Meny

– Dagens offentlige øyehelsetilbud er altfor dårlig

– OPPSIKTSVEKKENDE DÅRLIG: – Spesielt oppsiktsvekkende er det at det ikke er mer systematikk i arbeidet for å avdekke synstap hos barn og ungdom, sier Sp-politiker Kjersti Toppe (t.h.). Nå vil hun ha helseminister Bent Høie (H) på banen med forslag om hvordan det offentlige øyehelsetilbudet i Norge kan styrkes. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Helsepolitikere på Stortinget mener noe må gjøres for å sikre at synsproblemer og øyesykdommer avdekkes tidlig og følges opp raskt.

Bente Monica Aakre, instituttleder og førsteamanuensis ved Universitet i Sørøst-Norge, mener det er feil at øyehelse og syn er overlatt til den enkelte, og etterlyser et «realt, offentlig øyehelsetilbud».

– Manglende eller feil briller eller uoppdagede øyesykdommer er et stort problem, uttalte hun til ABC Nyheter forrige uke.

Aakre ber norske politikere se til Skottland. Der får alle tilbud om gratis synsundersøkelser, mens barn, studenter og personer med lav inntekt får støtte til å kjøpe briller, uavhengig av hva slags synsfeil de har.

– Vi er kjent med at flere land har bedre ordninger for øyehelse enn Norge. Vi ser at det er et behov for og gode muligheter til å få på plass bedre ordning enn vi har i dag, sier Elise Bjørnebekk-Waagen, som sitter i Helse- og omsorgskomiteen for Arbeiderpartiet på Stortinget, til ABC Nyheter.

Ap-politikeren mener man på bakgrunn av innspill fra fagfeltet nå må vurdere både hvem som skal løse de ulike oppgavene og hvem som skal ta regningen.

– Oppsiktsvekkende

Også første nestleder i komiteen, Kjersti Toppe fra Sp, er tydelig på at dagens offentlige tilbud er altfor dårlig.

– Spesielt er det oppsiktsvekkende at det ikke er mer systematikk i arbeidet for å avdekke synstap hos barn og ungdom. Det er helt tilfeldig om det oppdages at eleven har synsvansker, virker det som, sier hun til ABC Nyheter.

Helsepolitisk talsperson i SV, Sheida Sangtarash, mener det er feil at økonomi skal være avgjørende for om man har god øyehelse.

– Vi må få på plass systematisk oppfølging av syn og øyehelse og det skal ikke være størrelsen på lommeboka som avgjør om folk har god øyehelse. Skal alle med synsvansker se bedre, må vi ha politikere som er villige til å se virkelighetene, sier hun til ABC Nyheter.

Bente Monica Aakre, instituttleder og førsteamanuensis ved Universitet i Sørøst-Norge. Foto: USN.

Sangtarash, som også sitter i Helse- og omsorgskomiteen på Stortinget, forteller at hun har jobbet med barn og unge i mange år og har sett barn som har ulike utfordringer fordi deres synsvansker ikke har blitt oppdaget, eller oppdaget raskt nok.

– Det er helt uakseptabelt, men ikke overraskende i et system der alle må ta ansvaret for egen øyehelse selv. Vi må ha ordninger som sikrer at folk får undersøkt synet jevnlig, sier SV-politikeren.

Les også: – Å stumpe røyken kan redde synet ditt

Vil ha forslag fra Høie

Toppe i Sp mener det må mer systematisk arbeid til på helsestasjonene for å avdekke synsvansker hos skoleelever, og at dette må forankres i skolehelsetjenesten.

Helsepolitisk talsperson i SV Sheida Sangtarash. Foto: SV.no.

– Jeg mener det må være lett å henvise videre, ved enhver mistanke om synsproblemer, særlig de som går ut over skolearbeidet. Her må øyeleger, optikere og helsestasjonene gå sammen og lage nye retningslinjer for arbeidet, sier Toppe og legger til at det også er behov for å se på støtteordningene.

Toppe sier hun vil ta opp denne saken med helseminister Bent Høie (H) og regjeringen.

– Jeg vil be dem ta initiativ til et forbedret offentlig øyehelsetilbud, og komme tilbake til Stortinget med forslag til hvordan dette skal løses via det offentlige tilbudet og skolehelsetjenesten.

