– Dagens offentlige øyehelsetilbud er altfor dårlig

<p>– OPPSIKTSVEKKENDE DÅRLIG: – Spesielt oppsiktsvekkende er det at det ikke er mer systematikk i arbeidet for å avdekke synstap hos barn og ungdom, sier Sp-politiker Kjersti Toppe (t.h.). Nå vil hun ha helseminister Bent Høie (H) på banen med forslag om hvordan det offentlige øyehelsetilbudet i Norge kan styrkes.</p>
– OPPSIKTSVEKKENDE DÅRLIG: – Spesielt oppsiktsvekkende er det at det ikke er mer systematikk i arbeidet for å avdekke synstap hos barn og ungdom, sier Sp-politiker Kjersti Toppe (t.h.). Nå vil hun ha helseminister Bent Høie (H) på banen med forslag om hvordan det offentlige øyehelsetilbudet i Norge kan styrkes. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Helsepolitikere på Stortinget mener noe må gjøres for å sikre at synsproblemer og øyesykdommer avdekkes tidlig og følges opp raskt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bente Monica Aakre, instituttleder og førsteamanuensis ved Universitet i Sørøst-Norge, mener det er feil at øyehelse og syn er overlatt til den enkelte, og etterlyser et «realt, offentlig øyehelsetilbud».

– Manglende eller feil briller eller uoppdagede øyesykdommer er et stort problem, uttalte hun til ABC Nyheter forrige uke.

Aakre ber norske politikere se til Skottland. Der får alle tilbud om gratis synsundersøkelser, mens barn, studenter og personer med lav inntekt får støtte til å kjøpe briller, uavhengig av hva slags synsfeil de har.

– Vi er kjent med at flere land har bedre ordninger for øyehelse enn Norge. Vi ser at det er et behov for og gode muligheter til å få på plass bedre ordning enn vi har i dag, sier Elise Bjørnebekk-Waagen, som sitter i Helse- og omsorgskomiteen for Arbeiderpartiet på Stortinget, til ABC Nyheter.

Ap-politikeren mener man på bakgrunn av innspill fra fagfeltet nå må vurdere både hvem som skal løse de ulike oppgavene og hvem som skal ta regningen.

– Oppsiktsvekkende

Også første nestleder i komiteen, Kjersti Toppe fra Sp, er tydelig på at dagens offentlige tilbud er altfor dårlig.

– Spesielt er det oppsiktsvekkende at det ikke er mer systematikk i arbeidet for å avdekke synstap hos barn og ungdom. Det er helt tilfeldig om det oppdages at eleven har synsvansker, virker det som, sier hun til ABC Nyheter.

Helsepolitisk talsperson i SV, Sheida Sangtarash, mener det er feil at økonomi skal være avgjørende for om man har god øyehelse.

– Vi må få på plass systematisk oppfølging av syn og øyehelse og det skal ikke være størrelsen på lommeboka som avgjør om folk har god øyehelse. Skal alle med synsvansker se bedre, må vi ha politikere som er villige til å se virkelighetene, sier hun til ABC Nyheter.

Bente Monica Aakre, instituttleder og førsteamanuensis ved Universitet i Sørøst-Norge. Foto: USN.
Bente Monica Aakre, instituttleder og førsteamanuensis ved Universitet i Sørøst-Norge. Foto: USN.

Sangtarash, som også sitter i Helse- og omsorgskomiteen på Stortinget, forteller at hun har jobbet med barn og unge i mange år og har sett barn som har ulike utfordringer fordi deres synsvansker ikke har blitt oppdaget, eller oppdaget raskt nok.

– Det er helt uakseptabelt, men ikke overraskende i et system der alle må ta ansvaret for egen øyehelse selv. Vi må ha ordninger som sikrer at folk får undersøkt synet jevnlig, sier SV-politikeren.

Les også: – Å stumpe røyken kan redde synet ditt

Vil ha forslag fra Høie

Toppe i Sp mener det må mer systematisk arbeid til på helsestasjonene for å avdekke synsvansker hos skoleelever, og at dette må forankres i skolehelsetjenesten.

