolitikkSolberg til EPP: Bare kristendemokratiske partier kan takle klimakrisen21:02NorgePerson døde etter utforkjøring20:38NorgeDale demper troen på elfly i Norge20:37SportUEFA-disiplinærsak mot Norges Fotballforbund, Romania i trøbbel igjen for rasisme20:33VerdenUtenriksminister Pompeo er «utrolig stolt» av USAs Ukraina-politikk20:21VerdenTysk NATO-forslag godt mottatt på ministermøte19:40NorgeKrisemåling for KrF19:16PengerNAV-sjefen slår tilbake etter Hauglies sjokkbrev19:08VerdenPrins Andrew frasier seg alle offentlige oppdrag18:31PengerSnop og brus til veldedighet slipper avgifter18:29VerdenTrump insisterer på at han ikke presset Ukraina18:04Norge100 elever har blitt syke på skole i Oslo17:50PolitikkHvitt fosfor-anklagene: – Søreide må ta et kraftfullt oppgjør17:40NorgeStrengere straff for mann som voldtok kvinne med barnevogn17:22SportReaksjoner etter at UEFA bekreftet seedingen til EM-trekningen: – En skandale!17:21NorgeOcean Viking har reddet 30 i Middelhavet16:50PengerDømte Nav-ofre kan måtte vente lenge på erstatning16:34KulturTore Sagen om rasist-sketsjen: – Jeg angrer ikke16:26Helse og livsstilVil evaluere systemet for innføring av nye legemidler16:20SportFire rumenske VM-spillere må bli hjemme etter dopingmistanke16:15NorgePerson til sykehus etter knivstikking i Drammen16:02NorgeBoktilbudene strømmer på til Frode Berg15:49NorgePerson omkom i balkongbrann15:49SportSterke reaksjoner på Tottenhams Mourinho-ansettelse: – Usympatisk og dårlig nytt for klubben15:44PolitikkDramatisk vitnemål mot Trump15:25PengerBanktrøbbel rammer 150.000 Storebrand-pensjonister15:22VerdenÅrelang krangel om Hitlers barndomshjem avgjort15:16MotorE18-advarsel: – Prosjektet er en skandale14:53PengerIndustrigigant vil kutte tusenvis av arbeidsplasser14:28SportKowalczyk gjør comeback14:26Helse og livsstilFlere får dø hjemme i stedet for på sykehus13:58PolitikkPolitisk hengemyr i Israel13:57SportSolskjær får trio tilbake fra skade13:56SportØdegaard tilbake i full trening13:37PolitikkAp etterlyser Frps tiltak mot gjengkriminalitet13:13NorgeTo ulver skutt fra helikopter i Rendalen12:57VerdenHellas har fått nok: Sender asyl-advarsel til resten av Europa12:27PengerEieren av Morris-kjeden har søkt om konkursbeskyttelse12:26SportTottenham-stjernene takker Pochettino12:15NorgeMer gråvær i vente – og til uka blir det enda verre12:11StemmerPå vei mot et todelt helsesystem12:06SportStjernen og Hilde blir TV 2s hoppeksperter12:05NorgeTvilling-spedbarn hadde bruddskader – nå er foreldrene dømt11:41PengerNy Norwegian-sjef overtar med ærefrykt og sug i magen11:24PolitikkNøkkelperson i riksrettsprosessen inntar vitneboksen11:22SportMourinho på plass i Tottenham: – Forventer trofeer10:58Politikk– Grunnen til at jeg ikke ønsker forbud mot homoterapi10:50Verden– Viser hvor totalt uansvarlig det er at Norge fortsetter med olje og gass10:12SportLeBron James med ny historisk milepæl i NBA09:57NorgePolitiet innrømmer at Kebnekaise-etterforskningen ikke var god nok09:48VerdenHavørnbestanden setter ny rekord i Danmark09:47PolitikkDirekte: Ropstad må forvente seg tøff motstand i spørretimen09:27PengerSwedbank etterforskes i USA09:26NorgeForskere bekymret for hytter i områder med villrein09:25SportNina Haver-Løseth gjør comeback i verdenscupen09:24PolitikkSenterpartiet fortsatt strammest på kvoteflyktninger
Populært