Les også: – Øynene går harde tider i møte hvis trenden fortsetter

– Bekymret for eldre

Sp-politikeren er også bekymret for eldres øyehelse, fordi synet både er viktig for å forhindre fall, men også for å opprettholde ferdigheter til å gjøre enkle ting i hverdagen.

– Eldre er også en veldig utsatt og neglisjert gruppe når det gjelder sansetap og øyehelse. Vi vet at det er lite legedekning på sykehjem. Fastlegene følger dem ikke opp lenger. Det er nok lett at synsproblemer eller svekkelser ikke blir oppdaget. Der er sikkert store mørketall der, sier Toppe.

Illustrasjonsfoto: Scanpix/Shutterstock.

Hun legger til at det er en litt annen problemstilling enn når det kommer til barn og ungdom, hvor det også er viktig å sikre at synsproblemer ikke bidrar til lese- og skrivevansker.

– Barn og unge og de eldre er to grupper i hver sin ende der det viktig å få økt oppmerksomhet på å avdekke og behandle synsvansker, synsproblemer og øyesykdommer. Når det først blir avdekket får de god oppfølging, men det går gjerne for lang tid før problemene avdekkes og man må bli flinkere til å forebygge. Hvis ikke kan det gi alvorlige konsekvenser for dem det gjelder.

Les også: Sannheten om blått lys: Fører det virkelig til søvnløshet og økt risiko for kreft?

– Folk kan få bedre oppfølging tidligere

Norges Optikerforbund uttalte til ABC Nyheter forrige uke at det begynner å haste med å tenke nytt når det gjelder øyehelse i Norge.

– I stedet for å bruke spesialisthelsetjenesten, som er under press og koster mye, kan optikere som del av primærhelsetjenesten, løse en del synsproblemer i samarbeid med for eksempel fastlege, helsesøster eller PP-tjenesten, uttalte generalsekretær i Norges Optikerforbund Hans Torvald Haugo.

Han mener at når det gjelder syn vil det være fornuftig å koble den lokale optikeren til den kommunale helsetjenesten.

Illustrasjonsfoto: Scanpix/Shutterstock.

Elise Bjørnebekk-Waagen i Ap mener Optikerforbundet har konstruktive og gode innspill. Hun viser til at optikere og øyeleger allerede samarbeider ved Universitetssykehuset i Nord-Norge (UNN).

– Der gjennomfører øyeleger på UNN den behandlingen som pasienten må få hos øyelege, mens mye av oppfølgingen foregår hos den lokale optikeren i distriktet. Så det er tydelig at det er ressurser der ute som gjør at folk kan få bedre oppfølging tidligere.

Ap-politikeren minner om at et mål med samhandlingsreformen er at folk skal få hjelp tidligere, nærere og på riktig tidspunkt.

– Når det kommer til øyehelse er det muligheter for forbedring. Man må ikke stå i kø og vente på øyelege på sykehus, hvis det er slik at man kan få hjelp raskere på et lavere nivå.

– Følger Høie med argusøyne

Illustrasjonsfoto: Scanpix/Shutterstock.

I et tillegg fra Helse- og omsorgskomiteen til Stortingsmeldingen «Fremtidens primærhelsetjeneste - nærhet og helhet» fra 2015, som ble vedtatt av et flertall bestående av SV, Ap, KrF, Venstre og Sp, heter det:

«Det bør etableres systematisk oppfølging av syn og øyehelse. Syn og øyehelse bør bli en del av primærhelsetilbudet. Bruk av optikere kan øke tilgjengeligheten og avlaste spesialisthelsetjenesten.»

Bjørnebekk-Waagen håper nå helseminister Bent Høie vil plukke opp ballen og se det potensialet for forbedringer som finnes når det gjelder øyehelsetilbudet i Norge.

– Vi kommer til å følge ham med argusøyne og se hvordan han løser saken. Hvis han ikke er på ballen, vil vi følge opp, sier hun.