Helsepolitisk talsperson i SV Sheida Sangtarash. Foto: SV.no.
Helsepolitisk talsperson i SV Sheida Sangtarash. Foto: SV.no.

– Jeg mener det må være lett å henvise videre, ved enhver mistanke om synsproblemer, særlig de som går ut over skolearbeidet. Her må øyeleger, optikere og helsestasjonene gå sammen og lage nye retningslinjer for arbeidet, sier Toppe og legger til at det også er behov for å se på støtteordningene.

Toppe sier hun vil ta opp denne saken med helseminister Bent Høie (H) og regjeringen.

– Jeg vil be dem ta initiativ til et forbedret offentlig øyehelsetilbud, og komme tilbake til Stortinget med forslag til hvordan dette skal løses via det offentlige tilbudet og skolehelsetjenesten.

Les også: – Øynene går harde tider i møte hvis trenden fortsetter

– Bekymret for eldre

Sp-politikeren er også bekymret for eldres øyehelse, fordi synet både er viktig for å forhindre fall, men også for å opprettholde ferdigheter til å gjøre enkle ting i hverdagen.

– Eldre er også en veldig utsatt og neglisjert gruppe når det gjelder sansetap og øyehelse. Vi vet at det er lite legedekning på sykehjem. Fastlegene følger dem ikke opp lenger. Det er nok lett at synsproblemer eller svekkelser ikke blir oppdaget. Der er sikkert store mørketall der, sier Toppe.

Illustrasjonsfoto: Scanpix/Shutterstock.
Illustrasjonsfoto: Scanpix/Shutterstock.

Hun legger til at det er en litt annen problemstilling enn når det kommer til barn og ungdom, hvor det også er viktig å sikre at synsproblemer ikke bidrar til lese- og skrivevansker.

– Barn og unge og de eldre er to grupper i hver sin ende der det viktig å få økt oppmerksomhet på å avdekke og behandle synsvansker, synsproblemer og øyesykdommer. Når det først blir avdekket får de god oppfølging, men det går gjerne for lang tid før problemene avdekkes og man må bli flinkere til å forebygge. Hvis ikke kan det gi alvorlige konsekvenser for dem det gjelder.

Les også: Sannheten om blått lys: Fører det virkelig til søvnløshet og økt risiko for kreft?

– Folk kan få bedre oppfølging tidligere

Norges Optikerforbund uttalte til ABC Nyheter forrige uke at det begynner å haste med å tenke nytt når det gjelder øyehelse i Norge.

– I stedet for å bruke spesialisthelsetjenesten, som er under press og koster mye, kan optikere som del av primærhelsetjenesten, løse en del synsproblemer i samarbeid med for eksempel fastlege, helsesøster eller PP-tjenesten, uttalte generalsekretær i Norges Optikerforbund Hans Torvald Haugo.

Han mener at når det gjelder syn vil det være fornuftig å koble den lokale optikeren til den kommunale helsetjenesten.

Illustrasjonsfoto: Scanpix/Shutterstock.
Illustrasjonsfoto: Scanpix/Shutterstock.

Elise Bjørnebekk-Waagen i Ap mener Optikerforbundet har konstruktive og gode innspill. Hun viser til at optikere og øyeleger allerede samarbeider ved Universitetssykehuset i Nord-Norge (UNN).

– Der gjennomfører øyeleger på UNN den behandlingen som pasienten må få hos øyelege, mens mye av oppfølgingen foregår hos den lokale optikeren i distriktet. Så det er tydelig at det er ressurser der ute som gjør at folk kan få bedre oppfølging tidligere.

Ap-politikeren minner om at et mål med samhandlingsreformen er at folk skal få hjelp tidligere, nærere og på riktig tidspunkt.

– Når det kommer til øyehelse er det muligheter for forbedring. Man må ikke stå i kø og vente på øyelege på sykehus, hvis det er slik at man kan få hjelp raskere på et lavere nivå.