Les også: Stor studie: – Forstyrrelse av døgnrytmen knyttes til dårligere psykisk helse

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
22:20 Jakob Ingebrigtsen vant prestisjeduell med nytt rekordløp22:15 Statsadvokat ber om 19 års forvaring for overgrepstiltalt mann fra Sunnhordland21:45 Ulovlig øvelseskjøring kan koste dyrt20:51 NRK: Politiet har sikret lydopptak av Keshvari før pågripelsen20:47 Slik skal May og Juncker redde brexitavtalen20:35 Andøya vil vinne europeisk romkappløp20:26 Stonehenge: Digre steiner ble fraktet over 200 kilometer herfra20:03 CNN: Mueller-etterforskning går mot slutten19:50 Russland advarer mot utenlandsk intervensjon i Venezuela19:27 Bankmann fra Madagaskar og mexicansk 55-åring ble VM-attraksjoner19:21 John Fredriksen selger luksusleilighet for 25 millioner18:49 Bendtner snart tilbake i RBK: – Han er veldig motivert18:32 Lavrov advarer mot å påtvinge Midtøsten andre verdier18:26 Kasper om Pattaya: – Byen er mer enn sexturisme18:21 Politiet bruker lengre tid på hasteutrykningene18:16 Prinsesse Märtha Louise konkurrerte under hestefestival17:46 Libero våtservietter kalles tilbake17:30 En av fem strøk på statsborgerprøven i 201816:31 Ublidt møte med VM-bakken for Markeng16:08 Pasienter krever etnisk norske pleiere15:58 Solberg ber om meldeplikt til EU15:55 Syriske etterretningsfolk anmeldt i Sverige15:32 Sarri frykter ikke for jobben15:02 Brannsjef raser over NAV-kutt: Går ut over de svakeste15:01 Norwegian håper å få Iran-fast fly ut i løpet av en uke14:47 Wara ville ikke svare på Huawei-spørsmål14:41 Sveitsisk storbank får milliardbot for skattesvindel14:09 Danmark får Tour de France-starten i 202114:04 Gigantiske fjell oppdaget under jordens overflate13:53 Skiføret utfordres av den uvanlige februarvarmen13:37 Færøyene stenges for å avvikle dugnad13:17 Klæbo ville ikke kommentere Halfvarsson-videoen13:08 IT-problemene hos Posten løst13:06 Betennelsesdempende skal hjelpe Falla til VM-suksess12:49 Trond Giske blir ikke nestleder i Trøndelag Ap12:43 Sivile kjørt ut av IS' siste skanse i Syria12:29 Pave Frans innkaller til stort møte om overgrep12:14 Løfshus demper presset på Skistad12:10 Halfvarssons VM-oppladning: Null godteri12:03 BMW bekrefter viktig Norges-nyhet11:33 Knausgård får Svenska Akademiens nordiske pris11:32 Labour-utbrytere slår Liberaldemokratene i ny måling11:31 Nye hackerangrep oppdaget i Europa11:23 – Fregatten vil aldri seile igjen10:58 Putin truer USA med raketter10:37 Massepunktering på E610:02 Bonusdistansen er Iversens beste gullsjanse09:58 FIS godkjente Vikersund-endringene09:48 Kvinne død etter økseangrep på gravlund09:09 Dragkamp om Trond Giske i Trøndelag Ap09:09 Japans handelsunderskudd vokser09:08 Prisnedgang på bensin og diesel i januar08:48 Deler ut nær 600 millioner til aksjonærene08:48 12 klager på Lindmos omstridte French-intervju08:38 100 måter å drite seg ut på i utlandet – og hvordan du unngår det08:16 Johaugs hyllest av broren08:07 Kristoffersen om landslagsbråket: – Blir veldig svart-hvitt07:41 Kvinneledere i Ap mener Giske skader partiet07:32 Stjernen glad familien slapp å se skrekkfallet07:22 Bli med inn i den svenske steinalderens dødsrike07:20 Følg spørretimen direkte: Helseminister Bent Høie må svare for seg07:03 Svensk storbank mistenkes for hvitvasking06:55 Kong Harald fyller 82 år torsdag06:50 Handelsunderskudd for Japan økte 50 prosent i januar06:40 Den Norske Turistforening arrangerer dager for skredvett06:35 Savner Northugs sprell: – Han hadde en egen snert06:30 Stor faglig uenighet om fjord-lagring av gruveavfall06:25 Venstre-landsmøtet blir bedt om å sette ned foten for digitalt grenseforsvar06:23 Nordmenn brukte i snitt over 5.000 kroner på legemidler i fjor05:54 Giske-comeback skaper splid05:42 Mobbere dømt til å betale 