– Følger Høie med argusøyne

Illustrasjonsfoto: Scanpix/Shutterstock.
Illustrasjonsfoto: Scanpix/Shutterstock.

I et tillegg fra Helse- og omsorgskomiteen til Stortingsmeldingen «Fremtidens primærhelsetjeneste - nærhet og helhet» fra 2015, som ble vedtatt av et flertall bestående av SV, Ap, KrF, Venstre og Sp, heter det:

«Det bør etableres systematisk oppfølging av syn og øyehelse. Syn og øyehelse bør bli en del av primærhelsetilbudet. Bruk av optikere kan øke tilgjengeligheten og avlaste spesialisthelsetjenesten.»

Bjørnebekk-Waagen håper nå helseminister Bent Høie vil plukke opp ballen og se det potensialet for forbedringer som finnes når det gjelder øyehelsetilbudet i Norge.

– Vi kommer til å følge ham med argusøyne og se hvordan han løser saken. Hvis han ikke er på ballen, vil vi følge opp, sier hun.

Les også: Stor studie: – Forstyrrelse av døgnrytmen knyttes til dårligere psykisk helse

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
19:55 Slik løser Kongen utslippsfloken19:43 Sp har valgt side – det blir rødgrønt styre i Tromsø19:24 Bitter konflikt i SAS: «Trusler, sjikane og press»19:01 Trump gir ikke lenger California lov til å føre strengere utslippspolitikk18:58 Telenorselskap kreves for milliarder i ubetalt skatt18:38 Venstre varsler PST om Raja-trussel18:25 Grande håper Jensen slutter å bruke ordet «snikislamisering»17:59 Netanyahu avlyser USA-besøk17:57 Student skal ha fremsatt alvorlige trusler mot BI i Oslo17:56 Positiv dag på Oslo Børs17:42 Streik avblåst i British Airways17:26 Regjeringen gir stopp-ordre for fartskontroll: – Frp skal vise muskler17:12 Frp belønnes i ny måling etter Venstre-bråk16:55 Saudi-Arabia sier oljeangrep "utvilsomt ble sponset av Iran"16:53 Person omkom i fallulykke på Hovden utenfor Florø16:41 Ni personer styrtet i døden – nå får vi svar på hvorfor16:39 Solskjær uten James, Pogba, Shaw og Martial – garanterer startplass for trio16:37 Indonesia returnerer 547 konteinere med søppel16:17 Høyesterett avviser anken fra dobbeltdrapsdømt Kristiansand-kvinne16:06 Tyskland forlenger våpenboikotten av Saudi-Arabia16:03 Alvorlig trafikkulykke i Fredrikstad15:57 Solberg: – Regner med helgens diskusjon ikke har vært til regjeringens gunst15:38 SAS-fly på vei til Oslo måtte nødlande15:32 Journalister i Morgenbladet truer med å slutte15:31 Trump har utnevnt John Boltons etterfølger14:55 Røyk fra brennende regnskog tvinger flere tusen skoler til å stenge14:54 Sterk misnøye med svensk statsbudsjett14:36 Fullt bompengeparti-kaos i Rogaland14:30 Venstre-nestleder: Krevende å samarbeide med Frp14:28 Russisk skiskytter utestengt i 18 måneder14:26 Sørøst politidistrikt svarte ikke på 105 nødanrop i juni14:23 India varsler forbud mot e-sigaretter13:59 Sol og varme i Sør-Norge til helgen – Nord-Norge må vente seg snø og sludd13:55 Corbyn antyder at han vil være nøytral før en mulig ny folkeavstemning13:36 Kristoff spurtet til seier i Slovakia12:48 Statsministerens kontor skal ikke tilbake til Høyblokka12:21 Iran advarer USA12:16 Lastebilsjåfør dømt for uaktsomt drap på Karine (38)12:10 Ernas bompenge-hastverk kostet skattebetalerne 350.000 i privatfly11:53 Forskere