2,9 millioner etter selvmord05:32 Åttende Labour-topp går i protest mot Corbyn05:30 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt04:57 Rangers endte Hurricanes' seiersrekke04:12 Trump nominerer Rosen til ny visejustisminister04:07 Putins popularitet faller før årlig tale03:34 Bøhler tror bosettingspause i Oslo ikke vil hjelpe nok03:30 CNN: Trump-administrasjonen henter midler til Mexico-mur tross søksmål03:17 Ap-ordfører i Finnmark ber politikere i Oslo respektere lokale vedtak02:33 Rekordpågang hos Datatilsynet etter nye personvernsregler02:28 Venezuelas forsvarsminister: Militære lojale til president Maduro02:25 Kripos kritiserer forslag om digitalt grenseforsvar01:47 Mann alvorlig skadd i mulig knivstikking i Oslo01:44 Trump-administrasjonen kutter 3,4 milliarder dollar til California00:57 Letingen fortsetter – fire funnet skadd etter snøskred00:50 Regjeringen vil ha færre fotobokser som måler snittfart00:26 Bollestad forventer at Veterinærinstituttet følger opp løftene om desentralisering00:10 Demokratene reagerer på prosjekt om deling av kjernekraftteknologi med Saudi-Arabia00:00 Ap vil straffe koranskole-foreldre23:42 Hadia Tajik fikk Martin Kolberg inn i Aps valgkomité23:42 Lyon kjempet til seg 0-0 mot Barcelona23:28 Bayern stoppet Liverpool på Anfield22:42 Aktor i legesaken: Det sentrale blir hvem som skaffet medikamenter22:32 Mann alvorlig skadd i mulig knivstikking i Oslo22:11 To fagforeningstopper kostet 40 millioner på under seks år21:47 Tusener demonstrerer mot antisemittiske angrep i Frankrike21:33 Ulveklager skal behandles om én uke21:31 Britisk IS-jente fratatt statsborgerskapet20:52 FBI utviklet backup-plan for å beskytte Russlands-bevis
Siste nytt
22:20SportJakob Ingebrigtsen vant prestisjeduell med nytt rekordløp22:15NorgeStatsadvokat ber om 19 års forvaring for overgrepstiltalt mann fra Sunnhordland21:45MotorUlovlig øvelseskjøring kan koste dyrt20:51PolitikkNRK: Politiet har sikret lydopptak av Keshvari før pågripelsen20:47VerdenSlik skal May og Juncker redde brexitavtalen20:35NorgeAndøya vil vinne europeisk romkappløp20:26VerdenStonehenge: Digre steiner ble fraktet over 200 kilometer herfra20:03VerdenCNN: Mueller-etterforskning går mot slutten19:50SportRussland advarer mot utenlandsk intervensjon i Venezuela19:27SportBankmann fra Madagaskar og mexicansk 55-åring ble VM-attraksjoner19:21PengerJohn Fredriksen selger luksusleilighet for 25 millioner18:49SportBendtner snart tilbake i RBK: – Han er veldig motivert18:32VerdenLavrov advarer mot å påtvinge Midtøsten andre verdier18:26SportKasper om Pattaya: – Byen er mer enn sexturisme18:21NorgePolitiet bruker lengre tid på hasteutrykningene18:16NorgePrinsesse Märtha Louise konkurrerte under hestefestival17:46Helse og livsstilLibero våtservietter kalles tilbake17:30NorgeEn av fem strøk på statsborgerprøven i 201816:31SportUblidt møte med VM-bakken for Markeng16:08Helse og livsstilPasienter krever etnisk norske pleiere15:58PolitikkSolberg ber om meldeplikt til EU15:55VerdenSyriske etterretningsfolk anmeldt i Sverige15:32SportSarri frykter ikke for jobben15:02PengerBrannsjef raser over NAV-kutt: Går ut over de svakeste15:01VerdenNorwegian håper å få Iran-fast fly ut i løpet av en uke14:47PolitikkWara ville ikke svare på Huawei-spørsmål14:41PengerSveitsisk storbank får milliardbot for skattesvindel14:09SportDanmark får Tour de France-starten i 202114:04VerdenGigantiske fjell oppdaget under jordens overflate13:53NorgeSkiføret utfordres av den uvanlige februarvarmen13:37ReiseFærøyene stenges for å avvikle dugnad13:17SportKlæbo ville ikke kommentere Halfvarsson-videoen13:08NorgeIT-problemene hos Posten løst13:06SportBetennelsesdempende skal hjelpe Falla til VM-suksess12:49PolitikkTrond Giske blir ikke nestleder i Trøndelag Ap12:43VerdenSivile kjørt ut av IS' siste skanse i Syria12:29VerdenPave Frans innkaller til stort møte om overgrep12:14SportLøfshus demper presset på Skistad12:10SportHalfvarssons VM-oppladning: Null godteri12:03MotorBMW bekrefter viktig Norges-nyhet11:33KulturKnausgård får Svenska Akademiens nordiske pris11:32PolitikkLabour-utbrytere slår Liberaldemokratene i ny måling11:31VerdenNye hackerangrep oppdaget i Europa11:23Norge– Fregatten vil aldri seile igjen10:58VerdenPutin truer USA med raketter10:37NorgeMassepunktering på E610:02SportBonusdistansen er Iversens beste gullsjanse09:58SportFIS godkjente Vikersund-endringene09:48NorgeKvinne død etter økseangrep på gravlund09:09PolitikkDragkamp om Trond Giske i Trøndelag Ap09:09PengerJapans handelsunderskudd vokser09:08MotorPrisnedgang på bensin og diesel i januar08:48PengerDeler ut nær 600 millioner til aksjonærene08:48Kultur12 klager på Lindmos omstridte French-intervju08:38Livet100 måter å drite seg ut på i utlandet – og hvordan du unngår det08:16SportJohaugs hyllest av broren08:07SportKristoffersen om landslagsbråket: – Blir veldig svart-hvitt07:41PolitikkKvinneledere i Ap mener Giske skader partiet07:32SportStjernen glad familien slapp å se skrekkfallet07:22VerdenBli med inn i den svenske steinalderens dødsrike07:20PolitikkFølg spørretimen direkte: Helseminister Bent Høie må svare for seg07:03PengerSvensk storbank mistenkes for hvitvasking06:55NorgeKong Harald fyller 82 år torsdag06:50VerdenHandelsunderskudd for Japan økte 50 prosent i januar06:40ReiseDen Norske Turistforening arrangerer dager for skredvett06:35SportSavner Northugs sprell: – Han hadde en egen snert06:30NorgeStor faglig uenighet om fjord-lagring av gruveavfall06:25PolitikkVenstre-landsmøtet blir bedt om å sette ned foten for digitalt grenseforsvar06:23Helse og livsstilNordmenn brukte i snitt over 5.000 kroner på legemidler i fjor05:54PolitikkGiske-comeback skaper splid05:42VerdenMobbere dømt til å betale 2,9 millioner etter selvmord05:32NyheterÅttende Labour-topp går i protest mot Corbyn05:30NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt04:57SportRangers endte Hurricanes' seiersrekke04:12PolitikkTrump nominerer Rosen til ny visejustisminister04:07PolitikkPutins popularitet faller før årlig tale03:34PolitikkBøhler tror bosettingspause i Oslo ikke vil hjelpe nok03:30VerdenCNN: Trump-administrasjonen henter midler til Mexico-mur tross søksmål03:17PolitikkAp-ordfører i Finnmark ber politikere i Oslo respektere lokale vedtak02:33Helse og livsstilRekordpågang hos Datatilsynet etter nye personvernsregler02:28VerdenVenezuelas forsvarsminister: Militære lojale til president Maduro02:25NorgeKripos kritiserer forslag om digitalt grenseforsvar01:47NorgeMann alvorlig skadd i mulig knivstikking i Oslo01:44VerdenTrump-administrasjonen kutter 3,4 milliarder dollar til California00:57VerdenLetingen fortsetter – fire funnet skadd etter snøskred00:50MotorRegjeringen vil ha færre fotobokser som måler snittfart00:26PolitikkBollestad forventer at Veterinærinstituttet følger opp løftene om desentralisering00:10VerdenDemokratene reagerer på prosjekt om deling av kjernekraftteknologi med Saudi-Arabia00:00NorgeAp vil straffe koranskole-foreldre23:42PolitikkHadia Tajik fikk Martin Kolberg inn i Aps valgkomité23:42SportLyon kjempet til seg 0-0 mot Barcelona23:28SportBayern stoppet Liverpool på Anfield22:42NorgeAktor i legesaken: Det sentrale blir hvem som skaffet medikamenter22:32NorgeMann alvorlig skadd i mulig knivstikking i Oslo22:11PengerTo fagforeningstopper kostet 40 millioner på under seks år21:47VerdenTusener demonstrerer mot antisemittiske angrep i Frankrike21:33NorgeUlveklager skal behandles om én uke21:31VerdenBritisk IS-jente fratatt statsborgerskapet20:52VerdenFBI utviklet backup-plan for å beskytte Russlands-bevis
Populært