fra 19 land skal tilbringe ett år i Nordishavet11:50 Politiet etterlyser vitner etter knivstikking i Sandnes11:44 E6 stenges ved Gardermoen11:43 Netanyahus dager som statsminister kan være over11:18 FN-toppmøte kan skje uten Iran – får ikke visum11:17 Ronaldo: – Jeg fortjener flere titler enn Messi11:11 Britene sier de har brexitforslag – vil ikke dele det med EU11:07 USA og Saudi-Arabia skal drøfte svar på oljeangrep11:06 Mann døde etter kollisjon med tankbil på E1810:47 Bullen avsluttet norsk fiasko-VM i bryting10:39 Inndragningen av popcorn-time.no blir stående10:25 Rødt får konkurranse: Ap snur om «velferdsprofitører»10:10 22 av 24 anker dommen i Aleris-saken10:04 Vil trykkoke frem kunstige bier09:57 Raja: De Frp-erne som er såret, har jeg beklaget overfor09:34 Mann tiltalt for overgrep mot psykisk utviklingshemmet kvinne09:28 Svenske mistenkt for København-bombe pågrepet på Kastrup09:27 Moxnes: Vi kan ikke særbehandle Lan Marie Berg09:04 Saudi-Arabia vil delta i USA-ledet flåtestyrke09:03 18 reddet fra drukning i sommer08:28 Etter Haaland-showet: – Mål-monsteret med utrolig drømmeløp08:26 Uro på borgerlig side i Oslo etter at Høyre åpnet for samarbeid med MDG07:16 Sp-forslag skaper uro: – Merkelig og absurd07:00 Undersøkelse: Klart flertall for å hente hjem norske barn av IS-foreldre06:56 Zuccarello og Wild tapte på overtid for Dallas06:44 Grensehandelsbutikk stengt – fant ti år gammel mat06:37 Trener-Gjert fnyser av varmeutfordringen i VM06:26 Sentralbanken i New York sprøyter inn milliarder for å holde renta i sjakk06:25 Feilen rettet, men fortsatt store togproblemer i Oslo og Akershus05:58 Dette skjer i dag05:45 Dette skjedde i natt05:36 Netanyahu: Israel trenger en sterk sionistisk regjering05:11 Norsk-tysk studie: Farlig stoff i tre av fire plastprodukter04:42 Mexico ber fransk auksjonshus stoppe kunstsalg04:38 Høyre-ordfører kan miste kjedet på grunn av én stemme04:15 Ingen skadd, ingen pågrepet etter skyting i Oslo04:07 Rusrapport: Vest-Agder- og Oslo-innbyggere sliter mest02:51 Opposisjonspolitiker i Venezuela løslatt02:29 Netanyahus utfordrer vil danne samlingsregjering i Israel02:24 Negotia: Umulig å spå hvor lang Felleskjøpet-streiken blir01:59 Flere migranter i verden01:50 Medier: Saudi-Arabia vil legge fram bevis for at Iran var involvert i angrepene01:30 Vintyv fra Oslo stjal 32 flasker verdt nesten 60.000 på pol i Trondheim01:05 MDG inviterer fagbevegelsen til samtaler00:41 FIVH: 10 millioner ubrukte mobiltelefoner i norske hjem00:35 Høyere valgdeltakelse i Israel23:44 Haaland etter eventyrkvelden: – Hadde vært gøy å være det nye Ajax23:37 Trumps tidligere valgkampleder holdt tett i høring23:35 Schibsted lanserer hjemleveringstjeneste23:33 Barcelona heldige da stjerneskuddet satte rekord23:28 Liverpool-Klopp etter bortesmell: – Det var ikke straffe23:21 Lagerbäck jublet over Haaland-show23:09 Lieberman tar til orde for samlingsregjering i Israel23:06 Straffebom da Chelsea røk i mesterligaåpningen22:48 Ny pågripelse etter tyveri av gulltoalett på Churchills fødested22:12 Flygerforbundet ber statlige selskaper kreve økt flysikkerhet21:49 Haaland herjer i mesterligaen - scoret hattrick før pause21:46 Eksklusjon i FNB blir omgjort21:43 FpU-topp sier han forstår Rajas utspill21:28 Undersøkelse: Nordmenn og saudiarabere er minst bekymret for klimaet21:21 Inter-blemme i mesterligaåpningen
Siste nytt
19:55MotorSlik løser Kongen utslippsfloken19:43PolitikkSp har valgt side – det blir rødgrønt styre i Tromsø19:24PengerBitter konflikt i SAS: «Trusler, sjikane og press»19:01VerdenTrump gir ikke lenger California lov til å føre strengere utslippspolitikk18:58PengerTelenorselskap kreves for milliarder i ubetalt skatt18:38PolitikkVenstre varsler PST om Raja-trussel18:25PolitikkGrande håper Jensen slutter å bruke ordet «snikislamisering»17:59VerdenNetanyahu avlyser USA-besøk17:57NorgeStudent skal ha fremsatt alvorlige trusler mot BI i Oslo17:56PengerPositiv dag på Oslo Børs17:42ReiseStreik avblåst i British Airways17:26MotorRegjeringen gir stopp-ordre for fartskontroll: – Frp skal vise muskler17:12PolitikkFrp belønnes i ny måling etter Venstre-bråk16:55VerdenSaudi-Arabia sier oljeangrep "utvilsomt ble sponset av Iran"16:53NorgePerson omkom i fallulykke på Hovden utenfor Florø16:41VerdenNi personer styrtet i døden – nå får vi svar på hvorfor16:39SportSolskjær uten James, Pogba, Shaw og Martial – garanterer startplass for trio16:37VerdenIndonesia returnerer 547 konteinere med søppel16:17NorgeHøyesterett avviser anken fra dobbeltdrapsdømt Kristiansand-kvinne16:06VerdenTyskland forlenger våpenboikotten av Saudi-Arabia16:03NorgeAlvorlig trafikkulykke i Fredrikstad15:57PolitikkSolberg: – Regner med helgens diskusjon ikke har vært til regjeringens gunst15:38ReiseSAS-fly på vei til Oslo måtte nødlande15:32KulturJournalister i Morgenbladet truer med å slutte15:31VerdenTrump har utnevnt John Boltons etterfølger14:55VerdenRøyk fra brennende regnskog tvinger flere tusen skoler til å stenge14:54PengerSterk misnøye med svensk statsbudsjett14:36PolitikkFullt bompengeparti-kaos i Rogaland14:30PolitikkVenstre-nestleder: Krevende å samarbeide med Frp14:28SportRussisk skiskytter utestengt i 18 måneder14:26NorgeSørøst politidistrikt svarte ikke på 105 nødanrop i juni14:23Helse og livsstilIndia varsler forbud mot e-sigaretter13:59NorgeSol og varme i Sør-Norge til helgen – Nord-Norge må vente seg snø og sludd13:55VerdenCorbyn antyder at han vil være nøytral før en mulig ny folkeavstemning13:36SportKristoff spurtet til seier i Slovakia12:48NorgeStatsministerens kontor skal ikke tilbake til Høyblokka12:21VerdenIran advarer USA12:16NorgeLastebilsjåfør dømt for uaktsomt drap på Karine (38)12:10PolitikkErnas bompenge-hastverk kostet skattebetalerne 350.000 i privatfly11:53NorgeForskere fra 19 land skal tilbringe ett år i Nordishavet11:50NorgePolitiet etterlyser vitner etter knivstikking i Sandnes11:44NorgeE6 stenges ved Gardermoen11:43PolitikkNetanyahus dager som statsminister kan være over11:18VerdenFN-toppmøte kan skje uten Iran – får ikke visum11:17SportRonaldo: – Jeg fortjener flere titler enn Messi11:11PolitikkBritene sier de har brexitforslag – vil ikke dele det med EU11:07VerdenUSA og Saudi-Arabia skal drøfte svar på oljeangrep11:06NorgeMann døde etter kollisjon med tankbil på E1810:47SportBullen avsluttet norsk fiasko-VM i bryting10:39KulturInndragningen av popcorn-time.no blir stående10:25PolitikkRødt får konkurranse: Ap snur om «velferdsprofitører»10:10Norge22 av 24 anker dommen i Aleris-saken10:04VerdenVil trykkoke frem kunstige bier09:57PolitikkRaja: De Frp-erne som er såret, har jeg beklaget overfor09:34NorgeMann tiltalt for overgrep mot psykisk utviklingshemmet kvinne09:28VerdenSvenske mistenkt for København-bombe pågrepet på Kastrup09:27PolitikkMoxnes: Vi kan ikke særbehandle Lan Marie Berg09:04VerdenSaudi-Arabia vil delta i USA-ledet flåtestyrke09:03Norge18 reddet fra drukning i sommer08:28SportEtter Haaland-showet: – Mål-monsteret med utrolig drømmeløp08:26PolitikkUro på borgerlig side i Oslo etter at Høyre åpnet for samarbeid med MDG07:16PolitikkSp-forslag skaper uro: – Merkelig og absurd07:00NorgeUndersøkelse: Klart flertall for å hente hjem norske barn av IS-foreldre06:56SportZuccarello og Wild tapte på overtid for Dallas06:44VerdenGrensehandelsbutikk stengt – fant ti år gammel mat06:37SportTrener-Gjert fnyser av varmeutfordringen i VM06:26PengerSentralbanken i New York sprøyter inn milliarder for å holde renta i sjakk06:25NorgeFeilen rettet, men fortsatt store togproblemer i Oslo og Akershus05:58NorgeDette skjer i dag05:45NorgeDette skjedde i natt05:36VerdenNetanyahu: Israel trenger en sterk sionistisk regjering05:11NorgeNorsk-tysk studie: Farlig stoff i tre av fire plastprodukter04:42VerdenMexico ber fransk auksjonshus stoppe kunstsalg04:38PolitikkHøyre-ordfører kan miste kjedet på grunn av én stemme04:15NorgeIngen skadd, ingen pågrepet etter skyting i Oslo04:07Helse og livsstilRusrapport: Vest-Agder- og Oslo-innbyggere sliter mest02:51VerdenOpposisjonspolitiker i Venezuela løslatt02:29VerdenNetanyahus utfordrer vil danne samlingsregjering i Israel02:24PengerNegotia: Umulig å spå hvor lang Felleskjøpet-streiken blir01:59VerdenFlere migranter i verden01:50VerdenMedier: Saudi-Arabia vil legge fram bevis for at Iran var involvert i angrepene01:30NorgeVintyv fra Oslo stjal 32 flasker verdt nesten 60.000 på pol i Trondheim01:05PolitikkMDG inviterer fagbevegelsen til samtaler00:41NorgeFIVH: 10 millioner ubrukte mobiltelefoner i norske hjem00:35VerdenHøyere valgdeltakelse i Israel23:44SportHaaland etter eventyrkvelden: – Hadde vært gøy å være det nye Ajax23:37VerdenTrumps tidligere valgkampleder holdt tett i høring23:35NorgeSchibsted lanserer hjemleveringstjeneste23:33SportBarcelona heldige da stjerneskuddet satte rekord23:28SportLiverpool-Klopp etter bortesmell: – Det var ikke straffe23:21SportLagerbäck jublet over Haaland-show23:09VerdenLieberman tar til orde for samlingsregjering i Israel23:06SportStraffebom da Chelsea røk i mesterligaåpningen22:48VerdenNy pågripelse etter tyveri av gulltoalett på Churchills fødested22:12NorgeFlygerforbundet ber statlige selskaper kreve økt flysikkerhet21:49SportHaaland herjer i mesterligaen - scoret hattrick før pause21:46PolitikkEksklusjon i FNB blir omgjort21:43PolitikkFpU-topp sier han forstår Rajas utspill21:28NorgeUndersøkelse: Nordmenn og saudiarabere er minst bekymret for klimaet21:21SportInter-blemme i mesterligaåpningen
Populært